Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 19:40
25038
1

Дах знесло. День 101. На РосТВ зірвалися через успіхи збірної України

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 4 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 19:40
25038
1
Дах знесло. День 101. На РосТВ зірвалися через успіхи збірної України
Getty Images/Global Images Ukraine

101-й день війни. 4 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 4 червня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський вважає, що обстріл росіянами Всехсвятського скиту у Святогірській лаврі та брехня про цей обстріл російських пропагандистів мають спонукати УПЦ МП до рішучіших висновків:

«Мені було цікаво, що скажуть російські пропагандисти про знищення скиту. Але насправді нічого цікавого. Вони дуже передбачувані – звинувачують українців у підпалі. Хоча ченці та миряни у Святогір'ї чудово бачили, що це була саме російська артилерія.

Вважаю, що і ця брехня пропагандистів, і цей обстріл, і підтримка православними ієрархами в росії агресії проти України – все це має спонукати Українську православну церкву до рішучіших висновків та чіткого засудження кожного з тих, хто потурає агресії».

На Донеччині у Святогірській лаврі внаслідок російського артилерійського обстрілу згорів Всехсвятський скит.

23:00. ППО України приземлило 9 російських цілей, серед них винищувач

Протиповітряна оборона України в суботу знищила 9 ворожих цілей, серед яких літак та гелікоптер.

Прес-центр командування Повітряних сил: 4 червня на Східному напрямку зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил Збройних сил України демілітаризували ще один ворожий літак (імовірно винищувач-бомбардувальник Су-34), а на південному напрямку – БПЛА Форпост.

Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ знищила ворожий гелікоптер Ка-52 і два безпілотники Орлан-10. За інформацією Військово-морських Сил, ППО моряків сьогодні вразило 4 крилаті ракети Калібр, випущені з підводних човнів рашистів.

Українські винищувачі продовжують патрулювати повітряний простір нашої держави, а ударна авіація Повітряних сил надає вогневу підтримку Силам оборони на Східному та інших операційних районах.

Усього за добу 4 червня знищено 9 повітряних цілей окупантів: один літак (попередньо Су-34); один гелікоптер (Ка-52); три БПЛА ОТР (2 Орлан-10, 1 Форпост); чотири крилатих ракети.

22:30. Спікер парламенту Угорщини заявив про психічні проблеми Зеленського

Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер висловив думку про психічні проблеми у президента України Володимира Зеленського через те, що він рішуче, іноді жорстко просить партнерів про підтримку (УП).

Кевер заявив, що не пригадує зі своїх спостережень за міжнародною політикою, щоб колись лідер країни, яка потребує допомоги, так піднімав голос проти когось, як це робить Володимир Зеленський, звертаючись не лише до офіційного Будапешта, а й, наприклад, канцлера Німеччини.

Ласло Кевер: «Зазвичай той, хто потребує допомоги, просить про це ввічливо – звичайно, наполегливо, але просить, а не вимагає або загрожує. Погрожують ворогам, а не тим, кого бажають мати друзі. Тут якась особиста психічна проблема.

Чекаю на проблеми для українських угорців після війни. Потрібно бути дуже обережними, щоб не дійшло до того, що угорській меншості доведеться покинути батьківщину».

21:40. Залужний розповів про гаубиці від Норвегії: вони зроблені для людей

Самохідні гаубиці М109А3, надані у рамках міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже використовуються на передовій. Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний:

«Самохідні гаубиці М109А3, надані в рамках міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже на передовій, з високою точністю вражають цілі та знищують ворога. Українські військові легко за один тиждень оволоділи М109А3. За словами артилеристів, ключовою відмінністю цих знарядь від радянських зразків є те, що вони зроблені для людей.

Незважаючи на те, що ці самохідні гаубиці були виготовлені ще у 1960–70-х роках, у них вже замість важелів – кермо, замість механічної – коробка автомат. На зимовий час, коли можливе заледеніння корпусу, розробники злегка прогумували його, щоб екіпаж не ковзав. Солдати тішилися навіть таким простим елементам, як наварені по краях вежі кошики для особистих речей.

Гаубиці М109А3 мають більший у порівнянні з радянськими аналогами калібр та потужніший боєприпас. Дальність стрільби становить до 22 км. Але надалі ми можемо використовувати активно-реактивні снаряди, що збільшують цю відстань. Досвідчені артилеристи відзначають також зручність зарядів, герметичних та абсолютно ідентичних, що впливає на точність розльоту при пострілах.

Розраховую на подальшу підтримку країн-партнерів у засобах вогневої поразки противника, чия перевага в артилерії та реактивних системах залпового вогню є головною причиною наших втрат. Без негайного постачання далекобійної артилерії та РСЗВ нам все складніше стримувати агресора».

21:10. Міністр оборони України зробив прогноз, коли закінчиться війна

Міністр оборони Олексій Рєзніков поділився оптимістичними прогнозами, що активні бойові дії між Збройними силами України та російськими окупаційними військами припиняться до кінця 2022 року.

«росія продовжує докладати зусиль для окупації всієї нашої держави. Поки що неможливо передбачити, коли закінчиться війна, але мої оптимістичні прогнози, що це реально зробити ще цього року.

Плани кремля грунтуються на переконанні в тому, що всі землі навколо рф є російськими, тому їх, мовляв, необхідно відновити. Наступними жертвами російської військової агресії стануть Польща, країни Балтії, Словаччина та інші, якщо Україна з партнерами не зупинить росію та не послабить її військову міць.

російська армія показала всьому світу, що її образ як другої армії світу виявився хибним. Але в Україні російські військові показали себе не як регулярна армія сучасної держави, а як збіговисько вбивць, мародерів та гвалтівників.

На саміті НАТО в Мадриді потрібно залучити Україну до стратегії Альянсу на наступні 10 років, бо це на користь усього цивілізованого світу. НАТО слід розпочати процес приєднання України до Альянсу де-факто, якщо це поки що неможливо здійснити де-юре.

Українські сили оборони зосереджені на відкиданні ворожих військ з усіх тимчасово окупованих територій України, а далі розглядатиметься питання, як забезпечити безпеку України, коли росія є сусідом».

20:00. ВСУ вдалося перегрупуватися в Сєвєродонецьку, йде спроба повернути місто

Українські військові вживають заходів для повернення Сєвєродонецька під повний контроль України та впевнені, що все вдасться. Керівник ВДА Сєвєродонецька Олександр Стрюк:

«Я б не сказав, що місто окуповане. Був певний військовий успіх з боку орків, яким вдалося пройти в місто і захопити досить істотну частину, майже розділивши навпіл, якщо ми говоримо про житлові квартали, де вони можуть почуватися впевнено. Але нашим військовим вдалося перегрупуватись, побудувати лінію оборони. І зараз вживаються всі необхідні заходи для того, щоб все ж таки місто повернути під повний контроль України. Місто залишається українським.

Наші військові вживають усіх відповідних заходів, щоб відтіснити ворога з території міста, ведуться позиційні вуличні бої. Це супроводжується постійними артилерійськими обстрілами. Ситуація є досить напруженою, але є надія, і є впевненість наших збройних сил, що все вдасться.

До початку штурму у Сєвєродонецьку залишалося близько 13 тисяч населення. Враховуючи, що вже третю добу точаться постійні вуличні бої, те населення, яке було, воно і залишається, за винятком невеликої частини, яку оркам вдалося вивезти з міста примусово на окуповану територію».

19:00. Генштаб ЗСУ: росіяни запустили ракети по 4 містам на Донбасі

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: «Протягом 4 червня, російські окупаційні війська завдали ракетних ударів з ОТРК Точка-У по Краматорську, Бахмуту, Лисичанську та Костянтинівці».

17:20. Кулеба відповів на заклик Макрона не допустити приниження росії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів на заклик президента Франції Еммануеля Макрона не допускати приниження росії, щоб спростити подальші переговори:

«Заклики не допустити приниження росії можуть лише принизити Францію чи будь-яку іншу країну, яка закликатиме до цього. Тому що росія принижує сама себе.

Нам усім краще зосередитись на тому, як поставити рф на місце. Це принесе мир і врятує життя».

16:30. У Миколаєві троє людей загинули через обстріл росіян

російські окупанти 4 червня обстріляли Корабельний район Миколаєва, внаслідок чого загинули щонайменше троє людей.

Мер міста Олександр Сенкевич: «Станом на 15:00 відомо про трьох загиблих – двоє з них загинули на місці обстрілу, одна людина померла дорогою до лікарні. Також поранення отримали ще чотири особи – за їхнє життя борються медики. Попередньо відомо про три пошкоджені багатоповерхівки».

О 8 ранку 4 червня повідомлялося, що Миколаїв обстріляли із ствольної важкої артилерії та реактивними системами залпового вогню, про постраждалих не було відомо.

16:00. Третій удар авіації рф по Сумщині: літак випустив 6 ракет

російський літак обстріляв ракетами прикордонні райони Сумської області.

Державна прикордонна служба України: Після обіду ворожий літак, який зайшов з боку російського села Миколаївка, здійснив 6 пусків ракетами по прикордонній території України. Ракети розірвалися на околиці одного із населених пунктів Шосткинського району Сумщини.

Це вже третій сьогодні удар із застосуванням авіації. За 3 години до цього російський безпілотник здійснив скидання двох вибухових пристроїв у Великописарівському районі Сумщини. А близько 4-ї години ранку ворожа авіація здійснила 6 пусків ракет, що розірвалися на околиці прикордонних населених пунктів Сумського району».

Крім цього, 4 червня з рф вже тричі обстріляли українську прикордонну територію з мінометів. В одному випадку росіяни випустили 8 мін по території Шосткинського району Сумщини. Ще у двох випадках ворог випустив 19 мін по території Новгород-Сіверського району Чернігівщини.

15:30. Одеса: Збройні сили збили дорогий російський безпілотник

4 червня воїни повітряного командування Південь збили ворожий розвідувально-ударний безпілотник Форпост.

Одеська міськрада з посиланням на ОК Південь повідомив, що БПЛА розвідував чорноморське узбережжя, а після збиття він опинився в Чорному морі.

Форпост є чи не найдорожчим безпілотним літальним апаратом, що знаходиться на озброєнні рф. Його вартість оцінюється у $7 млн.

15:00. Через обстріли рф горить святиня Святогірської Лаври в Донецькій області

На Донеччині через російські обстріли масштабну пожежу охопив Всехсвятський скит Свято-Успенської Святогірської Лаври.

Прес-центр УПЦ МП: «4 червня 2022 року внаслідок військових дій сталася масштабна пожежа на території Всехсвятського скиту Свято-Успенської Святогірської Лаври. Полум'я повністю охопило головний храм обителі. Інформації про загиблих та постраждалих наразі немає».

14:40. Макрон попросив не принижувати росію

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що дуже важливо не принижувати росію, щоб коли бойові дії в Україні припиняться, можна було знайти дипломатичне рішення (Reuters., УП)

Макрон намагався підтримувати діалог з путіним після вторгнення рф в Україну в лютому. Його позицію неодноразово критикували деякі країни у Європі, оскільки вони розглядають її як підрив зусиль щодо тиску на путіна.

Макрон: «Ми не маємо принижувати росію, щоб у день, коли припиняться бойові дії, ми могли побудувати вихідний пандус дипломатичними засобами. Я переконаний, що роль Франції – бути посередницькою державою».

Макрон регулярно спілкувався з путіним після вторгнення в рамках зусиль з припинення вогню та початку переговорів між Києвом та Москвою: «Я думаю, і я йому сказав, що він робить історичну та фундаментальну помилку для свого народу, для себе та для історії».

Франція підтримує Україну у військовому та фінансовому плані, але з початку війни Макрон не був у Києві як інші лідери ЄС, чого Україна хотіла від нього. Макрон сказав, що не відкидає такої поїздки.

14:00. Окупанти з території росії запустили 6 ракет по Сумщині

Вранці 4 червня ворожа авіація завдала ракетного удару по Сумській області.

ДПСУ: Близько 4 години ранку ворожа авіація здійснила 6 пусків некерованими ракетами, що розірвалися на околиці прикордонних населених пунктів Сумського району. Внаслідок обстрілу людських жертв чи руйнувань інфраструктури немає.

Глава ОВА Дмитро Живицький уточнив, що росіяни випустили 6 ракет, але ворожий літак не перетинав державний кордон – били з території рф. Внаслідок вибухів пошкоджено будинки в одному з населених пунктів Сумської громади, жертв немає.

13:30. росія вже втратила понад 31 тисячу солдатів в Україні

росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні в Україні – за 101 день протистояння захисники знищили 31050 окупантів, 1376 танків та 122 крилатих ракети.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 04.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 31050 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1376 (+9) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3379 (+13) од.,
  • артилерійських систем – 680 (+5) од.,
  • РСЗВ – 207 (+0) од.,
  • коштів ППО – 95 (+0) од.,
  • літаків – 210 (+0) од.,
  • вертольотів – 175 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 540 (+5) од.,
  • крилатих ракет – 122 (+1) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2337 (+8) од.,
  • спеціальної техніки – 52 (+1) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Запорізькому напрямку.

13:00. Словаччина відклала постачання гаубиць власної армії, щоб передати їх Україні

Дата поставки останніх 8 замовлених гаубиць Zuzana 2 до Збройних сил Словацької Республіки поки невідома, пріоритет надаватиметься будь-яким подальшим замовленням з України, заявила представник Міністерства оборони Словаччини Мартіна Коваль-Какащикова (Aktuality, УП):

«Неможливо визначити час, коли 8 гаубиць Zuzana 2 буде доставлено до Збройних сил Словацької Республіки, бо якщо будуть подальші замовлення для України, ми надамо їм пріоритет».

Закупівля 25 гаубиць Zuzana 2 була затверджена урядом у 2018 році під час перебування на посаді міністра оборони Петра Гайдоша. Через пандемію дату доставки кілька разів переносили. Останні 8 штук спочатку мали бути доставлені до середини грудня 2022 року.

Державне акціонерне товариство Konstrukta Defense, яке належить Міноборони Словаччини, на цьому тижні уклало договір на комерційний продаж Україні 8 гаубиць Zuzana 2. Міністр оборони Ярослав Надь оцінив, що завдяки цьому контракту Konstrukta отримає замовлення, яке дає можливості для подальшого зростання компанії. Він вважає, що це великий успіх для словацької оборонної промисловості.

12:30. Три людини підірвалися на російській міні на пляжі Херсонщини

У селищі Лазурне Херсонської області, в якому багато пансіонатів та баз відпочинку, росіяни замінували пляж, через що троє людей загинули, підірвавшись.

За даними слідства, військовослужбовці збройних сил рф встановили міни вздовж узбережжя Чорного моря у смт Лазурне. 3 червня троє людей, перебуваючи на пляжі поблизу пансіонату Парус, підірвалися на міні. Усі вони загинули на місці.

Правоохоронці звертають увагу громадян, що окупанти мінують ліси, пляжі та інші місцевості Херсона.

11:40. Прапор України, що майорить над Азовсталлю, передали до музею

Начальник ГУР МО Кирило Буданов із захисниками Маріуполя передали в експозицію «Україна – розп'яття» Державний Прапор України, що майорить над Азовсталлю.

Прапор зберігатиметься у Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Прапор, що майорить над Азовсталлю, вивезли зі сталеварні разом із пораненими воїнами.

На заході були і дружини захисників Міста-героя – тих, хто й досі у полоні.

11:00. Зеленський закликав американські міста розірвати відносини з росією

Президент Володимир Зеленський під час відеозвернення до учасників 90-ї щорічної Конференції мерів США закликав американські міста розірвати побратимства з російськими містами, щоб росія не могла мати жодних зв'язків із вільним світом:

«Ми – українці та американці – однаково розуміємо небезпеку тиранії. Світ бачив різні тиранії. Й їх об'єднує те, що вони зневажають правничий та свободи пересічних людей. Тирани не визнають правничий та свободи місцевого самоврядування. І зазвичай саме вільні люди в містах, які обирають все ж таки свободу, ставлять крапку в історії тиранів. І щоб поставити таку точку, потрібно не дозволяти тиранам користуватися зв'язками із вільним світом. Жодними зв'язками.

Досі десятки американських міст зберігають так зване побратимство з містами росії. Зокрема, Чикаго з Москвою, Джексонвілл з Мурманськом, Сан-Дієго з Владивостоком. Ці зв'язки США не дають нічого, але росії вони дозволяють говорити, що вона навіть після початку великої війни не ізольована. росія жорстоко знищує цілі міста в Україні – за 100 днів війни окупанти випустили по мирних населених пунктах майже 2,5 тисяч різних ракет.

Одні з найбільш смертоносних російських ракет розроблені і виробляються в Єкатеринбурзі, який є побратимом міста Сан-Хосе. А однією з російських бригад, що чинила звірства у Бучі, була бригада з Хабаровського краю рф. Його столиця – місто Хабаровськ – досі є побратимом американського Портленда.

Впевнений, що Україна зможе захистити свободу, і тиранія неодмінно програє. Закликайте тиснути ще більше. Не допомагайте їй виправдовувати себе. Не зберігайте зв'язку із нею. І прошу, будь ласка, не дозволяйте тим, хто став убивцями, називати вас своїми побратимами. Допомагайте Україні. Допомагайте ще більше. Беріть участь у відновленні наших міст, наших громад, які звільнені від окупантів».

09:50. Генерал США закликав Захід якнайшвидше передати Україні винищувачі

Генерал-командувач Національної гвардії Каліфорнії Девід Болдуін закликав американських та інших західних чиновників розглянути можливість якнайшвидше передати Україні винищувачі (УП):

«МіГ – найкраще негайне рішення для підтримки українців, але американські чи західні винищувачі – це також варіанти, які слід вивчити якнайшвидше. Американські військові чиновники співпрацюють із українськими колегами над запитом Києва до західних країн щодо винищувачів, щоб допомогти відобразити вторгнення росії».

За його словами, є багато хорошого в тому, що Україна зацікавлена ​​у МіГ, адже її пілоти вміють керувати ними. Але якщо українці збираються використовувати літаки західного типу, то виникає питання про кількість, типи літаків, які можуть бути зараз доступні.

«Ми спочатку спрямовуємо їх на ці МіГ, але також обговорюється, які літаки знадобляться у майбутньому (у довгостроковій перспективі) – які можливості систем, які літаки були б ефективними, доступними та посильними для них».

09:00. Дах знесло. На росТВ зірвалися через успіхи збірної України

08:20. Окупанти вдарили крилатою ракетою по Одещині, є поранені

Вранці 4 червня російські окупаційні війська завдали удару крилатою ракетою повітряного базування по Одеській області.

Одеська міськрада з посиланням на Оперативне командування Південь: «росіяни запустили ракету Х-59 літаками стратегічної авіації. Вражено територію сільськогосподарського підприємства, складські приміщення. Пожежу оперативно ліквідували рятувальники. За попередньою інформацією, двоє людей постраждали.

Протиповітряна оборона України в п'ятницю, 3 червня, збила крилату ракету над морем на Одещині та ще 3 крилаті ракети – над Миколаївщиною.

07:00. Зведення: на Слов'янському напрямку ворог зазнав втрат, на Бахмутському – відступив

Генштаб ЗСУ: Ворог на Слов'янському напрямку вів наступ та штурмові дії, але зазнав втрат, на Бахмутському зазнав вогневого ураження від українських підрозділів та відійшов.

05:15. рф може захопити Луганщину протягом наступних двох тижнів 

Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на Міноборони Британії заявляє, що російські війська, ймовірно, встановлять контроль над Луганською областю протягом наступних двох тижнів, зазнавши значних втрат.

Британське відомство також зазначило, що російські сили на всіх інших напрямках перейшли до оборонних операцій, щоб зосередитися на захопленні Сєвєродонецька, Без поповнення живої сили та техніки рашистам не вдасться просунутися за межі Луганської області.

ISW повідомляє, що майже вся 35-та загальновійськова армія РФ була знищена в Ізюмі через некомпетентних командирів.

04:30. Макрон може невдовзі відвідати Київ

Президент Франції Еммануель Макрон не виключає, що вирушить у подорож до Києва найближчим часом.

Коли журналісти нагадали, що багато європейських колег Макрона вже були в Україні, він відповів: «Сьогодні я нічого не виключаю. Ми хочемо збільшити фінансову та військову підтримку України. І нарешті зробити все, щоб експортувати з України зернові».

Макрон: «Французька армія отримає нові самохідні артилерійські установки Caesar замість тих, що були відправлені для української армії. Я просив наших промисловців прискорити виробництво озброєнь, адже йдеться не лише про поповнення наших запасів, а й про зміцнення нашої незалежності».

03:10. ППО збила 4 крилатих ракети, запущених з підводного човна рашистів

Протиповітряна оборона України у п’ятницю, 3 червня, збила крилату ракету над морем на Одещині та ще 3 крилатих ракети – над Миколаївщиною.

ОК Південь: «В Чорному морі на виконанні бойових завдань наразі перебуває 3 ракетних кораблі та 1 підводний човен, а також 5 ВДК.  Саме з підводного човна ворог здійснив пуск ракет з кримського напрямку.

Одну крилату ракету збито над морем на Одещині, ще 3 крилатих ракети українські підрозділи влучно збили над Миколаївщиною».

02:20. Повітряні сили знищили понад 20 одиниць техніки та позиції ворога

У п’ятницю, 3 червня українські військові знищили понад 20 одиниць бойової броньованої техніки ворога, авіаційну ракету, три БПЛА окупантів, а також укріплені позиції та живу силу противника.

Командування Повітряних Сил ЗСУ: «Із 24 лютого, з моменту повномасштабного вторгнення росії на територію України, штурмовики та бомбардувальники Повітряних Сил ЗС України Су-25 та Су-24м здійснили понад тисячу авіанальотів по колонах рашистів, скупченню техніки та особового складу і логістичних центрах. Знищено сотні одиниць техніки, переправи, пункти постачання пально-мастильних матеріалів, живу силу та інші важливі об’єкти.

3 червня ударною авіацією Повітряних сил знищено понад 20 одиниць бойової броньованої техніки, укріплені позиції окупантів на різних напрямках, живу силу противника. Підрозділи зенітних ракетних військ знищили авіаційну ракету класу повітря-поверхня Х-59, а протиповітряна оборона Сухопутних військ вразила три БпЛА окупантів».

23:59. Підсумки 100 днів війни. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

00:00. Початок 101-го дня війни, 4 червня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
alexderjav
Для того, щоб в рашистів знесло дах, треба щоб він спочатку був