Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:29
13498
3

Скандал! День 102. В Угорщині прогавкали про психічні проблеми Зеленського

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 5 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:29
13498
3
Скандал! День 102. В Угорщині прогавкали про психічні проблеми Зеленського
Getty Images/Global Images Ukraine. Ласло Кевер

102-й день війни. 5 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 5 червня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

23:45. Ворог знову обстрілює Харків

російські загарбники знову обстрілюють житлові райони Харкова.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: «російські окупанти знову обстрілюють житлові райони обласного центру. Перебувайте в укриттях! Не ігноруйте сигнали тривоги!»

Інших подробиць Синегубов поки що не оприлюднив.

23:30. У Британії голосуватимуть за відставку Джонсона

Британські депутати зібрали достатньо голосів, щоб винести на розгляд питання вотуму довіри прем’єр-міністру Борису Джонсону (Sunday Times). Голосування має відбутися 8 червня.

Це стало можливим через те, що листи з відповідним запитом подало щонайменше 54 депутати від консерваторів. При цьому ця процедура є таємницею, проте 28 депутатів уже оголосили про це публічно, закликавши Джонсона добровільно піти у відставку.

Проблеми у британського прем'єра виникли через скандал Partygate. Уряд Джонсона звинувачували в організації вечірок із алкоголем під час пандемії COVID-19, коли такі збори були заборонені по всій країні. Нещодавно розслідування показало, що Джонсон особисто брав участь у цих вечірках, що він раніше спростовував. Це спричинило падіння рейтингу Джонсона.

23:30. Подоляк відповів угорському спікеру: ганьба

Угорщина свідомо обмінює душі мертвих українських дітей за нафтові пряники.

Михайло Подоляк відреагував на заяву спікера парламенту Угорщини Ласло Кевера про «психічні проблеми» у президента Зеленського через те, що він рішуче й іноді жорстко просить партнерів про підтримку:

«Єдина «проблемна» країна в європейській сім'ї, пан Ласло Кевер, – це Угорщина, яка блокує будь-які реакції на звірства росії в Україні. Офіційному Будапешту варто перестати хизуватися своєю людоїдською позицією. Подібні заяви залишать вам не найкраще місце у підручниках історії.

Але літописи не горять: час показує, хто є хто. російські кати вбивають, гвалтують і знищують міста. Президент Зеленський б'ється за свій народ. Європа допомагає та подає патрони. Угорщина свідомо обмінює душі мертвих українських дітей за нафтові пряники. Ганьба».

22:30. Зеленський з'їздив на передову під Запоріжжя

Президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових у Запорізькій області.

Зеленський ознайомився із оперативною обстановкою на передньому краї оборони. Він поспілкувався з військовослужбовцями та вручив їм державні нагороди та подарунки.

Крім того, під час поїздки до Запорізької області Зеленський відвідав санаторій-профілакторій, де розмістили українців, які змушені залишити свої будинки через збройну агресію рф.

Він оглянув лікувальні кабінети, куди вони можуть звертатися по медичну допомогу, а також житлові приміщення. Президент поспілкувався з переселенцями та поцікавився у них умовами проживання.

Зеленський: «У нас немає сумнівів, що ми звільнимо всі тимчасово окуповані міста. Це обов’язково буде».

21:50. Десантники збили російський вертоліт Алігатор в Донецькій області

Сечеславські десантники збили російський гелікоптер Ка-52 Алігатор.

25-а окрема повітряно-десантна Сечеславська бригада ДШВ ЗСУ:

«Закінчуємо вихідні добрими новинами! На Донеччині воїни 25-ї бригади з ПЗРК Ігла в черговий раз успішно приземлили ворожий ударний вертоліт Ка-52 Алігатор. Не зупиняємось, сезон полювання триває».

21:30. На Луганщині ліквідували російського генерала

У Луганській області ліквідовано генерал-майора російської армії Романа Кутузова (Радіо Свобода). Генерала ліквідували у селищі Миколаївка Попаснянського району Луганської області.

Про смерть Кутузова повідомив кореспондент російського пропагандистського каналу Александр Сладков. За його даними, генерал помер, повівши в атаку своїх підлеглих.

Яким підрозділом керував Кутузов, наразі не повідомляється. У 2019 році він згадувався на сайті міноборони, як тимчасово виконуючий обов'язки командувача 29-ї загальновійськової армії, а в 2017-му – 5-й.

20:50. Адвокат Масі Найєм важко поранений, готують до операції

Український військоий, відомий адвокат Масі Найєм важко поранений на фронті.

Брат адвоката, колишній журналіст і нардеп, заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм: «У брата важке поранення голови та ока. Був у комі, іноді приходить до тями. Лікарі кажуть, що зараз стан стабільний».

Мустафа Найєм повідомив, що його брата доставлено до Дніпра, до обласної лікарні ім. Мечнікова. Його готують до операції. Раніше про поранення Масі Найєма повідомили режисер, колишній політв'язень Кремля, військовий Олег Сенцов та бізнесмен Андрій Ставніцер.

З серпня 2015 року до жовтня 2016 року Масі Найєм вже брав участь у бойових діях на сході України.

20:00. У лаврова виникли проблеми з візитом до Сербії: три країни не пропускають його літак

Візит до Сербії глави мід рф сергея лаврова зіткнувся з несподіваними транспортними проблемами, вирішувати які довелося особисто президенту Сербії Александру Вучичу (УП, N1).

Вперше про цю проблему заявив сам президент Вучич – за його словами, візит Лаврова зненацька ускладнився. Дозвіл на політ літака з російським міністром не дали три країни: Чорногорія, Північна Македонія та Болгарія.

Таке рішення поставило під загрозу візит, намічений на 6–7 червня. Під час перебування у Белграді Лавров збирався зустрітися з президентом Вучичем, міністром закордонних справ Ніколаєм Селаковичем, спікером парламенту Івіцею Дачичем, а також із патріархом Сербської православної церкви Порфирієм.

Згодом проблему підтвердила прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабіч. За її словами, ситуація навколо приїзду лаврова до Белграда надзвичайно складна, і логістикою його поїздки займається особисто Вучич. Вона оцінила, що візит лаврова ставить Сербію у надзвичайно складну ситуацію, але позиція Белграда полягає у тому, що до них може приїхати міністр закордонних справ чи прем’єр-міністр будь-якої країни.

19:40. Українського нардепа затримали у Молдові

Прикордонна поліція Молдови затримала народного депутата України Євгена Яковенка на запит Білорусі (УП, Deschide).

У прикордонній службі Молдови зазначають: українського депутата було внесено Білоруссю до бази розшуку Інтерполу. Там уточнюють – його звинувачують у хабарництві та корупції. Як повідомляється, український депутат перебуває у СІЗО. Не виключена його екстрадиція до Білорусі.

Яковенко став депутатом, вигравши у 2019 році у виборчому окрузі №52 (Донецька область). На вибори він йшов як представник партії Батьківщина, проте нині позафракційний.

19:00. Генштаб: У Харківській області росіяни обороняються, на Донеччині намагаються наступати

Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку росіяни ведуть активну оборону та обстрілюють цивільну інфраструктуру, а на Слов'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках намагаються наступати.

18:00. Міноборони: Київ залишається під загрозою як основна мета рф

Київ залишається головною метою російських окупантів, тому постійно перебуває під загрозою.

Зам. міністра оборони Ганна Маляр: «Ми говорили завжди відверто, що Київ постійно під загрозою. Справді, люди повертаються (до столиці), з різних причин.

Але все одно нам слід розуміти, що війна в гарячій фазі і Київ, як основна мета рф, нею і залишається».

16:30. Укрзалізниця: 4 ракети рф у Києві вдарили по ДВРЗ, але танків там немає

В Укрзалізниці підтвердили, що війська рф вранці 5 червня ударили по Дарницькому вагоноремонтному заводу, але жодних танків, про які говорить російська пропаганда, там немає.

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин: «Сьогодні вранці російські війська вкотре обстріляли залізничну інфраструктуру. 4 ракети вдарили по Дарницькому вагоноремонтному заводу, що знаходиться на лівому березі Києва.

В принципі, для нас це вже стандартний початок дня. Вони б'ють по залізниці щодня, ми оперативно ремонтуємось й їдемо далі. Серед залізничників був один поранений, йому надано медичну допомогу. І оперативно розпочали ліквідацію наслідків удару.

УЗ не робила жодних публічних заяв про обстріл, тому що в цьому випадку рух пасажирських поїздів не затримувався. Але не промовчало російське Міноборони. Вони в черговий раз збрехали, що мета удару – поставлені східноєвропейськими країнами танки Т-72 та інша бронетехніка, розміщена в корпусах вагоноремонтного підприємства.

Наголошую, що це абсурд. Готовий продемонструвати журналістам, що жодних танків на ДВРЗ немає. Офіційно заявляю, що на території ДВРЗ немає військової техніки. Цей завод ремонтував напіввагони та зерновози, які ми використовуємо для вивезення експортної продукції.

Я офіційно запрошую всіх журналістів, і українських, й іноземних, сьогодні на ДВРЗ. Ми підтвердимо, що росія вкотре збрехала. І що їхня справжня мета – економіка та мирне населення. Вони хочуть перекрити нам можливість експортувати українську продукцію на Захід».

15:00. ОДА: 66 людей вмовили та таємно евакуювали з Лисичанська

Захисники змогли вмовити і без анонсу евакуювати 66 людей, серед яких 6 дітей, з Лисичанська Луганської області.

Голова ОДА Сергій Гайдай: «З Лисичанська евакуйовано 66 людей, з них шестеро дітей. Тихо. Без анонсу. Проїхали бомбосховищами. Умовили. Військові, поліцейські та ДСНСники змогли знову зробити неможливе – 66 людей уже в безпеці».

Гайдай просить тих, хто залишився, перебувати в укриттях – обстріли не вщухають.

14:10. Бойовики хочуть розстріляти трьох полонених іноземців

Бойовики так званої ДНР викрали і судитимуть трьох іноземців, яким світить смертна кара.

Бойовики кажуть, нібито вони закінчили розслідування кримінальної справи проти іноземців – громадян Великобританії Шона Піннера та Ендрю Хілла, а також підданого Королівства Марокко Саадуна Брагіма.

За словами окупантів, троє чоловіків за винагороду брали участь у збройній агресії України із захоплення влади у ДНР. Найближчим часом відбудеться перше судове засідання. Бойовики пишуть, що до трьох іноземців може бути призначений винятковий захід – смертна кара.

Відповідно до міжнародного права – це викрадення, іноземці там полонені, а суд не має юридичної сили. Вбивство полонених вважається військовим злочином та не має термінів давності розгляду.

13:40. Сім'ї захисників Маріуполя просять Червоний хрест добиватися від рф кращих умов

Сім'ї бійців з Азовсталі хочуть, щоб Червоний хрест, ООН та інші міжнародні організації вплинули на росію для покращення умов утримання захисників Маріуполя.

Дружина командира маріупольського полку Азов Дениса Прокопенка Катерина в інтерв'ю УП розповіла, що чоловік виходив на зв'язок із нею з незнайомого номера (очевидно, йдеться про 23 травня). «Кате, у мене всього 30 секунд розмови, скажи, як ти там?», – встиг сказати Денис Прокопенко, а потім зв'язок переривався, і було не чути.

Тому Катерина Прокопенко збирала інформацію про стан бійців з інших джерел: від людей, які перебувають поряд із Денисом. Деяким людям вдалося вийти на зв'язок – і вони сказали, що умови задовільні, й всі чекають на обмін.

«Зараз я намагаюся зі своїм колективом, з Асоціацією сімей Азовсталі спілкуватися з Червоним хрестом, з іншими організаціями, щоб вони покращили умови, що там існують. Ми знаємо, що саме СІЗО переповнене і, звісно, ​​деяких ресурсів, можливо, не вистачає. Знову ж таки, їжа, вода – все потребує поліпшення. Зараз ми хочемо це питання якнайшвидше вирішити, щоб Червоний Хрест залучив якнайбільше своїх зв'язків, ресурсів, щоб покращити все, що зараз там у хлопців.

Окрім України та росії у процес порятунку залучено третю сторону – це міжнародні організації, які займаються правами людини, військовополонених, які намагаються стежити за дотриманням Женевської конвенції. І ми зараз хочемо, щоб ця третя сторона докладала більше зусиль. Тому що зараз ми бачимо, що недостатньо цих зусиль. Вона має інформацію, що третя сторона знаходилася поруч із бійцями лише на початку евакуації, а чи є зараз представники міжнародних організацій у місцях утримання полонених – невідомо.

У нас немає звіту від них, немає фотофіксації, відеофіксації від третьої сторони, які там справді умови. У нас є лише фото та відеофіксація російської сторони. З огляду на ці відеоматеріали, ми можемо зрозуміти, що там є лише російська сторона. А нам потрібна третя незалежна сторона, яка покаже дійсні умови. Представники міжнародних організацій нічого не пояснюють, сім'ї бійців намагаються налагодити зв'язок із ними.

Асоціацію сімей Азовсталі створили зокрема для того, щоб на офіційному рівні спілкуватися з третьою стороною, з міжнародними організаціями. російська сторона обмежує доступ представникам Червоного хреста до полонених, як раніше блокувала ідею екстракції бійців, яка б дозволила їм вийти з Азовсталі й врятуватися.

Останнє, на що вона (росія) погодилася, – на цю процедуру, де де-юре будуть наші бійці в полоні, і де вона зможе, скажімо так, отримати якусь інформацію з них. Ми всі розуміємо, що полон все одно – це допити. І росії все це вигідно. Бійці зробили все: вони виконали наказ, вони захищали Україну до останнього – тепер влада має виконати свою обіцянку щодо збереження життів».

13:00. путін погрожує бити ракетами туди, куди ще не бив, через постачання зброї Україні

путін пообіцяв застосовувати свої засоби поразки по тих об'єктах, по яких удари поки не наносяться, якщо Україна отримає ракети дальньої дії:

«Якщо Київ отримає ракети дальньої дії, росія робитиме висновки та застосовуватиме свої засоби ураження по тих об'єктах, по яких удари поки що не наносяться.

У постачанні американських РСЗВ Києву немає нічого нового, оскільки на озброєнні української армії знаходяться аналогічні системи радянського зразка з такою самою дальністю. Це поповнення втрат української бойової техніки, і нічого не змінює по суті».

12:30. Екс-посол США: українці мають право стріляти по артилерії на території рф

Російська артилерія, яка веде вогонь по українських позиціях з території росії, є цілком виправданим об'єктом для ураження, вважає екс-посол США в Україні, віце-президент Інституту світу Сполучених Штатів Вільям Тейлор (Укрінформ):

«Якщо ми говоримо про російські військові підрозділи, які ведуть вогонь з української сторони, – це і є цілі. Не має значення, де вони розташовані – в Україні чи росії. У такій ситуації російська артилерія, що стріляє з території росії, буде цілком виправданими цілями для ураження.

Україна потребує більшої військової допомоги. При цьому ключове значення має терміновість поставок: чим швидше, тим краще. росія також має великий арсенал зброї, яким вона завдає значних ударів по українських позиціях. Тому системи HIMARS та MLRS забезпечать ЗСУ додаткову відстань, щоб не бути враженим ворожим вогнем.

Сполучені Штати повинні робити більше, надавати додаткову індивідуальну зброю, взагалі більше видів зброї. Системи HIMARS та MLRS – це гарний хід, добре, що адміністрація ухвалила таке рішення. Зараз вони можуть розширити це і надіслати більше боєприпасів, ракет для цих пускових установок, це важливо. Сполучені Штати мають підтримувати Україну прямо зараз усім, що можуть».

11:50. Гайдай: ВСУ вже контролюють половину Сєверодонецька

Голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що Збройні сили контролюють рівно половину Сєверодонецька.

«Росіяни дійсно контролювали 70% Сєверодонецька, проте протягом двох днів їх відсунули, місто поділено рівно навпіл. Бояться вони так вільно ходити містом.

Окупанти втратили величезну кількість особового складу, у полоні 8 росіян. Усі резерви армії ворога спрямовані на захоплення Сєвєродонецька та траси Лисичанськ – Бахмут».

11:00. Українські бійці за добу знищили близько 100 ворогів, 5 танків та 13 ББМ

За останню добу захисники України знищили у боях близько сотні російських військовослужбовців, 5 ворожих танків, 13 бойових броньованих машин, 8 безпілотників та 23 одиниці автомобільної техніки чи автоцистерн.

За даними Генштабу ЗСУ, найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24 лютого до 5 червня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 31150 (+100) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1381 (+5) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3392 (+13) од.,
  • артилерійських систем – 686 (+6) од.,
  • РСЗВ ‒ 207 (+0) од.
  • засоби ППО ‒ 95 (+0) од.,
  • літаків – 210 (+0) од.,
  • вертольотів – 175 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 548 (+8),
  • крилаті ракети – 122 (+0),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2360 (+23) од.,
  • спеціальна техніка – 53 (+1).

10:20. Ядерний тероризм: російська ракета пролетіла низько над АЕС

Вранці 5 червня російська ракета Калібр, запущена Києвом, пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС на Миколаївщині.

Енергоатом: «5 червня росія здійснила черговий акт ядерного тероризму – о 5:30 ранку російська крилата ракета, схожа на ракету типу Калібр, пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС.

Росія продовжує створювати загрози ядерній безпеці українських АЕС і загрожує всьому світу новою ядерною катастрофою. рашисти досі не розуміють, що навіть найменший уламок ракети, який може потрапити до енергоблоку, може викликати ядерну катастрофу і витік радіації».

У відомстві припускають, що ця ракета летіла у бік Києва, де вранці лунали вибухи.

09:40. Розвідка Британії: українці контратакували у Сєвєродонецьку

Збройні сили України провели контратаки у Сєвєродонецьку та зуміли зупинити просування російських сил, йдеться у щоденному звіті британської розвідки:

«За останні 24 години українські сили зробили контратаки в місті Сєверодонецьк на сході України, що, ймовірно, звело нанівець оперативний імпульс російських сил, раніше набраний за рахунок концентрації бойових підрозділів та вогневої потужності.

російські сили, задіяні у цьому районі, включають особовий склад, мобілізований з резерву сепаратистських сил, що очолюються росією, самопроголошеної ЛНР. Ці війська погано оснащені і навчені, їм не вистачає важкої техніки, порівняно з регулярними російськими частинами.

Використання проксі-піхоти для операцій із зачистки міст – це російська тактика, що раніше застосовувалася в Сирії, де росія задіяла 5-й корпус сирійської армії для нападу на міські райони. Такий підхід, ймовірно, вказує на бажання обмежити втрати, завдані регулярними російськими силами».

09:10. Банкова відповіла на образи з Угорщини на адресу Зеленського

В Офісі президента відреагували на образи спікера парламенту Угорщини Ласло Кевера на адресу Володимира Зеленського та згадали про Корюківську трагедію.

Заступник глави ОП Андрій Сибіга: «Народ завжди мудрий і знає століттями, як відповідати на зовсім неприйнятні, дикі висловлювання недополітиків начебто нешановного глави державних зборів Угорщини:

  • He who is guilty is the one that has much to say
  • Осла впізнаєш по вухах, а дурня – по балачках
  • У короткого розуму мова довга

Зазвичай такі загострення відбуваються у певні періоди року.

Хотів би почути оцінку Ласло Кевера про те, як угорські фашисти спалили живцем тисячі людей у ​​чернігівському селі Корюківка. З іншого боку епохальні події далеко не регіонального характеру, напевно, теж є достатнім тригером для такої порослі політиків, а ще якщо відгукується зсередини фашистська ДНК.

Історія піде вперед, Україна переможе: всі громадяни, які проживають в Україні, пишатимуться нашою державою, а такі персони залишаться на смітнику історії. У цьому сумнівів немає – хіба що згадають як непорозуміння, яке підгавкувало на президента України, президента країни героїв, сміливих та вільних людей».

08:30. Спікер парламенту Угорщини заявив про психічні проблеми Зеленського

Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер висловив думку про психічні проблеми у президента України Володимира Зеленського через те, що він рішуче, іноді жорстко просить партнерів про підтримку (УП).

Кевер заявив, що не пригадує зі своїх спостережень за міжнародною політикою, щоб колись лідер країни, яка потребує допомоги, так піднімав голос проти когось, як це робить Володимир Зеленський, звертаючись не лише до офіційного Будапешта, а й, наприклад, канцлера Німеччини.

Ласло Кевер: «Зазвичай той, хто потребує допомоги, просить про це ввічливо – звичайно, наполегливо, але просить, а не вимагає або загрожує. Погрожують ворогам, а не тим, кого бажають мати друзі. Тут якась особиста психічна проблема.

Чекаю на проблеми для українських угорців після війни. Потрібно бути дуже обережними, щоб не дійшло до того, що угорській меншості доведеться покинути батьківщину».

08:10. Окупанти обстріляли Дніпропетровщину з артилерії, є руйнування

Артилерія російських окупантів вранці 5 червня вдарила по Зеленодольській громаді Дніпропетровської області, інформація про жертви поки що не надходила.

Глава ОВА Валентин Резніченко: «Ніч та ранок напружені – постійні повітряні тривоги. Під ворожі обстріл знову потрапив Криворізький район. Артилерія окупанта вдарила по Зеленодольській громаді. Є руйнація житлових будинків у двох селах».

Інформація про постраждалих уточнюється.

07:30. Орки перекидають техніку та озброєння на Бахмутський напрямок

Генштаб ЗСУ: росіяни перекинули більше 20 одиниць озброєння і військової техніки на Бахмутський напрямок, щоб доукомплектувати втрати підрозділу.

07:10. По Краматорську був авіаудар, пошкоджено підприємства

У ніч на 5 червня російські війська вдарили по Краматорську ракетами з літака, є пошкодження на двох підприємствах.

Міський голова Краматорська Олександр Гончаренко: «Нічний авіаракетний удар по Краматорську. Звільняють нас від промисловості.

За попередньою інформацією без жертв, але серйозні пошкодження на двох підприємствах міста».

06:20. У Києві прогриміли вибухи

У Києві були вибухи в Дарницькому та Дніпровському районах, завдано ракетних ударів по об'єктах інфраструктури (УП).

О 05:01 лунала повітряна тривога. Близько 6-ї ранку кияни чули вибухи на лівому березі міста. Було не менше 5 прильотів, у тому числі на Дарниці (густий дим у районі Дарницького вокзалу) та Позняках.

Мер столиці Віталій Кличко повідомив, що було кілька вибухів у Дарницькому та Дніпровському районах столиці. Служби вже працюють на місці.

За даними Кличка, жертв внаслідок ракетних ударів по об'єктах інфраструктури немає, одну постраждалу госпіталізували. Крім того, вранці над Обухівським районом Київської області було збито російську ракету.

05:20. ISW: рф все ще може захопити Сєверодонецьк та Лисичанськ

російські сили ще можуть захопити Сєвєродонецьк та Лисичанськ, але українська оборона залишається сильною на цій ключовій позиції, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Українські військові успішно стримують спроби рф оточити позиції на Луганщині та відбивають лобові атаки окупантів у Сєвєродонецьку. Водночас, аналітики уточнюють, що українські війська, ймовірно, більш виснажені, ніж випливає із заяв голови ОВУ Луганщини Сергія Гайдая.

російські військові зосередили всі наявні у них ресурси на битві за Сєверодонецьк, щоб досягти скромних успіхів, натомість українські військові зберігають гнучкість, щоб не лише проводити локальні контратаки в інших місцях (наприклад, на північ від Херсона), а й проводити ефективні контратаки у Сєверодонецьку.

Також зазначається, що російські війська розпочали серію невдалих наступальних операцій на південний захід від Ізюма та в районі Лимана.

04:40. Байдена евакуювали через появу приватного літака в закритій зоні біля їхнього будинку

Президента США Джо Байдена та першу леді Джілл евакуювали з дому в Рехобот-Біч у Делавері, оскільки невеликий приватний літак помилково увійшов у повітряний простір біля їхнього будинку (AP).

Зазначається, що Байдену або його сім'ї не загрожує небезпека, і запобіжні заходи вжито. Після оцінки ситуації Байден та його дружина повернулися до свого будинку. Секретна служба повідомила, що візьме інтерв'ю у пілота, який, згідно з попереднім розслідуванням, не був на належному радіоканалі й не дотримувався вказівок щодо польоту.

Федеральне авіаційне управління опублікувало обмеження на польоти на початку цього тижня перед візитом Байдена до пляжного містечка. Обмеження включають безльотну зону радіусом 10 миль (16 км). Це стандартна практика для президентських подорожей за межі Вашингтона.

Федеральні правила вимагають, щоб пілоти перед зльотом перевіряли обмеження на польоти за маршрутом. Проте випадкові порушення повітряного простору, особливо навколо тимчасових зон обмеженого доступу, трапляються часто.

03:30. Гайдай: росіяни кидають усі свої резерви на захоплення Сєвєродонецька

Армія рф кидає всі свої резерви на захоплення Сєвєродонецька, повідомив голова ОВА Луганщини Сергій Гайдай:

«Раніше росіянам вдавалося захопити більшу частину міста, але тепер наші військові відтіснили їх. росіяни намагалися знести мости, щоб ми не могли дати підкріплення нашим хлопцям, які перебувають у Сєвєродонецьку, що захищають Луганщину. Вони дійсно бояться, що успіх наших захисників розвиватиметься, а це може бути, якщо вчасно буде забезпечено боєприпаси, зброю та підкріплення – це перше, чого вони бояться.

Наразі українські сили контролюють близько половини Сєверодонецька. Гуманітарна ситуація в регіоні складна, оскільки неможливо ні евакуювати людей, ні підвезти до Сєвєродонецька гуманітарну допомогу. Єдині населені пункти, куди можна доставити гуманітарний вантаж – продукти, ліки – це Лисичанськ та Гірське. російська армія стріляє по евакуаційним автобусам».

02:00. ППО України приземлило 9 російських цілей, серед них винищувач

Протиповітряна оборона України в суботу знищила 9 ворожих цілей, серед яких літак та гелікоптер.

Прес-центр командування Повітряних сил: 4 червня на Східному напрямку зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил Збройних сил України демілітаризували ще один ворожий літак (імовірно винищувач-бомбардувальник Су-34), а на південному напрямку – БПЛА Форпост.

Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ знищила ворожий гелікоптер Ка-52 і два безпілотники Орлан-10. За інформацією Військово-морських Сил, ППО моряків сьогодні вразило 4 крилаті ракети Калібр, випущені з підводних човнів рашистів.

Українські винищувачі продовжують патрулювати повітряний простір нашої держави, а ударна авіація Повітряних сил надає вогневу підтримку Силам оборони на Східному та інших операційних районах.

Усього за добу 4 червня знищено 9 повітряних цілей окупантів: один літак (попередньо Су-34); один гелікоптер (Ка-52); три БПЛА ОТР (2 Орлан-10, 1 Форпост); чотири крилатих ракети.

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський вважає, що обстріл росіянами Всехсвятського скиту у Святогірській лаврі та брехня про цей обстріл російських пропагандистів мають спонукати УПЦ МП до рішучіших висновків:

«Мені було цікаво, що скажуть російські пропагандисти про знищення скиту. Але насправді нічого цікавого. Вони дуже передбачувані – звинувачують українців у підпалі. Хоча ченці та миряни у Святогір'ї чудово бачили, що це була саме російська артилерія.

Вважаю, що і ця брехня пропагандистів, і цей обстріл, і підтримка православними ієрархами в росії агресії проти України – все це має спонукати Українську православну церкву до рішучіших висновків та чіткого засудження кожного з тих, хто потурає агресії».

На Донеччині у Святогірській лаврі внаслідок російського артилерійського обстрілу згорів Всехсвятський скит.

00:00. Початок 102-го дня війни, 5 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 11
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

Лунін відреагував на результативну нічию в матчі з Баварією
Футбол | 01 травня 2024, 10:06 0
Лунін відреагував на результативну нічию в матчі з Баварією

Український воротар «Реала» чекає на другий матч

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dnepryanin
венгры это не славяне если что,они всегда за фашистов были,твари еще те
Volodymyr Bohomia
Андрей Сибига имеет право так отвечать венграм? Еще и так по-базарному. Венгры, конечно, суки по отношению к нам. Они это не скрывают. Однако ответ Сибиги это перебор, это чистые эмоции! Ну, давайте войну венграм-"фашистам"  объявим, они же начали сомневаться в психическом состоянии нашего президента. А ведь можно было ответить профессионалам из МВД с объяснениями для дебилов-венгров о дальнейшей нашей настойчивости, твердости и последовательности в организации получения обещанного оружия в условиях войны с рф. Честно говоря, непонятно - нервы у Сабиги збойнули или получил указание сверху. Но, кажется, обосралися.