Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:28
16192
3

Не треба принижувати росію? День 103 Макрон танцює у путіна через компромат

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 6 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:28
16192
3
Не треба принижувати росію? День 103 Макрон танцює у путіна через компромат
Facebook

103-й день війни. 6 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 6 червня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

23:30. Борис Джонсон залишається прем'єром Британії

Депутати британського парламенту від Консервативної партії за результатами таємного голосування не змогли оголосити вотум недовіри до прем'єра Бориса Джонсона.

Результат оголосив голова Комітету 1922 сер Грем Бреді, який був уповноважений ініціювати голосування за вотум недовіри Джонсону. За його словами, 211 депутатів (59%) проголосували проти відставки Джонсона, а 148 (41%), навпаки, відставку підтримали.

Це означає, що консерватори наступного року не зможуть ініціювати голосування за вотум недовіри до прем'єра. Сам Джонсон не був присутній на оголошення результатів і після участі в голосуванні (він також є членом парламенту) повернувся на Даунінг-стріт.

Перед початком голосування Джонсон звернувся до однопартійців. Він пообіцяв консерваторам знову привести їх до перемоги і застеріг проти безглуздих братовбивчих дискусій про майбутнє Консервативної партії. Крім того, прем'єр закликав однопартійців відмовитися від подарунку опонентам і не танцювати під дудку ЗМІ.

Щоб зберегти посаду, Джонсон повинен був отримати підтримку щонайменше 180 консерваторів із 359. За підрахунками ВВС перед початком голосування, прем'єра публічно підтримував лише 151 депутат, а 43 публічно підтримали відставку.

23:10. У Сєвєродонецьку йде артилерійська дуель

У Сєвєродонецьку тривають вуличні бої, між українськими захисниками та російськими загарбниками точиться справжня артилерійська дуель.

Керівник ВДА Сєвєродонецька Олександр Стрюк: «У Сєвєродонецьку йдуть запеклі бої, вуличні бої, це дуже складно. При цьому ведеться артилерійська дуель. Звичайно, у нас є надія, віримо в наші Збройні сили, але ніхто не збирається залишати місто і має його відбивати.

росіяни переважають у живій силі. Вони кидають та кидають новий людський ресурс. І це досі ускладнює ситуацію. Руйнування у Сєвєродонецьку можна порівнювати з Маріуполем та Попасною».

22:50. Постпред росії в ООН вийшов із зали під час виступу президента Євроради

Постійний представник росії в ООН васілій небензя вийшов із зали засідань Ради безпеки ООН під час виступу президента Європейської ради Шарля Мішеля (Інтерфакс).

Шарль Мішель у промові прямо звернувся до представника росії: «Пан посол, будемо відверті. кремль використовує постачання продовольства як невидимі ракети проти країн, що розвиваються. Драматичні наслідки російської війни поширюються по всьому світу і підштовхують до продовольчої кризи, бідності та дестабілізації всього регіону. росія несе повну відповідальність за цю кризу – повну відповідальність, незважаючи на кремлівську кампанію брехні та дезінформації.

Мільйони тонн зерна чекають у контейнерах та судах, бо у Чорному морі російські кораблі. Це російські атаки руйнують інфраструктуру України, російські танки, бомби та міни не дають Україні сіяти та збирати врожай. кремль атакує також зерносховища та викрадає зерно з України, звинувачуючи інших».

Після цих слів постпред рф встав і пішов до виходу. «Пан посол, ви можете вийти із зали. Можливо, простіше не чути правди», – відреагував президент Євроради. А небензя в кулуарах сказав журналістам, що не міг залишатися і звинуватив Шарля Мішеля у брехні.

Поспред України в ООН Сергій Кислиця прокоментував: «Ще ніколи нерви так не підводили путінського посланця. Важливо, щоб російська делегація продовжувала з'являтися на засіданнях Ради безпеки по Україні. Вони цінні як своєрідні досудові зустрічі, бо всі фіксують – все, сказане співучасниками злочину, може й буде використано проти них у суді».

22:20. У Мелітопольському районі окупанти залишили майже всі блок-пости

У Мелітопольському районі Запорізької області російські окупанти залишили майже всі блок-пости, бо бояться наступу українських захисників.

Мер міста Іван Федоров: «Окупанти залишили майже всі блокпости Мелітопольського району. Героїчні українські військові роблять усе можливе, аби звільнити населені пункти від рашистів. Окупанти заблокували у Мелітополі український зв'язок та Інтернет.

Найближчими місяцями Мелітополь буде деокупований. Пріоритет державної політики зараз – деокупація тимчасово окупованих територій Запорізької області».

21:50. Поранений Масі Найєм прийшов до тями і повідомив про свій стан

Український військовий, адвокат Масі Найєм, який був важко поранений на фронті, прийшов до тями після операції й повідомив: «Опритомнів. Одного ока у мене ніколи не буде. Іншим бачу погано».

5 червня Масі Найєма з тяжким пораненням голови та ока доставили до Дніпра, до обласної лікарні ім. Мечнікова. Він перебував у комі, час від часу приходив до тями.

Вранці 6 червня його брат, заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що Масі Найєма прооперували. Військовий був у важкому стані, у медикаментозному сні, на апараті штучного дихання.

21:20. Англійська мова може набути особливого статусу в Україні

Англійська може набути статусу мови ділового спілкування в Україні, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль:

«Нині Кабінет Міністрів опрацьовує відповідну законодавчу ініціативу. Англійська сьогодні використовується у діловому спілкуванні у всьому цивілізованому світі, тому надання їй такого статусу в Україні сприятиме розвитку бізнесу, залученню інвестицій та прискоренню євроінтеграції України.

Профільним міністерствам дане завдання розробити пропозиції та оформити відповідні документи».

21:00. Зеленський: Україна не запрошена на переговори рф та Туреччини щодо зерна

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ні його, ні главу МЗС Дмитра Кулебу не запросили на зустріч в Анкарі 8 червня, на якій, зокрема, розглядатимуться питання чорноморського судноплавства:

«Мене не запрошували. Міністра закордонних справ на сьогоднішній день не запрошували. Я обговорював із президентом Туреччини Ердоганом, серед інших, і питання посередництва турецької сторони щодо розблокування українських портів.

Для нас важливим є те, що ми готові випускати зерно. Для нас важливо, щоб був безпечний коридор із кораблів – щоб той чи інший флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивіз цього зерна. От і все. І тут ми говорили і з Британією, і з Туреччиною.

Туреччина зараз знаходить формат, як нам надати гарантії. На мою думку, тому вони зустрічаються з росіянами, щоб росія дала Туреччині гарантії, що з їхніми кораблями нічого не станеться. Я так вважаю. Проте деталі їх зустрічі мені поки невідомі.

Переговори щодо вивезення зерна продовжуються з ООН, а також з країнами Балтії та з Польщею – про вивезення певного обсягу залізницею, але цей напрямок не є пріоритетним через великі терміни постачання.

Через одеські порти Україна може вивозити 10 млн тонн зернових щомісяця. Якщо зараз у нас там 22–25 млн тонн заблоковано, але восени у нас може бути вже 75 млн тонн. Що робитимемо? Тож без портів не зможемо».

20:30. Данилов про Сєверодонецьк: Тимчасова втрата територій – не трагедія

Секретар РНБО Олексій Данилов вважає, що тимчасова вимушена втрата Україною своїх територій не є трагедією, і головне зберегти країну (Financial Times):

«ЗСУ можуть ще більше відступити із Сєверодонецька та інших міст у регіоні для того, щоб перегрупуватися. Тимчасова втрата територій це не трагедія. Трагедією буде втрата країни. Впевнений, що західна зброя, потрібна для контратаки, обов'язково прибуде. Я більш ніж впевнений, що ми повернемо свої території.

У Сєвєродонецьку та Лисичанську противник має перевагу в артилерії, і Україна зараз не може адекватно відповісти тим же через брак необхідного озброєння.

Через очевидну готовність росії пожертвувати своїми військами заради незначних територіальних придбань українським військовим стало важче утримувати позиції. росія – велика країна за розмірами, і в неї багато цього гарматного м'яса, яке сюди надсилають».

20:00. Генштаб: ЗСУ утримують контроль у Сєвєродонецьку і не дають рф захопити трасу

Генштаб ЗСУ: Українські військові не дозволяють ворогові взяти під контроль автодорогу Бахмут – Сєвєродонецьк, а також утримують контроль у Сєвєродонецьку.

19:30. Зеленський: Україну починають штовхати до миру, але з вигодою для Росії

Президент Володимир Зеленський розповів, що західні політики, медіа починають штовхати Україну до завершення війни з невигідним для України результатом. Зеленський запевнив, що подібні переговори ні з ким не ведуть:

«Жодних переговорів про (мирні) плани у мене немає, такі переговори сьогодні на рівні нуля знаходяться. Усім дуже хочеться максимально нас трохи штовхати до якогось результату, який точно не бажаний для нас, тому що нас не питали поки що, а вигідного для тих чи інших сторін, які мають свої інтереси. Знову ж таки різні: як фінансові, так і політичні.

Втома наростає, люди хочуть якогось результату для себе, а нам з вами потрібен результат – для нас. Так ось, структури щодо вирішення питання цієї війни з позитивним результатом для нас я з ними не обговорював. Україна має працювати з усіма європейськими, світовими державами».

Деякі західні видання та колишні чиновники публічно заявляють про те, що Україна має відмовитися від частини власних територій, щоб утихомирити дорогу. Українське суспільство та влада подібні поради сприймає критично і на поступки ворогові не погоджується.

19:10. Глава МЗС Угорщини заступився за спікера парламенту, який образив Зеленського

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтримав слова голови угорського парламенту Ласло Кевера, який днями заявив про психічні проблеми Володимира Зеленського:

«У той час як десятки тисяч людей останні місяці працювали в Угорщині, щоб допомогти Україні та українцям, що постраждали від війни, українські політики постійно говорять про Угорщину в неприйнятному тоні, провокуючи нас, брешуть і намагаючись нас очорнити. Вони жодного разу не сказали слова подяки. Враховуючи це все, Ласло Кевер має рацію, навіть якщо це обурює українців».

Раніше спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер висловив думку про психічні проблеми у президента України Володимира Зеленського через те, що він рішуче, іноді жорстко просить партнерів про підтримку.

В Офісі президента відреагували на образи Кевера приказками та згадали про Корюківську трагедію. Міністерство закордонних справ України заявило, що очікує на оприлюднення Ласло Кевером довідки про стан його психічного здоров'я.

18:30. У руках окупантів знаходяться понад 2,5 тисячі бійців з Азовсталі

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що в руках російських окупантів перебувають понад 2,5 тисячі українських бійців з Азовсталі, їх визволенням займається ГУР Міноборони:

«Питання (обміну полонених) займається ГУР. На його основі створено спеціальний об'єднаний орган. Полонені знаходяться, на жаль, в руках рф. Ми знаємо про що з росіянами домовлятися, ми знаємо цю ціну. Ми знаємо, що їм не можна довіряти. ГУР повинен займатися цим питанням і має дати результат. Результат єдиний – повернути людей додому. Загалом у росії українських захисників з Азовсталі – понад 2500 осіб.

Перша частина була – вивезти людей живими. Вважаю, що ГУР першу частину виконав. На сьогодні є друга частина: повернути їх живими додому. Вони у цьому плані найкращі фахівці. Я їм особисто довіряю. Ми чекаємо від них результату. Але ми не можемо щодня їх питати: ну що там? Все це непросто. Віритимемо, що їм вдасться виконати поставлене завдання».

17:50. Зеленський розповів про гарантії розмінування портів

Президент Володимир Зеленський заявив, що прийнятними гарантіями для розмінування портів є зброя, яку Україна зможе розмістити в регіоні.

«Туреччина може стати посередником у розблокуванні портів з вивезення зерна. Ми готові до вивезення зерна і ми ламаємо риторику росії, що ми не хочемо вивозити і провокуємо продовольчу кризу. Ми готові, але нам потрібний коридор безпеки.

Які гарантії є прийнятними для України, щоб розмінувати порти? Зброю, яку ми зможемо розмістити у регіоні. Ми працюємо над цим та отримаємо протикорабельні системи. Це не є загрозою. Це будуть найкращі гарантії. Взяти участь у деблокаді зможуть країни, яким Україна довіряє та готові ризикувати».

17:00. Зеленський: поки що не видно ризиків повторного вторгнення з Білорусі

Президент Володимир Зеленський заявляє, що поки що українські аналітики не бачать реальних ризиків повторного вторгнення в Україну з території Білорусі:

«Ми готуємося до всіх ризиків вторгнення, але поки що наші аналітики, експерти не бачать реальних ризиків повторного вторгнення з Білорусі».

16:20. ВМС України: Росія змінила тактику атак з моря

З початку повномасштабного вторгнення російські війська випустили територією України понад 300 крилатих ракет з кораблів у Чорному морі, але тепер частіше вдаються до ударів протикорабельними ракетами.

Військово-морські сили Збройних сил України: «В результаті наших активних дій з ураження морських сил противника корабельне угруповання Чорноморського флоту росії було відкинуто від українських берегів на відстань понад сотню кілометрів. Намагаючись відновити контроль над північно-західною частиною Чорного моря, противник був змушений змінити тактику: розгорнув у Криму та Херсонській області берегові ракетні комплекси Бал та Бастіон; перекидає додаткові сили на острів Зміїний.

Залишається загроза завдання ракетних ударів по морському напрямку. З початку вторгнення ворожі кораблі та підводні човни здійснили пуски понад 300 крилатих ракет по українській території. Наразі інтенсивність ударів крилатими ракетами Калібр знизилася, водночас супротивник почав бити по наземним об'єктам протикорабельними ракетами, основне призначення яких – поразка бойових кораблів і судів. Вважають, що росія використала значний обсяг сучасної ракетної зброї і змушена застосовувати застарілі типи ракет, запасів яких достатньо для ударів по території України.

Тим часом, угруповання орієнтовно з 30 кораблів та підводних човнів продовжує блокаду цивільного судноплавства. З початку повномасштабного вторгнення флот противника вразив 9 цивільних суден, одне з яких затонуло. Два цивільні моряки загинули. Наразі в акваторії Чорного моря знаходиться до 12 великих десантних кораблів, проте понад третина з них перебувають на ремонті. Після знищення силами ВМС ЗСУ трьох десантних катерів типу Раптор та десантного катера типу Серна угруповання противника налічує до 15 десантних катерів різного типу.

15:40. Туреччина та рф домовилися щодо експорту українського зерна з порту Одеси

Туреччина та росія досягли попередньої угоди про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту, Україна інформацію не коментує і до заяв ставиться скептично (Bloomberg).

Раніше уряд президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана запропонував військову допомогу для розмінування вод біля берегів Одеси та супроводження зернових суден. Водночас, Україна поки не схвалює цей план через ризик того, що зняття оборони берега може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу.

Туреччина сподівається, що схвалення попередньої пропозиції ООН може послабити стурбованість безпеки. Очікується, що в середу, 8 червня, сторони обговорюватимуть план під час візиту міністра закордонних справ рф сергея лаврова до Анкари. Поки що невідомо, чи направить Україна свого представника.

Заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка: «Наперед коментуючи досягнення угоди, росія прагне перекласти відповідальність на Україну за зрив постачань. Але факт залишається фактом, що продовольча криза була штучно створена росією».

Попередній план, запропонований рф та Туреччиною, дозволить розмінувати акваторію поблизу Одеси та гарантувати безпечний вихід кораблів з Чорного моря під егідою ООН. Метою Туреччини є створення центру у Стамбулі для моніторингу та координації вантажів. За словами співрозмовників, Україна не брала безпосередньої участі у переговорах. Крім того, росія вимагає можливості інспектувати кораблі, які прямують до України, на предмет зброї, але Київ такі умови відкидає.

15:00. Ранкові обстріли Миколаєва: загинула одна людина, є постраждалі

Під час ранкових обстрілів Миколаєва російськими військами постраждали жителі міста, одна людина загинула.

Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва: «З самого ранку окупанти знову хаотично обстрілювали Миколаїв. Били по житлових будинках у різних районах міста, де немає жодних військових об'єктів.

За попередньою інформацією, внаслідок обстрілу одна людина загинула, є постраждалі серед цивільного населення».

Зранку 6 червня міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич повідомляв про звуки вибухів в обласному центрі. Минулої доби в Миколаївській області поранення отримали 29 людей. Дітей серед постраждалих нема.

14:25. мід рф висунув Вашингтону ультиматум і пригрозив наслідками американським журналістам

Акредитовані в росії співробітники американських ЗМІ відвідали мід Росії. Під час зустрічі їм висунули ультиматум, зажадавши від Вашингтона змінити ставлення до російських журналістів у США (УП).

За словами шеф-кореспондента американської телекомпанії Alhurra TV, його і колег попередили про можливі заходи у відповідь, якщо Вашингтон не змінить своє ставлення до російських журналістів, які працюють у США.

«Нам поки що дали три місяці. Якщо ставлення до російських ЗМІ у Вашингтоні не зміниться, то, напевно, буде якась відповідь», – зазначив Ферас Алмардіні. На зустрічі були присутні співробітники московських корпунктів Wall Street Journal, CNN, AP, NPR та інших ЗМІ.

Раніше прес-секретар мзс рф марія захарова анонсувала, що журналістам на зустрічі буде надано роз'яснення наслідків «ворожої лінії» їх уряду.

13:40. Нагадує страшну контр-страйк. Командир батальйону – про бої у Сєвєродонецьку

Командир батальйону Свобода, капітан Національної гвардії України Петро Кузик каже, що у Сєвєродонецьку Луганської області йдуть завзяті вуличні бої, українським захисникам доводиться постійно маневрувати (Радіо Свобода).

«Ситуація у Сєвєродонецьку вкрай складна, йдуть завзяті вуличні бої буквально за кожен будинок. Динаміка бою дуже велика, ситуація змінюється кілька разів на день. Українські сили оборони потребують посилення, особливо щодо артилерії. російські війська не шкодують гарматного м'яса для спроб наступу.

Ворог має певну перевагу у ствольній артилерії, кількості танків, можливо, і в кількості людей, і активно використовує цю перевагу. Постійно атакують, обстрілюють, знищують будинки, наші укріплення. Нам доводиться постійно маневрувати.

Були спроби контратакувати – десь вдало, десь не дуже. З їхнього боку теж постійно тиснуть. Деякі підрозділи змушені були на квартал відійти, деякі підрозділи утримали позиції, зокрема наш. Але це все в дуже важких умовах, дуже страшно, але нагадує (відеогру) контр-страйк.

Стратегічно з нашого боку ми чекаємо на посилення, особливо закрити проблему в артилерії. З їхнього боку якісь незрозумілі штурми, як ми називаємо, м'яса піхоти. Постійно ми їх знищуємо, вони нові та нові резерви кидають уже. За нашими даними, ще підтягли резерви.

Буквально б'ємося за кожну хату, за кожну вулицю. Іноді в якийсь день ми можемо просунутися на квартал, якогось дня нас можуть відкинути на квартал. Так постійно продовжується і так продовжуватиметься. Якщо наша сторона зацікавлена ​​його утримати, то, крім того, як розраховувати на стійкість піхоти, потрібно ще сюди достатньо сил і засобів – танки, артилерія».

13:00. Бутусов звинуватив Гайдая у брехні з приводу Сєверодонецька, той відповів

Журналіст Юрій Бутусов каже, що влада вигадує успіхи у Сєвєродонецьку і що там ситуація складна. Голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай зазначив, що ситуація швидко змінюється і часом погіршується.

Юрій Бутусов: «У день візиту президента Зеленського до Луганської області голова ОВА Гайдай заявив про наступ та звільнення 50% міста. На жаль, ця інформація не відповідає дійсності.

На війні потрібно вводити в оману супротивника, а не своїх громадян. В цьому випадку українське суспільство має отримувати інформацію, наближену до реальності, перемоги нам потрібні реальні, а не вигадані.

Українські воїни тримають позиції у складній обстановці, і ця обстановка потребує якщо не всієї правди, то хоча б відсутності брехні. Два дні тому противник вийшов на околицю міста, зараз наші війська обороняють промзону Сєвєродонецька та квартал, що до нього прилягає».

Сергій Гайдай: «Ситуація у Сєвєродонецьку погіршилася, оскільки бої дуже динамічні. Під час контрнаступу було відбито половину міста, але зараз ВСУ утримують позиції у промзоні. Україна справді контролювала половину міста, проте ситуація змінюється щогодини.

Якщо людина приїжджає через дві доби після певної інформації та намагається її порівняти з тим, що було позавчора чи навіть учора – звичайно, інформація може відрізнятись. Щогодини, вранці, вночі, вдень контрнаступу наші або ворога можуть змінити ситуацію в місті. Сєвєродонецьк – досить невелике місто, тому ситуація динамічно змінюється».

12:20. Керівник ГУР Буданов побував у Сєвєродонецьку

Генерал Кирило Буданов проінспектував роботу підрозділів Головного управління розвідки у Сєвєродонецьку. ГУР зазначає, що Буданов ознайомився з оперативною обстановкою на даній ділянці фронту та визначив подальші дії підрозділів ГУР МО України.

ГУР також зазначає, що зараз Сєвєродонецьк – це гарячий напрям російсько-української війни, де захисники у важких боях знищують ворога. На деяких ділянках відзначається десятикратна перевага супротивника в артилерії. Попри це Збройні сили витісняють окупантів із міста.

12:00. У Миколаєві пролунали вибухи

У місті Миколаїв зранку у понеділок, 6 червня, чути вибухи.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «У місті лунають вибухи. Друзі, прошу всіх пройти в укриття! Як мінімум – дотримуйтесь правила двох стін!»

З 01:37 до 06:20 у Миколаївській області тривала повітряна тривога, а з 09:55 оголосили загрозу артобстрілу у Миколаєві та Миколаївській територіальній громаді.

У ніч на 6 червня один із районів Миколаєва зазнав артилерійських обстрілів. За даними обласної військової адміністрації, у місті було пошкоджено приватний будинок.

11:30 Ракетний удар Росії по Києву, ймовірно, був спробою зірвати постачання західної зброї

Російська ракетна атака на Київ у неділю вранці, ймовірно, була спробою зірвати постачання західної військової техніки, сказано в розвідувальному огляді міноборони Британії:

«Вранці 5 червня російські крилаті ракети повітряного базування Х-101 завдали удару по залізничній інфраструктурі, ймовірно, намагаючись зірвати постачання західної військової техніки українським підрозділам на передовий».

Щодо боїв на Донбасі, розвідка Британії відзначає запеклі бої у Сєвєродонецьку та просування російських військ у Слов'янськ у рамках спроб оточити українські сили.

Щодо ситуації на морі: після втрати крейсера Москва у квітні російські сили, ймовірно, перекинули на острів Зміїний у західній частині Чорного моря кілька засобів протиповітряної оборони, у тому числі системи SA-15 та SA-22 (ЗРК Тор та ЗРПК Панцир-С1) .

Ймовірно, ця зброя призначена для протиповітряної оборони російських військових кораблів, що діють у районі Зміїного острова, зазначається в огляді. Активність росії на острові Зміїний сприяє блокаді українського узбережжя та перешкоджає відновленню морської торгівлі, зокрема, експорту українського зерна, вважає британська розвідка.

11:00. Генштаб: за добу ЗСУ демілітаризували російську армію на 100 вояк

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила 31250 людей живої сили, українські бійці ліквідували минулої доби 100 окупантів.

Дані Генштабу ЗСУ: загальні бойові втрати противника з 24.02 до 06.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 31250 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1386 (+5) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3400 (+8) од.,
  • артилерійських систем – 690 (+4) од.,
  • РСЗВ – 207 (+0) од.
  • засоби ППО – 96 (+1) од.
  • літаків – 211 (+1) од.,
  • вертольотів – 176 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 551 (+3),
  • крилаті ракети – 125 (+3),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2395 (+35) од.,
  • спеціальна техніка – 53 (+0).

Вказано, що найбільших втрат противник зазнав на Слов'янському напрямку.

10:20. Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270

Велика Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км

Міністр оборони Бен Воллес заявив (Reuters), що підтримка Британії щодо України змінюється в міру розвитку російської тактики:

«Ці високоефективні реактивні системи залпового вогню дозволять нашим українським друзям краще захистити себе від жорстокого використання далекобійної артилерії, яку сили путіна використовували без розбору, щоб зруйнувати міста».

Надання систем M270 узгоджено із США, оскільки їх виробляє американська компанія, і для передачі третій стороні потрібен формальний дозвіл Вашингтона.

09:30. російську ракету збили над Полтавщиною

У небі над Полтавською областю збили ракету російських військ.

Голова ОВА Дмитро Лунін: «У небі над Полтавщиною ЗСУ збили ворожу ракету! Не нехтуємо повітряними тривогами!»

08:40. Гайдай розповів про ситуацію на Луганщині та візит Зеленського

У Сєвєродонецьку йдуть вуличні бої, в районах Білогорівки та Миколаївки росіяни проводять штурмові дії, по Лисичанську завдано авіаударів, інші міста Луганської області зазнають обстрілів.

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Росіяни штурмують Сєвєродонецьк, багато руйнувань у Гірській громаді

А ще рятувальники ліквідували пожежу на площі близько 1000 кв метрів у Лисичанську. росіяни обстріляли пекарню, яка до останнього випікала хліб для місцевих мешканців. Окрім пекарні, постраждали кілька будівель державних установ та дві багатоповерхівки.

Під час ворожого обстрілу Привілля отримала поранення місцева мешканка. До лікарні її доправили поліцейські. Більш серйозні руйнування у Горській громаді. Це 16 будинків у Золотому, три – у Горському. Також шість будинків зруйновано у Врубівці. Скільки у Сєверодонецьку – підрахувати складно, бо там точаться вуличні бої.

Збройні сили України утримують оборону. У цьому переконався і глава держави, який уночі відвідав наші передові позиції у Луганській області.

Після ворожого обстрілу постраждала цивільна інфраструктура в районах Метелкіно, Боровського, Устинівки, Тошківки. З мінометів, ствольної та реактивної артилерії обстріляно Золоте, Оріхове, Горське, Врубівка. Окупанти вели штурмові дії в районах Білогорівки та Миколаївки. Ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці».

07:20. Путін має компромат на Макрона, тому президент Франції рятує росію

Російські спецслужби мають компромат щодо кожного французького президента Еммануеля Макрона, корупційного чи еротичного характеру, заявив російський політичний діяч Андрій Піонтковський (Апостроф TV):

«Щодо кожного французького президента російські спецслужби збирали найширший компромат. Як еротичного, так і корупційного характеру. Появу цього компромату на Еммануеля Макрона можна визначити навіть із точністю до днів.

Через місяць після обрання Макрона (перша каденція в 2017 році) був візит путіна до Франції. На траві перед Єлисейським палацом була прес-конференція, і на ній Макрон просто по стіні розмазував путіна, нещадно. Так ніхто й ніколи із західних лідерів із путіним не розмовляв.

І путін був у такому шоці, що повернувшись, він взагалі два тижні на жодні заходи не з'являвся. Але через місяць був економічний саміт у Санкт-Петербурзі, і там, на превеликий подив, всі побачили зовсім іншого Макрона, такого боязкого, що помахує хвостиком у присутності путіна.

Саме в цей період Макрону був пред'явлений якийсь компромат. Йому щось показали. І з того часу він обслуговує Путіна на повну силу. Ми бачили, як він нав'язував Україні кластери у Мінських угодах.

І зараз, коли вже нема на кого спертися, путін йому продиктував стати на чолі цієї західної операції, яка називатиметься: «Не треба принижувати Росію». Значить – треба змусити Україну погодитися на якісь вигідні умови путінської росії, які рятують обличчя світу».

07:00. Подоляк: Поки хтось просить не принижувати росію, Кремль запускає ракети по Києву

Президент Франції Еммануель Макрон закликав не принижувати росію. Глава МЗС Дмитро Кулеба відповів, що такими закликами Франція принижує сама себе.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що росія підло атакувала ракетами Київ і намагається вбити якнайбільше українців, поки європейські політики просять не принижувати росії.

«Поки хтось просить не принижувати росію, Кремль вдається до нових підступних атак. Ракетні удари по Києву мають лише одну мету – вбити якнайбільше українців. Кожен такий акт тероризму повинен отримувати жорстку відповідь від Європи – нові санкції проти росії і більше поставок зброї Україні».

06:45. Зведення Генштабу ЗСУ на ранок 6 червня

У Білорусі вздовж кордону з Україною присутні зс рф з ОТРК Іскандер-М, зенітно-гарматними комплексами Панцир-С1, зенітними ракетними системами С-400 та літаками оперативно-тактичної авіації.

04:00. ISW: Бойова міць росіян знижена, тому що ЗСУ успішно атакують у Сєвєродонецьку

Те, що ЗСУ проводять успішні контратаки в Сєвєродонецьку, вказує на зниження бойової сили росіян, вважає американський Інститут вивчення війни (ISW).

Українські контратаки, швидше за все, продовжать привертати увагу російських сил до Луганської області і, отже, залишать вразливі місця у захисті росії у Харківській області та вздовж південної осі.

ВСУ, ймовірно, намагаються використати зосередження росії на Сєверодонецьку для проведення контратак за іншими напрямками наступу.

Станом на 5 червня ЗСУ контролюють рівно половину Сєверодонецька. Всі резерви армії ворога спрямовані на захоплення Сєвєродонецька та траси Лисичанськ – Бахмут.

02:30. У ЗСУ підтвердили ліквідацію російського генерала Кутузова

У ЗСУ підтвердили, що російського генерал-майора Романа Кутузова ліквідовано.

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ: «Командувач 1 армійським корпусом (орків) динири генерал-майор Роман Кутузов офіційно денацифікований та демілітаризований».

Раніше про смерть Кутузова повідомив кореспондент російського пропагандистського телебачення. Як повідомлялося, генерала було ліквідовано в селищі Миколаївка Попаснянського району Луганської області.

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

00:00. Початок 103-го дня війни, 6 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SergRV
В том, что весь мир, кроме продажных политиков и откровенных глупцов, не видит разницы в моральном уродстве подавляющего большинства рашистов. это не есть проблема Украины. Точнее есть проблемы для Украины, но как следствие проблем в обществе Франции, где борьбу за президентство ведут такие ничтожества, как Макрон и Марин Ле Пен.
umnuy2
а то не понятно-у него жена 100 лет от роду.Чел качан парит где-то.Вот и спалился.
Легче всего завербовать на интиме.Пике знает
ALKOSruLKA
Навіщо придумувати якісь конспіративні теорії? Якби у лаптів був вагомий компромат, - його б злили перед виборами, щоб протягнути більш прокаZапську ЛеПен... Скоріш, все набагато банальніше: Макрон отримав хороший вагон нафтодоларів, от і підтявкує пуйлу....