Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:28
5859
1

Розвиток бізнесу. День 104. Англійська отримає особливий статус в Україні

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 7 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:28
5859
1
Розвиток бізнесу. День 104. Англійська отримає особливий статус в Україні
Getty Images/Global Images Ukraine

104-й день війни. 7 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 7 червня

23:59. Світоліна стала другим амбасадором платформи United24

Українська тенісистка Еліна Світоліна стала другим амбасадором фандрайзингової платформи United24.

Президент України Володимир Зеленський повідомив: «Сьогодні (7 червня) послом United24 стала Еліна Світоліна, наша відома та дуже успішна тенісистка. Разом із Андрієм Шевченком, першим послом United24, Еліна працюватиме, щоб залучити нову підтримку для нашої держави».

Наприкінці липня заплановано благодійну гру першої ракетки світу Іги Свьонтек під патронатом Еліни Світоліної.

United24 – це фандрайзингова платформа, завдання якої – стати головним вікном для збирання пожертвувань на підтримку України. За перші 4 тижні роботи фандрайзингової платформи United24 на потреби України зібрано понад 52,5 млн доларів. Гроші збираються на найголовніші потреби за трьома напрямками: оборона та розмінування, медична допомога та відновлення України. Кошти надходять на рахунки Нацбанку.

22:00. У Зеленського пропонують змінити допомогу ЄС та стимулювати повернення біженців додому

Союзникам України слід виділяти фінансову допомогу не лише на допомогу українським біженцям, які перебувають у їхніх країнах, а й щоб заохочити їх повертатися додому. Про це сказано у загальній статті радника президента України з економічних питань Олега Устенка та професора Массачусетського технологічного інституту, колишнього головного економіста Міжнародного валютного фонду Саймона Джонсона для газети Los Angeles Times.

Устенко та Джонсон нагадують, що з початку війни з України виїхали понад 6,5 млн людей, яких прийняли насамперед сусідні держави. Частина з них можуть працювати віддалено, але решта змушена покладатися на державну допомогу – і тому лише в ЄС на рік витрачається близько 10 тисяч євро бюджетних коштів на одного біженця.

«Загалом, враховуючи поточну ситуацію, економіка України, ймовірно, впаде щонайменше на 40% цього року порівняно з 2021-м, і допоки біженці не повернуться додому, стабільного відновлення буде важко досягти», – зазначають автори статті.

Вони пояснюють: хоча в Україну щодня повертається близько 30 тисяч біженців, уряду важко підтримувати їхні зарплати через дефіцит бюджету близько 5 млрд євро, викликаний війною з росією. «От чому була б правильна частина фінансової допомоги від ЄС біженцям зробити доступною для них після повернення в Україну», – пояснюють Устенко та Джонсон.

20:40. Подоляк: чому ЄС пом'якшив санкції проти росії?

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк натякнув, що Україна хотіла б пояснень щодо змін в офіційному повідомленні ЄС про нові санкції проти рф, звідки зникла згадка про заборону хмарних сервісів для росії:

«Спочатку Рада ЄС анонсує блокування для росії доступу до хмарних сервісів у шостому пакеті санкцій. Потім повідомлення редагують, видаляючи цю згадку. Пояснень від посадових осіб немає. Санкційний тиск слід посилювати, а не послаблювати».

Із прес-релізу про затвердження шостого пакету санкцій проти росії на сайті Ради ЄС зникла згадка про обмеження хмарних технологій, на що звернув увагу блогер Антон Швець. Веб-архів показує, що реліз справді був змінений: 3 червня згадка про хмарні технології ще була, а 4 червня вже зникла. Хмарні технології також не згадуються у рішенні, опублікованому пізніше в Офіційному журналі ЄС.

20:00. Зведення Генштаба: інтенсивність застосування ворожої авіації знижено

росіяни не залишають спроб встановити контроль над Сєвєродонецьком, водночас інтенсивність застосування ворожої авіації знижена.

Зведення Генштаба ЗСУ: «Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури на території України і не залишає спроб встановити контроль над містом Сєверодонецьк.

Інтенсивність застосування ворожої авіації завдяки вдалим діям нашої протиповітряної оборони знижено. Зусилля зосереджуються на підтримці дій наземного угруповання та нанесенні ракетних ударів по об'єктах інфраструктури у глибині території України».

19:10. Молдова відмовилася видавати Білорусі українського нардепа

Генеральна прокуратура Молдови відмовилася екстрадувати до Білорусі депутата Верховної Ради України Євгена Яковенка, якого затримали на молдовському кордоні 5 червня (УП, NewsMaker):

«Причини відмови в екстрадиції зумовлені статусом цієї особи як члена Верховної Ради України, яка перемогла на виборах у 2019 році у Донецькому регіоні, у контексті геополітичної ситуації у регіоні».

Молдавська прокуратура підозрює, що у разі екстрадиції Яковенка до Білорусі процес проти нього не буде справедливим, оскільки раніше у своїй резолюції від 9 березня про агресію росії проти України Європейський парламент засудив сприяння білорусі росії у війні на українській території.

Окрім того, прокуратура Молдови розпорядилася відпустити українського депутата. Нагадаємо, 5 червня прикордонна поліція Молдови затримала народного депутата України Євгена Яковенка на запит білорусі. У прикордонній службі Молдови наголошували, що український депутат був внесений білоруссю до бази розшуку Інтерполу. Там додали, що Яковенко звинувачується у хабарництві та корупції. З того часу український депутат перебував у СІЗО.

18:30. У Польщі підтвердили підписання великої угоди про постачання зброї Україні

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецьки підтвердив підписання угоди про постачання Україні озброєння, заявивши, що вона є одним із найбільших за останні 30 років (УП, TVN24).

«Ми підписуємо один із найбільших, якщо не найбільший, контракт про експорт озброєнь за останні три десятиліття – продаж зброї українцям.

Ця перевірена часом зброя, зброя, досить ретельно випробувана, яка не тільки пройде хрещення вогнем, а й, як ми зараз знаємо, буде дуже важливою зброєю на полі бою, найімовірніше, на сході України. Ми зараз раді мати можливість продавати нашу зброю за кордон».

Він не розкрив деталей угоди, але, як стверджувало видання Dziennik, йдеться про угоду на суму майже 3 млрд злотих (майже 630 млн доларів) на постачання близько 60 польських самохідних артилерійських гаубиць AHS Krab на додачу до тих 18, які вже передала Польща.

17:40. Новий обстріл Харкова: одна людина загинула, ще троє поранено

російські окупаційні війська продовжують обстрілювати Харків: в одному із житлових районів загинула людина, ще троє поранені.

Міський голова Ігор Терехов: «Щойно був обстріл. Обстріляно один із житлових районів міста Харкова. Є, на жаль, одна людина, яка загинула. Поки що маємо інформацію про трьох поранених.

На місці обстрілу працюють рятувальники. російський агресор постійно тримає місто у напрузі. Вранці також були обстріли. Закликаю жителів Харкова не нехтувати сигналами повітряної тривоги та спускатися в укриття».

16:50. лавров говоритиме у Туреччині про відновлення переговорів з Україною

У російському міністерстві закордонних справ заявили, що глава мзс рф сергей лавров у Туреччині 8 червня обговорить з головою турецького МЗС Мевлютом Чавушоглу поновлення мирних переговорів з Україною:

«Міністри обміняються поглядами на поточний стан справ в українській кризі, перспективи поновлення російсько-українських мирних переговорів.

російська сторона проінформує турецьких колег про хід спеціальної військової операції рф в Україні та кроки, що вживаються для забезпечення безпеки мирного населення».

16:00. З 1 вересня школярі і студенти навчатимуться офлайн

З 1 вересня школярі та студенти повернуться на навчання до закладах освіти офлайн. Про це повідомив заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко в ефірі всеукраїнського телемарафону та закликав усіх дітей готуватися до офлайн-процесу в українській освіті:

«Хочу повідомити батькам, учням, студентам: 1 вересня освітній процес в Україні буде відновлено в режимі офлайн, і всі діти, студенти, учні мають піти до шкіл, університетів, коледжів, закладів профтехосвіти.

За його словами, наразі Міністерство освіти і науки проводить аудит місць, які можна використовувати як бомбосховища для учнів у разі небезпеки. Також відомство розробить відповідні вимоги щодо укриттів та спеціалізованих шляхів евакуації до них:

Заступник глави МОН розповів: «Буде проведена робота, що стосуватиметься як мінімум найпростіших укриттів у школах, їх матеріально технічного забезпечення, там є відповідні вимоги щодо наявності води, аптечок тощо. У нас є в Україні школи з бомбосховищами. Окремо, якщо поряд зі школою є бомбосховища, мають бути розроблені і затверджені ДСНС спеціалізовані шляхи евакуації. Ця робота проводиться дуже активно».

14:30. російські війська переміщуються із Запорізької області у бік Херсона

Російські війська, ймовірно, відходять із Мелітопольського та частини Василівського району Запорізької області через ротацію.

Глава Запорізької ОВА Олександр Старух в ефірі телемарафону розповів, що окупанти відводять війська з Мелітопольського та частини Василівського району. Глава ЗОВА наголосив, що такі дії можуть бути ротацією. Переміщення окупантів відбувається у напрямку Херсона.

Водночас, у Запорізькому регіоні продовжується зведення ліній захисту, що суттєво допомагає Збройним силам України давати відсіч окупантам. На підступах до Запоріжжя створено багато фортифікаційних споруд.

13:00. Окупанти деукраїнізують стелу з написом Маріуполь

Росіяни хочуть демонтувати напис назви Маріуполь українською мовою на в'їзді до міста, знести цей напис та встановити російськомовний.

Маріупольська міська рада показала відео, на якому окупанти говорять про початок демонтажу напису. «Буде виправлено на нормальну російську назву російського міста», – сказав чоловік.

Українське та російське написання назви міста відрізняється літерою "i", нинішній напис пофарбований у кольори прапора України. Міськрада зазначає, що поки що окупанти займаються деукраїнізацією стели, люди в Маріуполі голодують, у місті досі немає води, світла та газу: «Місто повністю зруйноване і вже на межі епідемії. російський світ – він такий».

12:00. Генштаб ЗСУ: У війні з Україною армія вже втратила майже 700 артсистем

З початку повномасштабної війни проти України російська армія втратила 31360 солдатів, 1390 танків та 694 артилерійських систем.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 31360 (+110) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1390 (+4) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3416 (+16) од.,
  • артилерійських систем – 694 (+4) од.,
  • РСЗВ – 207 (+0) од.,
  • засоби ППО – 96 (+0) од.,
  • літаків – 212 (+1) од.,
  • вертольотів – 177 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 553 (+2),
  • крилаті ракети – 125 (+0),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2405 (+10) од.,
  • спеціальна техніка – 53 (+0).

Найбільші втрати минулої доби противник зазнав на Слов'янському напрямку.

11:00. Ударна авіація відпрацювала за наземними цілями, ППО знищила 2 безпілотники рф

Минулої доби ударна авіація відпрацювала по наземним цілям, а протиповітряна оборона знищила два БПЛА Орлан-10, повідомив прес-центр командування Повітряних сил ЗСУ

Повідомляється, що 6 червня група штурмовиків та бомбардувальників Повітряних сил під прикриттям винищувачів завдала вогневих ударів по окупаційних військах на кількох напрямках.

Були знищені бойові броньовані машини, до 20 людей живої сили противника, уражені логістичні центри та склади з паливно-мастильними матеріалами. Підрозділи протиповітряної оборони знищили два безпілотники Орлан-10.

10:30. Окупанти вдарили по Баштанці на Миколаївщині: 2 людини загинули

У ніч на 7 червня російські війська відкрили вогонь по Баштанській громаді Миколаївської області, внаслідок чого загинули двоє та поранено одну людину.

Миколаївська облдержадміністрація: «Вночі, о 01:14 7 червня, ворожі обстріли зазнала Баштанська громада. В результаті загинули двоє людей, одна – поранена. Пошкоджено адмінбудівлю РВА та районної ради, міської ради, стадіон та спортивну школу».

09:40. Англійська мова може набути особливого статусу в Україні

Англійська може набути статусу мови ділового спілкування в Україні, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль:

«Нині Кабінет Міністрів опрацьовує відповідну законодавчу ініціативу. Англійська мова сьогодні використовується у діловому спілкуванні у всьому цивілізованому світі. 

Тому надання їй такого статусу в Україні сприятиме розвитку бізнесу, залученню інвестицій та прискоренню євроінтеграції України.

Профільним міністерствам дане завдання розробити пропозиції та оформити відповідні документи».

09:20. Данілов: Невзоров ще не отримав громадянства України

Колишній депутат держдуми росії та журналіст Александр Невзоров станом на 6 червня не отримав громадянства України.

Секретар РНБО України Олексій Данилов (24 канал): «Про Невзорова – відкладемо в окремий кошик. У нього ще немає громадянства, він лише звернувся по громадянство. Кожному, хто захоче здобути українське громадянство, необхідно буде пройти відповідну процедуру, передбачену Конституцією та законами України».

3 червня у російських телеграм-каналах з'явилася інформація, що Невзоров із дружиною хочуть отримати громадянство України. Того ж дня радник голови МВС України Антон Геращенко повідомив, що президент Володимир Зеленський підписав указ про надання українського громадянства Невзорову та його дружині.

08:50. Розвідка Британії: наступ рф біля Попасної застопорився

Війська рф досягли успіхів на попаснянському напрямку протягом травня, але зараз її просування в цьому районі зупинилося, йдеться в огляді розвідки міністерства оборони Британії.

Розвідка зазначає: «В вихідні українські сили відбили частину Сєверодонецька, хоча російські війська, ймовірно, продовжують окупувати східні райони міста. Більш широкий план росії, ймовірно, як і раніше, полягає в тому, щоб відрізати район Сєверодонецька з півночі і з півдня.

Тим часом росія досягла успіхів на південному, попаснянському напрямку протягом травня, але її просування в цьому районі зупинилося минулого тижня. Повідомлення про важкі артилерійські обстріли в районі Ізюма свідчать про те, що росія готується докласти нових зусиль на північному напрямку.

росії майже напевно потрібно досягти прориву хоча б на одному з цих напрямків, щоб перетворити тактичні досягнення на успіх на оперативному рівні та просунутися до своєї політичної мети щодо контролю над усією Донецькою областю».

07:00. Генштаб ЗСУ: українська авіація завдала ударів на Херсонщині та Миколаївщині

На 104-ту добу повномасштабної війни російська армія продовжує штурмувати Сєвєродонецьк, українські вертольоти завдали ударів по ворожих силах на Херсонщині, а літаки – по складах боєприпасів на Миколаївщині.

Генштаб ЗСУ: «У рамках створення південного оперативного командування передбачається збільшення чисельності збройних сил республіки білорусь до 80 тисяч осіб. Комплектування військових частин технікою і озброєнням планується здійснити за рахунок технічних засобів, що знаходяться на зберіганні».

05:30. Напередодні вторгнення рф в Україну Байден розсекретив дані розвідки

Президент США Джо Байден 24 лютого розпорядився розсекретити розвідувальні дані напередодні вторгнення росії в Україну через скептичне сприйняття заяв американських чиновників щодо планів рф.

Директор Національної розвідки США Евріл Гейнс (CNN): «Коли ми пояснили нашим політикам, а наші політики звернулися до своїх співрозмовників, вони виявили, що щодо цього (вторгнення рф в Україну) було багато скептицизму.

Як наслідок, президент повернувся до нас і сказав: «Вам потрібно вийти і розповісти якнайбільше, і переконатися, що люди бачать те, що бачите ви, щоб ми могли знову сконтактувати і, напевно, мати більш продуктивні розмови про те, як готуватися. до, по суті, можливого російського вторгнення».

04:00. ВМС України відтіснили флот рф на 100 км від українського узбережжя

Військово-морські сили України відтіснили флот рф на 100 км від українського узбережжя.

Американський Інститут вивчення війни (ISW): «Щодо контролю в Сєвєродонецьку у аналітиків немає одностайної оцінки, однак вони сходяться на думці про запеклі бої в місті.

ISW з посиланням на ВМС України повідомляє, що Україні вдалося відтіснити угруповання Чорноморського флоту рф більш ніж на 100 км, щоб знизити тиск росії на південні порти України.

Ключові висновки експертів ISW:

  • російські війська, ймовірно, зберігають контроль над більшою частиною Сєвєродонецька на 6 червня, хоча точна ситуація у місті залишається неясною. Контроль над місцевістю, ймовірно, часто змінюється.
  • Загарбники в районі Ізюма не зробили жодного підтвердженого просування, тоді як сили, що просувалися на захід від Лиману, досягли незначних досягнень.
  • Окупанти продовжували невдалі спроби розірвати українські лінії комунікації на північний схід від Бахмута.
  • Обмежені та локальні українські контратаки змусили російські війська зосередитись на утриманні оборонних рубежів на північ від Харкова.
  • російська окупаційна влада посилює зусилля з видачі російських паспортів громадянам України та посилення контролю над окупованими територіями.

02:30. За вечір ворог завдав близько 40 ударів по Сумщині

Увечері 6 червня російські загарбники завдали по Сумській області близько 40 ударів з мінометів та, ймовірно, із САУ.

Глава Сумської ОВА Дмитро Живицький: «Близько 18:30 по території Великописарівської громади було 6 прильотів з міномета. Ближче до 19-ї години по Хотинському товариству ворог вів мінометний вогонь, близько 17 ударів.

Після 20 години ворог відкрив вогонь, ймовірно, із САУ зі свого боку по території Ворожбянської громади було 17 вибухів. В усіх випадках жертв немає».

01:00. Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Зеленський: «Наші герої не здають позиції у Сєвєродонецьку. У місті продовжуються запеклі вуличні бої. Лисичанськ, Слов'янськ, Бахмут, Святогір'я, Авдіївка, Курахове та інші напрямки російських ударів – це сьогодні найгарячіші точки протистояння.

російська армія намагається задіяти на донбаському напрямку ще додаткові сили, але 103-й день – і український Донбас стоїть, міцно стоїть».

00:00. Початок 104-го дня війни, 7 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

АПЛ. Челсі обіграв Тоттенхем, Мудрик відіграв 75 хвилин
Футбол | 02 травня 2024, 23:36 8
АПЛ. Челсі обіграв Тоттенхем, Мудрик відіграв 75 хвилин

Команда Почеттіно перемогла в дербі

Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»
Футбол | 03 травня 2024, 11:30 9
Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»

У пресу потрапила інформація про часи роботи нинішнього коуча «Шахтаря» у «Твенте»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил