Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 19:40
36288
1

Битва за Сєвєродонецьк. День 105. Кадировські шакали потрапили у пастку ЗСУ

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 8 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 19:40
36288
1
Битва за Сєвєродонецьк. День 105. Кадировські шакали потрапили у пастку ЗСУ
Getty Images/Global Images Ukraine

105-й день війни. 8 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 8 червня

23:59. Зеленський: У Сєверодонецьку вирішується доля Донбасу

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Сєвєродонецьк зараз залишається епіцентром протистояння на Донбасі. За його словами, там зараз вирішується доля Донбасу:

«Сєвєродонецьк за підсумками цього дня, вже 105-й день повномасштабної війни, залишається епіцентром протистояння на Донбасі. Захищаємо наші позиції та завдаємо ворогові відчутні втрати. Це дуже жорстока битва, дуже важка. Мабуть, одна з найважчих за цю війну. Я вдячний кожному та кожній, хто захищається у цьому напрямку. Багато в чому саме там зараз вирішується доля Донбасу».

22:30. Європарламент закликав надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Європарламент підтримав резолюцію із закликом надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, а також якнайшвидше надавати Україні необхідну зброю (УП, Deutsche Welle).

Резолюцію було схвалено на пленарному засіданні 8 червня. За проголосували 438 депутатів, 65 висловилися проти та 94 – утрималися. Європарламент рекомендував Раді ЄС надати Україні статусу кандидата в ЄС як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України.

Європарламент рекомендував «без зволікання надати зброю відповідно до потреб, висловлених українською владою, зокрема, використовуючи Європейський інструмент підтримки миру та координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС та Україною». Через цей інструмент Євросоюз уже виділив на зброю для України 2 мільярди євро.

Крім того, у тексті наголошують на суверенному праві України самої обирати свої альянси без зовнішнього втручання, закликають розслідувати військові злочини, вчинені російською армією в Україні, а також закликають ЄС запровадити вторинні санкції щодо організацій та третіх країн, які допомагають росії обходити санкції.

«Стратегічна мета вільного світу – допомогти Україні в результаті завдати поразки російському агресору і відновити контроль над її територією в міжнародно визнаних межах», – йдеться в резолюції.

21:30. Домовилися домовлятися. Переговори рф та Туреччини з приводу деблокади портів

На зустрічі в Анкарі між представниками оосії та Туреччини не було досягнуто конкретних домовленостей – тепер Україна очікує комунікації між українською та турецькою сторонами, повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар (УП):

«Для України важливо, що Туреччина продовжує виступати посередником і вести переговори і з Україною, і з рф. Так, 8 червня в Анкарі завершилися переговори між міністром закордонних справ росії сергеем лавровим та главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу, на яких серед іншого обговорювали питання деблокади українських портів. Україну на цю зустріч не запросили.

Як ми розуміємо поки що з публічної комунікації, йдеться лише про те, що «домовлялися домовлятися», що немає жодних конкретних домовленостей, і їх не може бути без нас. Турецька сторона отримала інформацію від російської сторони, якою є їх позиція, і тепер ми очікуємо комунікацію між українською та турецькою стороною, щоб знайти спільні точки дотику.

За посередництвом ООН тривають переговори щодо погодження механізму розблокування українських портів на Чорному морі. Для багатьох країн світу, зокрема Туреччини, Південної Африки, Латинської Америки, це можливість позбутися залежності від інших ринків і знизити ціну на хліб.

Деблокада перебуває на користь України та Туреччини. Водночас, вважає посол, у держави-агресора протилежні інтереси – не випустити українське зерно з портів, а продати більше свого і накрасти наше на окупованих територіях. Російська сторона, як правило, грає у свої безглузді ігри: вони намагаються вклинитися у процес догляду за судами, продовжити блокування, нав'язати якісь свої нереальні пропозиції. Я абсолютно впевнений, що це їм не вдасться.

Насамперед, росіяни повинні відійти, розблокувати ці порти, після чого можна буде говорити про проведення розмінування та вихід кораблів з портів для того, щоб насамперед забезпечити собі безпеку і друге – вивозити безпечно зерно. Але поки не видно реальних кроків з боку росії, що вони готові до таких дій».

20:30. Генштаб ЗСУ: росіяни готуються до подальшого наступу на Слов'янськ

Генштаб ЗСУ: російські загарбники зосереджують свої зусилля на підготовці для подальших наступальних дій у напрямку міста Слов'янськ, обстрілюють цивільну та військову інфраструктуру.

20:00. Слуга народу хоче негайно позбавити мандата Ковальова: проти нього вже завели справу

Фракція Слуга народу звернеться до керівництва Верховної Ради з проханням забрати депутатський мандат у Олексія Ковальова, який зізнався у колабораціонізмі, а прокурори вже порушили справу про держзраду.

Спікер фракції Слуга народу Юлія Палійчук: Останні заяви Ковальова, зроблені в соцмережах після наради в Херсоні із заступником керівника кремлівської адміністрації Кирієнко, переконливо свідчать про те, що наш колишній колега став колаборантом агресора. Він зрадив український народ, зрадив своїх виборців, зрадив Україну.

Саме тому ми вирішили звернутися до Верховної Ради із закликом позбавити Ковальова мандата народного депутата України відповідно до чинного законодавства. Зрадники та колаборанти не можуть представляти українців у Верховній Раді. Вони мають понести повну відповідальність перед українським народом за співпрацю з ворогом та бути покараними за всією суворістю закону.

Ми не закликатимемо нашого колишнього колегу скласти мандат. Якщо совість, честь та гідність вже втрачені остаточно – немає сенсу до них апелювати. Нехай це станеться згідно із законом після вироку суду.

Можемо йому лише порадити уважно вивчити статтю 111-прим Кримінального кодексу та спрогнозувати свій термін ув'язнення за колабораціонізм, який чекає на нього після звільнення тимчасово окупованої Херсонської області ЗСУ».

19:30. Нардеп, який виїхав на окуповану Херсонщину, зізнався у колабораціонізмі

Народний депутат Олексій Ковальов, який виїхав на окуповану Херсонщину, зізнався, що співпрацює з російськими загарбниками та підтримав анексію регіону росією:

«Вчора (7 червня) був на дуже важливому для мене, та й для всіх фермерів у наших краях заході – перший заступник керівника адміністрації президента рф сергей кірієнко зустрівся з фермерами Херсонської області.

По-перше, було заявлено, що росія тут всерйоз і назавжди! По-друге, на зустрічі ми озвучили всі наші запитання та побажання. Планується повномасштабна інтеграція аграріїв Херсонщини до економічної моделі росії.

Думаю, що скажу не лише про себе, а й інших учасників зустрічі – люди вийшли з усвідомленням, що росія чує і розуміє нас. Окрім аграрних питань обговорювали і статус Херсонської області – повторюся, росія назавжди і найтісніша інтеграція з росією вже відбувається».

У своїй публікації депутат-зрадник також розповів, що окупаційна адміністрація роздала вказівки українським фермерам, що і як їм вирощувати та куди вивозити їхнє зерно для збуту. Він додав, що російські загарбники залучатимуть херсонських підприємців до російської економіки.

19:00. У Європарламенті готують заклик до лідерів ЄС надати Україні статусу кандидата

Лідери Європарламенту готують звернення до керівництва країн-членів ЄС із закликом надати Україні статусу кандидата на вступ на червневому саміті ЄС (Інтерфакс-Україна).

Заяву планується схвалити на засіданні Конференції президентів Європарламенту у четвер, 9 червня. У заяві сказано: «Ми маємо проявити мужність, рішучість та далекоглядність перед погіршенням міжнародної обстановки. Геополітичні плити, що зсуваються, вимагають дій з нашого боку. Вчиняючи так, ми будемо вірні нашим принципам та цінностям.

Українці, чия батьківщина зазнала жорстокого нападу, а також молдавани та грузини, які прагнуть світлого майбутнього, очікують сигналу про те, що їхнє місце – в європейській сім'ї. Тому ця Палата наполегливо закликає вас надати Україні, Республіці Молдова та Грузії статус кандидатів у члени ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз та на основі їхніх заслуг».

Джерело, обізнане про процес підготовки заяви, повідомило, що щодо Грузії можуть бути внесені незначні зміни.

18:30. Дуда починає тур країнами ЄС, щоб переконати зробити Україну кандидатом

Президент Польщі Анджей Дуда розпочав турне країнами Південної Європи, щоб переконати їх підтримати надання статусу кандидата на членство в ЄС для України (УП).

Зазначається, що разом із Дудою мала поїхати і президент Словаччини Зузана Чапутова, але через позитивний тест на коронавірус вона була змушена скасувати поїздку.

Спочатку Дуда вирушить до Португалії, де зустрінеться з прем'єром Антоніу Коштою, після чого прибуде до Італії для переговорів із президентом країни Серджо Матареллою. Потім глава Польщі вирушить до Румунії для участі у саміті Бухарестської дев'ятки.

Крім обговорення перспектив членства України в ЄС Дуда планує обговорити в Португалії та Італії питання вивезення продовольства з України: «Будемо говорити про те, як створити міжнародний тиск, щоб це (вивіз зерна) було успішним, і як подолати цю проблему», – пояснив президент Польща.

Нагадаємо, у травні лідери Польщі та Словаччини заявили, що планують спільними зусиллями переконувати надати Україні статусу кандидата на членство в ЄС ті країни блоку, які зараз вагаються з цього приводу.

17:40. Канада оголосила новий пакет санкцій проти нафтогазового сектора рф

Канада заборонила рекламним агентствам та агенціям зі зв'язків із громадськістю працювати на російські нафтогазові компанії в рамках нової хвилі санкцій, спрямованих на посилення тиску на путінський режим (УП, Global News).

Новий раунд санкцій Канади включає заборону на надання послуг, у тому числі інжинірингові та бухгалтерські, російської нафтогазової та хімічної промисловості. Нові санкції забороняють 28 типам канадських консультантів працювати у російському нафтогазовому та хімічному секторі.

Глава МЗС Канади Мелані Жолі: «Канада зробить все, що в її силах, щоб завадити путіну підживлювати та фінансувати свою військову машину».

17:00. Петро Порошенко повернувся до України

П’ятий президент Петро Порошенко, якого не випускали за кордон, повернувся на територію України. У прес-службі партії Євросолідарність підтвердили, що Порошенко вже перебуває у Львові.

Порошенко повідомив, що 12 нових пікапів було відвантажено з митного складу під час його перебування у Роттердамі.

Нардеп Софія Федина опублікувала відео, де Порошенко за кермом Mitsubishi L200 разом із дружиною Мариною та Фединою. За словами нардепа, 12 автомобілів відправляться спочатку до Києва, а потім на передову.

16:30. Україна та росія обмінялися тілами загиблих: повернули 50 полеглих героїв

Між Україною та російськими загарбниками відбувся черговий обмін тілами загиблих військових, вдалося повернути 50 полеглих героїв, із них 37 – захисники з Азовсталі.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій: На лінії фронту в Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військових між Україною та росією за формулою 50 на 50.

Повідомляється, що із 50 українських захисників 37 – захисники Азовсталі. Операція з обміну проводилася міністерством з питань реінтеграції, розвідкою, СБУ, генштабом ЗСУ та іншими силовими структурами України. Дати обміну в міністерстві не повідомили.

16:00. Україна чекає хіба що дива від саміту НАТО в Мадриді

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба визнав, що не очікує на позитивні для України рішення на саміті НАТО, який відбудеться в Мадриді 28–30 червня (УП). Міністр наголосив, що вважає коректною критику на адресу Альянсу, яка звучить в Україні:

«Мене критикували за те, що я сказав, що НАТО як організація нічого для України не зробила після 23 лютого 2022 року. Тоді я звернувся з проханням: покажіть, що зробив Альянс? І виявилось, немає таких рішень.

Я не маю великих очікувань від саміту НАТО в Мадриді. Моє реалістичне очікування від саміту НАТО – це те, що там станеться диво. Радий помилитися і побачити проривні рішення на підтримку України, але вважаю це дивом.

Безумовно, ми почуємо слова підтримки, слова солідарності, але поки що я не бачу жодних ознак потужних рішень, які готує Альянс щодо України чи навіть рішень щодо чорноморської безпеки».

15:00. росіяни обстріляли Запорізьку область: є поранений, багато руйнувань

Російські військові продовжують обстрілювати Запорізьку область – мешканець Орєхова зазнав поранень, у регіоні фіксують численні руйнування.

Запорізька обласна військова адміністрація: «Населені пункти Запорізького краю продовжують страждати від ворожого обстрілу. Так, в Оріхові та селі Преображенка Оріхівської ОТГ було пошкоджено обладнання енергопостачання, внаслідок чого більшість будинків місцевих мешканців тривалий час знеструмлено. При цьому в Преображенці окупанти потрапили до кількох будинків, які наразі повністю зруйновані».

В Оріхові під час обстрілу отримав тяжкі тілесні ушкодження кінцівок 42-річного чоловіка, його госпіталізували. Поліцейські зафіксували кілька нових фактів обстрілів в Оріхові та селі Новоданилівка – від розриву ракетних снарядів пошкоджено будинки та прибудинкові території.

14:10. Обстріл Харківщини: вбито 5 людей, поранено 12, влучання у супермаркет

Минулої доби в Харківській області загинуло 5 людей, 12 цивільних осіб отримали поранення, у місті Харків пошкоджено будинки та супермаркет.

Голова Харківської ОДА Олег Синегубов: «росіяни продовжили обстріли Харкова та області з артилерії та РСЗВ. У вівторок вдень та вночі окупанти обстрілювали Шевченківський та Індустріальний райони Харкова, пошкоджено житлові будинки, адмінприміщення та приватні домоволодіння, супермаркет, інші нежитлові приміщення».

Загалом у Харкові за добу 1 особа загинула, 6 отримали поранення. У Харківському районі обстріляно с. Циркуни, с. Черкаська Лозова, смт Слатине, пошкоджено приватні будинки. У Черкаській Лозовій 2 особи загинули, 3 поранені.

У Чугуївському районі під удар потрапило с. Леб'яже. Там через обстріл сталися пожежі в приватному домоволодінні. У с. Коробочкине через попадання снарядів сталися пожежі у приватних будинках, є 1 загиблий та 1 поранений. Також у Печенігах внаслідок обстрілу 1 особа загинула, 2 отримали поранення.

Крім того, вранці в середу, 8 червня, росіяни обстріляли Салтівку в Харкові, двоє людей зазнали осколкових поранень.

13:30. Є загиблі під час обстрілу Миколаївщини днем ​​раніше

Минулої доби російські загарбники обстріляли 5 населених пунктів у Миколаївській області, внаслідок чого є загиблі та поранені та численні руйнування.

Поліція Миколаївської області: «Під обстрілами знаходилися місто Баштанка та села Калуга, Зелений Гай, Засилля та Мурахівка. Пошкоджено один багатоквартирний та шість приватних будинків, стадіон та інші об'єкти цивільної інфраструктури. Є загиблі та постраждалі».

Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва відзначила, що вночі 8 червня окупанти знову били і по місту Миколаєву. Усього за минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 13 людей. Дітей серед постраждалих нема.

12:50. російські комуністи вирішили забрати у дружини Зеленського кримську квартиру

У комуністичній партії рф запропонували компенсувати збитки Донбасу за рахунок активів українських чиновників у росії, зокрема забрати у дружини президента України Володимира Зеленського квартиру в окупованому Криму.

Депутат госдури, комуніст сергей обухов в запиті в уряд і СК нагадав, що у дружини Зеленського є «квартира вартістю до 100 млн рублів поряд з Лівадійським палацом у Криму».

Депутат госдури також пропонує перевірити інформацію, що елітна підмосковна нерухомість «може належати Наєвій Н. М., чиї прізвище, ім'я та по батькові повністю збігаються з дружиною командувача Об'єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенанта Сергія Наєва».

Олена Зеленська купила квартиру площею 129,8 кв. метра в елітному житловому комплексі за однією адресою з Лівадійським палацом у квітні 2013 року разом із паркомісцем площею 16,1 кв. метри. Згідно з декларацією Зеленського, вартість цього майна – 1,3 млн гривен (понад 160 тисяч доларів за курсом валют того періоду).

12:00. Артилерія ЗСУ знищила склад рф з Градами

Сухопутні війська України показали знищення складу боєприпасів та реактивних систем залпового вогню Град.

Склад з БК та Градами виявили артилеристи та аеророзвідка. Дата та напрямок події не розкриваються.

11:00. Генштаб: ЗСУ знищили вже 31500 окупантів

З початку повномасштабної війни російська армія втратила в Україні близько 31500 вояк.

Дані Генштабу ЗСУ: загальні бойові втрати противника з 24.02 до 08.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 31500 (+140) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1393 (+3) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3429 (+13) од.,
  • артилерійських систем – 703 (+9) од.,
  • РСЗВ – 213 (+6) од.,
  • засоби ППО – 96 (+0) од.,
  • літаків – 212 (+0) од.,
  • вертольотів – 178 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 559 (+6),
  • крилаті ракети – 125 (+0),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2406 (+1) од.,
  • спеціальна техніка – 53 (+0).

Зазначається, що найбільших втрат за минулу добу противник зазнав на Слов'янському напрямку.

10:30. Норвегія передала Україні 22 самохідні гаубиці М109, вони вже на передовій

Норвегія передала Україні 22 самохідні гаубиці М109, включаючи запасні частини, боєприпаси та інше спорядження, повідомило Міністерство оборони Норвегії (УП, NRK).

Міністр оборони Норвегії Берн Арільд Грам: «Українські сили залежать від підтримки Заходу у вигляді військової техніки та зброї. Щоб вони могли протистояти російським атакам».

У лютому уряд вирішив передати Україні до 2000 протитанкових коштів М72. САУ М109 є продовженням військової підтримки. За словами Грама, розвиток війни в Україні вказує на те, що наразі необхідно передавати і важку техніку, і системи озброєння. З міркувань безпеки Міноборони Норвегії раніше не коментувало передачу гаубиць.

Підтвердження надійшло після того, як командувач Збройних Сил України Валерій Залужний подякував Норвегії за поставки САУ і написав, що зброя з Норвегії вже використовується на передовій:

«Щодо технічних характеристик, то гаубиці М109А3 мають більший у порівнянні з радянськими аналогами калібр та потужний боєприпас. Дальність стрілянини становить до 22 км. Але надалі ми можемо використовувати активно-реактивні снаряди, які збільшують цю відстань.

Досвідчені артилеристи відзначають також зручність зарядів, які є герметичними та абсолютно ідентичними, що впливає на точність розльоту при пострілах. Мої люди з легкістю за один тиждень оволоділи М109А3».

09:30. Гайдай: Українські бійці дають відсіч росіянам у Сєвєродонецьку та поблизу Тошківки

Українські військові стримують штурм російської армії у Сєвєродонецьку, настання супротивника поблизу Тошківки успіху не мало.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «росіян стримують у Сєверодонецьку, у Лисичанську небезпечно навіть у центральних районах. Саме на одній із центральних вулиць Лисичанська вчора після артилерійських обстрілів загинув місцевий житель. Поранену в місті жінку госпіталізували одразу до Чернівців.

А ще пошкоджено кілька багатоповерхівок. Однак найбільше руйнувань, які зафіксовані на даний момент, у Врубівці та Золотому. Там пошкоджено 25 будинків. З мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню росіяни обстріляли Золоте-4 та Врубівку.

Ворог продовжує знищувати заклади охорони здоров'я. Останній обстріл багатопрофільної лікарні було зроблено з артилерії калібром 240 мм. А днями окупанти зруйнували будівлю місцевої станції швидкої допомоги.

Українські військові дають відсіч росіянам у Сєвєродонецьку – стримують штурм, бойові дії продовжуються. Не мав успіху і наступ супротивника поблизу Тошківки. Ворог також намагався просунутися на напрямі Устинівки, проте наші захисники відкинули окупантів».

08:40. ВСУ шокували кадировців. Після бунту знищили генерала

08:20. Битва за Сєвєродонецьк. Кадировські шакали потрапили в пастку ЗСУ

07:30. Зведення Генштабу: на Сєверодонецькому напрямку ВСУ відкинули ворога

Генштаб ЗСУ: При спробі ворога просунутися у напрямку населеного пункту Устинівка українські військові відкинули окупантів.

За наявною інформацією, у підрозділах зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій військовослужбовців, які відмовилися від подальшої участі у бойових діях, повертають із Луганської області на територію рф.

06:30. ISW: цензура та примусова мобілізація посилюють напругу в рф

Примусова мобілізація у так званих ДНР та ЛНР, а також цензура інформації про загиблих військовослужбовців посилюють напругу в росії.

Американський Інститут вивчення війни (ISW): російські війська продовжили наступальні операції у кількох місцях на сході України, але не отримали жодного підтвердженого виграшу у наземних атаках 7 червня. Зусилля кремля з цензури інформації про загиблих військовослужбовців і примусова мобілізація, що продовжується, в так званих ДНР і ЛНР, як повідомляється, посилюють напругу всередині країни та протидію війні.

російські війська, ймовірно, встановили контроль над більшою частиною житлового сектору Сєверодонецька та провели штурм українських позицій у промисловій зоні за минулу добу. Операційне середовище у місті залишається мінливим.

Загарбники продовжували просуватися на Слов'янськ, на південний схід із району Ізюму та на захід від Лиману, намагаючись прорвати українську оборону, яка зупинила більшість прямих фронтальних штурмів із Ізюму. російські війська, ймовірно, намагаються посилити свої дії в районі Сєвєродонецьк – Лисичанськ як з району Тошківка – Устинівка на півдні, так і з Куп'янська з північного заходу.

Окупанти почали відводити позиції в Запорізькій області або для ротації підрозділів, що зазнали втрат, в тил, або для посилення оборони росії на північному заході Херсонської області, хоча ISW поки не може підтвердити призначення цих сил. 7 червня російським військам не вдалося повернути передові позиції на західному березі річки Ігулець (який під контролем українських військових).

05:40. Ворог із мінометів обстріляв Шосткинський район Сумської області

7 червня російські загарбники здійснили обстріл Великописарівської, Юнаківської, Краснопільської громад та Шосткинського району Сумської області.

Голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький: «Близько полудня ворог вів вогонь з артилерії за Великописарівською та Юнаківською громадами. Після 15 годин був приліт з міномета по Краснопільському району. Майже о 23-й годині арашиста почали бити з мінометів по територіях Шосткинського району».

Усі обстріли росіяни робили з території рф. За попередніми даними, руйнувань та постраждалих внаслідок ворожого обстрілу немає.

05:00. На півдні ЗСУ нанесли 4 удари по скупченню сил ворога

На захисті південних рубежів українські військові завдали 4 ударів по накопиченню сил ворога, знищивши російську техніку та склад боєприпасів.

ОК Південь: Намагаючись залякати і в черговий раз завдати хворобливої ​​поразки забороненими касетними боєприпасами невиборчої дії, ворог обстріляв передмістя Миколаєва. Ті, хто вдають, що стурбовані світовою продовольчою кризою, насправді влучають у сільськогосподарські поля, об'єкти інфраструктури, де спалахують пожежі, що набувають вражаючих масштабів.

При спробі ворога провести повітряну розвідку в Миколаївському районі безпілотний розвідник Орлан-10 був знищений вогнем зенітно-ракетного підрозділу.

Ракетно-артилерійські підрозділи та авіація ЗСУ під час виконання вогневих завдань завдали 4 удари по скупченню сил противника, за попередніми даними, знищили кілька одиниць броньованої техніки та склад боєприпасів ворога.

04:30. До Росії етапували понад тисячу військових з Азовсталі

ЗМІ росії повідомляють, що більше тисячі військовослужбовців, які здалися в полон у Маріуполі, етаповані для проведення слідчих дій на територію росії:

«До росії етапували понад 1 тисячу людей з Азовсталі. Із ними щільно працюють правоохоронні органи. Найближчим часом після проведення очних ставок із низкою військовополонених слідство також планує направити їх до росії.

Найближчим часом слідство має намір відправити до росії ще частину українських військовополонених. У Москві можуть перебувати понад 100 осіб, серед яких іноземні найманці, які здалися в Маріуполі».

03:40. Посол: Україна хоче придбати Залізний купол Ізраїлю, США не проти

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук закликає продати Україні систему протиракетної оборони Залізний купол і стверджує, що США не заперечуватимуть проти цього (AP, Washington Post):

«Нам потрібна військово-технічна підтримка, нам потрібний Залізний купол. Це дозволить нам урятувати наших мирних жінок та дітей від обстрілів російських ракет. Я хочу, щоб ізраїльський уряд вийшов зі своєї зони комфорту та повернувся до реальності».

Корнійчук не став звинувачувати Ізраїль у блокуванні продажу системи ПРО, але закликає ізраїльський уряд підкріпити свою словесну підтримку України воєнною допомогою. Він розкритикував Ізраїль за його реакцію на війну, пославшись на відсутність дій щодо надання військової допомоги, його рішення не лікувати українських солдатів у своїх медзакладах та відсутність оновлень про війну в ізраїльських ЗМІ.

На прес-конференції в Тель-Авіві Корнійчук сказав, що Україна хоче купити систему Залізний купол, стверджуючи, що США не заперечуватимуть проти такого продажу.

03:15. Європарламент підтримає надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС

Європейський парламент у своїй доповіді про вплив агресії рф на політику безпеки та оборони ЄС, яка має бути затверджена в середу, 8 червня, рекомендуватиме лідерам ЄС надати Україні статус кандидата на членство.

Голова комітету Європарламенту із закордонних справ Девід Маккалістер: «Ми рекомендуємо надати Україні зброю та все обладнання відповідно до потреб, висловлених українською владою, та надати країні статусу країни-кандидата як чіткий політичний сигнал солідарності з мужнім народом України.

Автори доповіді також рекомендують забезпечити широкий моніторинг застосування санкцій ЄС з метою зміцнення здатності Європейської комісії з імплементації обмежувальних заходів. Ми і раніше підтримували збільшення ефективності спільної політики ЄС з безпеки та оборони. Це ще більше загострилося внаслідок агресії росії проти України».

02:10. Зеленський пояснив, що потрібно для потужного наступу ЗСУ

Президент Володимир Зеленський розповів, що подальші успіхи України у війні з росією та деокупація залежать також від зброї, яку поставлятимуть Україні держави-партнери, політична підтримка та послідовна санкційна політика країн Заходу (Financial Times).

«Просування вперед, деокупація наших територій залежить від потужної зброї, політичної підтримки Заходу та зрозумілої потужної санкційної політики. Це залежить не лише від об'єднання нашого народу, влади та Збройних Сил України. Бажання (перемогти) у нас більше, але техніки менше. Тому ми можемо просуватися вперед. Це дуже важлива позиція, вихід із глухого кута.

Останнім часом спостерігається уповільнення деокупації українських населених пунктів, інколи ж є загроза наступу військ росії. Щоб здобути перемогу на полі бою, Україна потребує потужної військової техніки, яка не повинна поступатися силам ворога. Також велике значення має підтримка суверенітету України. Не може бути розмов, будь-яких домовленостей без України, за нашою спиною. Не може бути очікувань тих чи інших лідерів деяких країн щодо того, що ми ослабимо наші позиції. Мовляв, треба ще почекати, ми будемо виснажені економічно, інфраструктурно, ми матимемо дефіцит грошей, дефіцит пального, і тоді, як вони кажуть, Україна буде зговірливою.

Окремі країни намагаються взяти на себе роль посередника у переговорах між Україною та росією і водночас шукають способи продовжувати вести бізнес із росією. Усі діють як сапери. Підтримуючи Україну, перевіряють: а що ще можна зробити, щоби трохи послабити санкції, щоб бізнес тієї чи іншої держави не страждав. І постійно, як сапери, намагаються проштовхнути ту чи іншу ініціативу. Не забувайте, що війна продовжується. І не може бути втоми у західних країн від неї. Дуже прошу. Не можна забувати. Все, що можете робити, робіть».

01:00. Світоліна стала другим амбасадором платформи United24

Українська тенісистка Еліна Світоліна стала другим амбасадором фандрайзингової платформи United24.

Президент України Володимир Зеленський повідомив: «Сьогодні (7 червня) послом United24 стала Еліна Світоліна, наша відома та дуже успішна тенісистка. Разом із Андрієм Шевченком, першим послом United24, Еліна працюватиме, щоб залучити нову підтримку для нашої держави».

Наприкінці липня заплановано благодійну гру першої ракетки світу Іги Свьонтек під патронатом Еліни Світоліної.

United24 – це фандрайзингова платформа, завдання якої – стати головним вікном для збирання пожертвувань на підтримку України. За перші 4 тижні роботи фандрайзингової платформи United24 на потреби України зібрано понад 52,5 млн доларів. Гроші збираються на найголовніші потреби за трьома напрямками: оборона та розмінування, медична допомога та відновлення України. Кошти надходять на рахунки Нацбанку.

00:00. Початок 105-го дня війни, 8 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 03 травня 2024, 23:10 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 25
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил