Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 лютого 2024, 17:10
127364
2

Викрав зерно і продав. День 106. Сумного лаврова дико зганьбили в Туреччині

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 9 червня

| Оновлено 20 лютого 2024, 17:10
127364
2
Викрав зерно і продав. День 106. Сумного лаврова дико зганьбили в Туреччині
Карикатура. Йолкін

106-й день війни. 9 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 9 червня

23:59. Вечірнє звернення Зеленського: тіньової економіки більше не буде

Президент Володимир Зеленський наполягає, що з огляду на постійну військову загрозу з боку росії, в українській економіці тепер не може бути тіньового компента.

«Зараз в Україні багато дискусій про те, якою має бути економічна політика держави і під час війни, і тоді, коли повернемо світ. Хочу наголосити на одній деталі. І ця деталь – фундаментальна. Ми вже маємо звикати до того, що в суспільстві можуть бути лише дві частини: ті, хто захищає нашу Незалежність і ті, хто працює так, щоб забезпечити цей захист.

І це не питання тієї чи іншої економічної доктрини, не питання тієї чи іншої політичної позиції. Ми просто не можемо собі дозволити, щоб у країні залишалася тіньова частина економічного життя.

Звичайно, я розумію, що в частині наших регіонів будь-яка економічна активність – офіційна чи неофіційна – просто виживання. Але якщо ми говоримо про нормальне, стабільне, міцне життя суспільства, роботу держави, про нашу оборону, то маємо розуміти: є ті, хто служить, і є ті, хто забезпечує своєю роботою тих, хто служить.

Відтак це офіційна зайнятість. Це сплата податків. Це максимальне розширення економічних можливостей на легальному грунті. Це повна модернізація державних інститутів. Усі, хто працює в українській політиці, впливає на громадську дискусію, мають усвідомити, що тіньового у країні більше не буде».

23:40. Подоляк: Щодня гине 100–200 українських захисників

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що втрати українських військових зараз становлять від 100 до 200 осіб на день (УП, Newshour BBC World Service):

«Однією з головних причин великої кількості втрат є відсутність паритету між українськими та російськими військовими можливостями. Україні потрібні сотні найпотужніших артсистем, які може надати Захід.

Також Україні потрібно до 300 ракетних систем, щоб досягти паритету з вогневою потужністю росії та звільнити окуповану територію.

Поки росія не зазнає серйозної військової поразки, жодна форма діалогу не буде можливою, і вони продовжуватимуть намагатися захопити частину нашої країни».

23:20. До 20 тисяч убитих: на Заході назвали нові дані про втрати рф в Україні

Число російських військових, які загинули у війні рф проти України, становить від 15 до 20 тисяч людей. Чиновник однієї з країн Заходу на умовах анонімності розповів у коментарі The Guardian:

«Щодо втрат росіян, наша оцінка – між 15 та 20 тисячами загиблих. Вона змінилася з попереднього разу, коли ми говорили про більш ніж 15 тисяч загиблих». Він наголосив, що в умовах бойових дій дати більш точну оцінку важко. При цьому урядовець відмовився називати оцінку втрат з боку України.

За оцінкою Заходу, і Україна, і росія постали перед тією ж проблемою у війні: «Вони запекло воюють вже понад 100 днів, і втрати – як нелетальні, так і летальні – значні з обох боків. Звичайно, вони постануть перед проблемою бойового духу. Але українці б'ються за свою батьківщину і взагалі мають добре укріплені позиції, тому перед росіянами щодо цього мають перевагу».

За даними Генштабу ЗСУ, росія в загарбницькій війні в Україні вже втратила 31700 військових.

23:00. ВІДЕО. Чорний маг Медведчука

22:30. Зеленського запросять на саміт НАТО у Мадриді

Уряд Іспанії має намір надіслати офіційне запрошення президенту України Володимиру Зеленському для участі у саміті НАТО, який відбудеться у Мадриді 29 та 30 червня (Europa Press)

Іспанія очікує, що у саміті візьмуть участь від 40 до 50 іноземних делегацій на рівні глав держав чи урядів. Очікується, зокрема, присутність генсека НАТО Єнса Столтенберга, 30 держав-членів Альянсу, чотирьох запрошених країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (Австралія, Нова Зеландія, Японія та Південна Корея), чотирьох країн ЄС, що не входять до НАТО, а також глав Європи та Європейської Комісії.

Також офіційне запрошення для участі в Мадридському саміті буде направлено Україні, хоча участь її президента Володимира Зеленського не буде відома до останньої хвилини, оскільки визначатиметься ходом війни та можливістю виїхати з країни.

22:00. ВВП України впав більш ніж на 15% у першому кварталі року

Валовий внутрішній продукт України скоротився у першому кварталі 2022 року на 15,1% у річному обчисленні.

За оперативною оцінкою Державної служби статистики, реальний ВВП у I кварталі 2022 року знизився порівняно з попереднім кварталом на 19,3% (з урахуванням сезонного фактора), а порівняно з I кварталом 2021 року – на 15,1%.

21:30. Український літак збив у небі над Сумщиною російську ракету

Український військовий літак збив російську ракету у небі над Сумщиною.

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький: «Над Роменським районом сьогодні вдень під час повітряної тривоги літак Повітряних Сил України збив ворожу крилату ракету! Дякуємо нашим захисникам!»

Голова військової адміністрації поділився фотографіями останків від збитої ракети.

21:00. Генштаб ЗСУ: росіяни мали частковий успіх поблизу двох сіл на Донбасі

Генштаб ЗСУ: «Ворог має частковий успіх у напрямках на населені пункти Камишеваха та Роти. На північно-західній околиці населеного пункту Тошківка українські воїни успішно відбили ворожий штурм».

20:45. Гайдай: росіяни вивезли із Сєвєродонецька бурят, бо мруть як мухи

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що окупанти вивезли з Сєверодонецька залишки бурятів, бо ті значно слабші за українських захисників:

«Мруть як мухи. Рашисти забрали залишки бурятів із Сєверодонецька, бо ті не витримують боїв із українськими захисниками. Продовжуються запеклі бої всередині Сєверодонецька. Буряти відступили, бо значно слабші за наших захисників.

Окупанти потужно обстрілюють Лисичанськ із великого калібру, який пробиває бетон. Містянам вкрай небезпечно перебувати, навіть у укриттях. Боїв усередині та навколо міста немає. Крім того, ведуться бої у населених пунктах Гірської та Попаснянської громад.

Через спеку рівень води в річці Сіверський Донець упав, а отже, росіяни знову спробують кинути переправи. Втрата росіян значно перевищує втрати українців».

20:00. Три країни ЄС проти надання Україні статусу кандидата на членство

Віце-прем'єр із європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила, що три країни Європейського Союзу виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство (УП, DW).

«Загалом приблизно сім країн Євросоюзу – це не східноєвропейські та не балтійські країни, як ви можете собі уявити, – висловлювали пропозиції про якийсь інший формат, пропонуючи екстракандидатство чи умовне кандидатство. Було дуже багато різних пропозицій, але фактично є три основні країни, які сьогодні не хочуть давати зелене світло Україні.

Вона відмовилася уточнювати, про які саме країни йдеться, сказавши, що це може зашкодити ухваленню остаточного рішення щодо надання Україні кандидатського статусу.

«Якщо ви не хочете, щоб рішення було прийнято 24 числа, то давайте я їх (країни) назву, і ми сидітимемо і обговорюватимемо. Я впевнена, що 24 червня жоден із лідерів Європейського Союзу не зможе сказати Україні ні», – вважає віце-прем'єр.

19:30. Зеленський ввів санкції проти путіна, пескова та російських чиновників

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення персональних санкцій проти путіна, пескова, мішустина та ще ряду високопосадовців держави-агресора.

«До списку осіб, проти яких ввели санкції, потрапили всі члени уряду рф та ради безпеки рф, у тому числі секретар ради безпеки рф ніколай патрушев, міністр оборони сергей шойгу, міністр закордонних справ рф сергей лавров. Загалом у переліку РНБО 35 російських чиновників.

Санкційні обмеження передбачають, зокрема, заборону на в'їзд на територію України, скасування віз та дозволів зазначеним особам, заборону на польоти їх літаків у повітряному просторі України, позбавлення державних нагород України, скасування всіх виданих ліцензій та дозволів, блокування фінансових активів та заборону на транспортування майна, що належать особам у переліку РНБО.

Крім того, Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти російських вишів та їхніх керівників. До списку потрапили зокрема Московський державний університет імені М.В. Ломоносова, Московський державний технічний інститут Н.Е.Баумана, Санкт-Петербурзький державний університет та Національний дослідний університет Вища школа економіки. Загалом до переліку РНБО потрапили 236 російських вишів.

Українські освітні, культурні та державні установи мають розірвати усі зв'язки та угоди, укладені з російськими вишами, зазначеними у переліку РНБО.

19:15. путін вдав історика: змушений повертати території

путін після відвідування виставки «Петро I. Народження імперії» вирішив, що на його частку впала доля повертати та зміцнювати території:

«Здається, воював (Петро І) зі Швецією, щось завойовував. Нічого не завойовував. Він повертав. Те саме й у західному напрямку, це стосується його там перших походів. Чого боялися? Повертав, їх зміцнював. Ось що робив.

На нашу долю теж випало повертати та зміцнювати. Якщо ми виходити з того, що ці базові цінності становлять основу нашого існування, ми, безумовно, досягли успіху у вирішенні завдань, які перед нами стоять.

росія не наступатиме на ті ж граблі, що й СРСР, її економіка залишиться відкритою».

За словами президента країни-агресора, «Росію неможливо обнести парканом».

18:30. кремль хоче об'єднати окуповані території в окремий федеральний округ рф

росія готує об'єднання окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, а також сепаратистські так звані ДНР та ЛНР в окремий федеральний округ Росії (Медуза).

Округ має з'явитися після того, як на цих територіях відбудуться референдуми щодо приєднання до росії. Приєднуватись до діючих округів українські території не будуть.

Створенням округу займається заступник керівника департаменту адміністрації президента Росії щодо забезпечення справ госсовета Борис Рапопорт. Він уже займався питаннями окупованого оосією Донбасу в 2014 році, тоді він обіймав посаду заступника голови управління з соціально-економічного співробітництва з країнами СНД.

У Кремлі зараз обговорюються дві дати проведення псевдо-референдумів. Перша – у середині липня, якщо ситуація на фронті дозволить. І друга, реальніша – 11 вересня, у єдиний день голосування в рф (цього ж дня відбудуться губернаторські вибори).

Декілька політтехнологів, з якими на умовах анонімності поговорило видання, розповіли, що вже отримували пропозиції попрацювати політруками на українських територіях. Їм пропонувалися посади заступників міст.

17:40. Розвідники пояснили, чому вихід із Азовсталі не був здаванням у полон

Українські захисники Азовсталі не віддали зброю росіянам, а вийшли із заводу після того, як самі погодили умови утримання (УП). У квітні було напрацьовано перший план виходу маріупольського гарнізону під гарантії ФСБ. Дані джерела:

«У квітні Давид Арахамія домовився, що росія готова всіх випустити, міг навіть приїхати особисто Бортніков (голова ФСБ) до Маріуполя, щоб під його гарантії всіх із Азовсталі вивести. Тоді поранені повинні були йти одразу в Енергодар у шпиталь, а всі, хто цілий – десь зібралися б, і їх – одразу на обмін. Але захисники заводу, Редіс та інші відмовилися. Вони вірили, що здавання в полон однозначно для них означатиме смерть».

Після цього переговори щодо Азовсталі передали військовим розвідкам України та рф. І ГУР Міноборони, і ГРУ Генштабу рф змогли домовитися про варіант виходу. Важливо, що у переговорах та обговоренні умов брали участь командири маріупольського гарнізону. Зустріч російських військових та українських захисників відбулася 9 травня біля Маріуполя.

На територію заводу Азовсталь, який росія щодня вже кілька тижнів без зупинок бомбила і штурмувала, у повній тиші (!) під'їхало кілька броньованих машин з маркуванням армії рф. З території заводу їм назустріч вийшли командири українських підрозділів, сіли у машину та виїхали з міста у бік російського штабу. За кілька годин автомобілі повернулися на Азовсталь, Редіс та інші командири маріупольського гарнізону перебігли з машин у зруйновані корпуси заводу.

На переговорах українці домовилися про умови виходу та утримання. Джерело у розвідці: «Категорично не можна називати це здалися в полон. Морпіхи із меткомбінату Ілліча – вони здалися в полон. Але про захисників Азовсталі так казати нечесно. По-перше, вони не склали зброю перед росіянами. Всі бійці з Азовсталі здали зброю своїм офіцерам, перед виходом віддавали зброю командиру, він тиснув їм руку, дякував за службу, вибачався за те, що не перемогли, і тоді тільки бійці йшли до росіян».

Крім того, за словами джерела, вдалося домовитися, що:

  • за утримання українських бійців виняткову відповідальність нестиме російське ГРУ – так військові отримували шанс на дотримання Женевської конвенції, доступу міжнародних організацій тощо;
  • всі бійці повинні залишитися живі, до них не повинні застосовуватися тортури;
  • окреме компактне утримання осіб, що вийшли з Азовсталі та підготовка їх для обміну;
  • можливість селитися бійцям підрозділів разом зі своїми офіцерами, доступ власних лікарів та кухарів;
  • була домовленість навіть про можливість залишити собі один Starlink, щоб мати зв'язок із рідними та керівництвом країни, але її росіяни порушили одразу.

17:10. Лідери фракцій Європарламенту закликали саміт ЄС надати статус кандидата Україні та Молдові

Лідери фракцій Європарламенту виступили із закликом до саміту Євросоюзу надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ на червневому саміті ЄС, а щодо Грузії попросили працювати над таким статусом:

«Ми, лідери політичних груп Європарламенту, звертаємось до глав держав та урядів, які зустрінуться 23–24 червня, щоб ухвалити рішення за заявками України, Молдови та Грузії на вступ до Європейського Союзу. ЄС має проявити мужність, рішучість та далекоглядність у сьогоднішньому контексті жорстокої агресивної війни проти нашого європейського сусіда України та погіршення міжнародної обстановки.

Зазначається, що ЄС має бути надійним партнером і геополітичним гравцем, який заслуговує на довіру, яка живе відповідно до своїх принципів і цінностей, демонструючи солідарність з тими, хто відстоює ті ж ідеали.

Громадяни України хочуть жити у вільній, демократичній та успішній країні, яка є гордим та відданим членом європейської сім'ї. Ми визнаємо, що ці надії поділяють народи Грузії та Молдови, а також країни Західних Балкан, очікування яких не можна й надалі ігнорувати.

Ось чому ми наполегливо закликаємо вас надати статус кандидата в члени ЄС в Україні та Молдові відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз».

Водночас вони закликали саміт ЄС працювати над наданням того ж таки статусу Грузії, виконуючи законні надії грузинського народу.

16:30. Київ позбавив Мінськ статусу міста-побратима

Київрада 9 червня позбавила Мінськ статусу міста-побратима, повідомив мер столиці Віталій Кличко:

«Мінськ уже навряд чи можна назвати містом-побратимом Києва. Тож нам нічого не заважало ухвалити рішення про позбавлення такого статусу столиці Білорусі. Країни, з території якої летіли ракети в українські міста та селища, та звідки відбувалося вторгнення російських військ у нашу державу».

Тим часом, влада Варшави визнала Кличка почесним громадянином міста.

лукашенко з першої хвилини бере участь у війні З Білорусі наступали російські військові та танки, щоночі звідти вилітали ракети. Також лукашенко неодноразово закликав Зеленського здатися, а також хотів брати участь у переговорах між Україною та росією.

16:00. Розвідка та артилерія у співпраці зірвали атаку росіян у фланг ЗСУ

На Донеччині, завдяки чітким та злагодженим діям розвідки та артилерії, було зірвано черговий план противника, який намагався вдарити у фланг українським підрозділам.

Генштаб ЗСУ: Розвідники вчасно виявили просування ворожих танків та передали координати артилеристам, які оперативно накрили ворожу бронегрупу.

Бій був недовгий – українські воїни знищили два танки та МТ-ЛБ окупантів. Інші російські танкові екіпажі відступили. Генштаб наголошує, що окупанти відмовилися від цієї атаки.

Також артилерійські підрозділи знищили вогневі позиції, які загарбники облаштували у будівлі. За даними розвідки, ліквідовано понад десять російських окупантів.

15:00. Джерело: з Азовсталі вийшли 2449 захисників, всі вони в ОРДО

Усі 2449 людей, які вийшли з Азовсталі, зараз перебувають у смт Оленівка Донецької області (УП).

Співрозмовник у розвідці: «Всі, хто вийшли з Азовсталі, зараз перебувають в Оленівці (СІЗО у смт під Донецьком). Там 2449 наших людей».

Домовленості з росіянами були конкретними і простими: бійці повинні залишитися живими, жодних тортур, окреме компактне утримання людей, які вийшли з Азовсталі, і підготовка їх для обміну.

Раніше російські пропагандисти писали, що захисників Азовсталі вивезли до рф.

14:20. Рєзніков озвучив нові цілі України щодо зброї, серед них – літаки та ППО

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, яку зброю прагне надалі отримати Україна. Серед цілей є бойові літаки, засоби протиповітряної та протиракетної оборони.

За словами міністра, такі цілі України щодо озброєння такі:

  • Отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;
  • Забезпечити повне заміщення деяких існуючих калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виготовляються або їх дуже мало) на платформи, розповсюджені в країнах НАТО та забезпечені боєприпасами;
  • Домовитися з партнерами про перехід до постачання над вигляді окремих платформ, а вигляді цілісних підрозділів, які відразу готові до виконання бойових завдань (organic unit). Це значно підвищить ефективність на полі бою;
  • Залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ. Радянська техніка переважно застаріла і вимагає приведення в бойовий стан, а від партнерів ми поки що отримуємо досить легку броню, не завжди зі зброєю.
  • Отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту нашого неба.

Олексій Рєзніков: «Ми вже отримали від партнерів, придбали на ринку, виготовили та передали збройним силам значну кількість зброї. Його вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі. Але не від росії. російський Молох (божество, якому приносили в жертву людей) має у запасі ще багато засобів для пожирання людських життів для задоволення свого імперського его.

Тому ми наголошуємо: Україні дуже потрібне важке озброєння, і дуже швидко. Ми довели, що ми не маємо страху перед кремлем, на відміну від багатьох інших. Але ми, як країна, не можемо собі дозволити стікати кров'ю, втрачаючи наших найкращих синів та дочок. Не можу сказати, що задоволений темпами та кількістю постачання зброї, але вдячний країнам, які підтримують Україну. Зокрема це США, Великобританія, Польща, країни Балтії».

13:50. Польські Краби готові до бою. Рєзніков прозвітував про отриману зброю

Польські самохідні гаубиці Краб калібру 155 мм готові до використання Збройними силами України на фронті, а також інші озброєння, отримані від партнерів.

Міністр оборони України Олексій Резніков: «Радий повідомити, що до виконання бойових завдань на фронті готові польські САУ Краб. Після знарядь М777 та FH70, САУ Ceasar та М109А3 – ​​це 5-й вид артилерії 155-мм калібру, який нам вдалося залучити. Міністерство оборони вже забезпечило постачання Збройним силам України понад 150 артилерійських платформ 155 мм калібру.

Запаси снарядів цього калібру вже на 10% перевершують запаси снарядів великих калібрів радянського типу, що були на 24 лютого 2022 року. При цьому ефективність цих снарядів вища за радянські зразки, тому менша витрата. Одночасно до Збройних сил України було поставлено понад півсотні гармат інших значних калібрів, а також снарядів до них, які становлять понад 75% обсягу, який був на початку повномасштабного російського вторгнення.

Десятки одиниць РСЗВ радянського зразка та десятки тисяч снарядів, сотні мінометів та сотні тисяч пострілів до них зміцнили нашу оборону за цей період. Щодо постачання до ЗСУ танків та іншої бронетехніки радянського зразка, що сумарно вже обчислюється сотнями, Міноборони України конкурує за лідерство з російською армією. Фахівці ДК Укроборонпром відновили і поставили на службу ЗСУ сотні одиниць військової та спеціальної техніки, зокрема – трофейної».

Від партнерів Україна отримала близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound) та робота у цьому напрямі триває. Рєзніков згадав про тисячі ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom та ін.), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH/MATADOR і ін).

13:00. Азовсталь намагалися деблокувати: деталі операції, чому не вийшло

Україна не лише спланувала, а й намагалася провести деблокаду заводу Азовсталь у Маріуполі, де вже кілька тижнів тримали оборону захисники, проте група бійців, які висунулися у бік міста, зіткнулась із запеклим опором окупантів і змушена була відступити.

Деблокада Маріуполя була можлива на перших етапах, але з кожним днем ​​ставала все менш реальною. Президент Володимир Зеленський та верхівка командування армії теж поділяли обережний оптимізм щодо можливості звільнення захисників Азовсталі.

Тому одна спроба деблокади була не лише спланована, а й втілена у життя. Вона відбулася після кількох тижнів кривавої блокади Маріуполя. Під загальним командуванням ГУР із району Гуляйполя у бік Маріуполя вирушила група, яка мала прорватися до міста.

У складі цього підрозділу була частина ГУРівців, частина військових із ЗСУ, частина бійців Азова, включаючи лідера Нацкорпусу Андрія Білецького. Спочатку планувалося, що їм дадуть танків та бронемашин понад 80 одиниць, однак, коли дійшло до справи, то зібрали лише кілька танків, БМП та БТР (до 20 штук).

Незважаючи на це, група все ж таки висунулась у бік Маріуполя. Вона пройшла близько 10–15 км, натрапила на запеклий захист і змушена була відступити. Для успішності деблокади на підтримку українських сил мав відбуватися одночасний зустрічний прорив маріупольського гарнізону. Але це стало неможливо після дій 36-ї бригади морської піхоти.

Спочатку 4 квітня один батальйон 36-ї бригади раптово здався в полон, а потім несподівано командир 36-ї бригади Володимир Баранюк, нікого не попередивши, вирішив піти на прорив у невідомому напрямку і тим самим втратив багато людей. Також, за словами командира Азова Дениса Прокопенка (Редіса), багато людей було кинуто напризволяще, і вони просто потрапили в полон.

Джерело, близьке до Азова, розповіло, що морпіхи здалися з танками, з РСЗВ та боєприпасами, чим дуже послабили сили оборони. Після цього стало зрозумілим, що деблокада малими силами з неокупованої території навіть на одному напрямку неможлива.

12:30. Журналісти з'ясували, як і скільки гелікоптерів втратила Україна під час поставок до Азовсталі

Збройні сили втратили щонайменше три вертольоти під час місій з постачання в Азовсталь медикаментів та боєприпасів, а також для евакуації поранених (УП).

Маріуполь майже наполовину оточений морем. Збройні сили втратили зв'язок із захисниками Азовсталі не лише водою, а й сушею, захопленою російськими окупантами. Залишився один варіант – небо. За постачання підкріплення та забезпечення до Маріуполя відповідало Головне управління розвідки. Для польотів використали армійські гелікоптери Мі-8.

Як розповів керівник ГУР Кирило Буданов, до захисників за допомогою літали 16 військових гелікоптерів Мі-8, а одного разу вони привезли на завод 72 бійці полку Азов. Загалом відбулося 7 таких вертолітних місій.

Вночі, на дуже малих висотах, за маршрутом, де за розвідданими була можливість обійти ППО, вони летіли до Маріуполя. Туди везли медикаменти, боєкомплект, їжу та воду, а назад завантажували важких поранених.

Журналісти з'ясували, що кілька гелікоптерів у таких місіях Україна втратила. На п'ятому польоті вперше групу засікли, коли вони поверталися з Маріуполя, і один гелікоптер був збитий.

На сьомому заході також на зворотному шляху одна вертушка спалахнула і впала на окупованій території. Тоді з Дніпра підняли інший вертоліт, рятувальний, щоб витягнути тих, хто вижив. Але на нього вже чекала засідка, і з ПЗРК цей вертоліт був збитий. Останній, сьомий політ із забезпеченням відбувся десь на рубежі квітня-травня, за 20 днів до повного виходу захисників із Азовсталі.

12:00. Британська розвідка помітила активізацію зусиль рф в просуванні на південь від Ізюму

Британська розвідка стверджує, що за останні 48 годин росія активізувала зусилля щодо просування на південь від Ізюма. У розвідувальному огляді Міноборони Британії сказано:

«Бої продовжуються в Сєвєродонецьку, але за останні 48 годин східна група військ росії також, ймовірно, активізувала свої зусилля для просування на південь від Ізюма. Просування росії на Ізюмській осі зупинилося з квітня після того, як українські сили добре використали місцевість, щоб уповільнити просування російських сил.

росія, ймовірно, намагалася відновити Східну групу військ після того, як вона зазнала дуже великих втрат під час невдалого наступу на Київ, але її підрозділи, ймовірно, залишаються недостатніми. росія, ймовірно, прагне відновити темпи у цій сфері, щоб чинити подальший тиск на Сєверодонецьк та створити можливість просування глибше до Донецької області».

11:40. Дуда: переговори з путіним марні, Гітлеру не пропонували зберегти обличчя

Президент Польщі Анджей Дуда не бачить підстав вести переговори з путіним і вважає, що західні лідери даремно витрачають час (Bild, УП):

«Я вражений усіма тими переговорами, які зараз ведуться з путіним. Канцлер Шольц, президент Макрон. Ці розмови марні. Що вони роблять? Вони лише легітимізують особу, відповідальну за злочини, вчинені російською армією в Україні. Він відповідає за це. Він прийняв рішення направити туди війська. Йому підкоряються командири.

Хтось так розмовляв із Адольфом Гітлером під час Другої світової війни? Хтось казав, що Адольфові Гітлеру треба зберегти обличчя? Що ми маємо діяти так, щоб не було принизливо для Адольфа Гітлера? Я не чув такого.

Не можна ні про що домовлятись без погодження з українським керівництвом. Я був би найбільше зацікавлений, щоб українська оборона отримала таку підтримку, щоб вона могла витіснити росіян зі своєї території. З усієї території України, яка є міжнародно визнаною. Усі знають, що таке міжнародно визнана територія.

Щоб ми могли відновити формат міжнародного права, зберегти той порядок, який був у Європі після 1989 року, який визнали. І неодноразово ламала росія. Політично міжнародно визнані кордони мають бути відновлені».

11:00. Втрати рф: 31700 солдатів та майже 1400 танків

росія у загарбницькій війні в Україні вже втратила 31700 військових, 1398 танків, 3438 ББМ та 711 артилерійських систем.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 31700 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1398 (+5) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3438 (+9) од.,
  • артилерійських систем – 711 (+8) од.,
  • РСЗВ – 213 (+0) од.
  • засобів ППО – 96 (+0) од.,
  • літаків – 212 (+0) од.,
  • вертольотів – 178 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 562 (+3) од.,
  • крилатих ракет - 125 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2421 (+15) од.,
  • спеціальної техніки – 53 (+0).

Найбільші втрати противник зазнав Бахмутському напрямку.

09:40. Вечірній обстріл Харкова викликав масштабні пожежі, двоє людей загинули

Внаслідок ворожих обстрілів Харкова ввечері 8 червня в Новобаварському районі міста сталися пожежі, внаслідок яких загинуло двоє людей, чотири особи отримали травми.

Головне управління ДСНС України в Харківській області: У результаті ворожих обстрілів близько 23:00 пожежі сталися в будівлях кафе, продовольчого магазину та шкільній бібліотеці в Новобаварському районі Харкова. Загальна площа пожеж склала близько 500 кв. Часткові пошкодження зазнала будівля школи.

Для ліквідації пожежі було задіяно 9 одиниць пожежно-рятувальної техніки та 50 рятувальників. О 03:10 усі пожежі було ліквідовано. За попередніми даними, 2 особи загинули, ще 4 особи отримали травми. Усього за добу з 8 по 9 червня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС виїжджали на ліквідацію 27 пожеж, з них 16 пожеж викликали обстріли.

09:10. Ворог продовжує бити по Сєверодонецьку та Лисичанську: 4 загиблих

Російські загарбники продовжували обстрілювати Луганську область та шукати слабкі місця в обороні Сєвєродонецька, внаслідок чого загинули щонайменше 4 мирні жителі та є численні руйнування.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «росіяни продовжують безуспішні пошуки слабких місць в обороні Сєвєродонецька, одночасно розстрілюючи мирні квартали та об'єкти промисловості Луганщини.

Чотири мешканці області загинули. Один із них – із Сєверодонецька, йому росіяни завдали смертельних поранень 6 червня. Ворог забрав життя й у трьох мешканців Лисичанська – чоловіка та двох жінок».

08:00. Хамський міністр. Сумного лаврова дико зганьбили в Туреччині

Міністр закордонних справ рф сергей лавров по-хамськи відповів журналісту Суспільного, який запитав його: «Що зі вкраденого в Україні, крім зерна, росії вже вдалося продати?»

Замість прямої відповіді сергей «сумний кінь» лавроів в черговий раз озвучив пропаганду Кремля про неонацистів в Україні.

Питання та відповідь прозвучали на прес-конференції у Стамбулі, яку представник путінського режиму проводив разом із головою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

Тупий ідіот лавров спочатку був у шоці та попросив повторити запитання, а потім спробував перевести провину на журналіста: «У вас увесь час голова болить про те, де б що поцупити, так? І думаєте, що всі так чинять?»

Замість прямої відповіді російський міністр почав розповідати про те, що рф «займається реалізацією мети – позбавленням сходу України від тиску неонацистського режиму».

07:00. Генштаб ЗСУ: Росіяни шукають слабкі місця у Сєвєродонецьку, провели низку невдалих штурмів

Зведення Генштабу ЗСУ: На 106-й день війни тривають бої за Сєверодонецьк, росіяни наступали на Богородичне та Довгенське, провели безуспішні штурми Тошківки, Роти, Миколаївки та Камишевахи, готуються до форсування на Південнобузькому напрямку.

06:20. США про війну в Україні: хочемо дати всю необхідну зброю

США хочуть забезпечити Україну усією необхідною зброєю, щоб протистояти росіянам. Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван:

«Ми стурбовані кожним актом агресії, здійсненим росіянами, кожним дюймом української території, яку вони окупували, руйнують, бомблять, знищують. Як у районах, де вони пересуваються, так і в районах, що обстрілюють ракетами здалеку.

Тому ми так прагнемо забезпечити українців необхідним озброєнням та інструментами, щоб вони могли протистояти просуванню російських сил там, де вони можуть їх відштовхнути».

05:30. ISW: росіяни перекинули 30 танків, щоб посилити контроль над трасою

Росіяни, ймовірно, намагаються посилити контроль над трасою Т0812, що пролягає територією Оріхівського та Василівського районів, для підтримки операцій у Запорізькій області, тому й перекинули туди 30 танків Т-62.

Американський Інститут вивчення війни (ISW): крім того, російські сили проводили атаки з РСЗВ та розвідувальні операції у Миколаївській області та активізують операції у Херсонській області у відповідь на нещодавні українські контратаки.

Раніше у Міноборони повідомили, що росіяни розгорнули у Василівці (Запорізька обл.) до 30 танків Т-62.

04:20. ООН: Розмінування українських портів може тривати місяці

Розмінування ключових портів України може тривати кілька місяців.

Спеціальний радник з морської безпеки Міжнародної морської організації ООН Пітер Адамс (Bloomberg):

«Навіть якщо порти захочуть відкритися завтра, знадобиться якийсь час, перш ніж кораблі зможуть зайти чи вийти. На повне знешкодження морських мін у портових районах піде кілька місяців».

03:30. ОК Південь: ЗСУ знищили ворожі склади боєприпасів у Херсонській області

ВСУ завдали двох ударів з авіації по накопиченню російських сил і по одному з їхніх опорних пунктів у Херсонській області.

ОК Південь: Також були знищені три склади боєприпасів у трьох населених пунктах Херсонської області.

Крім того, було вбито 30 росіян та знищено 2 одиниці броньованої та 4 – автомобільної техніки.

02:10. З початку війни українські літаки здійснили понад 1100 авіанальотів на ворога

З початку повномасштабної війни з росією Повітряні сили України здійснили понад 1100 групових авіанальотів по колонах техніки, позиціях, живій силі та логістичним центрам ворога.

Прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ: «На даний момент штурмовиками та бомбардувальниками Повітряних сил ЗС України з початку повномасштабного вторгнення на територію України скоєно понад 1100 групових авіанальотів по колонах техніки, позиціях, живій силі та логістичним центрам російських оккупантів».

За минулу добу було знищено 9 БПЛА, броньована техніка рф і жива сила. 8 червня ударна авіація Повітряних сил Збройних сил України завдала ракетно-бомбових ударів по окупаційних військах. Знищено не менше 9 одиниць бойової броньованої техніки та близько двох десятків росіян.

Зенітні ракетні війська Повітряних сил у середу, 8 червня, вразили два безпілотні літальні апарати Орлан-10, ще 7 БПЛА цього типу знищила протиповітряна оборона Сухопутних військ.

01:00. Зеленський: У Сєверодонецьку вирішується доля Донбасу

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Сєвєродонецьк зараз залишається епіцентром протистояння на Донбасі. За його словами, там зараз вирішується доля Донбасу:

«Сєвєродонецьк за підсумками цього дня, вже 105-й день повномасштабної війни, залишається епіцентром протистояння на Донбасі. Захищаємо наші позиції та завдаємо ворогові відчутні втрати. Це дуже жорстока битва, дуже важка. Мабуть, одна з найважчих за цю війну. Я вдячний кожному та кожній, хто захищається у цьому напрямку. Багато в чому саме там зараз вирішується доля Донбасу».

00:00. Початок 106-го дня війни, 9 червня

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Rolan Stkomarovskiy
Росія - це кримінально-воровська імеперія, яка побудована на брехні, грошах від природних копалин та нетерпимості (ненависті) до чогось іншого (вільного, самобутнього, унікального).