Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 11 травня 2022, 08:04
10941
1

Байден підписав ленд-ліз. День 76. Яка зброя приїде до України?

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 10 травня

| Оновлено 11 травня 2022, 08:04
10941
1
Байден підписав ленд-ліз. День 76. Яка зброя приїде до України?
Карикатура

76-й день війни. 10 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 10 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Зеленський просить не тиснути на ЗСУ очікуванням щоденних перемог

Президент Володимир Зеленський просить не чекати від Збройних сил щотижневих та щоденних перемог на полі бою:

«Збройні сили нашої держави забезпечили нам усім добрі новини із Харківської області, поступово відтісняють окупантів від Харкова.

Але хочу також закликати всіх наших людей, особливо тих, що у тилу, не поширювати надмірних емоцій. Не варто створювати таку атмосферу специфічного морального тиску, коли щотижня, навіть щодня очікуються перемоги.

Збройні сили України роблять все для визволення нашої землі та людей, для визволення всіх наших міст – Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Маріуполь та всіх інших».

22:50. Зеленський розповів, за що пам'ятатимуть Кравчука

Президент Володимир Зеленський висловив свою скорботу через смерть першого Президента України Леоніда Кравчука та перерахував, за що його пам'ятатимуть родина, політичні соратники та громадяни України.

«Сьогодні помер перший президент України Леонід Макарович Кравчук. Він був не просто політиком і навіть не просто історичною фігурою. Він був тією людиною, яка вміла знайти мудрі слова і сказати їх так, щоб почули всі українці. Особливо це важливо у важкі кризові моменти, коли від мудрості однієї людини може залежати майбутнє цілої країни.

Леонід Макарович виявив саме таку свою мудрість наприкінці 1980-х років, коли зароджувався український рух. Він блискуче пройшов 1991 рік, і зараз може виглядати ніби тоді йому було просто. І хоч би що було потім, Леонід Кравчук завжди залишався з Україною.

Можливо, саме завдяки своїй мудрості він був особливо веселим, завжди цінував життя, кожну його хвилину. Але й завжди знаходив далеко не одну хвилину, щоб допомогти розібратися та дати пораду. І, зокрема, за це я йому особисто вдячний. Він дитиною пережив Другу світову війну, пережив окупацію. Леонід Макарович знав, чого варта свобода. І всім серцем хотів для України миру.

Я впевнений: ми це реалізуємо, досягнемо нашої Перемоги та нашого світу! Вічна пошана та пам'ять першому Президенту Незалежної України! Вічна пам'ять усім, хто захищав Україну!»

21:30. Внаслідок тривалої недуги помер Леонід Кравчук

На 89-му році життя помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук.

Про це поінформував народний депутат Дмитро Разумков.

Повідомляється, що Кравчук помер 10 травня о 17:00 після тривалої недуги.

20:40. Придністровська загроза: Одещина готує ще 2 тисячі добровольців Тероборони

Через демонстраційні дії щодо готовності до наступу та активізації військ Росії з боку невизнаного Придністров'я підготовку проходять ще 2 тисячі добровольців, які стануть на захист Одещини у разі потреби.

Оперативне командування Південь: Командування 126-ї окремої бригади Тероборони організувало підготовку понад 2000 осіб добровольчих формувань територіальних громад Одещини.

«Мотивовані, рішучі патріоти різного віку та соціальних статусів, готові зі зброєю в руках відстоювати своє право жити у вільній квітучій Україні, свідомо об'єдналися.

Під час навчань добровольцям було надано теоретичні знання та відпрацьовано практичні вміння з вогневої підготовки, застосування протитанкових засобів ураження, надання першої домедичної допомоги в умовах бою. Зокрема, ретельно відпрацьовано контрснайперську та протидиверсійну боротьбу, дальнє тактичне переміщення.

У підготовці до знищення ворога вже взяли участь понад 10 тисяч добровольців із різних районів Бессарабії. Щодня кількість підготовлених осіб добровольчих формувань постійно зростає, як і їхній рівень професіоналізму».

20:10. У Сумській області сталися вибухи у різних містах

У Шосткінському районі Сумської області сталося кілька потужних вибухів у різних містах.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: «Сумська область, Шосткинський район. Декілька сильних вибухів по різних містах»

Живицький просить мешканців не залишати укриття під час повітряної тривоги.

19:40. Генштаб: У Харківській області ЗСУ звільнили 4 населені пункти

У Харківській області Сили оборони України звільнили 4 населені пункти.

Генштаб ЗСУ: «В результаті злагоджених дій особового складу підрозділів Сил оборони України в Харківській області звільнено населені пункти Черкаські Тишки, Руські Тишки, Рубіжне та Байрак».

19:20. Україна зупиняє транзит третини газу до Європи через дії окупантів

Україна змушена з середи, 11 травня, припинити транзит газу через станції на Луганщині, які опинилися на тимчасово окупованій Росією території – через цей пункт здійснюється постачання третини газу до Європи.

Оператор газотранспортної системи України заявив, що настали форс-мажорні обставини, які унеможливлюють подальше транспортування газу через газовимірювальну станцію Сохрановка і прикордонну компресорну станцію Новопсков. КС Новопсков є першою з компресорних станцій української ГТС у Луганській області, через яку здійснюється транзит майже третини газу (до 32,6 млн. куб. м на добу) з рф до Європи.

Внаслідок російської війни проти України ряд об'єктів ГТС опинилися на тимчасово окупованій території, тому Оператор не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за такими об'єктами – зокрема станціями Новопсков та іншими активами.

«Більш того, втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об'єктів ГТС, включаючи несанкціоновані відбори газу з транзитного потоку, поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї української газотранспортної системи», – заявили в ОГТС.

18:40. Глава МЗС Німеччини: ми виступаємо за повноправне членство України у ЄС

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Німеччина підтримує повноправне членство України у ЄС у майбутньому. На сказала на спільній прес-конференції з головою МЗС України Дмитром Кулебою у Києві вона сказала:

«Для мене зараз ясно, що Україна однозначно є частиною Європи, і тому мені дуже зрозуміла заявка України на членство в ЄС – повноправне членство. Ми наполягаємо на повному членстві України в Європейському Союзі. Ми хочемо провести поглиблену реформу в ЄС, це також буде наукою після цієї агресивної війни. Якщо говорити про статус кандидата, то я переконана, що – як сказала президент Єврокомісії – ми знайдемо шлях для участі України в ЄС».

Вона додала, що хоча невідомо, скільки ще триватиме війна, вже ясно, що Україна буде вільною і сама визначатиме своє майбутнє: «Це наша спільна мета, і за це ми боремося разом з вами», – наголосила глава МЗС Німеччини.

18:15. Розвідка США: путін хоче запровадити військовий стан і розпочати війну в Придністров'ї

Президент рф путін на фоні безуспішної спецоперації в Україні, ймовірно, оголосить військовий стан в рф і розв'яже війну на окупованій території Молдови (AFP).

Голова Національної розвідки США Авріл Хейнс під час виступу в Сенаті зазначила, що путін вирішив розширити бойові дії на територію придністров'я, яке контролює росія. Вона не уточнила, чи має зараз рф потенціал для виконання такої забаганки путина.

Крім того, розвідка США дізналася, що російський лідер планує вести тривалу війну в регіоні, сподіваючись, що США та Європа втратить рішучість у протидії такій агресії. Хейнс додала, що путін може запровадити військовий стан у росії з метою мобілізувати сили у протистоянні проти України.

17:50. Одеська область: росіяни вчетверте обстріляли міст через Дністровський лиман

росія вкотре здійснила ракетний обстріл пошкодженого мосту через Дністровський лиман на Одещині.

Одеська міськрада: «По Одеській області знову направлено крилату ракету. Ворог продовжує атаки по вже пошкодженому мосту через Дністровський лиман».

Це вже четверта ракетна атака по цьому мосту останнім часом. Перший обстріл мосту через Дністровський лиман відбувся 26 квітня, другий – 27 квітня. Потім 2 травня російські війська втретє здійснили ракетний обстріл цього ж мосту.

17:20. Німеччина поступово відновлює роботу посольства у Києві

Німеччина починає поступово відновлювати роботу свого посольства в українській столиці, заявила під час візиту в Україну міністр закордонних справ Анналена Бербок.

Вона зазначила, що посольство відкриється з мінімальною присутністю дипломатів та працюватиме в обмеженому форматі, але з послом Анкою Фельдгузен. Посольство припинило роботу в Києві незадовго до повномасштабного вторгнення рф.

У рамках візиту міністр відвідала Бучу та пообіцяла підтримку Німеччини у розслідуванні військових злочинів, скоєних росіянами. Анналена Бербок – перший представник уряду Німеччини, котрий відвідав Київ після 24 лютого. На день раніше приїжджала з візитом спікер Бундестагу, перед тим – лідер опозиційної ХДС Фрідріх Мерц.

16:40. білорусь спрямовує сили спецоперацій до кордону з Україною

білоруське військове керівництво розпочало другий етап раптової перевірки боєготовності військ, а в їхньому генштабі хочуть реагувати на загрозу з боку Збройних сил України вздовж лінії кордону.

Начальник генштабу рб віктор гулевич: «Створене Збройними Силами України угруповання на Південному операційному напрямку загальною чисельністю до 20000 осіб також вимагає від нас реакції. З метою забезпечення безпеки рб на Південному напрямку, сили підрозділів сил спеціальних операцій розгорнуті на трьох тактичних напрямках».

білоруські військові розгорнули оперативні угруповання підрозділів спільно з протиповітряною обороною та ракетними військами на заході вздовж кордону з Польщею, північному заході поблизу кордону з Литвою, а такою на півдні у напрямку України. У генштабі вбачають загрозу флоту країн-членів НАТО у Балтійському морі та угрупуванню військ у Польщі та країнах Балтії.

Міністр оборони рб віктор хренін: «Все це сплановано як адекватну реакцію на навчання, які з 1 травня проходять на території країн НАТО під назвою Захисник Європи. Ми бачимо кожен їхній рух, бачимо, які батальйонні тактичні групи задіяні, на яких полігонах, які питання вони збираються відпрацьовувати. Розуміючи певні загрози, які можуть походити від них, ми адекватно реагуємо, на ці напрямки висуваємо відповідні війська».

лукашенко пояснив, що цю раптову перевірку проводять для того, щоб підготувати війська до несподіваного висунення у разі початку війни. На думку диктатора, білоруська армія працює непогано і реформа мобільності військових підрозділів, започаткована 10 років тому, дала плоди.

За даними військових білорусі, поблизу кордонів їх країни, насамперед у Польщі, країни НАТО розмістили угруповання чисельністю близько 40 тисяч солдатів, які нібито загрожують безпеці та незалежності білорусі.

16:00. лукашенко захотів зробити свої Іскандери

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що в рб створюють нову ракету типу російського Іскандер, і що президент рф обіцяв допомогти йому з цією розробкою:

«Як іде розробка перспективних зразків озброєння, насамперед ракетного? Адже ми створюємо нову ракету. Ракету дуже ефективну, зразка Іскандер приблизно. І повна була підтримка (від рф)».

Лукашенко заявив, що на останній зустрічі на далекому сході з президентом росії вони домовилися однозначно, що російські фахівці в ракетобудуванні подивляться білоруські розробки.

За словами самопроголошеного президента, тоді при ньому путін поставив завдання главі роскосмосу дмітрію рогозіну негайно надати підтримку, щоб білорусь не створювала велосипед, а щоб могла задіяти досвід розробників, ракетників росії, які робили Іскандер. Також повідомляється, що у білорусі випробовують нові ракети до комплексів Полонез та Бук.

15:20. У Харкові готують дерусифікацію вулиць

На розгляд депутатів Харківської міськради 11 травня буде винесено питання про перейменування чотирьох топонімів у Харкові.

Директор Департаменту у справах інформації та зв'язків із громадськістю міськради Юрій Сидоренко: Відбулося засідання Топонімічної комісії. За результатами її роботи завтра депутатам буде запропоновано перейменувати 4 вулиці:

  • Проспект Московський – в проспект Героїв Харкова
  • Район Московський – район Салтівський
  • Шосе Бєлгородське – Харківське шосе
  • Спуск Бєлгородський – на вулицю Героїв Рятувальників

15:00. Угорщина не блокуватиме вступ України до ЄС

Надзвичайний та повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто запевнив, що його країна не блокуватиме членство України в ЄС, коли до цього дійде час (Еспресо, УП):

«Наприкінці я хочу запевнити вас у тому, що коли почнуть розглядати питання членства України в Європейському Союзі, Угорщина підтримає його».

Раніше заступник голови ОПУ та радник президента Зеленського Ігор Жовква заявив, що поки до Києва не надходили сигнали з Будапешта про намір Віктора Орбана блокувати рух України в ЄС.

14:30. Глави МЗС Німеччини та Нідерландів прибули з візитом – відвідали Бучу та Ірпінь

Міністри закордонних справ Німеччини та Нідерландів прибули 10 травня з візитом до України (УП).

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок розпочала візит із Бучі. Міністра супроводжувала генеральний прокурор України Ірина Венедиктова. У Бучі, серед іншого, Бербок поспілкувалася з місцевою спільнотою, яка розповіла їй свідоцтво про звірства росіян. Бербок стала першим членом німецького уряду, який відвідує українську столицю після нападу росії 24 лютого.

Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра у своєму Twitter опублікував фото зі звільненого Ірпеня. За його словами, пізніше разом із Анналеною Бербок у них заплановані зустрічі із членами українського уряду.

13:40. Обстріли Азовсталі: знову є важко поранені

Внаслідок російських обстрілів заводу Азовсталь у Маріуполі є важко поранені (УП). Заступник командира полку Азов капітан Святослав Паламар, відомий як Калина:

«Обстріли, авіація, цілу ніч. Є поранені. Над шпиталем працює авіація. Багато тяжких поранених. На якийсь час ми втратили зв'язок із госпіталем.

Але зараз зв'язок відновлений, поранених багато, і їм потрібна евакуація. Не можна затягувати цей процес, тому що пораненим необхідний нормальний догляд, потрібні медикаменти. Потрібне нормальне харчування та свіже повітря».

12:50. Сейм Литви визнав дії росії в Україні геноцидом, а росію – терористом

Сейм Литви схвалив резолюцію, яка визнає дії росії в Україні геноцидом, а росію – державою, яка підтримує та здійснює тероризм (Delfi, УП). Сейм проголосував за резолюцію одноголосно – 128 голосами.

У документі Сейм констатував, що російські збройні сили та найманці скоїли масові військові злочини на території України, зокрема у містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, Бородянка та Гостомель.

Згідно з документом, у діях російських сил вбачається мета повного чи часткового знищення української нації, її духу шляхом убивства її членів цілими сім'ями, у тому числі дітей, їх викрадення, тортури, зґвалтування, у тому числі й неповнолітніх, знущання з тіл убитих та закатованих.

«Сейм Литви визнає повномасштабну збройну агресію проти України з боку збройних сил рф та її політичного та військового керівництва геноцидом українського народу, який розпочався 24 лютого 2022 року», – говориться в резолюції.

12:00 Україна змінює цілі у війні: Кулеба сказав про звільнення всіх територій

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна у разі перемоги у битві за Донбас хотіла б звільнити усі свої території, окуповані росією, проте переговори також не виключив (Financial Times):

«Картина перемоги – це концепція, що розвивається. У перші місяці війни перемога для нас виглядала як відведення російських військ на позиції, які вони займали до 24 лютого, та розплата за завдані збитки.

Тепер, якщо ми будемо досить сильні на військовому фронті і виграємо битву за Донбас, що буде вирішальним для подальшої динаміки війни, то, безумовно, перемога для нас у цій війні буде визволенням інших наших територій"

Тільки поразка росії дозволить Україні знову відкрити свої чорноморські порти та відновити експортну економіку. Якщо Україна отримає ще більше військової підтримки, ми зможемо відкинути їх із Херсонської області, розгромити Чорноморський флот і розблокувати прохід (до моря).

Треба визнати, що кровопролиття може бути надто великим, і Україні, можливо, доведеться вести переговори щодо врегулювання. У такому разі хотілося б підійти до неминучого моменту із найсильнішими картами.

Сподіваюся, що західні партнери продовжать підтримку України та нададуть сучасну зброю для боротьби із загарбниками. Упевнений, що союзники підтримають Україну до кінця, включаючи витіснення росії з Донбасу та Криму, оскільки саме агресія иоскви дала Заходу нову мету.

Коли три місяці тому демократія занепадала, а авторитарні режими йшли в наступ, опір України повернув США та ЄС єдність. Вони вже відчувають, що наша перемога буде і їхньою перемогою, і тому я вірю, що вони підтримають нас».

11:20. Генштаб: росія у війні з Україною вже втратила 26 тисяч солдатів

росія за 76 днів війни в Україні втратила вже 26 тисяч своїх військових, 1170 танків, 2808 бойових броньованих машин та 519 артилерійських систем.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 10.05 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 26000 (+350) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1170 (+25) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2808 (+44) од.
  • артилерійських систем – 519 (+6) од.
  • РСЗВ – 185 (+0) од.
  • засобів ППО – 87 (+0) од.
  • літаків – 199 (+0) од.,
  • вертольотів – 158 (+0) од.
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 380 (+3)
  • крилатих ракет - 94 (+0)
  • кораблів/катерів - 12 (+0) од.
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1980 (+10) од.
  • спеціальної техніки – 41 (+0)

Найбільші втрати противника минулої доби були на Авдіївському напрямку.

10:35. Луганщина: у Білогорівці ЗСУ знищили понтони та техніку ворога, росіяни бігли вплавь

У Білогорівці Луганської області триває зачистка території, Збройні сили України знищили понтони та військову техніку російських військ, частина загарбників тікали вплавь.

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай: «У Білогорівці, де ворог намагався створити міцну переправу і перекидати техніку та особовий склад на наш бік, частково мав успіх, але зараз усі понтонні переправи знищені, вся техніка знищена і залишки особового складу, що залишився там, частково знищені, частково вони тікали і вже вплав переправлялися на інший бік.

Раніше росіяни понтоном через Сіверський Донець переправили техніку на інший берег, але українські військові розпочали зачистку. На нашому березі опинилися близько 80 рашистів, полювання продовжується, залишилося небагато. Чекаємо на тишу, щоб рятувальники, нарешті, змогли проїхати до Білогорівки та Шипилового, щоб дістати людей з-під завалів.

Йдуть бої у селах Горської громади. Тяжкі бої в районі Золоте-3, Золоте-4, Катеринівка. Лінію оборони українські воїни тримають, проривів нема. Воєводівка – під контролем ЗСУ. У Рубіжному росіяни теж не просунулися, рубіжанське спрямування контролюється. Мета росіян – відрізати у напрямку Попасної чи Білогорівки трасу Лисичанськ – Бахмут, щоб область була у вакуумі, тоді ні евакуація, ні підвезення гуманітарних вантажів будуть неможливі».

У Луганській області мобільний зв'язок працює з перебоями, влада працює над вирішенням цієї проблеми

09:25. Розвідка Британії: РФ недооцінила опір України

Британська розвідка заявила, що недооцінка українського опору та понесені через це втрати не дозволили путіну 9 травня оголосити про військові успіхи своєї армії в Україні.

У розвідувальному огляді Міноборони Великобританії сказано:

«Недооцінка росією українського опору та планування за найкращим сценарієм привели до очевидних оперативних невдач, не давши президенту путіну оголосити про значний військовий успіх в Україні на параді в День перемоги 9 травня. російський план вторгнення швидше за все був заснований на помилковому припущенні, що армія рф зустріне обмежений опір і зможе швидко оточити населені пункти.

Припущення змусило російські війська спробувати провести початковий етап операції із легким підходом, призначеним задля досягнення швидкої перемоги з мінімальними втратами. Цей прорахунок призвів до непосильних втрат та подальшого зниження оперативної спрямованості рф».

08:10. Яка зброя зараз потрібна Україні? Що може передати США?

Україна має перемогти на відкритій місцевості. російські війська доведеться вибивати артилерійським та ракетним вогнем з далеких дистанцій. Тому ЗСУ потрібно набагато більше далекобійної артилерії, реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) та мінометів. Якщо розгорнути багато вогневих засобів, можна тримати армію росії під постійним вогнем, не давати їй переходити в наступ і змусити піти з укріплених позицій.

За програмою ленд-лізу Україні, ймовірно, передадуть гаубиці робочою дальністю до 30 км. Їх потрібно щонайменше 400 одиниць. Американські системи залпового вогню M142 HIMARS та M270 MLRS, які можуть бути як реактивними системами залпового вогню, так і пусковими оперативно-тактичними ракетними комплексами. Ці установки можуть запускати балістичну ракету із бойовим радіусом до 300 км.

Дальнобійна артилерія, ймовірно, частково замінить постачання реактивних винищувачів. Ця техніка не потребуватиме настільки складного обслуговування і буде дешевшою, ніж авіація. Коли ЗСУ перейдуть до масштабного наступу, потрібно більше бронетехніки та систем ППО для захисту піхоти та відправки зброї на лінію фронту.

Щоб захистити цивільних та продемонструвати разючий контраст між своєю тактикою та діями росіян, Україна має вести точний вогонь, використовуючи БПЛА як повітряні коригувальники вогню. Тому очікуються нові поставки безпілотників військового призначення та закритих систем зв'язку (Forbes).

07:40. Генштаб: росіяни можуть планувати диверсії на хімічних об'єктах

Є можливість диверсій росіян на об'єктах хімічної промисловості України, щоб звинуватити у цьому ЗСУ.

Генштаб ЗСУ: Основні зусилля авіаційного угруповання противник зосереджує на підтримці підрозділів у східній операційній зоні: на Слобожанському, Донецькому напрямках та в районі заводу Азовсталь.

Є застосування артилерії практично вздовж усієї лінії зіткнення. Досі висока ймовірність ракетних ударів на всій території України.

06:20. Байден: У путіна немає можливості вийти з війни

Президент рф путін став заручником війни, у нього немає можливості вийти з війни з Україною (Reuters, УП).

Президент США Джо Байден назвав путіна дуже розважливим і зазначив, що його непокоїть, що зараз у нього (путіна) немає виходу (з цього становища). Байден сказав, що намагається зрозуміти, що із цим робити.

Зазначається, що путін помилково припускав, що вторгнення в Україну призведе до розколу НАТО та ЄС, але США та багато європейських держав прийшли на допомогу Україні.

Раніше Байден сказав, що єдність НАТО шокувала путіна і що він не зміг реалізувати свої амбіції загарбника української території.

05:00. Росіяни обстріляли Сумську область

росіяни обстріляли території Новослобідської та Ворожбянської громад у Сумській області.

Голова ОВА Сумщини Дмитро Живицький: «Вечір 9 травня закінчився тривогою та обстрілами. Близько 22 години росіяни обстріляли території Новослобідської та Ворожбянської громад».

Втрат немає, інформація щодо руйнувань уточнюється, повідомив голова обласної ОВА.

04:10. Білий дім про промову путіна на параді: абсурд, фабрика дезінформації

У Білому домі вважають, що зміст промови путіна на параді 9 травня у Москві є брехнею та абсурдом.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі: «Припущення, що війна, яку веде путін, була викликана планами Заходу, – це брехня і абсурд.

Інші заяви путіна на параді є ще однією версією перегляду історії, яка набула форми дезінформації і вже мали місце в російських методичках».

Псакі назвала путіна та кремль фабрикою дезінформації. Нагадаємо, путін на параді до дня перемоги в Москві назвав війну єдиним вірним рішенням.

03:30. Джерело: під час обстрілу загинув відомий український екс-нардеп

У Запорізькій області на блокпосту окупантів у районі села Новопокровка під час обстрілу загинув колишній народний депутат Давид Жванія.

Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив про подробиці:

«За інформацією нашого джерела, екс-нардеп загинув 9 травня від артилерійського вогню біля блокпоста окупантів у районі села Новопокровка Запорізької області.

Також відомо, що Жванія мав російське громадянство та був неофіційним представником Росатому. У цій історії питань більше, ніж відповідей, особливо, що він робив у «сірій зоні».

02:30. Кілька вибухів в Одесі. 7 ракет. Горить торговий центр, є загиблий

Ввечері 9 травня в Одесі було оголошено повітряну тривогу, зафіксовано прильоти крилатих ракет.

Жителі чули кілька гучних вибухів, в одному із торгових центрів почалася пожежа. На місці пожежі в ТЦ працюють рятувальники та швидка.

Оперативне командування Південь: «Одна людина загинула внаслідок обстрілу росіянами Одеси, 5 поранених. Пожежі гасять. Поранених було доставлено до лікарні.

По місту було випущено 7 ракет. В хід явно йдуть раритетні, радянського зразка, ракети, яких за віком вже наведення підводить».

01:30. Сюрприз оркам на 9 травня. Байден підписав закон про ленд-ліз для України

Президент США Джо Байден підписав закон про постачання Україні озброєнь за ленд-лізом, повідомила прес-служба Білого дому.

Закон про ленд-ліз для України спростить отримання військової допомоги від країн Заходу.

Нещодавно Палата представників парламенту США схвалила законопроект про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно відправляти зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

Документ, відомий як Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні від 2022 року, прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних постачань за рахунок скорочення бюрократичної тяганини.

Закон дозволяє де-факто дарувати обладнання з умовою, що країни-отримувачі виплатять їх вартість США пізніше.

Символічно, що Джо Байден підписав закон саме 9 травня, особливо святковий день для росії.

Президент України Володимир Зеленський подякував Президенту США Джо Байдену за підписання ленд-лізу: 

«Вдячний Президенту США і народу США за підтримку України в боротьбі за нашу свободу та майбутнє. Підписання сьогодні закону про ленд-ліз – історичний крок. Переконаний, що ми знову разом переможемо. І захистимо демократію в Україні та в Європі. Як і 77 років тому».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

«Сьогодні ми зробили ще один крок – дуже важливий і не просто формальний – на нашому шляху в Європейський Союз. Україна передала другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який має заповнити кожна країна, що прагне бути частиною ЄС. Зазвичай на це витрачаються місяці й місяці. Але ми зробили все за лічені тижні.

Поспілкувався з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, який відвідав Одесу. Важливо не допустити продовольчої кризи у світі, спричиненої агресивними діями Росії. Необхідно вжити негайних заходів задля розблокування українських портів для експорту пшениці. Ціную сміливу позицію Президента Європейської ради та його особисту присутність в Одесі. Вдячний за постійну підтримку нашої країни з боку ЄС у багатьох сферах.

Рада Європи стала першою організацією з тих, що виключили росію зі свого складу. Цінуємо такі кроки підтримки України й засудження агресивної війни Росії проти нашої країни. Вдячний Генеральному секретарю Марії Пейчинович-Бурич за візит. Для нас важливо, що ви на власні очі пересвідчилися у воєнних злочинах, які вчиняли окупанти на Київщині».

00:00. Початок 76-го дня війни, 10 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SergRV
Надеюсь, что это ускорит процесс поступления того, что необходимо на передке.
А то уж очень долго как то что то куда то поступает...