Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 02 квітня 2022, 07:29
12794
0

Мордор без мізків. День 37. Не жарт: тупі орки рили окопи у Рудому лісі

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 1 квітня

| Оновлено 02 квітня 2022, 07:29
12794
0
Мордор без мізків. День 37. Не жарт: тупі орки рили окопи у Рудому лісі
Facebook

37-й день війни. 1 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 1 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:05. Повітряні сили ЗСУ: Росія змінила тактику ведення боїв у небі

Командування повітряних сил ЗСУ: «Сьогодні супротивник змінив тактику ведення бойових дій у небі і зосередив основну активність на Сході країни.

Зазнавши серйозних втрат в авіаційній техніці (нині, за даними Генштабу ЗСУ, це 143 літаки та 131 вертоліт), ворожа авіація намагається не входити до зони дії нашої ППО, а також уникає прямого контакту з українськими винищувачами.

Отже, вдається до ракетно-бомбових ударів, ефективність яких у військовому сенсі під великим питанням, а страждає громадянське населення, руйнуються будинки, обриваються життя безневинних жертв війни».

22:45. Донецька область: 7 людей загинули через обстріл росіян

Внаслідок російських обстрілів 1 квітня на Донеччині загинуло 7 людей.

Керівник Донецької ОВА Павло Кириленко: «1 квітня внаслідок російських обстрілів у Донецькій області загинули 7 людей: 4 у Мар'їнці, 2 у Вугледарі та 1 у Новоселівці. 6 людей також отримали поранення, серед них – троє дітей.

Крім того, у Бахмуті медичну допомогу отримала 1 особа, поранена у Луганській області. Поки неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі».

22:00. Байден: 30 країн вирішили вивільнити нафту з резервів слідом за США

Президент США Джозеф Байден заявив, що понад 30 країн приєдналися до кампанії з насичення нафтою ринку з метою домогтися зниження цін на цей енергоресурс (Інтерфакс-Україна):

«Я координував цей крок із союзниками та партнерами по всьому світу. Цього ранку понад 30 країн світу зібралися на екстрену зустріч і погодилися вивільнити для ринку десятки мільйонів додаткових барелів нафти.

Різні держави виступили єдиним фронтом з метою не дати Росії перетворити енергетичні ресурси на зброю, спрямовану проти США, держав Європи та інших країн. Нинішнє вивільнення палива із стратегічного запасу США – наймасштабніше в американській історії. Адміністрація працює з американськими виробниками нафти збільшення її виробництва.

Напередодні було оголошено про рішення спрямовувати на ринок зі стратегічного запасу США в середньому по 1 млн. барелів нафти на добу протягом найближчих шести місяців. Багато в чому ціни залежатимуть від того, скільки нафти зі стратегічних запасів погодяться вивільнити союзники США. Вони могли б виділити 30–50 млн барелів».

На цьому фоні нафтові котирування завершують тиждень різким зниженням за два роки. З початку тижня Brent подешевшала більш ніж на 10%, WTI – на 12%.

21:15. Росіяни завдали ракетного удару по Одеській області, є постраждалі

Російські війська завдали удару трьома ракетами по населеному пункту Одеського району Одеської області.

Голова Одеської ОВА Максим Марченко: «Щойно супротивник завдав удару трьома ракетами по населеному пункту в Одеському районі з ракетного комплексу Іскандер з Криму. Є постраждалі».

Він пообіцяв, що росіяни пошкодують про кожен пуск ракет та за кожен обстріл нашої землі.

Метою ракетного обстрілу на Одещині були об'єкти критичної інфраструктури, повідомляє оперативне командування «Південь». Завдяки ППО ракети в ціль не влучили.

20:00. Мер Бучі: місто звільнене від окупантів

Мер Бучі Київської області Анатолій Федорук заявив, що 31 березня місто було звільнено від російських окупантів.

«31 березня увійде в історію нашого населеного пункту та всієї територіальної громади як день визволення від російських орків, російських окупантів нашими Збройними силами України наших населених пунктів.

Сьогодні констатую, що цей день є радісним, великою перемогою наших Збройних Сил у Київській області. Ми обов'язково дочекаємось і робитимемо все, щоб велика перемога була по всій Україні».

Бучанська міськрада повідомила, що 31 березня – день визволення Бучі.

19:00. Німеччина ухвалила рішення про перше постачання України бронетехніки від країни НАТО

Міноборони Німеччини ухвалило рішення схвалити постачання Україні БМП із запасів колишньої НДР, які зараз перебувають у Чехії.

Про це повідомляє Welt am Sonntag із посиланням на свої джерела. Видання Spiegel зазначає, що також отримало підтвердження від своїх джерел в уряді. Йдеться про 56-58 БМП (PbV-501, раніше відомих як БМП-1), оснащених гарматою та кулеметами.

БМП наприкінці 90-х років було передано Швеції, а потім продано чеській компанії, яка тепер хоче продати їх Україні. І тому потрібно було отримати згоду Німеччини як країни походження (УП).

18:20. Одразу 86 українських військовослужбовців визволені з полону

Щойно відбувся обмін полоненими. 86 українських військовослужбовців вже в Україні. Про це повідомив заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко.

У Запорізькій області відбувся обмін полоненими. Вдалося повернути 86 українських військовослужбовців. Серед них 15 жінок.

Українська влада провела обмін полоненими у форматі 86 на 86. Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук:

«За наказом Президента Зеленського лише відбувся другий обмін полоненими. Додому веземо 86 наших військовослужбовців! 15 із них – жінки! Звертаюся до всіх наших, хто ще в полоні: боротимемося за кожного з вас! Усіх повернемо додому. Тримайтеся!»

17:30. Міноборони України офіційно прокоментувало події у Бєлгороді

Україна обороняється від російської агресії на своїй території і не має нести відповідальність за події, які відбуваються на території росії.

Про це на брифінгу сказав речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник, відповідаючи на запитання, чи причетна Україна до пожеж на нафтобазі в російському Бєлгороді:

«Хочу наголосити на тому, що станом на сьогодні Українська держава здійснює оборонну операцію з відбиття збройної російської агресії на території України.

І це зовсім не означає, що Україна має нести відповідальність за всі прорахунки і всі катастрофи, всі події, які відбуваються на території російської федерації. Подібні звинувачення лунають не вперше. Тому я не буду ані підтверджувати цю інформацію, ані спростовувати».

Вранці 1 квітня голова Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомив, що у місті Бєлгороді, розташованому неподалік кордону з Україною, сталася велика пожежа на нафтобазі. Внаслідок цього постраждали двоє працівників

16:45. ВИДЕО. Атака гелікоптерів на російський Бєлгород.

16:20. Брифінг Олексія Арестовича

15:45. Верховна Рада заборонила символіку російського окупанта

Верховна Рада 1 квітня провела пленарне засідання, на якому заборонила використання символіки, яку використовується рф у нинішній війні.

На цей момент відомо, що були прийняті такі закони:

  • про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акта агресії проти України з боку російської федерації як держави-терориста, символіки, що використовується збройними та іншими військовими формуваннями російської федерації у війні проти України.
  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення засад організації та ведення руху опору.
  • про внесення змін до закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів», уточнення окремих положень.

У першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проросійських політичних партій.

На засіданні виступила також президент Європарламенту Роберта Мецола.

15:10. Кулеба: Україна ще не отримала відповідь рф на стамбульські пропозиції

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, що Україна поки що не отримала відповідь рф на її пропозиції, озвучені на переговорах у Стамбулі:

Ні, повноцінні відповіді ми ще не отримали на ті пропозиції, які були озвучені в Стамбулі. Ми бачимо певні публічні коментарі, які лунають від російських офіційних осіб, але ми чекаємо на повноцінну формальну відповідь росії.

З цієї відповіді стане зрозуміло, чи продовжує росія говорити мовою ультиматумів, чи вона, нарешті, перейшла до конструктивного обговорення порядку денного та пошуку взаємоприйнятних рішень».

Після переговорів у Стамбулі представник української делегації на переговорах з росією Олександр Чалий пояснив, що Україна домагається від Заходу гарантій безпеки як для країн НАТО. Член української делегації Давид Арахамія розповів, що Україна на переговорах у Стамбулі виступила з пропозицією про підписання нового міжнародного договору про гарантії безпеки.

14:30. Українська та російська делегації проводять переговори онлайн

Українська та російська делегації 1 квітня продовжують працювати над пропозиціями щодо досягнення миру у форматі відеоконференції (УП).

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк: «Сьогодні переговори онлайн. Делегації та робочі підгрупи». За даними українських переговорників, все йде за планом.

Глава російської делегації медінський підкреслив, що позиції рф щодо Криму та Донбасу залишаються незмінними.

13:45. Генштаб: Збройні сили звільнили майже 30 населених пунктів

Йдуть 37-ма доба героїчного протистояння українського народу російському військовому вторгненню, за яке Збройні сили звільнили майже 30 населених пунктів.

13:15. Реакція кремля на пожежу у Білгороді: не сприяє переговорам

Прес-секретар президента рф дмітрій песков заявив, що вибух на нафтобазі в Білгороді не сприяє створенню комфортних умов для продовження переговорів:

«Події – безумовно не те, що можна сприймати як створення умов, комфортних для продовження переговорів. путіну доповіли про пожежу на нафтобазі в Бєлгороді, і зараз вживаються заходи для безперебійного забезпечення регіону паливом.

Оцінка причин авіаудару по нафтобазі? Цим мають займатися силові відомства, а не адміністрація президента. Російська перевага в повітрі в ході операції є абсолютним фактом, це дійсно так».

Вранці 1 квітня російські ЗМІ повідомили про пожежу на нафтобазі в російському Бєлгороді, яка неподалік українського кордону. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков стверджує, що пожежа сталася внаслідок авіаудару з двох гелікоптерів українських військ, що зайшли на територію рф на низькій висоті.

12:45. Журналіст розкрив деталі спецоперації зі знищення нафтобази у Бєлгороді

Відомий журналіст Юрій Бутусов підтвердив, що саме українські гелікоптери знищили нафтобазу у російському місті Бєлгород:
 
«Сьогодні о 05:50 ранку два українських бойових гелікоптери Мі-24, які вилетіли з України до російського Бєлгорода на надмалих висотах, непомітно для російськоі протиповітряної оборони, ударом некерованими ракетами знищили стратегічно важливу нафтобазу, яка розташована у самому місті Бєлгород. 
 
Наразі горить 8 баків, в яких знаходиться 16 тисяч кубометрів пального. Російська протиповітряна оборона виявилась неспроможною навіть помітити наші гелікоптери, які успішно повернулись на базу після виконаного завдання. Це вже другий удар по району Бєлгорода – два дні тому Збройні сили знищили склад боєприпасів неподалік від міста.
 
російське Міноборони та особисто путін багато разів заявляли про повне знищення української авіаціі, аж виявилось, що українська авіація громить росіян прямо у великому місті, обласному центрі, через який проходить логістика Західного округу зс рф».

 

12:30. Росіяни втратили вже 143 літаки, 131 вертоліт і 625 танків на війні

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 01.04:

  • особового складу – близько 17700 осіб,
  • танків ‒ 625 од.
  • бойових броньованих машин ‒ 1751 од.,
  • артилерійських систем – 316 од.,
  • РСЗВ – 96 од.,
  • засоби ППО – 54 од.,
  • літаків – 143 од.,
  • вертольотів – 131 од.,
  • автомобільної техніки – 1220 од.,
  • кораблі/катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ - 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 85.
  • Спеціальна техніка – 24.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

12:00. Повертатися до Бучі поки що небезпечно

Буча під Києвом ще не звільнена від російських військових – повертатися до неї небезпечно, у місті багато мін та розтяжок, можуть залишатися диверсанти.

Секретар Бучанської міськради Тарас Шаправський: «Місто Буча залишається небезпечним напрямком, він поки що окупований. Є перевірена інформація від наших Збройних сил, від нашого Головного управління розвідки про те, що бронетехніка рашистів та значна частина сил виведена, проте залишається велика кількість диверсійних груп та російських військових, переодягнених у цивільне.

Тож сьогодні повертатися до міста Буча небезпечно. І така ситуація буде навіть після звільнення Бучі – до місяця часу ми прогнозуємо, оскільки заміновані великі території, будинки, адміністративні будинки, покинута військова техніка та навіть тіла загиблих.

Закликаю тих, хто залишається в Бучі: не підходьте до незнайомих предметів, не ходіть лісосмугами, не підходьте до занедбаної техніки, не підходьте до тіл загиблих. Решту прошу почекати з поверненням, бо місто ще не звільнено: повертатися до нього не можна».

Депутат міськради Катерина Українцева: «Чекайте повідомлень ЗСУ про звільнення та інформацію ДСНС про розмінування Бучі. У місті багато мін і розтяжок, напередодні в Бучу заїхало авто і підірвалося. Також у місті можуть бути засідки диверсантів. Через 2–3 дні Бучу можуть зачистити. Але навіть у такому разі ворог може повернутись після перегрупування».

11:20. Ворог потихеньку виходить із Чернігівщини, але розслаблятися ще рано

Російські окупанти залишають Чернігівську область, територіальні громади працюють над відновленням життєдіяльності.

Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус:

«Сьогодні черговий день, багато роботи. Ворог завдяки нашим Збройним силам потихеньку йде з Чернігівщини, але для чого він це справді робить, одному йому відомо. Але я сподіваюся, що він іде звідси назавжди. Навіть якщо йде для перегрупування і щоб повернутися, ми його чекатимемо з подвійною «привітністю».

Відповідно, зараз усі громади працюють над відновленням життєдіяльності. Наші Збройні Сили займаються розмінуванням населених пунктів там, де стояв ворог та зачисткою від москальської нечисті.

Загроза авіаційних та ракетних ударів ворога по області залишається. Тобто вони долітають сьогодні до нас і дострілюють. Тому маю велике прохання: за наявності сигналу тривоги перебувати в об'єктах укриття. Нам ще рано розслаблятись. У нас ще дуже багато роботи, і у нас ще війна, ворог перебуває на нашій землі, на Чернігівській, на українській. Усі, хто знає, що робити. Усі за роботу».

10:05. У Бєлгороді паніка. На заправках міста кілометрові черги

1 квітня на нафтобазі в Бєлгороді було зафіксовано пожежу. Кілька людей постраждали. Російська влада повідомляє, що пожежа виникла внаслідок нальоту українських гелікоптерів, які скинули бомби.

Після цього удару у місті почалася паніка. На заправках утворилися великі черги, люди бояться, що буде дефіцит бензину. Користувачі у мережі публікують відео кілометрових черг на АЗС.

08:30. Окупанти тягнуть у Мелітополь інтернет із Криму

В окупований Мелітополь росіяни проводять із Криму свою лінію інтернету.

Мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону: «Вони підводять у місто своє оптоволокно з Криму, аби повністю заблокувати інтернет. Ми знаємо, що не всесвітня мережа Інтернет, а якийсь свій урізаний, заблокований інтернет.

І вони зараз намагаються заблокувати інформацію. Вже майже тиждень блокується телефонна мережа та мобільний зв'язок, інтернету теж немає. Це робиться, щоб вкинути мешканців у інформаційний вакуум».

07:50. Зведення Генштабу: росія продовжує часткове відведення військ з півночі Київщини

Українська армія за добу відбила 7 ворожих атак на Донецькому та Луганському напрямках, також продовжується часткове відведення підрозділів російських окупаційних військ з півночі Київської області у бік Білорусі.

Генштаб ЗСУ: «Спостерігається продовження часткового відведення підрозділів російських окупаційних військ з півночі Київської області у бік державного кордону з Республікою Білорусь.

Фіксується рух змішаних колон техніки різної кількості. У складі колон також цивільні транспортні засоби (вантажівки, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі), які були викрадені російськими загарбниками під час тимчасового зайняття територій. Крім того, противник здійснює вивіз майна, яке було награбовано».

06:30. Пожежа на нафтобазі в Бєлгороді: в рф пишуть, що через авіаудар України

На нафтобазі в російському Бєлгороді неподалік українського кордону сталася пожежа, про це повідомляють російські ЗМІ.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков: «Постраждали двоє – працівники нафтобази. Пожежа сталася внаслідок авіаудару з двох вертольотів українських військ, які зайшли на територію Росії на низькій висоті».

05:40. російські окупанти під Черніговом знищили дві колони волонтерів

Загарбники розбили щонайменше дві колони волонтерів, є загиблі та поранені.

Волонтер Антон Сененко: «Прийшли новини про те, що росіяни розбили щонайменше дві колони волонтерів, які везли гуманітарну допомогу на Чернігів та намагалися евакуювати людей. Декілька волонтерів загинули. Декілька – поранені. Машини спалені вщент».

Журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що у передмісті Чернігова загинула студентка другого курсу НПУ ім. М. Драгоманова Анастасія Тагірова. Окупанти відкрили вогонь по її авто.

05:00. росія перекидає ракетні комплекси до українського кордону в білорусі

росія відправляє в Гомель ракетні комплекси, отже білорусь активно використовується для вчинення агресії. Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі українських телеканалів:

«Ворог не залишає своїх планів захопити повністю Донецьку та Луганську області. Також він зазіхає на Харківську область та намагається посилити свої позиції, перегрупувати війська, зміцнитися.

Зараз ми спостерігаємо, що в район Гомеля прямують ракетні комплекси, ворог намагається їх там сконцентрувати, очевидно, це пов'язано з планами здійснювати ракетні удари або використовувати їх як інструмент шантажу та залякування.

Тому територія білорусі продовжує використовуватися активно для скоєння агресії. Жодну зі своїх цілей ворог не залишив, навіть відведення військ від Київської та Чернігівської областей – це не добровільне відведення, а результат роботи ЗСУ».

04:15. Глава армії Британії: план путіна захопити Україну вже провалився

Адмірал Тоні Радакін, який є начальником штабу оборони Сполученого Королівства, констатував, що путін припустився катастрофічних помилок при спробі захопити Україну (BBC):

«Його (путіна) ввели в оману з приводу військової сили російської армії. Насправді вона виявилася нездатною виконати забаганки президента Росії – окупувати Україну».

Великобританія неймовірно обережно сприйняла заяви росії про відхід від Києва, але є ознаки того, що кремль готується зосередити свої зусилля на сході та півдні України:

«Ми починаємо бачити перші ознаки того, що ці сили повертаються з Києва та відступають як до росії, так і до білорусі. Це саме собою є складним маневром для росії. Українські Збройні сили атакуватимуть росіян, коли ті відступають. Найближчі тижні будуть дуже важкими для України. Але багато в чому путін вже програв, він завдав собі шкоди через низку катастрофічних помилок».

03:30. На Херсонщині ЗСУ звільнили від окупантів 11 населених пунктів

На Херсонщині Збройні сили України звільнили від загарбників та взяли під контроль 11 населених пунктів.

Угруповання військ Південь: «Зусиллями наших захисників 60-ї окремої піхотної бригади, що перебуває в угрупованні військ Південь, були звільнені наступні населені пункти на Херсонщині: Нововоронцовка, Мала Шестерня, Новогригорівка, Тополіно, Княжівка, Красновка, Вільне, Кам'янка Ірпінь.

Завдяки військовим 60-й окремій піхотній бригаді місцеве населення на сьогоднішній день може отримувати гуманітарну допомогу (медикаменти, продукти харчування)».

Звільняючи населені пункти на Херсонщині, українські військові здобули трофеї – ворожу техніку. Зокрема танки Т-64 (з повним боєкомплектом), БМП-2, БМД-2, ЗУ-2М на базі МТЛБ.

02:10. Байден не збирається говорити з Путіним – потрібна серйозна деескалація

Директор Білого дому у зв'язках із громадськістю Кейт Бедінгфілд заявила, що президент США Джо Байден не планує розмовляти з президентом росії путіним (CNN):

«Наразі (планів на розмову) немає. Нам було зрозуміло, що будь-яке відновлення дипломатії на цьому рівні вимагатиме від росіян серйозної демонстрації серйозної деескалації, а ми цього не бачили».

01:40. Зведення Генштабу: ворогові не вдалося блокувати та захопити Київ

Російські війська зазнали втрат і не досягли успіху в блокуванні та захопленні міста Києва.

Генштаб ЗСУ: «Ворог, зазнавши значних втрат в особовому складі та техніці, не досяг успіху в блокуванні та захопленні міста Києва. Окупанти змушені були тимчасово відмовитися від виконання зазначеного завдання».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:30. Верещук: Окупанти, що рили окопи в лісах на ЧАЕС, заслуговують на премію Дарвіна

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук вважає, що російським окупантам, які копали окопи в лісах на Чорнобильській атомній електростанції, варто присудити премію Дарвіна:

«Вважаю, що російські військовослужбовці, які рили окопи в лісі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, цілком заслуговують на номінацію на Премію Дарвіна цього року. Вони добровільно отримали такі дози радіації, наслідки яких їм пояснюватимуть лікарі у спеціальних захисних костюмах. Це той випадок, коли ворог вселяє жах через тирсу у нього в голові».

Довідка: Премія Дарвіна – це віртуальна гумористична премія. Її щорічно вручають у соцмережах людям, які безглуздим чином втратили здатність мати дітей або знищили себе. Обов'язковими умовами є відсутність дітей та оригінальний безглуздий спосіб заподіяння шкоди. Премія вручається таким людям за «вилучення неповноцінних генів з генофонду людства».

00:00. Початок 37-го дня війни, 1 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.