Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 25 березня 2022, 12:37
13325
0

Світове віче. День 29. Лідери ЄС, НАТО та G7 вирішують, що робити з пуйлом

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 24 березня

| Оновлено 25 березня 2022, 12:37
13325
0
Світове віче. День 29. Лідери ЄС, НАТО та G7 вирішують, що робити з пуйлом
Getty Images/Global Images Ukraine

29-й день війни. 24 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 24 березня

23:59. Звернення Президента України Володимира Зеленського

23:25. Чорнобаївка! Вдесяте – зустрічай! У росіян черговий день бабака

Українські війська влаштували оркам 10-ю ювілейну дискотеку в Чорнобаївці під Херсоном.

Олексій Арестович: «Барабанний дріб! Рівняйся, смирно! Вдесяте Чорнобаївка – зустрічай!

На даний момент спостерігається масовий рух російських військ через Антонівський міст – тікають! Мабуть, ми знову грохнули когось із начальства. Таке вже було кілька днів тому під час сьомого разу.

З місяцем початку операції вас, хлопці. Біжіть, не запихайтеся. Ех, шкода, відео викласти не можна. Яскраве відео. Кіно, до речі, ще у процесі.

Але вже зараз найкращі військові експерти світу намагаються зрозуміти – навіщо протягом години після десятого (!) удару російське командування продовжувало заводити чергову колону техніки на найкращий в Україні курортний аеродром?

Тож за сьогодні може й 11-й раз статися. Взагалі, даєш Чорнобаївка-2022!»

23:10. Підсумки екстреного саміту НАТО, присвяченого війні в Україні:

  • Столтенберг заявив, що НАТО не вводитиме свої війська в Україну, щоб не вступати в прямий конфлікт із росією.
  • Члени НАТО засуджують вторгнення росії в Україну і закликають путю зупинити війну і вивести війська з України.
  • НАТО закликає росію серйозно поставитися до переговорів та оголосити про припинення вогню.
  • Країни-члени НАТО захоплені мужністю українців.
  • НАТО продовжуватиме постачати військову допомогу Україні: системи ППО, протитанкові системи, безпілотники.

22:40. Російські окупанти вдарили по своїх під Харковом. Величезні втрати

Російські окупанти вдарили по своїх під Харковом і зазнали величезних втрат.

Як повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синегубов розповів: «Російські окупанти на Харківщині зазнали чергового фіаско. Причому від самих себе. 

Зранку російський гелікоптер «якісно відпрацював» свої ж позиції, знищив величезну кількість особового складу та військової техніки окупаційних військ в Малій Рогані. Саме ці окупанти постійно обстрілювали місто Харків з артилерійського озброєння та РСЗВ.

Сподіваємося, що це не останній випадок самознищення російських окупантів. Наші ж Збройні Сили України не втрачають пильності та обороняють Харківщину!»

22:00. Росіяни обстріляли евакуаційний поїзд Київ – Івано-Франківськ

Росіяни обстріляли поблизу Василькова евакуаційний поїзд 43 Київ – Івано-Франківськ.

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин: «Евакуаційний поїзд 43 Київ — Івано-Франківськ щойно потрапив під обстріл під Васильковом, що поблизу Києва. В трьох вагонах повибивало вікна.

По оперативних даних постраждалих немає. Ні серед поїздної бригади, ні серед пасажирів. Начальник поїзду та вся поїздна бригада діяли чітко.

Ворог вкотре прицільно обстрілює залізничну інфраструктуру. Цього разу під обстріл потрапив евакуаційний поїзд з людьми. Це найсвятіше, що у нас зараз є.

Я знову прошу весь цивілізований світ – допоможіть нам, закрийте небо. Свою роботу на землі ми зробимо».

21:30. За злив у мережу інформації про ЗСУ можна буде отримати до восьми років

24 березня Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт № 7189 «Про відповідальність «за злив» даних та протидію несанкціонованому поширенню інформації про переміщення військової допомоги або ЗСУ в умовах воєнного стану».

20:40. Джо Байден провів брифінг. Ось що він сказав:

  • Велика кількість сил НАТО зараз перебуває у Європі. У Румунії, Польщі, Болгарії та Словаччині створено бойові групи, щоб підкріпити східний фронт.
  • Україна сама має вирішувати, чи потрібно їй йти на якісь територіальні поступки на переговорах із росією.
  • Китай розуміє, що їхнє економічне майбутнє більше пов'язане із Заходом, ніж із росією. Тому я сподіваюся, що вони не будуть підтримувати рф.
  • Буде створено систему, яка перевірятиме – як країни виконують накладені санкції та хто їх порушує.
  • Я за виключення росії з G20. Пропоную надати Україні можливість участі у зустрічах «двадцятки».
  • Хімічна зброя? Ми відповімо, якщо путін його застосує. Характер відповіді залежатиме від характеру застосування.

20:00. Росіяни обстріляли евакуаційний поїзд Київ – Івано-Франківськ

Росіяни обстріляли біля Василькова евакуаційний поїзд 43 Київ – Івано-Франківськ.

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин: «Евакуаційний поїзд 43 Київ – Івано-Франківськ тільки що потрапив під обстріл під Васильковом. У трьох вагонах вибило вікна. Внаслідок обстрілу ніхто не постраждав».

19:10. Харківський напрямок: ППО збила російський винищувач Су-34

Протиповітряна оборона збила ворожий літак Су-34 та безпілотник на Харківському напрямку.

Повітряне командування Схід: знову у ППО урожайний день на Харківському напрямку! Ворог недорахувався 1 БПЛА та ще одного винищувача-бомбардувальника Су-34. Вони впали.

18:50. Орки бомбанули черзі за гуманітаркою у Харкові, 6 загиблих

У Харкові, в районі Салтівка, рашисти зі зброї дальньої дії обстріляли пункт Нової пошти, де місцеві жителі отримали гуманітарну допомогу. Повідомляється про 6 вбитих та 15 поранених.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов: «У Харкові в районі вулиці Академіка Павлова росіяни зі зброї дальньої дії обстріляли пункт Нової пошти, біля якого харків'яни отримували гуманітарну допомогу.

За попередніми даними, загинуло 6 мирних жителів, ще 15 поранено, їх госпіталізували до лікувальних закладів. Число жертв встановлюється».

За словами саперів, це були ракети системи Ураган з касетними елементами, які несуть сотні уламків.

17:30. У російських ЗМІ показали зниклого шойгу на нараді у пуйла

Російські ЗМІ повідомили, що президент рф владімір путін провів нараду з постійними членами ради безпеки рф, на якій був присутній міністр оборони сергей шойгу, який не з'являвся на публіці з 11 березня.

Вуса пєскова, прес-секретаря пуйла, сказали: «Присутні були мішустін, матвієнко, володін, медведев, патрушев, колокольцев, лавров, шойгу, бортніков, наришкін і сергей іванов. Міністр оборони рф доповів про хід спеціальної військової операції, надання гуманітарної допомоги, забезпечення безпеки та відновлення життєво важливої ​​інфраструктури на звільнених територіях. Детальна розмова була щодо переговорного процесу з Україною. Висловлено, що прикро у зв'язку з повільністю української сторони».

Опублікована новина про те, що російським журналістам повідомили в міноборони рф, що сергей шойгу провів нараду з виконання держоборонзамовлення. Журналісти кремлівського пулу також опублікували відео з шойгу на нараді біля пуйла. Чи актуальне відео, неясно. Раніше російські ЗМІ вже використовували старі відео для ілюстрації новин із шойгу.

16:45. Брифінг Олексія Арестовича

16:00. Саміт НАТО прийняв заяву про війну в Україні

Глави держав та урядів 30 країн НАТО оприлюднили заяву за підсумками саміту у Брюсселі, в якій висловили свою позицію щодо війни проти України (УП).

Лідери закликали путіна негайно припинити війну та вивести військові сили з України, а Білорусь – припинити співучасть. Вони наголосили, що росія має продемонструвати, що серйозно ставиться до переговорів, негайно запровадивши режим припинення вогню.

Члени НАТО заявляють, що Україна має фундаментальне право на самооборону, тому вони посилили свою підтримку та продовжуватимуть надавати політичну та практичну підтримку Україні.

У заяві йдеться: «Союзники НАТО також продовжуватимуть допомагати в таких галузях, як кібербезпека та захист від загроз хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного характеру. Будь-яке використання росією хімічної чи біологічної зброї буде неприйнятним і призведе до важких наслідків».

15:30.  Звернення Володимира Зеленського до представників «Великої сімки».

14:30: Генштаб: росія перекидає техніку до білорусі для оточення Києва

росія змінює плани ведення бойових дій на території України: за деякими напрямками відмовляється від наступальних дій, але концентрує сили для наступу на Київ, а також продовжує наступ на Донбасі, щоб окупувати Донецьку та Луганську області повністю.

14:05. З'явилося відео, як ЗСУ в Бердянську знищили великий корабель Росії

У захопленому РФ порту Бердянськ знищено великий десантний корабель Орськ Чорноморського флоту окупантів. Пожежа перекинулася на інші кораблі, паливо та боєприпаси.

О 7 годині ранку один корабель потонув, а разом з ними знищено склад боєприпасів та цистерни з паливом.

Пошкоджено ще два кораблі, знищено резервуар на 3000 тонн палива. Пожежа перекинулася на склад боєприпасів ворога.

13:30. Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО

13:10. ФОТО. У Херсоні на будівлі міськради вивісили величезний прапор України

Херсон, який захопили російські орки, продовжує боротися із окупантами. Вранці 24 березня на будівлі міської ради підняли великий прапор України.

Міський глава Херсона Ігор Колихаєв: «У ніч, коли обстрілювали міськраду, було перебито трос, на якому тримався наш державний стяг. Та й сам прапор давно настав час замінити – вигорів і обтріпався. Так не годиться. Сьогодні знайшли нагоду повісити новий. Доброго дня, моє Місто-герой!

12:45. Жителів Маріуполя масово захоплюють та депортують до Росії

Жителів Лівобережного району починають масово вивозити на територію Росії, всього під незаконну депортацію потрапило близько 15 тисяч маріупольців.

Маріупольська міськрада: Депортували вже третину всіх мешканців, які перебувають у Лівобережному районі міста.

Окупанти в ультимативній формі змушують і так змучених війною людей сідати в автобуси. Також є відомості, що російські окупанти відбирають у людей паспорт та інші українські документи, що засвідчують особу.

Тим часом автобуси, які 24 березня виїхали із Запоріжжя до Бердянська, щоб евакуювати маріупольців, заблоковані. Мерія впевнена, що це робиться лише для того, щоб не дати людям можливості повернутись на підконтрольну Україні територію.

12:10. Країни НАТО вирішили ще на рік залишити Столтенберга генсеком

Генсек НАТО Єнс Столтенберг залишиться на своїй посаді ще на рік, оскільки союзники погодилися продовжити його термін через війну Росії проти України (УП, Sky News)

Офіційно про цей крок планують оголосити на позачерговому саміті лідерів країн-членів НАТО у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі у четвер, 24 березня. Проте, за словами двох західних чиновників, продовження терміну Столтенберга вже узгодили усі союзники.

Таким чином, Столтенберг, колишній прем'єр-міністр Норвегії, залишиться на посаді генерального секретаря після вересня, коли термін його повноважень повинен закінчитися. Столтенберг займає посаду з 2014 року і він вже найдовше перебуває на посаді генсека НАТО. Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості продовження його повноважень, Столтенберг сказав, що залишить це рішення на розгляд 30 лідерів країн НАТО.

Президент України Володимир Зеленський виступить на саміті НАТО у відеоформаті 24 березня. Зеленський говоритиме про необхідність припинити військові злочини Росії проти українського населення та громадянської інфраструктури.

11:30. ЗСУ захопили колону забезпечення окупантів

Генштаб: На півночі України збройними силами захоплено колону забезпечення російських окупантів. Захопили одну частину колони, іншу знищили.

10:45. Росіяни обстріляли центр Харкова із Чорного моря

Вночі російські окупанти обстріляли центр Харкова ракетами типу Калібр, випущеними з кораблів у Чорному морі.

Глава Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов: «У нас центр Харкова вчора вночі зазнавав обстрілів із застосуванням ракет типу Калібр, випущених з кораблів Чорноморського флоту рф. Тобто, і звідти до нас уже прилітає.

Ситуація щодо Харкова, можна сказати, стабільна. Однак у нас сьогодні було 44 обстріли з артилерії, танків, мінометів тощо. та 140 разів нас обстрілювали з реактивних систем залпового вогню. Тобто це ми називаємо вже ситуацією стабільною. В області критичною точкою залишається місто Ізюм. Також вранці 24 березня окупанти обстріляли місто Золочів, а 23 березня – місто Балаклія.

Влада стежить за ситуацією в області та намагається довезти гуманітарну допомогу до цих населених пунктів, хоча це складно, бо ворог не дає зелених коридорів для доставки. Поліція у Харкові працює постійно – правоохоронці стежать за порядком та протидіють мародерству. Збройні сили тримають оборону, і немає сумніву, що ворог не зможе зайти до Харкова».

10:15. Ірина Верещук про гуманітарні коридори 24 березня

09:50. У Бердянську пошкоджено ще два кораблі окупантів

Пожежа виникла на великому десантному кораблі Саратов.

Рятуються втечею ВДК Куніков і Новочеркаськ, які також отримали пошкодження та втрати серед екіпажів (11 поранених, 3 загиблих).

09:20. ЗСУ знищили російський воєнний корабель в окупованому Бердянську

У захопленому РФ порту Бердянську знищено великий десантний корабель Орськ Чорноморського флоту окупантів.

Місцеві жителі повідомили, що у порту горіли кораблі. Після цього Збройні сили підтвердили знищення корабля.

У соцмережах пишуть: один корабель потонув, ще два палають, а разом з ними знищено склад боєприпасів і цистерни з паливом.

09:00. росія відкрито пригрозила використанням ядерної зброї у разі провокації НАТО

Заступник посла росії в ООН Дмитро Полянський заявив, що росія зберігає за собою право використовувати ядерну зброю, якщо країну спровокує НАТО:

«Якщо росію спровокує НАТО, якщо на росію нападе НАТО, то чому б ні, ми ядерна держава. Я не думаю, що про це правильно говорити. Але загрожувати росії та намагатися втручатися не варто. Тому що коли ви маєте справу з ядерною державою, звичайно, ви повинні прорахувати всі можливі наслідки вашої поведінки.

Полянський спростовую заяву уряду США про те, що військовослужбовці російських збройних сил винні у військових злочинах в Україні: «Я не думаю, що ми вчиняємо військові злочини в Україні. Звісно, ​​це не мені оцінювати. Я не там. І ви там. Ви дивитеся на багато відео, які можуть бути фейковими. Ви вірите в одне, я вірю в інше».

08:30. Ракетні удари та фосфорне бомбардування на Луганщині: четверо загиблих

У Рубіжному продовжуються бої серед міста, четверо загиблих, двоє з яких – діти та шість поранених.

Голова ОДА Луганщини Сергій Гайдай: «Вночі росіяни накрили Луганщину ракетами та фосфорним бомбардуванням. Обстріли зазнали жителі Сєверодонецька, Лисичанська, Рубіжного, Кремінної, Новодружеська, Воєводівки. Нині знеструмленими залишаються 35 населених пунктів, з них 21 – повністю. 101 тисяча людей – без світла. За добу в області пошкоджено або повністю зруйновано, зокрема, 23 будинки – 10 багатоповерхівок та 13 приватних будинків. 16 із них спалахнули.

У росіян настала агонія. Вони можуть пробитися вглиб, тому почали застосовувати важке озброєння. Ракетні удари завдано по Лисичанську та Новодружеску, а на Рубіжне авіація росії почала скидати фосфорні бомби. Тому, на жаль, кількість жертв може бути значно більшою».

За час війни, в Луганській області рф уже вбила 129 мирних жителів, зруйнувала майже 700 об'єктів, серед яких немає жодного військового.

07:55. Росія випустила по Україні понад 1200 ракет, у неї їх ще багато

Росія запустила понад 1200 ракет в Україні, але в неї ще залишилося дуже багато їх, вважають у Міністерстві оборони США.

Високопоставлений чиновник Пентагону (ABC News): «Ми все ще оцінюємо, що у них є переважна більшість запасних ракет «земля-повітря» і крилатих ракет. Незважаючи на те, що російські військові витратили безліч ракет, підготовлених для дій в Україні, вони ще мають дуже багато.

Російські військові найменше використовують крилаті ракети із запуском з повітря, вони все ще мають понад 50% того, що вони зібрали до вторгнення. Але вони все ще мають значну кількість крилатих ракет наземного запуску, балістичні ракети малої дальності і балістичні ракети середньої дальності».

06:30. Зведення за добу: ЗСУ зупиняють загарбників у всіх напрямках

Загарбникам в Україні не вдалося просунутися за жодним напрямом – про це свідчать дані Генштабу.

Генштаб ЗСУ: Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямах. На жодному з них противнику не вдалося досягти успіху.

06:00. Британія дасть Україні 6 тисяч ракет та майже 30 млн євро для армії

Британія надасть Україні 6 тисяч ракет та 25 млн фунтів стерлінгів (29 млн євро) для української армії. Прем'єр-міністр Борис Джонсон оголосить про пакет підтримки сьогодні на зустрічах лідерів НАТО та G7.

Новий пакет ракет більш ніж подвоює оборонну летальну допомогу від Великобританії, загалом вона становить 10 тисяч ракет. А загальна фінансова підтримка досягла 400 млн фунтів стерлінгів, з урахуванням гуманітарної та економічної допомоги.

Британія також надасть додатково 4,1 млн фунтів стерлінгів Світовій службі ВВС в рамках  боротьби з дезінформацією в Росії та Україні, та обіцяє допомогу у розслідуванні військових злочинів Міжнародним кримінальним судом.

05:00. Рада безпеки ООН провалила голосування за резолюцію щодо України, подану Росією

Рада безпеки ООН провалила запропонований Росією проект резолюції, який закликав до захисту громадянських та надання гуманітарної допомоги, але не визначав, хто відповідальний за гуманітарну кризу (Радіо Свобода)

З 15 членів Ради безпеки проект підтримали двоє – Росія та Китай, решта утрималися. Посол України в ООН Сергій Кисліца назвав проект цинічною образою, якій не повинно бути місця ні в Раді безпеки, ні в Генеральній асамблеї.

Аредставниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд: «Справді шокує, що Росія має нахабство пропонувати резолюцію, в якій просить міжнародне співтовариство вирішити гуманітарну кризу, яку сама ж Росія і створила.

США планує утриматися, тому що, якщо говорити очевидно, Росії немає справи до погіршення гуманітарних умов або мільйонів життів та мрій, зруйнованих війною. Якби їм було діло, вони б припинили бої».

04:30. ЦПД: Ворог готує хімічні атаки

Центр протидії дезінформації РНБО попереджає про можливу підготовку противником хімічних атак.

ЦПД: «Канали рф щодня розповідають своїй аудиторії про нібито створюють хімічну зброю в Україні міфічні лабораторії.

Так ворог обробляє населення Росії за фактом застосування хімічної зброї «націоналістами проти мирного населення». Наголошуємо: в Україні відсутні подібні лабораторії».

04:00. Розвідка Британії: Україна може оточити росіян у Бучі та Ірпені

Україна проводить успішні контратаки на північ від Києва і є ймовірність оточення російського угруповання у Бучі та Ірпені.

Звіт британського Міністерства оборони: Україна посилює тиск на російські війська на північний схід від Києва, де у російських військ вже великі проблеми із постачанням та моральним духом:

«Українські війська проводять успішні контратаки проти російських позицій у містах на околицях столиці і, ймовірно, повернули Макаров та Мощун. Є реальна ймовірність того, що українські війська тепер можуть оточити російські підрозділи у Бучі та Ірпені».

Британські розвідники вважають, що контратаки України значно знижують можливість російських військ відновити наступ на Київ.

02:30. Зведення Генштабу ЗС України на початок доби

На Броварському напрямку ворогові не вдалося прорвати оборону української армії із північно-західної околиці Києва.

01:00. Звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 29-го дня війни, 24 березня.

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Український легіонер виграв перший чемпіонський титул з Баєром
Футбол | 27 квітня 2024, 19:39 1
Український легіонер виграв перший чемпіонський титул з Баєром

Артем Степанов виграв з «фармацевтами» західну зону Бундесліги U-17

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.