Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 березня 2022, 07:17
16100
0

Варварська війна. День 26. Путлер зжер десятиліття у двох народів

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 21 березня

| Оновлено 22 березня 2022, 07:17
16100
0
Варварська війна. День 26. Путлер зжер десятиліття у двох народів
Getty Images/Global Images Ukraine

26-й день війни. 21 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 21 березня

23:59. Звернення Президента України Володимира Зеленського

23:45. Давайте швидше. Пентагон хоче надати Україні потужне ППО

Джон Кірбі, прес-секретар Пентагону, підтвердив, що США продовжують переговори з союзниками щодо надання Україні комплексів ППО високої дальності:

«США постійно ведуть переговори з союзниками, щоб надати Україні потужніші комплекси ППО».

Раніше була інформація, що Україна отримає комплекси С-300 зі Словаччини, але поки що країна їх не отримала. росія має велику перевагу в повітрі, тому потужні комплекси ППО нам допомогли б.

23:30. Яхта Абрамовича втекла від санкцій. Її блокували українські яхтсмени

У порт турецького міста Бодрум у понеділок, 21 березня, зайшла суперяхта російського мільярдера Романа Абрамовича Solaris, їй намагалася завадити пришвартуватись юнацька команда українських яхтсменів.

За інформацією турецьких ЗМІ, яхта прибула до Бодрума близько полудня. Абрамович, який останніми тижнями зазнав санкцій Європейського Союзу та Великої Британії, перегнав її до Туреччини, щоб уникнути арешту судна.

Яхта завдовжки 139 метрів і завширшки 26 метрів прибула з чорногорського порту Тіват. Невідомо, чи знаходиться Абрамович на своїй розкішній яхті.

ЗМІ також повідомили, що яхта зіткнулася з протестом української групи з 11 людей, які прибули на човні та намагалися перешкодити пришвартуватися до причалу. Пізніше стало відомо, що блокували швартування яхти юні яхтсмени дитячо-юнацької команди з Одеси. Батько одного із спортсменів В'ячеслав Мадонич опублікував відео на своїй сторінці у Facebook.

Директор Чорноморського яхт-клубу Альберт Кабаков повідомив, що серед тих, хто блокував яхту Абрамовича, – діти 10–18 років. Вони приїхали до Туреччини на змагання. За деякий час до спортсменів звернулася берегова охорона Туреччини. Вона заявила, що подібна акція є незаконною і змусила припинити блокування.

Раніше повідомлялася, що ще одна яхта Абрамовича Еclipse, яку вже понад два тижні переганяють з Карибських островів у безпечну юрисдикцію, прямує до Туреччини.

22:40. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

22:00. ФІДЕ дискваліфікувала зрадника карякіна за підтримку війни з Україною

Комісія з етики Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) дискваліфікувала на півроку російського гросмейстера сергея карякіна за завдання шкоди репутації шахів. Це означає, що він не візьме участь у Турнірі претендентів 2022.

карякін публічно підтримав російське вторгнення в Україну і президента рф владіміра путіна. Колишній українець зрадив батьківщину у 2009 році та змінив паспорт на російський.

21 березня карякін опубліковано неймовірне за нахабством «звернення до адекватних українців», у якому закликає Україну здатися. У відповідь українські шахісти влаштували обструкцію колишньому колезі.

карякін виключений з учасників турніру претендентів, який пройде з 16 червня по 7 липня. карякін у 2018 році програв матч за звання ЧС Норвезцю Магнусу Карлсену.

ФІДЕ поки що не усунула російських та білоруських шахістів від змагань, але зобов'язала їх виступати під нейтральним прапором. Президентом ФІДЕ є російський чиновник Аркадій Дворкович, який, щоправда, виступив із засудженням війни. Ситуація у міжнародній федерації надто складна, український гросмейстер Руслан Пономарьов заявив, що Дворкович зобов'язаний піти у відставку.

У турнірі претендентів 2022 року зіграють Аліреза Фіруджа (Франція), Фабіано Каруана (США), Ян Непомнящий (ФШР), Ян-Кшиштоф Дуда (Польща) та Теймур Раджабов (Азербайджан). Імена ще трьох учасників стануть відомими пізніше.

21:30. Поблизу Рівного ЗСУ збили 3 російські ракети, збитки від четвертої уточнюються

Під час сьомої повітряної тривоги у понеділок увечері у Рівненському районі зафіксовано 4 ракетні удари з повітря.

Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль: «З трьома ракетами наші ЗСУ впоралися. Четверта – можливі збитки та руйнування уточнюються».

20:40. Президент звернувся до мешканців Херсона, Бердянська, Каховки, Енергодара, Мелітополя

19:35. Джерело: Суркіси на початку війни вивезли з України понад $17 млн

Видання Українська правда опублікувало деталі виїзду Ігоря та Григорія Суркісів за межі України, на початку повномасштабного вторгнення росії, а також імена пасажирів їхніх автомобілів.

Як свідчить документ прикордонників, що опинився в розпорядженні УП, Суркіси виїхали в Угорщину окремо на двох автомобілях 26 лютого між 22:40 та 23:00.

Співрозмовники УП у ДПСУ сказали, що Суркіси поїхали без декларування готівки на митниці, хоча на угорському митному пункті оформили у себе готівку в розмірі 17,6 млн доларів. Перетин кордону вони провели через пункт Вилок, розташований у Берегівському районі Закарпатської області.

Молодший брат Ігор Суркіс поїхав у броньованій машині Maybach S650 з Ольгою Романовою (громадянкою рф), Суркісом В'ячеславом та Суркіс Яною. Ринкова вартість такого авто становить близько 700 тисяч доларів без розмитнення (понад 20,5 млн гривень).

Народний депутат Григорій Суркіс виїхав на автомобілі Mercedez-Benz ML-500. Ринкова вартість такого авто досягає 100 тисяч доларів без розмитнення (понад 2,8 млн гривень). Його пасажирами були Кулешов Микита (2002 р.н.), Кострикіна Зоя (1961 р.н.), Олексій Борисов (1993 р.н.) та Шевчук Дана (1996 р.н.).

Перетин кордону Суркісов реєстрував той же наряд прикордонників, який оформляв перетин кордону Анастасії Котвицької (дружина колишнього нардепа), яка могла вивезти у валізах понад 30 млн доларів готівки без декларування.

Під час військового стану Державна прикордонна служба обмежила виїзд за кордон чоловіків-громадян України віком від 18 до 60 років. Джерела УП у бізнес-колах підтвердили, що Суркіси залишили межі України на початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

18:30. росія відмовилася від переговорів з Японією про спірні Курили

Росія заявила, що більше не продовжуватиме переговори з Японією щодо мирного договору щодо південних Курильських островів.

мзс росії: «З урахуванням очевидного недружнього характеру введених Японією односторонніх обмежень проти росії у зв'язку з ситуацією в Україні, російська сторона в нинішніх умовах не має наміру продовжувати переговори з Японією щодо мирного договору через неможливість обговорювати підписання основного документа про двосторонні відносини з державаою, що займає недружні позиції і тими, хто прагне завдати шкоди інтересам країни».

росія вирішила припинити безвізові поїздки японських громадян на основі угод про безвізові обміни між південними Курильськими островами росії та Японією від 1991 року і про максимально полегшені відвідування колишніми японськими жителями південних Курил місць свого колишнього проживання від 1999 року.

Крім того, рф виходить з діалогу з Японією про налагодження спільної господарської діяльності на південних Курилах.

17:40. Російський винищувач збитий у небі над Харківщиною

Мобільні підрозділи Збройних сил України під Чугуєвом збили винищувач російського супротивника.

Глава Харківської ОВ Олег Синегубов: «Після загоряння на низькій висоті» літак впав з боку Росії.

Вранці в Харківському районі на тимчасово контрольованій окупантами території мобільна група сил спеціальних операцій ЗСУ збила два російські безпілотні апарати Орлан.

Завдяки роботі нашої протиповітряної оборони, вже кілька днів над Харковом не фіксуємо авіацію російського ворога».

16:55. Азов знищив 2 танки і 17 окупантів і потопив ворожий катер

20 березня захисники Маріуполя знищили 2 російські танки, потопили ворожий катер, ліквідували 17 загарбників та захопили трофейну зброю.

Окремий загін спецназу Азов: «За минулу добу бійцями полку Азов було знищено 2 танки ворога, 17 одиниць живої сили окупанта і потоплено ворожий катер проекту 03160 Раптор.

Захоплено трофейне озброєння ворога. Зокрема, РПГ-30, ПТУР Фагот, АГС-17, великокаліберний кулемет Корд, РПО Джміль».

15:35. Окупанти викрали у росію 2389 українських дітей

російські окупаційні війська незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини на територію рф 2389 дітей.

Міністерство закордонних справ України: За отриманою інформацією, 19 березня російські окупаційні війська незаконно вивезли на територію рф 2389 дітей, які перебували у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Примусове переміщення цивільного населення на територію держави-агресора, зокрема дітей, має ознаки викрадення. Такі дії є грубим порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права.

Руйнуючи вдома і вбиваючи батьків, росія позбавляє українських дітей батьківського піклування, наражає їх життя на подальшу небезпеку на території Росії.

МЗС закликало міжнародне співтовариство негайно відреагувати на незаконне вивезення дітей, посилити тиск на росію, щоб змусити припинити варварську війну проти українського народу.

Факти викрадення дітей, як і сотні інших фактів злочинів російських окупантів проти громадянських людей в Україні, ретельно документуються правоохоронними органами. Винних у цих злочинах буде притягнуто до відповідальності.

15:10. Брифінг Олексія Арестовича

14:50. Херсон: росіяни розігнали мітинг за Україну, є поранені

У Херсоні на площі Свободи російські окупанти закидали світлошумовими гранатами проукраїнських мітингувальників та відкрили вогонь, є поранені (видання Міст).

Військові відкрили вогонь у повітря. Водночас, серед людей є поранені, їх забирає швидка допомога. На опублікованих відео видно, що люди намагалися підійти до пам'ятника, коли росіяни почали стріляти та кидати світлошумові гранати.

Окупанти стріляли у мітингувальників. Після цього почалися вибухи над містом і, мабуть, збиті ракети створили пожежу. У Херсоні щодня відбуваються мітинги проти російських окупантів. На них збираються сотні людей.

14:00. Житомирщину вперше обстріляли із Градів, є загиблі

Житомирську область вперше з початку війни обстріляли з Градів – атакували Селець, загинуло 4 людей.

Глава ОДА Віталій Бунечко: «20 березня ворог, мабуть, вперше застосував, за попередніми даними, Гради. Снаряди були випущені по Народицькій територіальній громаді – по населеному пункту Селець.

Загинули троє військовослужбовців, один цивільний. Стріляють на півночі області. Ми продовжуємо зміцнювати кордони. Впевнений, що ми переможемо».

13:25. Каспаров: Україні не дають наступати. Кому невигідний розгром путіна та Росії?

13:05. В Одесі з російського воєнного корабля обстріляли будинки, жертв нема

Вранці 21 березня Одесу обстріляли із корабельної артилерії, жертв немає.

Представник Одеської ОВА Сергій Братчук у Telegram повідомив:

«Внаслідок ранкового ворожого обстрілу з корабельної артилерії постраждали кілька домоволодінь в Одесі. Жертв немає».

12:30. У США вважають, що інші країни НАТО можуть ввести війська в Україну

Постійний представник Штатів при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила CNN, що країни НАТО можуть ухвалити рішення про введення військ в Україну, хоча США не вводитимуть своїх військ:

«Я можу сказати, що американські війська не будуть на території України зараз. Президент Джо Байден ясно це сказав, але інші країни НАТО можуть вирішити, що хочуть запровадити війська до України. Це буде рішення, яке країни НАТО мають право прийняти».

12:00. WSJ: путін змінив тактику – націлився не на Київ, а на південь і схід

президент рф владімір путін скоригував свою тактику з приводу війни в Україні. Враховуючи, що бої тривають понад три тижні, він більше не ставить за мету взяти столицю і хоче змусити Київ здати південні та східні території (WSJ, УП).

План Б путіна. Нова оцінка намірів путіна, яку поділяють чиновники в адміністрації Байдена, полягає у тому, щоб змусити Київ ухвалити претензії росії на південні та східні території України. росія хоче забезпечити сухопутний міст між західною частиною росії та Кримським півостровом, а також розширити контроль над Донбасом.

Армія рф також продовжить обстріл українських міст, розраховуючи, що це змусить Володимира Зеленського погодитися на вимоги росії, зокрема на нейтральний статус.

Якщо вимоги путіна щодо території та нейтралітету будуть відхилені, він, як очікується, спробує утримати всі зайняті території та продовжить війну. Як повідомляється, схоже, що він повертається до тактики облоги. Це означає тижні, а можливо й місяці, ракетні, артилерійські атаки з боку російських збройних сил.

Офіційні особи США зазначають, що путін може розширити свої військові цілі, якщо його збройні сили почнуть досягати більшого успіху. Статус столиці залишається відкритим питанням, і, враховуючи потужний опір України, незрозуміло, чи російські військові зможуть зібрати достатньо військ, щоб щільно оточити Київ і взяти столицю.

11:00. Звернення Володимира Зеленського до громадян Німеччини

10:30. Обстріл Сумихімпрому: витік аміаку був незначним, загрози для сумчан немає

Після обстрілу території ПАТ Сумихімпром спостерігався незначний витік аміаку, загрози населенню міста Суми немає. Подробиці повідомили ДСНС України та голова Сумської ОВ Дмитро Живицький.

21 березня о 03:55 у м. Суми стався обстріл території ПАТ Сумихімпром, внаслідок обстрілу було пошкоджено 1 резервуар з аміаком ємністю 50 тонн. Станом на 05:00 спостерігався незначний витік аміаку.

О 07:15 витік локалізували – і підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій почали осаджувати аміачну хмару. О 07:49 аварію з викиду аміаку на території ПАТ Сумихімпром ліквідували.

Працівники підприємства розпочали регламентні роботи з відновлення технологічного процесу. Загрози населенню міста немає. Попередньо жертв та постраждалих немає. Від ДСНС залучалося 15 осіб та 4 одиниці техніки.

10:00. У Подільському районі Києва прогриміли вибухи, 8 загиблих

У Подільському районі Києва пролунали вибухи. Рятувальники повідомили про 8 загиблих на місці події. На місці влучання снаряда в один із торгових центрів у Подільському районі Києва всю ніч працювали рятувальники та медики.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що у Подільському районі сталося кілька вибухів. Постраждали деякі будинки та територія одного з торгових центрів.

На місці працюють рятувальники та правоохоронці, які документують злочин. Через масштабні руйнування столичні прокурори розпочали розслідування нічного ракетного обстрілу.

Ввечері 20 березня збройні сили Росії, використовуючи заборонені міжнародним правом засоби ведення війни, здійснили ракетний обстріл Подільського району столиці.

В результаті обстрілу і пожежі зазнав руйнування торговий центр. Пошкоджено вікна у прилеглих житлових будинках та припарковані поряд автомобілі. За попередніми даними, 8 людей загинули.

09:30. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

08:30. Росіяни двічі вдарили ракетами по полігону на Рівненщині

По полігону на Рівненщині росіяни завдали двох ракетних ударів.

Голова ОДА Рівненщини Віталій Коваль: «Сьогодні на Рівненщині тричі звучала повітряна тривога. По одному із загальновійськових полігонів завдано двох ракетних ударів. На місці працює спеціальна комісія».

08:00. Зведення Генштабу ЗС України

07:30. Через ворожий обстріл на Сумихімпромі відбувся витік аміаку

На хімічному підприємстві Сумихімпром, розташованому на околиці міста Суми, стався витік аміаку. Радіус зони ураження становить близько 2,5 км.

Керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький:

«Увага! 21.03.2022. 04.30. Витік аміаку, Сумихімпром! Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Зона ураження становить близько 2,5 км. Враховуючи напрям вітру, під загрозою опинилося село Новоселиця. Наразі на місці працюють аварійні бригади заводу та Держслужби з надзвичайних ситуацій. Для Сум поки що загрози немає: напрям вітру не на місто».

06:40. Білоруські партизани зупиняють російські потяги, псують техніку

Радник лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка заявив, що «партизани Білорусі» створюють перепони, щоб не допустити білоруські війська до України:

«Білорусь – земля партизанів. Наші герої зупиняють російські потяги, псують російську техніку, роздають листівки, аби не допустити білоруських військ до України. Україна переможе, Білорусь також буде звільнена».

Вячорка опублікувала карту Білорусі «Залізничний опір-2022», на яку нанесено результати дій білоруських партизанів.

Опозиціонер додав, що «російська фабрика тролів зараз активно працює в коментарях у Instagram і Facebook, намагаючись посіяти ненависть між білорусами та українцями, таким чином Росія намагається втягнути Білорусь у свою криваву бійню проти братньої України».

06:10. ВСУ знищили ворожі КамАЗи з боєприпасами та провіантом

На Чернігівщині українські військові знищили два КамАЗи з боєприпасами та провіантом.

Оперативне командування Север: «Не доїдуть до окупанта боєприпаси та провіант. Два КамАЗи – мінус. Сили опору Чернігівщини працюють».

05:20. Карта вторгнення орків в Україну

04:00. У Маріуполі відповіли на пропозицію росіян здати місто – Х*й вам

Влада Маріуполя відмовилася здати місто і перейти на бік Росії.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: «Кажуть, росіяни пропонують мерії Маріуполя перейти на бік Росії. Дали часу до ранку сформувати відповідь. І навіщо так довго чекати, якщо відповідь готова наперед. Х*й вам, а не Маріуполь».

Маріуполь знаходиться в блокаді, він зруйнований на 80–90%, кількість загиблих перевищила 2,3 тисячі, але багато хто ще перебуває під завалами, тому кількість загиблих може бути значно вищою. На момент блокади в Маріуполі залишалося від 350 до 400 тисяч мешканців.

02:30. Зведення Генштабу ЗС України

01:00. Відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 26-го дня війни, 21 березня.

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.