Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 12 квітня 2022, 08:35
29402
5

Російські літаки палатимуть. День 23. США надає Україні допомогу на $1 млрд

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 18 березня

| Оновлено 12 квітня 2022, 08:35
29402
5
Російські літаки палатимуть. День 23. США надає Україні допомогу на $1 млрд
Twitter

23-й день війни. 18 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 18 березня

23:59. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Мітинг Путіна? Уявіть, що на стадіоні 14 тисяч трупів»

Президент України Володимир Зеленський порівняв стадіон у москві, заповнений людьми, з кількістю загиблих росіян після вторгнення рф в Україну:

«У них відбувся великий мітинг. Я хочу звернути увагу на одну деталь.

Повідомляється, що загалом до мітингової активності у столиці росії було залучено близько 200 тисяч людей. 100 тисяч на вулицях, приблизно 95 тисяч – на стадіоні. Отака кількість російських військових задіяла у вторгненні в Україну.

Просто уявіть, що на тому стадіоні у москві 14 тисяч трупів. І ще десятки тисяч поранених та скалічених людей. Вже стільки російських втрат від цього вторгнення. Ось така ціна війни за трохи більше ніж 3 тижні. Війну треба закінчувати – пропозиції України на столі».

23:10. Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 18 березня.

22:35. Євроспорт закрив російську редакцію

Найвідоміший снукерний коментатор Владімір Сініцин змушений завершити кар'єру.

22:15. Звернення Шварценеггера до росіян

74-річний американський культурист, актор і політик Арнольд Шварценеггер звернувся до росіян, які напали на Україну.

22:00. ВІДЕО. Санкції працюють! У кацапстані люди б'ються за цукор

Внаслідок вторгнення рф на територію України в країні окупанта виник дефіцит продуктів першої необхідності.

У кацапстані в супермаркетах б'ються за кілограм цукру. Жителі мордору штовхаються і вихоплюють з рук один одного пакети з їжею. Працівники магазинів навіть не намагаються зупинити тисняву.

Ціни в рф зросли в кілька разів у зв'язку з санкціями. Минулого тижня в середньому цукор подорожчав на 12,8%, телевізори – на 12,5%, помідори – на 12,3%, банани – на 11,3%. Для маскляндії це максимальне зростання цін із 1998 року.

21:25. З-під завалів драмтеатру у Маріуполі продовжують діставати людей

З-під завалів зруйнованого російськими окупантами Драматичного театру Маріуполя рятують людей. Інформації про загиблих – ні, однак є одна тяжко поранена людина.

Маріупольська міськрада: «Через постійні авіанальоти та бойові дії в місті, розібрати завали відразу після обстрілу було практично неможливо. У рідкісні хвилини відносного затишшя люди оперативно підходили до місця зруйнованого театру і рятували маріупольців, що опинилися в пастці.

За попередньою інформацією, даних щодо загиблих – немає. Але є інформація про одну тяжко поранену людину. Розбір завалів триває в міру можливостей, інформація про постраждалих доповнюватиметься.

16 березня окупаційні війська Росії цілеспрямовано знищили Драматичний театр у самому центрі Маріуполя. У цьому місці на момент бомбардування перебувало до тисячі людей. В основному це жінки, діти та старі люди, які ховалися в підвальному приміщенні театру від безперервних обстрілів з боку агресора.

20:45. Арестович пояснив, чому до Маріуполя не може прийти військова підмога

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що воєнного вирішення ситуації в Маріуполі зараз немає, але робляться політико-дипломатичні кроки для виходу з гуманітарної катастрофи – коридори дозволили вийти 40 тисячам мешканців:

«Найближчі підрозділи ЗСУ ведуть важкі бої на північ від Волновахи. На них наступають переважаючі сили противника – і ні про яку деблокаду Маріуполя не може йти мова, їм би самим там відбитися. Інші частини знаходяться за 100, 120, 150 кілометрів від Маріуполя. Їм ще треба подолати оборону противника там, де вони перебувають.

Припустимо, вони пробили, хоча звідки взяти ці резерви, щоб вони пробили і перейшли в наступ проти переважаючих сил, і пішли у бік Маріуполя, вони не пройдуть більше 120 кілометрів по голому степу під ударами авіації з Криму та Ростовської області. Там побудовано потужну протиповітряну оборону противника, і авіаційну з Криму, і наземну. Були спроби надати повітряну підтримку – і вони не мали успіху.

Тому військового рішення зараз щодо Маріуполя немає. Наразі є шлях політико-дипломатичного врегулювання ситуації навколо Маріуполя, насамперед гуманітарної катастрофи. Президент понад 10 діб тому назвав Маріуполь темою №1 і на найвищому міжнародному рівні вирішує це гуманітарне питання.

Вдалося зрушити ситуацію до того, що російські війська відкрили коридор на виїзд із Маріуполя. Вони не пустили гуманітарну допомогу до самого Маріуполя, але дали можливість виїжджати громадянам з Маріуполя. За нашими даними, понад 40 тисяч мешканців уже залишили Маріуполь. Міністр реінтеграції Ірина Верещук забезпечує їхнє пересування маршрутом до Запоріжжя, де їм надають допомогу та розподіляють далі територією України».

19:50. Подоляк зробив заяву щодо переговорів

Представник української делегації Михайло Подоляк написав у Twitter, що інсайди в ЗМІ про переговори – це лише запити росіян:

«Заяви російської сторони – це лише їхні запити. Усі заяви переслідують, серед іншого, спровокувати напругу у медіа. Наші позиції незмінні: припинення вогню, виведення військ та жорсткі гарантії безпеки з конкретними формулами».

18:15. Лідер Китаю заявив Байдену, що війна в Україні не в його інтересах

Глава КНР Сі Цзіньпін заявив президентові США Джо Байдену, що конфлікти та конфронтації, подібні до подій в Україні, не відповідають нічиїм інтересам.

За інформацією китайських медіа, Сі Цзіньпін сказав у розмові з Байденом з відеозв'язку, що міждержавні відносини не повинні перейти до стадії конфронтації, а конфлікти та конфронтації не відповідають нічиїм інтересам.

«Українська криза – це те, чого ми не хочемо бачити», – цитують держЗМІ китайського лідера.

Згідно з повідомленнями, Сі сказав, що Китай і Сполучені Штати повинні спрямовувати двосторонні відносини у правильному напрямку, і обидві сторони також мають брати на себе належну міжнародну відповідальність та докладати зусиль для миру у всьому світі.

Адміністрація Байдена раніше публічно та приватно попереджала, що Пекін зіткнеться з жахливими наслідками, якщо надасть матеріальну підтримку війні президента росії владіміра путіна в Україні [УП].

17:10. Українські військові зміцнюють третє кільце оборони Києва

Збройні сили України ведуть роботу щодо зміцнення третього, дальнього кільця оборони Києва. Заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич на брифінгу сказав:

«Київ – головне, стратегічне завдання нашого ворога. Столиця, як планували окупанти, за три дні не здалася, завдяки роботі не лише військових, а й усіх правоохоронних органів та сил оборони. На сьогоднішній день, по правому березі ворог зупинено майже на дистанції 70 км, що унеможливлює ведення вогню, крім ракетних обстрілів. І лівим берегом його зупинили.

Але супротивник цинічно розстрілює нашу інфраструктуру. Для ворога перекриваються основні шляхи наступу. Кожне місто готується як оборонний форт. Раніше було створено два кола оборони. На Броварському та Бориспільському напрямку противник відмовився від наступальних дій. ЗСУ веде роботу щодо зміцнення третього, дальнього кільця оборони.

Навколо столиці діє система ППО. На жаль, ракети, що збиваються, падають на місто і завдають шкоди інфраструктурі. Два складні напрямки, за якими противник завдає ракетних ударів – з Чорного моря та з боку Білорусі. Розроблено ефективну систему, коли ракети намагаються знищити на підльоті. Наразі триває робота над системою, яка до мінімуму зведе попадання ракет у цивільне населення.

У Києві створено ефективну протидиверсійну систему, за останні дні знайдено та знищено ДРГ загальною кількістю понад 100 осіб. За весь період у столиці знищено понад 35 диверсійно-розвідувальних груп».

17:00. Захисники України знищили російський ЗРК Бук у Чернігівській області

Українські військові знищили зенітно-ракетний комплекс Бук окупантів у Чернігівській області.

Оперативне командування Північ: «А ми, тим часом, продовжуємо нашу рубрику Було-стало. На черзі – ЗРК Бук армії окупанта».

Ворожу техніку захисники помітили у лісах Чернігівської області.

16:30. Брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича

16:00. Звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський: «За час оборони Києва вдалося звільнити понад 30 населених пунктів у Київській області, які були тимчасово окуповані ворогом».

15:20. Якщо Україна продовжить успішно захищатись, Путін розпочне загрожувати ядерними ударами

Президент росії владімір путін погрожуватиме застосування ядерної зброї проти Заходу, якщо затятий український опір на війні продовжиться, виснажуючи солдатів і техніку, вважає розвідувальне управління Пентагону.

Звіт розвідки складається із 67 сторінок. У ньому повідомлялося, що тривала війна загрожує скороченням російського модернізованого арсеналу озброєнь, а економічні санкції, ймовірно, кинуть Росію у затяжну економічну депресію та дипломатичну ізоляцію.

Директор Розвідувального управління Міністерства оборони США, генерал-лейтенант Скотт Беррієр заявив на слуханнях у комітеті Палати представників у справах збройних сил:

«Поєднання непокори України та економічних санкцій поставить під загрозу здатність росії виробляти сучасні високоточні боєприпаси. Оскільки ця війна та її наслідки поступово послаблюють звичайні сили росії. росія, ймовірно, все більше покладатиметься на свої ядерні засоби стримування, щоб сигналізувати Заходу та проектувати силу на свою внутрішню та зовнішню аудиторію.

Незважаючи на сильніший, ніж очікувалося, опір України та відносно високі втрати на початкових етапах конфлікту, москва, схоже, сповнена рішучості просуватися вперед, використовуючи більш смертоносні кошти, доки український уряд не буде готовий прийти до вигідних для москви умов».

14:05. Кулеба: Я готовий зустрічатися із Лавровим. Але нехай приїжджає без російських наративів

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів закулісні деталі зустрічі з міністром закордонних справ рф сергеем лавровим, яка пройшла в Туреччині 10 березня. Глава МЗС України пояснив, що в організації зустрічі допомагала Туреччина:

«Ми не мали завищених очікувань від цієї зустрічі. Єдине, що наперед попросив турецьких колег: організуйте протокольно таким чином, щоб на початку не було жодних рукостискань, привітань та всіх цих історій.

Був один момент, коли я просто йому (лаврову) сказав, що давай зараз зробимо всі необхідні дзвінки для того, щоб вирішити всі гуманітарні коридори з Маріуполем. Він каже: ні, не робитимемо цього. Я зрозумів, що ми нічого не досягнемо, що лавров не готовий на цій зустрічі приймати будь-які рішення.

У мене була зустріч із Чавушоглу. Він був напередодні у Москві та сказав, що бачить потенціал для продовження цих зустрічей. Я сказав, що з лавровим я готовий зустрічатися. Головне, щоб він приїжджав на ці зустрічі шукати рішення, а не просто говорити та повторювати класичні наративи російської пропаганди» [УП].

13:00. Рашисти майже використали запас ракет, підприємства ВПК працюють цілодобово

Російські війська витратили практично весь запас ракет та деяких видів боєприпасів, через що ряд компаній російського ВПК переведені на цілодобовий режим роботи.

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 12:00:

У зв'язку з витратою майже всього боєзапасу ракет і деяких видів боєприпасів, військово-політичним керівництвом прийнято рішення про переведення підприємств російського військово-промислового комплексу, залучених до виробництва КРМБ Калібр і боєприпасів у РСЗВ Смерч, на цілодобовий режим роботи.

12:00. У небі над Вінницькою областю збили три крилаті ракети окупантів

У ніч на 18 березня системи протиповітряної оборони України збили над Вінницькою областю три крилаті ракети російських окупантів.

Голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов: «Сьогодні збито три ворожі крилаті ракети нашими військами ППО». За даними воєнної адміністрації, ніхто не постраждав.

10:50. 109 дітей загинули внаслідок збройної агресії росії, понад 130 поранених

Через збройну агресію рф в Україні кількість жертв збільшується. Станом на 18 березня загинуло 109 дітей і понад 130 – поранено.  Нові трагічні дані  повідомили ювенальні прокурори. 

Найбільша кількість жертв – в Київській області, де загинуло 55 дітей.  Кількість жертв серед неповнолітніх збільшується у таких областях: Харківській – 34; Донецькій – 26; Чернігівській  – 29; Миколаївській – 20; Житомирській – 15; Сумській – 14; Херсонській – 14.

Бомбардуванням та обстрілами окупанти пошкодили понад 439 закладів освіти, з них 63 – повністю зруйновані. Найбільше постраждали Донецька (126), Харківська (77) та Миколаївська (39) області. У столиці рашисти знищили 35 навчальних закладів.

10:20. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

09:55. Росіяни обстріляли житловий квартал у Києві, одна людина загинула

КМДА: «Київ зазнав чергового удару від ворога. Обстріляно житловий квартал у Подільському районі. На місці вже працюють рятувальники та медики. Характер, кількість пошкоджень житлових будинків та кількість постраждалих уточнюється».

ДСНС: «Внаслідок потрапляння залишків збитої ракети сталось загоряння у житловому будинку Подільського району Києва.

18 березня о 8:04 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про загоряння у 5-поверховому житловому будинку, що у Подільському районі столиці. На місце події негайно прибули найближчі пожежно-рятувальні підрозділи. По прибуттю вогнеборці встановили, що сталось загоряння з 1 по 3 поверхи.

Ліквідація наразі триває. На місці задіяно 8 одиниць пожежної техніки та 47 чоловік особового складу. За попередньою інформацією, врятовано 12 осіб, евакуйовано 98 осіб, травмовано 4 особи. На жаль, 1 людина загинула».

09:00. Загарбники завдали авіаудару у Вознесенську

Російські окупанти завдали авіаудару по складу у місті Вознесенськ Миколаївської області.

Міський голова Вознесенська Євген Величко: «Близько 06:00 у Вознесенську Миколаївської області по одному зі складів завдали авіаудару, інформації про травмованих та загиблих поки що немає».

08:30. Окупанти вдарили ракетами у район Львівського аеропорту

Львівський міський голова Андрій Садовий повідомив, що російські війська вдарили ракетами по Львівському аеропорту:

«Рашистські ракети вдарили по території в районі Львівського аеропорту. Декілька ворожих ракет вдарили по авіаремонтному заводу. Від ударів його будівлі знищено. Активну роботу заводу було заздалегідь зупинено, тому людських жертв немає. На місці працюють рятувальники та відповідні комунальні служби».

Глава Львівської ОВА Максим Козицький: «Сьогодні був удар по Львову, ППО та ЗСУ спрацювали. Частково ракети було збито, але чотири з них потрапили до авіаремонтного заводу. Це добре, що жертв немає, серед потерпілих один поранений у стані середньої тяжкості».

07:40. 7 годин із мішком на голові. Мер Мелітополя розповів про своє викрадення

Мер Мелітополя Іван Федоров, звільнений після викрадення російськими загарбниками, розповів, що його возили 7 годин із мішком на голові та утримували у СІЗО:

«Це досить важке випробування, коли 7 годин тебе возять з мішком на голові, не розуміючи, де і куди. Ті особи, які тебе возять, ти їм зовсім не довіряєш.

Я перебував у Мелітополі, у СІЗО міста. У камері, коли зі мною були переговори, коли від мене потрібно було щось отримати, часом було 5–7 військових навколо мене зі зброєю. Вони мене руками не чіпали, але повірте, 7 людей зі зброєю, що знаходяться поруч, достатньо, щоб переконливо довести свою позицію.

Або в сусідній камері когось катували – і були чутні ті крики, які точно психологічно тиснуть так, що це абсолютно точно можна порівняти з тиском, тортурами і так далі. Тому всі ці 6 днів були досить важкими.

Обмін відбувався у Василівському районі, поряд із Василівкою. Умовно на лінії розмежування, яку сьогодні контролюють Збройні сили України та військові рф.

Я підписав низку документів, і завдяки цьому вдалося залишитись цілим. Підписані папери не мають юридичної цінності. Девяти російським хлопцям, на яких мене виміняли, по 18–19 років.

Зараз я перебуваю в Києві, сьогодні я мав зустріч із президентом Зеленським, після цього ми обговорили всю поточну ситуацію, перспективи розвитку ситуації, і вже завтра я буду на території Запорізької області. Є певний план дій, який я за дорученням президента маю виконувати».

06:55. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

05:20. Для війни в Україні Росія набрала тисячу найманців Асада та Хезболли

Росія залучає у війну в Україні найманців Башара Асада та Хезболли.

Генштаб ЗСУ: Командування збройних сил Російської Федерації продовжує вживати заходів щодо поповнення втрат особового складу за рахунок іноземців. За наявною інформацією, російськими окупантами вже підібрано близько 1000 добровольців із представників так званої армії Башара Асада та Хезболли.

Головною вимогою до іноземних бойовиків є досвід ведення бойових дій у місті. Водночас, за наявною інформацією, вищезгадані бойовики мають на меті не участь у бойових діях на території України, а використання відрядження як можливості потрапити до країн Європи.

04:10. Безперервні контратаки ЗСУ серйозно обмежують наступ Росії

Британська розвідка зазначає, що активні контратаки збройних сил України обмежують наступальні можливості Росії.

Міністерство оборони Британії: «Безперервні українські контратаки змушують Росію багато військ використовувати для захисту власних шляхів постачання. Це серйозно обмежує наступальний потенціал Росії».

Крім того, британська розвідка зафіксувала проблеми матеріально-технічного забезпечення російської армії:

«Проблеми у маневруванні, відсутність контролю над повітрям та обмежені можливості пересування заважають Росії забезпечити свої передові війська навіть предметами першої необхідності, такими як їжа та пальне».

03:20. Повітряні сили: за добу збито 7 літаків РФ, усього знищено 14 цілей

У четвер сили протиповітряної оборони України вразили 14 повітряних цілей російських окупантів: з них – 7 літаків та 1 вертоліт.

Спікер командування Повітряних сил України Юрій Ігнат: «Повітряні сили в черговий раз завдають шкоди рашистським нелюдам, як у повітрі, так і на землі. Винищувачі провели в небі кілька повітряних боїв, вразили дві повітряні цілі, попередньо винищувач і штурмовик ворога.

По колонах броньованої техніки та автомобілів забезпечення російських окупаційних військ потужні удари завдала бомбардувальної та штурмової авіації Повітряних сил.

Зенітні ракетні війська Повітряних сил звітують про ураження ще 5 літаків окупантів, їх типи встановлюються. Також протиповітряною обороною знищено 3 безпілотники, 3 крилаті ракети та 1 вертоліт рашистів».

02:30. Зведення Генштабу ЗС України

Найближчим часом через втрати ворожі війська не можуть відновити наступ на Київ, але зосереджують зусилля на Донбасі.

01:45. США планують надати Україні військову допомогу майже на $1 млрд

Президент США Джо Байден ухвалив рішення про виділення Україні військової допомоги на суму $0,8 млрд.

Очікується, що допомога буде включати ті види військової техніки, які найбільше потрібні українцям. Байден пояснив, що йдеться, зокрема, про надання Україні протиповітряних систем більшого радіусу дії, а також дронів.

Гроші надійдуть із $13,6 млрд, виділених для України в бюджетному законопроекті, який Байден підписав днями: «Ми терміново приступаємо до подальшого посилення підтримки мужнього народу України, який захищає свою країну».

Відповідне рішення ухвалено на фоні виступу президента України Володимира Зеленського перед Конгресом США.

01:00. Звернення Президенту України Володимира Зеленського

00:00. Початок 23-го дня війни, 18 березня.

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?
Футбол | 27 квітня 2024, 09:42 16
Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?

«Королівський клуб» не хоче платити українцеві бажану зарплату

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
inspekcha85
Спасибо сайту Спорт.юа за то что сняли с меня незаслуженный бан.Денисенко К.А.,Луганск.Украина.
inspekcha85
Мне кажется что путину хана. Украина уже в европейской энергосистеме.А это значит что ущерб для энергетики Украины становится равнозначным и для ЕС.
ĴØЌÉŔ
Когда на Марик дадут подкрепление? Орки уже пол дон и Зап области захватили. А они все подконтролем