Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 28 лютого 2022, 20:00
104264
12

Вторгнення військ РФ в Україну. День 2. Стоп, Путін! Стоп, війна. LIVE

В Україні воєнний стан. Sport.ua веде трансляцію всіх подій п'ятниці, 25 лютого

| Оновлено 28 лютого 2022, 20:00
104264
12
Вторгнення військ РФ в Україну. День 2. Стоп, Путін! Стоп, війна. LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

Другий день війни, 25 лютого. Президент РФ Владімір Путін оголосив війну Україні. Днем раніше лідер країни-агресора виступив з екстреним зверненням, у якому повідомив про своє рішення про початок військової операції в Україні.

У зв'язку з військовою агресією Росії Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Будемо триматися разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці! Ми переможемо! Слава Україні!

Підсумки другого дня війни, 25 лютого

  • Українські військові обороняють Київ, на підступах до якого ведуться запеклі бої. Окупанти намагаються прорватись у столицю. Війська окупантів підійшли впритул до столиці. Ввечері у місті лунали вибухи.
  • Вранці 25 лютого у Києві уламок збитої ракети влучив у житлову багатоповерхівку на вул. Кошиця, 7а. Виникла пожежа. Четверо людей поранені, одна з них у важкому стані.
  • Українські війська знищили колону росіян, які рухалися в центр Києва. Вони використовували захоплену українську техніку, зокрема два ББМ «Козак», три КРАЗи та ГАЗ-66.
  • Російська армія обстрілює з градів населені пункти на Київщині. Під час обстрілів на Київщині є втрати серед мирного населення: 4 вбитих та понад 15 поранених. Був атакований дитячий будинок у м. Ворзель Київської області, де перебували 50 дітей. Вони не постраждали. Ввечері з градів почали обстрілювати смт Іванків, зафіксовані пожежі, є жертви серед цивільних. 
  • Російські окупанти обстріляли Харків з градів, один з снарядів застряг просто посеред дороги у житловому районі. Постійно було чути вибухи, перестрілку на околицях міста. Був обстріл Центру крові та навчального закладу, є жертви серед мирного населення. Упродовж двох діб від російських обстрілів на Харківщині загинули 11 людей (у тому числі 4 військових), ще 82 людини отримали поранення (з них 23 військових).
  • Ворог наступав на Сумщину. В Охтирці Сумської області померла дитина, яку поранили російські війська, коли обстрілювали дитячий садок. У області окупанти також обстріляли цивільне авто, один чоловік загинув, ще одного доставили у лікарню.
  • На Чернігівщині знищили 20 ворожих танків, а також ще 10–15 одиниць техніки, яка рухалась на Чернігів.
  • Ввечері ворог прорвав оборону Херсона, повідомляється про значні втрати серед українських військових.
  • За півтори доби українські військові знищили 2800 росіян, що вторглися у нашу країну. Підрозділи ЗСУ знищили близько 600 одиниць ворожої техніки: бойові броньовані машини різних типів, танки, літаки та гелікоптери. Росія не зазнавала подібних втрат за увесь час свого існування.
  • Морський піхотинець з Тернопільщини Віталій Скакун пожертвував власним життям, щоб виконати бойове завдання. Військовий підірвав міст на Херсонщині разом із собою, щоб зупинити колону російських танків.
  • НАТО активувало оборонний план і надасть Україні системи протиповітряної оборони.

Онлайн-трансляція подій 25 лютого

23:57. Сергій Борзов, голова Вінницької ОДА: Щойно під Калинівкою наші військові льотчики збили російський СУ-25. Слава ЗСУ!

23:50. Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) прийняла рішення відібрати в Росії право проведення Всесвітньої шахової олімпіади 2022.

«Рада ФІДЕ прийняла рішення, що 44-та шахова олімпіада, включаючи змагання для гравців з обмеженими можливостями, а також конгрес ФІДЕ, в Росії не відбудуться.

Ми зробимо все можливе, щоб знайти іншого організатора олімпіади та своєчасно надати інформацію про місце та термін проведення конгресу ФІДЕ у 2022 році».

Всесвітня шахова Олімпіада мала відбутися з 26 липня по 8 серпня 2022 року в Москві.

23:30. Хакери зламали Міноборони РФ та злили дані співробітників, лежить сайт Кремля

Група хакерів Anonymous зламала Міноборони Росії і оприлюднила базу даних з телефонами, поштами та іменами його співробітників. Не працює сайт Кремля,

Anonymous у Twitter: Дослівно: "Група хактивістів Anonymous успішно зламала та злила базу даних сайту Міноборони Росії".

22:55. Допит російського військового (відео):

«Нас підняли вночі, відправили на шикування і повідомили, що йдемо захоплювати Україну. Пройшли кордон із білоруськими солдатами, біля Чорнобиля потрапили під обстріл, закінчилися боєприпаси та відступили».

22:20. CNN: США планують запровадити санкції проти Путіна

Це станеться вже наближчими часами. Російський лідер стане найвищим посадовцем у спробі США покарати російську економіку та найближче оточення Путіна після російського вторгнення в Україну.

Ймовірно, до санкційного списку США буде включено й інших російських посадовців. Крім того, Європейський союз планує заморозити активи Путіна та міністра закордонних справ Росії Сергєя Лаврова.

22:05. Росіяни обстріляли ракетами аеродром Старокостянтинова, він горить

Російські військові кинули 5 ракет на військовий аеродром Старокостянтинова (Хмельницька область), там почалася пожежа. Техніка ціла, та усі живі. На летовище направлені пожежні частини ДСНС.

21:38. Відеозвернення журналіста Дмитра Гордона: «Росіяни, вам брешуть! Ви нас не візьмете!»

21:33. Президент Володимир Зеленський від імені України вимагає від Заходу закрити небо!

Україна просить запровадження безпольотної зони над територією України та розраховує на допомогу партнерів. Зеленський обговорив це питання з низкою світових лідерів, включаючи Президента Франції Еммануеля Макрона.

21:15. Багатотисячне «Путін – х**ло» на матчі баскетбольної Євроліги

Фанати підтримали Україну на грі Жальгіріс Каунас – Реал Мадрид. Дякуємо, Литва!

21:12. У Харкові евакуювали обладнання центру переливання крові у підвальні приміщення. Тепер там усе буде. З ранку центр відновить роботу. Інформація Sport.ua.

21:10. Британський Прем'єр-міністр Борис Джонсон закликав країни НАТО вимкнути Росію від SWIFT. Нагадаємо, раніше проти були Франція, Італія та Німеччина. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Провів розмову з головою італійської дипломатії Луїджі Ді Майо. Повна солідарність Італії та України. Колега запевнив мене, що Італія підтримає відключення Росії від SWIFT».

Є повідомлення, що Франція та Німеччина також готові переглянути свою позицію.

21:05. У Києві знову сказали: загроза авіаудару, людям треба йти в укриття (КМДА).

20:40. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив про прибуття в Україну колони польських вантажівок з боєприпасами для української армії:

«Колона з боєприпасами, які ми передаємо Україні, вже дійшла до наших сусідів. Ми підтримуємо українців, ми солідарні та рішуче виступаємо проти російської агресії».

Незабаром Польща закриє свій повітряний простір для російських літаків.

20:20.  Президент Володимир Зеленський та президент США Джо Байден провели розмову щодо санкцій та антивоєнної коалції:

Зеленський: «Дослівно: «Посилення санкцій, конкретну оборонну допомогу та антивоєнну коаліцію обговорив щойно з президентом США Джо Байденом. Вдячний США за потужну підтримку України!»

19:45. Кабмін на позачерговому засіданні ухвалив низку рішень: зокрема, щодо випуску військових облігацій, посиленої охорони портів та тимчасового зупинення експорту препаратів крові.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив під час брифінгу: «Наша економіка переорієнтовується в формат роботи: все для фронту, все для перемоги. У такий самий формат маєте переорієнтуватись і ви, шановні громадяни. Сьогодні відбулось позачергове засідання уряду, на якому ухвалили низку рішень, необхідних для забезпечення армії, стабільної роботи лікарень, критичної інфраструктури в період воєнного стану.

Державна казначейська служба спільно з Мінфіном здійснить перерозподіл коштів, щоб передусім фінансувати посилення нацбезпеки і оборони, необхідні позачергові заходи в умовах воєнного стану, та платежі. Друге, уряд прийняв рішення здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн шляхом поетапного випуску військових облігацій. Також, уряд затвердив додаткові види грошового забезечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу».

19:30. Охтирка. ЗСУ не здають позицій, місто не віддають ворогові. Росіяни обстрілюють ураганами. Стріляли по житловому масиву Дачний, де знаходиться військова частина. Снаряд потрапив до дитячого садка. Загинуло 5 людей, у тому числі 1 дитина. Ще 15 людей (в т.ч. 1 дитина) поранено. Дмитро Кулеба назвав це воєнним злочином. Також розстріляли двох цивільних, таксистів: один – під Кролеійєм, другий – у місті Тростянець. Суми не здають позицій, точаться бої за місто.

18:40. Глава НАТО Єнс Столтенберг у прямому ефірі заявив: «Угоди НАТО з Росією більше не працюють. Ми розгортаємо додаткові елементи сил швидкого реагування на суші, на морі та у повітрі. НАТО надасть Україні системи ППО та велику кількість озброєнь».

17:45. Підтвердилася інформація про 4 вбитих та більше 15 поранених внаслідок авіаудару по мирних жителях у Мар'янівці у Вишгородському районі Київської області, повідомляє Київська ОДА.

Глава Київської ОДА Олексій Кулеба у Facebook: «На жаль, є й втрати серед мирного населення в Поліссі, Мар'янівці та Гаврилівці. У Мар'янівці у Вишгородському районі ворожі сили цинічно завдали авіаудару мирним жителям. Станом на цей момент підтвердилася інформація про 4 убитих та понад 15 поранених. Висловлюємо щирі співчуття сім'ям загиблих».

17:40. Після важких боїв ворог захопив Антоновський міст, відкривши собі шлях на Херсон. Керівництвом Херсонської області докладається максимуму зусиль для підтримання правопорядку та збереження людських життів, повідомив керівник обласного оперативного штабу Геннадій Лагута.

17:30. Донька прес-секретаря президента РФ Єлизавета Пєскова виступила проти війни.

17:20. Пожежа у будинку СБУ в Чернігові.

Пожежа в будівлі Чернігівського обласного управління Служби безпеки України спалахнула після влучення в неї двох снарядів. Вогонь охопив дах, куди влучили два снаряди.

17:00. Складна історія у кількох частинах. На Оболоні було спіймано ДРГ супротивника. При цьому пускова машина ЗРК Стріла-10 переїхала легковий автомобіль. Виходить, що це той самий епізод. Розслідувачі роблять деякі висновки.

16:30. У Харкові оголошено повітряну тривогу.

Міська влада попередила мешканців Харкова, що на місто сунуть російські бомбардувальники, тому всім негайно треба сховатися в об'єктах укриття та бомбосховищах.

16:28. Федерація баскетболу України звернулася до FIBA, до баскетбольних клубів та всієї баскетбольної спільноти світу.

ФБУ закликала заборонити росіянам брати участь у всіх змаганнях FIBA.

16:25. Знайдіть 11 відмінностей. Лондон 194x та Харків 2022.

16:20. Газета «Советский спорт» проти війни.

16:10. На під'їздах до Харкова планомірно знищують ворожу техніку.

Хлопці-танкісти, навіщо ви їдете на нашу землю? Навіщо ви йдете на вірну смерть? Забирайся геть!

15:55. Путін у розмові з Президентом Китаю Сі Цзіньпіном заявив, що Росія готова вести переговори з Україною на високому рівні, повідомляє китайське центральне телебачення CCTV.

15:50. Росія підбила корабель країни НАТО?

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний написав у Facebook: «Російський корабель підбив румунський бункеровщик «Міленіум Спіріт» за 12 миль від порту Південний. Обставини з‘ясовуються, зв‘язку з судном немає».

15:40. Волонтер Родион Шовкошитний: «Отримав апдейт стосовно прикордонників острова Зміїний. Це не офіційно, і виходить з перехоплення, в якому було про полонених українців, і це все потребує перевірки відповідних органів, і впевнений, що це станеться. 

Приблизно хронологія подій наступна. Навіть коли масованим вогнем були знищені всі споруди на острові, на ньому залишались живі українські прикордонники. Якщо це так, то їх взяли в полон. Якщо вони мертві, відповідно, їх вбили.

Наскільки мені відомо, трупів ще ніхто не бачив. Я досі сподіваюся, що інфа від Геращенка про вбитих 13 прикордонників Зміїного – припущення».

15:25. Президент РФ Владімір Путін готовий відправити до Мінська російську делегацію для переговорів з українською стороною, повідомив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

За словами Пєскова, до неї увійдуть представники Міноборони, МЗС та адміністрації Кремля. Днем раніше президент України Володимир Зеленський запропонував Путіну сісти за стіл переговорів.

15:10. Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

14:40. Мер Києва Віталій Кличко: Київ в обороні, ситуація складна, ворог хоче знищити столицю.

Кличко: «Місто вступило у фазу оборони. Зараз у деяких районах лунають постріли і вибухи. Українські військові знешкоджують диверсійні групи росіян. На жаль, деякі з цих диверсійних груп уже проникли в Київ. Ворог хоче поставити на коліна столицю та нас з вами знищити.

"Українська армія тримає оборону навколо Києва. Ситуація складна. Але ми віримо в наші Збройні сили. Підтримуємо їх, допомагаємо. Не виходьти з дому або укриття. Зробіть запаси води, їжі та речей першої необхідності, підготуйте теплі речі, пледи, щоб брати їх на час укриття

Внаслідок потрапляння уламків ракети в будинок за адресою Кошиця, 7а, рано вранці у п’ятницю поранено 4 мешканців будинку. Також через наїзд російської воєнної техніки на Оболоні постраждав мирний мешканець – чоловік похилого віку. Він перебуває в реанімації в Лікарні швидкої допомоги у важкому стані».

14:15. Охтирку обстріляли ураганами, потрапили в укриття та дитячий садок, є загиблі та важкі поранені, серед яких діти, повідомляє військовий штаб Сумської ОДА.

14:00. Звернення Володимира Зеленського. Вторгнення Росії в Україну – це не просто вторгнення

13:30. У Харкові розпочалися серйозні бойові зіткнення.

13:15. Охтирку накрили російські Гради. Цілилися по військовому містечку, постраждав дачний кооператив. Інформації щодо загиблих немає. Люди були попереджені про обстріл.

У Сумах чутно поодинокі вибухи під містом. Війська РФ відступили до непрацюючого аеропорту.

12:56 Ігор Мосійчук: «Українців не перемогти! На Оболоні місцеві гопники відібрали БТР. Від**здили російських солдатів. Дочекалися ЗСУ та все спокійно їм передали. Київ стоїть!»

12:52. Володимир Зеленський призначив Юрія Лебедя командувачем Нацгвардії України.

12:47. ДСНС: у Мелітополі снаряд потрапив до житлового будинку. Постраждали 12-річна дівчинка та її 46-річний батько.

12:30. ВІДЕО. Повітряний бій у небі. Український пілот збиває російський винищувач над Харківщиною.

Опубліковано спочатку в УНІАН із описом: «Просто божевільні кадри, на яких МіГ-29 ВПС України збиває винищувач Су-35 ВКС орків. Слава Украине! Смерть ворогам!»

12:27. Фотографії обстрілу житлового масиву в Харкові, Кінний ринок.

12:20. Інформація Sport.ua. Під Харковом у Дергачах стоять російські танки, у Малій Данилівці – українські. Сьогодні явно буде жарко – Олексіївка, Павлове Поле.

12:17. Відмінні новини! Острів Зміїний знову наш! 

Цю локацію утримують українські прикордонники. Інформація: Вадим Денисенко, радник МВС.

12:14. КМДА: у зв’язку з наближенням активних військових дій мешканців Оболонського району просять не виходити на вулицю.

Будьте пильні та залишайтеся в приміщеннях – вдома або в укриттях. Виходити на вулицю зараз дуже небезпечно у зв’язку із наближенням ворога. Єдиним винятком може бути необхідність переміщення в укриття у разі ввімкнення сигналу «Повітряна тривога». Тримайтеся подалі від вікон! Бережіть себе!

12:07. УЄФА: українські та російські команди гратимуть на нейтральному полі

Союз європейських футбольних асоціацій у зв'язку з агресією РФ ухвалив рішення.

12:00. ОФІЦІЙНО. У Санкт-Петербурга забрали фінал Ліги чемпіонів 2021/22.

Вирішальний матч відбудеться на «Стад де Франс» у передмісті Парижа.

11:56. У Харкові атака по житловому району!

Антон Геращенко: «Харків. Район Кінного ринку. Удар Ураганом або Смерчем по житловому району. Ракета не розірвалася. Путін – вбивця!»

11:44. Олексій Арестович: «Інформація про висадку десанту на Оболоні – фейк!»

11:40. У Вінниці спрацювала протиповітряна оборона. Приблизно годину лунали сирени. Одна з ракет полетіла у бік аеропорту в Гавришівці.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов повідомив: «Українські військові збили російську крилату ракету під Вінницею».

Генпрокурор Ірина Венедиктова: «Приблизно о 06:00 із безпілотника було потрапляння до будівлі точки управління польотами військового аеродрому Калинівка під Вінницею. 3 особи поранені, з них 2 військові, 1 цивільна. Кваліфіковано як диверсію».

Попередньо: одна людина загинула, 5 поранених на Вінницькому олієжировому комбінаті. Влучила ракета.

11:25. Ганьба! Український дипломат Костянтин Єлісєєв назвав «три країни» – Франція, Італія та Німеччина – які заблокували санкції Євросоюзу для РФ щодо блокування системи Swift. Інші санкції від Євросоюзу, оголошені вчора, набрали чинності 20 хвилин тому.

10:59. Антон Геращенко: «Диверсанти, які заїхали на раніше захоплених машинах ЗСУ та переодягнуті у форму українських військових, розстріляні та знешкоджені!

Поліція Київської області під Гостомелем під час бойової зіткнення затримала двох російських окупантів. Один важко поранений – йому надається допомога. Другий, що з Кемеровської області розповів, що командири сказали, що вони йдуть на навчання».

10:35. Інформація журналіста Sport.ua: «З Мінського масиву у бік Оболоні їдуть російські танки. У Гостомелі знову бій розпочався, 5 хвилин назад. Дуже бахає. Стріляють Гради».

10:30. Генштаб ЗСУ підтвердив: втрачено місто Конотоп Сумської області. Інформація джерела Sport.ua: «З Конотопу: боїв немає. Пішли всі українські війська, поліція та адміністрація. Війська РФ навколо міста контролюють входи та виходи. Громадянських пропускають без проблем».

10:25. Олексій Арестович: Ідуть серйозні бої за Мелітополь. Херсон тримається.

10:20. Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ.

10:15. Інформація журналіста Sport.ua: «З Києва у Вишгород немає виїзду, підірвали міст над каналом».

10:08. Міський голова Охтирки: «У місті лунає сирена, бо обстрілюють градами з боку Солдатського».

10:02. Генеральний штаб ЗСУ: «Увага! На Оболоні ворожа ДРГ. Просимо громадян повідомляти про пересування техніки! Виготовляти коктейлі «Молотова», знешкоджувати окупанта! Мирним мешканцям – бути обережними! Не залишати оселі!»

10:00. Антон Геращенко: «Під Гостомелем наші Герої спалили колону окупантів! Слава героям!»

09:52. У Кривому Розі та інших містах Дніпропетровської області повітряна тривога. У пабликах пишуть, очікується десант (не підтверджено).

09:48. Перестрілка на Мінському масиві у Києві.

09:42. Антон Геращенко: «Житловий будинок у Києві після нічної повітряної атаки. Путін – убивця!»

09:40. Нова інформація: «Охтирка – ґрунтовно відбита атака росіян. Місто практично вільне». Проте знову лунають сирени.

09:36. Ситуація загострюється. У центрі Києва чутно постійні залпи. Повідомлення з Гостомелю: «Бій під склозаводом тривав 40 хвилин. У нас по вулиці будинки горять. Наших не чути. Гелікоптери прасують».

09:30. Ганна Маляр: «Російські військові захопили два автомобілі ЗСУ, переодяглися у форму українських військових і на швидкості рухаються до центру Києва зі сторони Оболоні. За ними слідує колона російських військових вантажівок. Вони обов'язково будуть знешкоджені».

09:25. Російські джерела інформують, що військовий аеропорт під Міллерово в Ростовській області зазнав удару. Удар, ймовірно, був завданий знаряддям «Точки-У» по інфраструктурі військового аеродрому. За попередніми даними, є поранені. Вибух був чутний у місті, машини швидкої допомоги виїхали в район аеродрому. Точних даних про жертви та результати удару немає.

09:20. Декілька джерел повідомляють, що колона з приблизно сотні танків перетинає кордон з боку Білорусі і рухається у бік Києва через Гостомель.

09:10. Ганна Маляр: «Інформація від Головнокомандувача ЗС України Валерія Залужного. На чернігівському напрямку та безпосередньо на підході до Чернігова українським військовим вдалося утримати оборону та відбити прорив російських військ. Ворожа техніка вимушена була відступити з Чернігова у напрямку Сєднєва та з Городні у Семенівку. Захоплено ворожі трофеї у вигляді техніки та документів з особистими даними росіян. Смерть ворогам!»

08:55. Державна інспекція ядерного регулювання України: «Дані з автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження, які доступні в режимі онлайн, свідчать про перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випомінювання (червоні точки) на значній частині пунктів спостережень. Внаслідок окупації та бойових дій встановити причини зміни показників радіаційного фону у зоні відчуження наразі неможливо».

08:23. Перша ракетка України Еліна Світоліна відреагувала на широкомасштабне вторгнення військ Росії на територію України.

«Моє серце обливається кров'ю. Ми, українці, просимо про підтримку та повномасштабну допомогу всього цивілізованого світу. Щиро дякую нашим хлопцям, які захищають нашу Батьківщину», – написала Світоліна у Твіттері.

08:20. Увага, Київ! Оголошена повітряна тривога! Негайно прямуйте до найближчого укриття.

08:17. Антон Геращенко: «Підбита цієї ночі воєнна техніка окупантів під Конотопом! Слава Збройним Силам України!»

08:00. Другий ранок масштабної війни. Нове звернення Зеленського

07:47. Антон Геращенко: «Найважчий день буде сьогодні. План ворога – прорватися танковими колонами з боку Іванкова та Чернігова до Києва. Російські танки чудово горять при попаданні наших ПТУРів – Стугни, Корсарів та подарунків наших союзників NWLAW та Javelin'ів. Захисники Києві напоготові!»

07:40. Оновлена картка бойових дій.

07:35. В Охтирці та Конотопі серйозно стріляють, йдуть запеклі бої, повідомляють джерела Sport.ua.

07:30. Оперативне зведення щодо подій від Генштабу України.

07:12. Знаменитий шахіст Гаррі Каспаров дав пораду, як Заходу поставити Путіну мат у 4 ходи (джерело JPost):

  1. Підтримати Україну у військовому плані
  2. Збанкрутувати військову машину Путіна
  3. Заморозити та забрати фінанси у Росії
  4. Вигнати Росію з усіх фінансових установ

07:10. Російські війська, які наступають на Київ із Зони відчуження, зупинили біля смт Іванків, де оборонці підірвали міст (джерело: УП).

В бік Києва рухаються російські танки, але біля Іванкова зав’язався бій. Українські сили підірвали міст через річку Тетерів, щоб зупинити колону РФ. Іванків знаходиться на половині шляху від кордону до Києва. Після нього відкривається можливість наступати на Київ через Вишгород.

07:00. НАТО скликає терміновий саміт щодо ситуації в Україні 25 лютого о 16:00 за київським часом.

06:55. Росія запустила по Україні понад 160 ракет — The Washiтgton Post з посиланням на джерела в Пентагоні.

06:50. Суспільне Львів: У Львові лунають сирени!

06:45. Аеропорт Рівне потрапив під ракетний обстріл. Про це повідомив міський голова Олександр Третяк:

«Щойно по території Рівненського аеропорту відбувся ракетний удар. Лише один, а не, як пишуть, декілька. Серйозних ушкоджень не нанесено, поранених немає».

06:21. Пожежу у багатоповерховому будинку на Позняках ліквідовано. Очікується уточнена інформація щодо постраждалих.

06:17. Міністр закордонних справ Дмитрий Кулеба: «Жахливі російські ракетні удари по Києву. Востаннє наша столиця переживала щось подібне в 1941 році, коли на неї напала нацистська Німеччина.

Україна перемогла те зло і переможе це. Зупиніть Путіна. Ізолюйте Росію. Розірвіть всі зв'язки. Виженіть Росію звудусіль».

06:12. За інформацією Міністерства оборони, втрати країни-агресора Росії у перший день війни проти України становили орієнтовно 800 осіб.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила: «Орієнтовні втрати противника на 03:00 25.02.2022. Літаки – 7 од. Гелікоптери – 6 од. Танки – більше 30 од. ББМ – 130 од. Втрати особового складу ворога орієнтовно (уточнюються) 800 осіб».

06:05. Жах. Йдуть вуличні бої у Сумах.

06:00. Президент Франції Емануель Макрон ухвалив рішення про економічну допомогу для України.

05:54. Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила в парламенті, що уряд цієї країни готовий подати заявку на вступ до НАТО: «Загроза великої війни зараз реальніша, ніж будь-коли за довгі роки. Фінляндія готова подати заявку на вступ до НАТО, якщо гостро постане питання національної безпеки».

05:51. Антон Геращенко: «Вулиця Кошиця, 7а. Рятувальники продовжують гасити вогонь та рятувати людей. Швидкі допомоги розвозять поранених у лікарні лівого берега. Точніша інформація про кількість постраждалих буде трохи пізніше. Путін – ти вбивця!»

05:49. Радбез ООН спробує ухвалити рішення про засудження дій РФ. Але легко передбачити, що Росія як постійний член Ради безпеки накладе вето. Глухий кут.

05:45. Очевидці повідомляють, що на аеродром під Бобруйськом (Білорусь) продовжують безперервно сідати повітряні судна військово-транспортної авіації ВКС РФ.

05:32. За першими даними, в будинку троє поранених, один з них – у важкому стані.

05:26. За даними, озвученими на брифінгу Антоном Геращенком, це була збита крилата ракета Калібр.

05:19. Антон Геращенко: «Звертаюся до журналістів українських та західних медіа! Терміново! Хто може! Виїжджайте за адресою: Київ, вул. Кошиця, 7а. Там горить 9-поверховий житловий будинок. Від 4 до 9 поверх. Його гасять рятувальники. Певно, багато жертв серед мирного населення! Терміново покажіть це варварство Путіна на весь світ!»

05:12. У Києві на Позняках горить багатоповерхівка після збиття безпілотника. Палають поверхи з 4-го до 9-го. Рятувальники гасять вогонь. Є загроза обвалу. Інформація ДСНС.

05:05. Державна прикордонна служба України: О 04:25 ворог наніс, попередньо, ракетний удар по прикордонному підрозділу «Приморський Пасад», що в Запоріжській області. Внаслідок атаки серед прикордонників є загиблі та поранені.

05:00. Антон Геращенко: «Браво українським ППО! Вибухи – це були удари нашого ППО по ворожих літаках або безпілотниках! За оперативною інформацією, ворожий літальний апарат був збитий силами українського ППО та впав у Дарницькому районі біля будинку за адресою вул. Кошиця, 7а.

Кадри місця падіння ворожого літального апарату. Дарницький район. На місце вже виїхали бригади рятувальників».

04:52. Суспільне Вінниця: Вінничан попередили про сигнал повітряної тривоги, усіх просять спуститися в укриття.

04:50. Марьяна Безуглая: «Увага! Енергодар – АЕС. Росіяни поставили гаубиці і погрожують обстріляти атомну електростанцію. Це буде біда усієї Європи».

04:42. Олексій Гончаренко: «Наші збили літак супротивника неподалік Києва! Стоїмо! Сьогодні найскладніший і найважливіший день! ППО Києва збивають ракети, випущені окупантами. Стоїмо!»

04:40. Як мінімум 6 вибухів сталося у Києві. Але ППО працює!

04:35. Веб-камера показала потужний вибух у Києві.

04:30. У Києві знову гучно із боку Борисполя. Йдуть авіаудари.

«Рівно о четвертій годині Київ бомбили, нам оголосили, що почалася війна».

04:07. Українські спецслужби з'ясували план Путіна щодо захоплення Києва десантниками, інформує ZN.ua. Мета: Кремль хоче створити дві України.

  • За оперативним задумом РФ, силами до 2 тисяч спецназівців планується захопити один з двох аеропортів у Києві.
  • Далі до столиці прибудуть ще до 10 тисяч десантників літаками Іл-76 разом із легкою броньованою технікою.
  • Одне із завдань – захопити українську владу та шляхом шантажу змусити підписати домовленості на умовах Росії.
  • Навіть якщо влада встигне евакуюватися – хтось із проросійських політичних маріонеток очолить уряд, аргументуючи це втечею попереднього керівництва.
  • У результаті Україна може бути поділена на дві частини – за принципом Західної та Східної Німеччини, або Північної та Південної Кореї.

03:56. Джен Псакі (прес-секретар Білого Дому): Персонал Чорнобильської АЕС утримується у заручниках російськими бойовиками.

03:45. Росіяни взяли в кільце Конотоп, техніка РФ йде на Київ.

Голова ОДА Сумщини Дмитро Живицький: «В кільце взяте місто Конотоп, місто Охтирка героїчно двічі відбила ворожий наступ. На жаль, населені пункти Сумської області взяті в облогу. Техніка з міста Суми вийшла в напрямку міста Києва, дуже багато техніки, яка пройшла транзитом, направляється на західний напрямок.

Поки що виїзд в напрямку Києва відкритий, але вже стоять блокпости ворогів, через які вони пропускають мешканців області. Дуже багато техніки, що пройшла транзитом, прямує на західний напрямок. Звертаюсь до всіх, хто може боротися зі зброєю в руках, зустріти ворога на нашій рідній землі».

03:35. Генеральний штаб ЗСУ: «Шановні співгромадяни – жителі Сумської, Чернігівської, Херсонської, Житомирської, Київської, Харківської областей! Вірогідно вночі рашисти будуть підтягувати свої війська з паливом і боєприпасами.

Передавайте інформацію про пересування ворожої техніки українським військовим або керівництву своїх населених пунктів, районів, областей! Тільки разом переможемо!»

03:30. Генеральний штаб ЗСУ: «Угруповання сил оборони веде організовану оборонну операцію на півдні. Визначеним складом сил ведуться оборонні бої в районі східніше Херсону. Механізовані підрозділи ЗС України відбили автомобільний міст та закріпилися на лівому березі Дніпра.Нашими механізованими підрозділами в районі Рикове нанесено ураження переважаючим силам противника. Ворог знищений, успіху не має.

На Сіверському напрямку ведуться оборонні бої в районах Перемога та Глухів. Ворожа колона зупинена. Підрозділи першої танкової бригади по річці Білоус у напрямку Чернігова зупинили переважаючі сили окупантів. На Волині механізовані підрозділи ЗС України зайняли позиції на визначених рубежах в готовності до відбиття наступу противника. На Слобожанщині оперативне угруповання ЗС України веде оборону в районах населених пунктів Довжанка, Харків, Охтирка, Суми. В районах Вовчанська, Білого Колодязя, Приколотного ведуться оборонні бої. Підрозділи забезпечення в Охтирці зупинили черговий наступ противника.

Угруповання Військово-Морських Сил ЗС України продовжує ведення бойових дій в південно-західній частині Чорного моря. Здійснюється оборона пунктів базування та портів Одеси, Південного, Очакова, Чорноморська. Визначені сили і засоби перейшли до оборони міста Києва. Повітряні Сили ЗС України здійснюють відбиття повітряних ударів противника, ведуть постійну розвідку застосуванням БПЛА, нанесено удари по колонах окупаційних військ в районах населених пунктів Нова Збурівка, Куп’янськ, Нова Каховка та десанту противника в районі аеродрому Гостомель.

Угруповання об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей за результатом бойових дій на окремих напрямках відновили положення по передньому краю. В смузі відповідальності окремих підрозділів противник намагається вклинитися в бойові порядки наших військ на глибину взводних опорних пунктів. Орієнтовні втрати противника склали: танків – більше 30 од., бойових броньованих машин – до 130, літаків – 7, вертольотів – 6. Вірте у Збройні Сили України і нашу Перемогу! Разом до Перемоги!»

03:21. Державна прикордонна служба України в м.Суми: «Через дії агресора горить КПП Державного ліцею-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка Державної прикордонної служби України. Вихованців ліцею (підлітків) в навчальному закладі немає».

03:10. Олексій Арестович видав аналіз на поточний момент:

«Увага. Різні джерела пишуть, що очікуються ракетні удари по Києву о 3 годині, посилаються на CNN. Наразі такі удари розглядаються як «імовірні». Слід зазначити, що мирним громадянам такі удари загрожують дуже мало. Бити будуть по військових об'єктах.

Сьогодні ми зупинили їх. Практичне вклинення на нашу територію склало в середньому сорок кілометрів. ППО збереглося, війська боєздатні, ми застосовуємо і авіацію (тому, коли ви чуєте звуки літаків, це цілком можуть бути наші, як сьогодні, коли вони збивали російські гелікоптери над Гостомелем). Загалом, у них провал насправді. Провал і першого удару та наступних планів.

Героїчна оборона наших військ, чудеса, які показують наша армія, прикордонники, нацгвардія, інші структури, є головною умовою та головною причиною цього провалу: Чернігів, Суми, Київ, Харків, вся зона ООС, Херсон.

Тож завтра буде найстрашніший день. Страшніше, ніж сьогодні. Завтра вони включать усі свої можливості, щоб зламати нас психологічно і – на полі бою. Але, з іншого боку, вже буде й легше. Ефекту раптовості немає, звичка почала утворюватися, десантами нас не налякаєш. Завтра будуть і повітряні удари, і десанти, і вклинення, і оточення.

Проте, лише за сьогодні із втрати – 7 літаків та 7 вертольотів, більше 30 танків, понад 130 бронемашин. Вбитими противник втратив, за найстриманішими оцінками (і даними нашої розвідки), щонайменше 450 солдатів і офіцерів (тільки під Гостомелем ми їх намолотили щонайменше двісті). У полон потрапили понад два десятки їхніх солдатів. Приблизно половина атакуючих – строковики.

За даними нашої розвідки, противник приголомшений силою опору та дуже низькими темпами свого просування. Витримаємо завтра – на третю добу стане суттєво легше. А там – і перемога».

03:00. Президент України Володимир Зеленський наказав утворити Ставку Верховного головнокомандувача. Координатором Ставки призначається секретар РНБО Олексій Данілов.

В указі Зеленського на сайті глави держави сказано: «У зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України, що загрожує її державній незалежності та територіальній цілісності, для забезпечення стратегічного керівництва Збройними силами України, іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами (…), ухвалюю утворити Ставку Верховного головнокомандувача».

02:55. Держсекретар США Тоні Блінкен стверджує, що «всі докази свідчать про те, що Росія має намір оточити Київ і загрожувати йому».

Держсекретар США заявил під час спеціального засідання ОБСЄ: «Дії Росії є образою демократії, прав людини, людської порядності. Протягом місяців Росія прикидалася дипломатією, наполягаючи, що не мала наміру вторгнутися в Україну. Весь час Кремль готував цю холоднокровну атаку, масштабів якої в Європі не було з часів Другої світової війни.

За словами Блінкена, плани РФ оточити та загрожувати українській столиці призведуть до масових порушень прав людини: «Члени цієї організації і все міжнародне співтовариство тепер чітко бачать повну відмову Росії від зобов'язань, які вона взяла перед світом, і ми цього ніколи не забудемо».

02:40. Як стало відомо Sport.ua, Всесвітня федерація шашок (FMJD) підтримала Україну в боротьбі проти РФ. Українські шашкісти із початком вторгнення 24 лютого звернулися до FMJD із закликом засудити російську агресію.

Листа підписали провідні спортсмени збірної України: Юрій Анікєєв (капітан команди), Юлія Макаренкова, Олена Коротка, Вікторія Мотрічко, Артем Іванов, Денис Шкатула, Фелікс Шепель, Іван Антоненко, Юрій Бобков.

В офіційній відповіді керівництво FMJD висловило солідарність з Україною та відзначило, що на початку березня буде проведено благодійний турнір онлайн, всі виручені кошти від якого буде відправлено до фонду для жертв вторгнення РФ в Україну.

02:20. Військовий журналіст Аркадій Бабченко: «Гостомель – справді переломний момент. Якщо вдасться утримати – а вдруге захопити його буде на два порядки складніше, та й час уже втрачено – то на бліцкризі можна остаточно ставити хрест».

02:15. Українців закликали знищувати мітки військових РФ на дорогах

На українських дорогах з'явились підозрілі знаки. Мітки є системою сигналів, яку використовує ворог. Мінінфраструктури закликало громадян України фіксувати та знищувати залишені російськими військовими мітки на дорогах та інших інфраструктурних об'єктах країни.

«Це система сигналів, яку використовує російське вороже військо, зокрема вночі. Замальовуйте їх або присипайте землею, брудом, заливайте смолою», – йдеться у повідомленні. Міністерство закликало українців бути пильними та обов'язково повідомляти про подібні мітки поліції за допомогою гарячої лінії 102».

02:11. Антон Геращенко: «Загибель 14-річного хлопчика у Чугуєві вранці. Чим перед російським світом завинив Антон Тарасенко? Дайте відповідь мені, росіяни! Путін, ти вбивця!»

Офіційне повідомлення поліції Харківщини: «24.02.2022 о 07:18 до Чугуївського РУП надійшло повідомлення про вибух у житловому будинку, при виїзді встановлено, що при обстрілі Чугуївського військового аеродрому снаряд влучив поблизу житлових будинків, внаслідок чого загинув неповнолітній Тарасенко Антон Ігоревич, 10.06.2008, м. Чугуїв, мікрорайон Авіатор, 157, кв. 1».

02:09. Зірки українського баскетболу Святослав Михайлюк та Олексій Лень виступили із заявою на підтримку рідного народу у війні проти РФ.

02:05. Сирена оповіщення подається системно. Один довгий гудок – приготуватися. Три короткі гудки – негайно залишити приміщення і перейти в бомбосховище.

02:00. Президент України Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію. Відповідний указ опубліковано на офіційному сайті Президента.

Мобілізація має проводитися протягом 90 діб із дня набрання чинності цим указом на всій території України. Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб військових формувань доручено здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

Генштабу ЗСУ доручено визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації. Кабміну доручено забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інших заходів, пов'язаних з оголошенням та проведенням загальної мобілізації.

01:50. Генеральний штаб ЗСУ: «Шановні співгромадяни - жителі Сумської, Чернігівської, Херсонської, Житомирської, Київської, Харківської областей! Вірогідно, вночі рашисти будуть підтягувати свої війська з паливом і боєприпасами. Передавайте інформацію про пересування ворожої техніки українським військовим або керівництву своїх населених пунктів, районів, областей! Тільки разом переможемо!»

01:34. Колишній півзахисник «Спартака», «Дніпра» та збірної України Максим Калініченко, який нині живе в Москві, поділився думкою про початок війни РФ проти України:

«Це чорний день. Один із найстрашніших днів у моєму житті. Я не можу на це все дивитися. Я не можу в це повірити, хоча усе це очікувалося. Але я вірив у мінімальний здоровий глузд. А зараз мої друзі та рідні сидять у паркінгах, метро, ​​гаражах. З котами, собаками, мишами, мабуть. Батьки вдома іржуть і, як можуть, піднімають настрій. Залізні люди. Я не знаю, що робити. Я спустошений. ЩО Ж ВИ, Б**ДЬ, НАКОЇЛИ?!», – написав Максим.

01:07. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що до Києва увійшли диверсійні групи РФ, і Росія планує вбити главу держави.

«Маємо інформацію про те, що до Києва увійшли диверсійні групи ворога. Тому я дуже прошу киян: будьте уважні, дотримуйтесь правил комендантської години. Я залишаюся в урядовому кварталі разом із усіма, хто необхідний для роботи центральної влади.

Моя сім'я – не зрадники, а громадяни України. Але де вони зараз перебувають, я сказати не маю права. За наявною у нас інформацією, ворог позначив мене як ціль номер один. Мою родину – як ціль номер два. Вони хочуть знищити Україну політично, знищивши главу держави».

За попередніми даними, внаслідок боїв із ворогом у четвер загинули 137 українських громадян – військових та цивільних, а також сотні людей було поранено.

01:00. Президент України Володимир Зеленський у свіжому зверненні розповів про українських героїв на острові Зміїний. 13 прикордонників отримають звання Героїв України посмертно.

00:58. Хакерська група Anonymous повідомила, що поклала спати сайт російської пропагандистської телестанції RT News.

00:47. Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний підбив підсумки першого дня війни.

00:40. Кирило Данильченко докладно розповів про ситуацію на південному напрямку.

00:25. У харківських пабліках публікується наступна інформація: «Орієнтовно о 4-й годині ранку планується артобстріл по Харкову з боку РФ. Заводіть будильники та спускайтеся в бомбосховища або підвали».

00:12. Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив про загибель 13 українських прикордонників у боях на острові Зміїний (Одеська область):

«Російський корабель запропонував гарнізону острова Зміїний здатися. Був посланий на… Далі розпочався ракетно-артилерійський удар. 13 українських прикордонників загинули. Вічна слава Героям! Ганьба і смерть російським окупантам!».

00:01. В Україні розпочався другий день великої війни.

Підсумки першого дня війни, 24 лютого

  • Вторгнення Росії розпочалося з бомбардування стратегічних об'єктів України. Потім стався перехід кордонів військовою технікою, використання російських винищувачів та гелікоптерів.
  • Російські наземні війська майже одночасно вдарили з багатьох напрямків. Напружені бої – на лінії зіткнення на Донбасі, на Херсонщині, а також на півночі – Чернігівській, Сумській, Київській та Харківській областях
  • Запеклими зіткнення були бої поблизу Сум та у Гостомелі під Києвом, де розташоване летовище «Антонов». ЗСУ нанесли артилерійський удар по аеропорту, на якому висадився ворожий десант, та знищили окупантів.
  • Агресор застосував бойову авіацію проти прикордонників та бійців ЗСУ на острові Зміїний та захопив цю локацію. 13 українських прикордонників героїчно загинули у бою.
  • Російські війська захопили Чорнобильську АЕС. Стан об'єктів колишньої ЧАЕС та сховища ядерних відходів невідомий.
  • Українськими воїнами збито 7 літаків, 4 гвинтокрила окупантів, кілька десятків одиниць броньованої техніки та сотні людей особового складу. На Сумщині українські військові знешкодили 15 ворожих танків, застосувавши переносні ракетні комплекси Javelin.
  • Взято в полон багато російських військових. Спершу затримали двох російських військовослужбовців мотострілкового полку. Розвідувальний взвод 74 мотострілкової бригади Росії здався у полон військовим Збройних сил України під Черніговом.
  • За даними міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, від початку нового нападу на Україну через агресію російської армії загинули 57 українців – цивільних і військових.
  • Президент США Джо Байден оголосив про запровадження санкцій проти найбільших банків Росії, зокрема ВТБ, та її секторів економіки. Вашинтон обмежить здатність РФ проводити операції зокрема з доларами та євро, розширить санкції проти російських еліт та скоротить на 50% імпорт Росією високотехнологічної продукції. Водночас до відключення Росії від SWIFT поки що не вдаються. Байден вважає, що це може стати наступним кроком.
  • Великобританія заявила, що повністю заморозить активи другого за величиною російського банку – ВТБ. Сума грошей, яку громадяни Росії зможуть покласти на свої банківські рахунки у Великій Британії, буде обмежена. Аналогічні заходи буде введено і щодо Білорусі.

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Хлопці, величезний вам респект, що продовжуєте працювати навіть у таких умовах. Сподіваюсь, що скоро зможу до вас приєднатися.
dadaali117788
фаны Жальгириса просто красавцы!!!! администрации спорт юа ( даже не смотря на то что меня постоянно банят за антирассейсую риторику) выражаю респект за выполняемую работу в сложных условиях
Vadya
Зашёл на ихний sports.ru и ещё раз убедился, что эти твари не должны существовать!!!!!!!!!
Vadya
русские - это не народ,это быдло , их не должно существовать!
firstromario
а на цьому сайті далі не можна слова на букву к і на букву м писати? боїтесь що це спричинить міжнародну ворожнечу?
ABOBA
Вы слышали новое обращение Пуйла? Какое же оно *****
000
Ребят, уберите, пожалуйста, nahuj ссылку на твиттер hrебаного русского фашиста "старшина в засаде" (17:20). Не портите себе карму.
ABOBA
Там щас на 1+1 Цыганык новости ведет)))
Максим Коваленко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил