Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 березня 2022, 21:23
43003
5

Північний і південний фронт. День 8. Зробіть із РФ дірку на карті. LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій четверга, 3 березня

| Оновлено 04 березня 2022, 21:23
43003
5
Північний і південний фронт. День 8. Зробіть із РФ дірку на карті. LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

8-й день війни. 3 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Підсумки 8-го дня війни, 3 березня

  • Росіяни активно обстрілюють Харків, лише за 3 березня через обстріли виникли пожежі у понад 40 житлових будинках. Ворог також б’є по трансформаторних підстанціях та міській інфраструктурі.
  • Росіяни нанесли авіаудар по місту Ізюм на Харківщині. Внаслідок бомбардування загинуло щонайменше восьмеро людей, двоє з них – діти.
  • Військові тримають оборону – вони розгромили першу танкову армію Росії під Харковом, яка вважалася елітним підрозділом в РФ.
  • Російська авіація у Чернігові атакувала будинки та дві школи. Внаслідок авіаударів по житловому сектору загинули щонайменше 33 людини, ще 18 травмовані. Також росіяни обстріляли нафтобазу, пожежа спалахнула у резервуарі з 4 тоннами пального.
  • На Сумщині в Охтирці було знищено машинне відділення Охтирської ТЕЦ. Немає опалення та електроенергії. Внаслідок авіаудару по ТЕЦ в Охтирці загинули двоє людей.
  • Поблизу Запоріжжя росіяни атакували Енергодар та намагались захопити Запорізьку АЕС. Місцеві героїчно захищали місто та закидували ворожу техніку «коктейлями Молотова».
  • Обережними варто бути мешканцям Херсона, куди напередодні прорвались російські війська та розпочали мінувати вулиці.
  • Українці ліквідували генерал-майора ВДВ Росії Андрія Суховецького. Наразі це найбільш високопоставлений російський військовий, ліквідований за час вторгнення Росії.
  • Українські військові збили два російські літаки-винищувачі. Над Ірпінем знешкодили Су-30, а біля Волновахи – Су-34. 
  • Станом на ранок 3 березня у Росії серед особового складу загинули 9 тисяч військових.
  • За тиждень війни українці знищили таку ворожу техніку: танків ‒ 217, ББМ ‒ 900, артилерійських систем – 90, реактивних систем залпового вогню – 42, засоби ППО – 11, літаків – 30, гелікоптерів – 31, автомобільної техніки – 374, легкі швидкісні катери – 2, цистерн з пальним – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.
  • Поліція повідомляє, що в українських містах загинуло 19 поліцейських, 60 поліцейських отримали важкі поранення, двоє зникли безвісти.

Онлайн-трансляція подій, 3 березня

23:59. Повітряні атаки на Харків продовжуються

Ввечері 3 березня російські окупанти продовжили нищівні обстріли Харкова та Ізюму з авіації та артилерії.

Заступник міського голови Ізюма Володимир Мацокін: «В Ізюмі безперервна канонада. Спершу бомбардування, а тепер канонада».

Російські окупанти застосовують Гради. У Харківі чути вибухи та звуки військових літаків. Усіх людей закликали сховатися в об'єктах укриття та бомбосховищах».

23:30. На Миколаїв може бути здійснено атаку, потрібно оборонятися

Є ймовірність, що війська окупантів у п'ятницю, 4 березня, намагатимуться прорватися до Миколаєва.

Мер міста Олександр Сенкевич: «Сподіваюся, що цього все ж таки не станеться. Інакше, зазначив він, місто оборонятиметься. Закликаю зберігати голову холодною, зібратися та скоординуватися, робити коктейлі Молотова та співпрацювати з теробороною.

Весь день ворожі війська маневрували областю, обходили місто з різних боків. Пересуваються ворожі інженерні війська, які зводять понтони – можливо, вони хочуть переправитися через річку.

У Баштанському та Снігурівському районах зафіксовано велике накопичення військ: до 1000 одиниць різної техніки – танки, БТРи, ракетні установки, техніка забезпечення.

Я спілкувався з мером Маріуполя, там розбомбили все, немає води та світла. Тому рекомендую городянам запастися питною водою».

23:10. Енергодар: колона техніки РФ рухається до Запорізької АЕС

В Енергодарі колона техніки РФ вирушила у напрямку атомної електростанції.

Мер Енергодара Дмитро Орлов: «Колонна ворожа техніка вирушила в напрямку атомної електростанції. У місті чути гучні постріли, які лунають з того боку!

Перед цим мер Енергодара повідомив, що після обстрілу міста та заходу окупантів на його вулиці точно відомо щонайменше про двох поранених цивільних жителів.

Раніше Орлов повідомив, що близько 100 одиниць військової техніки росіян зайшли до міста, жителі намагаються чинити опір, триває бій на блокпостах.

22:40. Білий дім: путін уже ввів в Україну 90% зібраних військ, все ще хоче взяти Київ

Кінцевою метою війни, яку розв'язав путін, є захоплення Києва, а також усієї України.

Спікер Білого дому Джен Псакі на брифінгу в Білому домі: «Взяти Київ залишається наміром путіна. За даними Пентагону, 90% бойової сили, зібраної навколо України, вже перетнули кордон. Вони також запустили понад 480 ракет».

За даними США, у Росії вичерпуються резерви військовослужбовців та техніки, які можна долучити до агресії проти України. Втім, у Білому домі не вбачають ознак послаблення агресії, а навпаки, спостерігають її ескалацію.

Джан Псакі, представник Білого дому: «Тобто вони продовжують добиватися своєї кінцевої мети – взяття Києва та взяття всієї України».

22:05. Пєсков, прикрути вуса. США, Британія ввели санкції для путінських олігархів

Сполучені Штати ввели санкції проти більшої кількості російських олігархів та їхніх сімей, зокрема – на прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова та інших. Під санкції потрапили особи, які збагачуються коштом росіян, просувають своїх близьких на топ-посади, а також особи та компанії, які постачають необхідні ресурси для вторгнення Росії в Україну.

Штати запроваджують санкції проти найближчого оточення Путіна. Серед них – Алішер Усманов, один із найбагатших людей Росії. Його власність буде заблокована для використання в США та громадянами США, включаючи його суперяхту, щойно захоплену Німеччиною, та його приватний літак, один із найбільших приватних літаків Росії.

Під санкції потрапив Дмітрій Пєсков, який як спікер Путіна є головним постачальником путінської пропаганди. Сполучені Штати також запровадять візові обмеження для 19 олігархів та 47 членів їхніх сімей та близьких оточень. Також під санкції потраплять Ніколай Токарєв, Борис та Аркадій Ротенберг, Сергей Чемезов, Ігор Шувалов, Євгеній Пригожин та сім'ї.

Великобританія запровадила санкції ще щодо двох олігархів – Алішера Усманова та Ігоря Шувалова. Уродженець Узбекистану Алішер Усманов мав комерційні зв'язки із британським футбольним клубом «Евертон», але їх було припинено. У цьому клубі віднедавна грає український футболіст Віталій Миколенко. Усманов наприкінці лютого потрапив до санкцій Євросоюзу. Ігор Шувалов обіймав посаду віце-прем'єра Росії, а зараз є головою російської держкорпорації ВЕБ.РФ.

21:05. Україна зробила запит про перенесення матчу проти Шотландії

Українська асоціація футболу (УАФ) зробила запит щодо перенесення матчу плей-оф відбору на ЧС-2022 проти Шотландії. Він мав відбутися 24 березня, але, вочевидь, не пройде цього дня через війну в Україні.

УАФ сподівається, що матч можна буде провести в більш пізні терміни. Раніше повідомлялося, що 24 березня Шотландія може провести товариський матч проти Польщі після того, як зняли зі змагань її суперника – росію.

20:45. Світ на краю прірви. Путлер проводить консультації щодо ядерної зброї

За інформацією російських інсайдерів, президент Росії владімір путін проводить консультації з оточенням з приводу можливості використання ядерної зброї:

«Підтверджуємо інформацію про можливе запровадження воєнного стану, як у ряді прикордонних з Україною регіонів, так і у всій Росії. Вчора під час наради з керівництвом силового та військового блоку путін у черговий раз обговорив підготовку до проведення мобілізації, ситуацію на фронті та в Росії. Для президента необхідність проведення мобілізації стає дедалі очевиднішою.

У доповіді президенту Росії надані дані про збільшення рейтингу підтримки населення дій президента. Тут автори доповіді роблять ведмежу послугу й президентові, й собі, й громадянам Росії. Підвищення власного рейтингу в умовах ініційованої ним війни путін сприймає не інакше, як готовність росіян «здохнути» для досягнення його цілей.

Путін обговорює зі своїм оточенням, керівництвом військового та силового блоку можливість використання ядерної зброї вже найближчим часом і поки що у відповідь отримує лише слова підтримки. У цьому плані світ стоїть на краю прірви. Залишилася буквально кілька кроків» (ТГ-канал Генерал СВР).

20:10. Українська та російська делегації завершили другий раунд переговорів у Білорусі.

Сторони досягли розуміння про спільне забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирного цивільного населення з місць найбільш запеклих боїв.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розповів:

«Завершився другий раунд переговорів. На превеликий жаль, ми не отримали результатів, на які розраховували. Сторони досить докладно обговорили гуманітарний аспект, тому що багато міст зараз знаходяться в оточенні. Там драматична ситуація з продуктами харчування, медикаментами, можливістю евакуації».

Текст спільного комюніке: «Сторони досягли розуміння про спільне забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирного цивільного населення, а також для доставки медикаментів та продуктів харчування до місць найзапекліших боїв, з можливістю тимчасового припинення вогню на період, коли здійснюватиметься евакуація в секторах, де вона ведеться».

Михайло Подоляк уточнив: «Припинення вогню можливе не скрізь, а лише в тих місцях, де будуть знаходитися гуманітарні коридори, на час проведення евакуації. З цією метою найближчим часом будуть організовані спеціальні канали зв'язку та взаємодії та будуть сформовані відповідні логістичні процедури».

Українську сторону на переговорах очолював міністр оборони Олексій Рєзніков. Серед інших представників делегації України – радник голови ВП Михайло Подоляк, голова фракції Слуга народу Давид Арахамія.

19:40. Дмитро Кулеба: росіяни планують обстріляти Градами свою територію

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що для здійснення інформаційної атаки на Україну РФ має намір обстріляти власну територію:

«Росія програє не лише наземну війну в Україні, вона також програла інформаційну війну. Намагаючись виправити ситуацію на інформаційному фронті, Росія готує провокації.

Україна, щоб запобігти цьому, обрала тактику викривати ці провокації до того, як вони скоєні, і саме тому МЗС оприлюднить ці дані. Має відбутися обстріл Росії градами нібито з території України. Ми маємо блокувати такі інформаційні вкиди».

19:30. Зеленський – Заходу: Дайте літаки, інакше Росія йтиме до Берлінської стіни

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Заходу з проханням надіслати військові літаки для боротьби з російським вторгненням:

«Якщо у вас немає сил, фортеці закрити небо, то дайте мені літаки. Дайте мені літаки. Якщо нас не стане, не дай Боже, далі будуть Латвія, Литва, Естонія. Далі буде Грузія, Молдова, Польща. Так вони йтимуть до Берлінського муру.

Я хочу подякувати тим країнам, які нас підтримують, передають зброю. Але це сталося пізно. Це термін, коли ми говорили та просили, цей термін коштує тисяч життів українців».

19:20. Окупанти обстріляли лікарню під Запоріжжям, є 3 загиблих

1 та 2 березня російські окупанти обстріляли хірургічний та санітарний відділи «Василівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування», внаслідок чого загинули троє людей.

Запорізька обласна військова адміністрація: «Чотири людини зазнали тяжких поранень, троє загинули від отриманих поранень. Є значне матеріальне збиток – пошкоджене приймальне, реанімаційне і хірургічне відділенні. В даний час є проблеми з водо- та електропостачанням, опаленням. Проте колектив лікарні продовжує надавати медичну допомогу людям».

19:10. Колона російської техніки зайшла до Енергодару, на блокпосту йде бій

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов: «Близько 100 одиниць ворожої броньованої техніки щойно увійшли до міста Енергодар. Їм чинить опір мирне населення. Було відкрито вогонь по мирному населенню. Енергодара. На блокпосту продовжується бій, українці роблять все, що від них залежить, щоб далі ворог не пройшов».

За попередньою інформацією на бульварі Каштановому та вулиці Молодіжній під час обстрілу постраждали кілька будинків. Чи є поранені, уточнюється. На бульварі Каштановий через попадання до будинку – пожежа у квартирі на 7 поверсі».

18:50. Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ – Путіну: «Йди з нашої землі»

Президент України Володимир Зеленський звернувся до президента РФ:

«Йди з нашої землі. Не хочеш зараз піти – сядь зі мною за стіл переговорів, я вільний. Тільки не на 30 метрів, як із Макроном, Шольцем – я не кусаюся. Я нормальний мужик, сядь зі мною, поговори, чого ти боїшся?»

18:00. Макрон поговорив з хворим на голову Путіним і вважає, що найгірше попереду

Президент Франції Еммануель Макрон після розмови з президентом РФ вважає, що «найгірше попереду», оскільки Путін «дав зрозуміти», що збирається взяти під контроль усю Україну, якщо українці не підуть на нинішні умови.

Також президент РФ наполягає, що операція російської армії розвивається за планом Москви. Путін сказав Макрону, що ситуація загострюватиметься, якщо українці не приймуть його умови, а інформація про ракетні обстріли Києва – це неправда.

17:30. Розпочався другий раунд переговорів між Україною та Росією

У Білорусі розпочався другий етап переговорів України з Росією. З метою безпеки переговорників про місце зустрічі українська делегація вирішила не повідомляти.

Член української делегації Михайло Подоляк: Починаємо розмовляти із російськими представниками.

Ключове на порядку денному:

  • 1. Негайне припинення вогню.
  • 2. Перемир'я.
  • 3. Гуманітарні коридори для вивезення мирних жителів із зруйнованих або постійно обстрілюваних сіл та міст.

17:10. Провідні шахісти Росії виступили із зверненням до президента РФ Владіміра Путіна.

«Звернення до Президента Російської Федерації від російських шахістів. Ми виступаємо проти військових дій на території України та закликаємо до якнайшвидшого припинення вогню та мирного вирішення конфлікту шляхом діалогу та дипломатичних переговорів. Нам нестерпно боляче бачити ту катастрофу, яка відбувається у ці дні з нашими народами.

Ми завжди виступали за Росію у особистих та, з особливою гордістю, у командних змаганнях. Ми впевнені, що шахи, як і спорт загалом, мають об'єднувати людей. Найскладніші та найпрестижніші міжнародні турніри проводилися в нашій країні на найвищому рівні навіть у розпал пандемії.

Шахи навчають відповідальності за свої дії; кожен крок має значення, а помилка може призвести до фатальної точки неповернення. І якщо завжди це стосувалося спорту, то зараз на кону стоять життя людей, базові права та свободи, людська гідність, сьогодення та майбутнє наших країн.

У ці трагічні дні ми думаємо про всіх людей, які опинилися у центрі цього страшного конфлікту. Ми поділяємо біль із нашими українськими колегами та закликаємо до миру.

Збірна України з шахів – чинний чемпіон Європи, одна з найкращих команд світу поряд із нашою. Ми зіграли десятки матчів та сотні партій. Ми завжди ставили спортивну боротьбу вище за політику – і українці відповідали нам взаємністю. Ми просимо вас зберегти командам, гравцям та простим людям з обох країн залишити шанс на взаємну повагу. Ми за мир. Зупиніть війну!» – йдеться у заяві.
 
Підписи під зверненням поставили зокрема і 12-та чемпіонка світу Александра Костенюк, віце-чемпіон світу Ян Непомнящий, чемпіон світу з швидких шахів Данііл Дубов та багато інших. Підпис гросмейстера Сергія Карякіна, який до 2009 року виступав за Україну, а потім змінив громадянство на російське, відсутній. Раніше він підтримав президента РФ.

16:55. Розпочалися переговори делегацій України та Росії

Розпочався другий етап переговорів України з Росією, інформує УП.

Член української делегації Давид Арахамія заявив, що мінімум, чого чекає Україна – гуманітарні коридори.

15:50. Понад півтори тисячі людей вивезли із міст Буча та Ірпінь

Понад півтори тисячі людей вивезли з міст Буча та Ірпінь у Київській області, які нещадно обстріляли російські війська напередодні.

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба:

«Ірпінь та Буча – українські! З цих міст уже вивезли жінок та дітей. У спільній співпраці обласна та місцева влада, тероборона та Укрзалізниця створили зелений коридор і вивезли залізницею майже півтори тисячі людей. Ще 250 людей змогли вивезти автобусами. Наразі їх доставляють у безпечні місця до західних регіонів країни. Для тих, хто залишається жити в Ірпені та Бучі, за словами Кулеби, везуть 6 фур із продуктами харчування. Їжу спробують доставити і в Гостомель, де тривають бої».

15:40. На переговорах йтиметься про гуманітарні коридори

Давид Арахамія, учасник делегації для переговорів з РФ, повідомив, що зустріч із росіянами розпочнеться за дві години, а найменшого, чого чекає Україна – гуманітарні коридори:

«Починаємо за дві години (о 16:00 за Києвом). Програма мінімум – гуманітарні коридори. Далі – за обставинами».

Ірина Верещук: «Дві найгарячіші точки зараз: Маріуполь та Херсон. Ми звернулися до Червоного Хреста з вимогою забезпечити гуманітарні колони білим прапором. Ми сформуємо необхідний гуманітарний вантаж: їжа, ліки. Все, що потрібно евакуювати людей, особливо жінок та дітей.

Нам потрібен нейтральний прапор, але щоб його отримати, Росія має погодитись на такий конвой. Росія не згодна. Спотворює інформацію. Із ними ми не ведемо переговорів. Із ними веде переговори Червоний Хрест. Ми чекаємо на результати».

15:20. Окупанти завдали ракетного удару по житловому масиву в центрі Чернігова

Російські війська завдали ракетного удару по багатоповерховому житловому масиву в центрі Чернігова.

Багато багатоквартирних будинків пошкоджені, вибиті вікна, пошкоджені стіни, покрівлі, балкони, подекуди знищені стіни та перекриття.

Чернігівська ОДА: «Поблизу немає жодних військових об’єктів. Поруч знаходяться лікарні, кілька шкіл та дитсадків, десятки багатоповерхівок».

На місці працюють рятувальники. Інформація про жертв та постраждалих уточнюється.

14:30. У владі РФ паніка, еліта вивозить рідних із країни

За даними української розвідки, більшість представників російської еліти зараз займаються евакуацією своїх рідних та близьких із Москви до Грузії, Ізраїлю, ОАЕ.

Дані розвідки, опубліковані УП: У середовищі вищого політичного керівництва РФ продовжуються панічні настрої і підвищується рівень недовіри президенту РФ. Більшість представників еліти РФ вирішують питання евакуації своїх рідних та близьких із Москви до Грузії, Ізраїлю та Арабських Еміратів, а також уточнюються місця приховування на випадок ядерної війни.

Зокрема, з розмови радника-посланника посольства РФ у США Люкманова Артура Рушановича з невстановленою особою на ім'я Владислав Луценко, ймовірність ядерного конфлікту (не війни) є, проте невелика. При цьому, на думку Луценка, Путін уже програв у війні з Україною. Також, висловлюється думка, що президент РФ збожеволів і його стан неадекватний.

14:20. У Бучі українські захисники витіснили ворога та підняли український прапор.

Місто Буча звільнили від окупантів. Про це повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

3 березня українські захисники підняли український прапор над містом Київської області.

13:30. Звернення Президента Володимира Зеленського

Володимир Зеленский: «Нас стільки разів хотіли знищити. Не змогли. Ми пройшли стільки всього! І якщо хтось думає, що, подолавши все це, українці злякаються, зламаються або здадуться – він не знає нічого про Україну. І йому нічого робити в Україні».

12:45. Олексій Резніков: «Ніхто не вірив, що ми протримаємось тиждень»

Міністр оборони України Олексій Резніков: «Шановні українці! Раніше я навіть не замислювався, скільки годин у тижні? Виявилося – 168. 168 годин. Вже цілий тиждень Україна дає відсіч російським окупантам. Ніхто. Усвідомте це. Ніхто. Ні в Росії, ні на Заході не вірив, що ми протримаємося тиждень. Ніхто. Єдині, хто вірив – це ми з вами. Дві третини українців до 24 лютого були впевнені, що у випадку повномасштабного вторгнення Росії ми вистоїмо. Сьогодні таких – майже 90%. 

Це результат героїзму наших захисників і захисниць. Це результат професійних дій нашого командування. Це самовідданість кожного з вас.  Наші медики, рятувальники, комунальники, залізничники, журналісти, фінансисти тримають свій фронт. Країна не зупинилася і бореться. Хочу особливо відзначити голів військово-цивільних адміністрацій та мерів, які сьогодні на передовій. Чернігів, Суми, Конотоп, Харків, Маріуполь, Херсон, Миколаїв – це форпости Європи.

Наша армія вже знищила тисячі окупантів. І стільки ворожої техніки, що можна було б озброїти армії кількох країн. Можливості наших Збройних Сил зростають, надходить допомога. На багатьох ділянках блискуче себе проявили бійці тероборони. Наші повітряні аси вже стали легендами. Десантники, піхота, артилерія – усі доводять, що українці – найкращі.

Вчора я закликав громадян до тотального спротиву. Треба знищити комунікації ворога. Ці метастази, які він намагається протягнути по нашій землі.  Російські окупанти злякалися ганебної поразки і почали вчиняти злочини проти людяності. Вони обстрілюють лікарні, вбивають жінок та дітей. Це вже не армія – це звичайні боягузи і терористи. Попереду ще багато випробувань. Буде кров, сльози, біль. Але зараз як ніколи у нас є усі підстави бути впевненим у собі. І у тих, хто поряд. Ми обов’язково переможемо. Слава Україні!»

12:20. Загальні бойові втрати противника – 9000 осіб та купа техніки і озброєння

Міністерство оборони України: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.03 орієнтовно склали

  • особового складу / personnel – близько 9000 осіб, 
  • танків / tanks ‒ 217, 
  • бойових броньованих машин / APV  ‒ 900, 
  • артилерійських систем / artillery systems – 90, 
  • РСЗВ / MLRS – 42, 
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems – 11,
  • літаків / aircraft – 30 (інформація уточнюється), 
  • гелікоптерів / helicopters – 31 (інформація уточнюється),
  • автомобільної техніки / vehicles – 374,
  • легкі швидкісні катери / light speedboats – 2,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level – 3.

12:00. ЗСУ та ДПСУ вийшли до кордону в Сумській області

Прикордонники спільно з підрозділами Збройних Сил вийшли на лінію державного кордону України у Сумській області.

Секретар РНБО Олексій Данилов: «Прикордонники 5-го прикордонного загону передовою групою разом із підрозділами Збройних Сил України вийшли на лінію державного кордону України на Сумщині.

Військовослужбовці Державної прикордонної служби України чудово виконують завдання з нещадного знищення російських окупантів на території України!

Білорусь дедалі більше фіксується як посібник держави-терориста РФ. Білоруська територія, а, за деякими даними, й її збройні сили використовуються у війні з Україною».

11:00. Орки попросилися у Енергодар чисто зробити фото біля ЗАЕС, бо їм для звітності

10:50. Протистояння в Енергодарі

10:30. Був збитий російський літак СУ-30 під Ірпенем

Головнокомандувач ЗС України Валерії Залужний: «Щойно ми збили російський літак СУ-30 над Ірпенем. Розрахунок комплексу ППО відпрацював на відмінно!»

10:20. Росіяни вдарили ракетою по Сумах, п'ятеро постраждалих

П'ятеро людей потрапили до лікарні після того, як росіяни завдали ракетного удару в Сумах.

Голова ОДА Сумщини Дмитро Живицький: «Прокинулися сьогодні від потужного ракетного удару по території нашої 27-ї артилерійської бригади, військової кафедри СумДУ та кадетського корпусу. П'ятеро у лікарні».

Місто повністю контролюється територіальною обороною.

10:05. На Одесу йдуть ворожі кораблі у супроводі ракетних катерів

Міністерство оборони повідомляє, що до Одеси рухаються ворожі кораблі у супроводі ракетних катерів:

«В акваторії Чорного моря спостерігається рух десантного загону ЧФ РФ у складі чотирьох великих десантних кораблів у супроводі трьох ракетних катерів у напрямку м. Одеса».

09:55. Біля Балівного ЗСУ знищили ворожий десант

Раніше біля Балівного ЗСУ знищили ворожий десант. За добу 2 березня зенітними ракетними підрозділами Збройних Сил України було знищено 3 літаки та 2 вертольоти російських окупантів:

«Окупаційні війська, не домігшись успіху майже на всіх напрямках, на яких робили просування вперед, знову вдалися до тактики нічних обстрілів житлових кварталів великих міст.

Збройні Сили України продовжують стійко захищати певні рубежі та контратакувати та блокувати сили окупантів у різних напрямках».

09:40. Російські та білоруські паралімпійці дружно йдуть, куди й корабель

Міжнародний паралімпійський комітет (IPC) ухвалив рішення про усунення російських та білоруських спортсменів від участі у Іграх у Пекіні.

Окупанти не будуть представлені навіть у нейтральному статусі. Рішення ухвалено за день до початку Паралімпіади у Пекіні.

IPC це пояснив масовими зверненнями від представників інших країн, які погрожували знятися зі змагань, а також погіршенням ситуації у селищі Паралімпії.

08:50. Вибухи у Києві: протиповітряна оборона збила ворожі об'єкти

За попередньою інформацією, звуки вибухів у Києві вночі спричинило те, що сили ППО збили російські повітряні об'єкти. Вибухи у Києві чули у різних районах, а перед цим пролунав сигнал повітряної тривоги.

Національна поліція: «Під час моніторингу інтернет-ресурсів встановлено інформацію, що в ніч з 2 на 3 березня у Києві сталося кілька вибухів (3–4 вибухи)».

За попередньою інформацією, повітряні об'єкти було збито силами ППО. Інформація про кількість і місце вибухів уточнюється.

07:30. Зведення Генштабу ЗСУ

06:40. Вибух біля вокзалу в Києві – осколок ракети, збитої ППО

Антон Геращенко: «Уточнення щодо вибуху біля вокзалу. Наше героїчне ППО збило крилату ракету російських фашистів, яка призначалася одному з центрів управління. Уламки збитої ракети пошкодили теплотрасу, але пошкодження буде усунено вже до ранку. Якби ця ракета потрапила в ціль, десь у центрі Києва, жертви та руйнування були б жахливими. Слава українським ППО!

Мало не забув. Якщо хтось скиглитиме про те, що, мовляв, навіщо це наше ППО збиває ракети ворога над густонаселеними районами Києва. І що краще було б це робити за окружною дорогою – той іде відразу туди ж, куди пішов російський військовий корабель! Ясно?»

06:20. Давид Арахамія: «Переговори відбудуться не у Біловезькій пущі»

Другий тур переговорів делегацій України та Росії, яка напала на нашу країну, відбудуться не у Біловезькій пущі.

Член української делегації Давид Арахамія у Facebook: «Переговори справді будуть, але місце інше. Усі деталі пізніше».

Перший раунд переговорів відбувся 28 лютого.

06:10. Вакарчук: кожен має бути на свому місці – тільки так ми переможемо

05:50. У ніч на 3 березня у Києві прогриміли потужні вибухи

У ніч на 3 березня в Києві оголосили сигнал повітряної тривоги. Жителі столиці почули щонайменше 4 вибухи. Частина вибухів сталася орієнтовно у районі Печерська.

Повітряну тривогу оголосили, окрім Києва, у цей же час у Миколаєві, Львові, Житомирі, Івано-Франківську та Чернігові, Київській, Волинській, Черкаській, Чернівецькій, Кіровоградській, Полтавській та Хмельницькій областях.

05:20. Карта бойових дій на даний момент. Звертає увагу на Півдні удар по Вознесенську.

04:30. У Харкові російські загарбники обстріляли собор Успіння Пресвятої Богородиці.

У результаті обстрілів люди, які перебували всередині собору, не постраждали.

03:40. Роман Костенко: «Всі, хто прийшов на нашу землю і не схаменеться, ляже в цю землю»

Нардеп Роман Костенко включився до прямого ефіру 5-го каналу з Миколаєва з полоненим спецназівцем РФ і звернувся до російських військових:

«Нам все одно – спецназ, десант, моряки. Усі, хто прийшов на нашу землю і не схаменеться, ляже в цю землю. Хто одумається – повернеться додому».

03:00. Таємні документи РФ. План війни з Україною було розраховано на 15 діб

Українці заволоділи планувальними документами одного з підрозділів морської піхоти Чорноморського флоту Російської Федерації на війну проти України. Вони були затверджені ще 18 січня. Захоплення України мало тривати 15 днів, з 20 лютого до 6 березня.

Операція об'єднаних сил: «Завдяки успішним діям одного з підрозділів Збройних Сил України російські окупанти втрачають не тільки техніку та живу силу. В паніці вони лишають і таємні документи. Так, у нашому розпорядженні опинилися планувальні документи одного з підрозділів батальйонної тактичної групи 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського Флоту Російської Федерації.

Серед отриманих документів робоча карта, бойове завдання, таблиця позивних, таблиці сигналів управління, таблиці скритого управління, список особового складу тощо. Виходячи з отриманої інформації, відомо, що плануючі документи на війну з Україною були затвердженні ще 18.01.22, а сама операція із захоплення України має пройти протягом 15 діб, а саме з 20.02.22 по 06.03.22.

Підрозділ ворога мав здійснити висадку з ВДК «Орськ» в районі населеного пункту Степанівка-1 та в подальшому діяти з військовими частинами 58-ї армії РФ, а саме з 177-м окремим полком морської піхоти ЧФ РФ. Кінцевою метою цих сил було блокування та взяття під контроль Мелітополя.

Отже, коли в черговий раз хтось із полонених скаже, що  приїхав на навчання і заблукав – не вірте! Вони знали, вони ретельно планували і готувались. А російським окупантам скажемо одне: залишайте й надалі свою техніку та таємні документи, вони нам знадобляться, перше - для наших захисників, а друге – для Гааги».

02:30. Співробітниця ОБСЄ загинула після обстрілу росіян у Харкові

Марина Феніна, національний член Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, загинула 1 березня під час обстрілу в Харкові.

«Марину вбили, коли доставляла припаси для своєї родини в місті, яке стало зоною бойових дій. У Харкові та інших містах і селищах України ракети, снаряди та ракети вражають житлові будинки та центри міст, вбиваючи та завдаючи поранень невинним мирним жителям – жінкам, чоловікам та дітям»,- говориться у заяві діючого голови ОБСЄ та міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау та генерального секретаря ОБСЄ Хельги Марії.

«Незважаючи на неодноразові заклики з усього міжнародного співтовариства та з усієї ОБСЄ, неспровокована військова операція проти України триває. Ми рішуче засуджуємо посилення обстрілів у міських центрах, що спричиняють загибель та поранення мирного населення, і повторюємо наш заклик до Російської Федерації до негайного припинення бойових дій і вступу до змістовного діалогу», – зазначають керівники ОБСЄ.

02:00. У Німеччині заарештовано яхту Алішера Усманова

Влада Німеччини конфіскувала 156-метрову яхту Dilbar, що належить російському мільярдеру Алішеру Усманову. Судно базувалося у доках німецького міста Гамбург.

Яхта «Dilbar» довжиною 156 метрів і водотоннажністю майже 16 тисяч тонн є четвертою за розмірами у своєму класі у світі. Ринкова вартість яхти, придбаної власником у 2016 році, оцінюється майже у 600 млн доларів. На кораблі розташовані кілька барів, басейн та навіть власна електростанція.

Dilbar є своєрідним плавучим готелем преміум-класу. Судно здатне прийняти близько 40 гостей. Яхту обслуговує команда із 80 осіб.

01:30. Звернення Володимира Зеленського

Володимир Зеленський повідомив, що за тиждень українська армія знищила майже 9 тисяч окупантів:

«Майже 9 тисяч убитих росіян за один тиждень. На Миколаївському напрямку окупантам доводиться десятками вертольотів забирати своїх 200-х та 300-х. 19 років, 20 років.

Щодня в Україні беруть у полон російських військових, які кажуть одне – вони не знають навіщо вони тут. Незважаючи на те, що їх більше, моральний стан ворога постійно погіршується. Дедалі більше окупантів біжать назад до Росії».

01:10. Вознесенськ, Миколаївська область. Підірвані два мости

Мер Вознесенська в Миколаївській області Євген Величко повідомив, що в місті довелося підірвати два мости:

«Нам довелося підірвати два мости – залізничний через Південний Буг та транспортний на трасі з Миколаєва. Число постраждалих уточнюється.

Місто обстрілюють із танків, багато танків, ще колона йде до нас. Вони розпорошилися по всьому мікрорайону Болгарка. Через міст вони не перейшли. Над виконкомом прапор український».

00:30. Ситуація у Миколаївській області

Губернатор Віталій Кім повідомив про поточну ситуацію в області. Він розповів про те, що Миколаївщині допомагають – надають гуманітарну допомогу. Також очікується постачання протитанкового зенітно-ракетного комплексу Javelin.

«Наразі тривають бої у Вознесенську, близько 130 людей піхоти, 30 танків, БМП. Пограбували вже магазини, їжу, поросят якихось позабирали. Ведуться бої. Я стежитиму за цим, але, думаю, що спати їм давати не треба.

Складно хлопцям з Вознесенська, тримаємо за вас кулаки, ви вже не випустили їх на берег, висадили в повітря мости, зараз їм відступати до іншої громади, там такі ж. Думаю, цієї ночі спатиме погано наш супротивник, бо ми на нашій землі, ми знаємо особливості ландшафту, карту знаємо, вони у трьох соснах плутаються. В область заїжджає багато техніки – близько 300–400 одиниць, вони маневрують, а наші бійці чекають, щоб вони зупинилися. При цьому за колонами стежать і місцеві жителі, які оперативно повідомляють про пересування.

Їде багато техніки, їдуть нічники, їдуть для наших бронників, для тероборони бронники, всіх озброїмо, приберемо невеликий дефіцит озброєння. Приїхало дуже багато протитанкових знарядь переносних – мухи, РПГ. Зараз у нас тероборона буде із протитанковою зброєю. Тепер наші міста будуть ще більш захищені».

00:00. Розпочався 8-й день війни, 3 березня.

Підсумки 7-го дня війни, 2 березня

  • Гарячі точки – Київ, Харків, Херсон, Миколаїв, Суми, Чернігів, Житомир, північ, південь та схід країни.
  • Потужні вибухи сталися у Харкові. Після авіаудару в управління поліції виникла пожежа, 4 загиблих та 10 поранених. Згодом крилата ракета влучила у офіси біля міськради, вибухи сталися у різних районах. Зруйнована школа, житлові будинки, автомобілі цивільних. Відомо ще про 2 загиблих та 9 поранених.
  • Внаслідок авіаудару у Житомирі загинули щонайменше двоє людей, ще 16 отримали поранення.
  • На Миколаївщині українські захисники знищили колону з 800 одиниць російської техніки. Росіяни намагались потрапити до Кривого Рогу, натомість їхня техніка перетворилась на металобрухт.
  • У Херсон заїхала російська військова техніка, а залізничний вокзал та морський порт взяли під контроль окупанти. Місцева влада не здала місто та продовжує оборону.
  • Російські війська зайняли містечко Тростянець на Сумщині. Росіяни ходили по хатах, діставали людей з підвалів та примушували їх сидіти на вулиці вночі.
  • Українські військові закріпились у Горлівці, що була під контролем окупанта з 2014 року, та планують наступ.
  • У небі на Київщині відбувся бій між українськими винищувачами та парою російських Су-35С. Обидва літаки були знищені. Українці також ліквідували російського полковника Віктора Ісайкіна, його смерть навіть офіційно визнала РФ.
  • За тиждень війни з Україною Росія втратила загиблими майже 9000 військових.
  • ЗСУ знищили та пошкодили таку ворожу техніку: танки ‒ до 211, бойових броньованих машин ‒ 862, артилерійських систем – 85, РСЗВ – 40, засоби ППО – 9, літаків – 30, гелікоптери – 31, автомобільної техніки – 355, легкі швидкісні катери – 2, цистерни з ППМ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Онлайн-трансляция телеканала Украина 24

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Жаирс
Хорошо устроились-расстреливают ночные города,убивают сотни украинцев, а как только видят,что отступать некуда,поднимают руки,распускают сопли-их кормят, лечат,ещё и денег платят. Чего им не повоевать.
SandroKing
Мегого только вчера принял решение не предоставлять услуги в России. До этого 7 дней стабильно обеспечивал россиян путинской пропагандой.
SebastianTrueman
Путину не долго осталось. Его уберут свои же. "Сердечный приступ" или "рак" или просто кулявлоб а потом все спишут на него
SebastianTrueman
Когда они говорили: "можем повторить" никто не понимал в чем суть.
Оказывается что могут повторить путь нацистов.
SebastianTrueman
Власти Германии и Франции продали Украину. И помогают немного сейчас только по причине страха потерять власть. Штаты имеют самое не адекватное руководство в истории.
По этому надежда только на Господа Бога