Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 27 березня 2022, 19:23
23497
1

Війна орків. День 31. Відкрили прямий рейс з Чорнобаївки на концерт Кобзона

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 26 березня

| Оновлено 27 березня 2022, 19:23
23497
1
Війна орків. День 31. Відкрили прямий рейс з Чорнобаївки на концерт Кобзона
Facebook

31-й день війни. 26 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 26 березня

23:59. Нічне звернення Президента України Володимира Зеленського

23:00. Орки влучили у нафтобазу міста Дубно Рівненської області

Керівник Рівненської ОВ Віталій Коваль: «Сьогодні на Рівненщині звучали дві повітряні тривоги. Під час першої ЗСУ збили ворожий дрон. Під час другої ракета, на жаль, влучила у нафтобазу міста Дубно. Збитки встановлюються.

Пожежу на нафтобазі локалізували. Хімічний та радіаційний фон у місті знаходиться в межах норми, евакуювати ні дітей, ні дорослих немає потреби».

22:30. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

22:00. Байден: путін не може залишитися при владі

Президент США Джо Байден заявив, що російському президенту владіміру путіну не можна залишатися на своїй посаді:

«Диктатор, який намагається збудувати імперію, ніколи не зможе знищити любов людей до свободи. Груба сила ніколи не зітре їхню волю до свободи.

Україна ніколи не стане перемогою для росії. Вільний народ відмовляється жити у безнадійному та чорному світі. Попереду буде найкраще, світле майбутнє, побудоване на правилах та демократії, майбутнє, повне надії та світла, гідності та порядності, свободи та можливостей. Заради Бога, ця людина не може залишитись при владі».

У промові Байден закликав демократичні країни світу гуртуватися заради боротьби проти диктаторів та насильства авторитарних режимів. Він запевнив, що США та західний світ перебувають на боці України. Американський президент виступав перед громадянами у Варшаві під час того, як російські окупанти завдавали ракетних ударів по Львову.

20:45. Оркам видають антидоти. У рашці мають намір застосувати хімічну зброю

Рашистським офіцерам, які воюють проти України, почали видавати антидоти.

Центр протидії дезінформації при РНБО підтвердив, що кожного дня з'являється дедалі більше підтверджень намірів рф застосувати отруйні речовини проти України.

Спеціалісти повідомляють про можливе використання зарину (з військовою метою його застосовують як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії) у тих містах, де окупанти не можуть прорвати оборону.

Факти від розвідки:

  • 17 березня офіцери рф, які воюють в Україні, отримують ін'єкцію Pralidoxime (антидот фосфороорганічних сполук).
  • 20 березня командний склад зс рф отримав ампули з атропіном (антидот при хімотруєннях).

20:10. Тростянець звільнений! Українські війська відбили місто Сумщини в окупантів

Українські захисники звільнили від російських окупантів місто Тростянець на Сумщині.

93-тя бригада Холодний Яр у Facebook:: «Тростянець звільнений від російської окупації. Сьогодні силами 93-ї бригади Холодний Яр, за допомогою територіальної оборони і місцевих партизанів, місто Тростянець на Сумщині звільнили від російських окупаційних військ.

Холодноярцям і вдалося вигнати з місця «еліту» російських сухопутних військ – Кантемирівську танкову дивізію. Цьому передувало ураження командного пункту разом із керівним складом 96-ї окремої розвідувальної бригади ще в перші дні оборони Охтирки і боїв за Тростянець.  

Зазнавши низки невдач, російська армія втікала з Тростянця, лишаючи озброєння, техніку та боєприпаси, які 93-тя бригада використає для звільнення інших українських міст від окупації».

За місто Тростянець Сумської області точилися запеклі бої. Зокрема, під час боїв було пошкоджено газопровід.

19:30. Рашисти нанесли ще один ракетний удар по Львову. Три потужні вибухи

Російські окупанти продовжують обстрілювати Львів.

Мер Львова Андрій Садовий: «Ще один ракетний удар по Львову. Оновлюємо інформацію».

Голова Львівської ОДА Максим Козицький: «Сталося ще три потужні вибухи. Повітряна тривога зберігається! Залишайтеся в укриттях, зберігайте спокій. Не розповсюджуйте жодної інформації, фото чи відео до офіційних повідомлень».

Внаслідок нових ракетних ударів по Львову завдано значної шкоди об'єктам інфраструктури. Житлові будинки не постраждали. Триває гасіння пожеж. На місцях працюють відповідні служби.

18:45. Вінниччина: у полі знайшли уламки збитої російської ракети Калібр

На Вінниччині в полі знайшли уламки крилатої ракети Калібр, яку збила українська система протиповітряної оборони (Суспільне Вінниця, Служба безпеки в області)

Уламки російської ракети Калібр, яку знешкодило українське ППО, знайшли у полі у Гайсинському районі Вінницької області. Потерпілих та жертв немає. Руйнувань немає.

Рятувальники нагадали, що уламки ракет та боєприпасів не можна чіпати. Про подібні знахідки слід негайно повідомляти поліцію або Державну службу з надзвичайних ситуацій.

18:30. У Львові – серія вибухів. Постраждали 5 осіб

У Львові пролунало кілька вибухів. Очевидці повідомляють про сильний дим над одним із районів міста. Ситуація може ускладнюватись тим, що у місті в суботу – сильні пориви вітру.

Мер міста Андрій Садовий: «Прилетіло у Львів. Чекаємо на інформацію від Військової адміністрації. Прохання не розповсюджувати фото/відео. Залишайтесь в укриттях».

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомляє про потужні вибухи біля Львова з боку Кривчиць:

«Відбулися два ракетні удари в межах Львова. Інформація про те, що потрапило до житлового будинку або інших об'єктів інфраструктури, не підтвердилася. За попередніми даними, постраждали 5 осіб.

Допоки звучить повітряна тривога, усім зберігати спокій і перебувати в укриттях. Не повідомляйте про місця потрапляння та не робіть фото».

18:15. У рашці розікрали старі танки. Командир танкової дивізії застрелився

У рашці після розконсервації зі складів у бойових машин виявилися повністю розкрадені оптичні прилади та електроніка із вмістом дорогоцінних металів, повідомляє Головне управління розвідки.

ГУР Міноборони: «Окупанти намагаються відновити втрати за рахунок техніки, знятої з тривалого зберігання. Зокрема, на аеродромі в СМТ Клімове Брянської області (35 км від кордону України) противник розгортає ремонтно-відновлювальну базу (РВБ).

Наразі ворожа РВБ намагається «поставити в стрій» значну кількість техніки, яка прибуває зі складів тривалого зберігання. Стан цієї техніки здебільшого вкрай незадовільний, що унеможливлює її повноцінне використання. Одночасно створюються місця для зберігання техніки, виведеної з ладу на полі бою.

Загалом рф часто зіштовхується з проблемою неможливості відновлення техніки після «розконсервації» зі складів. З бойових машин повністю розкрадено оптичні прилади та електроніку з вмістом дорогоцінних металів.

Зокрема, у 4-й танковій дивізії рф з’ясували, що з 10 «розконсервованих» танків лише один знаходиться в більш-менш працездатному стані. Решта – повністю розукомплектовані. Частина з них не має навіть двигунів. На даний час плани з передачі на фронт техніки, знятої зі зберігання фактично зірвано.

За наявної інформації – командир 13-го танкового полку 4-ї танкової дивізії рф – застрелився».

17:30. Київська область: росіяни обстріляли Боярку, серед поранених є дитина

Внаслідок обстрілу російськими військами Боярки Київської області поранено 4 мирних мешканці, у тому числі дитину.

Київська обласна прокуратура: «За даними слідства, 26 березня військовослужбовці збройних сил Росії відкрили вогонь по місту Боярка. Внаслідок застосування зброї, за попередньою інформацією, поранення отримали 4 особи, серед яких неповнолітня дитина.

Серед пошкодженої окупантами інфраструктури – багатоповерхові та приватні житлові будинки, гаражі та інші об'єкти нерухомості. Фастівська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілу окупаційними військами міста Боярка».

16:55. З Німеччини в Україну надійшла нова зброя для знищення російських танків

В Україну прибула перша велика партія протитанкової зброї, на закупівлю якої погодився уряд Німеччини (Bild, УП).

Йдеться про легке РПГ Matador для ближнього бою, який, як запевняє німецький виробник, здатний пробивати броню будь-якого танка, що знаходиться на озброєнні РФ – залежно від місця влучення.

У суботу до України надійшло 2650 одиниць. Загальний обсяг закупівлі – 5100 одиниць; решта 2450 зараз виробляються і надходитимуть в Україну невеликими партіями, до кінця травня. Вартість закупівлі, як повідомляється, становила 25 млн. євро.

Примітно, що німецький уряд погодився на цей продаж у гранично короткі терміни – Bild стверджує, що запит від Києва надійшов у п'ятницю 18 березня і був схвалений експортним агентством вже у понеділок 21 березня за активного сприяння міністра економіки Німеччини Роберта Габека.

RGW90 HH Matador істотно відрізняється від американських Джавелінів. Ця зброя – для ближнього бою, до 500 метрів, вона легка (9 кг проти 23 біля американського пристрою) та передбачає можливість пострілів із приміщення.

16:30. Мер Чернігова: Місто рознесене повністю, залишилося менше половини мешканців

Станом на 26 березня у Чернігові залишилося менше половини мешканців, місто повністю зруйноване – легше порахувати цілі будинки, ніж зруйновані.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко: «Місто рознесене повністю. Простіше порахувати ті будинки, які ще вціліли. Вбито понад 200 мирних людей. Зараз приблизно у Чернігові перебуває 120–130 тисяч городян [з приблизно 285–290 тисяч, що були до війни]. Міська влада на місці, всі працюють, підтримують наше військо. Ніхто місто здавати не збирається.

Чернігів в оперативному оточенні, ворог свідомо знищив міст, який сполучав місто з Київським напрямком. Місто не має можливості ні влаштувати гуманітарні коридори, ні вивезти поранених. Пішохідний міст під постійним перехресним обстрілом, перевозити вантажі через нього небезпечно, тому що він може впасти.

Місцева влада планує вивозити важкопоранених, яких не можна оперувати на місці. Наразі йдеться про 44 особи (це і військові, і громадяни, серед яких троє дітей). У місті немає стійкої електроенергії, але воду розвозять усіма доступними методами, і все, що можна відремонтувати – ремонтують. Дуже допомагають волонтери, які надзвичайними зусиллями забезпечують людей усім необхідним».

15:40. Лубківський: ЗСУ повернуть контроль над Херсоном вже сьогодні

ВСУ повернуть під свій контроль тимчасово окупований військами РФ Херсон вже сьогодні, 26 березня, заявив радник міністра оборони України Маркіян Лубківський в ефірі BBC Radio 4:

«Я вважаю, що сьогодні місто буде повністю під контролем українських Збройних Сил. ЗСУ за останні два дні завершили операцію у Київській області. Тому інша частина Збройних сил зараз зосереджена на південній частині країни, де вони намагаються відбити Херсон та деякі інші міста».

Раніше високопоставлений представник Пентагону заявив, що російські окупанти більше не мають повного контролю над Херсоном. Проте голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута не підтвердив цієї інформації.

15:00. Зеленський: Ядерний статус не повинен надавати росії дозвіл на несправедливість

Президент України Володимир Зеленський заявив, що росія не отримує покарання за свої злочини та використовує ядерний статус для загрози всьому світу, тому потрібно реформувати міжнародні інституції для відновлення справедливості.

Зеленський у виступі через відеозв'язок на Дельфійському форумі, який проходить у м.Доха (Катар), сказав: «Базова цінність – мир – недоступна українцям зараз тому, що керівництво росії вирішило захопити Україну та зробити своєю колонією, як за часів російської імперії, забрати її територію та ресурси.

рф загрожує світу ядерною зброєю та користується привілеями у міжнародних організаціях. Також росія використовує свої ресурси для шантажу інших країн. Несправедливість поширюється, як вірус, і якщо її не зупинити, вона вразить усіх».

14:45. Байден у Варшаві зустрінеться з Кулебою та Резніковим

У суботу у Варшаві президент США Джо Байден зустрінеться з міністром оборони України Олексієм Рєзніковим та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Про це заявили у Білому домі. У зустрічі також візьмуть участь державний секретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін.

Це буде перша зустріч Байдена і Кулеби віч-на-віч після вторгнення РФ в Україну 24 лютого. Про зустріч Байдена з українськими міністрами польським ЗМІ повідомив посол України у Польщі Андрій Дещиця: «Сподіваюся, це буде плідна та ефективна зустріч. Під час неї може бути прийняте рішення критичного значення».

14:30. Брифінг Олексія Арестовича

13:50. Рашисти вторглися до Славутича, викрали мера, але потім його відпустили

Російські орки 26 березня вторглися в місто-супутник ЧАЕС Славутич, викрали мера, а у людей, що вийшли на мирну акцію, кидали світлошумові гранати та стріляли у повітря.

За даними УП, один мешканець Славутича отримав поранення під час мітингу, також є поранені серед територіальної оборони, але мера міста окупанти відпустили.

Голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк: «Російські окупанти вторглися до міста Славутич і захопили міську лікарню. За останньою інформацією, мер міста Юрій Фомічов викрадений загарбниками. Міська рада у повному складі продовжує свою роботу. Російські загарбники відкрили вогонь у повітря на площі, де жителі вийшли на мирний протест і кидали світлошумові гранати в натовп».

12:30. Окупанти вже втратили 117 літаків та 127 вертольотів

З початку повномасштабної війни російські окупанти втратили 575 танків, 117 літаків та 127 вертольотів.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 16400 осіб,
  • танків ‒ 575,
  • бойових броньованих машин ‒ 1640,
  • артилерійських систем – 293,
  • РСЗВ – 91,
  • засоби ППО – 51,
  • літаків – 117 од.,
  • вертольотів – 127 од.,
  • автомобільної техніки – 1131,
  • кораблі /катери - 7,
  • цистерн із ПММ – 73,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 56,
  • спеціальна техніка – 19,
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 2.

12:00. Польський генерал: Калінінград належить Польщі

Польський генерал, екс-командувач сухопутних військ Вальдемар Скшипчак заявив, що Калінінградська область знаходиться під російською окупацією і що Польща повинна заявити на неї права (Do Rzeczy).

Генерал спочатку заявив, що Калінінградська область є територією під російською окупацією з 1945 року. Після цього він наголосив, що ця територія ніколи не була російською, а історично належала Пруссії та Польщі:

«Тепер слід було заявити на неї свої права, оскільки це було раніше з відвойованими територіями. Можливо, варто претендувати на цей округ Калінінграда, який, на мій погляд, є частиною території Польщі. Ми маємо право мати претензії на територію, яку Росія окупує. Калінінградський округ не має жодного військового значення».

У Росії відреагували на заяви польського генерала. речник ради федерації Костянтин Косачов заявив, що Вальдемар Скшипчак «прогуляв усі уроки історії». Раніше президент Польщі Анджей Дуда відреагував на погрози росії та заявив, що Польща – мирна країна, але у разі нападу захищатиметься.

11:25. Білоруський батальйон увійшов до складу Збройних сил України

Білоруський батальйон імені Кастуся Каліновського увійшов до складу Збройних сил, а бійці склали присягу.

Батальйон Кастуся Калиновського: «У цей важливий для білоруської історії день присягу склали добровольці батальйону Кастуся Калиновського. Наш батальйон входить до складу Збройних Сил України.

Обітницю білоруською написали наші волонтери. Ми впевнені, що в майбутньому цей текст стане підґрунтям присяги справжньої білоруської армії».

Батальйон був створений після нападу росії на Україну.

11:05. медведєв: росія може застосувати ядерну зброю у 4 випадках

Заступник секретаря ради безпеки росії дмітрій медведєв заявив, що росія може застосувати ядерну зброю в чотирьох випадках (РБК):

  • Коли по її території буде завдано удару з використанням засобів ядерної поразки.
  • У разі будь-якого іншого застосування ядерної зброї проти росії чи її союзників.
  • Якщо буде посягання на критичну інфраструктуру, внаслідок якого російські сили ядерного стримування будуть паралізовані.
  • У разі акту агресії проти росії або її союзників, у результаті якого під загрозою виявилося б існування країни.

10:30. Зброя Україні: у Німеччині відкинули звинувачення у зволіканні з постачанням

Федеральний міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт (СДПН) відкинула звинувачення у повільному постачанні німецької зброї в Україну (Spiegel):

«Ми постійно перевіряємо, що можливо. Але я також відповідаю за те, щоб Бундесвер не був ослаблений та щоб його оперативна готовність залишалася гарантованою. Німеччина не публікує, коли саме відбувається постачання. Рішення приймаються у Федеральній раді безпеки, і ці рішення є таємними. Тому я нічого не скажу про те, що куди і коли буде доставлено. Будь-яке постачання може бути відстежене російською стороною і стати мішенню.

Що стосується ракет Стріла, то перш ніж ми щось поставимо, ми перевіряємо, чи вони справні. Але можу запевнити вас: те, що ми мовчимо, не означає, що нічого не відбувається – навпаки. Доставляють швидко та стабільно, але ми про це не так багато говоримо».

10:00. Росія стримує апетити: вже хоче не всю Україну, а лише схід

Сполучені Штати зауважили, що Росія змінила загарбницькі пріоритети і вже націлена не на Київ, а на Донбас з метою відрізати українські сили на сході від інших (Reuters)

Росія заявила, що перший етап її військової операції здебільшого завершено, і вона зосередиться на повному «визволенні» Донбасу, частина якого вже перебуває під російською окупацією. Ця заява вказує на те, що Москва може перейти до більш обмежених цілей після того, як натрапила на запеклий опір українців протягом місяця війни.

Високопосадовець США припустив, що діяльність Росії на місцях загалом підтверджує заяву Москви: «Вони бажають це, і ми згодні, наша інформація з цим збігається», – сказав журналістам чиновник на умовах анонімності. Також він зазначив, що США спостерігають, як російські сили стають агресивнішими на Донбасі.

09:45. Ірина Верещук: 10 гуманітарних коридорів погоджено на 26 березня

Глава міністерства реінтеграції Ірина Верещук оприлюднила плани роботи гуманітарних коридорів 26 березня.

08:50. У день візиту Байдена тисячі людей вийшли на мітинг у Варшаві

Декілька тисяч людей вийшли на мітинг у Варшаві в день візиту президента США Джо Байдена.

Акція мала назву Stop promising, start acting! (Досить обіцяти, почни діяти!) Біля будівлі Палацу культури та науки зібралося кілька тисяч українців, яких прийняла Польща.

З плакатами та прапорами України люди, які приїхали з розстріляних Росією міст, вимагали негайної підтримки України від США та країн-членів НАТО у війні з Росією. Надання Україні зброї, особливо протиповітряної та протиракетної оборони, необхідної для захисту неба над Україною.

Також під час акції присутні вшанували пам'ять жертв у війні Росії проти України, які загинули в Маріуполі, Харкові, Чернігові, Бучі, Ірпені та інших містах країни. Під час акції було проведено символічний перформанс: учасники акції лягли на землю та накрилися куртками та пакетами.

07:45. Ранкове зведення Генштабу ЗСУ

06:50. Орбан відповів Зеленському, який порадив йому сходити на набережну

Угорський прем'єр Віктор Орбан в черговий раз відмовився допомогти Україні зі зброєю та підтримати ембарго на газ та нафту з Росії.

«Ми не допускаємо залучення Угорщини до війни – ми не посилаємо війська та зброю в Україну. Я повторив це навіть за президента Зеленського. Угорщина для нас на першому місці».

Віктор Орбан особисто прокоментував заклики українського президента. За його словами, такі вимоги суперечать інтересам Угорщини, а санкції проти російської енергетики здатні уповільнити чи навіть зупинити угорську економіку.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський оприлюднив інформацію про держави, які у закритих дискусіях висловлювали скептицизм щодо вступу України до Євросоюзу та тих, хто вагався з цього питання.

05:20. Джерело: шойгу втратив свідомість, путін не пускав до нього медиків

путіну зранку доповіли, що шойгу відчув себе погано і скаржився на біль в серці, на що путін дав розпорядження ігнорувати скарги міністра оборони та медичну допомогу не надавати, назвавши його симулянтом. Лише після того, як президентові повідомили, що шойгу знепритомнів, путін дозволив допустити медиків [ТГ-канал Генерал СВР].

04:05. Зеленський назвав дві країни, які виступають проти України у ЄС

Президент Володимир Зеленський оприлюднив інформацію про держави, які у закритих дискусіях висловлювали скептицизм з приводу вступу України до Євросоюзу та тих, хто вагався з цього питання.

Головними супротивниками євроінтеграції України є Німеччина та Угорщина.

03:20. Настане весна, ліси зазеленіють, і для агресора відкриється справжнє пекло

Українська розвідка спільно з лісниками та мисливцями готує потужну партизанську боротьбу у тилу російських окупантів.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв'ю The Nation сказав:

«Наші воїни, наші спецназівці, навіть наші мисливці почнуть полювання на ворога у лісах із гвинтівками. Я скажу, що незабаром настане весна, ліси зазеленіють, і для агресора відкриється справжнє пекло».

ГУР посилено готує мережу партизанів у тилу російських окупантів для завдання точкових ударів. Можна порівняти це з партизанським рухом у В'єтнамі та Афганістані.

02:30. Джерело: рашка перекидає свої війська з Грузії до України

За даними CNN, русня переміщує в Україну свої війська, дислоковані в Грузії.

За словами високопосадовця в обороні США: «Тепер ми маємо свідчення того, що вони перекидають сили з Грузії до України».

Однак Пентагон не може повідомити, коли та скільки військ перемістив кремль. Чиновник додав, що США не відслідковують із повітря переміщення цих військ.

Як відомо, рашистські війська були розміщені у Грузії після того, як Росія вторглася в цю країну в 2008 році.

02:00. Генштаб: рф стягує додаткові артилерійські підрозділи до кордону

01:00. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Пропав Шойгу? Може, він поїхав до Чорнобаївки»

Президент України Володимир Зеленський відреагував на зникнення міністра оборони Росії сергея шойгу:

«Кажуть, кудись зник міністр оборони Росії. Цікаво, може, й він особисто захотів відвідати Чорнобаївку?»

00:00. Початок 31-го дня війни, 26 березня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kira Kirina
«Наши воины, наши спецназовцы, даже наши охотники начнут охоту на врага в лесах с винтовками. Я скажу, что скоро наступит весна, леса зазеленеют, и для агрессора откроется настоящий ад». - Хлопчики рідненькі, ЗСУ, партизани, лісники, усі-усі, хто може тримати зброю в руках і в кого є можливість, влаштуйте їм пекло на землі!!! Лишень себе бережіть, ви нам потрібні!!!!