Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 26 березня 2022, 11:54
15683
2

Зеленський назвав дві країни, які виступають проти України в ЄС

Головними супротивниками євроінтеграції України є Німеччина та Угорщина

| Оновлено 26 березня 2022, 11:54
15683
2
Зеленський назвав дві країни, які виступають проти України в ЄС
Getty Images/Global Images Ukraine. Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський оприлюднив інформацію про держави, які у закритих дискусіях висловлювали скептицизм з приводу вступу України до Євросоюзу та тих, хто вагався з цього питання.

У четвер президент виступив на саміті з відеозв'язку з емоційною промовою, розповівши про загиблих внаслідок агресивного нападу РФ, а також нагадав, що реакція ЄС на дії Кремля останні 8 років майже завжди була запізнілою і попросив лідерів ЄС не схибити з рішенням про схвалення прискореного вступу до Євросоюзу цього разу: «Україна має бути в ЄС вже найближчим часом. Принаймні, у вас для цього все є», – заявив він.

Після цього Зеленський перерахував усі держави ЄС, позначивши ті з них, позиція яких викликає сумніви. Цей список ґрунтується на даних закритих обговорень у ЄС, а також на переговорах Києва з окремими країнами.

Зеленський назвав 10 держав, які не приховують проукраїнську позицію у дискусіях щодо вступу, визначивши їх терміном «за нас».

«Це Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словенія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Хорватія. Окремо президент виділив Італію, яка спочатку сумнівалася, але згодом після виступу Зеленського в парламенті прем'єр Італії Маріо Драгі заявив, що ЄС готує для України позитивні рішення. «Дякую за підтримку!» – звернувся Зеленський до Драгі.

Наступну групу з 9 країн президент виділив окремо, застосувавши до них також позитивні, але більш розмиті формулювання. Країни, які зараховані до цієї групи, не є чіткими прихильниками прискореної процедури вступу України до ЄС, але проголосують «за» під час розгляду українських питань. До цієї групи увійшли Франція, Греція, Фінляндія, Мальта, Данія, Кіпр, Люксембург, Швеція та Румунія. Позиція останньої держави особлива.

Ще 6 держав, виходячи зі слів Зеленського, є проблемними. Проте Зеленський висловив упевненість, що зможе їх переконати.

«Португалія – ну практично... Нідерланди – за раціональність, тому порозуміємося. Іспанія – знайдемо спільну мову. Бельгія – знайдемо аргументи. Австрія – бути разом із українцями для вас дає можливості. Ірландія – ну практично».

Окремо – передостанньою у списку – Володимир Зеленський назвав Угорщину. Як відомо, останніми тижнями з уряду Угорщини прозвучала низка антиукраїнських, неприйнятних заяв. В результаті чверть виборців угорської партії влади звинувачує Київ у війні. Володимир Зеленський звернувся на саміті до прем'єра Угорщини Віктора Орбана, нагадавши йому історію Угорщини часів гітлерівської Німеччини.

«Я був у Будапешті, на вашій набережній. Я бачив меморіал «Взуття на річці Дунай». Послухай, Вікторе, знаєш, що відбувається у Маріуполі? Сходи на свою набережну, подивися на те взуття, і ти побачиш, як масові вбивства можуть повторюватися», – емоційно сказав Зеленський.

Йдеться про меморіал на березі Дунаю, на місці розстрілу фашистами угорських євреїв. Перед убивством їх змушували зняти взуття, яке потім йшло на продаж або ж фашисти забирали його собі.

Зеленський завершив виступ згадкою про державу, яка є ключовим противником інтеграції країни до ЄС – про Німеччину: «Ми віримо, що у вирішальний момент Німеччина також буде з нами. Слава Україні!», – сказав президент.

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 5
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС
Хокей | 24 квітня 2024, 20:03 3
9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС

У такій грі перевірити свій рівень точно не вдалося

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
inspekcha85
Германия не желает усиления украинской позиции в Европе,а будучи в составе ЕС это просто неизбежно.Подвинься,толстожопый бюргер!
Henriklarsson11
да пішли вони. Нащо нам вимолювати місце у цьому евросоюзі? щоб бути там на правах бідного родича?