Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 10 квітня 2022, 11:03
19590
1

Захід врубив санкції. День 45. Російські олігархи стали мінігархами

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 9 квітня

| Оновлено 10 квітня 2022, 11:03
19590
1
Захід врубив санкції. День 45. Російські олігархи стали мінігархами
Getty Images/Global Images Ukraine

45-й день війни. 9 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 9 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:00. Борис Джонсон прогулявся Києвом із Зеленським

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон пройшовся Києвом із президентом України Володимиром Зеленським.

Лідери держав пройшлися від Офісу президента до Майдану Незалежності. На розі Лютеранської та Заньковецької з ними заговорив один із шанувальників Джонсона, йому вдалося обмінятися кількома реченнями з прем'єром, а також потиснути руку.

Також Зеленський та Джонсон зустріли дівчину з Харкова, яка подарувала їм керамічних півників, які стали відомі завдяки фото Єлизавети Серватинської. На фотографії – кухонна шафа, яка вціліла після знищення будинку у Бородянці Київської області. А на цій шафці, окрім тарілок – керамічний півник.

22:20. ЗСУ захопили вже понад тисячу одиниць техніки Росії

За даними порталу Oryx, Збройні Сили України з початку війни захопили вже понад 1000 одиниць важкої військової техніки та автомобілів російських окупантів:

«Тепер візуально підтверджено, що Україна захопила 1000 автомобілів та одиниць (важкої) військової техніки з Росії».

Портал Oryx аналізує втрати російської техніки після повномасштабного нападу на Україну, підтверджені фото- та відеодоказами.

За даними порталу, Росія вже втратила у війні 2693 одиниць техніки, з них знищено – 1413, пошкоджено – 39, залишено – 236, захоплено – 1005 одиниць.

21:50. Україна ввела повне торгове ембарго проти рф

Український уряд схвалив повне торгове ембарго на торгівлю з рф, яка у лютому розпочала повномасштабну війну проти України.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив: «Запроваджено торгове ембарго проти рф. Заборонено імпорт на митну територію України товарів із рф».

Крім того, на засіданні в суботу уряд денонсував договір між Україною та білоруссю про співпрацю у галузі науки та технологій.

21:10. Нова допомога Британії: 120 бронемашин та протикорабельні ракети

Прем'єр-міністр Великобританії пообіцяв Україні нову військову допомогу, яка включає бронетехніку та протикорабельну зброю, повідомила прес-служба британського уряду після візиту Бориса Джонсона до Києва.

«Борис Джонсон запропонував Україні військову допомогу у вигляді 120 броньованих машин та нових протикорабельних ракетних систем, щоб підтримати Україну на цьому вирішальному етапі, поки триває незаконний наступ Росії.

Ця допомога нова, вона виділяється на додаток до оголошеного напередодні траншу військової техніки вартістю 100 мільйонів фунтів стерлінгів, який включає зенітні ракети Starstreak та протитанкову зброю».

Джонсон також підтвердив економічну підтримку України, гарантувавши ще $500 млн у вигляді кредиту Світового банку для України. Також Британія надала 394 мільйони фунтів стерлінгів, щоби забезпечити безперервне функціонування життєво важливих гуманітарних послуг для українців.

Великобританія також на запит українського уряду лібералізувала тарифи на переважну більшість імпорту з України та надала митні сервітути, як свій внесок у забезпечення економічної стабільності країни.

20:40. Відбувся ще один обмін із росіянами: в Україну повернули 26 людей

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук повідомила, що відбувся третій обмін полоненими з росіянами, вдалося повернути до України 26 українців, з них 12 – військових та 14 цивільних.

«За вказівкою президента Зеленського сьогодні відбувся третій обмін полоненими. Додому повертаються 12 наших військових, у тому числі одна жінка-офіцер. Також ми звільнили 14 цивільних, у тому числі 9 жінок. Усього 26 наших людей».

20:00. Посольство Євросоюзу відновлює роботу у Києві

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас заявив про поновлення роботи посольства в Києві.

Про своє повернення він натякнув у твіттері. «Я щасливий повернутися до Києва», – написав дипломат у одному з постів. Маасікас прибув до української столиці напередодні, супроводжуючи верховного представника Жозепа Борреля та президента Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн під час їхнього спільного візиту до Києва.

Маасікас підтвердив, що справді офіційно відновлює роботу у Києві. Він опублікував фото з прапором ЄС над будівлею посольства та написав: «Дещо треба зробити насамперед».

19:30. Луганщина: росіяни влучили у цистерну з азотною кислотою, пари полетіли на їхні позиції

Біля Рубіжного на Луганщині росіяни знову потрапили до цистерни з небезпечною для людини азотною кислотою, пари полетіли на їхні позиції.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Знову хімічна атака! Біля Рубіжного орки знову потрапили до цистерни з азотною кислотою. Аміячна хмара полетіла на позиції росіян. Закликаю мешканців не виходити з укриттів, а під час перебування у приміщенні закрити вікна та двері.

Пари вибуху цистерни з 4 т неконцентрованої азотної кислоти поширилися у районі позицій росіян під Кудряшівкою та Варварівкою. Загрози життю населення немає».

18:50. Джонсон привіз до Києва новий пакет воєнної та фінансової допомоги

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, який прибув до Києва з неанонсованим візитом, надав Володимиру Зеленському пропозиції щодо посилення військової допомоги.

Прес-секретар британського уряду заявив, що візит мав на меті продемонструвати солідарність з українським народом, однак є й більш практичні теми для обговорення:

«Прем'єр-міністр поїхав до України, щоб зустрітися із президентом Зеленським особисто та продемонструвати солідарність з українським народом. Вони обговорять довгострокову підтримку України з боку Великої Британії, а прем'єр-міністр надасть (Зеленському) новий пакет фінансової та військової допомоги».

17:45. До Києва приїхав Борис Джонсон і проводить зустріч із Зеленським

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон прибув до Києва з візитом і наразі проводить зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.

Заступника голови Офісу президента Андрій Сибіга: «Прямо зараз візит Бориса Джонсона до Києва розпочався з тет-а-тет зустрічі з президентом Зеленським.

Великобританія є лідером оборонної підтримки України. Лідером в антивоєнній коаліції. Лідером у санкціях щодо російського агресора».

17:25. ЄС передасть опитувальник Грузії та Молдові для отримання статусу кандидата

Єврокомісар з розширення та сусідства Олівер Варгеї пообіцяв передати Грузії та Молдові опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання статусу кандидата в ЄС:

«Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн учора передала опитувальник Україні, а у понеділок я передам опитувальник Грузії та Молдові. Відповіді допоможуть Єврокомісії підготувати висновки щодо заяв трьох країн на вступ до ЄС, на запит Європейської ради», – написав Олівер Варгеї у Twitter.

17:10. Луганська область: загинула жінка, 4 поранених, масові пожежі

Внаслідок обстрілу росіянами житлового будинку в Рубіжному поранено чотирьох людей, у Сєвєродонецьку виявлено тіло загиблої жінки, а в Лисичанську палають пожежі.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Вранці орки взялися за свою улюблену справу – розстрілюють житлові квартали мирних міст. У Рубіжному внаслідок обстрілу житлового будинку поранено 4 людей.

У Лисичанську горять багатоповерхівка, АЗС та підприємство. Гасіння неможливе через обстріл. У Сєвєродонецьку у старому районі міста виявлено загиблу жінку».

16:45 Канцлер Австрії: санкції ЄС посилюватимуться, допоки війна не припиниться

Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що ЄС посилюватиме санкції проти Росії, допоки війна не припиниться. На прес-конференції з президентом Володимиром Зеленським у Києві він сказав:

«Австрія є нейтральною країною у військовому плані, але не може погодитися з злочинами, що відбуваються. Це означає, що Австрія повністю підтримує санкції ЄС, запроваджує їх у себе. І Австрія підтримує Україну там, де це Україні найпотрібніше.

Ми посилюватимемо санкції в рамках ЄС, допоки війна не припиниться. Наразі було прийнято ще один пакет санкцій, і він буде не останній. Водночас, нинішні санкції є недостатніми, бо українці продовжують гинути. Австрія докладає зусиль, щоб було створено гуманітарні коридори для евакуації людей з Маріуполя і щоб ці коридори були надійними».

16:15. Зеленський про битву за Донбас: Буде складна баталія, віримо у перемогу

Президент Володимир Зеленський зазначив, що не береться прогнозувати розвиток подій на сході України, де російський агресор концентрує війська для наступу, але наголосив, що вірить у перемогу нашої держави.

Зеленський на спільному з канцлером Австрії Карлом Нехаммером брифінгу в Києві сказав: «Ми бачимо підготовку до важливого (хтось говорить – вирішального) бою на Сході нашої держави. Я не хочу брати на себе відповідальність за прогнозами. Я можу брати на себе відповідальність за захист нашої держави та боротьбу, яку ми постійно демонструємо.

Тому хочу сказати: так, паралельно на сході та півдні йде накопичення військ, техніки, озброєних людей, які збираються окупувати ще одну частину наших територій.

Це буде складна баталія, ми віримо у нашу боротьбу та перемогу. Ми готові та боротися, а паралельно шукати ті чи інші дипломатичні шляхи, які можуть зупинити цю війну. Поки що ми говоримо і про паралельний діалог».

15:40. У церкві, де був штаб росіян, знайшли понівечені тіла людей

У церкві на Чернігівщині, де окупанти влаштували штаб, рятувальники знайшли тіла загиблих людей.

ДСНС: піротехніки очищають територію та вилучають вибухонебезпечні предмети у звільнених селах Ягідне та Лукашівка. Тут знаходиться пам'ятка архітектури – Вознесенська церква, в якій окупанти зробили штаб.

«Крім боєприпасів, понівечених куполів із хрестами, сміття, які залишили російські військові, рятувальники знаходять й тіла людей. Кажуть, це місцеві жителі, яких розстріляли орки».

14:50. Віталій Кім не бачить намірів окупантів взяти Миколаїв

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив, що поки що не бачить намірів окупантів захопити Миколаїв:

«Щодо намірів захопити Миколаїв – ні, не бачу».

Водночас він додав, що обстріли, які ведуть окупанти, можуть бути як для залякування людей, так і прикривати якісь військові дії загарбників із переміщення.

13:25. У Тернополі прибрали пам'ятник Пушкіну

У місті Тернопіль було демонтовано пам'ятник російському поетові та прозаїку Олександру Пушкіну.

Мер Тернополя Сергій Надал: «Тернопіль – без пам'ятника Пушкіну. Ця ініціатива вже обговорювалась не один рік. Пушкін у відсутності ніякого відношення до Тернополя, як більшість російських письменників, композиторів та інших».

Надал додав, що після звірств Росії в Україні, у Тернополі немає більше місця російським та радянським пам'ятникам. Раніше пам'ятники Пушкіну прибрали у Мукачеві. А в Ужгороді активісти демонтували меморіальну плиту, встановлену до 300-річчя «возз'єднання» України та Росії.

12:40. Угорець Орбан вважає, що різанина в Бучі могла бути інсценуванням

За словами президента Володимира Зеленського, один із глав країн ЄС вимагав доказів, що бучанські військові злочини не були інсценовані. За даними джерел, йдеться про прем'єра Угорщини Віктора Орбана (Bild, УП).

Володимир Зеленський розповів, що один із провідних європейських політиків хотів побачити докази правдивості злочинів у Бучі. На запитання журналіста, чи цей політик ЄС є головою європейського уряду, Зеленський відповів ствердно.

Президент не хотів говорити про те, хто йому це сказав, але процитував європейського політика: «Покажіть нам докази, що це не інсценовано».

Джерела підтвердили, що Зеленський говорив про прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Незрозуміло, де Орбан озвучив свою вимогу надати докази. Після Бучанської різанини спілкування офіційного Будапешта з українською стороною не було.

12:10. Євросоюз: вокзал у Краматорську атакувала росія

Європейський Союз упевнений, що ракетний удар по Краматорську завдала Росії. Про це йдеться у заяві спікер прес-служби зовнішньополітичної служби ЄС:

«Європейський Союз глибоко шокований атакою росії, яка вдарила у п'ятницю по залізничному вокзалу Краматорська. Винні за цей військовий злочин мають бути притягнуті до відповідальності.

Не повинно бути безкарності за військові злочини. ЄС підтримує заходи щодо забезпечення відповідальності за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права»

Пентагон також підтвердив, що ракетний удар з Точки-У залізничного вокзалу в Краматорську Донецької області було здійснено російськими військами. Число загиблих внаслідок удару росії по залізничному вокзалу Краматорська зросло до 52, поранено 109 людей.

11:30. Кияни ще довго чутимуть звуки вибухів, триває розмінування області

У Київській області триває розмінування територій та доріг, мешканці столиці ще довго чутимуть вибухи.

Голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк:

«Сьогодні ведеться робота щодо розмінування Київської області. 17 груп у кількості 87 спеціалістів, 31 одиниця техніки з усієї України. Працюють з ранку до вечора, як дозволяють умови місцевості, щоб у максимально короткі терміни розмінувати населені пункти та дороги та забезпечити безпеку людей.

На 8 квітня 127 гектарів території розміновано, 292 об'єкти, 70 кілометрів доріг, близько 9400 боєприпасів виявлено та знешкоджено.

Вибухи, які ви чули, – це йде знешкодження, підрив боєприпасів, що не розірвалися. Боєприпаси знищують у певних місцях, далеко від населених пунктів. Ви ще довго чутимете вибухи, бо боєприпасів дуже багато: як залишків снарядів і мін, є заміновані будівлі, машини і навіть трупи, що залишилися після ворога».

10:30. S&P оголосило росії вибірковий дефолт по іноземній валюті

Рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинг росії в іноземній валюті з CC/C до SD/SD, що означає вибірковий дефолт.

Рейтинг у національній валюті залишається на рівні CC/C з негативним прогнозом: «Зниження рейтингу було за тим, що російський уряд, як ми розуміємо, зробив виплати купонів та основної суми боргу за доларовими єврооблігаціями 2022 та 2024 років у рублях».

Тепер у росії є 30 днів, щоб не допустити дефолт. Проте агентство сумнівається, що інвестори зможуть конвертувати рублеві платежі в долари з доходом, який було передбачено.

09:45. Байден підписав нові санкції проти російської нафти і торгівлі з росії та білоруссю

Президент США Джо Байден підписав два законопроекти, що вводять додаткові санкції проти росії та білорусі (УП).

Один із законопроектів призупиняє нормальні торговельні відносини з росією та білоруссю, відкриваючи шлях до підвищення мит на імпорт із них. Інший – забороняє імпорт енергоносіїв із росії, включаючи нафту, вугілля та природний газ. Сенат одноголосно схвалив ці два законопроекти на день раніше.

Раніше цього тижня адміністрація Байдена оголосила про додаткові санкції проти найбільших російських фінансових установ та низки осіб, пов'язаних з Кремлем, включаючи двох дочок путіна.

США також оголосили про санкції проти дружини та доньки міністра закордонних справ росії сергея лаврова. Сенат США також одноголосно ухвалив законопроект про ленд-ліз для України, який дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно надсилати зброю та інші постачання в Україну на фоні вторгнення росії. Тепер Палата представників має розглянути проект, а Джо Байден має його затвердити.

08:55. Полтавщина: росіяни вдарили ракетами по Миргороду, є постраждалі

Російські війська завдали ракетного удару по інфраструктурі у Миргороді Полтавської області, двоє людей поранено.

Глава Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «Цієї ночі російські окупанти знову завдали ракетного удару по інфраструктурі у Миргороді. Значні руйнування. На жаль, двоє людей постраждали. Вони отримують усю необхідну допомогу».

07:30. Зведення Генштабу ЗС України

Генштаб ЗСУ: «російська армія робить штурмові дії на Донецькому напрямку та здійснює переміщення підрозділів на Донбас.

Окупанти продовжують підготовку до наступу на сході нашої держави з метою встановлення повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей. На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисниками України за минулу добу відбито 7 атак ворога, знищено 9 танків, 7 одиниць броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки супротивника».

06:40. Російські олігархи знайшли укриття для своїх яхт

Декілька яхт приховали своє місцезнаходження, змінили пункти призначення або пішли в міжнародні води. Російські олігархи сховали від арешту розкішні яхти на Мальдівських островах. На деяких судах вимкнено функцію розташування (Reuters).

Так, власник активів з виробництва вугілля та добрив Андрій Мельниченко був внесений до списку санкцій ЄС. Наступного дня його суперяхта Motor Yacht A, що знаходиться біля Мальдівських островів, перестала транслювати своє місцезнаходження. Вимкнення даних пристроїв може допомогти приховати яхти з поля зору влади.

Згідно з даними MarineTraffic, ще три яхти приховали своє місце розташування, змінили заявлені пункти призначення або пішли в міжнародні води. Головний прокурор Мальдів Хуссейн Шамім заявив, що влада не може заарештовувати судна. Виняток – якщо злочин було скоєно відповідно до місцевого законодавства.

06:20. Пентагон: ЗСУ розбили 20% ворожої армії, орки готують атаку на Донбас

У Міністерстві оборони США повідомляють, що українська армія розбила близько 20% ворожих сил, а Росія зосереджує війська для посилення наступу на Донбас.

За словами неназваного чиновника Пентагону, загальні втрати Росії – включаючи військових, боєприпаси та техніку – становлять від 15 до 20% бойової сили, яку вона виділила для вторгнення в Україну.

Також чиновник сказав, що частина виведених російських військ зараз пробирається до російських міст Бєлгорода та Валуйки, на північний захід від Донбасу. Але немає жодних ознак, що там чекають нові війська на їхнє приєднання.

Поки що російські БТГ, які зазнали втрат, вивчають варіант об'єднання та відновлення для формування нових підрозділів. За словами чиновника, Росія також прагне набрати понад 60 тисяч призовників та резервістів. Після відновлення російських БТГ ймовірним напрямком дій буде активний рух на Донбас, вважає чиновник.

За оцінками Пентагону, на Донбасі або поблизу нього розміщено понад 40 російських БТГ. У середу було понад 30, тобто за останні дні прибуло ще до 10 тисяч військових.

05:30. У Чернігівській області збили ракету Точка-У, яка летіла з білорусі

На Чернігівщині українські військові збили російську ракету Точка-У. Вона впала посеред поля, тож ніхто не постраждав.

Один із захисників Чернігова Андрій Кудабеков у Facebook виклав фото залишків ракети та повідомив:

«Це залишки Точки-У в Чернігівській області. Вона впала. Не сама. Запустили її з території білорусі. І вона могла вибухнути над нами».

Саме така ракета, випущена рашистами, влучила у залізничний вокзал в Краматорську.

04:15. У Софії два політики облили фарбою посольство росії в Болгарії

Лідери болгарської опозиційної партії «Ми йдемо», облили стіну посольства росії в Софії червоною фарбою.

Поліція Софії заарештувала лідерів руху Армана Бабікяна та Ніколая Хаджигенова, які облили червоною фарбою стіну посольства Росії в Болгарії. Свої дії вони пояснили протестом проти росії, а фарбу – як символ пролитої там крові.

Політики було затримано терміном до 24 годин. Прокуратора Софії заявила про відкриття проти них справи за хуліганство.

Самі політики свою провину заперечують. Хаджигенов заявив: «Те, що ми зробили сьогодні, відбувається у всьому світі. Тільки тут затримали людей, які висловлювали свою думку проти війни та путіна».

Ці події викликали протести під будівлею регіональної адміністрації. Незабаром у прокуратурі заявили, що не знайшли підстав для затримання та притягнення політиків до відповідальності.

03:00. Повітряні сили ЗС України збили гелікоптер, крилату ракету та безпілотник

Повітряні сили ЗС України у п'ятницю, 8 квітня, знищили три ворожі цілі, а напередодні – найновіший ударний безпілотник окупантів.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «8 квітня зенітні ракетні війська знищили три повітряні цілі: крилату ракету, БпЛА та один гелікоптер. Крім того, є інформація Операції Об'єднаних сил щодо знищення ще одного гелікоптера рашистів.

Крім цього, 7 квітня було збито найновіший ударний БПЛА окупантів Оріон. Він може працювати як ударна одиниця – нести ракетне озброєння та кориговані бомби або інші боєприпаси».

02:10. Погана координація: кремль змінив командування своїми військами в Україні

Країна-агресор росія реорганізувала командування своїми військами в Україні. Тепер ними керує генерал Александр Дворніков, котрий має великий досвід війни у Сирії.

Експерти зазначають, що між різними командами була реально погана координація, оскільки російські сили ніколи не навчалися працювати таким чином.

За даними джерела, командувач Південного військового округу генерал Александр Дворніков тепер відповідає за покращення координації.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський: «Як і масові вбивства у Бучі, як і багато інших військових злочинів росії, ракетний удар по Краматорську має стати одним із звинувачень на трибуналі, який обов'язково відбудеться.

Вдячний пані президенту Єврокомісії за фінансову підтримку – мільярд євро на зброю. Плюс сьогодні ми домовилися ще про 500 мільйонів євро на оборонні потреби.

Говорили також із представниками Євросоюзу про подальші кроки для того, щоб примусити росію до миру. Зауважив, що наявних санкцій замало. Потрібно ще посилити тиск на росію. Потрібно запровадити повне енергетичне ембарго на нафту, газ».

00:00. Початок 45-го дня війни, 9 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини
Футбол | 27 квітня 2024, 00:59 9
Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини

Український воротар залишився у запасі в останньому матчі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Golhrenshtanga
17:25. ЕС передаст Грузии и Молдове опросник для получения статуса кандидата
Это те которые отказались потдержать Европейские санкции,это те страны,а в особенности Грузия принимает руских которые бегут от санкций,в Грузии их можно обойти,и много чего еще,что бы не злить Валодю