Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 05 квітня 2022, 05:28
21805
1

Різанина в Бучі. День 40. Відморозки влаштували катівню та вбивали мирних

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 4 квітня

| Оновлено 05 квітня 2022, 05:28
21805
1
Різанина в Бучі. День 40. Відморозки влаштували катівню та вбивали мирних
Getty Images/Global Images Ukraine

40-й день війни. 4 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 4 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Вона грала у піддавки з росією! Зеленський затролив Меркель у Бучі

Президент Володимир Зеленський на вулицях звільненої Бучі заявив, що колишній німецький канцлер Ангела Меркель зрозуміла його запрошення подивитися на жертв російської окупації:

«Я думаю, що вона мій сигнал чудово почула. І не лише вона – я звертався до лідерів Європи, і пана Саркозі, які, як відомо, ухвалювали важливі рішення.

Вони – скажімо так – були під впливом рф та кількох інших лідерів. Але перш за все від рф і внутрішнього істеблішменту, коли вони приймали рішення щодо України.

Вся ця історія, інсинуації про відкриті двері в НАТО [для України] – ми знаємо, що більшість європейських держав-членів НАТО підтримували як [можливого] члена Альянсу – тоді ще в Бухаресті [2008 року].

І чудово знаємо, хто ті лідери, і я вважаю, що Ангела серед тих лідерів, лідерів провідних країн, від яких залежало рішення, чи бути Україні членом НАТО. Я вважаю, те, що відбувається – це [була] гра в піддавки з рф, дати можливість їм зміцнитися і відчути, що вони, власне кажучи, впливають на Європейський Союз».

Зеленський ще раз повторив своє запрошення для колишніх та нинішніх лідерів Європи приїхати на місце в Бучу та інші міста Київської області, щоб переконатися у наслідках політики поступок рф. 3 квітня виповнилося 14 років від дня саміту НАТО в Бухаресті, коли Альянс мав шанс вивести Україну з сірої зони на сході Європи.

23:05. Журналісти знайшли дані мародерів, які пересилали награбоване в РФ

Журналісти змогли отримати номери телефонів, військові частини та міста проживання російських окупантів, які оформляли в Мозирі доставку награбованих в українців речей. Більшість російських солдатів оформляли відправлення вкрадених речей в Рубцовськ в Алтайському краї.

За добу 2 квітня російські окупанти здали приблизно 2 тонни награбованої техніки, особистих речей, одягу та цінних металів у відділенні російської служби доставки СДЕК у Мозирі.

Автори проекту Беларуски Гаюн з отриманих даних оприлюднили перелік тих військових окупаційних військ рф, які здали 2 квітня найбільшу за вагою кількість награбованого майна в Україні.

22:50. ЄС розглядає альтернативу ембарго для нафти та вугілля з рф

Найближчим часом у ЄС буде розглянуто новий пакет санкцій проти рф, який включатиме і обмеження для нафти та вугілля. Не всі країни ЄС готові підтримати повну заборону російського імпорту, тому в ЄС обговорюють альтернативний варіант (Wall Street Journal, УП).

Суть альтернативи - запровадження додаткового мита проти російської нафти та вугілля. Такий крок хоч і не заборонить імпорт із рф, проте зробить його суттєво дорожчим, стимулювавши європейські країни швидше шукати заміну енергоресурсам із рф.

Після оприлюднення інформації про злочини російських військових у Київській області, низка європейських країн вже готова підтримати повну заборону. Однак інші країни не можуть, за такого сценарію варіант додаткових мит може стати компромісним варіантом.

Нагадаємо, такий варіант українські експерти називали серед кроків, здатних знищити російські позиції в енергетиці: «Країни-імпортери мають знизити до нуля пріоритет закупівлі енергоносіїв російського походження. Не всі країни можуть дозволити собі повністю відмовитись від російської нафти чи газу. Проте всі країни можуть поставити росію останньою до списку країн, звідки може здійснюватись імпорт».

22:30. Христо Грозєв: «Не виключаю, що путін може завдати удару по країні НАТО»

Головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв вважає, що від путіна можна очікувати все, що завгодно.

На питання, чи вірить він, що путін може завдати удару по державі НАТО, по Польщі або країнах Балтії, Грозєв відповів:

«Абсолютно не виключаю. Але моя думка тут ні до чого. Я питаю людей, які працюють усередині системи: «Чи можливо це?» «Так можливо». Що можливо? «Можливо, що це зробить. Він спробує це зробити. А чи точно буде натиснуто кнопку – ми не можемо сказати». Це залежить від того, наскільки його майбутнє здається гарантованим тим офіцерам, яким він накаже.

Тому що там по ланцюжку натискання реальної кнопки – п'ять людей, п'ять щаблів. Якщо будь-який із цих рівнів вважає, що майбутнє путіна не гарантоване – він не передасть далі інструкцію. Тому що він сам має бути впевненим, що його хтось врятує від міжнародного трибуналу, екстрадиції до Гааги чи нового Нюрнберзького процесу.

Тому я думаю, що він хоче цього, але не впевнений, що хтось це виконає».

21:50. Зеленський створив делегацію для переговорів із росією щодо гарантій безпеки

Президент Володимир Зеленський утворив делегацію для участі у переговорах з росією щодо підготовки та погодження проекту договору про гарантії безпеки України.

Згідно з указом президента від 4 квітня, головою делегації призначено нардепа Давида Арахамію. Члени делегації: міністр юстиції Денис Малюська, радник голови ВП Михайло Подоляк, міністр оборони Олексій Рєзніков, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький.

Також членами делегації призначено нардепів Андрій Костін, Дмитра Лубинця та Рустема Умерова. Експерти делегації: юрист-міжнародник Олександр Малиновський та посол України Олександр Чалий.

Главі делегації дозволяється за погодженням з іністром закордонних справ вносити зміни до складу делегації, а також залучати в установленому порядку для забезпечення роботи делегації працівників державних органів, підприємств, установ, організацій за погодженням з їхніми керівниками, науковцями та експертами.

Указ також затверджує директиви делегації України для участі у переговорах з рф щодо підготовки та погодження проекту договору про гарантії безпеки України, проте їх зміст не оприлюднюється. Кабінету міністрів доручено забезпечити фінансування видатків, пов'язаних з участю делегації України у переговорах щодо гарантій безпеки.

20:20. Міноборони: росія готується захопити Харків

Російські окупаційні війська готуються захопити Харків та атакувати українські війська в зоні ООС, повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник:

«Основні зусилля супротивник зосередив на підготовці до відновлення наступальних дій, щоб оточити угруповання Об'єднаних сил та опанувати місто Харків.

Противник посилює угруповання військ західного та південного військових округів у Слобожанському та Донецькому операційних районах. Робить це за рахунок перекидання військ з інших військових округів, і шляхом залучення підрозділів мобілізаційного резерву.

Також ворог налагоджує маршрути логістичного забезпечення угруповань військ, створює запаси боєприпасів, ракет та ПММ, а також підготовку медичних установ до прийому великої кількості поранених».

19:05. Байден після побаченої різанини в Бучі назвав путіна варваром і хоче покарати винних

Президент США Джо Байден після побаченого в Бучі назвав путіна варваром і заявив, що слід зібрати всі докази російських звірств, щоб покарати рф за цей військовий злочин (CNN):

«Ви, мабуть, пам'ятайте, що мене критикували за те, що я назвав путіна військовим злочинцем. Він – військовий злочинець.

Але ми маємо збирати інформацію, надавати Україні зброю, щоб вони продовжували боротися, зібрати всі деталі, щоб це була справжня судова справа про військовий злочин.

Цей хлопець – варвар. Те, що відбувається у Бучі, обурливе. І все це бачили. Я думаю, це воєнний злочин. Я прагну нових санкцій, я продовжу вводити санкції».

Водночас, Байден заявив, що не вважає звірства російської армії, вбивства цивільних у Київській області геноцидом українського народу. Президент США сказав, що вважає дії окупантів військовим злочином.

18:00. Кличко просить не повертатися до Києва до кінця цього тижня

Мер Києва Віталій Кличко закликає жителів, які виїхали зі столиці через війну, не повертатися принаймні до кінця цього тижня:

«Якщо ви маєте можливість, на кілька днів відстрочіть ваше повернення до міста Києва. Прохання ще до кінця цього тижня відкласти повернення. Потім ми можемо вже ясно сказати (коли можна повертатися).

У звільнених населених пунктах Київської області цілодобово діє комендантська година, також у передмісті Києва багато нерозірваних снарядів, які залишили російські окупанти.

Також, незважаючи на те, що наша протиповітряна оборона працює досить ефективно, ми не виключаємо, що ще може бути обстріл ракетами столиці України. Крім того, зараз пересування Києвом утруднене великою кількістю блокпостів».

17:15. Зеленський про зустріч із путіним: Чим довше рф затягує, тим гірше для неї

Президент Володимир Зеленський заявляє, що чим довше росія затягуватиме із зустріччю президентів України та рф, тим гірше для неї самої. Зеленський під час поїздки до Бучі Київської області сказав:

«Чим довше рф затягуватиме процес зустрічі, тим гірше і для них, і в принципі для цієї війни.

Тому що з кожним днем, коли заходять наші війська та деокупують ті чи інші території – ви бачите, що відбувається. Дуже складно розмовляти, коли бачиш, що вони тут наробили.

Щодня там перебувають люди у бочках, у льохах, задушені та просто закатовані. Тому я вважаю, що їм (росіянам) потрібно якщо є чим думати, то думати швидше».

16:30. Зеленський про Маріуполь: Сподіваємося знайти відповідь найближчими днями

Президент Володимир Зеленський визнає, що однією з найскладніших ситуацій зараз в Україні є Маріуполь, він сподівається на посередництво Туреччини. На запитання, якими є реалістичні сценарії порятунку Маїруполя, чи розглядається варіант деблокади, глава держави відповів:

«У Маріуполі одна із найскладніших ситуацій. Боюся, що про всі сценарії я не маю права говорити. Займаємось підтримкою хлопців, їм дуже складно. На зв'язку я і главком, у принципі, щодня.

Говоримо про посередництво саме у цій місії з Туреччиною. Непросто там. Думаю, що найближчі дні, а можливо, найближчі години у нас з'явиться відповідь на ваше дуже складне питання. Залежить усі, ви знаєте, на жаль, від когось».

16:00. Володимир Зеленський приїхав до Бучі

Президент Володимир Зеленський відвідав Бучу, в якій виявлено свідчення масових убивств росіянами українських мирних жителів

ВВС: За словами журналістів, він оглянув дорогу зі знищеною російською технікою та поспілкувався з місцевими жителями.

Президент заявив, що Росія скоїла військові злочини та геноцид в Україні. На запитання кореспондента ВВС, чи вважає президент все ще можливим обговорювати мир з росією, він відповів:

«Так, тому що Україна має набути миру. Ми в Європі 21 століття. Ми продовжимо дипломатичні та військові зусилля».

15:30. Перший успіх Нептуна. ВМС України підбили російський ракетний фрегат

3 квітня російський фрегат «Адмірал Ессен» зазнав серйозного пошкодження внаслідок вогневого удару українських захисників.
 
За інформацією кількох джерел, по фрегату було завдано удару протикорабельною ракетою «Нептун», яка була прийнята на озброєння ЗСУ у 2020 році. Вона здатна подолати до 280 кілометрів. Це перший задокументований успіх цього типу озброєнь під час війни з росією.
 
«Адмірал Ессен» неодноразово випускав ракети «Калібр» по мирних українських містах.

14:55. Єврокомісія цього тижня зробить крок до набуття Україною статусу кандидата в ЄС

Європейська комісія цього тижня планує передати Україні опитувальник, який є необхідним етапом для набуття Україною статусу кандидата (УП).

Про це заявила в понеділок віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина:

«Ми очікуємо, що цього тижня будуть позитивні новини щодо наступних кроків, які мають бути для набуття Україною статусу кандидата. Це буде нестандартний документ, менший за обсягом. Чекаємо на цей документ цього тижня. Уряд протягом двох останніх тижнів готував проекти відповідей на очікуваний опитувальник, тому готовий офіційно відповісти за дуже короткий час.

Ми очікуємо, що до кінця квітня Єврокомісія завершить внутрішні процедури та підтвердить відповідність України критеріям для набуття статусу кандидата. Далі – політичне рішення щодо надання Україні статусу кандидата».

14:10. З Чернігова організували безпечний маршрут

Російські війська вже покинули околиці Чернігова, а з облцентру організували відносно безпечний маршрут для гуманітарної допомоги та евакуації.

Голова облдержадміністрації В'ячеслав Чаус: «Війська російського агресора відійшли від Чернігова і йдуть з області. Ми спільно з військовими організували та відкрили альтернативний тимчасовий маршрут, який є відносно безпечним і яким можна надати гуманітарну допомогу та можна вивозити людей».

Голова ОДА не уточнив, звідки маршрут, ймовірно, із Києва. Чаус також порадив людям не повертатися до області, які хочуть забрати речі чи вивезти різним, принаймні, не робити цього сьогодні, 4 квітня. Він нагадує, що ракетний обстріл відбувається по всій країні й у Чернігові небезпечно навіть зараз.

13:40. Арестович: За звірства в Бучі на кожного причетного чекає точкова помста

Олексій Арестович: «Ми всіх встановимо. Ми маємо дуже чітке завдання. Президент про це дуже чітко заявив. А далі буде щось на кшталт пошуку «Чорного вересня» [терористична організація, членів якої знищувала ізраїльська розвідка «Моссад»].

Буде точкова помста, ніхто не піде. Це важлива позиція. Вони у відставці вже будуть на пенсії. А ми наздоганятимемо і наздоганятимемо, я думаю. Це справа честі України».

13:10. Сербія: проросійського президента Вучича переобрано на другий термін

Чинний президент Сербії Александар Вучич набрав 59% голосів на президентських виборах, що означає його перемогу одразу в першому турі.

Про це повідомила Державна виборча комісія після підрахунку 91,8% бюлетенів. Комісія також заявила, що правляча Сербська прогресивна партія Вучича виграла парламентські вибори, набравши 43,2% голосів.

Кандидат у президенти від опозиції Здравко Понош, генерал армії у відставці, набрав 18%, а його альянс єдність в ім'я перемоги – 13,3%. Соціалістична партія Сербії, давній партнер із коаліції Вучича, посіла третє місце з 11,6%. На виборах проголосувало 58,6% від загальної кількості зареєстрованих виборців.

Вторгнення росії в Україну дуже вплинуло на кампанію в Сербії, яка все ще відновлюється після балканських воєн та ізоляції 1990-х років. Сербія майже повністю залежить від російського газу, а її армія підтримує зв'язки із російськими військовими. Кремль також підтримує опозицію Белграда щодо незалежності Косова.

Хоча Сербія підтримала дві резолюції ООН, які засуджують вторгнення росії в Україну, вона відмовилася вводити санкції проти москви.

12:05. Євросоюз звинуватив російську владу у звірствах у Бучі та інших містах

Європейський Союз звинуватив російську владу у скоєнні звірств на вже звільнених територіях у Київській області, які раніше перебували під контролем російських окупаційних військ.

Про це йдеться у заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, зробленій від імені всього Євросоюзу (УП):

«Євросоюз рішуче засуджує звірства, здійснені російськими збройними силами у низці окупованих українських міст, які наразі звільнені.

Переконливі фото та відео великої кількості загиблих та жертв серед мирного населення, а також руйнування громадянської інфраструктури показують справжню особу жорстокої загарбницької війни, яку росія веде проти України та її народу. Масові вбивства у місті Буча та інших містах України будуть внесені до списку звірств, скоєних на європейській землі.

Російська влада відповідає за ці злочини, скоєні під час фактичного контролю над цим районом. Вони підпадають під дію міжнародного права окупації. Винуватці цих військових злочинів та інших серйозних порушень, а також відповідальних посадових осіб та військових керівників буде притягнуто до відповідальності.

Європейський Союз підтримує всі заходи щодо забезпечення відповідальності за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні з боку збройних сил росії».

11:20. Ворог пошкодив об'єкт критичної інфраструктури у Тернополі

Російські окупанти здійснили бомбардування Тернополя, пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, потерпілих немає.

Голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш: «Вчора було скоєно ворогом бомбардування міста Тернопіль. Дякую нашим збройним силам, які вчасно попередили цей факт і знешкодили.

Однак уламками зачепило об'єкт критичної інфраструктури. Цей об'єкт перебуває у стані, неможливому для використання. На місці події працюють ДСНС та поліція.

Постраждалих та жертв немає. Прохання до місцевих жителів не коментувати, що де вибухнуло, і не публікувати фото. Закликаємо не ігнорувати сигнали тривоги і спускатися в укриття».

10:30. Втрати ворога: як відбувається демілітаризація рашки

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила 647 танків.

Генштаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 04.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 18300 осіб,
  • танків ‒ 647 од.
  • бойових броньованих машин ‒ 1844 од.,
  • артилерійських систем – 330 од.,
  • РСЗВ – 107 од.
  • засоби ППО – 54 од.,
  • літаків – 147 од.,
  • вертольотів – 134 од.,
  • автомобільної техніки – 1273 од.,
  • кораблі /катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 92,
  • спеціальна техніка – 25,
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:00. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

На 4 квітня заплановано гуманітарні коридори з Маріуполя до Запоріжжя на власному автомобілі, а також із низки міст Луганщини. Про це повідомила глава Мінреінтеграції Ірина Верещук.

09:30. У Бучі нарахували вже 340 тіл, але це не все

У звільненій від окупантів Бучі поховали 330–340 убитих росіянами громадян.

Керівника ритуальної служби в Бучі: «Зібрали 15 тіл на вулиці Яблонській, із зав'язаними руками та застрелені в голову. Знайдено тіл сьогодні (3 квітня) 30. У Бучі вже знайшли 330–340 тіл, але це ще не все.

Працівник ритуальної служби Сергій: «Ми не встигаємо. Ще як мінімум 20 адрес є на завтра. Багато людей поховані на городах, у дворах. Точної кількості ми не можемо визначити. Ще нема списків усіх. Ми поховали приблизно 350 людей».

09:05. Миколаїв зазнав кількох ракетних ударів слідом за Одесою

Російські війська вранці 4 квітня завдали кількох ракетних ударів по Миколаєву.

Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич: «Друзі, з самого ранку російські війська завдали кілька ракетних ударів по місту. Збираємо дані».

Мер Миколаєва закликав мешканців не публікувати фото чи відео до того, як це зроблять офіційні джерела. Повітряна тривога оголошувалась у Миколаївській області з 00:07 до 00:29 та з 07:33 до 07:55.

На ранок понеділка російські окупанти завдали ракетного удару по одному з об'єктів в Одесі.

08:40. Голова британської розвідки: страти в Україні були частиною плану путіна щодо вторгнення

Керівник британської розвідки MI6 Річард Мур заявив у Твіттері, що позасудові страти входили до планів путінського вторгнення в Україну:

«Ми знали, що плани путіна щодо вторгнення включали позасудові страти його військовими та розвідувальними службами. Повідомлення про вбивства у стилі страти мирних жителів зі звільнених районів викликають жах та холодять кров.

Ми маємо притягнути до відповідальності винних за жахливі дії російських військ у Бучі, Ірпені та інших місцях України. Режим путіна не дозволить приховати свою причетність до цих звірств».

Раніше вийшла заява глави МЗС Британії Ліз Трасс із засудженням масових вбивств мирних жителів у звільнених містах та селах Київщини.

07:30. Зведення Генштабу: РФ почала мобілізацію резервістів, хоче набрати 60 тисяч

У Росії розпочали приховану мобілізацію резервістів, які розраховують залучити 60 тисяч військових.

Генштаб ЗСУ: Військово-політичним керівництвом Росії розпочато заходи прихованої мобілізації резервістів з метою приведення військових частин до штатів військового часу. При здійсненні відбору кандидатів перевагу надають особам, які вже мають бойовий досвід.

Мобілізації підлягають рядовий, сержантський та офіцерський склад. Основні регіони щодо мобілізації: Краснодарський край, Пермський край, Дагестан, Інгушетія, Калмикія.

06:30. Одеса: Росіяни другу ніч поспіль завдали ракетного удару

Окупанти завдали ракетного удару по одному з об'єктів в Одесі.

Про це повідомив речник ОВА Сергій Братчук. Подальша інформація уточнюється.

05:00. Росіяни кинули в Україні ЗРК Бук

Українські військові знайшли занедбаний російський зенітно-ракетний комплекс Бук.

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України: «На цю знахідку натрапила група ССО України разом із бійцями руху опору. Під час проведення спеціальної розвідки та пошуково-ударних дій у районі одного із населених пунктів воїни виявили російський ЗРК Бук.

Поряд із занедбаним зенітно-ракетним комплексом була схованка росіян, у якій вони сховали боєприпаси, зброю та спорядження. Воїни ССО вдячні росіянам за подарунки та продовжують пошуки, щоб повністю «віддячити» їх за трофеї».

04:15. Цинічні виродки. Рашка через звірства у Бучі скликала Раду безпеки ООН

Цинічні виродки з рф намагаються перехопити ініціативу і скликати засідання Ради безпеки ООН у понеділок, 4 квітня, щоб обговорити події на окупованих територіях Київської області.

Орки з рашкостану вимагають провести засідання РБ ООН у понеділок у зв'язку з «волаючою провокацією українських радикалів у Бучі». Мордорські відомства цинічно заявили, що за час присутності їхніх військ у передмісті Києва не померло жодного цивільного. Їхні пропагандони вже встигли назвати шокуючі кадри з Бучі, Гостомелю, Ірпеня постановкою.

Водночас президент України Володимир Зеленський повідомив, що військові злочини рф в Бучі та інших містах під час російської окупації будуть предметом розгляду Ради безпеки ООН у вівторок, 5 квітня.

Голова ООН Антоніу Гутерреш заявив, що шокований фото з українських міст, де бешкетували окупанти, але водночас закликав до незалежного розслідування.

03:30. Деблокада Чернігова. ЗСУ звільнили від орків три села на ключовій трасі

Українські військові звільнили населені пункти Количівка, Ягідне, Іванівка у Чернігівській області, де розташовані розв'язки на ключовій трасі, яка веде до Чернігова.

Оперативне командування Північ: «Количівка, Ягідне, Іванівка. Ці населені пункти Чернігівської області ще довго пам'ятатимуть жахи війни.

Купа розбитого та спаленого українськими військовими російського металобрухту «прикрашає» трасу від Чернігова у бік Козельця. Самі ж путінські вбивці або лягли замертво на українську землю, або втекли.

В цей час населені пункти звільнені від рашистської навали. Територія зачищається та контролюється військовими ЗСУ. Населенню завозять гуманітарну допомогу».

02:45. Чи збереже крісло Орбан? Вже відомо, хто перемагає на виборах в Угорщині

Чинний прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишиться главою уряду держави на п'ятий термін (четвертий поспіль). Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів, що дають партії Фідес (Fidesz) Орбана значну перевагу у парламенті.

Об'єднана опозиція набирає значно менше, ніж прогнозували опитування, а на мажоритарних округах зазнає нищівної поразки. Існує також ймовірність, що партія Орбана разом із сателітами контролюватиме конституційну більшість, 2/3 голосів.

В Угорщині діє змішана система: більше половини депутатів (106 із 199) обираються за мажоритарною системою, решта – за партійними списками. Соратники Орбана лідирують в обох групах.

Так, після підрахунку більше ніж 70% голосів, блок Орбана Fidesz-KDNP отримує 54,85%. Об'єднана опозиція має 33,36%, ще одна опозиційна партія, Mi Hazánk, 6,44%.

Очікується, що Fidesz-KDNP виграє у 87 зі 106 мажоритарних округах і в результаті отримає орієнтовно 134 мандати. Для контролю за більшістю достатньо 100 мандатів, конституційна більшість становить 133 мандати. Віктор Орбан уже оголосив про велику перемогу своєї партії.

02:15. Невзоров: Буча. Розстріли та вбивства мирних громадян, військові злочини путіна

02:00. У Бучі виявили катівню: орки ставили українців на коліна та вбивали

У місті Буча в одному з будинків українські військові знайшли облаштовану російськими окупантами катівню. Сюди звозили беззбройних жителів, пов'язували, ставили навколішки та вбивали пострілом у голову.

На опублікованих кадрах видно, як тіла закатованих українців досі лежать на місці, де їх було страчено окупантами.

На відео – малопомітний будинок у Бучі. У підвалі будинку українські захисники знайшли сліди від казарми окупантів, де вони спали та їли. У сусідньому приміщенні – тіла закатованих бучанців. Їх рашисти звозили сюди, зв'язували їм руки, ставили навколішки обличчям до стіни та вбивали пострілом у голову.

Зруйновані будинки та повсюди понівечені тіла. Опубліковані моторошні кадри з Бучі після звірського візиту окупантів. Тіла безневинно вбитих путінськими нелюдами українців досі перебувають у підвалі, у тих самих позах, у яких вони прийняли мученицьку смерть від рук російських убивць

01:30. Президент ЄС дав назву трагедії у Бучі

Європейський союз допоможе Україні розслідувати військові злочини, скоєні російською армією у Київській області. Про це у Twitter написав голова Європейської ради Шарль Мішель, додавши до свого твіту позначку «бучанська різанина» (#BuchaMassacre).

Політик повідомив, що був шокований знімками зі звільненої Бучі: «Я шокований фотографіями, які врізаються в пам'ять і свідчать про звірства, здійснені російською армією у звільнених районах Київщини».

Голова Європейської ради вважає, що це докази військових злочинів, які мають бути використані у суді: «Євросоюз допомагає Україні та неурядовим організаціям збирати необхідні докази для переслідування у міжнародних судах. Будуть нові санкції та нова підтримка», – пообіцяв він.

Політик завершив повідомлення, написане англійською, двома словами українською: «Слава Україні!»

01:15. Зведення Генштабу ЗС України

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 40-го дня війни, 4 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

ПОЧЕТТІНО: «З такою грою Челсі не заслуговує виступати в єврокубках»
Футбол | 24 квітня 2024, 03:50 4
ПОЧЕТТІНО: «З такою грою Челсі не заслуговує виступати в єврокубках»

Коуч «Челсі» після матчу проти «Арсеналу» розповів про причини поразки

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Кроt-m@d__
Пи...Доры за все ответят за все ,это терраристическое государство х.у...ла,и те как сербы блядорусы прихвостни х...Ла и их подерживают тоже с..ка будут наказаны .. и за все ответят вместе с ними пидор...сы