Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 08 квітня 2022, 09:29
42411
1

Удар у спину москви. День 43. Китай відмовився від російської нафти

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 7 квітня

| Оновлено 08 квітня 2022, 09:29
42411
1
Удар у спину москви. День 43. Китай відмовився від російської нафти
Getty Images/Global Images Ukraine

43-й день війни. 7 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 7 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:45. Вуса пєскова вірять, що їхнього начальника на трибуналі не буде

Спікер кремля дмітрій пєсков заявив, що немає шансів появи російського президента владіміра путіна на трибуналі військових злочинців: «Ні, ми не бачимо якоїсь ймовірності цього».

Британський журналіст запитав, чи турбується путін, що може опинитися на лаві підсудних на військовому трибуналі.

22:20. Зеленський: рф може використовувати ядерну зброю, якщо відчує перевагу

Президент Володимир Зеленський зазначає, що Росія може використати ядерну зброю не тоді, коли буде загнана в кут, як каже світова дипломатія, а якщо відчуватиме свою безкарність.

Зеленський в інтерв'ю індійському ЗМІ Republic Media Network, відповідаючи на питання щодо ризику використання росією ядерної зброї у разі залучення до конфлікту інших країн, сказав:

«Усі приклади використання тієї чи іншої сили, а це зброя, енергетика, дипломатія, окупація, все це є сила, а також отруєння тих чи інших людей рф, завжди були в той момент, коли вони відчували слабкість іншої сторони. Саме слабкість, невпевненість у собі. Тому росія, користуючись своєю фортецею і своїм нахабством, а також інтелігентністю, бюрократією і іноді слабкістю деяких західних держав використовувала ту чи іншу зброю.

Тому використання будь-якої зброї, і ядерне не виняток, буде не тому, що хтось вступиться за Україну, не тому, що вони взяли б нас до НАТО, хоча цього не сталося, і не тому, що та чи інша країна передасть нам літаки чи танки. росія може використовувати навіть ядерну зброю лише тоді, коли відчуватиме перевагу. Саме перевага, а не те, що говорить світова дипломатія: якщо їх буде загнано в кут.

По-перше, ще рано говорити про вугілля для росії. По-друге, ви повинні розуміти, що ці люди і це керівництво, і всі правлячі в росії хочуть жити. Усі вони люблять життя, керують державою та не хочу віддавати владу. Вони не хочуть втратити своє життя, свою владу, довіру їхнього населення. Використання ядерної зброї призведе саме до того, що вони втратять усе. Тому я в це не вірю».

21:45. Орки обстріляли мирне населення Харкова та району, є загибла

Військові Росії обстріляли мирне населення Харкова та району, є загибла та постраждалі.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов: «Ворог від свого безсилля продовжує атакувати мирне населення. У районі Олексіївки, Салтівки, ХТЗ окупанти з артилерії знову обстріляли житлові райони. На жаль, у Харкові та районі – 14 постраждалих, 1 жінка загинула. Декілька хвилин тому отримали прильоти по одному з районів міста.

Ізюмський напрямок залишається критичним, росія намагатиметься перекинути туди велику кількість техніки, яку ЗСУ знищують щодня. У Харківському районі сили спеціальних операцій ЗСУ знищили одну з ворожих установок Град разом з екіпажем. Підстав для евакуації мешканців Харкова немає, триває евакуація з міста Лозова та Барвінкове».

21:15. Вуса пєскова заявили, що росія має значні втрати у війні з Україною

Прес-секретар президента рф дмітрій пєсков заявив, що росія має значні втрати у війні з Україною, однак не назвав точної цифри: «У нас є значні втрати військ. І це велика трагедія для нас».

Прес-секретар путіна назвав нову причину повномасштабного вторгнення росії в Україну – запобігання Третій світовій війні. пєсков також висловив сподівання, що війна в Україні завершиться найближчими днями або найближчим часом через те, що росія досягне своєї мети, або шляхом переговорів.

На уточнення журналіста, чи ця війна може закінчитися шляхом переговорів після того, що сталося, пісків відповів, що може.

20:50. Данілов: Літак Медведчука вже працює на захист України

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що літак кума президента рф віктора медведчука, який ховається від українських правоохоронців літак, успішно служить на благо України:

«Хочу всіх запевнити та заспокоїти: повітряні ворота столиці на надійному замку, повз наші сили оборони та бджоли без дозволу не пролетять. Але це не все. Є ще одна добра новина – майно зрадника Медведчука вже працює на захист України.

У разі, якщо рашисти не залишать своїх суїцидальних намірів, приватний борт путинського кума першим героїчно зустріне своїх російських друзів, надійно блокуючи злітно-посадкову смугу».

Секретар РНБО додав, що літак вчасно був заарештований згідно з рішенням РНБО щодо введення санкцій проти Медведчука та його дружини. Данилов додав, що літак знаходиться в аеропорту Київ у Жулянах.

20:20. Росіяни розбомбили дорогу та заблокували евакуаційні потяги зі Слов'янська та Краматорська

Ворог завдав авіаудару по шляхопроводу біля станції Барвінкове на Донецькій залізниці.

В.о. голови Укрзалізниці Олександр Камишин: «Це єдиний контрольований Україною виїзд залізницею з таких міст як Слов'янськ, Краматорськ та Лиман. Шлях життя для десятків тисяч наших громадян зараз.

Тимчасово заблокованими у Слов'янську та Краматорську залишилися три евакуаційні поїзди. Чекаємо на закінчення обстрілу для прояснення ситуації. Пасажирів заблокованих поїздів розміщуємо на вокзалі до уточнення ситуації. Ми робили, робимо і робитимемо свою роботу правильно і надійно. До останього».

19:50. росію вигнали з Ради ООН з прав людини

Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію про зупинення членства Росії в Раді ООН з прав людини.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба:

«Щойно право Росії на членство у Раді ООН з прав людини призупинили. Військовим злочинцям немає місця в органах ООН, завданням яких є захист прав людини. Вдячний усім країнам-членам, які підтримали відповідну резолюцію Генасамблеї та обрали правильну сторону в історії».

Постпред України в ООН Сергій Кислиця опублікував табло з результатами голосування – 93, 24 проти, 58 утрималися. За зупинення членства Росії проголосували зокрема Сербія і Вірменія, які часто підтримують у голосуванні росію.

Слід зазначити, що зупинення членства є максимальним рівнем покарання у Раді з прав людини – виключити державу неможливо

19:10. Генсек НАТО: путін не змінив своєї основної мети, чекаємо великої битви на Донбасі

Президент рф владімір путін не відмовився від свого плану з контролю над Україною і переміщає основні сили на схід для захоплення Донбасу.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після міністерської зустрічі в Брюсселі.

«Найлегший шлях завершення цієї війни – це відведення президентом путіним всіх військ та залучення до серйозних дипломатичних зусиль для пошуку дипломатичного рішення. Але ми маємо бути реалістами, і немає жодних ознак того, що президент путін змінив свою основну мету – контроль над Україною та досягнення значних військових перемог на полі бою.

У НАТО не бачать російського відступу, а лише перегрупування, зміну позицій їхніх сил, переміщення з півночі України на схід. І ми чекаємо великої битви на Донбасі, великого російського наступу. Саме тому союзники сьогодні наголосили на необхідності невідкладно надати додаткову допомогу Україні».

​18:50. Зведення Генштабу ЗСУ

18:20. Кулеба: Битва за Донбас нагадуватиме Другу світову війну

Битва між Україною та російським агресором за Донбас буде схожа на Другу світову війну, вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. На прес-конференції після участі у зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі Кулеба сказав:

«Мені шкода говорити це, але це правда: битва за Донбас нагадає вам Другу світову війну з великими операціями, маневрами, участю тисяч танків, броньованих машин, літаків, артилерії. Це не буде локальна операція, виходячи з того, що ми бачимо з підготовки росії до цього. росія має свій план, у нас є наш, і результат цієї битви буде вирішено на полі бою.

Зараз дуже важливо, щоб союзники не говорили Україні, що вони все ще роздумують і їм необхідно дотриматися всіх процедур, що багато проблем мають бути вирішені перед тим, як вони ухвалять рішення. Або ви допоможете нам зараз, і я говорю про дні, а не тижні, або ваша допомога прийде занадто пізно. Багато людей помруть, багато мирних жителів втратять будинки, багато сіл будуть зруйновані саме тому, що ця допомога прийшла надто пізно».

18:05. Кулеба: НАТО не відправлятиме зброю Україні, буде постачання від окремих союзників

Північноатлантичний альянс як організація не планує поки що постачати озброєння Україні для захисту від російського вторгнення:

Глава МЗС Дмитро Кулеба після участі у міністерському засіданні НАТО у Брюсселі сказав:

«Я з обережним оптимізмом ставлюся до постачань від деяких союзників, але я не маю оптимізму, що НАТО в цілому постачатиме Україні необхідну зброю в найближчому майбутньому. Це може змінитися, але поки що я цього не бачу. НАТО, як інститут, заохочує союзників, які бажають допомогти, надавати Україні допомогу. Тож це працює зараз. І НАТО є платформою для обговорення таких речей».

7 квітня, у четвер вранці, прибувши до штаб-квартири НАТО, Кулеба закликав надати подальшу збройну підтримку Україні, зазначивши, що для захисту України буде використано будь-яку зброю, включаючи танки та швидкісні реактивні літаки.

Раніше повідомлялося, що міністри закордонних справ країн НАТО на зустрічі в четвер обговорять подальші постачання озброєння Україні, зокрема, важкої зброї. За даними ЗМІ, зіткнувшись із перспективою того, що війна в Україні буде довгою та стомлюючою, країни НАТО розходяться щодо того, як краще діяти на наступному її етапі.

17:45. Повне ембарго! Європарламент схвалив нові санкції для рашки через війну

Депутати Європарламенту затвердили резолюцію, у якій вимагають повного ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

Європарламент висловив обурення через повідомлення про звірства російських збройних сил у Бучі та інших українських містах та вимагає притягти до відповідальності винних у скоєнні військових злочинів. Депутати наголошують, що винні у військових злочинах мають бути притягнуті до відповідальності та закликають створити спеціальний трибунал ООН за злочини в Україні.

У резолюції, затвердженій у четвер, 7 квітня, 513 голосами проти 22, депутати Європарламенту закликають до додаткових каральних заходів, включаючи негайне повне ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

Депутати зазначають, що цей крок має супроводжуватися планом забезпечення безпеки енергопостачання ЄС, а також стратегією скасування санкцій у разі, якщо росія зробить кроки для відновлення незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів і повністю виведе свої війська з території України.

Депутати закликають лідерів ЄС виключити росію з G20 та інших багатосторонніх організацій, таких як Рада ООН з прав людини, Інтерпол, Світова організація торгівлі, ЮНЕСКО та інші, що стало б важливою ознакою того, що міжнародне співтовариство не повернеться до звичайних справ із державою-агресором .

Щоб зробити санкції більш ефективними, парламент закликає виключити всі російські банки із системи SWIFT, заборонити всім суднам, пов'язаним з росією, заходити до територіальних вод ЄС та швартуватися в портах ЄС, а також здійснювати автомобільні вантажні перевезення з росією та білоруссю.

Депутати Європарламенту також вимагають арешту всіх активів, що належать російським чиновникам або олігархам, пов'язаним з режимом путіна, їх довіреним особам та підставним особам, а також активам у білорусі, пов'язаним із режимом лукашенка.

Вказуючи на участь білорусі у війні в Україні, резолюція вимагає, щоб санкції проти білорусі були такими ж, як санкції, введені проти Росії, щоб закрити будь-які лазівки, які дозволяють путіну використовувати допомогу лукашенку для обходу санкцій.

Парламент знову заявляє, що постачання зброї має продовжуватися та збільшуватися, щоб Україна могла ефективно захищатися. Депутати Європарламенту підтримують подальшу оборонну допомогу, що надається українським збройним силам індивідуально державами-членами ЄС та колективно через Європейський фонд миру.

Глави МЗС країн Групи семи G7 у четвер, 7 квітня, виступили з рішучим засудженням звірств російських військових у Бучі та інших населених пунктах України та наголосили, що винні будуть встановлені та притягнуті до відповідальності.

17:00. Поліція заарештувала майно компанії дружини Медведчука

Поліція заарештувала активи суспільства, кінцевим бенефіціаром якого є дружина кума путіна віктора медведчука оксана марченко.

Правоохоронці провели обшуки за місцями знаходження нерухомості, зареєстрованої на це суспільство, у тому числі і на дачі медведчука Ведмежа діброва. Вилучили понад 300 картин відомих художників (Бокшай, Ерделі, Манайло, Шолтес, Глюк), снігоходи, квадроцикли та автомобілі.

Крім того, суд задовольнив арешт семи квартир та двох майнових комплексів. Також готуються клопотання до суду про накладення арешту на вилучене під час обшуків майно. Надалі арештовані активи будуть передані до управління АРМА.

Кошти, отримані від реалізації заарештованих активів, можуть бути використані для потреб ЗСУ та відновлення зруйнованої ворогом інфраструктури.

16:00. У Зеленського назвали нові заяви лаврова про переговори провокаціями

Глава мід рф сергей лавров заявив, нібито Україна відійшла від пропозицій, які обговорювалися під час переговорів у Стамбулі 29 березня. Українська сторона констатує – Лавров озвучує провокаційні заяви, намагаючись тиснути на позиції Києва.

Глава мід рф сказав, що 6 квітня Україна відійшла від пропозицій, зроблених росіянам у Стамбулі. За його версією, майбутні гарантії безпеки України нібито не повинні були поширюватися на Крим та Севастополь. При цьому лавров додав, що російська делегація продовжить переговори: «Українська сторона представила в переговорну групу свій проект угоди, в якій є відхід від найважливіших положень, зафіксованих на зустрічі в Стамбулі 29 березня».

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк: «Українська сторона підходить до питань війни та миру системно та відповідально. Без жодних спекуляцій, які властиві саме росіянам, котрі за рахунок провокаційних публічних заяв намагаються тиснути на позиції іншої сторони.

Ключове – є запропонована Україною формула гарантій безпеки. Чітка, продумана, з великою кількістю запобіжників. Принципових змін не може бути. Наразі триває робота юридичних підгруп щодо точності та відповідності формулювань. Не більше того.

Тому давайте орієнтуватись на офіційну позицію України, а не на чергові провокаційні заяви російських топів. Просуваємо наш проект угоди, в якій чітко та в повному обсязі викладено всі наші початкові ключові позиції та вимоги».

15:20. Білорусь: десятки військових із Пскова відмовилися їхати воювати в Україну

Псковських десантників привезли на територію білорусі, після чого вони мали висунутись у бік України для участі в бойових діях та спробі окупації. Однак російські військові масово відмовилися виконувати цей план командування, після чого їх повернули на місце дислокації у Пскові.

Близько 60 військовослужбовців із Пскова відмовилися воювати на території України. Спочатку їх привезли на територію білорусі, але після такого демаршу повернули до місця дислокації до Пскова. Точна дата події наразі невідома, можливо, йдеться про другу половину березня.

Псковська губернія: За кількістю військовослужбовців затверджувати не можу, але після новини у мене вийшло вийти на водія, який ще минулого тижня вивозив з Білорусі частину цих хлопців до Пскова. Знаю особисто, тож інформація перевірена. Повторюся – я вважаю, що військовослужбовці мають захищати свою Батьківщину насамперед від нападу, а не брати участь у імперському ресентименті вузької групи осіб (а можливо навіть однієї людини) за межами власної країни.

14:40. Майже всі громадянські у Бучі загинули від куль, не від артилерії

Мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що з кожним днем ​​зростає кількість виявлених тіл у місті, і майже всі – застрелені:

«Станом на вчорашній вечір (6 квітня) було виявлено 320 цивільних тіл. З тілами зараз працюють фахівці – криміналісти, правоохоронці, але кількість виявлених тіл зростає з кожним днем. Тому що їх виявляють у приватних садибах, парках, скверах, де була можливість, коли не було обстрілу, прикопувати тіла. Люди намагалися поховати загиблих, щоб собаки не розтягували. Зараз у селах громади у таких тимчасових похованнях щодня знаходимо нові тіла».

На уточнююче запитання журналіста, що гинули в основному через розстріли або внаслідок артилерійських обстрілів, мер відповів: «Практично 90% – це кульові поразки, а не осколкові».

14:10. лукашенко хоче влізти в переговори росії щодо війни

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що хоче брати участь у переговорах про мирне врегулювання війни в Україні:

«Я хочу просто вперше вам позначити на сьогоднішній день нашу позицію, яку доведено до міністра закордонних справ і доручено МЗС її реалізувати. Не може бути переговорів без участі білорусі. Якщо ви нас вв'язали в це, насамперед, західні країни, там на цих переговорах, природно, має прозвучати позиція білорусі.

Ми виходимо не з того, що нас в один кошик занурили з росією. Ні. Ми виходимо з того, що ця війна – за парканом нашої країни. І вона серйозно впливає на ситуацію в білорусі. Тому жодних сепаратних за спиною білорусі домовленостей бути не може».

Міністр закордонних справ рб владімір макей після засідання ради безпеки рб заявив: «До України та росії доведена позиція про необхідність участі білорусі у переговорах. Як один із слов'янських народів білорусь вимагатиме для себе гарантій безпеки. Ми готові зробити свій посильний внесок і в переговорний процес. Не тільки інтереси та гарантії безпеки мають бути передбачені щодо України та росії, а й білорусі».

13:40. Німецька розвідка: окупанти з радіозв'язку обговорювали вбивства людей у ​​Бучі

Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) перехопила переговори щодо радіозв'язку російських військових, у яких окупанти обговорюють масові вбивства мирних жителів у Бучі (Der Spiegel, BND, DW, УП).

Зокрема, розвідслужба має радіоповідомлення, утримання яких співвідноситься з місцезнаходженням тіл убитих мирних громадян уздовж головної вулиці Бучі. В одному з них військовослужбовець заявив, що він та його товариші застрелили людину на велосипеді. В іншій розмові чоловік каже, що українських солдатів спочатку допитують, а потім розстрілюють.

Крім того, з цих матеріалів можна зробити висновок, що вирішальну роль у звірствах у Бучі відіграли бойовики ПВК Вагнера, які продемонстрували особливий ступінь жорстокості ще під час їхньої участі у війні в Сирії. Перехоплені BND розмови свідчать про те, що масові вбивства в Бучі не були ні випадковими діями, ні діями окремих солдатів, що втратили контроль, пише німецьке видання.

З набагато більшою ймовірністю дані матеріали вказують на те, що вбивство мирних жителів стало частиною звичайного способу дій російських військових, а можливо, і частиною їхньої стратегії з метою поширення страху та страху серед цивільного населення та придушення опору. Він зазначає, що у перехоплених матеріалах солдати обмінюються інформацією про звірства, як про їхню повсякденність. Зазначається, що німецька розвідка проінформувала парламент країни.

13:00. Мер Дніпра рекомендує евакуюватися жінкам, дітям та літнім людям

Міський голова Дніпра Борис Філатов рекомендував тим, хто виїхав із міста, поки що не повертатися, а певним категоріям населення – евакуюватися.

Мер порадив виїхати з Дніпра жінкам, дітям, людям похилого віку, а також тим, хто не задіяний на промислових підприємствах та в критичній інфраструктурі. За його словами, ситуація на Донеччині загострюється. Наразі відбувається евакуація жителів із Луганської та Донецької областей.

Філатов: «Голови військових адміністрацій Донецької та Луганської областей заявили, що всім мирним громадянам максимально швидко необхідно залишити територію цих регіонів. Тому велика кількість людей зараз їде через Дніпро.

Нам дуже допомагає, що запущено прямий евакуаційний поїзд із Покровська. Тим не менш, велика кількість людей їдуть на особистому транспорті та автобусах. Рекомендую їм рухатися далі у бік Західної України, де у будь-якому разі безпечно».

Філатов додав, що з Фельдман Екопарку вдалося евакуювати кілька великих тварин – ведмедів, тигрів, левів: «Їх переправляємо далі. Ведмеді поїдуть на Синевір, леви – до Києва». За словами мера, зараз у Дніпрі комунальні підприємства та лікарні працюють у штатному режимі, є запас ліків на кілька місяців. Крім того, місто очікує на партію медикаментів з Ізраїлю.

12:20. Росіяни завдали півсотні ударів по Харкову за ніч

За добу ворог завдав 48 ударів із РСЗВ, артилерії та мінометів по цивільній інфраструктурі Харкова.

Голова Харківської ОДА Олег Синегубов: «Внаслідок вчорашнього артилерійського обстрілу в Балаклії загинуло троє людей. Вночі росіяни вдарили ракетами по Лозовій, потерпілих нема. Нагадаю, що у Лозовій та Барвінковому ми закликаємо евакуювати населення. Вже вдалося виїхати 15 тисяч громадян.

Наразі окупанти концентруються на східному напрямку від Харкова. Ми знаємо про всі маневри та скупчення сил в Ізюмському, Куп'янському напрямках, де росіяни використовують залізницю. Наші Збройні сили завжди готові до оборони та утримують позиції!»

11:30. Генштаб: За час війни ворог уже втратив 111 безпілотників-шпигунів

За час повномасштабної війни російські окупаційні війська втратили близько 18900 особового складу, кинутого у бій, та кілька тисяч одиниць техніки.

Дані Генштабу ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 07.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 18900 осіб,
  • танків ‒ 698 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 1891 од.,
  • артилерійських систем – 332 од.,
  • РСЗВ – 108 од.,
  • засоби ППО – 55 од.,
  • літаків – 150 од.,
  • вертольотів – 135 од.,
  • автомобільної техніки – 1358 од.,
  • кораблі /катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 111.
  • спеціальна техніка – 25.
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

11:00. 10 гуманітарних коридорів погодили на четвер, 7 квітня

На 7 квітня влада отримала погодження на відкриття 10 гуманітарних коридорів, у тому числі з Маріуполя, повідомила глава Мінінтеграції Ірина Верещук.

  • З Маріуполя до Запоріжжя на власному транспорті.
  • З Бердянська до Запоріжжя. На власному транспорті, а також будуть відправлені автобуси із Запоріжжя.
  • З міста Токмак у Запоріжжі. На власному транспорті, а також відправлені автобуси для евакуації.
  • З міста Енергодар у Запоріжжі. На власному транспорті.
  • З міста Мелітополь у Запоріжжі. На власному транспорті, а також відправлені автобуси для евакуації.
  • З міста Сєвєродонецьк до Бахмута. Місце збору: проспект Хіміків, 28.
  • З міста Лисичанськ до міста Бахмут. Місце збору: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, ​​324.
  • З міста Попасна до Бахмута. Місце збору: вул. Першотравнева, 42.
  • Із селища Гірне до міста Бахмут. Місце збору: вул. Гагаріна, 13.
  • З міста Рубіжне до Бахмута. Місце збору: вул. Чехова, 11.

10:30. Країни НАТО обговорюють постачання важкої зброї Україні

Міністри закордонних справ країн НАТО на зустрічі в четвер обговорять подальші постачання озброєння Україні, зокрема важкої зброї. Про це розповів генсек НАТО Єнс Столтенберг перед початком засідання (УП):

«Є нагальна потреба далі підтримувати Україну. На нашій зустрічі з міністрами закордонних справ країн НАТО пізніше, я впевнений, що ми обговоримо потребу більшої кількості систем ППО, протитанкової зброї, легкої, але також важкої зброї та багато інших видів підтримки України. Союзники постачають зброю для забезпечення її права на самооборону».

Напередодні Столтенберг заявив, що війна Росії проти України може тривати багато місяців або навіть роки, тому країни НАТО мають розглядати довгострокові плани продовження допомоги Україні. За даними ЗМІ, зіткнувшись з перспективою того, що війна в Україні буде довгою та стомлюючою, країни НАТО розходяться у думці про те, як краще діяти на наступному її етапі.

09:50. Пентагон: Навіть якщо війна буде довгою, Україна може перемогти

У Міністерстві оборони США не знають, як довго триватиме війна Росії проти України, але вірять, що Україна може перемогти і відстояти свій суверенітет. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі на брифінгу розповів:

«Я не думаю, що хтось знає напевно, якщо війну не буде припинено за допомогою дипломатії, як довго вона може тривати. Це неможливо знати. Я сказав би вам, що це може закінчитися сьогодні. Це могло б закінчитися сьогодні, якби путін зробив правильно і сумлінно сів з українцями за стіл переговорів, вивів усі свої війська, відправив їх додому та поважав український суверенітет.

Очевидно, він обирає інший шлях. Він має намір переорієнтувати свої зусилля на східну частину країни – ту частину країни, де він, його війська та його приватні військові найманці вже 8 років порушують суверенітет України. Той факт, що він збирається сконцентруватися у меншій географічній області, безумовно, дає можливість, що насильство продовжиться. У цій частині України вона може навіть посилитись.

І оскільки ми очікуємо, що українці продовжуватимуть боротися за цю територію, яка належить їм, і вони борються за неї вже 8 років, це може продовжити конфлікт довше, ніж будь-хто хоче, щоб він тривав. Але ви не можете повністю передбачити це. Коли б і хоч би як закінчилася війна, знадобиться ще час на відновлення України – і міжнародне співтовариство захоче взяти участь у цьому.

Навіть якщо війна буде довгою, це не означає, що Україна не може перемогти. Звісно, ​​українці можуть перемогти. І якщо ви подивитеся на те, що вони змогли зробити досі: путін не досяг нічого зі своїх стратегічних цілей в Україні. Він не взяв Київ. Він не скинув уряд. Він не прибрав Україну як національну державу.

Насправді він узяв під свій контроль лише невелику кількість населених пунктів. І навіть не вони були тими, на які він справді полював. Маріуполь досі не взято. Він (путін) вивів свої війська із Києва. Він вивів свої війська із Чернігова. Харків не взяли. На півдні Ніколаєв не взяли. Я думаю, докази – результати, які ви бачите щодня.

Українці мужньо виборюють свою країну. І вони відмовили путіну у багатьох його стратегічних цілях. Тож, безперечно, вони можуть перемогти. Наголошую, що в Україні не має бути війни, і путін може покінчити з цим сьогодні.

Мета США, за його словами, – у тому, щоб переконатися, що Україна може продовжувати захищати себе, доки тривають дипломатичні зусилля. Друга мета полягає в тому, щоб переконатися, що ми можемо зміцнити східний фланг НАТО, щоб ми могли стримувати будь-яку агресію, будь-яку потенційну агресію з боку росії та путіна.

08:40. Сенат США схвалив закон, який передбачає ленд-ліз для України

Сенат США пізно в середу одноголосно ухвалив важливий законопроект про відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно відправляти зброю та інші постачання в Україну на фоні вторгнення росії (Politico, УП)

Сенатори швидко підтримали цю пропозицію, відому як ленд-ліз, оскільки українські військові довели, що можуть відбиватися від російських військ, які обстрілюють українські міста з кінця лютого. Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, вважалася переломною під час війни, оскільки дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод.

Законодавці вдаються до екстраординарної тактики, яка востаннє застосовувалася під час найбільшого глобального конфлікту 20-го століття – це ще одна ознака того, що США та їхні союзники в Європі вважають, що вторгнення Росії становить екзистенційну загрозу ліберальному порядку. Це свідчить, що західний світ вірить, що Україна тепер може виграти боротьбу з російськими загарбниками.

Документ, відомий як Закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року, прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних постачань за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, що передбачають, що країни-отримувачі виплатять їхню вартість США пізніше.

Неясно, чи розгляне Палата представників ухвалений Сенатом закон про ленд-ліз перед тим, як обидві палати покинуть Вашингтон у четвер на попередньо заплановану двотижневу перерву. Очікується, що Палата представників ухвалить законопроект про торгівлю з Росією після голосування Сенату у четвер вранці.

08:00. Зведення Генштабу ЗСУ

07:30. Великобританія надасть Україні бронетехніку

Британія розробляє план відправлення в Україну бронетехніки типу Mastiff або Chakal (The Times, УП).

У Міністерстві оборони Британії розглядають варіанти відправлення броньованого транспорту типу Mastiff. А також автомобілів типу Chakal, які можуть використовуватися як розвідувальні або далекобійні патрульні.

Крім того, британські війська будуть відправлені до сусідньої з Україною країни для проведення навчань. Про подальшу підтримку України, включаючи протитанкові та зенітні ракети, Великобританія оголосить найближчими днями.

Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон хоче постачати зброю, щоб захистити Одесу та зірвати плани путіна на півдні України.

06:50. ЗСУ збили ворожу ракету, що летіла на Полтаву

На Сумщині українські військові збили ракету, що летіла на Полтаву.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: «У районі Липової Долини люди чули вибухи – це наші хлопці збили ракету, яка летіла у напрямку Полтави, і залишки ракети впали на цю територію».

На території області відбувається розмінування територій після відступу ворога. Зокрема, на території Роменського району фахівці виявили та знищили касетні елементи (27 шт.) ПТАБ-1 з авіабомби РБК-500. Вони могли здетонувати будь-коли.

А в селі Слобода Конотопського району, на городах у людей, за 300 метрів від житлових будинків, було виявлено деформовану авіабомбу ФАБ-500ШР, яка не вибухнула. Поліцейські вибухотехнічної служби ГУНП та працівники ДСНС снаряд знешкодили.

05:30. Акція протесту. Ставок біля посольства росії у Литві пофарбували у червоний колір

У Вільнюсі активісти пофарбували ставок біля посольства Росії у червоний колір.

Однією з ініціаторів ідеї стала опімпійська чемпіонка з плавання Рута Мейлютіте, яка в рамках перформансу перепливла забарвлений у червоний колір ставок.

Акція протесту проти розв'язаної росіянами варварської війни в Україні не зашкодить природі, використовується нешкідлива фарба.

04:40. Анджей Дуда вважає дії росії геноцидом українців

Президент Польщі Анджей Дуда вважає дії рф в Україні геноцидом і вважає, що Захід повинен поставити ультиматум Путіну.

Дуда заявив в інтерв'ю каналу CNN на запитання ведучого, чи погоджується він з оцінкою Володимира Зеленського, що дії росії в Бучі є геноцидом, Дуда відповів, що з цим важко не погодитися:

«Мета цього вторгнення – знищити українську націю. Загибель такої кількості мирних жителів свідчить про те, що має намір зробити росія.

Заходу настав час завершити діалог з Путіним. Ми завжди чули, що з росією треба говорити. Але діалог із росією не має сенсу. Путіну слід поставити жорсткі умови. Треба сказати, що якщо він не виконає ці умови, нам не буде про що говорити».

На питання, чи діють санкції проти росії, Дуда сказав, що санкції мають бути ще жорсткішими: «Але це дуже складне завдання. Найкраще було б заблокувати росію від продажу її сировини: газу, але насамперед від нафти».

03:50. Два найбагатші російські олігархи вперше потрапили до списку санкцій

Володимир Потанін і Леонід Міхельсон, два найбагатші росіянини, вперше потрапили до списку санкцій у Канаді, на відміну від США чи ЄС.

Британія також у середу додала Міхельсона, другого за станом росіянина. Досі вони не знаходилися в жодному списку санкцій західних країн. Деякі фахівці пояснюють це роллю олігархів у великих металургійних та енергетичних компаніях.

Потанін зі статком у 27,1 млрд доларів є найбагатшою людиною рф. Він – президент корпорації Норильськ Нікель, який відповідає за 40% світових поставок паладіуму та 10% обробленого нікелю. Також він володіє частиною російської компанії Петровакс Фарм.

Міхельсон посідає друге місце в Росії станом з позначкою 24,7 млрд доларів. Мільярдер є СЕО та акціонером Новатек – найбільшої приватної газової компанії рф.

Канада додала двох мільярдерів у свій список санкцій разом з Віктором Вексельбергом, Кирилом Шамаловим, Дмитром Пумпянським і Вадимом Мошковичем.

03:10. У європейських столицях пройшли акції на згадку про вбитих у Бучі

У Берліні, Варшаві, Вільнюсі та Тбілісі в середу, 6 квітня, пройшли масові акції на згадку про жорстоко убитих російськими солдатами мешканців Бучі.

Учасники акцій лягали на землю із зав'язаними за спиною руками, символічно показуючи свою позицію та звертаючи увагу влади на ті звірства, які творили росіяни у Бучі, поки вона перебувала в окупації. Саме в таких позах було знайдено тіла мешканців українського міста, після того, як його покинули російські війська.

Учасники акції у Берліні також зажадали запровадити ембарго на імпорт російських нафти, газу та вугілля.

02:00. Китай відмовився укладати нові нафтові контракти з Росією

Державні нафтопереробні компанії Китаю відмовляються укладати нові контракти з рф, але продовжують купувати російську нафту за контрактами, що діють. Не допомагають навіть великі знижки, які пропонують постачальники (Reuters).

Така обережність пов'язана з позицією Пекіна, який звертає увагу на посилення західних санкцій проти Росії, пов'язаних з діями рф на території України. Так, державний Sinopec, найбільший в Азії нафтопереробник, не уклав жодного контракту на постачання російської нафти у травні. Його приклад наслідували й інші учасники ринку – CNOOC, PetroChina і Sinochem.

Китайці не хочуть виглядати тими, хто підтримує москву у конфлікті з Україною, а покупка нафти дозволила б говорити про це. Пекін офіційно засуджує західні санкції проти росії, проте центральним місцем його риторики залишається необхідність переговорів. Китай є найбільшим покупцем російської нафти. Половина її поставляється трубопроводами в рамках довгострокових контрактів, а інша йде морем.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський заявив, що відсутність постачання зброї в Україну росія сприйматиме як дозвіл наступати:

«Якщо не буде справді болючого пакету санкцій проти росії, якщо не буде реально необхідного нам постачання зброї. Зброя, якою ми зверталися багато разів. Зброя. Це розглядатиметься росією як дозвіл. Як дозвіл йти далі. Як дозвіл розпочати нову криваву хвилю на Донбасі.

Ще можна запровадити санкції, на яких наполягає Україна, наполягає наш народ. Ще можна дати нам таку зброю, яка реально зупинить цю агресію. Захід може це зробити, так само, як міг застосувати превентивні санкції ще минулого року, щоб не почалася ця війна, не почалося це вторгнення. Якщо помилку буде зроблено знову, якщо превентивних дій не буде вдруге, це стане історичною помилкою всього західного світу».

00:00. Початок 43-го дня війни, 7 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ig_Vad
Перепрошую, що напiшу московiтською.
В 11,30 утра московиты провели атаку противокорабельной ракетой Х-35УЭ по картофельному полю между деревнями Теребличи, Оздамичи и Ольгомель (район Давид-Городка, Брестская область). Предполагается, что ракету к истребителю закрепили так, чтобы можно было проверить, тяжелее ли она воздуха.
Источник - Беларускi Гаюн, t.me/Hajun_BY/3939