Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 28 квітня 2022, 07:52
12572
1

Ситуація складна, але проста. День 63. Фюрер зібрався атакувати Молдову

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 27 квітня

| Оновлено 28 квітня 2022, 07:52
12572
1
Ситуація складна, але проста. День 63. Фюрер зібрався атакувати Молдову
Getty Images/Global Images Ukraine

63-й день війни. 27 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 27 квітня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

22:00. У росії заявили, що вивезли з України вже понад мільйон людей

У росії заявляють, що евакуювали на свою територію понад мільйон осіб, у тому числі 183 тисячі дітей, з небезпечних районів України та ОРДЛО з початку війни.

Начальник Національного центру управління обороною рф Міхаіл Мізінцев: «Незважаючи на створювані Києвом перешкоди, за минулу добу, без участі української влади, з небезпечних районів України, Донецької та Луганської народних республік на територію рф евакуйовано 16480 осіб, з них – 3354 дитини, а з початку спеціальної військової операції – вже 1002429 осіб, у тому числі 183168 дітей.

Понад 2,75 мільйона іноземців та українців попросили евакуювати їх до росії, у так звані ДНР та ЛНР, а також на підконтрольні російським окупантам території Запорізької, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей України. Загалом у базі даних 2753625 таких звернень із 2132 населених пунктів України. У суб'єктах рф працюють понад 9,5 тисяч повністю обладнаних пунктів тимчасового розміщення».

Українська влада неодноразово повідомляла про факти примусової депортації українців, зокрема дітей без батьків, до рф – зокрема, з Маріуполя та Ізюма.

20:00. Опубліковано відео обстрілу з РПГ міністерства держбезпеки в Придністров'ї

У соціальних мережах з'явилося відео обстрілу так званого Міністерства державної безпеки невизнаного Придністров'я.

На відео з камер спостереження можна побачити трьох невідомих, які приїхали на автомобілі марки SsangYong сірого кольору. Кожен із них зробив по одному пострілу з ручного протитанкового гранатомета по будівлі.

Перші два постріли потрапили у фасад, а третій постріл був найпотужнішим і влучив у вікно другого поверху. На обстріл пішло менше ніж 20 секунд. Після цього невідомі втекли на авто. Влада Придністров'я заявляє, що всі троє нелегально прибули з території України і потім одразу повернулися.

19:15. Генштаб: росіяни безуспішно намагалися наступати на декількох напрямках

Російські війська намагалися здійснювати наступ на кількох напрямках, але зазнали невдачі.

Зведення Генштабу ЗСУ: «На Слобожанщині ворог здійснював систематичні обстріли з артилерії, у тому числі і реактивних систем залпового вогню, містами Харковом та Дергачами та населеним пунктом Прудянка.

На напрямку Ізюм – Барвінкове окупанти зробили спробу наступу в районі Нової Дмитрівки. Успіху не мають, зазнали втрат і відійшли».

19:00. Терехов: у Харкові позбавляться всіх російських назв після війни

Харківський мер Ігор Терехов пообіцяв, що на першій сесії міської ради після української перемоги у війні запропонує перейменувати всі назви у Харкові, які пов'язані з росією:

«Після нашої перемоги на першій же сесії міської ради я запропоную депутатам варіанти перейменувань не лише Московського району та Московського проспекту.

Думаю, що в ситуації розв'язаної проти нас війни, багато назв вулиць, площ, скверів, зупинок громадського транспорту, пов'язані з росії, повинні зникнути з карти Харкова. У нього і без цих назв залишиться занадто багато шрамів, які ще довго нам нагадуватимуть про те, який сусід знаходиться за нашими східними та північними кордонами».

Терехов анонсував створення спеціального розділу на сайті незабаром, де містяни зможуть запропонувати нові назви для топонімів, яких потрібно позбутися. Він вважає, що нові назви мають увічнити пам'ять захисників, котрі захищали незалежність України – як окремих Героїв, так і цілих підрозділів.

У перші дні війни Терехов також розпорядився прибрати з сайту Харківської міськради згадки про всі російські міста-побратими Харкова – Москву, Санкт-Петербург, Новосибірськ, Бєлгород та Нижній Новгород. На його думку, назва Москва на сайті міськради Харкова була особливо ганебною з огляду на те, що злочинні плани військової агресії в Україні приймалися в Москві.

18:50. Хтось помре. Арестович висловився щодо перспектив повернення Україною Криму

Радник керівника офісу Президента України Олексій Арестович висловився щодо перспектив повернення Криму, який вже понад вісім років анексований росіянами.

«Як ми пам'ятаємо, перед початком конфлікту росіяни взагалі не хотіли обговорювати тему Криму. Вони скрізь казали, що вона закрита. А ось на стамбульській зустрічі домовилися за 15 років вирішити проблему міжнародними консультаціями. Я знаю, чому на це пішли російські перемовники. За 15 років хтось помре, а далі проблема Криму вирішується автоматично. Тому вони поставили термін, який їм зручний, щоб просто не мучитися з цією проблемою. Ідея про 15 років – це спільна ідея двох делегацій. Обговорювалися різні терміни, але ми скоротили їх максимально».

Раніше Арестович висловлював оцінку втрат, які може зазнати Україна у разі рішення повернути Крим силовим шляхом.

18:20. Маячня путіна: загрожує блискавичними ударами тим, хто захоче втрутитися у війну

Президент рф владімір путін лякає, що у відповідь на загрози від країн Заходу російська армія готова завдати блискавичних ударів:

«Якщо хтось наважиться втрутитися в поточні події з боку і створюватимуть для росії неприйнятні загрози стратегічного характеру, то повинні знати, що наша відповідь, удари у відповідь будуть блискавичними, швидкими. У нас є для цього всі інструменти – такі, якими ніхто не може зараз похвалитися. А ми хвалитися не будемо – ми будемо їх використовувати, якщо потрібно! І всі мають про це знати! Усі рішення щодо цього вже прийнято».

російський президент пригрозив, що всі цілі та завдання у війні будуть досягнуті, але не прояснив, що саме має на увазі. путін також переконаний, що росія витримає економічний тиск від введених проти неї санкцій та військових витрат на ведення бойових дій проти української армії.

Він додав, що Захід помиляється в думці, що росія як країна не потрібна і становить загрозу всьому світу. Путін додав, що це саме Захід становить загрозу всьому світу і озвучив безпідставні тези, що в 1990-х і 2000-х західні уряди хотіли розвалити росію, заохочуючи та сприяючи руху за вихід Чечні зі складу росії.

путін: «Вони (країни Заходу) робили це не для того, щоб зробити нас краще – точно ні! Вони це робили для того, щоби перенести проблеми з минулого в наше сьогоднішнє життя, щоб стимулювати сепаратистські настрої в нашій країні. Вони, зрештою, робили це, щоб розчленувати росію та зруйнувати її – ось для чого вони це робили!

Нарешті, загнати нас у ведмежий кут! Але вони так і не досягли своєї мети, але й не упокорилися з тим, що не зуміли це зробити. Тому пізніше розпочали підготовку економічної війни проти росії. Крок за кроком, використовуючи різні приводи та приводи. Та що там – часом без жодних приводів! Вони готувалися до застосування нової геополітичної зброї – вона такою не є, але, власне, є. Спираючись на русофобію та неонацистів. Рік у рік перетворювали Україну на антиросію».

Він додав, що росія нібито поблажливо, по-товариському, по-братськи сприйняла проголошення Україною незалежності, але вона їй не віддячила за дружбу. Президент рф також вкотре озвучив безпідставні твердження про створення в Україні секретної зброї масової поразки в американських біолабораторіях та ядерній зброї. Незважаючи на таку критику Заходу з боку путіна, він закликав російських парламентарів підтримувати прямі контакти з депутатами та політиками в Європі, тому що, на його переконання, там багато прихильників росії.

17:50. Бійці Маріуполя просять про процедуру Екстракшн

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) у новому відеозверненні просить застосувати до захисників Маріуполя процедуру екстракшн за прикладом операції в Дюнкерку у 1940 році:

«62 дні ведемо бойові дії в повному оточенні, зараз територіально знаходимося на заводі Азовсталь, виконуємо завдання разом з підрозділами полку Азов, що опинилися в оточенні, та іншими підрозділами. У нашому угрупованні понад 600 поранених хлопців різного ступеня важкості, їм дуже потрібна медична допомога, тут немає ні умов, ні препаратів, ні персоналу, який міг би їм допомогти.

Також громадянські поранені, яким ми їм надаємо допомогу настільки, наскільки можемо. З нами знаходяться сотні цивільних мешканців, десятки дітей, багато людей з обмеженими можливостями, людей похилого віку. Ситуація складна, є проблеми з водою».

Командир звернувся до світових лідерів та дипломатів, щоб захисників Маріуполя почули та застосували процедуру екстракшн за прикладом операції Динамо (Дюнкерська операція, Дюнкерська евакуація) часів Другої світової війни. Так, у 1940 році військові Британії та Франції були оточені німецькими військами та заблоковані в районі міста Дюнкерк.

Нагромадженим на узбережжі військам загрожувала катастрофа, але Гітлер наказав зупинити наступ і не наближатися до Дюнкерка ближче ніж на 10 км. Вінстон Черчілль у знаменитій промові у 1940 році назвав події у Дюнкерку дивом. У ході рятувальної операції було евакуйовано понад 300 тисяч французьких та британських солдатів.

Волинський: «Сьогодні мій основний посил: врятуйте гарнізон Маріуполь. Застосуйте нам процедуру extraction. Нині не 1940 рік, зараз 2022 рік. Люди тут просто загинуть. Поранені помруть, а живі – загинуть у бою, цивільні гинуть тут разом із нами у бункерах, приватних будинках та багатоповерхівках, де їх просто розстрілюють. Захисники Маріуполя сподіваються на допомогу».

17:00. Завдяки даним розвідки США російські війська стріляють по порожніх полях

Американська розвідка ділиться оперативними даними з українським військовим командуванням щодо того, куди націлені ракетні удари росіян, щоб українці могли швидко перемістити системи ППО (УП).

Неназвані чинні та колишні чиновники в американській владі в коментарі журналістам телеканалу NBC News сказали, що США безперервно передають українському військово-політичному керівництву інформацію про місце та час російських повітряних атак.

Тому українське керівництво вчасно переміщає свої системи ППО та авіацію, тому російські ракети нібито потрапляють у порожні поля. Представник Національної ради безпеки США підтвердив, що американська адміністрація ділиться оперативною, детальною інформацією щодо військової ситуації.

За словами одного з колишніх високопосадовців, американська розвідка передає оперативні дані з комерційних супутників на орбіті, які відстежують російські війська та авіацію. Але спецслужби США надають також і деталі про роди військ та підрозділи російської армії, що діють у різних точках на театрі бойових дій.

16:30. Єврокомісія запропонувала скасувати на рік усі мита та квоти на експорт з України до ЄС

Європейська комісія запропонувала припинити на рік імпортне мито на весь український експорт до країн Європейського Союзу.

Заява, розміщена на сайті ЄК: «Ця пропозиція, яка є безпрецедентним жестом підтримки країни у стані війни, також передбачає призупинення на один рік усіх антидемпінгових та захисних заходів ЄС щодо експорту української сталі. Цей крок покликаний допомогти збільшити експорт України до ЄС та полегшити утруднення українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення росії».

Віце-президент Єврокомісії та комісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс: «ЄС ніколи раніше не вживав таких безпрецедентних за своїм масштабом заходів щодо лібералізації торгівлі: надання Україні нульових тарифів, нульових квот на доступ до ринку ЄС. Ці заходи безпосередньо допоможуть українським виробникам та експортерам. Вони додадуть довіри українській економіці та спрямують сильний сигнал, що ЄС зробить усе можливе, щоб допомогти Україні у скрутну годину».

У ЄС також наголосили, що вже вживають заходів на місцях, щоб полегшити наземне перевезення вантажів, аби допомогти вивозити українську продукцію. Наприклад, Комісія вже розпочала лібералізацію умов для українських водіїв вантажівок, які перевозять вантажі між Україною та ЄС, а також полегшення транзиту та використання інфраструктури ЄС для спрямування українського експорту до третіх країн.

Пропозицію Єврокомісії тепер має розглянути та погодити Європейський парламент та Рада Європейського Союзу.

16:00. Володимира Зеленського запросили на саміт G20

Голова G20 та президент Індонезії Джоко Відодо запросив главу України Володимира Зеленського взяти участь у саміті Великої двадцятки.

Володимир Зеленський: «Провів переговори з президентом Індонезії Джоко Відодо. Подякував за підтримку суверенітету та територіальну цілісність, зокрема, за чітку позицію в ООН. Обговорили проблематику продовольчої безпеки. Вдячний за запрошення взяти участь у саміті G20».

Відодо є нинішнім головою G20. Однією з країн Великої двадцятки є росія. Саміт розпочнеться 15 листопада.

15:30. пєсков: про обмін медведчука на українських військових не йдеться

У кремлі не розглядають можливості забрати кума путіна віктора медведчука в обмін на визволення українських військових.

Прес-секретар президента рф дмітрій пєсков про можливість обміну Медведчука на українських військових сказав так: «Про це не йдеться».

Президент України Володимир Зеленський пропонував рф обміняти віктора медведчука на українських громадян. Пізніше дружина нардепа оксана марченко та сам медведчук просили про обмін.

14:55. Подоляк: час і контекст зустрічі Зеленського та путіна поки не визначені

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що станом на 27 квітня час та контекст можливої ​​зустрічі президентів України та росії не визначено (УП):

«Безперечно, Туреччина, розуміючи, які руйнівні наслідки для чорноморського регіону несе війна, розв'язана рф, намагається прискорити вирішення конфлікту. Тим не менше, час зустрічі президентів двох країн та контекст зустрічі поки що не визначено.

Зараз з одного боку, спостерігається певна інтенсифікація бойових зіткнень на сході країни та спроби остаточно знищити Маріуполь. А з іншого – продовжуються консультації на рівні робочих підгруп, які готують позиції сторін у юридичному плані. Щойно з'явиться конкретика, про це повідомлять».

Раніше міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що зустріч президентів України Володимира Зеленського та країни-агресора путіна може відбутися найближчими днями.

14:30. ГБР проводить обшуки у братів Медведчука та Козака

Державне бюро розслідувань проводить низку обшуків у Львові та Львівській області за місцями реєстрації та власності братів Віктора Медведчука та Тараса Козака через видобуток піску. Сергій Медведчук – не в Україні, де Богдан Козак – невідомо.

Bihus.Info з посиланням на джерела в ДБР: «Обшуки проводяться в рамках кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою або службовим становищем (ст. 364 КК) та порушенні правил охорони або використання надр (ст. 240 КК)»

Йдеться про можливий незаконний видобуток піску на двох кар'єрах у Львівській області: у с. Родатичі Городоцького району та с. Великополі Яворівського району.

Видобуток, за даними слідства, веде компанія ТОВ Керамбуд. Її кінцевими бенефіціарами через ТОВ Експонент є рідний брат Віктора Медведчука – Сергій Медведчук (вилетів з України в січні) та рідний брат його бізнес-партнера Тараса Козака – Богдан Козак (місцезнаходження невідоме).

На думку слідства, Сергій Медведчук неавтономно вів записаний на нього бізнес – Віктор Медведчук записав на нього компанії, бо сам народний депутат не мав права керувати бізнесом.

14:00. Орки обстріляли Авдіївку фосфорними снарядами

Увечері 26 квітня та вранці 27 квітня російські окупанти обстріляли Авдіївку фосфорними снарядами, також вранці завдали по місту авіаудару – щонайменше одна людина отримала поранення.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: «Росіяни двічі вдарили фосфорними снарядами по Авдіївці. Спочатку – вчора ввечері у районі коксохімічного заводу, а сьогодні вранці – у центрі міста. Внаслідок цих обстрілів у місті сталося кілька пожеж.

Слідом за другим обстрілом росіяни завдали по Авдіївці авіаудару, потрапивши в багатоповерхівку. Зараз відомо про щонайменше одного поранененого».

Водночас, Збройні сили України відобразили спробу прориву російських військ на цьому напрямку. Кириленко наголосив, що ЗСУ тримають лад, а всі злочини росіян проти мирних українців ретельно фіксують.

13:40. У Херсоні росіяни розігнали мітинг за Україну, четверо постраждалих

В окупованому росіянами Херсоні розігнали проукраїнський мітинг, окупанти застосували сльозогінний газ – 4 особи отримали травми та опіки (УП).

Вранці 27 квітня у Херсоні люди вийшли на мирний протест проти російської окупації. Мітинг у Херсоні анонсували на 10:00. За даними очевидця, людей було небагато, їх розігнали. Військові рф закидали людей світлошумовими гранатами і задіяли сльозогінний газ.

Відомо про 4 постраждалих: жінка, 71 рік – розрив легені, опіки грудної клітки; чоловік, 50 років – відкритий перелом ноги; двоє чоловіків – хімічні опіки очей та носоглотки, надано допомогу на місці.

13:15. Міністр оборони Туреччини: Зеленський і путін можуть зустрітися найближчими днями

Зустріч президентів України Володимира Зеленського та країни-агресора путіна може відбутися найближчими днями, вважає міністр оборони Туреччини Хулусі Акар:

«Президент Ердоган неодноразово зустрічався з путіним та паном Зеленським. На цих зустрічах президент намагається якнайшвидше досягти припинення вогню і сісти за стіл переговорів.

Ми сподіваємося, незважаючи на деякі труднощі, найближчими днями, можливо, вдасться зустрітися двом лідерам (Україні та Росії)».

12:40. Подоляк – про вибухи в рф: божественне втручання у справи грішників

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав абсолютно природним процесом і божественним втручанням у справи грішників вибухи в Бєлгородській, Воронезькій та Курській областях рф:

Михайло Подоляк: «Якщо ви (росіяни) вирішили масово атакувати іншу країну, масово вбивати там усіх підряд, масово чавити танками мирних людей, а для забезпечення вбивств використовуєте склади у своїх областяз, то рано чи пізно борги доведеться повертати. За такої інтенсивності та обсягу російського військового вторгнення в Україну відсидітися не вдасться.

І тому роззброєння білгородсько-воронезьких складів убивць – абсолютно природний, природний процес. Карма – штука жорстока. Тепер Бєлгородська, Воронезька та Курська області рф теж починають активно вивчати таке поняття як демілітаризація.

Великі паливні склади та склади боєприпасів у рф горять і вибухають з різних причин. Аж до божественного втручання у справи грішників, які на Страсний тиждень масово вбивали людей в українському Маріуполі».

12:00. Подоляк після зустрічі міністрів оборони повідомив погані новини для рф

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що у рф погані новини після зустрічі 40 міністрів оборони країн світу, оскільки Україна істотно посилюється.

«Однією з дивних вимог росії на початку війни була «повна демілітаризація» України. Що ж, після вчорашньої епохальної зустрічі 40 міністрів оборони країн світу дуже погані новини для рф. Обсяг, швидкість, спрощена логістика, розширена номенклатура зброї – Україна значно посилюється».

Міністерство оборони США створило центр управління для координації постачання та оптимізації доставки військової допомоги Україні в німецькому Штутгарті, в зоні відповідальності Європейського командування США.

11:30. росія в Україні втратила вже 22400 своїх солдатів, 939 танків та 185 літаків

російські окупанти продовжують зазнавати втрат у загарбницькій війні в Україні: вже втратили 22400 солдатів, 939 танків та 185 літаків.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.04 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 22400 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 939 (+21) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2342 (+34) од.,
  • артилерійських систем – 421 (+5) од.,
  • РСЗВ – 149 (+0) од.,
  • засобів ППО – 71 (+2) од.,
  • літаків – 185 (+1) од.,
  • вертольотів – 155 (+1) од.,
  • автомобільної техніки – 1666 (+23) од.,
  • кораблів/катерів – 8 (+0) од.,
  • цистерн із ПММ – 76 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 207 (+2),
  • спеціальної техніки – 31 (+0).
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4 (+0).

У Генштабі додали, що найбільші втрати супротивника минулої доби були на Курахівському та Ізюмському напрямках.

10:55. У Придністров'ї заявили, що з України стріляли у бік складів із російською зброєю

У невизнаному Придністров'ї на території Молдови повідомляють про стрілянину в районі складів біля села Колбасна, що нібито з України запускали дрони, а потім відкрили вогонь.

Повідомляється про стрілянину у районі складів біля села Колбасна. Жертв немає. Нібито стрілянина відбулася біля складів із російським озброєнням та боєприпасами.

У так званому МВС ПМР заявили, що вночі над селом Колбасна було помічено кілька дронів, нібито запущених з України, а о 08:45 ранку «з української сторони в напрямку придністровського населеного пункту Колбасна було зроблено постріли».

Там наголосили, що в селі Ковбасна знаходиться «найбільший у Європі склад із боєприпасами». Інформація про постраждалих станом на 10.00 не надходила. Колбасна (Кобасна) – село у Рибницькому районі Молдови (так звана Придністровська молдавська республіка).

10:15. У Луганській області росіяни зруйнували ще 7 будинків та вбили цивільного

Протягом 26 квітня практично вся Луганська область страждала від обстрілу російською армією, сталася руйнація 7 будинків

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай: «І майже всюди ворог влучив у житловий фонд.

Так, у Сєвєродонецьку зайнялася квартира у багатоповерхівці, горіли два будинки у Рубіжному, один – у Нижньому, ще два – у Лисичанську. Там же полум'ям було охоплено торговий майданчик – пошкоджено МАФи.

Поки ми евакуювали людей, серед яких було 8 дітей із Білогорівки, росіяни відкрили вогонь у цьому селищі. Як наслідок, ще один будинок непридатний для житла.

Під час обстрілу Привілля загинув місцевий житель. Це сталося вчора увечері. російський снаряд впав у двір приватного будинку, де на той час був 68-річний чоловік. Він помер дома.

Раніше ворог обстріляв одну зі шкіл Лисичанська, у підвалі якої ховалися 23 особи, зокрема й діти. На щастя, без жертв».

09:30. Дніпропетровщина: росіяни обстріляли Зеленодольськ, є поранений

російські війська обстріляли з артилерії місто Зеленодольськ, села Мар'янське та Велика Костромка на Дніпропетровщині, постраждало підприємство енергетичної інфраструктури, одна людина поранена.

Глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «Ніч була неспокійною. Окупанти обстріляли Зеленодольську громаду. Били із артилерії. Потрапили на підприємство енергетичної інфраструктури. Витік мастильних матеріалів та сильна пожежа.

Рятувальники кілька годин приборкували вогонь. Один працівник підприємства поранений. Нині у лікарні. Під обстріл потрапили сам Зеленодольськ, села Мар'янське та Велика Костромка».

09:00. Інсайдери: герасимов обговорив з путіним план захоплення Молдови

Як повідомляють російські інсайдери, герасимов та путін обговорили у закритому форматі  військові плани щодо захоплення Півдня України та Молдови.

«Начальник генерального штабу збройних сил рф валерій герасимов підтвердив свої обіцянки вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської області України до 7 травня, щоправда обмовився, визнавши, що за певних умов, реалізація планів вимагатиме більше часу, але принесе більший успіх у вигляді захоплення Миколаївської та Одеської області України.

герасимів пропонує не наполягати виключно на Донецькій та Луганській областях, намагаючись реалізувати завдання із захоплення цих областей саме до 7 травня, а діяти більш витончено та за кілька місяців захопити південну Україну та всю Молдову.

Саме Молдова на думку Герасимова в цьому випадку дістанеться приємним бонусом бо ця країна, «точно не чинитиме такого опору, як чинить Україна». У відповідь путін принципово ці плани підтримав, але вихід на адмінкордони Донецької та Луганської областей назвав пріоритетом і запропонував поквапитися» [Telegram Генерал СВР].

08:20. На Одещині орки повторно вдарили по мосту в Затоці

Армія орків вдруге вдарила ракетами по автомобільно-залізничному мосту через Дністровський лиман у Затоці Одеської області.

Голова правління АТ Укрзалізниця Олександр Камишин: «Сьогодні о 06:45 повторний ракетний обстріл того ж таки мосту через Дністровський лиман на Одещині. Постраждалих залізничників нема. Ступінь враження інфраструктури зможемо визначити після закінчення повітряної тривоги».

07:20. Генштаб ЗСУ: Ворог перекинув дві БТГ з росії в Ізюм і окупував 3 населені пункти

З території Білгородської області до міста Ізюм війська росії перекинули дві батальйонні тактичні групи зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ.

Генштаб ЗСУ: Йдуть наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору з окупованим Кримом.

06:00. Бомблять Воронеж! Ерефія знову палає. Вибухи в Курську, пожежа у Бєлгороді

У росії продовжуються масові пожежі на різних військових об'єктах. Нарешті знаменита фраза «бомбити Воронеж» застосовується всерйоз.

Склад боєприпасів загорівся у селі Стара Нелидівка у Бєлгородській області. У російських ЗМІ пишуть, що спрацювала система ППО. Через деякий час пожежу було ліквідовано.

Губернатор Бєлгородської області Вячеслав Гладков вранці розповів про звуки, схожі на вибухи, у столиці області:

«Приблизно о 03:35 прокинувся від гучного звуку, схожого на вибух. Поки що жодна чергова служба міста та області не знаходить причини цього звуку. Пошук триває, результати одразу повідомлю. Поки писав це повідомлення, пролунало ще три вибухи».

Окрім підтвердженої пожежі в Бєлгородській області, про звуки вибухів повідомляють у російських Курську та Воронежі.

Жителі Курська вночі чули хлопки – за попередніми даними, спрацювала система ППО. Про жертви та руйнування поки що не повідомляється.

Місцеві ЗМІ пишуть, що вибух у Курську стався о 02:45 ночі, за їхньою інформацією. Курська область межує із Сумською, до кордону майже 100 км.

У Воронежі пролунали два вибухи. Про це повідомив помічник оперативного чергового ГО та ЧС у Радянському районі Воронежа:

«Було дві хлопки в районі мікрорайону Шилово». Очевидці повідомили, що у місті спрацювали системи ППО. На місце виїхали працівники МНС.

Як пишуть у соцмережах жителі мікрорайону Шилово, близько 04:40 у небі двічі ймовірно спрацювала ППО, ймовірно, у повітря двічі піднімалися літаки.

Мікрорайон Шилово розташований поблизу військового аеродрому Балтімор неподалік Воронежа. До кордону з Україною – близько 300 км.

04:50. ЗСУ вдарили по ворожих позиціях на острові Зміїний, влучили у пункт управління

Збройні сили України завдали ударів по позиціях ворога на острові Зміїний, потрапили до пункту управління та знищили зенітно-ракетний комплекс Стріла-10.

Оперативне командування Південь: «Наші війська продовжують ведення бойових дій на зайнятому рубежі. Ворог намагався просунутися у бік Миколаївщини в районі селищ Таврійське та Нова Зоря, але успіху не мав, зазнав суттєвих втрат і ретувався.

У Чорноморській операційній зоні нашими силами завдано поразки по ворожих позиціях на острові Зміїному. Зафіксовано влучання у пункт управління, знищення зенітно-ракетного комплексу Стрела-10, втрати рашистів уточнюються.

Корабельне угруповання флоту противника переформатовано у бік зменшення. Загальні ворожі втрати на добу становлять 16 загарбників, 1 танк та 4 одиниці автомобільної техніки, 2 з них броньовані.

Одещину атакували 3 крилаті ракети, зафіксовано попадання в міст через Дністровський лиман. Постраждалих нема. Рух транспорту частково обмежений. Ведуться відновлювальні роботи.

Ворог продовжує розхитувати ситуацію з провокаціями навколо Придністров'я, організовуючи імітацію терактів, анонсуючи ракетні удари та розсилаючи повідомлення мешканцям ПМР від імені Збройних Сил України з панічними закликами до евакуації. російське угруповання військ у Придністров'ї приведено у повну бойову готовність.

Напередодні псевдо-референдуму в Херсонській області окупаційна влада намагається призначити своє керівництво з числа місцевих колаборантів, продовжуючи агітацію та спроби продовольчого підкупу місцевого населення».

03:30. Полтава: у місті прогриміли вибухи, прильотів не зафіксували

Увечері у вівторок, 26 квітня, мешканці Полтави чули звуки, схожі на вибухи.

Міський голова Полтави Олександр Мамай: «Ви чули вибухи. Уточнюємо всю інформацію. Велике прохання не публікувати фото та відеоматеріали».

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «Більше години тому в деяких районах Полтави та передмісті багато хто чув звуки, схожі на вибухи.

Станом на даний момент у нас немає інформації про прильоти, руйнування інфраструктури, постраждалих, або збиті ракети. Будуть подробиці – інформуватиму».

02:50. ЗСУ на Донбасі знищили близько 70 одиниць ворожої техніки

За добу 26 квітня військові угруповання Об'єднаних сил успішно відбили 9 атак ворога.

Штаб ООС: Українські захисники на Донбасі знищили 9 танків, 11 артилерійських систем, 4 одиниці спеціальної техніки, 14 одиниць броньованої, 3 бойових броньованих машин, 3 одиниці спеціальної інженерної техніки, 16 одиниць автомобільної, 4 паливозаправники та одну зенітну установку.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 3 безпілотні літальні апарати типу Орлан-10.

02:20. ЗСУ за добу вразили 7 ворожих цілей у небі України

Протиповітряна оборона України у вівторок знищила 7 повітряних цілей російської армії.

Прес-центр командування Повітряних сил ЗСУ. За добу 26 квітня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил, Сухопутних військ, Десантно-штурмових військ Збройних сил України вразили щонайменше сім повітряних цілей:

1 літак (Су-25); 1 вертоліт (Ка-52); 2 крилаті ракети; 3 БпЛА ОТР (імовірно Орлан-10).

Військово-транспортна, винищувальна, бомбардувальна, штурмова авіація Повітряних сил продовжує виконання завдань у повітряному просторі України.

01:40. путін заперечує бойові дії у Маріуполі: ситуація складна, але проста

Путін на зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррешом спростував факт бойових дій у Маріуполі. Також він назвав ситуацію у місті складною та трагічною, але простою:

«По Маріуполю. Там ситуація складна і, можливо, трагічна, але вона проста насправді. Я розмовляв із президентом Ердоганом. Він каже, що там продовжуються бойові дії, але там немає бойових дій, вони закінчені. Чув від української сторони про те, що на Азовсталі є цивільні, але тоді українські військові мають їх випустити».

Генсек ООН заявив путіну, що ситуація із створенням гуманітарних коридорів не вирішується. Путін відповів генсеку, що нібито гумкоридори працюють. Можливо, президент рф мав на увазі депортацію українців на територію росії.

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

Володимир Зеленський: «Жодна інша держава світу після 1986 року не створила таких масштабних загроз для ядерної безпеки, які створила росія своєю агресією проти України. Сподіваємося на повну підтримку з боку МАГАТЕ і всієї міжнародної спільноти. Ніхто не має права перетворювати атомну енергетику на зброю, а також шантажувати світ ядерною зброєю.

Після всього, що російські військові зробили в Чорнобильській зоні та на Запорізькій АЕС, ніхто у світі не може почуватися безпечно, знаючи, яка кількість атомних об'єктів, ядерної зброї та відповідних технологій є в російської держави. 
Якщо в росії забули, що таке Чорнобиль, то це означає, що потрібен глобальний контроль над російськими атомними обʼєктами та ядерними технологіями.

Маємо спільно захистити Україну та весь світ від ядерної загрози в умовах розв’язаної росією війни, а також повного нехтування вимогами радіаційної безпеки з боку окупантів. Обговорили це та інші питання з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі. Дякую за важливу зустріч».

00:00. Початок 63-го дня війни, 27 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил