Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 13 квітня 2022, 16:43
19749
0

Нова дійсність. День 47. НАТО готує план, як дати по зубах путіну

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 11 квітня

| Оновлено 13 квітня 2022, 16:43
19749
0
Нова дійсність. День 47. НАТО готує план, як дати по зубах путіну
Getty Images/Global Images Ukraine

47-й день війни. 11 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 11 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:30. Полк Азов: окупанти застосували в Маріуполі отруйну речовину

Полк Азов заявив про те, що ввечері 11 квітня окупанти застосували в Маріуполі отруйну речовину.

Заява захисників Маріуполя: «Близько години тому російські окупаційні війська використали проти українських військових та цивільних осіб в місті Маріуполь отруюючу речовину невідомого походження, яку було скинуто з ворожого БПЛА.

У постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром. Наслідки використання невідомої  речовини уточнюються».

21:50. Труба економіці: росія оголосила дефолт за своїм зовнішнім боргом

Агентство кредитних рейтингів S&P заявило, що росія оголосила дефолт за зовнішнім боргом, тому що запропонувала власникам облігацій виплати в рублях, а не в доларах.

Влада рашки намагалася заплатити в рублях за номіновані в доларах облігації з терміном погашення 4 квітня, йдеться в повідомленні S&P.

Повний валютний дефолт стане першим у росії за століття, коли ленін відмовився від облігацій, випущених царським урядом.

Дефолт рф підтверджений співробітником адміністрації Байдена. Спецоперація з розвалу фінансової системи кацапстану триває.

21:20. По білорусі росіяни їздять на авто, викрадені в Україні

білоруські журналісти помітили після відступу російських військ з півночі України низку легкових автомобілів без номерних знаків та з відмітками V, які іноді супроводжують колони зі спецсигналами.

Про це повідомило видання Наша Ніва. білоруські журналісти отримали від очевидців низку фото та відеозаписів, як на дорогах білорусі роз'їжджають автомобілі без номерних знаків, але з маркуванням літерою V на боках, бампері тощо.

21:00. Представництво Євросоюзу відновило роботу в Києві

Представництво ЄС в Україні відновило свою роботу у Києві: «ЄС повернувся до Києва!», – йдеться у Twitter представництва.

Повідомлення проілюстроване знімком посла Матті Маасікаса та прапора ЄС на флагштоку, встановленому біля будівлі представництва на вул. Володимирській, 101, в українській столиці.

20:30. Маріуполь: полк Азов підтримав дії військового керівництва

У черговому зверненні керівництво полку Азов, задіяного в обороні Маріуполя, запевнило, що вони підтримують дії українського військово-політичного керівництва.

Заступника командира полку Азов Святослав Паламар: «Я прошу вас до єдності. Я закликаю вас до боротьби.

Я звертаюся до всього світу і до тих людей, які мають хоробрість діяти. Виходьте на вулиці та піднімайте синьо-жовті прапори. Виходьте на вулиці всіх міст цивілізованого світу під українськими прапорами. Закликайте політиків, закликайте їх діяти рішуче, щоби звільнити з полону Маріуполь, Херсон, Ізюм та інші міста України, які стали заручниками у цій війні.

Допомагайте нашій владі бути почутою – почутою у боротьбі за Україну! Зробіть це заради наших мертвих, живих та ще не народжених! Ми віримо у військово-політичне керівництво України! Ми продовжуємо боротьбу за українське Маріуполь».

19:50. Генштаб: росіяни намагаються просунутися вглиб України, але успіху не мають

На Донецькому та Таврійському напрямах росіяни намагаються просунутися углиб території України, проте успіху не мають.

Генштаб ЗСУ: «На Донецькому та Таврійському напрямах ворог намагався штурмувати місто Сєвєродонецьк, успіху не мав. Під час обстрілу Попасної застосував тактичний ракетний комплекс Точка-У. Спроби просунутися в глиб території України для покращення тактичного становища успіху не мали».

19:20. Міноборони: можливість нового наступу Росії на Київ залежатиме від боїв на сході

У Міноборони вважають, що можливість поновлення наступу російських військ на Київ залежатиме від результату боїв на сході України.

Спікер Міноборони Олександр Мотузяник: «Питання можливого відновлення наступу противника на столицю залежатиме від бойових дій, які продовжуватимуться у Донецькій та Луганській областях.

На території Гомельської області Білорусі, а також Брянської та Курської областей Росії залишаються окремі підрозділи ворога. Найімовірніше, їхнім завдання є демонстрація присутності для відволікання українських сил оборони.

Очевидно, це така тактична гра Росії, щоб тримати підрозділи української армії тут і не допустити їх перекидання у важчі операційні зони, у тому числі на схід та на південь України. Росія майже завершила підготовку до наступальної операції на сході України. За нашою інформацією, противник підійшов до фази завершення відновлення своїх підрозділів та перекидання їх на територію Донецької та Луганської областей.

Ми прогнозуємо, що активні бойові дії розпочнуться на цих територіях вже найближчим часом. Водночас, українська армія готова до цього. Ми не можемо прогнозувати, коли це станеться. Є повідомлення західних джерел. Водночас супротивник уже майже завершив підготовку до наступальної операції».

18:30. Військовий експерт Олег Жданов – про воєнний розгром кремля

17:40. ЗСУ збили російський літак над Луганщиною

На Луганщині українські захисники збили ворожий літак. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі національного телемарафону сказав:

«Ворог здійснив обстріл Лисичанська, є один загиблий. Внаслідок обстрілу Сєвєродонецька зруйновано стратегічну будівлю.

Найгарячіше у Кремінній, Рубіжному та Попасній, окупанти намагаються зробити там прориви. Бої продовжуються, ворог зазнає втрат.

Є хороші новини. Вчора яскраво 2,5 години палав склад БК рашистів у Новоайдарі. А сьогодні – мінус один ворожий літак».

Модель літака та інших подробиць глава ОВА не вказав.

17:25. Зеленський: Поки що не можна сказати, що ми остаточно виграли битву за Київ

Президент Володимир Зеленський вважає, що поки що рано говорити, що битва за Київ з російськими окупантами виграна остаточно:

«Чи виграла Україна битву за Київ? Я думаю, що так, але це не є остаточною перемогою. Я не впевнений, що вона остання. Я впевнений, що не можна казати, що ми виграли битву за Київ. Яка ціна... Потім щось програти, я не можу так оцінити.

Я зможу це сказати лише після того, як ми переможемо у цій війні, коли ми звільнимо наші території. Тому що Буча є частиною великого Києва, це Київська область. Буча, Ірпінь, Гостомель… Якщо там було повністю знищено людей, чи виграли ми цю битву? Я не впевнений. Ми втримали і не віддали свого, це я можу підтвердити. А чи перемогли я, я не готовий поки що сказати.

Я чітко уявляю, що таке перемога України. Головне – це люди, без них і від територій немає сенсу. Перемога – це, зокрема, повернення людей на вільні, відвойовані території України».

17:00. Росіяни загрожують хімічними атаками на Маріуполь

Російський бойовик із окупованого Донецька Едуард Басурін заявив, що українських захисників Маріуполя треба заблокувати на заводі Азовсталь, а потім застосувати там хімічну зброю.

Ватажок невизнаної «ДНР» Денис Пушилін заявив, що в районі Азовсталі блоковано не менше 1,5 тисяч українських бійців.

Басурін як один із керівників «народної міліції ДНР» заявив, що штурмувати підземні укріплення Азовсталі в Маріуполі немає сенсу:

«Там підземні поверхи, тому брати цей об'єкт штурмом не має сенсу. Тому що можна покласти велику кількість своїх солдатів, а противник втрат не понесе.

Тому на даний момент треба розібратися з блокуванням цього заводу, знайти всі виходи та входи – в принципі, це можливо зробити. А після цього вже звернутися, я думаю, до хімічних військ, які знайдуть спосіб, як викурити кротів зі своїх нір».

16:30. Залужний: зв'язок із захисниками Маріуполя підтримуємо, робимо можливе та неможливе

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний запевнив, що влада для оборони Маріуполя робить все можливе і неможливе:

«Продовжується оборона Маріуполя. Зв'язок із підрозділами сил оборони, що героїчно утримують місто, постійно підтримується.

Наголошую, проведення оборонних операцій не є темою публічних обговорень. Ми робимо можливе і неможливе для Перемоги та збереження життя особового складу та мирних жителів у всіх напрямках».

15:40. У Херсоні російські окупанти захопили завод

Вранці 11 квітня озброєні військові Росії взяли під контроль херсонський завод Таврійської будівельної компанії, який знаходиться на березі річки Кошової (видання Міст).

За словами одного із робітників, усіх людей після перевірки відпустили, на територію заводу нікого не пускають. Також російські військові взяли під охорону залізничний міст через Кошову, який знаходиться неподалік підприємства.

Завод займається виготовленням цегли, має довгу причальну стінку, до якої можуть підходити невеликі баржі. Зазначається, що на територію заводу заходять також залізничні колії.

14:50. СБУ: Окупанти використовують українських дітей для розвідки позицій ЗСУ

Російські окупанти використовують неповнолітніх українських дітей для розвідки військових позицій, повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що у Харкові окупанти встановили контакт із неповнолітнім хлопцем через Telegram-меседжер. Росіяни обіцяли заплатити гроші за інформацію про позиції ЗСУ на території міста.

Тим часом у Луганській області двоє російських солдатів діяли безпосередньо – запропонували 16-річному підлітку гроші в обмін на інформацію про місцезнаходження та маршрути пересування українських військ. Хлопець злякався, але окупанти його заспокоїли: мовляв, ти малолітній, тобі нічого не буде.

Завдяки втручанню силовиків хлопці не встигли передати інформацію ворогові.

14:00. Зеленський попросив зброю у Південної Кореї. Стоїть питання про виживання

Президент Володимир Зеленський закликав Південну Корею надати допомогу Україні у війні з російським агресором постачанням зброї:

«Ми потребуємо системи протиповітряної оборони, потребуємо літаків, танків, іншої бронетехніки, артилерійських систем і боєприпасів. І у вас є те, що може бути незамінним для нас. У вас є це. Броньовані машини, протиповітряна, протитанкова, протикорабельна зброя.

І коли стоїть питання виживання у війні, спрямованої на повне підкорення народу, треба давати принципові відповіді. Звичайні правила постачання зброї потрібно переглядати та діяти швидко.

Потрібно допомагати. Надати необхідну зброю Україні – значить не лише врятувати життя наших людей, не лише дати нам можливість деблокувати наші міста (зокрема наш багатостраждальний Маріуполь), а й врятувати інші держави, інші регіони від подальшого розростання російської агресії».

12:50. Глава МЗС Німеччини: Україні швидко потрібна зброя

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Україні терміново потрібна військова підтримка для захисту від атак росії.

Перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі вона заявила: «Зрозуміло одне: Україні потрібно більше військових засобів особливо важкого озброєння. Нині не час для виправдання».

Міністр додала, що є численні докази військових злочинів, скоєних росією в Україні.

12:05. Суд передав заарештовану яхту Медведчука Агентству з розшуку та управління активами

Суд передав заарештовану яхту Royal Romance Віктора Медведчука в розпорядження Агентству з розшуку та управління активами.

Рішення виніс 11 квітня 2022 року слідчий суддя Личаківського районного суду міста Львова Сергій Гірич. 16 березня 2022 року на це майно Медведчука було накладено арешт у кримінальному провадженні.

П'ятипалубна яхта Royal Romance Віктора Медведчука знаходилася в порту міста Рієка в Хорватії.

11:40. Відкрито насипний міст з Ірпеня та Бучі до Києва.

З 11 квітня запрацював тимчасовий міст, який з'єднав Ірпінь, Бучу, Гостомель, Ворзель із Києвом.

Заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко: «Насипний міст збудували у селі Романівка. Роботи тривали 5 днів і велися цілодобово».

Протяжність тимчасового насипного мосту – 245 м, ширина – 9 м. Для будівництва використовували понад 9 тисяч тонн насипних матеріалів. По ньому зможуть перевозити гуманітарну допомогу, будматеріали у звільнені від окупантів міста».

На цьому місці був зруйнований міст, а люди пішки переправлялися по воді на інший берег.

11:00. Віталій Кім розповів подробиці ракетного удару по Миколаєву

Російські ракети, випущені окупантами пізно ввечері 10 квітня по Миколаєву, влучили у ангари катарського підприємства у Миколаївській області.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів: «Вчора вночі бахнуло, всі про це писали. Приховувати не буду – там ракети, коригування не потрібне. Це російські окупанти напали на підприємство з Катару на території нашої області. Постраждалих нема. Там два ангари порожні. Охоронець постраждав від розбитого скла.

За моїми даними, росіяни масово відмовляються їхати в Україну під будь-якими приводами, їх уже навіть не лякає в'язниця – так хочеться жити. Відмовляються ті, хто хоч якось користується інтернетом.

Навіть їм уже зрозуміло, що ходить така історія, що приїхав без однієї руки – отже, служив у Чорнобаївці, приїхав із трьома руками – служив у Чорнобилі, приїхав, а х*р не стоїть – служив у Конотопі. Їдуть до нас ти, хто там далеко, у кого немає інтернету – їм тут наобіцяли квартири, що їх зустрічатимуть, що вони будуть героями. Ну, поки доїдуть, їм розкажуть (як насправді).

У Росії, схоже, готується путч, а в Україні все за планом, розпочинається робочий тиждень».

10:30. Влада назвала гуманітарні коридори на понеділок

Ірина Верещук: 11 квітня погоджено 9 гуманітарних коридорів із Донецької, Луганської та Запорізької областей.

  • Маріуполь – Запоріжжя (на власному транспорті).
  • Бердянськ – Запоріжжя (Евакуація відбуватиметься на власному транспорті. Також на блокпості в місті Василівка чекають пропуску автобуси, відправлені із Запоріжжя)
  • Токмак – Запоріжжя. Місце зборів: вул. Шевченка, 5.
  • Енергодар – Запоріжжя. Місце збору автомобілів оголосить місцева влада.
  • Сєвєродонецьк – Бахмут. Місце зборів: проспект Хіміків, 28.
  • Лисичанськ – Бахмут. Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.
  • Попасна – Бахмут. Місце зборів: вул. Первомайська, 42.
  • Гірське – Бахмут. Місце зборів: вул. Гагаріна, 13.
  • Рубіжне – Бахмут.

10:10. Українці знищили склад із боєприпасами окупантів у Луганській області

Українські захисники знищили склад із боєкомплектом російських військ у окупованого Новоайдара на Луганщині.

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: «Наші захисники знищили склад із боєкомплектом орків біля окупованого населеного пункту Луганщини – Новоайдара.

Те, що росіяни розносять за своїми сепарськими джерелами, що ЗСУ обстріляли житловий сектор – брехня! А у нас маленька перемога – палало 2,5 години те, що вже сьогодні могло вбити наших людей».

09:40. Втрати Росії у війні проти України: 19,5 тисячі людей

За добу українські бійці знищили близько 200 російських загарбників, два ворожі літаки, три танки, 5 артилерійських систем, три ракетні системи залпового вогню, 12 бойових броньованих машин, 7 безпілотників агресора та 3 військові автомобілі.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 19500 осіб,
  • танків ‒ 725 од.
  • бойових броньованих машин ‒ 1923 од.,
  • артилерійських систем – 347 од.,
  • РСЗВ – 111 од.,
  • засоби ППО – 55 од.,
  • літаків – 154 од.,
  • вертольотів – 137 од.,
  • автомобільної техніки – 1387 од.,
  • кораблі/катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 119.
  • спеціальна техніка – 25.
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:10. Вночі ще одна залізнична станція на сході потрапила під обстріл

У ніч на 11 квітня залізнична станція на сході України зазнала обстрілів з боку російської армії – це вже друга після Краматорська.

Керівник Укрзалізниці Олександр Камишин: «Сьогодні вночі ще одна залізнична станція на сході країни потрапила під обстріл російських військ. Вони продовжують прицільно бити залізничною інфраструктурою.

Ані серед громадян, ані серед залізничників постраждалих немає. Пошкоджено 5 локомотивів, шляхи та контактну мережу. Але це залізо, відновимо».

Камишин не назвав населений пункт. Він запевнив, що залізниця продовжує працювати за графіком.

08:30. Зведення генштабу: росія готує провокацію у Придністров'ї, щоб звинуватити Україну

Армія рф може вдатися до провокацій у Придністровському регіоні Молдови, щоб звинуватити Україну «в агресії проти сусідньої держави».

Генштаб ЗСУ: Не виключається проведення збройних сил рф провокаційних дій на території Придністровського регіону Республіки Молдова з метою звинувачення України в агресії проти сусідньої держави.

08:10. Стратегічна помилка путіна. Фінляндія та Швеція готові приєднатися до НАТО влітку

Видання The Times повідомляє, що Фінляндія та Швеція готові приєднатися до НАТО вже влітку (УП).

За словами чиновників США, Росія припустилася великої стратегічної помилки, оскільки Фінляндія і Швеція, схоже, готові приєднатися до НАТО вже влітку. Вашингтон розраховує на цей крок, який розширить західний альянс із 30 до 32 членів та є прямим наслідком вторгнення Росії в Україну.

Американські офіційні особи заявили, що членство в НАТО для обох скандинавських країн було темою розмов і кількох сесій під час переговорів між міністрами закордонних справ альянсу минулого тижня, в яких взяли участь Швеція та Фінляндія.

«Як це може бути чимось іншим, крім масштабної стратегічної помилки путіна?» – сказав один високопоставлений американський чиновник. Очікується, що Фінляндія подасть заявку у червні, а за нею – і Швеція.

07:20. Вибори президента Франції: невдахи 1-го туру визначилися щодо підтримки лідерів

Більшість кандидатів, які не вийшли у другий тур, закликають віддати голоси чинному президенту Еммануелю Макрону (УП).

Зокрема, проголосувати у другому турі за Макрона закликав лідер Жан-Люк Меланшон, котрому екзот-поли дають третє місце з підтримкою на рівні 20,1%. «Ви не повинні голосувати за Марін Ле Пен. Ми знаємо, за кого ніколи не голосуватимемо!», – заявив Меланшон.

Віддати голоси на користь Макрона також закликали своїх шанувальників лідер зелених Яннік Жадо (4,9%), кандидатка від правих республіканців Валері Пекресс (4,6%), комуніст Фаб'єн Руссель (2,5%), а також мер Парижа та кандидат від соціалістів Анн Ідальго (1,9%).

Марін Ле Пен підтримав ультраправий кандидат Ерік Земмур (6%). «У мене багато розбіжностей з Марін Ле Пен, але він протистоїть людині, яка привела до влади два мільйони іммігрантів і яка не говорила про імміграцію та ідентичність під час своєї кампанії», – зазначає він.

Згідно з екзит-полами, у першому турі президентських виборів у Франції лідирує чинний президент Еммануель Макрон – його підтримали 28,6% виборців. На другому місці – Марін Ле Пен (23,9%). Вони зустрінуться у другому турі, що відбудеться 24 квітня.

06:00. Під Харковом ЗСУ розбили колону військової техніки, багато загиблих орків

Під Харковом ЗСУ розбили колону російської військової техніки, багато орків загинуло.

Про це повідомив колишній радник голови МВС України Михайло Апостол із посиланням на свої джерела. У ЗМІ пишуть, що йдеться про колону між Дергачами та Козачою Лопанню.

Інформація попередня та вимагає офіційного підтвердження.

05:30. Навіть погода за нас! Арестович озвучив список кандидатів у рф на ліквідацію

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович розповів про те, як прибирають військове керівництво, яке не впоралося. Він озвучив список кандидатів у рф на ліквідацію, якщо не впорається із завданнями в Україні, а також прокоментував вплив дощів на обстановку на фронті:

«Наступний кандидат у нас – Герасимов (начальник Генштабу вс рф), а за ним кандидат – Дворніков (генерал армії), якого нещодавно поставили. Я знаю, що таке російська штабна культура, його поставили, бо коли взяли десяток генералів і запитали: ну, хто, товариші офіцери? Хто не зас**ть?" – Він сказав: так, я виконаю! І зробив два кроки вперед. А ось тепер він не виконає, тому що там дуже великий сюрприз у зоні ООС. Ми ще подивимося, як він подіє, але він дуже перспективний.

Якраз на лінії від Харкова до Маріуполя – 10 днів дощів поспіль. Причому якщо навіть 50 мм опадів випаде, це означає, що окопи по коліно, повністю розмочені поля, неможливість або дуже обмежені дії авіації та необхідність наступами вздовж доріг, тобто раніше підготовлену оборону, де все зрозуміло. Жодних страшних обхідних напрямків головного удару, тому що почне все це в'язнути миттєво і всі підпалять редуктори БМП протягом двох секунд при спробі в цьому бруді борсатися. І якщо це так, то це збивання темпів — це таке свято, бо нам встигне підійти те, про що ми не говоримо. І я бачу, навіть погода за нас. Щоправда, це перевага, яка може бути реалізована обома сторонами. Побачимо, як ми це зробимо. А взагалі гірше має бути наступаючим».

05:00. Сильний вибух у Миколаєві, одна людина травмована

Ввечері 10 квітня у Миколаєві стався великий вибух внаслідок ракетного удару, постраждав охоронець.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім: «На даний момент відомо, що поранено охоронця від розбитого скла після великого вибуху».

Ракета, якою атакували Миколаїв, була збита засобами ППО. Уламки впали в лісовій масиві, пожежа була загашена.

04:30. Арестович пояснив, скільки життів буде коштувати Україні відвоювання Криму та Донбасу

Військовий експерт і радник голови Офісу президента Олексій Арестович пояснив, якою може бути ціна силового повернення Криму та Донбасу.

Арестович повідомив, що за такого розвитку події Україна може втратити 10–15 тисяч бійців.

«Крім того, є інший момент – на сьогодні це технічно нерозв'язне завдання. Для відвоювання цих територій потрібна велика кількість танків, авіації, далекобійної артилерії».

04:00. Борис Джонсон розповів, яким чином потайки потрапив до Києва

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон розповів, яким чином він потайки потрапив до Києва. Джонсон записав відео, в якому поділився, що дістався української столиці з Польщі за допомогою Укрзалізниці. Він подякував залізничникам за їхню роботу і назвав залізними людьми:

«Я на борту фантастичного поїзда Укрзалізниці до Києва з Польщі. Просто хотів висловити вам велику подяку – всій команді залізничників – за те, що ви робите. Я чув, що вас тут називають залізні люди. Це, звісно, ​​пов'язано з вашою залізничною індустрією, але водночас відображає і ваш дух, справжній український дух, який українці демонструють у опорі жахливої ​​агресії росії».

9 квітня прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон непередбачено приїхав із візитом до Києва. Візит британського політика не анонсувався. У столиці Джонсон зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським та представив новий пакет фінансової та військової допомоги.

03:30. США: Байден готовий дати Україні зброю, щоб бити по військових аеродромах Росії!

Адміністрація американського президента Джо Байдена готова надавати зброю, яка дозволить Україні завдати удару по російським військовим аеродромам.

Про це повідомляє CNBS, посилаючись на своє джерело у Пентагоні. За його словами, така зброя підвищить шанси ЗСУ витримати новий наступ.

03:05. Водій трамвая в Гельсінкі передає привіт пуйлу

02:30. У НАТО повідомляють про велике перезавантаження, довгострокову адаптацію НАТО

У НАТО розглядають можливість постійної військової присутності на східних кордонах альянсу, повідомив генеральний секретар Єнс Столтенберг. За його словами, зараз альянс переживає «фундаментальну трансформацію» на фони розв'язаної росією війни проти України (інтерв'ю The Telegraph):

«Те, що ми бачимо зараз, – це нова реальність, нова норма для європейської безпеки. Тому зараз ми попросили наше військове командування надати варіанти того, що називаємо перезавантаженням, довгостроковою адаптацією НАТО».

Одним із варіантів такої трансформації є постійна військова присутність на межах альянсу для відображення майбутньої російської агресії. У планах російського диктатора путіна, крім знищення України, напад на Польщу та країни Балтії, що є членами НАТО. Рішення про перезавантаження буде ухвалено на червневому саміті НАТО в Мадриді.

01:30. Як розпочнеться битва за Донбас: о 3–4 ранку масований артобстріл, потім підуть танки

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, яким чином, ймовірно, розгортатимуться події на початку битви за Донбас.

Наступ російських військ очікується найближчими днями: триває підготовка до великої битви. Противник продовжує накопичувати особовий склад та величезну кількість техніки.

За словами Гайдая, окупантам потрібна хоча б якась перемога, для цього вони спробують вийти на кордони Луганської та Донецької областей. Під час нападу, прогнозує Гайдай, будуть задіяні всі наявні ресурси:

«Я думаю, що буде приблизно так: десь о 3–4 годині ранку розпочнеться масований артобстріл. Будуть задіяні міномети важких та великих калібрів, артилерія, авіація, РСЗВ, Град, Смерч, Ураган, Точка-У, Точка-В. Такий інтенсивний тиск на території Донбасу триватиме кілька годин. Потім вперед висунеться величезна кількість танків та піхоти».

Проте глава Луганської ОВА вважає, що у Росії недостатньо ресурсів для одночасного наступу з різних сторін. Від розвитку подій під час наступу багато в чому залежатиме й переговорний процес.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

  • Попри усі намагання росії знищити нас, ми захищаємось. Відповідаємо на удари, розвиваємо наші звʼязки з партнерами, отримуємо допомогу. Пропонуємо і просуваємо нові санкції проти росії.
  • росія бреше про вбивства в Бучі, про Краматорськ, про будь-яке наше зруйноване місто, спалене село. Це боягузство.
  • Оборона, дипломатія, економіка, інформаційне протистояння, юридична відповідальність – на всіх напрямках у нас є алгоритми дій. Кожен державний посадовець знає свої завдання і повинен виконувати їх на 100%.
  • російські війська перейдуть до ще більш масштабних дій на сході нашої держави. Можуть використовувати проти нас ще більше ракет, ще більше авіабомб. Але ми готуємося до цих їхніх дій. Ми будемо відповідати. 
  • Ми будемо приймати в Києві та інших українських містах наших партнерів, лідерів інших держав. Будемо залучати ще більше коштів та ресурсів на допомогу Україні. 
  • Говорив з канцлером Німеччини Олафом Шольцом про те, як притягнути до відповідальності усіх винних у воєнних злочинах, як посилити санкції проти росії, примусити їі шукати мир. Німецька позиція змінюється на користь України. 
  • 18 захисників України отримали державні нагороди, відзнаки героїв: 5 військовослужбовців ЗСУ, 3 звʼязківців Державної служби спеціального звʼязку і захисту інформації України, 10 поліцейських.
     

00:00. Початок 47-го дня війни, 11 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Евертон – Ліверпуль – 2:0. Як травмувався Миколенко. Відео голів та огляд
Футбол | 25 квітня 2024, 05:40 4
Евертон – Ліверпуль – 2:0. Як травмувався Миколенко. Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд перенесеного матчу 29 туру АПЛ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.