Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 13 квітня 2022, 08:15
8813
1

Пустили пилюку в очі. День 48. Орки застосували хімічну зброю в Маріуполі

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 12 квітня

| Оновлено 13 квітня 2022, 08:15
8813
1
Пустили пилюку в очі. День 48. Орки застосували хімічну зброю в Маріуполі
Getty Images/Global Images Ukraine. Маріуполь

48-й день війни. 12 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 12 квітня

23:59. ВІДЕО. Зеленський пропонує обміняти Медведчука на бійців, які взяті у полон

Президент України Володимир Зеленський у своєму новому відеозверненні до українського народу запропонував обміняти затриманого Віктора Медведчука на українців, які потрапили до російського полону:

«Дуже символічно, що саме у день космонавтики затримано пана Медведчука. Він ховався 48 днів, а ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Що ж, для цього космонавта у поганому значенні слова спрацювало знамените «поїхали».

Вважаю особливо цинічним з його боку використати військовий камуфляж. Намагався так замаскуватися. Ось такий воїн, такий патріот. Що ж, якщо Медведчук сам вибрав собі військову форму, то він підпадає під правила воєнного часу. Пропоную рф обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців та дівчат, які зараз перебувають у полоні. Тому важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові розглянули таку можливість».

22:35. Йому слід сховатися в українській в'язниці. Подоляк оцінив шанси Медведчука

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк оцінив шанси на виживання у Віктора Медведчука, який був затриманий СБУ:

«Медведчуку сьогодні, щоб вижити, треба сховатися в українській в'язниці. З гарантованим багаторічним тюремним строком.

У рф його обов'язково ліквідують як людину, яка регулярно брехала про настрої в Україні, крала гроші та в підсумку стала одним з ініціаторів війни».

Раніше офіційні ресурси президента України Володимира Зеленського повідомили про затримання Віктора Медведчука завдяки спецоперації, проведеній СБУ.

Таким чином, голову проросійської партії ОПЗЖ було затримано СБУ. Він проходить обвинуваченим у справі про держзраду. В кінці лютого кум путіна втік з-під домашнього арешту та був оголошений у розшук.

22:00. Його піймали під час втечі. У СБУ розповіли подробиці затримання Медведчука

Служба безпеки України затримала кума путіна Віктора Медведчука. Прес-служба Офісу президента: «Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці!» За інформацією кількох джерел, Медведчук збирався втекти, і його піймали в дорозі.

Деталі про затримання розповіли в СБУ:

«Ти можеш бути проросійським політиком і роками працювати на державу-агресора. Ти можеш ховатися від правосуддя останнім часом. Можеш навіть одягнути українську військову форму для маскування. Але чи допоможе тобі це втекти від покарання? Аж ніяк! Кайдани чекають на тебе. І на таких же зрадників України, як ти! 

Проросійські запроданці та агенти спецслужб рф, запам’ятайте – у ваших злочинів немає жодного строку давності. Та схованок, де б ми вас не знайшли!»

Голова СБУ Іван Баканов зазначив:

«Дякую усім співробітникам СБУ, зокрема  контррозвідникам і слідчим, які, виконуючи доручення Президента України Володимира Зеленського, довели свій професіоналізм і провели цю блискавичну та небезпечну багаторівневу спецоперацію із затримання поки що народного депутата Медведчука.

Жоден зрадник не уникне покарання і буде відповідати за Законом України. За всією строгістю, за всі злочини сьогодення, до яких призвели його особисті дії в тому числі».

21:15. ФОТО. Зеленський повідомив про затримання Медведчука

Офіційні ресурси президента України Володимира Зеленського повідомили про затримання Віктора Медведчука:

«Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом. Слава Україні!»

Таким чином, голову проросійської партії ОПЗЖ Віктора Медведчука було затримано СБУ. Він проходить обвинуваченим у справі про держзраду.

В кінці лютого кум путіна втік з-під домашнього арешту та був оголошений у розшук.

 

20:50. росіяни вже два дні не випускають мирних жителів із Маріуполя

Військові рф вже другий день не випускають мирних жителів з оточеного Маріуполя.

Керівник Донецької ОВА Павло Кириленко: «Місто продовжує перебувати у вкрай складному становищі. Вже другий день поспіль не випускають навіть населення на власному транспорті, коридори, які працювали, принаймні, на виїзд в один бік, зараз вони також не працюють, на жаль».

В інших населених пунктах Донбасу також ще залишаються мирні жителі, хоча більшість евакуювалася. Найменша частина залишилася, якщо брати від загальної кількості, яка була навіть 10 днів тому».

20:20. Президент Німеччини Штайнмаєр підтвердив, що у Києві вважають небажаним його візит

Під час візиту до Польщі президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підтвердив, що його потенційний візит до Києва українська сторона назвала небажаним:

«Разом із президентами Латвії, Литви та Естонії ми хотіли поїхати до Києва, щоб направити сильний сигнал про солідарність Європи з Україною. Я був готовий. Але, очевидно, і слід визнати, що цього у Києві не хотіли».

19:50. Росіяни блокують гуманітарні коридори з Бердянська, Токмака та Енергодару

У вівторок, 12 квітня, в Україні вдалося евакуювати 2,6 тисяч людей, у тому числі 208 – з Маріуполя. Водночас, ворог блокує колони автобусів, які мають вивезти людей у ​​Запоріжжя з Бердянська, Токмака, Енергодару.

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук у Telegram повідомила, що за день було евакуйовано 2671 людину. З Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 2343 особи. З них 208 осіб – маріупольці, 2135 – мешканці міст Запорізької області (Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь).

Колони автобусів, які виїхали із Запоріжжя для евакуації людей з Бердянська, Токмака та Енергодару, окупаційні війська продовжують блокувати на блокпості у Василівці. Ми шукаємо можливості для розблокування проїзду автобусів різними шляхами.

З міст Лисичанськ, Сєверодонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасна Луганської області вдалося евакуювати 328 людей.

19:30. Зеленський підписав закон про 100% гарантію депозитів на час війни

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує повну гарантію повернення банківських вкладів у разі виведення банку з ринку протягом дії воєнного стану та через три місяці.

Через три місяці після завершення військового стану гарантована державою сума обмежуватиметься 600 тисячами гривень, що означає її підвищення втричі з нинішніх 200 тисяч грн.

Крім того, законом передбачається вирішення проблеми реструктуризації боргових зобов'язань Фонду гарантування вкладів фізичних осіб перед Міністерством фінансів, а також передбачається, що Ощадбанк стане учасником системи гарантування вкладів фізичних осіб з дня його набуття чинності.

19:05. Подоляк заявив, що росія намагається публічно тиснути на переговорний процес

Член української переговорної групи Михайло Подоляк визнав, що зараз дуже складно вести переговори з росії, незважаючи на це, вони продовжуються. Президент рф путін заявив, що переговори з Україною нібито зайшли в глухий кут.

У той же час, за словами члена української переговорної групи, з росіянами говорити складно, а тактика росії – публічний тиск. Але незважаючи на це, переговори продовжуються, і Україна стоїть на своїх позиціях

Подоляк: «Якщо коротко. Переговори відбуваються дуже важко. Онлайн у робочих підгрупах. Але ж проходять. Зрозуміло, що емоційний фон сьогодні у переговорному процесі складний.

Зрозуміло, що українська делегація працює виключно в рамках, які є проукраїнськими та прозорими. Зрозуміло також, що російська сторона дотримується своєї традиційної тактики публічно чинити тиск на переговорний процес, зокрема, за рахунок певних публічних заяв».

18:40. Президент Німеччини хоче приїхати до Києва, але Зеленський не хоче його бачити

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр хоче приїхати з візитом до Києва, але президент України Володимир Зеленський не хоче його бачити (Bild).

Штайнмаєр хотів відвідати Україну та приїхати до Києва разом із урядовими делегаціями з інших країн ЄС уже в середу, 13 квітня. Проте президент Володимир Зеленський не хоче зустрічатися з ним у Києві через тісні зв'язки німецького політика з Росією у минулому.

«Ми всі знаємо про тісні зв'язки Штайнмайєра з росією, які також були відзначені формулою Штайнмайєра. Нині йому не раді у Києві. Подивимося, чи це зміниться», – повідомив виданню український дипломат у Києві.

З Києва до офісу федерального президента надійшла чітка заява про те, що зараз вони не готові до жодних зустрічей. Проте не можна виключати можливість зустрічі у майбутньому, заявили у Києві.

Сьогодні Штайнмаєр перебуває з візитом у Польщі, де він зустрівся, зокрема, з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Основна тема візиту – війна Росії проти України. З Польщі Штайнмаєр міг вирушити до України.

18:10. На станції метро у Нью-Йорку розстріляли людей

Поліція Нью-Йорка розшукує чоловіка у будівельному жилеті та протигазі, який брав участь у нападі на станції метро 36th Street.

Кілька людей було застрелено на платформі бруклінської станції метро під час ранкового скупчення людей.

За попередніми даними, розстріляно 5 осіб, повідомив представник правоохоронних органів. Поліція розшукує чоловіка у протигазі та помаранчевому будівельному жилеті.

Поліцейських викликали на станцію метро 36th Street, де лінії D, N та R проходять через район Сансет-Парк, близько 08:30 ранку, повідомила прес-секретар поліцейського управління. Вони також отримали повідомлення про задимлення всередині станції.

У пожежній частині повідомили, що 13 людей постраждали, деякі з них унаслідок обстрілу.

17:40. путін заявив, що переговори з Україною зайшли в глухий кут

Президент рф путін заявив, що після зустрічі в Стамбулі і звірств росіян у Бучі переговори з Україною знову зайшли в глухий кут:

«Ми вийшли на певний рівень домовленостей у Стамбулі, які полягали в тому, що гарантії безпеки для України – а українська сторона вимовляє собі дуже жорсткі гарантії безпеки – не поширяться на територію Криму, Севастополя та Донбасу.

Потім росія почала створювати умови для продовження договірного процесу, а натомість зіткнулися з провокацією у Бучі.

І що найголовніше – українська сторона відійшла від своїх домовленостей у Стамбулі. Тепер уже вимоги безпеки – це одне, а питання регулювання відносин щодо Криму, Севастополя та Донбасу виносяться за межі цих домовленостей. Тобто знову повернулися в тупикову для себе та для всіх нас ситуацію.

11 квітня мені сказали, що українська сторона щось змінила в позиції щодо переговорів, але подробиць поки що не знаю».

17:00. путін назвав звірства рф в Бучі таким же фейком, як хімзброя в Сирії

Президент рф владімір путін назвав злочини російських військових у Бучі Київської області таким же фейком, яким, за його словами, були затвердження міжнародних організацій про застосування хімічної зброї в Сирії.

Прес-конференція путіна (з лукашенком): «Щодо Бучі. Я часто розмовляю з колегами із західних країн, і досі. І коли вони кажуть Буча, я питаю: А ви в Рацці були коли-небудь. «Ви бачили, як це сирійське місто начисто, під саму землю, було знищено зверху американською авіацією, і там трупи в руїнах місяцями лежали і розкладалися?» Справи нікому не було до цього, ніхто навіть не помітив, як ніхто не згадує сотні вбитих мирних жителів в Афганістані, коли одним ударом знищували більше сотні людей на весіллях.

Тиша. Не було такої тиші, коли влаштовували провокації у Сирії, коли зображували застосування хімічної зброї урядом Асада. Потім з'ясувалося, що то фейк. Такий самий фейк і в Бучі».

За словами путіна, лукашенко йому сьогодні «давав документи навіть і нібито перехоплення про те, хто, на якому транспорті приїжджав у цей населений пункт (Бучу) і створював умови для організації цієї провокації та фейку».

16:30. лукашенко назвав різанину у Бучі спецоперацією англійців

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що різанина в Бучі, яку влаштували російські військові – це спецоперація англійців.

лукашенко під час брифінгу з путіним: «Це як у Бучі. Ми якраз обговорювали цю політику – все кричать, ну треба було запровадити черговий пакет (санкцій), нам це відомо. Ми докладно обговорювали їхню психологічну спецоперацію, яку провели англійці.

Якби тільки з військовою операцією росія хоч трохи запізнилася, то територією росії готувалися завдати нищівного удару, і вони по сусідніх областях».

лукашенко також повторив тезу путіна про те, що війна в Україні була неминуча.

15:40. В НАТО прогнозують другий, ширший та більш кривавий етап війни в Україні

У НАТО вважають, що друга стадія війни в Україні неминуча, ця стадія матиме ширший фронт і стане кривавішою.

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане, відповідаючи на запитання про те, що очікується в Україні протягом двох тижнів у контексті тиску 9 травня, коли в День Перемоги росія має тріумфально продемонструвати результат вторгнення, Мірча Джоане сказав, що оцінка НАТО така: відновлення наступу російської стороною неминуче.

«У нас є всі ознаки перегрупування сил, поповнення масових втрат, завданих на першому етапі війни, усунення проблем матеріально-технічного забезпечення та військової підготовки – все це свідчить про те, що на нас чекає неминучий вступ у другий етап цієї війни, вже дуже кривавий. Ми входимо до другого етапу, складнішого, відмінного за характером від першого етапу, на значно ширшій території, як на сході, на Донбасі, так і на півдні, у бік Криму та Маріуполя. Отже, за нашими оцінками, ми входимо до другого, більш складного етапу цієї війни, яка, схоже, затягується», – сказав заступник генсека НАТО.

14:50. путін назвав війну проти України благородною і неминучою

Президент країни-агресора владімір путін заявив, що війна в Україні була неминучою, питанням часу. Перебуваючи на космодромі восточний разом із лукашенком, він сказав: «Цілі спецоперації із захисту Донбасу будуть досягнуті, вони благородні.

Зіткнення з антиросійськими силами, що вирощувалися в Україні, було неминуче, це було питання часу. вкс рф під час спецоперації в Україні діють мужньо, грамотно, ефективно і результативно».

Також путін пообіцяв, що росія нібито не ізолюється від світу, оскільки це неможливо.

13:30. Отрута в Маріуполі: полк Азов розповів про стан постраждалих

Постраждалі внаслідок поширення ворогом отруйної речовини невідомого походження у місті Маріуполь перебувають у відносно задовільному стані.

Полк Азов зазначає, що контакт цивільних осіб із речовиною був мінімальним, адже епіцентр поразки знаходився на певній відстані від місця перебування людей. Дещо ближче знаходилися військовослужбовці.

На відео, опублікованому Азовом, потерпілі описують, що бачили щось схоже на дим або туман. Основна симптоматика постраждалих: гіперемія обличчя, підвищення тиску, сухість та печіння в ділянці носоглотки, слизових ділянок очей, тахікардія, шум у вухах, ядуха, запаморочення.

Потерпілим надавалася симптоматична допомога. Визначити, яку речовину використав ворог та зробити токсикологічний аналіз неможливо – захисники Маріуполя та жителі міста – у повній блокаді ворога.

В Азові також відзначають, що обстежити епіцентр пригоди повною мірою також неможливо, адже росіяни його постійно обстрілюють. Серед постраждалих цивільних найгірше почувається літня жінка.

Ворогом було застосовано отруйні речовини або сильнодіючі отруйні речовини переважно задушливої ​​дії, зазначає медик. Вказано, що основне завдання поки що – спостереження за станом бійців та наслідками отруєння.

12:40. Буданов: ворог планує теракти в росії, щоб мобілізувати росіян проти України

Російські спецслужби готуються влаштувати серію терактів на території росії та в окупованому Криму для нагнітання антиукраїнської істерії.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони, генерал-майор Кирило Буданов:

«російські спецслужби планують серію терактів з мінуванням та вибухами житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах. А також завдання ракетно-бомбових ударів по місту Бєлгороду або одному з міст Криму.

Таким чином, путінський режим намагатиметься консолідувати росіян проти українців після провалу плану мобілізації в росії. Теракти в прикордонних російських областях можуть подаватися як помста «українських націоналістів» за Бучу та Краматорськ, а також з метою виправдання жорстокості росіян проти українського мирного населення.

Останніми днями російська влада все активніше розганяє маховик антиукраїнської істерії. Зокрема, у Бєлгородській та Курській областях активно риють окопи, нагнітають паніку щодо вигаданого наступу українських добровольчих батальйонів та диверсійних груп. Такий же сценарій росія використала в Чечні – серія гебешних терактів проти російських багатоквартирних будинків стала підставою для знищення Чечні».

12:05. ДБР: Росіянам завадили вивести з України 10 суден

Державне бюро розслідувань заявляє, що завадило російським підприємцям вивезти з України 10 суден вартістю понад 1 млрд грн, тепер їх мають націоналізувати.

ДБР: «Слідчі ДБР, за сприяння Морської охорони Держприкордонслужби завадили вивести з України 8 російських вантажних суден та 2 танкери, які перебували в акваторії порту Одещини на профілактичних ремонтних роботах. Кораблі були задіяні в логістичних операціях Росії в акваторії Чорного моря та Дунаю.

Власники намагалися незаконно вивести кораблі з України, змінивши прапор країни прописки. Для мінімізації обов'язкових платежів до держбюджету України суд був оцінений у 160 млн. грн. За попередніми оцінками, ця сума занижена щонайменше 5 разів».

Повідомляється, що 11 квітня працівники ДБР передали на зберігання суду до Адміністрації морських портів України та подали відповідні матеріали до Одеської обласної військової адміністрації з ініціативою їхньої націоналізації.

11:40. Під Києвом відновлюють рух Житомирською трасою

Укравтодор демонтує зруйнований міст за Києвом у бік Житомира, а також відкриє тимчасовий проїзд переправою.

Укравтодор: «Це траса М-06 Київ – Чоп поблизу села Стоянка. Ще на початку російського вторгнення тут було підірвано міст.

Після звільнення Київської області від загарбників та розмінування Укравтодор негайно почав відновлювати проїзд на цій ділянці. Будуємо тимчасову переправу, а також демонтуємо зруйнований міст».

Тимчасовий проїзд переправою, яка відкриє повідомлення з Києвом, обіцяю відкрити наступного тижня. Житомирська траса – одна із основних транспортних артерій країни. На ній зараз ведуться відновлювальні роботи на дорозі: прибирають, розчищають від понівечених автомобілів та техніки.

11:10. Інформація про хімзброю в Маріуполі перевіряється, це могли бути фосфорні боєприпаси

Військове керівництво України перевіряє інформацію щодо можливого застосування хімічної зброї російськими окупантами в Маріуполі.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр: ««Станом на сьогодні ми цю інформацію перевіряємо, намагаємося зрозуміти, що (це було). Можемо про попередні дані говорити, є припущення, що це швидше за фосфорні боєприпаси, можливо, були. Остаточна офіційна інформація буде пізніше».

При цьому Маляр наголосила, що ризик застосування хімічної зброї росією є досить високим.

10:40. Росія вже втратила 140 вертольотів та 157 літаків

З початку повномасштабної війни проти України російська армія втратила вже 157 літаків та 140 вертольотів та 124 безпілотники.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 12.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 19600 осіб,
  • танків ‒ 732 од.
  • бойових броньованих машин ‒ 1946 од.,
  • артилерійських систем – 349 од.,
  • РСЗВ – 111 од.,
  • засоби ППО – 63 од.,
  • літаків – 157 од.,
  • вертольотів – 140 од.,
  • автомобільної техніки – 1406 од.,
  • кораблі /катери – 7 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 124,
  • спеціальна техніка – 25,
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:00. Британська розвідка: бойові дії на сході України посиляться протягом 2–3 тижнів

Бойові дії на сході України посилюватимуться протягом наступних 2–3 тижнів, оскільки росія продовжує перенаправляти свої сили на цей напрямок.

Звіт британської розвідки: «Атаки рф, як і раніше, зосереджені на українських позиціях біля Донецька та Луганська, бої продовжуються в районі Херсона та Миколаєва, а також відновлюється наступ на Краматорськ».

Також наголошується, що російські війська продовжують виходити з Білорусі, щоб передислокуватися для підтримки операцій на сході України.

09:30. Морпіхи з Маріуполя: Ми не здавали позицій, пам'ятайте ціну цього опору

Морські піхотинці з 36-ї бригади, які захищають Маріуполь від росіян, передали відеозвернення, в якому запевнили, що вони не залишили свої позиції та залишаються вірними Україні:

«Слава Україні! Ми – захисники Маріуполя, 36-а бригада морської піхоти, яка до останнього тримала та тримає оборону цього міста. Ми не складали позиції. Ми тримали кожен шматочок цього міста за нашою нагодою. Але реалії такі, що справді місто опинилося в блокаді, в кільці – і жодного підвезення боєприпасів продовольства не відбувалося.

Тримали до кінця. Ми вдячні кожному українцю, який вірив і продовжує вірити у морську піхоту. На цій вірі ми так довго протрималися. Ми не залишили своїх позицій. Ми залишилися вірними і залишаємося вірними завжди.

І всі українці мають пам'ятати ціну цього опору та завершити справу: відстояти перемогу до кінця. Україна, Європа, світ… З вірою у перемогу, ми вірні завжди, вірні до кінця».

08:15. Постачання озброєння Україні підтримують усі 27 країн-членів Євросоюзу

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що постачання озброєння Україні підтримують усі 27 країн-членів Євросоюзу:

«Угорщина та Болгарія також беруть участь у фінансуванні зброї, яку Європейський Союз постачає Україні. Неправда, що вони не беруть участь. Якби вони не брали участь, допомога Україні була б неможливою, тому що рішення приймаються одноголосно».

07:40. Словаччина не відкидає можливого постачання Україні винищувачів МіГ-29

Влада Словаччини веде переговори про те, щоб передати частину своїх винищувачів Україні. Країна не може їх використовувати ні обслуговувати в такому великому обсязі.

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер сказав: «Словаччина більше не в змозі використати винищувачі МіГ-29 у такому обсязі, і якщо цю техніку десь й використати, то лише в Україні».

Раніше міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що російські фахівці, які займалися обслуговуванням МіГ-29, залишають Словаччину, тому експлуатація винищувачів може стати проблемним питанням.

Винищувачі Україна може отримати не безоплатно, а за допомогою західних партнерів. Словаччина чекає на F-16 американського виробництва, які має отримати у 2024 році.

07:00. Генштаб ЗСУ: росіяни підвозять підрозділи і посилюють ППО

На 48-му добу війни російські війська частково блокують Харків, посилили протиповітряну оборону поблизу Мелітополя та Іловайська, прагнуть взяти під контроль Маріуполь та Попасну, вийти на адміністративні кордони Донецької та Херсонської областей, а українські війська чинять опір та знищують військову техніку окупантів.

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ: Армія Росії намагається завершити перегрупування та переміщення підрозділів у райони зосередження в Білгородській та Воронезькій областях, а також перебазування авіації повітряно-космічних сил на аеродроми, що знаходяться в безпосередній близькості від східних кордонів України.

06:10. Миколаївщина: росіяни атакували, вдаючи з себе евакуйованих цивільних

У Миколаївській області переодягнені росіяни видавали себе за евакуйованих місцевих жителів, що заблукали, і напали на українських військових.

Оперативне командування Південь: Окупанти на 3 цивільних автомобілях під'їхали під таким прикриттям до українських позицій і спробували атакувати, але отримали відсіч і втратили 5 осіб. Після цього вони втекли з поля бою.

05:30. Верещук: Окупанти взяли в полон 1700 українських військових та цивільних

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук (Reuters): «Російські окупанти утримують у полоні приблизно 1700 солдатів та цивільних осіб. Зокрема, із усіх бранців 500 – це жінки.

Окупанти змушують стояти, не дають сісти. Голять наголо, змушують щодня роздягатися для огляду. Принижують людську гідність. Але наші дівчата та жінки просять нас продовжувати боротися за нашу перемогу».

Водночас москва заявляє, що забезпечує українських військовополонених усім необхідним і медичною допомогою відповідно до міжнародного права.

04:50. Зеленський: Ми могли б деблокувати Маріуполь, якби була зброя та техніка

Президент Володимир Зеленський заявив, що Збройні сили могли б деблокувати Маріуполь, якби була необхідна зброя, літаки та бронетехніка, проте вони цього не отримують:

«На жаль, ми не отримуємо стільки, скільки необхідно, щоб швидше закінчити цю війну, щоб повністю знищити ворога на нашій землі і щоб виконати ті завдання, які для кожної людини очевидні. Зокрема, щоби деблокувати Маріуполь.

Якби ми отримали літаки та достатньо важкої бронетехніки, необхідну артилерію, ми могли б це зробити. Але... Досі доводиться про це домовлятися. Досі доводиться переконувати. Все ще доводиться вичавлювати потрібні рішення. У питанні зброї Україна все ще залежить від своїх партнерів.

Впевнений, що ми отримаємо майже все, чого потребуємо. Але губиться не лише час, губляться життя українців. Життя, яке вже не повернути. І це відповідальність і тих, хто досі тримає потрібну Україні зброю на складах. Відповідальність, яка залишиться назавжди в історії».

04:00. Зеленський: на застосування хімзброї світ обіцяв реагувати жорсткіше

Президент Володимир Зеленський нагадав, що світові лідери обіцяли швидше і жорсткіше реагувати, якщо рф застосує в Україні хімічну зброю:

«Сьогодні ж із боку окупантів прозвучала нова заява, яка свідчить про підготовку ними нового етапу терору проти України та наших захисників. Один із рупорів окупантів заявив про те, що вони можуть застосувати хімічну зброю проти захисників Маріуполя. Розглядаємо це дуже серйозно.

Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже тоді це означало, що треба реагувати на російську агресію набагато жорсткіше і швидше.

Європейський Союз почав обговорювати шостий пакет санкцій проти росії. Час зробити цей пакет таким, щоб навіть слів про зброю масової поразки з російської сторони більше не прозвучало. Нафтове ембарго проти росії – обов'язково. Будь-який новий санкційний пакет проти росії, який не зачіпає нафту, буде сприйнятий у Москві з посмішкою».

02:30. Хімічну зброю скинули на Азовсталь. Білецький розповів про постраждалих

Лідер Азова Андрій Білецький розповів, що хімічну зброю скинули орки на захисників Маріуполя в районі заводу Азовсталь.

За його словами, троє бійців Азова постраждали від отруєння, але обійшлося без жертв:

«Кілька годин тому росіяни завдали удару хімічною зброєю по Маріуполю, по заводу Азовсталь – фортеці українських бійців.

Троє людей мають ознаки отруєння бойовими хімічними речовинами, але без катастрофічних наслідків. Навіть зброю масового ураження ці ідіоти не вміють використати ефективно.

Хімічна атака по Маріуполі означає лише одне: росіяни не можуть взяти Маріуполь та українських захисників. Через це їм нічого не залишається, як використати заборонену зброю.

Що б там не було – Маріуполь переможе! Азов переможе! Україна переможе! Слава Україні!»

01:30. Полк Азов: окупанти застосували в Маріуполі отруйну речовину

Полк Азов заявив про те, що ввечері 11 квітня окупанти застосували в Маріуполі отруйну речовину.

Заява захисників Маріуполя: «Близько години тому російські окупаційні війська використали проти українських військових та цивільних осіб в місті Маріуполь отруюючу речовину невідомого походження, яку було скинуто з ворожого БПЛА.

У постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром. Наслідки використання невідомої  речовини уточнюються».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 48-го дня війни, 12 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Став відомий перший клуб, який вийшов із Першої ліги в УПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 15:59 1
Став відомий перший клуб, який вийшов із Першої ліги в УПЛ 2024/25

Карпати повертаються до елітного дивізіону України!

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
#SaveMariupol
Теперь угрожают применением огнемётов на заводах. освабадители, ска(