Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 23 квітня 2022, 07:21
11309
10

Орда не може взяти Азовсталь. День 58. У фюрера вкрай нездоровий вигляд

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 22 квітня

| Оновлено 23 квітня 2022, 07:21
11309
10
Орда не може взяти Азовсталь. День 58. У фюрера вкрай нездоровий вигляд
Twitter

58-й день війни. 22 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 22 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:15. Зеленський сформулював мрію росіян: вкрасти унітаз та померти

Президент України Володимир Зеленський вважає, що росії треба дбати про права російськомовних на власній території, бо мрія росіян зараз – вкрасти унітаз та померти.

«Якщо бути чесним, то територія, де росії варто дбати про права російськомовних, – це сама росія.

Де немає свободи слова, немає свободи вибору, просто не існує права на іншу думку. Де процвітає бідність і де людське життя нічого не варте. Настільки, що вони їдуть до нас, їдуть на війну, щоб украсти собі хоч щось, що нагадує нормальне життя.

Знаєте, як раніше говорили про величезну мрію: побачити Париж і померти. А від їхньої поведінки зараз просто шок. Їхня мрія тепер – вкрасти унітаз і померти».

22:40. Міноборони рф нарахувало аж одного загиблого на затонулій Москві

Міноборони росії заявило, що на затонулому ракетному крейсері Москва загинули лише один моряк, росіяни продовжили дотримуватися своєї версії, що корабель не підбили українські ракети Нептун, а на ньому просто сталася пожежа:

«Під час боротьби за живучість корабля загинув один військовослужбовець, ще 27 членів екіпажу зникли безвісти. Інші 396 членів екіпажу були евакуйовані з крейсера на кораблі Чорноморського флоту, що знаходилися в районі, і доставлені до Севастополя.

Керівник окупаційної адміністрації Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що цим єдиним загиблим виявився старший мічман, старшина котельної команди Іван Вахрушев, його вже поховали.

22:00. США не виключають застосування ядерної зброї росією

США не виключають застосування росією ядерної зброї, тому доносять до шляху сигнал про те, що цей крок матиме абсолютно катастрофічні наслідки для нього і росії (УП).

Заступник державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд зазначила: «путін вже наказував чинити жахливі і наджорсткі військові злочини, а отже можливо все, і треба бути готовими до використання росією різних типів зброї з катастрофічними наслідками.

Зараз ми – і не лише США, а й інші представники трансатлантичного співтовариства – дуже наполегливо доносимо до путіна сигнал про те, що цей крок буде катастрофою не тільки для України та для світу, але також матиме абсолютно катастрофічні наслідки для самого путіна та також для росії».

21:20. Нуланд: США почали постачати Україні реактивні системи залпового вогню

Сполучені Штати почали постачати Україні реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) та працюють з іншими союзниками НАТО, щоб Україна отримала більше реактивних систем (УП).

Заступник державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд зазначила, що реактивні системи залпового вогню, а також артилерія є в останньому пакеті допомоги від США, і особливо наголосила, що постачання систем вже відбувається:

«Системи РСЗВ ми вже постачаємо. США зараз працюють з іншими союзниками щодо НАТО, щоб Україна отримала більше реактивних систем».

Окремо вона порушила питання боєздатності українських літаків, зазначивши, що є вже кілька держав НАТО, які постачають Україні складові, що дозволяють їй підняти у повітря більше літаків.

«І ви зараз маєте більше літаків на бойовому чергуванні, ніж ще тиждень тому, саме через те, що ви отримали від союзників запчастини та інше до них. Отже, щоб бути абсолютно чіткою, перерахую: РСЗВ уже постачаються; є союзники, які працюють над літаками, а також є величезна кількість запчастин для військових літаків, які вже змінюють ситуацію».

20:30. Київщина: відновлено 11 мостів, ще на 15 триває робота з відкриття переправ

З 37 зруйнованих або пошкоджених мостів на 11 уже відновлено рух, ще на 15 зараз продовжуються роботи, місцями влада облаштує тимчасові переправи.

Голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк:

«Крім відновлення руху через річки розчищено понад 300 кілометрів доріг та вулиць у звільнених від російських окупантів населених пунктах. Також знешкоджено понад 20 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Відновили водопостачання у 92 населених пунктах, газопостачання у 101 населеному пункті. Тільки за останню добу світло відновлено у 27 населених пунктах. Роботи продовжуються».

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що облаштовують тимчасову переправу на під'їзді до Ірпеня та розповів про будівництво нового мосту.

19:50. ЄС: гуманітарні коридори від Азовсталі та інших районів Маріуполя потрібні негайно

Європейський Союз реагує на складну ситуацію у Маріуполі, вимагаючи відкриття гуманітарних коридорів від Азовсталі та інших районів міста до інших районів України. Про це йдеться у заяві голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля (УП):

«Ось уже кілька тижнів світ є свідком жорстокого незаконного нападу росії на Маріуполь, що призвело до широкомасштабних руйнувань міста, у тому числі звірств проти мирних жителів під спотвореним приводом визволення міста. Тисячі його мешканців були депортовані до росії або насильно переміщені на непідконтрольні уряду території України

Незважаючи на бійню, влаштовану росією, у Маріуполі залишається понад 100 000 мирних жителів, у тому числі близько тисячі людей, які, можливо, сховалися на металургійному заводі Азовсталь, який захищають Збройні сили України. ЄС дякує Україні за її зусилля з пошуку дипломатичного рішення для евакуації цивільних осіб та шкодує, що росія не відповідає взаємністю.

ЄС підтримує звернення України до Кремля, щоби дозволити безпечну евакуацію мирних жителів Маріуполя. Необхідно негайно створити гуманітарні коридори з необхідними гарантіями припинення вогню: від Азовсталі та інших районів міста до інших районів України. Повинний бути забезпечений вільний та безпечний доступ для тих, хто надає гуманітарну допомогу, відповідно до основних принципів прав людини та міжнародного гуманітарного права», – говориться у заяві глави дипломатії ЄС.

Раніше президент Європейської ради Шарль Мішель у телефонній розмові закликав путіна створити гуманітарні коридори для Маріуполя.

19:10. ГУР: Кремль продовжує зачистку вищого керівництва армії та флоту рф

Головне управління розвідки Міністерства оборони України має інформацію, що після поразок російських військ на суші та знищення флагмана Чорноморського флоту рф почалася чергова фаза репресій проти командування армії і флоту росії.

Представник ГУР МО України Вадим Скибицький: «За інформацією військової розвідки України, відсторонено з посади та заарештовано командувача ЧФ рф адмірала Ігоря Осипова. Слідчі дії проводяться щодо начальника штабу – першого заступника командувача ЧФ віце-адмірала Сергея Пінчука.

У зв'язку з незадовільною підготовкою до ведення бойових дій та великими втратами особового складу, озброєння та військової техніки відсторонено з посади командувачів 6 армії генерал-лейтенанта Владислав Єршов, 1 танкової армії Західного військового округу генерал-лейтенанта Сергей Кисіль та один із заступників. Також у зв'язку з незадовільним виконанням поставлених завдань відсторонено з посади командувача 22 АК південного військового округу генерал-майора Аркадія Марзоєва.

Репресії Кремля торкнулися також тилових підрозділів та підрозділів забезпечення. У зв'язку з незадовільною організацією матеріально-технічного забезпечення угруповання військ Східного військового округу рф усунуто з посади командира 103 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення полковника Ніколая Пономарьова.

18:30. Україна та рф провели раунд переговорів, а лавров каже, що вони застопорилися

Глави переговорних груп України та росії провели переговори в останні дні, а в той же час міністр закордонних справ рф Сергей Лавров заявив, що хід переговорів нібито зупинився (УП).

Сергей Лавров: «Ми вели переговори. Наразі вони застопорилися, бо п'ять днів тому чергова пропозиція, яку ми передали українським переговорникам, яка була сформульована з урахуванням їх на той момент отриманих коментарів – залишається без відповіді.

Коли запитали президента Зеленського, як він ставиться до цього чергового варіанту російських пропозицій, він сказав, що «ми нічого не отримували». Не мені судити, як він володіє ситуацією, але це просто характеристика того, де цей процес під назвою переговори.

Але вели ми ці переговори досі з українською стороною у двосторонньому форматі. І в цих рамках Україна погодилася бути нейтральною, позаблоковою та без'ядерною країною при наданні гарантій безпеки міжнародним співтовариством.

А про те, як Україна ставиться до цих можливостей, мені дуже дивно чути щодня заяви українських представників різного ґатунку, включаючи президента та його радників, що їм ці переговори не потрібні, що вони змирилися зі своєю долею.

Давид Арахамія підтвердив у коментарі УП, що раунд переговорів щодо онлайн-зв'язку провели 21 та 22 квітня. Крім того, український високопосадовець сказав, що Україна висунула російським переговорникам ультиматум, що проведення російськими окупантами так званого референдуму в Херсонській області поставить крапку в переговорах.

Лавров додав на прес-брифінгу, що росіяни не ведуть переговори щодо гарантій безпеки та не впливають на перелік країн, які Україна бачить своїми гарантами безпеки. Крім того, на запитання журналіста щодо заяви Зеленського про те, що знищення російськими військовими захисників Маріуполя поставить крапку у переговорах, Лавров сказав, що «рф не терпить ультиматумів».

17:15. Міноборони: росіяни завершують визначати місця для головних ударів на сході

Керівництво російської армії завершує визначення вигідних місць для завдання головних ударів на сході України.

Спікер Міноборони Олександр Мотузяник на брифінгу сказав: «Керівництво російської армії завершує визначення вигідних місць для завдання головних ударів. Про це свідчать способи вогневої поразки, форма побудови бойових порядків, ешелонування військ противника та безперервні наступальні дії з окремих напрямків.

Найбільша активність окупантів спостерігається у напрямку Ізюм – Барвінкове, в районі вузлової залізничної станції Попасна, Сєвєродонецького урбанізованого району, міста Маріуполя та на ділянці дороги Запоріжжя – Донецьк.

Противник здійснює підготовку до проведення т.зв. референдуму з приєднання окупованих територій у Херсонській та Запорізькій областях до рф. З цією метою триває активна інформаційна кампанія на підконтрольних територіях.

Для поповнення втрат в особовому складі здійснюється підготовка до мобілізації у Херсонській та Запорізькій областях. Окупаційні війська блокують виїзд із окупованих територій місцевого населення, зокрема чоловіків призовного віку».

17:50. Трохи пом'ятий, але живий. Голову ОТГ у Херсонській області звільнили з полону

Голову Нововоронцовської ОТГ Херсонської області Володимира Марчука звільнили з російського полону.

Начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул: «Марчука Володимира Володимировича – голову Нововоронцовської ОТГ дістали з полону.

Добу просидів у катівнях у орків. Учора покидьки вкрали його як старшого колони у гуманітарному коридорі, коли ми намагалися вивезти мирних жителів із тимчасово окупованих територій Херсонської області».

За словами Вілкула, Марчук трохи пом'ятий, але, головне, живий. Начальник Військової адміністрації подякував за його звільнення віце-прем'єру Ірині Верещуку.

21 квітня гуманітарний коридор із Херсонської області не спрацював, росіяни не пропустили автобуси для вивезення людей, продовживши обстріл. Також окупанти взяли у полон координатора евакуаційної колони Володимира Марчука.

16:40. Франція передасть Україні САУ Caesar та протитанкові ракети

Франція поставить Україні партію протитанкових ракет Milan та самохідні артилерійські установки Caesar, повідомив президент Франції Еммануель Макрон (УП, Ouest-France).

На питання про те, чи нарікають критики на недоліки у постачанні озброєнь Німеччиною та Францією, Макрон відповів, що позавчора говорив на цю тему з канцлером Олафом Шольцем:

«Ми, як і раніше, поставляємо значну кількість обладнання, від Milan до Caesar, у тому числі кілька видів зброї. Я думаю, що ми повинні продовжувати йти цим шляхом. Але є червона лінія, яка полягає в тому, щоб не вступати у війну».

До цього Франція мовчала про утримання своїх військових постачань Україні. Що стосується ракет Milan, то раніше про можливість їхнього постачання говорили окремі французькі політики, а ось інформація про постачання САУ Caesar з'явилася вперше. Ці самохідні установки можуть запускати 155 мм снаряди на відстані 40 км зі швидкістю від 6 до 8 пострілів за хвилину. Обсяг цього постачання Макрон не уточнив. Відомо лише, що Франція хоче придбати 109 Caesar у 2025 році.

За даними Ouest-France, 12 гармат буде вилучено з армійських запасів для передачі Україні. Самохідна артилерійська установка Caesar виглядає так.

16:10. У росії офіційно визнали, що хочуть захопити весь схід і південь України

У російській армії назвали нові завдання російських військ на «другій фазі спецоперації». Тепер окупанти зібралися встановити «повний контроль над Донбасом та всім Півднем України». Про це повідомив заступник командувача Центрального військового округу рф.

За словами військового чиновника, російська армія в ході другого етапу спецоперації повинна встановити повний контроль над Донбасом. Російські окупанти вважають, що «контроль над Донбасом дозволить створити сухопутний коридор у Крим та впливати на життєво важливі об'єкти ЗСУ».

А «контроль над півднем України дасть росії ще один вихід у невизнане придністров'я, де нібито «відзначаються факти утисків російськомовного населення», – заявив замкомандувача ЦВО росії.

15:45. Інсайдери: у путіна реально погіршився стан здоров'я

Російські інсайдери пояснили, чому на оприлюдненому відео путін тримався за стіл, а шойгу прийшов без форми:

«Багато хто звернув увагу на хворобливий вигляд президента росії, його одутле, набрякле обличчя і руки, що щільно обхопили кришку столу. Нічого дивного немає, у путіна останнім часом погіршився стан здоров'я, і ​​нездоровий вигляд президента це лише підтверджує. Вже більше місяця лікарі не можуть переконати путіна змінити препарати, що пригнічують симптоми хвороби Паркінсона, оскільки старі вже не дають потрібного ефекту, а експериментувати з новими президент просто боїться. І руки, що вчепилися в стіл – це спосіб приховати невеликий, але цілком помітний тремор.

А ще шойгу був у цивільному одязі. Багато хто спантеличений питанням – чому маршал перемоги, що не відбулася, у цивільному. Тут усе просто – путін вкрай незадоволений ходом війни (спецоперації) і вважає одним з головних винних у провалі військових планів саме міністра оборони. Вигляд шойгу у військовій формі з орденами та медалями останнім часом дуже нервує президента. шойгу натякнули, вірніше, прямо сказали, що у військовій формі хизуватися треба поменше, можливі наслідки.

На початку цього тижня путіну повідомили, що з трьома шаманами, друзями та протеже шойгу, які проводили обряд перед війною і пророкували путіну удачу та владу над світом, якщо той почне війну, благословивши таким чином президента на спецоперацію, сталася невдача. Шаманів за наказом путіна відправили до духів предків, причому голови окремо від тіл. шойгу був неприємно здивований і пригнічений, дізнавшись про це. Такі от перспективи для міністра, який активно симулюючи проблеми із серцем, може дочекатися проблем реальних, і тоді ніхто вже не здивується черговому, але вже не вигаданому інфаркту. Звільняти путін не любить, а от інфаркти чи суїциди – це інша справа» (Генерал СВР).

15:20. Фото з місця аварії транспортного Ан-26 під Запоріжжям

Український Ан-26, який виконував технічний рейс, розбився у Вільнянському районі Запорізької області.

15:00. ЗМІ: у Кремлі вже не знають, як закінчити війну

У Кремлі не розуміють, як закінчити війну за допомогою переговорів і без обвалення рейтингу путіна та скаржаться, що пропаганда переборола із нагнітанням теми нацизму в Україні (Медуза).

У внутрішньополітичному блоці АП росії дійшли висновку: зараз немає хороших піар-сценаріїв виходу з війни, які б не призвели до падіння рейтингу влади.

«Такі сценарії у внутрішньополітичному блоці почали опрацьовувати кілька тижнів тому. Подивилися, покрутили – якогось зрозумілого сценарію не проглядається. Тому [громадську] думку до можливого проведення переговорів [і укладання миру] вирішили не готувати, пустили все на самоплив, – пояснює одне з джерел з адміністрації президента.

У Кремлі нібито впевнені, що більшість росіян серйозно сприймають війну як боротьбу з нацистами та нацизмом. На підтвердження цього вони посилаються на результати закритих соціологічних опитувань.

Зокрема, на думку Кремля, однією з найсерйозніших перешкод для виходу суспільства з війни може стати позиція багатьох представників середнього класу, які нібито підтримують спецоперацію. За їхніми словами, представники середнього класу впевнені: у війні треба йти до переможного, якщо вже її розпочали – до Києва чи навіть до Львова, відступати не можна.

Джерела заявляють, що у Кремлі побоюються невдоволення відступом військ та переговорами. За оцінкою влади, воно нібито може вилитися навіть у вуличні протести. Цю гіпотезу співрозмовники пояснюють тим, що російська пропаганда переборола із нагнітанням теми нацизму в Україні. При цьому публічно співробітники АП підтримують цю риторику, оскільки вважають, що із громадською думкою сперечатися пізно – а воювати доведеться до якогось результату, який можна оголосити перемогою.

14:45. ВІДЕО. Ядерний тероризм. У небі над АЕС пролетіла крилата ракета

Енергоатом опублікував докази польоту російської крилатої ракети над Південноукраїнською АЕС:

«Україна зафіксувала черговий акт ядерного тероризму з боку росії. Новим об'єктом, безпеці якого загрожували російські крилаті ракети, стала Південноукраїнська АЕС.

Так, 16 квітня над майданчиком станції пройшли три крилаті ракети, випущені, ймовірно, з території Білорусі у напрямку Миколаєва. Одну з них було зафіксовано камерами спостереження ПАЕС. Загроза потрапити в ядерний реактор із можливими наслідками – ядерною катастрофою – була високою».

Енергоатом звернувся до МАГАТЕ з вимогою вжити всіх можливих заходів для припинення ядерного тероризму росії.

13:30. Мер: росія від суботи бере під контроль Олешки

Мер Олешек Херсонської області Євген Рищук повідомив, що з 23 квітня російські війська беруть на себе контроль та відповідальність за місто:

«З завтрашнього дня вже повністю рф бере на себе контроль та відповідальність за місто. Наразі вони посилено шукають представника, який очолив би місто. Не знаю, прізвища поки що не називають.

Дивіться, у комендантську годину зайвий раз не ходіть, щоб не було неприємних наслідків. Патрулювання у місті вже здійснюється російськими військами».

12:45. ГБР заарештувало понад 200 млн грн екс-нардепа з когорти Януковича

Державне бюро розслідувань заарештувало понад 200 мільйонів гривень необґрунтованих активів колишнього народного депутата України від Партії регіонів, наближеного до сім'ї екс-президента Віктора Януковича.

Правоохоронці не називають ім'я екс-нардепа, за даними джерела УП, йдеться про 77-річного Миколу Янковського, який був депутатом Верховної Ради кількох скликань (5 та 6-го – від Партії регіонів).

За даними ГБР, колишній регіонал спільно з оточенням президента-втікача відмивав і легалізував за кордоном доходи, отримані від угод на одному з потужних концернів Донбасу (Стірол).

Зазначається, що після створення росією терористичної організації ДНР зловмисник зберіг фактичний контроль за фармацевтичним виробництвом. Він зареєстрував компанію у тимчасово окупованій Горлівці, мером якої став його колишній охоронець.

12:00. У Запорізькій області впав літак Ан-26, є постраждалі

На півночі Запорізької області у п'ятницю, 22 квітня, впав транспортний літак Ан-26, який виконував технічний рейс.

Запорізька ОВА: «Сьогодні вранці у Вільнянському районі Запорізької області впав літак Ан-26. Повітряне судно виконувало технічний рейс. Є постраждалі. Обставини з'ясовуються. Подробиці пізніше».

Нардеп Федір Веніславський заявив, що це цивільний літак, який жодного відношення до Збройних сил не мав. «Це черговий злочин рф, яка збиває мирні цивільні літаки. Авіакомпанія, яка робила технічний виліт літака, жодного відношення до військових дій не має».

11:30. Стало відомо, як відбувалася доставка необхідного до Маріуполя

Секретар Ради національної безпеки Олексій Данилов розповів, що постачання необхідного до Маріуполя відбувалося за допомогою вертольотів, захисники міста просили лише боєприпаси:

«Це не треба говорити, але я вам скажу, що коли ми почали туди відправляти гелікоптери вночі і коли питали, що треба, то вони просили боєприпаси. Не воду, не їду, хоч це теж доставляли.

Ситуація у Маріуполі складна, але вона там ніколи не була легкою. Захисники Маріуполя відтягують на себе велике угруповання російських військ. Для допомоги мешканцям та захисникам міста робиться все, що можливо та неможливо.

Повірте, якби була хоча б одна фізична нагода для того, щоб вирішити це питання, ми б його вирішили».

10:50. Генштаб: Втрати російської армії в Україні перевищили 21 тисячу чоловік

Втрати російських окупаційних військ у повномасштабній війні проти України досягли 21200 убитих солдатів.

Дані Генштабу ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 21200 осіб ліквідовано,
  • танків – 838 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2162 од.,
  • артилерійських систем – 397 од.,
  • РСЗВ – 138 од.
  • засоби ППО – 69 од.,
  • літаків – 176 од.,
  • вертольотів – 153 од.,
  • автомобільної техніки – 1523 од.,
  • кораблі/катери – 8 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 172,
  • спеціальна техніка – 27,
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:05. Шмигаль: На відновлення України знадобиться щонайменше 600 млрд доларів

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що відновлення України після російського вторгнення коштуватиме 600 млрд доларів. Шмигаль закликав членів Міжнародного валютного фонду пожертвувати 10% резервних активів, отриманих від МВФ (Bloomberg).

На міністерському круглому столі, організованому для підтримки країни на весняних зустрічах Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні Шмигаль заявив, що у короткостроковій перспективі Україні необхідне фінансування у розмірі від 4 до 5 млрд доларів на місяць. У довгостроковій перспективі, за його словами, країні потрібна стратегія відновлення, аналогічна до плану Маршалла для Європи після Другої світової війни.

Шмигаль сказав, що Україна розробляє план відновлення, що включає приєднання до Європейського Союзу. Він також закликав країни допомогти з постачанням боєприпасів та зброї в Україну та посилити санкційний тиск на Росію.

09:20. Байден: путіну не вдалося реалізувати свої грандіозні плани на полі бою в Україні

Президент США Джо Байден констатував, що путін не зміг реалізувати свої амбіції загарбника української території: «путіну не вдалося реалізувати свої грандіозні амбіції на полі бою.

Президент Зеленський та його демократично обраний уряд залишаються при владі, а українські збройні сили, до яких приєдналися відважні українські громадяни, запобігли завоюванню росією їхньої країни».

08:10. Японія назвала Курили незаконно окупованими росією

Міністерство закордонних справ Японії видало дипломатичний довідник Синя книга дипломатії, в якому Південні Курили визнаються як незаконно окуповані росією.

Зазначається, що Північні території є територією Японії, але нині незаконно окуповані Росією. Синя книга дипломатії – це документ, що узагальнює політику японської дипломатії, що публікується щорічно з 1957 року.

7 березня прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда назвав південну частину Курильських островів японськими споконвічними територіями. Згодом рф заявила, що більше не продовжуватиме переговори з Японією щодо мирного договору по островах.

07:00. Генштаб: Окупанти заборонять виїзд з Криму, щоб не зірвати призов

Окупанти з 30 квітня заборонять виїзд та в'їзд до Криму, щоб не зірвався весняний призов.

Зведення Генштабу: Батальйонна тактична група 136-ї окремої мотострілецької бригади 58 загальновійськової армії Південного військового округу, що діяла на Курахівському напрямку, зазнала значних втрат у живій силі (до 250 осіб) і втратила до 10 одиниць реактивних та ствольних систем.

Росіяни активізували бої вздовж усієї лінії зіткнення на Донецькому та Таврійському напрямах. Ворог іде на штурм у районі Зарічного та силами до батальйону намагається наступати в районі Рубіжного.

05:30. рф вигнали із спостерігачів Організації американських держав

росію позбавили статусу постійного спостерігача у Організації американських держав.

Держсекретар США Ентоні Блінкен (CNN): За резолюцію «Зупинення статусу рф як постійного спостерігача при Організації американських держав було 25 голосів, проти – 0, утрималися 8.

Прийняттям цієї резолюції держави-члени ОАД продемонстрували, що ми не залишаємось осторонь порушень російським урядом міжнародного гуманітарного права та прав людини».

Організація американських держав – міжнародна організація, що об'єднує 34 держави Західної півкулі. Серед її цілей – підтримання миру та безпеки на американському континенті, організація спільних дій проти агресії та сприяння розвитку країн. В ОАД є інститут постійних спостерігачів, серед яких Україна.

04:00. Чистий четвер: у небі України ЗСУ знищили 15 цілей ворога

У четвер, 21 квітня, Збройні сили України ліквідували 15 повітряних цілей російських окупантів, у тому числі 3 літаки та 3 вертольоти. Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат: «Доба 21 квітня – справді врожайний день для української ППО, адже знищено одразу 15 повітряних цілей.

9 з них – безпілотники оперативно-тактичного рівня Орлан-10. Підрозділами зенітних ракетних військ Сухопутних військ знищено шість таких апаратів, ще два Орлани з ПЗРК вразили Десантно-штурмові війська та один БПЛА на рахунку ЗРВ Повітряних сил.

Майже одночасно на Ізюмському напрямку зенітні ракетні підрозділи Повітряного командування Схід Повітряних сил знищили одразу два російські літаки. Попередньо – Су-34 та Су-35. Десантно-штурмові війська доповнюють статистику збитих бортів ворога штурмовиком Су-25 та вертольотом Мі-8. Ще один Мі-8 – збили морські піхотинці.

Не може не тішити і той факт, що до демілітаризації російської авіації та знищення пілотів-убивць приєднуються воїни Національної гвардії України, які повідомляють про знищення Алігатора – вертольота Ка-52 рашистів. Авіація Повітряних Сил продовжує виконання спеціальних завдань у повітряному просторі України, прикриває наземні війська та завдає вогневих поразок за позиціями російських окупаційних військ.

За підсумками доби 21 квітня вражено 15 повітряних цілей:

  • 3 літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25)
  • 3 вертольоти (два Мі-8 та один Ка-52)
  • 9 БПЛА ОТР (Орлан-10)

02:45. ФОТО. путін обіср*вся. Поза х*йла викликала шквал гумору в соцмережах

Під час останньої появи на публіці х*йло путін виглядав дивно і спирався на стіл. Мабуть, намагався приховати сильний біль.

У соцмережах висміяли лідера країни-терориста новими жарти та мемами.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський: «На жаль, росія відкинула пропозицію встановити Великоднє перемир'я. Це дуже добре демонструє, як керівники цієї держави ставляться до християнської віри, одного з найрадісніших і найважливіших свят. Але ми зберігаємо надію. Надію на світ, надію на те, що життя переможе смерть».

00:00. Початок 58-го дня війни, 22 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. «Шкода, що бій не сьогодні». Ф'юрі показав форму перед боєм з Усиком
Бокс | 27 квітня 2024, 15:10 2
ВІДЕО. «Шкода, що бій не сьогодні». Ф'юрі показав форму перед боєм з Усиком

Британець активно готується до поєдинку

Каріма БАЄВА – про загиблого сина: Найважливіше те, що їхня справа живе
Війна | 24 квітня 2024, 13:48 0
Каріма БАЄВА – про загиблого сина: Найважливіше те, що їхня справа живе

Sport.ua разом із фондом «Трибуна Героїв» вшановує пам'ять футбольних фанів, які загинули на війні

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
seregka1991
хyйлo все видео сидело в таком положении, до чего скатились?
Попахивает мордорскими привостнями
inspekcha85
Вы что?!! Не верьте этому пидару,не он ли уверял что и в мыслях у него нет нападать на братский народ?Луганськ це Україна.
Andrey44
Мне стыдно жить в этой бандеровской помойке!!!!!
Andrey44
Про Путина смешно. Можно с любого человека из видео сделать неудачный кадр) ...До чего же скатились, просто смешно и позор)