Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 05 травня 2022, 15:57
9567
0

Штурм Азовсталі. День 70. Бункерний дід хоче взяти Маріуполь до 9 травня

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 4 травня

| Оновлено 05 травня 2022, 15:57
9567
0
Штурм Азовсталі. День 70. Бункерний дід хоче взяти Маріуполь до 9 травня
Telegram

70-й день війни. 4 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 4 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського 

21:30. росіяни обстріляли залізничну інфраструктуру в центрі Дніпра

російські війська у середу ввечері обстріляли центр Дніпра, пошкоджено залізничну інфраструктуру.

Мер міста Борис Філатов у Telegram: «Обстріл прямо по центру Дніпра. З укриттів не виходимо! Чекаємо на офіційну інформацію від військової адміністрації».

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин повідомив, що росіяни завдали ракетного удару по залізничній інфраструктурі у Дніпрі:

«Черговий ракетний обстріл залізничної інфраструктури у Дніпрі. Серед залізничників потерпілих нема. Ступінь пошкоджень оцінимо після закінчення повітряної тривоги».

20:40. Сполучення Київ – Житомир по Варшавській трасі відновили

Укравтодор відновив сполучення між Києвом та Житомиром Варшавською трасою, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков:

«Відкритий рух по часовому мосту через річку Тетерів. Це насипний міст із буту та щебенево-піщаної суміші, по краю мосту встановлені бетонні блоки.

На Варшавській трасі за час ведення бойових дій на Київщини було зруйновано та пошкоджено три штучні споруди. Після деокупації частини Київщини у квітні основні шляхи почали відновлювати».

На сьогоднішній день, по всіх цих зруйнованих мостах забезпечено тимчасовий проїзд та відновлено сполучення Києва з Житомирською автомобільною дорогою М-07 Київ – Ковель – Ягодин».

19:30. Генштаб: поблизу кордону з Харківською областю росіяни зосередили до 40 гелікоптерів

Російські окупанти зосередили до 40 одиниць ударних та транспортних вертольотів Мі-24 та Мі-8 на території Бєлгородської області у безпосередній близькості до державного кордону з Україною.

Зведення Генерального штабу Збройних сил України за 4 травня: Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Командування російських військ намагається наростити темпи наступу на сході України з метою виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, а також розвивати наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

18:40. Австрія вважає, що прискорена процедура вступу України до ЄС неможлива

Австрійський міністр у справах ЄС та конституційних питаннях Каролін Едтштадлер заявила, що вступ України до ЄС не може бути досягнутий у найближчі 5–10 років (УП, Euractiv).

Нещодавно Міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг запропонував Україні розглянути інші способи наблизитися до ЄС, крім членства.

Едтштадлер: «Повний процес приєднання України буде тривалим процесом адаптації, який, безумовно, не може бути досягнутий у найближчі 5–10 років, оскільки деякі держави на Західних Балканах чекали на десятиліття для наступного кроку. Для України не може бути прискореної процедури.

Можливо, також доведеться виявити творчий підхід у тому, як ви знайомите Україну із західними цінностями. Очевидно, що Україна почула відмову від членства в ЄС, а це не те, що мало на увазі, і це не позиція Австрії».

Австрія – одна з небагатьох європейських країн, яка відмовилася постачати Україні зброю, вирішивши ж підтримати країну гуманітарною допомогою. На даний момент країна поставила 10 тисяч шоломів, бронежилетів та 100 тисяч літрів палива, а також надала Червоному Хресту та іншим НУО допомогу у розмірі 17,5 млн євро. Австрійський уряд вносить 10 млн євро в програму допомоги Україні від Світового банку.

18:00. Дніпропетровщина: росіяни вдарили Градами по двох селах

Орки рф обстріляли з Градів два села у Великомихайлівській громаді Дніпропетровської області.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «Ворог обстріляв із Градів Великомихайлівську громаду в Синельниківському районі. Потрапили двома селами. Там пошкоджено кілька десятків житлових будинків, вибито скло в магазині, школі та дитячому садку».

Резніченко повідомив, що внаслідок обстрілу ніхто не постраждав. Більшість місцевих жителів поїхали із небезпечної території».

17:45. Болгарія ремонтуватиме українську військову техніку, але зброю не надасть

Парламент Болгарії ухвалив рішення про ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах, проте про надання озброєння та боєприпасів не йдеться. Відповідне рішення було ухвалено депутатами у середу, 4 травня (УП, БГНЕС).

Пакет допомоги включає заходи щодо подолання наслідків економічних санкцій та гуманітарної, фінансової та військової допомоги Україні. Також у рішенні наголошується на продовженні підтримки вступу України до ЄС, надання допомоги українським біженцям, надання можливості імпорту українського зерна до Варни та посилення енергетичної співпраці.

Рішення підтримали 200 депутатів, зокрема з проросійської партії БСП, яка загрожувала вийти з коаліції, якщо парламент проголосує за надання зброї Україні. Таким чином, коаліція у Болгарії зберігається.

Також проти військової допомоги виступав президент Болгарії Румен Радєв, відомий своїми проросійськими заявами. Напередодні він заявив, що люди, які ухвалюють рішення про допомогу Україні, повинні враховувати насамперед безпеку болгар.

17:20. ЄС планує заборонити росіянам купувати європейську нерухомість

У шостий пакет санкцій Євросоюзу проти рф, який анонсували в середу, 4 травня, увійшла заборона на операції з нерухомістю (УП, Bloomberg).

Пропозиція Єврокомісії призупинить укладання угод з нерухомістю з громадянами, резидентами та юридичними особами росії. Санкції заборонять продаж або передачу прямо чи опосередковано прав власності на нерухоме майно, розташоване на території Європейського Союзу, або частки на підприємствах, що надають доступ до нерухомого майна.

Заборона стосується росіян, які не є громадянами ЄС та не мають дозволу на проживання у країнах-членах ЄС. Це не стосується тих, хто має громадянство чи місце проживання у Європейській економічній зоні чи Швейцарії.

Президент Єврокомісії представила деталі 6-го пакету санкцій проти росії за її агресію проти України. У пакет увійшли відключення SWIFT для Ощадбанку і нафтове ембарго, а також санкції проти високопоставлених військових і чиновників, які вчинили військові злочини в Бучі та тих, хто відповідальний за нелюдську облогу Маріуполя, а також санкції проти трьох великих державних мовників рф.

16:40. Джерело: в Драмтеатрі Маріуполя 16 березня загинули 600 людей

Розслідування Associated Press зазначає, що напад росіян на Драмтеатр у Маріуполі насправді був набагато смертоноснішим, ніж передбачалося, внаслідок чого загинуло близько 600 людей всередині та зовні будівлі.

Видання реконструювало 3D-модель будівлі на основі свідчень очевидців, двох наборів планів поверхів театру, фотографій та відео, зроблених всередині.

Усі свідки сказали, що принаймні 100 людей перебували на польовій кухні неподалік будинку, і ніхто не вижив. Вони також сказали, що кімнати та коридори всередині будівлі були переповнені, приблизно одна людина на кожні 3 квадратні метри.

За оцінками багатьох людей, що вижили, під час авіаудару всередині знаходилося близько 1000 людей, але ніхто не бачив, щоб врятувалося більше 200 людей.

Розслідування також спростовує твердження рф про те, що театр служив українською військовою базою. Ніхто зі свідків не бачив українських військових, які діяли всередині будівлі. І ніхто не сумнівався, що театр було зруйновано внаслідок удару російської авіації.

16 березня окупаційні війська скинули надпотужну бомбу на Маріупольський драматичний театр, де ховалися біженці, які втратили домівлю. Маріупольська міська рада повідомляла, що в Драматичному театрі Маріуполя внаслідок бомбардування російським літаком загинуло близько 300 людей.

16:00. Міноборони: рф намагається наростити темпи наступу на сході України

Наразі рф намагається наростити темпи наступальної операції на сході України, щоб вийти на межі Донецької та Луганської областей та розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

Спікер Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу сказав: «Командування російських військ намагається наростити темпи наступальної операції на сході України, щоб вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Також розвинути наступ на окремих напрямках Запорізького та Криворізького напрямків.

З цією метою противник проводить перегрупування та посилення своїх військ. Нарощує систему вогневого ураження та матеріально-технічного забезпечення».

Відповідаючи на запитання журналістів, Мотузяник зазначив, що наближення дати 9 травня змушує ЗСУ бути уважнішими за всіма напрямками. Україна очікує певних провокацій або посилення обстрілів з боку рф.

15:10. росіяни прорвалися на завод Азовсталь у Маріуполі

У заблокованому Маріуполі російські військові другого дня штурмують завод Азовсталь, у підземеллях якого залишаються українські захисники та громадянські люди, яких ще не евакуювали.

Штурм розпочався у вівторок 3 травня, після часткової евакуації мирних жителів із заводу.

У середу росіяни прорвалися на завод, який раніше бомбардували і обстрілювали. На Азовсталі йдуть важкі бої. Зв'язку із українськими бійцями немає (УП).

14:30. Дані про мобілізацію та оголошення війни 9 травня в кремлі назвали нісенітницею

Прес-секретар президента рф дмітрій песков назвав нісенітницею повідомлення про те, що 9 травня в росії може бути оголошена мобілізація:

«Це неправда, це нісенітниця. До таких повідомлень не варто дослухатися. Якою є ймовірність оголошення війни 9 травня? Жодної. Ми вже відповіли на це питання, це нісенітниця».

Перед тим як розпочати повномасштабне вторгнення в Україну представники російської влади неодноразово заявляли, що росія ні на кого нападати не збирається.

За даними української розвідки, росія готується оголосити відкриту мобілізацію 9 травня.

13:50. ВІДЕО. Під Харковом знищено три танки окупантів

Бійці 93-го ОМБр Холодний Яр знищили три танки російських військових.

Холодний Яр у Facebook: «Можна завжди дивитися на вогонь, воду і на те, як горять танки окупантів. На цьому відео – робота холодноярців щодо знищення трьох ворожих танків».

13:05. Ворог обстріляв Сумщину з вертольота, літаків та Градів: потрапили до школи

Вночі російські війська обстріляли Сумську область: є влучання у школу та інші об'єкти інфраструктури.

Голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький: «Ніч на Сумщині не пройшла спокійно. Близько 3 години орки обстріляли школу Есманської громади. Два постріли з вертольота, два – із землі. Попадання по школі та об'єктах інфраструктури.

Між 6 та 7 ранками відбувся артобстріл із Градів уздовж кордону біля Юнаківки. Також кілька пострілів з вертольота було територією біля Могриці».

Прикордонники повідомили також про ранкові обстріли Сумщини з російських літаків. Два обстріли було здійснено майже одночасно на ділянці відділу прикордонної служби Юнаківка Сумського прикордонного загону.

Повідомляється, що у кожному випадку реактивний літак ВКС Росії з наближенням до кордону робив по кілька пусків некерованими реактивними снарядами, що розривалися на території України, на глибині до 2 км від кордону. Внаслідок цих хаотичних обстрілів, на щастя, жертв чи пошкоджень об'єктів інфраструктури не було. Постраждали лише поля та посіви.

12:00. В окупованій Макіївці горить нафтобаза

У тимчасово окупованій Макіївці Донецької області вранці почалася сильна пожежа, очевидці повідомляють, що у місті горить нафтобаза.

Фото та відео події опублікували користувачі соцмереж. Ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін в ефірі пропагандистських каналів заявив, що пожежа сталася внаслідок обстрілу.

За даними сепаратистів, на нафтобазі в Макіївці через обстріл спалахнули 4 резервуари по 5 тис тонн кожен. Повідомляється, що 1 особа загинула і 2 отримали поранення через обстріл нафтобази в Макіївці.

11:00. Втрати супротивника: ЗСУ збили вже понад 300 безпілотників

З початку повномасштабного вторгнення в Україну загинули 24500 російських окупантів, зростає і кількість знищеної ЗСУ ворожої техніки.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 24500 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1077 (+15) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2610 (+43) од.,
  • артилерійських систем – 491 (+16) од.,
  • РСЗВ – 163 (+1) од.
  • засоби ППО – 81 (+1) од.,
  • літаків – 194 (+0) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1867 (+24) од.,
  • кораблі /катери – 10 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 303 (+12).
  • спеціальна техніка – 38 (+0).
  • крилаті ракети – 87 (+3).

Найбільші втрати супротивника минулої доби зафіксовані на Ізюмському та Новопавлівському напрямках.

09:10. ЄС представив проект нафтового ембарго проти росії з винятком для двох сторін.

Європейська комісія надала країнам-членам ЄС проект нового, шостого пакету санкцій проти росії за вторгнення в Україну.

За словами дипломатів, Комісія передала документ членам ЄС. Він передбачає поступову заборону імпорту російської нафти протягом шести-восьми місяців. Винятки мають бути для Угорщини та Словаччини, які сильно залежать від російської нафти. Їм має бути дозволено продовжити імпорт до кінця 2023 року.

Нафтове ембарго є основною складовою шостого пакету санкцій проти росії. Для прийняття необхідно одностайне рішення 27 країн ЄС. На думку дипломатів ЄС, пропозиція Єврокомісії може спровокувати нову суперечку: Чехія та Болгарія також наполягають на винятках, посилаючись на вразливість своїх економік, які сильно залежать від російської нафти.

Угорщина та Словаччина отримують російську нафту через південну гілку нафтопроводу Дружба, який також постачає до Чехії. Згідно з урядовими даними, Угорщина імпортує близько 65 відсотків своєї нафти з росії – більш ніж удвічі більше, ніж у середньому по ЄС (26 відсотків).

Угорщина погрожувала накласти вето на нафтове ембарго, якщо воно обмежить її безпеку постачання. Міністр економіки Словаччини Річард Сулік наголосив, що прощання його країни з російською нафтою триватиме кілька років. Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що Німеччина підтримає нафтове ембарго.

Окрім нафтового ембарго, пропозиція Єврокомісії також передбачає нові санкції проти компаній. Серед останніх – найбільший російський банк Сбербанк, а також два банки та телевізійні канали, які поширюють дезінформацію про війну в Україні. Банки не повинні мати можливості використовувати міжнародну фінансову комунікаційну систему Swift.

Акторів, відповідальних за російські звірства у таких українських містах як Буча та Маріуполь, додадуть до списку ЄС осіб та організацій, активи яких планується заморозити.

08:30. Опубліковано відео штурму заводу Азовсталь 3 травня

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відеозапис штурму російськими окупантами 3 травня заводу Азовсталь:

«Маріуполь. Азовсталь сьогодні. Кадри спроби штурму. Точно відомо про щонайменше одного окупанта, який перетворився на добрива. І – одного, який ще живий, але має всі шанси послухати Кобзона особисто. Слава Героїчним Захисникам Маріуполя – Азову, 36-й, патрульній поліції, прикордонникам та всім, хто наближає нашу перемогу!»

08:00. Зведення Генштабу: росіяни атакували ракетами 8 областей

За добу росіяни вдарили ракетами об'єктами на території Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської, Закарпатської, Одеської та Донецької областей.

07:10. Австралія ввела нові санкції проти чиновників рф і так званих ЛДНР

Австралія запровадила додаткові санкції щодо понад 70 російських політиків та понад 30 так званих посадових осіб ЛНР та ДНР (The Canberra Times, міністра закордонних справ Австралії Маріс Пейн). Йдеться про заборону на в'їзд.

Пейн заявила, що санкції є відповіддю на порушення суверенітету України шляхом затвердження державної влади і що Австралія підтверджує тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та народу України.

Австралія ввела санкції щодо 812 фізичних та 47 юридичних осіб у відповідь на вторгнення рф в Україну, зокрема проти путіна та його дочок.

06:20. Автобус та бензовоз. У трагічній ДТП біля Рівного загинули 27 людей

Внаслідок масштабної ДТП на Рівненщині загинули 27 осіб, повідомив радник глави МВС Антон Геращенко:

«У жахливій ДТП на Рівненщині, де зіткнулися мікроавтобус, бензовоз та пасажирський автобус, слідчими поліції знайдено 27 останків загиблих. Із 38 пасажирів автобуса вціліло лише 12 людей.

Вижив, але у тяжкому стані перебуває водій бензовозу. 27-й загиблий - водій мікроавтобуса Мерседес Віто, який за попередньою версією і став винуватцем наймасштабнішої трагедії на дорогах України за останнє десятиліття».

Жахлива ДТП трапилася на трасі о 19:20 неподалік села Ситне Дубенського району.

06:00. США розпочинають консультації з торгової війни з Китаєм

Мита, запроваджені в 2018 році на імпорт із Китаю, можуть автоматично закінчитися 6 липня (УП).

За даними офісу торгового представника США (USTR), завершення дії захисних мит стане можливим, якщо жодна американська компанія не попросить їх зберегти. Відповідно, в USTR оголосили про початок консультацій із бізнесом.

«Першим кроком у цьому процесі є інформування представників вітчизняних галузей, які виграють від тарифних заходів, про можливість припинення цих заходів та можливості вимагати їх продовження. Якщо ми не отримаємо запит від бізнесу, ми не матимемо повноважень продовжувати ці митні тарифи», – уточнюють в USTR.

США запровадили захисні мита проти китайської продукції за президентства Дональда Трампа. Він вважав це відповіддю на несправедливу торгову політику Китаю.

Згодом ці мита вилилися у повномасштабну торговельну війну з Китаєм, що вплинули і на торгівлю з іншими регіонами, включаючи Європу. Загалом захисні мита стосуються китайського імпорту на суму близько $350 млрд на рік.

05:30. Орки випустили понад 20 ракет, більшість з Каспійського моря

російські війська увечері 3 травня випустили понад 20 ракет по різних регіонах України, більшість із Каспійського моря.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Ввечері 3 травня – повітряна тривога по всій території України. Стратегічні бомбардувальники Росії Ту-95 або Ту-160 завдали ракетних ударів із Каспійського регіону.

Орієнтовно випущено 18 ракет (з літаків), що потрапили на об'єкти інфраструктури Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської та Закарпатської областей. Також з інших засобів завдано ракетних ударів по Одеській та Донецькій областях.

За попередніми даними, за добу 3 травня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ збито щонайменше 8 крилатих ракет, дані уточнюються. Також є відомості про поразку 7 безпілотників та однієї авіаційної ракети.

Окупанти бережуть свої літаки та вертольоти, тому не заходять у контрольований Збройними силами України повітряний простір».

04:50. Ракетна атака: у Запоріжжі прогримів вибух

Увечері 3 травня у Запоріжжі було чутно вибух (УП), російські загарбники завдали ракетних ударів по містах у багатьох регіонах України.

Кореспондент УП, що знаходиться в Запоріжжі, повідомив про вибух у місті, який був чутний пізно ввечері у вівторок.

Офіційних даних про те, що сталося, поки що немає. Відомо лише, що російські війська увечері 3 травня випустили понад 20 ракет по різних регіонах України, більшість із Каспійського моря.

04:20. Удар по Закарпаттю: пошкоджено підстанцію у Воловці

Росія завдала ракетного удару по підстанції біля вокзалу у Воловці Закарпатської області.

Глава Закарпатської ОВА Віктор Микита: «Приліт ракети в об'єкт у гірському районі Закарпаття. На місці працюють служби, уточнюємо інформацію про пошкодження та можливі жертви».

Пізніше Закарпатська ОВА повідомила, що ворожа ракета потрапила в одну із залізничних підстанцій біля вокзалу у Воловці: На об'єктах у радіусі 500 м вибиті вікна, уламки ракети пошкодили автомобілі поблизу. Інформацію щодо постраждалих уточнюють».

Внаслідок ракетного удару 57 будинків у Воловці залишилися без газопостачання. Пошкоджено розподільний газопровід. Закарпатгаз просить споживачів перекрити крани на газопроводах перед газовими приладами, зазначили в ОВА.

Аварійно-відновлювальні роботи розпочнуться вранці 4 травня. Раніше за весь час війни не повідомлялося про ракетні удари по Закарпатській області.

03:45. Глава УЗ: Ворог обстріляв шість залізничних станцій, пошкодження важкі

У вівторок увечері російські війська вдарили по 6 станціях у центрі та на заході України, повідомив голова Укрзалізниці Олександр Камишин.

Зазначається, що серед залізничників та пасажирів за оперативною інформацією постраждалих немає. Затримано 14 пасажирських поїздів. Перші з них уже поїхали, а решта поїде протягом 2 годин, зазначив глава УЗ.

«Ушкодження інфраструктури важкі, деталі прояснимо після закінчення повітряної тривоги», – повідомив Камишин.

За даними Львівської ОВА відомо, що у місті пошкоджено залізничні підстанції. Крім того, голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомив, що в Кам'янському районі зафіксовано два влучення, які сильно пошкодили залізничну інфраструктуру.

03:15. Одеська область: росіяни завдали ракетного удару по Арцизу

Росіяни завдали ракетного удару по місту Арциз у Болградському районі Одеської області.

Міський голова Арциза Сергій Парпуланський: «російські військові завдали ракетного удару по Арцизу Одеської області».

ОК Південь повідомило, що при повторному обстрілі Одеської області ворог вдарив ще двома ракетами по об'єктах інфраструктури регіону. Постраждалих нема.

У вівторок сили ППО збили три ракети, націлені на Одеську область.

02:30. Кам'янське: через обстріл зруйновано залізничну інфраструктуру, є поранений

Внаслідок ракетних ударів по Дніпропетровській області у вівторок сильно зруйновано залізничну інфраструктуру, поранено людину.

Глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «У нас два прильоти в Кам'янському районі. Ракети дуже зруйнували залізничну інфраструктуру. Одна людина поранена.

Рух поїздів зупинено. Скільки часу потрібно на відновлення залізниці, поки що не ясно».

01:40. Зеленський: припинення вогню буде, коли путін сам захоче переговорів

Президент Володимир Зеленський переконаний, що режим припинення вогню можливий лише тоді, коли російська верхівка буде зацікавлена ​​у досягненні дипломатичних домовленостей (Wall Street Journal):

«Якщо ми говоримо про припинення вогню, ми повинні бачити бажання досягти припинення вогню з боку рф. Якщо ми цього не бачимо, якщо вони справді хочуть припинення вогню, то їм треба показати це.

Ось зараз ми домовлялися про припинення вогню в Маріуполі, щоб дозволити вийти громадянському населенню з бомбосховищ, і навіть залучили ООН, сподіваючись зрушити з місця. Проте вони все одно здійснюють обстріли, бомбардування. Нам потрібне припинення вогню.

Але воно стане можливим тоді, коли буде діалог та розмова лідерів двох країн. Якщо ми матимемо зустріч із президентом путіним, тоді до цього часу буде режим припинення вогню. Тоді ми з ним, можливо, домовимося особисто, що ми повинні брати особисто зобов'язання щодо припинення вогню, бажано публічні. Тоді ми можемо вірити у це.

Але режим припинення вогню не означає, що російські війська залишаться там, де вони зараз стоять – і буде такий заморожений конфлікт. Ми не підемо на заморожування. Наші групи спілкуються на рівні переговорників, як це було в Туреччині щодо підготовки зустрічі, або щодо майбутніх домовленостей між країнами. Але це спілкування.

Можу відверто сказати: я в такі домовленості не дуже вірю. Вважаю, що важливо говорити, але поки особисто президент Росії не поставить свій підпис або не скаже будь-що особисто, я не бачу цінності в таких домовленостях».

01:00. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «рф має повернутися до кордонів до 24 лютого та віддати Крим»

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю The Wall Street Journal заявив, що росія має повернутися до кордонів до 24 лютого та віддати Крим. Також президент заявив, що сумнівається в успіху мирних переговорів із росією.

Вечірнє звернення Володимира Зеленського за підсумками 69-го дня війни:

«Маємо, нарешті, перший результат нашої евакуаційної операції з Азовсталі в Маріуполі, яку ми організовували дуже довго. Сьогодні до Запоріжжя прибуло 156 осіб. Безумовно, ми продовжимо робити все, щоб дістати з Маріуполя та Азовсталі всіх наших людей. Це складно, але нам потрібні всі, хто там лишається: і цивільні, і військові.

Зараз російські війська не дотримуються домовленостей. Вони продовжують масовані удари по Азовсталі. Вони намагаються штурмувати комплекс.

Різні українські міста знову стали мішенями для російських ракет – Львів, Вінниця, Одеса, Київська, Дніпропетровська та Харківська області. Що їм дає удар по Закарпаттю? Вони намагаються зганяти своє безсилля, бо Україна їм не під силу».

00:00. Початок 70-го дня війни, 4 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телеканалу

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 4
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.