Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 07 травня 2022, 03:25
10147
3

В Іспанії затримано Шарія. День 71. Білий дім заявив, що рф програла війну

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 5 травня

| Оновлено 07 травня 2022, 03:25
10147
3
В Іспанії затримано Шарія. День 71. Білий дім заявив, що рф програла війну
YouTube. Анатолій Шарій

71-й день війни. 5 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 5 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:15. Шарій зізнався, що знав про підготовку своєї депортації

Блогер Анатолій Шарій, якому загрожує екстрадиція з Іспанії до України через звинувачення у здійсненні державної зради, каже, що не дотягує до рівня журналіста Джуліана Ассанжа.

«Звичайно, я очікував. Я чекав усе повністю: і те, що станеться, бо добре, чим займається українська влада. Це дуже важливо зараз, під час війни займатися саме цим [депортацією державних злочинців]

І я знав, який буде в принципі розвиток цієї ситуації. Все сталося один на один. Я не думаю, що слід порівнювати мене з Ассанжем, тому що в мене трохи інша ситуація. І ми бачимо щодо розвитку цієї ситуації, що вона інша.

Шарій сказав, що передав привіт генеральному прокурору Ірині Венедиктовій, про всяк випадок, наголосивши на камері, що вона розумна і хороша. Також він сказав, що не хоче бути предметом обміну полоненими між Україною та Україною, а краще опиниться в Бразилії. Блогер додав, що йому було цікаво дізнатися про реакцію українців на його затримання в Іспанії. Він зробив вигляд, що дивитиметься серіали, питиме кока-колу і читатиме новини після сьогоднішнього дня.

22:30. Азов опублікував відео, як росіяни штурмують Азовсталь

Окупанти третю добу продовжують штурм заводу Азовсталь, де перебувають українські захисники та цивільні. Українські військові опублікували відео ворожого штурму та пожежі на Азовсталі.

Полк Азов: Штурм Азовсталі триває. Захисники під огнем утримують оборону заводу. Ворог застосовує авіацію, артилерію та піхоту.

22:00. У держдумі рф кажуть, що мобілізації не буде, як і ядерного удару

Голова держдуми рф В'ячеслав Володін запевняє, що мобілізації в росії не очікується і що ядерний удар з боку росії можливий тільки як відповідь.

На запитання, чи може бути мобілізація у росії: «Ні. Ні. Я вам в ефірі та без ефіру це скажу».

Володін також запевнив, що ядерний удар з боку росії можливий лише як відповідь: «Що стосується росії, ви знаєте, у нас це закладено тільки як можливість відповіді на завданий удар. У нас це тільки відповідь, це тільки в рамках оборони, якщо нанесуть – ми відповімо.

Голова Держдуми також натякнув на необхідність проведення референдумів на заході України про приєднання українських територій до сусідніх країн. Він заявив, що у 2014 році Крим від'єднався від України, а так звані ДНР та ЛНР нібито «ухвалили рішення вийти зі складу України та стати самостійними».

21:00. Путін вибачився перед прем'єром Ізраїлю за слова лаврова про Гітлера-єврея

Прем'єр-міністру Ізраїлю Нафталі Беннету зателефонував путін та вибачився за антисемітські висловлювання свого міністра лаврова, але в Кремлі забули про цей момент.

Канцелярія Беннета: Сторони обговорили висловлювання міністра закордонних справ лаврова. Прем'єр-міністр прийняв вибачення президента путіна за слова лаврова і подякував за його ставлення до єврейського народу та пам'ять про Голокост.

У прес-службі Кремля залишили без уваги момент з приводу вибачень путіна. Там присвятили окремий абзац про вбивство німецькими нацистами 6 мільйонів євреїв під час Другої світової війни та наголосили на необхідності визнання ключового внеску радянської армії у перемогу над нацизмом.

Сторони обговорили евакуацію цивільного населення з території Азовсталі у Маріуполі. У той час як у Кремлі кажуть, що сторони обговорили успіх евакуації цивільного населення під керівництвом ООН та МКЧХ, у прес-службі Беннета зазначено, що прем'єр-міністр передав президентові путіну прохання дозволити безпечний вихід решти цивільних осіб із бункерів меткомбінату. путін нібито сказав Беннетту, що російські військові, мовляв, не заважають евакуації цивільних.

20:45. Генштаб: рф невдало намагається наступати в Харківській та Донецькій областях

Росіяни робили невдалі спроби наступу в Харківській та Донецькій областях, водночас вони провокують напруженість у Придністровському регіоні Молдови та на території Білорусі.

Зведення Генштабу: «Противник провокує напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова та на території республіки Білорусь. Здійснює перегрупування, вживає заходів щодо поповнення боєприпасів та пального. Намагається покращити тактичне становище своїх військ».

20:20. Рідним захисників Маріуполя не дали провести мітинг у Києві

У столиці України рідним захисників Маріуполя не дали провести мирний мітинг на підтримку українських бійців, пославшись на закон про воєнний стан (УП).

Рідні українських захисників 4 травня анонсували проведення мирного мітингу на підтримку бійців, які захищають Маріуполь. Акція мала відбутися 5 травня о 12:00. Рідні військових зверталися до правоохоронців, щоб отримати згоду на проведення акції, однак дозволу не отримали, тому вранці 5 травня мітинг було скасовано.

Одна з організаторів заходу розповіла УП, що, ймовірно, на акцію до центру столиці вирушили ті, хто не бачив інформації про скасування. Усіх, кого правоохоронці затримали, за її словами, відпустили після розмови.

У поліції Києва повідомили таке: «Згідно із законодавством про військовий стан масові збори – заборонені. Цьогорічна акція, за даними правоохоронців, не була санкціонованою. На місці працювала поліція та роз'яснювала громадянам чинне законодавство».

19:50. Венедиктова просить стримати емоції щодо Шарія, щоб Іспанія не відмовила у екстрадиції

Генпрокурор Ірина Венедиктова просить українців, зокрема представників влади, стримати емоції щодо затриманого в Іспанії проросійського блогера Анатолія Шарія, щоб його не відмовилися видати Україні:

«Офіс Генерального прокурора сьогодні підтвердив Міністерству юстиції Королівства Іспанія наміри вимагати видачу Анатолія Шарія, затриманого іспанськими правоохоронцями 4 травня 2022 року на підставі раніше направленого запиту про його тимчасовий арешт.

Дуже прошу всіх небайдужих громадян утриматися від емоційних висловлювань на адресу затриманого підозрюваного у скоєнні держзради та порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак. Особливо прошу поводитися стримано представників влади: від правоохоронців до депутатів усіх рівнів».

Венедиктова пояснила, що Шарій з великою ймовірністю скористається законним правом відмовитися від спрощеної процедури видачі в Україну, тобто добровільної екстрадиції: «Якщо саме так і станеться, то Анатолій Шарій за допомогою своїх юридичних радників може вдатися до використання різних тактик захисту, зокрема спробувати переконати компетентний суд у виключно політичній основі притягнення його до кримінальної відповідальності».

19:20. Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд

Суд в Іспанії відпустив затриманого у середу проросійського блогера Анатолія Шарія під підписку про невиїзд (УП, El Pais). Шарія, який багато років живе у прибережному іспанському муніципалітеті Рода-де-Бера (Таррагона), заарештували в середу у нього вдома.

Агенти Корпусу національної поліції (КНП) виконали ордер на арешт, виданий українською владою, яка веде розслідування щодо нього за державну зраду і розпалювання ворожнечі. Україна звинувачує Шарія в тому, що він перебуває на службі рф з 2014 року.

Суд погодився залишити його на волі доти, доки Україна не попросить про його екстрадицію. Голова слідчого суду Хосе Луїс Калама заборонив Шарію залишати Іспанію, вилучив його паспорт та зобов'язав його двічі на місяць з'являтися до найближчого суду.

Ці заходи припиняють свою дію протягом місяця, якщо Київ офіційно не подасть запиту на екстрадицію. Прокуратура також просила його тимчасово звільнити.

19:00. Марцинків закликав мешканців виїхати з Івано-Франківська на 9 травня

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків отримав інформацію про можливі ракетні обстріли 7–9 травня по місту:

«Прошу якомога 7, 8, 9 травня роботодавців, усіх мешканців Івано-Франківська не скопчуватися на озері, у парку, в інших публічних місцях. По можливості виїхати за місто, по можливості обробити свої городи, тобто менше, щоб було людей 7, 8, 9 травня у місті Івано-Франківську».

Мерія має певну інформацію – ворог хоча б далі бити ракетними ударами. Незважаючи на заклики сидіти вдома, мерія не запроваджує комендантську годину на ці дні.

18:30. У Запоріжжі 8–10 травня буде довга комендантська година

У Запоріжжі вводять довгу комендантську годину з вечора 8 травня до ранку 10 травня.

В.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртев: «У Запоріжжі знову буде довга комендантська година. За рішенням військових він триватиме з 19:00 8 травня до 05:00 10 травня».

В.о. мера повідомив, що дотримання комендантської години контролюватимуть правоохоронці, військовослужбовці та бійці підрозділів територіальної оборони: «Залишайтесь у цей період вдома. Під час комендантської години можна виходити лише у сховища у разі оголошення тривоги. У разі потреби вигулу домашніх тварин робіть це поруч із власним будинком та маючи при собі документи. Час прогулянки слід максимально скоротити».

Також через комендантську годину в понеділок, 9 травня, пункти видачі гуманітарної допомоги в Запоріжжі не працюватимуть.

18:00. СБУ затримала соратника Медведчука: готував повалення конституційного устрою

Служба безпеки затримала у Києві одного з лідерів партії Віктора Медведчука Український вибір, який у змові з російськими спецслужбами займався підготовкою до повалення конституційного ладу в Україні (УП).

СБУ: «У Києві контррозвідка СБУ затримала одного із лідерів партії Медведчука Український вибір. За даними слідства, він займався підготовкою до повалення конституційного устрою в Україні, координуючи свої дії з російськими спецслужбами.

Зловмисник розробив концепцію народного самодержавства, яка передбачала насильницьке захоплення влади, знищення фінансово-економічної системи та зміну держкордону. Ці ідеї просувалися через розгалужену мережу підконтрольних громадських організацій».

Встановлено також, що у 2014 році зловмисник звертався до адміністрації президента рф з приводу особистого прийому з метою доповісти про підготовку заходів підривної діяльності в Україні.

Під час обшуків за місцями знаходження затриманого правоохоронці виявили документацію та печатку громадських організацій; заборонену символіку; лист з адміністрації президента рф про отримане звернення; комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та чернові записи з доказами злочинних дій.

СБУ не називає ім'я затриманого. За даними джерел УП у правоохоронних органах, його звуть Олександр Тарнашинський.

17:15. Орки обстріляли Святогірську лавру УПЦ МП, 7 поранених

Семеро біженців поранено внаслідок обстрілу російськими військами Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині.

Вранці 4 травня збройні сили рф завдали авіаудару по Святогірську Краматорського району. Під приціл окупантів потрапила Свято-Успенська Святогірська лавра, нині притулок для біженців від російської озброєної агресії.

За даними УПЦ, у Лаврі проживає, окрім братії, 300 біженців, з них 50 дітей. Усі мешканці працюють над усуненням наслідків вибуху.

Також інформують, що у Святогірській Лаврі з 26 квітня немає мобільного зв'язку, а з 27 квітня немає Інтернету. Внаслідок обстрілу території лаври пошкоджено будівлю гуртожитку, поранення отримали 7 цивільних громадян.

16:50. Під час евакуації тварин з екопарку Фельдмана загинув 15-річний волонтер

Під час евакуації африканських буйволів з Фельдман Екопарку команда співробітників і волонтерів потрапила під обстріл окупантів. Один із волонтерів загинув – хлопцеві було лише 15 років.

Про трагедію розповів власник екопарку Олександр Фельдман. «Сьогодні, 5 травня, під час евакуації буйволів із Фельдман Екопарку під обстріл потрапила команда наших співробітників та волонтерів.  Одна людина загинула. Двоє людей отримали тяжкі поранення. За їхнє життя борються лікарі», – написала пресслужба екопарку.

Загиблий хлопець допомагав батькам у годуванні та евакуації тварин. «Світла пам'ять герою! Це вже шоста жертва у нашій команді», – написала пресслужба екопарку.

Нагадаємо, порятунок тварин з екопарку Фельдмана на Харківщині триває. Комплекс розміщується майже на лінії вогню і постійно зазнає обстрілів. З початку повномасштабного вторгнення працівники екопарку, волонтери та зоозахисники врятували близько 80% тварин, ризикуючи своїм життям. 15-річний волонтер став шостою жертвою російських окупантів серед людей, які допомагали рятувати вихованців екопарку.

16:20. Захисники Азовсталі звернулися до Зеленського

Заступник командира полку Азов, капітан Святослав Паламар звернувся до президента Володимира Зеленського, щоб він подбав про поранених військових.

«Вже третю добу, як ворог прорвався на територію Азовсталі. Продовжуються важкі кровопролитні бої. Оборонці вже 71 борються віч-на-віч з переважаючими силами супротивника. В черговий раз росіяни порушили обіцянку з приводу перемир'я і не дали евакуюватися цивільним заводу.

Закликаємо світову спільноту евакуювати цивільних і особисто звертаюся до Верховного Головнокомандувача, щоб потурбувався про поранених солдатів, які в страшних муках помирають від неналежного лікування.

Дайте можливість забрати тіла воїнів, щоб українці змогли попрощатися зі своїми героями. Відреагуйте належним чином на критичну ситуацію, в якій супротивник не дотримується жодних етичних норм, конвенцій або законів, знищуючи людей на очах усього світу, керуючись вседозволеністю та безкарністю».

16:00. Зеленський розповів, яким бачить план Маршалла для України

Президент України Володимир Зеленський на міжнародній конференції донорів для України розповів, якою бачить ефективну допомогу партнерів для сприяння перемозі та відновленню України (УП):

«Як закінчиться ця брутальна війна, яка вирішуватиметься не лише на полі бою – це залежить також від економічної, фінансової, гуманітарної підтримки та здатності забезпечити нормальне життя на звільнених територіях та відбудувати те, що було зруйноване російською армією. Свобода має продемонструвати, що захищає та дає більше, ніж тиранія, яка десятиліттями отримувала гроші за продаж нафти, газу та інших ресурсів.

По-перше, Україна зараз, під час війни, потребує фінансової допомоги, щоб закривати всі соціальні, гуманітарні та військові потреби. По-друге, Україні потрібний стратегічний план міжнародної підтримки України – сучасний аналог плану Маршалла.

Це гроші, технології, фахівці та можливості зростання, необхідні для повернення до мирного життя, модернізації та соціального розвитку. Це буде інвестиція у стабільність усієї Центральної та Східної Європи. Відновлення України має стати таким самим історичним прикладом з нашого часу, як і відновлення європейських країн після Другої світової.

Якщо допомога буде достатньою та своєчасною, це додатково сприятиме тому, щоб українці, які через війну виїхали за кордон, повернулися на батьківщину».

15:30. лукашенко вважає, що операція росіян в Україні затяглася

Самопроголошений президент білорусі александр лукашенко заявив, що не думав, що російська спецоперація, як називають війну в Кремлі, затягнеться таким чином (AP):

«Але я не настільки занурений у цю проблему, щоби сказати, за планом у них там йде, у росіян, як вони кажуть, або як я це відчуваю. Я ще раз це наголошую: я це відчуваю так, що ця операція затягнулася.

Хоча росія використовує територію білорусі для атак на Україну, розміщує там військову техніку і лікує своїх солдатів, лукашенко запевнив, що білорусь робила і робить все для того, щоб цієї війни не було: «Ми категорично не приймаємо жодної війни».

лукашенко додав, що йому відомо, що росія пропонує Україні, а відповідь на запитання, чому Україна не зацікавлена ​​в переговорах з рф, можна знайти у Вашингтоні.

15:10. Залужний: Україна перейшла у контрнаступ на двох напрямках

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний повідомив про перехід сил оборони України до контрнаступних дій на Харківському та Ізюмському напрямах. Залужний під час розмови з головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі сказав:

«Традиційно поінформував американського колегу про оперативну обстановку. Зокрема, про переміщення основних зусиль противника на Луганський напрямок, де в районі Попасної, Кремінної та Торського продовжуються запеклі бої, а також перехід сил оборони України до контрнаступних дій на Харківському та Ізюмському напрямках.

Акцентував на поновленні застосування російським агресором крилатих ракет. Головною метою цих дій є руйнування логістичних шляхів постачання військово-технічної допомоги Україні. Тому питання надання Україні ракетних систем залпового вогню M142 HIMARS та М270 MLRS дуже актуальне».

14:30. Кремль упевнений, що західна зброя не завадить росії перемогти у війні

Прес-секретар путіна Дмітрій Пєсков заявив, що розвіддані та інша допомога українським ЗС з боку НАТО не завадять росії досягти всієї мети спецоперації:

«Нашим військовим добре відомо, що США, Великобританія, НАТО в цілому на постійній основі передають розвіддані, інші параметри українським ЗС. У поєднанні з потоками озброєння, які ці ж країни та альянс спрямовують в Україну, це всі дії, які не сприяють швидкому завершенню спецоперації, але не здатні завадити досягненню поставленої мети під час спеціальної військової операції».

Палата представників США схвалила законопроект про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно відправляти зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

13:50. Можливі переговори Зеленського та путіна стали на паузу після приїзду Джонсона

Після приїзду прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона до Києва можлива зустріч президентів України Володимира Зеленського та путіна стала менш імовірною.

УП: Російська сторона була практично готовою до зустрічі Зеленський – путін. Але сталося дві речі, після яких член делегації України Михайло Подоляк мав відкрито визнати, що зустріч президентів уже не на часі.

Перша – викриття звірств, згвалтувань, вбивств, розправ, пограбування, невиборчих бомбардувань, сотень та тисяч інших військових злочинів, скоєних російськими військами на тимчасово захоплених українських територіях.

Друга перешкода для домовленостей із росіянами прилетіла до Києва 9 квітня. Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, який майже без попередження з'явився у столиці, привіз два простих меседжі. Перший у тому, що путін – військовий злочинець, його треба дотискати, а чи не домовлятися із нею. І друге – якщо Україна готова з ним підписувати будь-які угоди про гарантії, то вони – ні.

Така позиція Джонсона засвідчила: колективний Захід, який ще в лютому пропонував Зеленському здатися і тікати, тепер відчув, що путін насправді зовсім не такий всесильний, яким його уявляли, і що саме зараз з'явився шанс його дотискати.

13:10. російська армія блокує виїзд із Херсонської області та в'їзд до неї

Російські військові вже кілька днів блокують Херсонську область на в'їзд та виїзд до Миколаїва та інших міст, підконтрольних владі України.

Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський повідомив, що російські загарбники заблокували можливість виїжджати за межі Херсонської області, яку окупували:

«В останні дні вони заблокували в'їзд та виїзд із області до Миколаєва та інших міст. Це велика проблема. Йдеться навіть не про гуманітарні коридори, ми розуміємо, що вони їх не дадуть. Вони зацікавлені, щоб у нас було гірше – це найкраще для них».

Кореспонденти медіа Суспільне повідомляють, що військові рф не випускають нікого і не впускають в окупований Херсон, повертають назад навіть рейсові автобуси.

12:20. Спікер німецького Бундестагу планує візит до Києва

Спікер німецького Бундестагу Бербель Бас хоче відвідати Київ із візитом, повідомляє Spiegel (УП). Вона може стати найвищим представником влади Німеччини, який здійснив візит до Києва з початку війни.

Прес-секретар спікера повідомила, що та хоче поїхати в Україну на запрошення свого колеги Руслана Стефанчука, щоби вшанувати пам'ять усіх жертв Другої світової війни та провести з ним політичні переговори. День пам'яті жертв Другої світової війни в Україні відзначають 8 травня.

Як голова Бундестагу політик СДПН обіймає другу посаду в Німеччині після федерального президента Франка-Вальтера Штайнмаєра. У середині квітня візит Штайнмайєра зірвався, оскільки українська сторона відмовилася його приймати через багаторічні тісні відносини з росією.

12:00. Генштаб: знищено 196 російських літаків та 24,7 тисячі окупантів

У війні з Україною Росія вже втратила 24700 військових, 196 літаків, 1092 танки і 2651 бойову броньовану машину.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.05 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 24 700 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1 092 (+15) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2 651 (+41) од.,
  • артилерійських систем – 499 (+8) од.,
  • РСЗВ – 169 (+6) од.,
  • засобів ППО – 83 (+2) од.,
  • літаків – 196 (+2) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1 907 (+40) од.,
  • кораблів/катерів - 10 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 312 (+9),
  • спеціальної техніки – 38 (+0).
  • крилатих ракет – 89 (+2).

У Генштабі додали, що найбільші втрати супротивника минулої доби були на Попаснянському напрямі.

11:10. В Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія

В Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді

СБУ: Правоохоронні органи Іспанії затримали Шарія 4 травня. Це стало можливим завдяки тісній взаємодії Служби безпеки України з Офісом генерального прокурора, міжнародними партнерами та внаслідок багаторівневої спецоперації українських правоохоронців.

Українська спецслужба підозрює Шарія у скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 (Державна зрада)
  • ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак).

На думку слідчих СБУ, він провадив протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур. Докази слідства підтверджено низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв'ю та виступах Шарія є факти його підривної діяльності проти України.

09:00. Росіяни вдарили ракетами по Краматорську, 25 людей поранено

російська армія в ніч на 5 травня завдала ракетного удару по житлових районах і центральній частині міста Краматорськ Донецької області, поранено 25 цивільних людей, 6 з них потребують медичної допомоги в лікарні.

Міський голова Краматорська Олександр Гончаренко: Черговий ракетний обстріл Краматорська. Підло, вночі, по житлових районах та центральній частині міста.

Щонайменше отримали серйозні пошкодження 3 п'ятиповерхівки, школа, садок. Попередньо 6 поранених. Інформація про жертви та руйнування уточнюється.

07:30. ЗСУ взяли під контроль кілька населених пунктів на півдні

Завдяки діям українських військових ворог втратив контроль над кількома населеними пунктами на межі Миколаївської та Херсонської областей.

Генштаб ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом.

06:15. Білий дім заявив, що росія вже програла війну

Білий дім заявив, що з огляду на провали в досягненні поставлених цілей росія вже програла війну в Україні.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі на брифінгу у Вашингтоні (Укрінформ): «Важливо відзначити і не забувати, як це (свою перемогу) визначали для себе росіяни. Вони вже програли – за власним визначенням. Путін не проведе маршу вулицями Києва. Вони не оволодіють територіальною цілісністю та суверенітетом цієї країни. Їм не вдалося поділити НАТО».

Псаки пояснила, що у Кремлі планували захопити значну частину території України, зокрема на півночі, але зробити це їм не вдалося.

Спікер Білого дому наголосила, що на нинішньому етапі США докладають зусиль, щоб зміцнити позиції України за столом переговорів як шляхом посилення зброєю на полі бою, так і забезпеченням будь-яких потреб української сторони.

05:10. Пентагон: росія намагалася підірвати можливості України отримувати зброю

Ворожі ракетні удари по важливих об'єктах інфраструктури мали завадити постачанню військової допомоги в Україну.

Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу: Вони (росіяни) намагалися вразити те, що, на нашу думку, є критично важливими інфраструктурними цілями на заході (України), зокрема об'єкти електропостачання, транспортні вузли тощо. Ми розглядаємо це як їхні спроби підірвати можливості України щодо відновлення своїх сил. Ми знаємо, що матеріали, зброя, боєприпаси потрапляють до рук українців.

Кірбі запевнив, що, незважаючи на такі удари, Сполучені Штати зберігають усі можливості для постачання військової допомоги, зокрема, систем озброєнь. За його словами, США та інші західні країни мають багато способів для транспортування необхідної допомоги в Україну.

04:00. Стало відомо, якими ракетами ворог завдав удару по Закарпаттю

Російські загарбники завдали удару по Закарпаттю ракетами з осколково-фугасним наповненням.

Глава Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита: Ворог цілить на Закарпатті ракетами, які мають осколково-фугасне наповнення. Воно призначене для ураження як об'єктів, але передусім людей. Такі ж уламки пошкодили й будинки на відстані до 300 метрів від місця влучення ракети.

Микита опублікував у Телеграмі фотографії, на яких чітко видно, як після вибуху ракети розлітаються сформовані округлі елементи та буквально прорізають метал.

02:30. ППО України приземлила 9 цілей противника, з них 2 російські літаки

У середу Протиповітряна оборона України знищила 9 цілей противника, з них – 2 винищувачі, 4 БПЛА та три крилаті ракети.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: 4 травня російський ворог продовжує завдавати ракетних ударів по території України. Усього за добу знищено 9 повітряних цілей.

Зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил уражені два літаки російських окупантів (попередньо винищувачі Су-30), два безпілотні літальні апарати типу Орлан-10 і три крилаті ракети.

Зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ знищено ще двох БПЛА противника.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського 

00:00. Початок 71-го дня війни, 5 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телеканалу

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Капітан збірної Естонії: «Якщо росія переможе Україну, можливо, буде мир»
Футбол | 12 квітня 2024, 12:38 45
Капітан збірної Естонії: «Якщо росія переможе Україну, можливо, буде мир»

Костянтин Васильєв отримав шквал критики і відмовився від капітанської пов'язки у команді

Лунін відреагував на пропозицію від топ-клубу. Він прийняв важливе рішення
Футбол | 16 квітня 2024, 00:02 1
Лунін відреагував на пропозицію від топ-клубу. Він прийняв важливе рішення

Український воротар не хоче переходити в «Баварію»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
Шарій - в Іспанії, хто б сумівався... Що мене найбільше нервує в прапагандистах раБсійського болота - так це подвійні стадарти: ви, 6идло (чи електорат) - до рассєї, вони братья і хліб по 16 коп і все таке, а я і мої діти - в Європу...  Я - буду тратити долари на лазурному узбережжі і діток вчити в Лондоні, а вам туди не можна, бо там геї всюди і фашисти... Вам  - тільки собакоязичному просторі постсовка потрібно існувати.... 
BekXan
Його жінку теж ці дві паскуди повинні виситі на стовбі ,всіх пропагандистів вішати !