Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 30 квітня 2022, 07:20
13830
5

Зміна правил війни. День 65. Ухвалили ленд-ліз: орків гнатимуть до Сахаліну

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 29 квітня

| Оновлено 30 квітня 2022, 07:20
13830
5
Зміна правил війни. День 65. Ухвалили ленд-ліз: орків гнатимуть до Сахаліну
Офіс Президента

65-й день війни. 29 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 29 квітня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. ЗСУ підірвали залізничний міст разом із поїздом орків на Донеччині

Українські бійці завдали удару по залізничному мосту Лиман – Райгородок через Сіверський Донець. У момент вибуху на мосту були російські вантажні вагони (Громадське).

Судячи з відео, міст підірвали і він упав у річку разом із вантажними вагонами. Тепер залізничне сполучення з Лиманом, який перебуває в епіцентрі боїв на Донбасі, неможливе. У штабі ООС уточнили, що разом із мостом підірвали вагони окупантів.

Штаб ООС: «Підірвали міст із ворожими вагонами. Але що саме в них було – невідомо. Або цистерни або вантажні вагони – ми не знаємо».

22:50. Зеленський: Ризики припинення будь-яких переговорів дуже високі

Президент Володимир Зеленський заявляє про високі ризики припинення переговорів із російською стороною:

«Ризики того, що повністю закриються будь-які розмови (з росіянами), дуже високі. Саме через ті наслідки, які росія залишає після себе, де б вони не були, а вони приблизно однакові. Таке відчуття, що у них методичка щодо вбивства, і вони однаково діють у тих чи інших територіях, які ми деокупуємо і бачимо.

Зараз процес переговорів із російською стороною надто сповільнений. Тому що присутність та діалог у відеоформаті представників делегації є на якомусь рівні. Вони кажуть, торкаються деяких питань. Але якщо мене цікавить думка нашої сторони, нашої делегації, нас цікавить, що підготували наші дипломати та наші переговорники, то там я не хотів би, щоб ми грали у цей політичний театр одного актора. Вони там щось говорять, але ми знаємо, що остаточно все вирішує одна людина».

На думку Зеленського, для вирішення важливих питань потрібні лише прямі переговори президентів України та росії.

22:15. ЄС наступного тижня може схвалити нафтове ембарго та санкції проти Сбербанку

Країни Євросоюзу наступного тижня можуть схвалити поступове нафтове ембарго та санкції проти найбільшого російського банку, Сбербанку, який досі уникав санкцій (New York Times).

Зазначається, що після тривалих погоджень інтенсивні переговори триватимуть протягом вихідних, перш ніж Європейська комісія внесе остаточну пропозицію щодо шостого санкційного пакету ЄС. Посли ЄС зустрінуться в середу і очікують на остаточне схвалення до кінця тижня.

Нафтове ембарго стане найбільшим та важливим новим кроком у санкційному пакеті. Він також включатиме санкції проти найбільшого російського банку Сбербанку, якому досі вдавалося уникнути обмежень, а також додаткові санкції проти російських громадян.

21:30. Командир морпіхів на Азовсталі звернувся до Ердогана

Командир української 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський (Волина) звернувся до президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана і просить застосувати до них процедуру екстракшн:

«Шановний пане президент Реджеп Тайіп Ердоган. До вас звертається майор морської піхоти Сергій Волинський. Наразі виконую обов'язки 36 бригади морської піхоти, яка знаходиться у маріупольському гарнізоні та веде бої в оточенні вже 65 діб.

З нами перебуває 600 військовослужбовців, які мають поранення різного ступеня, яким дуже потрібна допомога. З нами є цивільні особи, які були поранені, яким також потрібна ваша допомога. З нами на об'єкті також шукають безпеку сотні цивільних та десятки дітей. Наймолодшому тут 4 місяці.

Зараз я звертаюся з проханням до турецького народу, до шановного пана президента застосувати до нас процедуру екстракшн, зробити все для того, щоб вивезти гарнізон Маріуполь на територію Туреччини, практично забрати нас із Азовсталі з гарантіями безпеки з турецького боку. Ми дуже розраховуємо на вашу допомогу».

20:50. ВСУ підірвали міст в Якимівці, яким росіяни везли зброю та паливо

Як виявилося, міст у Якимівці Мелітопольського району підірвали групи Руху опору Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Це був важливий логістичний об'єкт, який дозволяв російським окупантам нарощувати міць своїх підрозділів у напрямі Пологів, Токмака та Маріуполя.

Інформацією про успішну операцію поділився прес-центр Генштабу ЗСУ:

«Зруйнований міст на фото – результат роботи групи Руху опору ССО ЗС України. Для росіян це був важливий логістичний об'єкт по дорозі з окупованого Криму до Мелітополя. Саме через нього ворог регулярно перевозив залізницею техніку, боєприпаси з кримського півострова на материкову частину України – до районів, поки що зайнятих росіянами».

Маршрут грав важливу роль для посилення ворожих військ у напрямку Пологів, Токмака та Маріуполя. Міст також близько знаходився до Криму і погано ремонтується через великі габарити. Сукупність цих чинників вплинула рішення ВСУ підірвати об'єкт. Після ретельного планування операцію успішно виконали бійці ССО.

20:05. МВС: після влучення ракет у Києві затримали двох ймовірних коригувальників

Після влучення ворожих ракет у Шевченківському районі Києва у четвер було затримано щонайменше двох людей, які фотографували руйнування та пересилали росіянам.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін: «Буквально вчора після вибухів, що сталися на території Шевченківського району Києва, правоохоронцями, зокрема силами Нацполіції, було затримано щонайменше двох підозрілих осіб, які здійснювали фотозйомку результатів розриву ракет на території Шевченківського району, а також подальше пересилання на російські мобільні термінали.

Огляд телефонів цих осіб підтвердив, що вони підписані на численні ресурси сепаратистського чи проросійського характеру, специфічні групи у телеграмі, а також мають специфічний зміст телефонної книги».

19:30. Генштаб: війська рф намагаються наступати на сході

Росіяни продовжують проводити наступальні дії на сході України з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

19:00. Посол Великої Британії повернулася до Києва

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс повідомила про своє повернення до Києва в Twitter: «Це була довга поїздка, але вона того вартувала. Так добре знову бути у Києві».

Нагадаємо, 22 квітня стало відомо, що Великобританія повертає своє посольство до України зі Львова назад до Києва. Великобританія евакуювала своє посольство до Львова за тиждень до початку повномасштабного вторгнення рф.

Якийсь час у березні посол з міркувань безпеки перебувала поза Україною, всі дипломатичні місії Британії не працювали.

18:10. Німецький уряд думає передати Україні гаубиці Panzerhaubitzen 2000

Федеральний уряд Німеччини розглядає можливість постачання гаубиць Panzerhaubitzen 2000 зі складів Бундесверу в Україну (Welt, УП).

Уряд уже пообіцяв навчання управлінню гаубицями такого типу, про передачу яких оголосили Нідерланди. Тепер йдеться про пакет матеріалів, до якого, крім Нідерландів, могли б зробити внесок також Німеччина та Італія.

«Ми ведемо переговори з різними партнерами з метою ефективної підтримки Україні – також у сфері артилерії. Є різні варіанти, які зараз розглядаються», – сказала спікер Міноборони Німеччини.

Проблема полягає в тому, що, згідно з інформацією ЗМІ, лише близько 40 із 119 Panzerhaubitzen 2000 у Бундесвері придатні до використання. Тому військові критично ставляться до доставки навіть однозначної кількості гаубиць. Проте представники збройних сил Нідерландів також виявили скептицизм, але уряд у Гаазі прийняв політичне рішення знехтувати думкою військових.

Як відомо, 28 квітня німецький Бундестаг проголосував за документ, який закликає уряд розширити та прискорити надання Україні важкого озброєння.

17:05. Дефолт рф знову скасовується: погасили євробонди в доларах

росія за тиждень до закінчення пільгового періоду виплатила купони по єврооблігаціях з погашенням у 2022 та 2042 році в доларах, як того вимагають контракти, повідомило Міністерство фінансів росії.

Йдеться про два випуски єврооблігацій: росія-2022 та росія-2042. По першому випуску 70% боргу яким рф напередодні викупила за рублі, країна мала виплатити як купонний дохід, і погасити номінальну вартість бумаг. За другим випуском йшлося лише про виплату купонного доходу.

Загалом рф повинна була погасити 649,2 млн доларів. Однак 6 квітня мінфін росії заявив, що перерахував кошти для виплати купонного доходу і погашення єврооблігацій у рублях, адже банк-кореспондент не дозволив робити виплату в доларах.

У росії був час до 4 травня, щоб все ж таки погасити борг згідно з контрактом - у доларах. Наразі країна звітує про виконання доларового платежу. Виплату було доведено до платіжного агента з цих єврооблігацій (Citibank, N.A., London Branch).

«Платежі було здійснено у валюті випуску відповідних єврооблігацій – у доларах США. Таким чином, зобов'язання щодо обслуговування суверенних єврооблігацій виконуються з дотриманням умов, встановлених емісійною документацією», – додало міністерство росії.

16:30. російський вертоліт обстріляв Сумщину некерованими ракетами

Російський гелікоптер обстріляв українську територію некерованими ракетами на Сумщині.

Державна прикордонна служба України: 29 квітня після полудня на ділянці відділу прикордонної служби Юнаківка військовий вертоліт окупантів здійснив обстріл української території.

Прикордонники Сумського загону почули гуркіт двигунів з боку російського кордону, після чого побачили пару Мі-8.

Один з гелікоптерів здійснив кілька пусків некерованими авіаційними ракетами територією України. Захисники України під час обстрілу не постраждали.

16:05. В Одесі буде затяжна комендантська година

Рішенням місцевої влади тривала комендантська година в Одесі розпочнеться о 22:00 1 травня та завершиться 05:00 3 травня.

Одеська ОВА: Розпорядженням начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка, тільки на території міста Одеса буде запроваджено комендантську годину з 22:00 1 травня 2022 року до 05:00 хвилин 3 травня 2022 року.

Заборонено перебування людей у ​​зазначений період на вулицях та інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та посвідчень. На решті території Одеської області режим комендантської години залишається без змін, тобто з 22:00 до 05:00.

Оперативне командування Південь також зазначає, що загроза ракетних ударів з моря в Одеській області залишається високою. Також можлива атака стратегічною авіацією.

15:40. СБУ затримала росіян, які намагалися захопити Південноукраїнську АЕС

На Миколаївщині співробітники СБУ затримали трьох російських військових у Вознесенському районі, які брали участь у спробі захоплення Південноукраїнської АЕС. За даними СБУ, вони ховалися в покинутих будинках поблизу райцентру. Встановлено, що вони входили до складу угруповання, яке брало участь у спробах захоплення Південноукраїнської АЕС.

Тим часом, у Дніпропетровській області СБУ встановила місцезнаходження та затримала поплічницю вождів так званої ДНР, яка відповідала за їхнє медійне розкручування та інформаційний супровід діяльності терористів. Вона займалася популяризацією угруповань бойовиків та підготовкою постановочних сюжетів для кремлівських пропагандистів.

На Київщині СБУ викрила ще одного колаборанта. Під час тимчасової окупації селища Демидів він допомагав розквартувати загарбників та облаштовувати на території житлового масиву ворожі снайперські точки та артилерійський розрахунок.

14:50. Харківщина: ЗСУ відбили стратегічно важливий населений пункт біля Харкова

Збройні сили України звільнили від російських окупантів село Руська Лозова Харківської області.

«Силами штурмового підрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України під керівництвом командувача Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковника Олександра Сирського звільнено від окупантів село Руська Лозова у Харківській області. Наразі воно повністю під контролем ЗСУ.

Це стратегічно важливий населений пункт, що знаходиться на автомобільній трасі Харків – Бєлгород. Саме з цього передмістя за часів окупації ворог вів прицільний вогонь із цивільної інфраструктури та житлових масивів Харкова».

28 квітня українські військові відновили контроль над населеним пунктом Кутузівка ​​Харківської області, а також втримали наступ противника на кількох напрямках.

14:20. Данилов: Зброя США змінить ситуацію, але не так швидко, як хочеться

Секретар РНБО Олексій Данилов упевнений, що нова зброя, яку надасть Україні США, змінить позиції сторін на війні:

«Зброя США обов'язково мінятиме позиції сторін. Треба розуміти, що це не буде так швидко, як хотілося б. Наразі триває тренування великої кількості наших військових. Це нова зброя, до неї треба звикнути, треба навчитися нею користуватися. Нині відбуваються ці процеси.

Я можу сказати, що з мертвої точки все це вже зрушило. Якщо ще 2–3 тижні щодня просили: дайте нам важку зброю, то сьогодні це питання вже вирішено. Зараз наступний етап, коли наші військові будуть натреновані, користуватимуться цією зброєю. Я вважаю, що це буде велика допомога нашій країні.

Вже найближчим часом ворог на собі відчує зброю, яку ЗСУ отримали від США, Великої Британії та інших країн. Україна почала відчувати, що отримує дедалі більше для того, щоб бити ворога. Не знаю, коли закінчиться війна, але попереджаю, що це буде не завтра-післязавтра. Проте я впевнений, що ЗСУ виграють її, а путін може підписати капітуляцію будь-якої миті»

13:50. Окупанти викрали двох британців, які допомагали евакуювати людей

Двох співробітників гуманітарної організації Великобританії взяли під варту російські військові в Запорізькій області, повідомив співзасновник мережі благодійних організацій, що працюють в Україні, Домінік Бірн (BBC).

За даними Бірна, вчора двоє британців намагалися допомогти матері із двома дітьми виїхати з населеного пункту, який окупували росіяни. Ті зупинили британців на блокпості, їхня подальша доля не відома.

Жінка, яка чекала на їхню допомогу, отримала від волонтерів дивну смску, після чого до її будинку вдерлися російські військові. За словами Бірна, військові кричали на жінку, звинувачуючи її у пособництві британським шпигунам. Зазначається, що дипломати знають про це.

13:10. Польща передала Україні понад 200 танків

Польща поставила Україні понад 200 танків Т-72 та кілька десятків бойових машин піхоти, повідомив заступник міністра оборони Польщі Войцех Скуркевич. За даними прем'єра Матеуша Моравецького щодо військової допомоги українській стороні, вона перевищила вже 7 млрд злотих (1,5 млрд євро).

Повідомляється, що Польща має майже 400 одиниць танків Т-72. Частину з них у 2019 році було модернізовано, здебільшого з погляду вогневої потужності цієї техніки. Україні Польща передає насамперед танки, які не пройшли модернізацію.

За даними Польського радіо, крім цього, Польща вже поставила в Україну самохідні гаубиці 2С1 Гвоздика, ракетні системи залпового вогню Град, ракети повітря-повітря для літаків МіГ-29 та Су-27. А також безпілотники польського виробництва WB Electonics, дрони Warmate, переносні зенітно-ракетні комплекси Перун та велику кількість боєприпасів. Також танки Т-72 передала Україні Чехія.

12:30. Київ: від ракетного обстрілу 28 квітня загинула журналістка

Під завалами будинку у Шевченківському районі столиці, куди 28 квітня влучила російська ракета, знайшли тіло загиблої людини, це журналістка.

Мер Києва Віталій Кличко: «Друзі! Щойно рятувальники, які продовжують обстеження та розбір завалів житлового будинку у Шевченківському районі, куди вчора влучила  ракета, виявили тіло загиблої».

За даними журналістів, загибла – Віра Гіріч, яка працювала продюсером в українському бюро Радіо Свобода у Києві.

Радіо Свобода офіційно підтвердило загибель колеги: «Продюсер Радіо Свобода Віра Гірич загинула внаслідок влучання російської ракети у будинок, в якому вона жила в Києві. Обстріл стався 28 квітня. Тіло загиблої виявили під уламками вранці 29 квітня».

Віра Гіріч розпочала роботу в київському бюро Радіо Свобода з 1 лютого 2018 року. До цього вона працювала на провідних українських телеканалах.

12:00. росіяни обстріляли прикордонну територію Сумщини з мінометів

Вранці 29 квітня ворог з території Росії обстріляв Сумщину.

Державна прикордонна служба України: Прикордонники Сумського загону зафіксували прильоти понад 30 мінометних мін, випущених з боку російського села Городище.

В одному випадку ворог бив по роздоріжжю між трьома селами Шосткинського району Сумської області. Під час іншого обстрілу росіян міни рвалися на околиці одного із цих сіл. Захисники України під час обстрілу, на щастя, не постраждали.

11:30. У Зеленського анонсують операцію щодо виведення людей з Азовсталі

Україна сподівається у п'ятницю, 29 квітня, евакуювати мирних жителів, що ховаються на металургійному заводі Азовсталь, разом з останніми бійцями, які захищають Маріуполь (Reuters, Українська правда)

В Офісі президента Володимира Зеленського повідомили, що сьогодні планується операція щодо виведення цивільного населення із заводу, але не уточнили подробиці.

За даними УП, евакуація цивільних з Азовсталі планувалася ще на четвер, 28 квітня, проте процес зупинив нічний авіаобстріл шпиталю на Азовсталі. Як переконують співрозмовники УП у владі, після евакуації цивільних Україна спробує провести евакуацію найважчих поранених із заводу.

10:55. Втрати російської армії в Україні досягли 23 тисяч людей

З початку повномасштабної військової агресії рф її армія втратила вбитими 23 тисячі солдатів в Україні.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 28.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 23000 (+200 за минулу добу) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 986 (+16) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2418 (+29) од.,
  • артилерійських систем – 435 (+4) од.,
  • РСЗВ - 151 (+0) од.
  • засоби ППО - 73 (+1) од.,
  • літаків – 189 (+2) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки - 1695 (+7) од.,
  • кораблі/катери - 8(+0) од.,
  • цистерн із ПММ – 76 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 229 (+14).
  • спеціальна техніка – 31 (+0).
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Ізюмському напрямку.

10:00. Жінок з дітьми та літніх людей просять ще не повертатися до Києва

Київська військова адміністрація просить поки що не повертатися до міста студентів, жінок з маленькими дітьми, людей похилого віку.

Наголошується, що зараз помітно пожвавилося життя столиці, дедалі більше людей на вулицях, машин на дорогах. Та й безпосередньої загрози захоплення столиці немає. ВА зазначає, що загроза для Києва не зникла, а вчорашні ракетні удари є підтвердженням:

Зважаючи на останні події, пов'язані з пожежами на нафтобазах, підривами складів боєприпасів на території р, а також риторикою путінських пропагандистів, можна сказати, що така загроза, навпаки, зросла. Ми просимо не повертатися студентів, жінок з маленькими дітьми, старих людей!»

08:55. Подоляк: росія ігнорує спецпереговори про Маріуполь, Медведчук її не цікавить

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк констатує, що росія не бажає проводити переговори в Маріуполі для безпечного виходу людей з "Азовсталі" і не реагує на пропозицію обміняти українських бійців на кума путіна – Віктора Медведчука (Радіо Свобода):

«Безперечно, шанси (на проведення спецраунду) залишаються. Для нас важливо було б забрати людей наших: не лише цивільних, а й військових, які сьогодні є символом незламності України.

РФ орієнтована на максимальне знищення Маріуполя в цілому. На жаль, Росія поки всі ці пропозиції (про звільнення цивільних та військових у місті) ігнорує, тому що росіяни сьогодні репутаційно все втрачають. Тому їм, в принципі, я так розумію, немає різниці: чи вб'ють вони тисячу цивільних, чи 10 тисяч».

Зважаючи на все, не допомагає у питанні Маріуполя і доля Медведчука. За словами Подоляка, Медведчука в Україні хтось брендував як людину впливову і важливу для Росії, а з'ясувалося, що вона їм практично не потрібна:

«Цінність – зламати Маріуполь, знищити його, убити там практично всіх захисників – для них набагато більше, як вони вважають із пропагандистської точки зору, ніж забрати Медведчука чи будь-кого. Тому, на жаль, Медведчук – не активний. На жаль, ми його обміняти на наших хлопців не можемо.

Тобто, на умовному столі переговорів про обмін лежать усі пропозиції, включаючи можливість обміняти Медведчука. Просто ми бачимо реакцію російської сторони, що для них Медведчук не є цінним активом. Взагалі».

07:15. Яку зброю отримає Україна за ленд-лізом?

Американські літаки вилетіли до Європи з негайним постачанням важкого озброєння для України:

Що Україна може отримати в результаті ленд-лізу:

  • танки третього покоління M1A2 Abrams
  • бойові машини піхоти США M2A3 Bradley
  • самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin
  • реактивні системи залпового вогню на колісному шасі HIMARS
  • універсальна пускова установка / РСЗВ M270 MLRS
  • пересувний норвезький ЗРК NASAMS 2
  • ЗРК Patriot!
  • багатофункціональні легкі винищувачі 4-го покоління F-16 C/D

Йтимуть безперебійні поставки до повної військової перемоги, з поверненням Донбасу та Криму!

06:50. Ранкове зведення Генштабу ЗС України.

05:40. Байден відповів на газовий шантаж росії

Президент Джо Байден заявив, що Штати не дозволять росії уникнути наслідків агресії, використовуючи нафту та газ:

«Вчора росія пригрозила двом нашим союзникам припиненням постачання енергоносіїв. Скажу ясно: ми не дозволимо росії залякуваннями чи шантажем уникнути санкцій. І ми не дозволимо їй використовувати свою нафту, щоб уникнути наслідків за агресію.

Ми працюємо з іншими країнами, такими як Південна Корея, Японія та Катар, які підтримують наші зусилля, щоб допомогти європейським союзникам, яким росія загрожує газовим шантажем, задовольнити свої потреби в енергоносіях іншими способами.

Це ще одне нагадування про те, що Європа та світ мають переходити на чисту енергію, і США роблять це зараз. Минулого року ми розгорнули більше сонячних, вітрових та акумуляторних електростанцій, ніж будь-коли за всю історію — цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією 56 мільйонів будинків».

Раніше Газпром перекрив потік у Болгарію і Польщу за відмову платити в рублях.

04:30. ППО України: за добу знищено 15 цілей

У четвер, 28 квітня Збройні сили України вразили 15 повітряних цілей російських окупантів.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «28 квітня противник нарощує свої сили та засоби як на землі, так і в небі, почастішали авіаційні удари, пуски крилатих ракет авіційного та морського базування.

П'ять таких ракет – типу Калібр і типу Х були збиті протягом доби. Також противників збільшує присутність БПЛА в українському небі, яке успішно знищує наша протиповітряна оборона. Вражено 9 безпілотників: 7 – типу Орлан-10 і два – невстановленого типу.

На Харківщині зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил збив черговий винищувач-бомбардувальник Су-34».

Таким чином, за добу 28 квітня уражено 15 повітряних цілей: 1 літак (Су-34); 5 крилатих ракет; 9 БПЛА. Авіація Повітряних сил продовжує виконання спеціальних завдань у повітряному просторі України.

03:50. Гутерреш шокований, що рф ударила ракетами по Києву, поки він у місті

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш шокований тим, що росія завдала ракетного удару по Києву, коли він все ще перебуває у столиці України.

Журналіст ВВС Бен Браун: «Генеральний секретар ООН сказав мені, що він шокований тим, що Росія завдала ракетного удару по Києву, поки він перебуває в місті для переговорів із президентом Зеленським». Україна називає це огидним актом варварства та листівкою з Москви.

На запитання журналіста, чи можлива ядерна війна у зв'язку з нападом росії на Україну, генсек відповів, що щиро вірить, що ядерна війна немислима і всі мають робити все можливе, щоб зробити її неможливою.

03:00. Конгрес США остаточно схвалив ленд-ліз для України

Палата представників схвалила законопроект щодо відновлення програми часів Другої світової війни. Новий законопроект дозволить більш ефективно відправляти зброю, боєприпаси та обладнання до України. Ініціативу підтримало 417 законодавців, проти – лише 10 (УП).

Документ, відомий як Закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року, прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних постачань за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, що передбачають, що країни-отримувачі виплатять їхню вартість США пізніше.

Раніше Сенат США 6 квітня одноголосно ухвалив законопроект про поновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно відправляти зброю та інші постачання до України на фоні вторгнення росії.

Сенатори швидко підтримали пропозицію, відому як ленд-ліз, оскільки українські військові довели, що можуть відбиватися від російських військ. Тепер закон має підписати президент Джо Байден.

02:05. Київ: внаслідок влучення ракети в будинок постраждали 10 людей

Внаслідок влучання російської ракети в житловий будинок у Шевченківському районі Києва постраждали 10 людей, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

ДСНС: «28 квітня о 20:13 до ДСНС у м. Києві надійшло повідомлення про пожежу у Шевченківському районі столиці. Внаслідок ворожих обстрілів сталося спалах у 25-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням 1 та 2 поверхів.

О 21:25 пожежу ліквідовано на загальній площі 100 кв. м. На місці виконуються пошуково-рятувальні роботи. За попередніми даними, врятовано 5 людей, постраждало – 10. Інформація уточнюється».

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 65-го дня війни, 29 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Роман ГРИГОРЧУК: «Докладемо всіх зусиль, аби заробити очки з Шахтарем»
Футбол | 28 квітня 2024, 03:00 1
Роман ГРИГОРЧУК: «Докладемо всіх зусиль, аби заробити очки з Шахтарем»

Головний тренер «Чорноморця» підсумував гру з «Минаєм»

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Михаил Петрович Бильдер
Уважаемые земляки! Уверен, что Вы все знаете, для того чтобы победить агрессора-банду путиноидов, войну требуется заканчивать на территории врага. Слава Б-гу это уже начали понимать партнёры, так тянувшие с помощью вооружением.
Мало того, сегодня, пока орки терзают Украину и её народ крайне необходимо на каждую ракету отправленную рашистами по Украине необходимо отвечать ракетой по мошканскому кремлю, по столице путинизма! Смерть оккупантам и убийцам! Украина - победит!
.
shoko
Давайте спочатку усі наші території звільнимо, а потім і про Сахалін будемо триндіти..А то язиком молоти - не з автомату стріляти. Арестовича послухати так вже скоро що кордонів дійдем, а наші люди з окупації питають коли це скоро..коли хоча б до Криму дойдемо, тоді буду готовий слухати "побєдні реляції",а поки сціпили зуби і б'ємо рашистів чим є.
Ярослав 999
Це спортивний сайт,до чого тут політика?