Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 12 травня 2022, 06:47
8611
0

Крок за кроком. День 77. ЗСУ поступово вибивають орків з-під Харкова

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 11 травня

| Оновлено 12 травня 2022, 06:47
8611
0
Крок за кроком. День 77. ЗСУ поступово вибивають орків з-під Харкова
Getty Images/Global Images Ukraine

77-й день війни. 11 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 11 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:30. Полтавщина: РФ завдала ракетного удару з літака

росія завдала ракетного удару по Полтавській області. Обійшлося без пожежі та жертв.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «Полтавський район. Ракетний удар із ворожого літака. Приліт був у Карлівській громаді по об'єкту інфраструктури.

На щастя, після удару потерпілих немає. Уточнення: обійшлося без пожежі. Жертв нема».

23:05. Харківщину атакували ракетами: є загиблий, знищено склад

Внаслідок ракетного удару росіян по Лозовській громаді на Харківщині загинула людина.

Мер Лозової Сергій Зеленський: «Сьогодні був трагічний день для нашої громади. Внаслідок ракетного обстрілу було повністю знищено склад сільгосппродукції на території громади. Одна громадянська людина загинула».

Мер додав, що наземної небезпеки для Лозівської області немає, але є ракетна небезпека.

22:45. Луганщина: ЗСУ знищили переправи окупантів через Сіверський Донець

Українські військові знищили понтонні переправи російських військ через річку Сіверський Донець біля селища Білогорівка Луганської області.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Артилеристи 17-ї танкової бригади відкрили сезон відпусток для рашистів. Хтось купався у річці Сіверський Донець, а хтось спалений травневим сонцем».

Міноборони опублікувало фото, на яких видно знищені понтонні переправи та ворожу техніку.

Глава Луганської ОВ Сергій Гайдай підтвердив, що ЗСУ в черговий раз знищили понтонні переправи росіян через Сіверський Донець:

«Білогорівка – друга Чорнобаївка. Білогорівка – нині форпост Луганської області, там рашисти намагаються перейти річку, але лише риби годують собою. Наші захисники б'ють орків, як мух. До дороги життя росіяни пробитися не можуть, але 7 км ділянки щільно прострілюють здалеку».

22:15. Україна пропонує обміняти тяжко поранених військових з Азовсталі на полонених росіян

Українська сторона пропонує росіянам обміняти тяжко поранених українських військових, які залишаються на Азовсталі в Маріуполі, на полонених військових рф.

Віце-прем'єр Ірина Верещук: «Як перший крок запропонували росіянам такий обмін: Ми вивозимо наших важкопоранених хлопців з Азовсталі гуманітарним коридором. Водночас віддаємо полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених. Домовленості ще немає. Переговори продовжуються.

Станом на даний момент військовим шляхом розблокувати Азовсталь неможливо. Захисники Азовсталі здаватися в полон не хочуть. Це гідно поваги. росіяни не погоджуються на екстракшн. Це реальність, але від росіян це не дивно.

Уряд опрацьовує різні варіанти порятунку українських військових. Жоден із них не є ідеальним. Але ми шукаємо не ідеальний варіант, а робочий».

21:50. Зеленський закликає до превентивних санкцій за загрози рф про ядерну зброю

Навіть публічна згадка про можливе застосування ядерної зброї з боку керівництва ядерної держави має бути основою превентивних санкцій, вважає президент Володимир Зеленський:

«Якщо лідер тієї чи іншої ядерної держави публічно припускає можливість застосування її країною ядерної зброї, це має бути підставою для жорсткої реакції та превентивних санкцій, оскільки це порушує міжнародні домовленості.

Неодноразово порушував питання про загрози використання ядерної зброї з боку рф, зокрема на Мюнхенській конференції з безпеки в лютому, незадовго до початку війни. Не лише рф у світі озвучує такі загрози, а найстрашніше – якщо вона застосовуватиме не лише загрози, а й свої ядерні можливості, оскільки це буде сигналом для всіх, що так можна.

Тому я вважаю, що мають бути превентивні санкції. Якщо людина говорить про це в медіа, якщо вона публічно говорить і загрожує застосувати ядерну зброю у разі. Далі навіть не цікаво, що ця людина каже. У випадку чого? Такі ультиматуми зовсім не цікаві. Це свідчить про те, що вже відбулася дискредитація будь-яких домовленостей щодо незастосування ядерної зброї».

21:00. Зеленський: Війна закінчиться, коли Україна поверне все своє

Президент Володимир Зеленський заявив, що війна, розв'язана росією проти України, завершиться тоді, коли Україна поверне всі свої території та людей:

«Війна закінчиться для українського народу лише тоді, коли ми повернемо своє. Це правда. Я відверто говорю: нам не потрібно зайвого. Ми хочемо повернути світ до нашої держави, на нашу землю. росія по черзі забирала, окупувала всі наші права: право на землю, право вибору, нарешті ми дійшли до права жити.

Україна зараз бореться за своє право на життя, втрачаючи життя найкращих українців. Переговори можуть вестися лише з тих позицій, що росія зрозуміє помилковість та катастрофічність своїх рішень і буде готова каратися за скоєні злочини в Україні.

Зі визволенням українських міст та сіл, де виявляють докази масових вбивств та тортур росіян, а також бездумної руйнації житла, як у Бучі, Ірпені та Маріуполі, бажання вести переговори все зменшується. У всякому разі, переговори мають проходити в рамках діалогу, а не ультиматумів».

20:30. Зведення Генштабу: ЗСУ звільнили ще один населений пункт у Харківській області

Збройні сили України звільнили населений пункт Питомник у Харківській області внаслідок успішної контратаки проти підрозділів російських окупантів.

Зведення Генерального штабу ЗСУ: «На Харківському напрямку противник наступальних дій не проводив. Підрозділи окупантів перейшли до оборони з метою уповільнення темпу наступу наших військ. У ході успішних дій підрозділів Збройних Сил України звільнено населений пункт Питомник Харківської області».

20:00. Сенат Чехії визнав геноцидом злочину росії в Україні

Сенат Чехії у середу 11 травня визнав геноцидом українського народу злочини російської армії в Україні.

Посол України в Празі Євген Перебійніс: «Чеський Сенат щойно визнав злочини, які російська армія вчиняє в Україні, геноцидом українського народу. У прийнятій ухвалі також міститься підтримка подальшого надання Чехією Україні зброї та набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС».

Чеські сенатори заявили, що росія в Україні грубо порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні конвенції. Сенат засудив численні військові злочини, скоєні росією в українських містах, таких як Буча, Бородянка, Ірпінь та Маріуполь, що свідчать про терор проти населення, масові страти та депортації сотень тисяч людей.

Сенат засудив етнічно мотивовані злочини проти людства, які росія вчиняє системно та масштабно, заявляючи, що вони – прояв геноциду проти українського народу.

19:30. У Генштабі вважають, що росія й досі планує захопити Київ

У Генштабі ЗСУ вважають, що росія планує надалі захопити Київ, створити нове державне утворення та включити її до складу рф.

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов:

«Вірогідними послідовними діями противника ми розглядаємо його спроби взяття під контроль території Одеської, Миколаївської та частково Запорізької областей, створення сухопутного коридору в Придністровський регіон Республіки Молдова, захоплення території центральної України, оволодіння Києвом, інсценізацію перевиборів до законодавчих та виконавчих органів влади з проведенням проросійських сил, створення нового державного утворення та включення його до складу росії.

Таким чином, противник намагатиметься досягти своєї стратегічно-політичної мети. Але це його думки. На їхню думку є наша протидія».

18:50. Єврокомісія: Україні потрібно від 500 до 600 млрд євро на реконструкцію

Україна знадобиться від 500 до 600 мільярдів євро для реконструкції зруйнованої російською війною інфраструктури, заявив у середу віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс (УП, Politico).

Виступаючи в Марракеш, Домбровскіс сказав, що зусилля з реконструкції вимагають координації міжнародної спільноти, і з боку Європейського Союзу ми готові здійснити цю координацію. «ЄС також надасть велику і дуже значну підтримку для цих потреб реконструкції», – додав він.

Домбровскіс зазначив, що пізніше цього місяця з'явиться пропозиція, яка зв'яже цю підтримку реконструкції інфраструктури зі структурними реформами, які можуть знадобитися Україні як країні-кандидату на вступ до ЄС.

ЄС працює над створенням трастового фонду солідарності України. Це вперше, коли офіційний представник ЄС оцінює масштаби реконструкції. Однак ця цифра, ймовірно, зросте у міру продовження війни.

Офіційні особи ЄС закликають Брюссель взяти на себе провідну роль у наданні допомоги Україні, подібній до плану Маршалла, після припинення бойових дій у рамках зусиль щодо приєднання України до ЄС.

18:05. Зеленський присвоїв звання Героя України легендарному льотчику

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України посмертно заступнику командувача Військово-морських сил Збройних сил України з авіації полковнику Ігорю Бедзаю:

«За особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу ухвалюю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена Золота Зірка Бедзаю Ігореві Володимировичу – полковнику (посмертно)».

Відомий офіцер Військово-морських сил, заступник командувача ВМС з авіації, полковник Ігор Бедзай загинув під час виконання бойового завдання у складі екіпажу морського вертольота Мі-14 від ракети російського винищувача.

За словами військового експерта Тараса Чмута, завдяки лідерству Бездая Україна зберегла морську авіацію під час окупації росією Криму.

17:20. У Нацгвардії назвали втрати під час війни

Понад півтисячі військовослужбовців Національної гвардії загинули під час війни росії проти України.

Начальник оперативного управління штабу Головного управління НГУ Олексій Надточій:

«На жаль, при виконанні завдань за цей період втрати особового складу Нацгвардії складають санітарні – 1697 військовослужбовців, безповоротні – 501 військовослужбовці».

У середині квітня президент Володимир Зеленський повідомляв, що за час повномасштабної війни загинуло від 2500 до 3000 українських військовослужбовців.

16:40. Подоляк: звільнимо Херсон, що б не вигадували окупанти

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що посібники окупантів у Херсонській області можуть закликати приєднати їх хоч до Марса, але насправді їм доведеться просити помилування після вироку суду:

«Єдине звернення, яке можуть готувати гауляйтери Херсонської області, – прохання про помилування після вироку суду.

Окупанти можуть просити приєднати їх хоч до Марса, хоч Юпітера. Українська армія звільнить Херсон, які б ігри слів не вигадували окупанти».

15:50. Десантники вразили Перуном російський вертоліт під Ізюмом

Зенітники 95-ї окремої десантно-штурмової бригад збили на Харківщині російський вертоліт Ка-52.

Військовий експерт Юрій Кочевенко: «Щойно зенітниками 95-ї бригади в районі Ізюму, з ПЗРК Перун, знищено ворожий вертоліт Ка-52.

Прес-центр командування ДШВ офіційно підтвердив 16-й збитий з початку повномасштабної війни Росії українськими десантниками ворожий гелікоптер:

«Сьогодні 11 травня в Харківській області підрозділом протиповітряної оборони 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України з ПЗРК Перун був збитий російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52».

15:00. У кремлі заявили, що Херсонщина має увійти до рф так, як Крим

Прес-секретар кремля дмітрій песков заявив, що приєднання окупованої Херсонської області має пройти «легітимно, як це було з Кримом»:

«Безумовно, бути чи не бути такому зверненню (про приєднання регіону до рф), мають вирішувати таки жителі Херсонської області – це перше. І визначати свою долю також мають мешканці Херсонської області.

Звичайно, це питання має бути чітко і ретельно вивірене та оцінене юристами та правовиками, бо, звичайно, подібні доленосні рішення повинні мати абсолютно чітке юридичне підґрунтя, юридичне обґрунтування, бути абсолютно легітимними, як це було з Кримом».

Призначені окупантами так звані влади Херсонської військово-цивільної адміністрації заявили, що проситимуть путі на включити Херсонську область до складу рф.

14:20. Маск про блокування інтернету в Україні: Starlink дає відсіч рф

Засновник SpaceX Ілон Маск заявив, що росіяни нарощують зусилля у кібервійні, зокрема, проти України, доки системі супутникового інтернету Starlink вдавалося протидіяти цьому:

«Поки що Starlink чинив опір російській кібервійні при спробах заглушити і зламати систему, але вони нарощують свої зусилля».

Так Маск відреагував на інформацію про те, що росія стояла за масовою кібератакою на супутникову мережу Інтернету, відключивши десятки тисяч модемів на початку російсько-української війни, про що повідомили 10 травня США, Великобританія, Канада, Естонія та Європейський Союз.

Цифровий напад на мережу KA-SAT Viasat стався саме тоді, коли російська бронетехніка рушила до України 24 лютого. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що кібератака мала на меті завадити українському командуванню реагувати на вторгнення – і ці дії були поширені на інші європейські країни.

13:30. Окупанти просять путіна включити Херсонську область до складу рф без референдуму

Призначені окупантами так звані влади Херсонської військово-цивільної адміністрації заявили, що проситимуть путіна включити Херсонську область до складу рф.

Колаборант Кирилл Стремоусов: «Місто Херсон – це росія, жодних ХНР (Херсонської народної республіки) на території Херсонської області створюватись не буде, референдумів не буде. Це буде один єдиний указ на підставі звернення керівництва Херсонської області до президента росії, і буде прохання ввести область до складу повноцінного регіону рф».

За словами ставленика Кремля, Херсонська область планує до кінця року повністю перейти під законодавство росії. А структура влади на Херсонщині нібито вибудовуватиметься за аналогією з російськими регіонами.

Колаборант додав, що банк для ходіння рубля в Херсонській області почне працювати до кінця травня, і в перспективі він буде інтегрований з російським Центробанком. Повідомляється також, що російські окупанти під час нападу змогли «повністю відрізати Україну від Азовського моря», а також поєднати території Херсонської та Запорізької областей із псевдореспублікою ДНР.

12:40. росіяни штурмують Азовсталь у Маріуполі

російські війська продовжують здійснювати авіанальоти та бомбардувати комбінат Азовсталь у заблокованому Маріуполі.

Полк Азов: «Минулої доби на територію заводу Азовсталь, яку захищають захисники Маріуполя, було здійснено 38 літаковильотів, у тому числі 4 вильотів стратегічних бомбардувальників.

Також не припиняє працювати ворожа ствольна артилерія, танки та інше. Противник не зупиняється у спробах захопити українську фортецю і продовжує щоденно здійснювати штурми за підтримки піхоти».

Офіцер управління розвідки з полку Азов Ілля Самойленко заявив, що його підрозділ не може здатися росіянам, бо має наказ тримати оборону Азовсталі в Маріуполі й порушити його не може.

11:30. ППО збила ракету біля Запоріжжя, її уламки зруйнували об'єкт

Над Запоріжжям сили протиповітряної оборони збили ракету, але від її уламків інфраструктурний об'єкт зазнав тяжких руйнувань, повідомили у військовій адміністрації.

Запорізька ОВА: «11 травня вранці ворог потрапив до Запоріжжя. Успішно відпрацювало наше ППО Сил оборони Запорізької області.

Ракета розірвалася над інфраструктурним об'єктом у населеному пункті біля обласного центру. Об'єкт зазнав тяжких руйнувань».

За попередньою інформацією, постраждалих немає.

10:00. Генштаб: окупанти втратили майже 1200 танків та 160 вертольотів

Російські окупанти у війні проти України вже втратили 1187 танків, 2856 броньованих машин та 160 вертольотів.

Дані Генштабу: загальні бойові втрати противника з 24.02 до 11.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 26350 (+350) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1187 (+17) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2856 (+48) од.
  • артилерійських систем – 528 (+9) од.
  • РСЗВ – 185 (+0) од.
  • засобів ППО – 87 (+0) од.
  • літаків – 199 (+0) од.
  • вертольотів – 160 (+2) од.
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 390 (+10)
  • крилатих ракет - 94 (+0)
  • кораблів/катерів – 12 (+0) од.
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1997 (+17) од.
  • спеціальної техніки – 41 (+0)

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися у Новопавлівському, Курахівському та Сєверодонецькому напрямках.

09:15. Розвідка Британії: росія намагається зміцнити свої позиції на острові Зміїний

росія продовжує зусилля щодо зміцнення свого гарнізону на захопленому острові Зміїний у Чорному морі, Україна успішно вразила російські засоби ППО та кораблі постачань.

У щоденному звіті британської розвідки сказано: «Бої продовжуються на острові Зміїний, і росія неодноразово намагалася зміцнити свій незахищений гарнізон, розташований там. Якщо росія зміцнить свої позиції на острові Зміїний за допомогою стратегічних крилатих ракет ППО та берегової оборони, вони можуть домінувати у північно-західній частині Чорного моря».

Також зазначається, що Україна успішно вразила російські засоби ППО та кораблі постачання за допомогою безпілотників Bayraktar. російські кораблі постачання мають мінімальний захист у західній частині Чорного моря після відступу російського флоту до Криму через втрату ракетного крейсера Москва.

08:30. Глава розвідки США: путін готується до затяжної війни

Розвідувальна спільнота США вважає, що війна путіна в Україні, ймовірно, стане більш непередбачуваною та ескалаційною в найближчі місяці (CNN, УП).

Директор національної розвідки Авріл Хейнс, виступаючи перед сенатським Комітетом збройних сил, Хейнс окреслила похмуру та невизначену картину наступного етапу путінського вторгнення. Вона сказала, що його наступний крок буде важко передбачити частково тому, що «путін стикається з невідповідністю між його амбіціями та поточним потенціалом звичайних озброєнь росії».

Хейнс сказала, що ситуація на місцях може «підвищити ймовірність того, що путін вживе більш рішучих заходів», включаючи «введення воєнного стану, переорієнтацію промислового виробництва або потенційно ескалацію воєнних дій». За її словами, розвідувальна спільнота не вірить, що путін застосує ядерну зброю, якщо не відчує, що є загроза існуванню росії.

Генерал-лейтенант Скотт Беррієр, голова Розвідувального управління Міністерства оборони, також окремо заявив, що США не очікують, що росія найближчим часом застосує тактичну чи бойову ядерну зброю.

07:55. Рекордна допомога: Палата представників США підтримала виділення Україні $40 млрд

Палата представників парламенту США проголосувала за додаткове виділення Україні 40 мільярдів доларів.

Президент Джо Байден раніше попередив, що кошти, щоб допомогти Києву відбити російське вторгнення, швидше за все, вичерпаються за кілька днів.

Результат голосування: 366–55 за надання допомоги Україні

Ймовірно Сенат розгляне пакет допомоги до кінця тижня.

Три дні тому Міністерство оборони Штатів повідомило про надання Україні допомоги з безпеки на суму до 150 млн доларів. До пакету допомоги входять: 25 тисяч 155-мм артилерійських снарядів; 3 протиартилерійські системи AN/TPQ-36; електронне обладнання для придушення перешкод; запчастини до техніки.

07:05. Українські військові поступово вибивають орків з-під Харкова

Українські військові звільнили від окупантів селище Питомник на північ від Харкова.

ЗСУ контролюють селище та продовжують відтискати російських окупантів до кордону з мордором.

06:55. Карта бойових дій

06:40. Ранкова зведення Генштабу ЗСУ

На 77-ту добу війни російська армія веде найбільш активні бойові дії на Слобожанському та Донецькому напрямках, намагається закріпитися на Криворізькому напрямку, а в Придністров'ї зберігає повну боєздатність своїх підрозділів.

05:20. Пентагон: армія рф відстає на 2 тижні від планів путіна

З початку вторгнення рф в Україну путіну не вдалося досягти жодної з основних цілей, а його військо відстає на два тижні від планів (Радіо Свобода, УП). Високопосадовець Міністерства оборони США на закритому брифінгу для журналістів 10 травня сказав:

«Він (путін) продовжує нарощувати сили та зазнавати втрат. Він продовжує бачити, що деякі його можливості зменшуються. Переважно йдеться про артилерійський бій. путін не досяг жодної з основних цілей. Маріуполь досі не захоплений. Опір Азовсталі продовжується.

Ми зараз оцінили, що він відстає на два тижні від того, на яких позиціях він хотів би бути на Донбасі та на півдні, і незрозуміло, як ситуація розвиватиметься. Будьте певні, що українці можуть захищати свою територію.

Нам незрозуміло, наскільки змінилися якісь стратегічні цілі путіна. Ми не знаємо, чи хоче він просто контролювати Донбас і оголосити перемогу, чи хоче використовувати цей контроль для подальших атак. У нас немає абсолютної впевненості у планах путіна».

04:40. російські губернатори масово складають повноваження через санкції

Відставки чотирьох губернаторів російських областей пов'язують із запровадженими проти росії санкціями (Reuters, УП).

Глави Томської, Саратовської, Кіровської областей, а також Марій Ел 10 травня заявили про складання повноважень, а голова Рязанської області наголосив, що не балотуватиметься на новий термін.

Вибори у всіх 5 областях заплановані на вересень. Хоча губернатори російських регіонів обираються, вони політично підпорядковані Кремлю. Деякі губернатори, які подали у відставку, представляють регіони, де правлячий блок Єдина росія набрав мало голосів на минулорічних парламентських виборах.

Ілля Гращенков, голова аналітичного центру Центру розвитку регіональної політики в Москві, заявив, що Кремль відмовляється від слабких губернаторів на тлі погіршення економічних перспектив, викликаних санкціями Заходу: «Економіка потребує реструктуризації, особливо в регіонах, де є значний економічний вплив Заходу. Цих губернаторів треба замінити молодшими та альтернативами».

03:30. У Німеччині заарештували розкішну яхту соратника путіна

У порту Гамбурга затримали яхту Luna, що належить мільярдеру Фархаду Ахмедову (Süddeutsche Zeitung). Вартість яхти, яка раніше належала Роману Абрамовичу, оцінюють у 400 млн євро. Їй заборонено залишати порт Гамбурґа.

Перед цим Федеральне управління німецької кримінальної поліції (BKA) з'ясовувало, чи російський олігарх Фархад Ахмедов справді стоїть за Ліхтенштейнським трастом, який формально вказаний власником розкішного судна. Після закінчення розгляду яхта кремлівського олігарха потрапила під закон про санкції.

Російський мільярдер Фархад Ахмедов родом з Азербайджану, він перебуває у списку санкцій ЄС з початку квітня. Колишній член ради федерації рф є соратником путіна.

02:40. Чекаємо на 200-й збитий літак. ППО знищила 4 безпілотники та гелікоптер

10 травня Протиповітряна оборона України знищила 5 цілей ворога.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Сьогодні вся країна з нетерпінням чекає на символічний 200-й літак російських окупантів. Вимушені визнати, поки що ні. Самі чекаємо, бо не залітають нацисти під пекельний вогонь нашого ЗРВ. Навіть повітряний парад скасували на перемогу. Бережуть московити техніку!

Сьогодні 10 травня протиповітряною обороною Сухопутних військ та Повітряних сил вражені чотири БПЛА Орлан-10 російських окупантів. А бригада десантно-штурмових військ Збройних сил України знищила ворожий гелікоптер Мі-24. Загалом – 5 повітряних цілей».

Авіація Повітряних сил на різних напрямках продовжує завдавати ворогу вогневих ударів з повітря, підтримуючи бойові дії наземних військ.

01:30. Зеленський просить не тиснути на ЗСУ очікуванням щоденних перемог

Президент Володимир Зеленський просить не чекати від Збройних сил щотижневих та щоденних перемог на полі бою:

«Збройні сили нашої держави забезпечили нам усім добрі новини із Харківської області, поступово відтісняють окупантів від Харкова.

Але хочу також закликати всіх наших людей, особливо тих, що у тилу, не поширювати надмірних емоцій. Не варто створювати таку атмосферу специфічного морального тиску, коли щотижня, навіть щодня очікуються перемоги.

Збройні сили України роблять все для визволення нашої землі та людей, для визволення всіх наших міст – Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Маріуполь та всіх інших».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 77-го дня війни, 11 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів
Футбол | 25 квітня 2024, 11:44 7
Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів

Екс-форвард «Динамо» та «Шахтаря» не планує залишатися у Бразилії

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.