Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 13 травня 2022, 08:10
48917
0

Герасимов усунутий. День 78. Китай наказав путіну зупинити війну

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 12 травня

| Оновлено 13 травня 2022, 08:10
48917
0
Герасимов усунутий. День 78. Китай наказав путіну зупинити війну
Йолкін

78-й день війни. 12 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 12 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:30. Нептуном підбитий руський воєнний корабель Всеволод Бобров

Українські військові підбили черговий руський воєнний корабель.

За даними Одеської ОВА, завдяки діям військових України судно «Всеволод Бобров» загорілося. Корабель прямував до острова Зміїний.

Судно перевозило на острів Зміїний підкріплення, зокрема зенітно-ракетні комплекси. Але не доїхало – було підбито українським Нептуном, після чого спалахнуло. Корабель зараз буксирують до Севастополя.

Як заявляли в міноборони рф, «Всеволод Бобров» має вдосконалені системи зв'язку і навігації, здатний ефективно виконувати завдання у складі угруповань кораблів ВМФ.

У ніч на четвер, 12 травня, корабель проекту 23120 йшов у напрямку острова Зміїний, і несподівано на ньому спалахнула пожежа. Швидше за все, хтось курив на палубі, жартують у соцмережах.

 

21:00. росія вже проти вступу України не лише до НАТО, а й до ЄС

Заступник постпреду рф при ООН Дмітрій Полянський заявив, що позиція росії щодо можливого вступу України до ЄС змінилася і стала схожою на позицію щодо вступу України до НАТО:

«Позиція росії щодо бажання Києва вступити до ЄС змінилася, тепер вона схожа на позицію щодо вступу України до НАТО».

На питання про те, в якому випадку росія може застосувати ядерну зброю, Полянський сказав: «Якщо ви загрожує ядерній державі, ви повинні враховувати всі варіанти».

Він також заявив, що як тільки Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО і підрозділи альянсу будуть там, ці території стануть можливою метою для військових рф.

20:30. Кремль намагається підготувати росіян до приєднання ОРДЛО

У Кремлі намагаються підготувати росіян до приєднання окупованих регіонів Донецької та Луганської області до своєї території та називають вулиці в рф на честь бойовиків Донбасу.

9 травня стало відомо, що в декількох регіонах Росії з'являться вулиці, названі на честь бойовиків так званої ДНР. Наприклад, у Грозному, Якутську та Омську будуть вулиці імені ватажка ОРДО Олександра Захарченка, убитого у 2018 році.

А Ростові-на-Дону, Владивостоку, Майкопі з'являться вулиці, названі на честь загиблого командира батальйону бойовиків ДНР Спарта Володимира Жоги.

Як з'ясували у ЗМІ, все це – частина стратегії, розробленої в адміністрації президента рф. Вона має підготувати громадську думку до приєднання ОРДЛО до росії.

Три джерела ЗМІ, близьких до АП, наголосили, що ці ініціативи розроблено в управлінні громадських проектів адміністрації президента під керівництвом Сергія Новікова. Сам задум належить заступнику Новікова Олексію Жаричу та його людям.

20:00. Рада ООН з прав людини розпочала розслідування злочинів рф в Україні

Рада ООН з прав людини у четвер проголосувала за початок розслідування можливих порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права російськими військами на звільнених територіях України.

Рада проголосувала за посилення контролю погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії, особливо з огляду на події у Маріуполі та кількох інших містах.

За проголосували 33 держави, 12 утрималися, 2 були проти – Китай та Еритрея.

19:30. Генштаб: окупанти безуспішно штурмують кілька міст на Донбасі

Російсько-загарбницька армія продовжує здійснювати штурмові дії за декількома напрямками Донбасу, але жодного успіху не має.

Вечірнє зведення Генерального штабу Збройних сил: Ворог намагається продовжувати повномасштабну збройну агресію проти України та не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

18:50. Верещук просить не заважати щодо Азовсталі: Дуже складні переговори

Віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук просить деяких політиків, журналістів та громадських діячів не коментувати спроби влади евакуювати з маріупольської Азовсталі поранених бійців:

«За дорученням президента ми ведемо дуже складні переговори щодо евакуації тяжко поранених бійців з Азовсталі в обмін на полонених росіян. На жаль, публічні коментарі деяких політиків, журналістів та громадських діячів про зміст переговорів не лише дезінформують та дезорієнтують суспільство, а й шкодять переговорному процесу.

Я дуже прошу. Йдеться життя людей. Утримайтеся від публічних коментарів про те, чого не знаєте. Якщо все вийде і ми витягнемо людей, потім робіть, що хочете. А зараз прошу бути відповідальними та не заважати. Закликаю всіх працювати серйозно, не пускатися у нереальні роздуми та заяви. Тільки реалістичність та тверезість думок та дій дасть результат».

Наразі українська сторона веде переговори лише про 38 важко поранених (лежачих) бійців. Працює покроково. Якщо вдасться обміняти 38 важких, рухатимемося далі. Немає жодних переговорів щодо обміну 500 чи 600 осіб, про що повідомляють деякі ЗМІ.

18:00. Ворог знову вдарив по Кременчуку: 4 прильоти в НПЗ

Російські окупанти вкотре здійснили бомбардування Кременчука. У нафтопереробний завод щонайменше 4 прильоти, всього було до 12 ударів.

Голова Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін: «4 прильоти знову з Кременчуцького НПЗ. Крім того, звуки вибухів були чутні в Полтавському районі.

Голова ОДА додав, що всього по Кременчуку вдарили від 8 до 12 російських ракет – НПЗ та інших об'єктів інфраструктури. Він також попередив, що лишається загроза нових ударів.

Подробиці подій Лунін пообіцяв розповісти пізніше та попросив місцевих жителів не залишати укриття.

17:20. Харківська область: окупанти хочуть зупинити просування захисників до кордону

Російські військові на Харківському напрямку намагаються не допустити просування ЗСУ до державного кордону.

Прес-секретар Міноборони Олександр Мотузяник на брифінгу сказав: «На Харківському напрямку підрозділи російської армії перегруповуються і намагаються запобігти подальшому просуванню наших військ у напрямку державного кордону України. З цією метою окупанти не припиняють вогневий вплив артилерією на підрозділи наших військ, щоб завдати шкоди живій силі, озброєнню та військовій техніці».

За даними Міноборни, ворог продовжує активні бойові дії у Східній операційній зоні, стріляє вздовж усієї лінії зіткнення та намагається бити у глибину оборони українських військ. Найбільша активність окупантів спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

16:30. Монумент Три сестри на кордоні України, Росії та Білорусі ліквідують

Почалася процедура з ліквідації монумента Три сестри в Сеньківці Чернігівської області, повідомили в ОВА.

Найближчим часом знімуть з обліку пам'ятник історії місцевого значення монумент у Сеньківці, присвячений дружбі народів України, Росії та Білорусі.

Документи надішлють Міністерству культури та інформаційної політики для подальшого зняття монумента з обліку. Після цього будівництво можна буде демонтувати.

Три Сестри (Монумент Дружби) – монумент на стику кордонів. Споруджений у серпні 1975 року на честь дружби трьох народів. Монумент створювали представники трьох суміжних областей – Чернігівської, Гомельської та Брянської.

16:05. Верховна Рада схвалила конфіскацію майна росіян та білорусів

Народні депутати схвалили конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб рф та рб. Перша версія законопроекту була ветована президентом. Після доопрацювання акта нардепи повторно його ухвалили.

Закон запроваджує новий вид санкції – стягнення до доходу держави активів, що належать фізичній чи юридичній особі, а також активів, якими така особа може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

Йдеться повне позбавлення майна, а чи не обмеження права розпоряджатися ним (як класичні санкції). Тому застосовуватися такий суворий захід буде лише у період дії правового режиму воєнного стану та стосується тих осіб, щодо яких попередньо вже було застосовано санкції у вигляді блокування активів.

Конфісковані активи будуть використані для посилення обороноздатності та відновлення України.

15:40. Авіаудар по Новгород-Сіверському: пошкоджено багато будівель, троє загиблих

Росіяни вночі завдали авіаудару по Новгород-Сіверському Чернігівській області, щонайменше троє загиблих.

Оперативне командування Північ: російськими військами було випущено кілька ракет по місцевій школі та інтернату.

Також отримали пошкодження адміністративні споруди: Новгород-Сіверська РДА, гуртожиток медичного коледжу, магазин та приватні будинки, що знаходилися неподалік епіцентру вибухів.

Внаслідок пригоди загинули 3 особи, 12 людей постраждали.

15:10. Генсек НАТО: вступ Фінляндії до Альянсу пройде швидко

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що членство Фінляндії зміцнить як альянс, так і саму країну (BBC, УП):

«Якщо Фінляндія вирішить подати заявку, її тепло приймуть до НАТО, а процес вступу пройде гладко та швидко.

Фінляндія є одним із найближчих партнерів НАТО, це зріла демократія, член Європейського Союзу і зробить важливий внесок у євроатлантичну безпеку».

12 травня президент Фінляндії Саулі Ніїністе та прем'єр-міністр Санна Марін офіційно оголосили про свою підтримку вступу країни до НАТО.

14:50. Окупанти відкинули можливість екстракції військових із Азовсталі

Ватажок угрупування ДНР деніс пушилін підтвердив, що російські сили продовжують спроби захоплення заводу Азовсталь у Маріуполі, а також відкинув можливість екстракції українських військовослужбовців звідти:

«Там уже все планомірно йде, все зрозуміло. Цивільних немає, тому наші підрозділи можуть з холодною головою, зі зрозумілими розрахунками можуть виводити цю ситуацію до логічного завершення.

Чому вони раптом вирішили, що на це мають звертати увагу на зовнішні сили? І щодо нас і щодо росії. Я говорю про ці всі напади про всякого роду екстракшени.

Послухайте, але ж це не екстрадиція. Вони намагаються дійти до почесної капітуляції. Але яка почесна капітуляція? Чому ми повинні цим шляхом піти? Вони повинні скласти зброю та піти під трибунал».

Екстракція – тактика переміщення персоналу (військових, цивільних) з ворожого середовища до безпечної зони в умовах, коли є загроза втрати контролю над територією та загибелі людей.

14:25. Рішення РНБО: Україна націоналізує доньки Сбербанку та ВЕБ.РФ

Рада національної безпеки та оборони вирішила націоналізувати корпоративні права українських доньок російських Ощадбанку та ВЕБ.РФ, на це дано 10 днів з моменту введення в дію указу Зеленського.

Так, йдеться про зареєстровані в Україні банки Міжнародний резервний банк (також - IR Bank, 100% статутного капіталу належить російському Ощадбанку) та Промінвестбанк (99,772644% акцій належить російській держкомпанії ВЕБ.РФ, або Внешекономбанк).

Окрім корпоративних прав Україна примусово вилучить фінансові активи, тобто. право вимоги боргу, ВЕБ.РФ до Промінвестбанку, Ощадбанку до МР Банку та обох дочок російських банків юридичним лицам.

Також вилучаються фінансові активи через кошти на накопичувальному та кореспондентському рахунках, ОВДП, депозитних сертифікатів НБУ. Для МР Банку вилучатимуть усі кошти, крім 3 млрд грн, які спрямують на задоволення потреб вкладників.

13:10. Швеція подасть заявку на вступ до НАТО 16 травня

Швеція може подати заявку до НАТО вже в понеділок, 16 травня, наступного дня після того, як правлячі соціал-демократи ухвалять рішення (УП, Expressen)

Уряд Швеції ухвалить рішення щодо вступу до НАТО на позачерговому засіданні уряду. Відразу після цього буде подано заявку. Проте офіційного запрошення на засідання ще не було, вона все ще на рівні планування.

Найближчими днями доведеться зробити кілька кроків щодо вступу Швеції до НАТО. У п'ятницю, 13 травня, свій звіт представить аналітична група, до якої входять усі парламентські партії. Він не матиме чіткого заклику до вступу до НАТО, але він дасть чіткий сигнал про те, як Швеції слід діяти.

У неділю, 15 травня, рада Соціал-демократичної партії на чолі з прем'єр-міністром Магдаленою Андерссон ухвалить рішення щодо цього питання. Зустріч пройде у Стокгольмі з обіду до вечора. Наступного дня у понеділок у парламенті відбудуться спеціальні дебати у зв'язку з доповіддю аналітичної групи. Після цього відбудеться засідання уряду.

12:20. медведєв загрожує, що постачання зброї Україні може перерости в ядерну війну

Накачування країнами НАТО України зброєю підвищують ймовірність переходу в повноцінну ядерну війну, заявив заступник глави радбезу рф дмітрій медведєв.

«На порядок денний щосили намагаються запровадити тезу про те, що росія лякає світ ядерним конфліктом. В умовах розв'язаної західними країнами proxy war з росією хочу гранично ясно ще раз артикулювати і так очевидні всім розумним людям речі.

Накачування країнами НАТО України зброєю, підготовка її військ до використання західної техніки, відправка найманців та проведення навчань країн Альянсу біля наших кордонів підвищують ймовірність прямого та відкритого конфлікту НАТО з росією.

Такий конфлікт завжди має ризик переходу в повноцінну ядерну війну. Це буде катастрофічним для всіх сценарієм. Раджу світовим лідерам думати про наслідки і не захлинутися слиною в русофобії».

11:40. Росіяни вдарили крилатою ракетою по Запоріжжю

12 травня близько 10:00 російські війська запустили крилату ракету по Запоріжжю, повідомила обласна державна адміністрація.

Не повідомляється, чи потрапила ракета, чи була збита ППО. За попередніми даними, горить приватна будівля. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

11:05. Керівники Фінляндії офіційно висловилися за вступ до НАТО

Президент Фінляндії Саулі Нііністе та прем'єр-міністр Санна Марін офіційно оголосили про свою підтримку вступу країни до НАТО, говориться у заяві на сайті президента Фінляндії.

Ніїністе і Марін нагадують, що навесні відбулася важлива дискусія щодо можливого членства Фінляндії в НАТО, оскільки потрібен час для формування внутрішньої позиції як у парламенті, так і в суспільстві загалом.

У заяві сказано: «Потрібен час для тісних міжнародних контактів як з НАТО, так і з країнами-членами, а також зі Швецією. Ми хотіли дати обговоренню необхідний простір.

Тепер, коли наближається час прийняття рішень, ми також висловлюємо нашу спільну позицію щодо депутатських груп та партій. Членство в НАТО посилило б безпеку Фінляндії. Як член НАТО Фінляндія зміцнить весь оборонний альянс. Фінляндія має терміново подати заявку на членство у НАТО».

10:30. Генштаб: російська армія втратила 191 систему залпового вогню та 161 вертоліт

З початку повномасштабної агресії проти України армія Росії вже втратила 26650 солдатів, 300 – тільки за минулу добу.

Дані Генштабу ЗСУ: загальні бойові втрати противника з 24.02 до 12.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 26650 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1195 (+8) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2873 (+17) од.,
  • артилерійських систем – 534 (+6) од.,
  • РСЗВ - 191 (+6) од.,
  • засоби ППО - 87(+0) од.,
  • літаків – 199 (+0) од.,
  • вертольотів – 161 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 398 (+8),
  • крилаті ракети – 94 (+0),
  • кораблі/катери - 13 (+1) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2019 (+22) од.,
  • спеціальна техніка – 41 (+0).

Зазначається, що найбільших втрат за минулу добу противник зазнав на Курахівському напрямку.

09:00. Санкції змушують рф використовувати чіпи з холодильників у військовій техніці

Введені США санкції змушують росію використовувати комп'ютерні чіпи від посудомийних машин та холодильників у деякій військовій техніці.

Міністр торгівлі США Джина Раймондо (Washington Post): «У нас є повідомлення від українців, що коли вони знаходять російську військову техніку на землі, вона заповнена напівпровідниками, які вони дістали з посудомийних машин та холодильників»

Раймондо виступила на слуханнях у Сенаті, наголосивши, що нещодавно вона зустрічалася з прем'єр-міністром України.

Експорт технологій із США в Росію скоротився майже на 70% з моменту введення санкцій наприкінці лютого, за словами Раймондо, чий департамент курирує експортний контроль, що становить більшу частину пакету санкцій. Три десятки інших країн прийняли аналогічні заборони на експорт, які також поширюються на білорусь.

08:20. Чернігівщина: росіяни вдарили з авіації по школах у Новгород-Сіверському

Росіяни завдали кілька авіаударів по школах у місті Новгород-Сіверський, є загиблі та поранені.

Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус: Як зазначається, пошкоджено й інші адміністративні будівлі та приватні будинки.

Наразі на місці події працюють рятувальники та медики.

07:10. Ранкове зведення Генштабу України

Противник веде активний наступ у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю території Донецької, Луганської та Херсонської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

06:20. Китай наказав путіну зупинити війну

Лідер Китаю надіслав сигнал путіну, коли сказав Макрону, що поважає територіальну цілісність України та хоче припинення вогню.

Китайський лідер Сі Цзіньпін під час телефонної розмови з французьким колегою Емманюелем Макроном заявив про свою повагу до територіальної цілісності, суверенітету України та необхідність припинення вогню. Про це йдеться у заяві Єлисейського палацу.

Президент Франції порушив питання драматичної ситуації, з якою наразі стикаються українські цивільні внаслідок російської агресії.

«Голови двох держав підтвердили свою прихильність до поваги територіальної цілісності та суверенітету України та погодилися з невідкладністю досягнення режиму припинення вогню. Необхідно також підтримувати всі зусилля, спрямовані на надання гуманітарної підтримки населенню України», – говориться на сайті президента Франції.

Лідери також обговорили ризик продовольчої кризи та ініціативи, запропоновані Францією. Макрон нагадав про очікування зняття Китаєм санкцій з Литви та закликав КНР підтримувати та проводити політику відкритості.

05:30. Голова генштабу рф Валерій Герасимов фактично усунутий

У генштабі рф відбуваються чистки, його начальник Валерій Герасимов фактично усунутий. Радник глави ОП Олексій Арестович розповів подробиці:

«У нас грандіозні зміни. У росії усувають керівництво генштабу. Чистки, зміщення та перестановки. За попередніми даними, Герасимов де-факто відсторонений, де-юре ще обіймає посаду. Наразі вирішується, давати йому час на виправлення чи ні. Це все потребує перевірки, можуть залишити, можуть дати ще шанс.

Також зміщений командувач 1-ї танкової армії, елітного російського з'єднання, на яку було зроблено основну ставку. На командувача заведено кримінальну справу, перекваліфікація можлива за статтею про держзраду.

Крім того, замінили заступника начальника генштабу, начальника головного оперативного управління, який відповідав за планування та бойове застосування. Також змінили командувача центральним військовим округом. Так Кремль видав оцінку своїм військовим».

04:20. росіяни можуть відновити наступ для захоплення всієї Херсонщини

російські сили можуть готуватися відновити наступ, щоб захопити всю Херсонську область найближчими днями, повідомив Інститут дослідження війни (ISW).

«росіяни намагаються зміцнити свої позиції на заході Херсонщини. Вони намагаються взяти під контроль Брускінське та Велику Олександрівку, щоб покращити своє тактичне становище на півдні. Ці населені пункти знаходяться біля херсонсько-миколаївського кордону та, ймовірно, дозволять російським військам вести наступальні дії у напрямку Миколаєва.

росія, швидше за все, створює умови для безпосереднього приєднання окупованих українських територій до рф, а не створення псевдореспублік. росія вздовж південної осі та в Донецькій та Луганській областях залишається у безвиході. Українські війська просунулися далі на північний схід від Харкова. Український контрнаступ на північ від Харкова змусив російські війська перейти до оборони та послабив артилерійський тиск на місто.

російські сили продовжували спроби оточити українські позиції в районі Сєверодонецьк-Рубіжне-Лисичанськ, але жодних підтверджених просувань не було. Повідомлялося про запеклі бої у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Білогорівці, Воєводівці, Нижньому, Тошківці та Оріховому. російські сили можуть розпочати новий наступ на Бахмут після захоплення Попасної, щоб забезпечити доступ до шосе на півночі до Слов'янська».

03:40. З початку війни в Запорізькій області викрали 271 особу

З 24 лютого росіяни викрали 271 особу на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Глава ОДА Запорізької області Олександр Старух: З початку війни станом на 11 травня 2022 року на тимчасово окупованих територіях підтверджено 271 випадок викрадення людей.

Як зазначається, у заручниках 118 осіб, звільнено – 153. За останній день звільнено ще двох українців.

02:30. У Києві загорівся кінотеатр

У Києві загорівся кінотеатр Тампере, який знаходиться на вулиці Героїв Севастополя в Солом'янському районі.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 78-го дня війни, 12 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(98)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС
Хокей | 24 квітня 2024, 20:03 4
9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС

У такій грі перевірити свій рівень точно не вдалося

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.