Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 14 травня 2022, 09:34
16071
0

Прихована могилізація рф. День 79. Австрія видала оркам жорсткий ультиматум

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 13 травня

| Оновлено 14 травня 2022, 09:34
16071
0
Прихована могилізація рф. День 79. Австрія видала оркам жорсткий ультиматум
Getty Images/Global Images Ukraine

79-й день війни. 13 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 13 травня

23:59. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Збили 200-й літак. Стільки авіації рф не втрачала ніколи»

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення до українського народу за підсумками 79-го дня війни.

«Сьогодні можемо відзвітувати вже про 200-й збитий російський військовий літак. Стільки авіації росія не втрачала в жодній війні за десятки та десятки років».

21:30. Буданов: путін серйозно хворий на рак, в рф вже готують держпереворот

Глава військової розвідки України Кирило Буданов розповів, що путін серйозно хворий на рак і в рф вже відбувається переворот з метою повалення путіна.

Глава української розвідки Кирило Буданов: «Війна з росією до середини серпня досягне переломного моменту та завершиться до кінця року. У росії вже відбувається переворот з метою повалення путіна, російський лідер серйозно хворий на рак. У путіна ще кілька важких захворювань. Путін знаходиться в поганому психоемоційному та фізіологічному стані.

Перелом буде у другій половині серпня. До кінця цього року буде завершено більшу частину активних бойових дій. В результаті ми відновимо українську владу на всіх наших теренах, які ми втратили, включаючи Донбас та Крим.

Європа бачить у росії велику загрозу. Вони бояться її агресії. Ми воюємо з росією 8 років і можемо сказати, що ця широко розрекламована російська міць – це міф. Вона не така сильна. Це орда людей зі зброєю. Тактика росії не змінилася, незважаючи на її просування на сході, і рф зазнає великих втрат. Не здивований невдачами росії у війні. Ми знаємо все про нашого ворога. Ми знаємо про їхні плани майже тоді, коли вони будуються».

Зазначається, що Буданов правильно передбачив, коли відбудеться російське вторгнення, коли інші в уряді України були публічно налаштовані скептично, і тепер він каже, що впевнений у передбаченні завершення війни.

20:00. Генштаб: окупанти штурмували Золоте та Камишеваху, але безуспішно

Зведення Генштабу ЗСУ: російські окупанти не припиняють вести наступальні дії у Східній операційній зоні, завдавати ракетних ударів по об'єктах промислової інфраструктури та обстрілювати цивільні об'єкти на території України.

19:40. Глава Пентагону вперше з початку війни поговорив із шойгу про Україну

Міністр оборони США Ллойд Остін уперше з початку російського вторгнення поговорив зі своїм російським колегою сергєєм шойгу.

Спікер Пентагону Джон Кірбі: «13 травня міністр оборони Ллойд Остін уперше з 18 лютого провів розмову із міністром оборони рф сергєєм шойгу. Остін закликав до негайного припинення вогню в Україні та наголосив на важливості підтримки ліній зв'язку».

У міністерстві оборони Росії повідомили, що шойгу та Остін обговорили актуальні питання міжнародної безпеки, включаючи ситуацію в Україні. Там також заявили, що розмова відбулася з ініціативи США.

Минулого місяця Остін заявив, що Вашингтон хоче побачити «росію ослабленою настільки, що вона не зможе робити те, що робила під час вторгнення в Україну».

19:00. Німеччина розглядає передачу Україні систем ППО IRIS-T SLM

Федеральна рада безпеки Німеччини розглядає питання можливої ​​передачі Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM (Bild).

Пропозиція від компанії DIEHL вже два тижні перебуває на розгляді ради безпеки, але поки що рішення не прийняте. За інформацією видання, якщо система ППО буде передана, вона може запрацювати в Україні з листопада.

Для використання системи потрібне навчання українських військових у Німеччині. Загалом Україна зацікавлена ​​у придбанні десяти таких систем. Вони можуть бути виготовлені протягом наступних трьох-чотирьох років.

Система IRIS-T SLM має дальність дії до 40 км та висоти до 20 км. За допомогою IRIS-T SLM можна збивати бойові літаки, вертольоти, крилаті ракети, реактивну артилерію, дрони, протирадіолокаційні ракети.

18:30. Зеленський наклав вето на закон про заборону символіки росії

Президент Володимир Зеленський наклав вето на закон про відповідальність за пропаганду символіки, що використовується збройними силами рф у війні проти України. 12 травня президент повернув документ до парламенту зі своїми пропозиціями.

Зеленський пропонує додати до законопроекту, що символіку вторгнення росії в Україну можна законно розміщувати в експозиціях музеїв, на тематичних виставках, у бібліотечних фондах, підручниках, у процесі наукової діяльності тощо.

Також президент пропонує, щоб використання символіки російського вторгнення було заборонено не лише партіям, а й громадським об'єднанням.

18:00. Кулеба до G7: Україні потрібні ракетні системи залпового вогню та авіація

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що ситуація з постачанням зброї Україні покращилася, однак потрібно забезпечити постійне постачання. Про це він сказав на полях зустрічі G7 у Німеччині, на яку запросили Україну та Молдову (УП).

«Востаннє на зустрічі G7 я просив про три речі: зброю, зброю та ще раз зброю. З того часу ситуація покращилася завдяки поставкам гаубиць зі США та деяких європейських країн.

Постачання мають продовжитися, щоб Україна мала всі кошти, щоб перемогти росію. Зокрема, Україна потребує ракетних систем залпового вогню. За його словами, ведуться переговори з представниками G7 щодо можливості надання цих систем.

Другий пробіл, який потрібно заповнити – це авіація. Це стало гучною історією за останні 2,5 місяці, і питання залишається невирішеним. Але на відміну від питання щодо РСЗВ, я не бачу негайного вирішення цієї проблеми. Кулеба закликав країни Групи семи до конфіскації російських активів та їхньої передачі Україні для відновлення».

17:30. Резніков: Україна переходить у фазу затяжної війни, західна зброя ще не все на фронті

Міністр оборони Олексій Резніков пояснив, що війна переходить у затяжну фазу, доки українські захисники на фронті не отримають критичну кількість важкого озброєння від західних партнерів:

«Багато наших співгромадян свідомо чи підсвідомо сприймали 9 травня як певний рубікон. Адже Кремль неодноразово демонстрував спрагу до божевілля на символізмі.

Інформаційний простір був насичений очікуваннями, що до цього дня чи цього дня станеться щось особливе. Таке, що визначить перебіг війни або підкаже час її завершення. Цей день минув. Багато хто зараз дещо розгублений і запитує – а що далі? Чого чекати? Як планувати своє життя?

На цьому тлі ми входимо до нової – довготривалої – фази війни. Щоб перемогти в ній, потрібно ретельно планувати ресурси, уникати помилок, проектувати нашу силу так, щоб ворог нарешті не витримав.

На нас чекають надзвичайно складні тижні. Скільки їх буде точно ніхто не скаже. У цей період ми триматимемо оборону переважно власними силами проти розлюченого від люті агресора. Поки важке іноземне озброєння врівноважить сили та забезпечить злам на користь України, мине час.

Зараз близько півтори тисячі українських військовослужбовців пройшли і проходять навчання з управління західним озброєнням, яке постачається в Україну. Згодом вони повернуться як інструктори, щоб навчати ширшу кількість захисників.

Військово-політичне керівництво України встановило собі стандарт забезпечувати близько 1 млн військовослужбовців для захисту держави, доки триває повномасштабна війна».

17:00. С павлинами поговори! лавров нахамив журналістам, не пустивши на брифінг

Міністр закордонних справ рф сергей лавров запропонував журналісту видання настоящее время поговорити з павлинами у відповідь на прохання про інтерв'ю.

На спробу журналіста задати питання лаврову, головний російський дипломат запропонував поговорити з павлинами. Інцидент стався в Душанбе, де проходило засідання Ради міністрів закордонних справ СНГ.

16:30. Зеленський: Україна не прийняла ідею Папи Римського щодо примирення з росією

Українське суспільство не сприйняло ідею Папи Римського Франциска, коли дві людини символічно разом несли український та російський прапори у Ватикані.

Президент України Володимир Зеленський заявив (Rai 1): «Я вам поясню, як наше суспільство на це реагує: коли Папа молиться за Україну, ми йому завжди вдячні. Коли він показував на прикладі двох людей, які несли український та російський прапори, що має бути дружба, ми не змогли це прийняти».

Президент пояснив це тим, що зараз в Україні таке ставлення до російського прапора, що його сприймають як символ загарбників: «Відбувся ментальний розкол, це вже не той прапор, який здіймається на змаганнях, на Олімпіадах. Сьогодні це прапор, із яким вони вбивали нас. І ми маємо цю асоціацію. Складно зрозуміти, коли це безпосередньо не стосується вас», – додав Зеленський.

Як відомо, у Страсну п'ятницю, 15 квітня, на одному з відрізків традиційної Хресної дороги в Римі хрест тримали українка та росіянка, символізуючи примирення двох народів.

16:00. Британія ввела санкції проти Аліни Кабаєвої, її бабусі та колишньої дружини путіна

Великобританія запровадила санкції проти колишньої дружини президента путіна, його двоюрідних братів та Аліни Кабаєвої, яку вважають теперішньою дружиною російського лідера (УП).

«Санкції вдарили по фінансовій мережі путіна, у тому числі по колишній дружині та двоюрідним братам – посиливши тиск на президента та його найближче оточення. Офіційні активи путіна скромні, а його спосіб життя фінансується клікою сім'ї, друзів та еліти», – йдеться у заяві.

В офіційних документах перераховані скромні активи президента путіна, у тому числі невелика квартира в Санкт-Петербурзі, дві радянські машини 1950-х років, трейлер та невеликий гараж. Насправді путін покладається на свою сім'ю, друзів дитинства та обрану еліту, які отримали вигоду з його правління і, у свою чергу, підтримують його спосіб життя.

До списку санкцій потрапили:

  • Аліна Кабаєва, яка стала головою ради директорів Національної медіагрупи, яка є найбільшою приватною російською медіакомпанією. Стверджується, що має близькі особисті стосунки з путіним, а раніше вона була депутатом Держдуми від путінської Єдиної росії.
  • Анна Зацепліна, бабуся Аліни Кабаєвої та соратниця Геннадія Тимченка, давнього соратника путіна (який перебуває під санкціями Британії з 22 лютого 2022 року), від якого вона, як повідомляється, отримала розкішну квартиру в Москві.
  • Людмила Очеретна, колишня перша леді росії і колишня дружина путіна. Після розлучення з путіним у 2014 році Очеретна здобула вигоду з пільгових ділових відносин із державними структурами.
  • Ігор Путін, двоюрідний брат президента путіна та російський бізнесмен, директор Міжнародного морського порту Печенга.
  • Міхаіл Путін, російський бізнесмен та родич президента. Він є заступником голови правління страхової компанії СОГАЗ та заступником голови правління Газпрому.
  • Роман Путін, двоюрідний брат, він відкрито заявляє про свої стосунки з путіним і зазначає, що цей сімейний зв'язок дозволив його компанії Путін Консалтинг допомагати іноземним інвесторам у росії.
  • Михайло Шеломов, власник російського бізнесу та двоюрідний брат путіна. Компанія Шеломова ТОВ Акцепт ділить співробітників із ТОВ Біном, фірмою, зареєстрованою як власник Палацу путіна. Шеломов через свою фірму ТОВ Акцепт також є акціонером банку росія, тісно пов'язаного з Кремлем і керованого ключовими помічниками путіна, на який Британія наклала санкції 22 лютого 2022 року.
  • Александр Плехов, близький друг путіна. Він отримав вигоду зі своїх відносин із путіним, а його компанія Vital Development Corporation отримала вигоду зі значного державного заступництва.
  • Михайло Клішин, виконавчий директор Банку росія, член Ради директорів СОГАЗ.
  • Володимир Колбін, син друга дитинства та ділового партнера путіна Петра Колбіна. Він отримував підтримку від уряду росії як генеральний директор ТОВ Геленджицький морський порт.
  • Юрій Шамалов, син Миколи Шамалова та брат колишнього зятя путіна Кирила Шамалова. Юрій входить до нової еліти дітей найближчих соратників путіна і швидко піднявся до президента Газфонду та члена ради директорів Газпромбанку.
  • Віктор Хмарін, російський юрист та бізнесмен, друг і родич путіна по шлюбу. Хмарин володів низкою підприємств, зокрема ТОВ Нафтопродуктсервіс, що працював у російському енергетичному секторі.

«Сьогоднішні санкції ізолюють членів сім'ї та фінансистів із найближчого оточення путіна, посилюючи тиск на путіна, оскільки він продовжує своє безглузде вторгнення в Україну», – йдеться у заяві уряду Британії.

15:30. Кучма, Ющенко та Порошенко закликали світ врятували людей з Азовсталі

Другий, третій та п'ятий президенти Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко звернулися до керівників країн світу, щоб допомогти врятувати життя цивільних та військових із території заводу Азовсталь у Маріуполі.

Три президенти: «Ми звертаємось до керівників країн світу. До держав-членів Європейського Союзу, США, Канади, Китаю, Туреччини та інших, а також до ООН.

Просимо всіма наявними дипломатичними ресурсами допомогти українській владі врятувати життя цивільних та військових українців, яких на території заводу Азовсталь росія за наказом путіна намагається знищити варварськими методами.

Така жорстокість рашистів, що шокує, позбавлена будь-якого військового сенсу. Місто Маріуполь практично повністю зруйноване російською армією, яка зараз намагається приховувати сліди своїх злочинів.

Надзвичайна мужність та героїзм українських воїнів-захисників міста вразили не лише Україну, а й увесь світ. Батальйон Азов, наші морпіхи, наші прикордонники вже увійшли в історію, бо їхній військовий подвиг безпрецедентний. І це наші національні герої, самовіддані, сміливі, патріотичні.

Але зараз уже не йдеться про рівний або нерівний бій. На виду всього світу відбувається спроба кривавої помсти та розправи росіян над тими, хто, хоч і перебуває в оточенні, але переміг їх силою духу та силою волі. Закликаємо кожного долучитися до того, щоб врятувати життя захисників».

Порошенко запропонував владі приєднатися до процесу переговорів щодо екстракції захисників Азовсталі разом із міжнародними та українськими представниками влади та особисто взяти участь у реалізації цієї процедури.

15:00. Президент України назвав умови, на яких готовий говорити із путіним

Президент України Володимир Зеленський готовий до переговорів з президентом росії путіним, але на умовах діалогу, а не ультиматумів (Rai 1):

«Я готовий говорити із путіним. Але лише з ним. Без його посередників. І за умов діалогу, а чи не за умов ультиматумів. Питання переговорів ускладнюється з кожним днем, оскільки щодня постають нові факти злочинів російських військових на звільнених територіях.

Сьогодні діалог неможливий без міцної позиції щодо дій росії. Усі об'єднані в тому, що потрібно відновити територіальну цілісність України, принаймні так мені кажуть європейські лідери, США, Канада тощо. Без міцної армії Україна та за столом переговорів буде не сильною, а нам потрібна ця сила.

Шлях, коли ми будемо за столом із келихом разом із росією, пройдений, це неможливо. Має бути прагматичний діалог і необхідне бажання росії».

14:30. Зеленський: путін не зможе зберегти обличчя, йому б зберегти державу

Президент України Володимир Зеленський вважає, що глава країни-агресора путін не зможе зберегти обличчя, однак йому потрібно зберегти росію (Rai 1):

«Я не думаю, що він зможе зберегти обличчя. І, щиро кажучи, я не думаю про те, що в майбутньому буде з цією людиною. Мені здається, що нам треба думати, що буде в майбутньому з росією.

Я як президент України насамперед думаю, що буде у нас. Але це наші сусіди, і в будь-якому разі після нас прийдуть інші президенти, змінюватимуться покоління. Ніхто нікуди не переїжджає, це наші землі, та між нами є межі. Ця війна зробила кордон як територіальним, але й історичним.

Зберегти обличчя? Йому потрібно, я вважаю, зберегти його державу. Зберегти країну, вони повинні зберегти те, що було побудовано ще до них 100–200 років тому».

13:20. Всю ніч тривали обстріл Азовсталі, окупанти штурмують будівлі заводу

Протягом усієї ночі 13 травня російські окупанти обстрілювали з артилерії та авіації територію Азовсталі, зараз триває штурм меткомбінату російської піхоти на бронетехніці (УП).

Заступник командира полку Азов Святослав Паламар (позивний Калина): «Всю ніч тривали обстріли. Авіаційні та артилерійські.

Триває штурм заводу за допомогою піхоти. Тобто піхота штурмує за допомогою бронетехніки та танків, артилерійських обстрілів».

12:40. Борель анонсував ще 500 млн євро від ЄС на військову допомогу Україні

Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель анонсував надання нового траншу військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро.

Перед зустріччю глав МЗС країн Групи семи в Німеччині він заявив, що зустріч буде зосереджена на тому, щоб забезпечити Україні ще більше того, що вже було надано: «Більше підтримки, зокрема, військової підтримки».

«Я оголошу, що ми як Європейський Союз надамо новий транш, ще 500 млн євро, щоб підтримати Україну у військовому плані. Таким чином, ця підтримка сягне 2 млрд євро загалом». Боррель уточнив, що ці 500 мільйонів буде витрачено на важке озброєння.

Також, за словами голови європейської дипломатії, на зустрічі обговорюватиметься посилення санкційного тиску на росію, ще більша її міжнародна ізоляція, протидія дезінформації про наслідки війни для цін на енергоносії та на їжу у світі.

12:00. Генштаб: росія втратила вже 200 літаків у війні

За даними Генштабу ЗСУ, з початку повномасштабної війни російська армія втратила майже 27 тисяч людей убитими та демілітаризувалася на 200 літаків.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 13.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 26900 (+250) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1205 (+10) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2900 (+27) од.,
  • артилерійських систем / artillery systems – 542 (+8) од.,
  • РСЗВ – 193 (+2) од.,
  • засоби ППО – 88(+1) од.,
  • літаків – 200 (+1) од [у звіті Повітряних сил за 12 травня не було збитого літака, очевидно, ГШ підтвердив ворожий літак, збитий раніше]
  • вертольотів – 162 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 405 (+7),
  • крилаті ракети – 95 (+1),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2042 (+23) од.,
  • спеціальна техніка – 41 (+0).

Зазначається, що найбільші втрати супротивника минулої доби спостерігалися на Курахівському напрямку.

11:40. Глава ГУР про важливість Зміїного: боротимемося за острів, скільки потрібно

Глава Головного управління розвідки Кирило Буданов запевнив, що Україна боротиметься за острів Зміїний стільки, скільки буде потрібно, оскільки це стратегічно важлива точка:

За словами Буданова, острів має стратегічне значення як для України, так і для російських окупантів, оскільки дозволяє контролювати надводну та певною мірою повітряну обстановку на півдні України. Також острів важливий з погляду можливості висадки росією тактичного морського десанту.

Буданов: «Той, хто контролює острів, може будь-якої миті заблокувати рух цивільних судів у всіх напрямках на південь України. Острів Зміїний – це територія України, і ми її деокупуватимемо і боротимемося за неї стільки, скільки нам потрібно.

Це стратегічно важлива точка, щоб відкрити торгові морські шляхи, завозити зброю та виключити будь-які можливі військові дії росії на території ПМР, з якої вони можуть атакувати західну частину України».

11:05. У Придністров'ї повідомляють про спроби підпалити нафтобазу та військкомат

Вранці 13 травня у невизнаному Придністров'ї невідомі кидали коктейлі із запалювальною сумішшю в будівлю нафтобази в Тирасполі та до місцевого військкомату, повідомляє так зване МВС ПМР.

Підконтрольні росії придністровські силовики повідомляють, що напад на нафтобазу стався приблизно о 04:15 ранку. Поруч із нею зупинився автомобіль, з якого вийшов невідомий чоловік і кинув у її бік запальну суміш.

Потім підпалити спробували військкомат – одна з пляшок від удару відлетіла на тротуар, друга застрягла у гратах вікна і почалася пожежа, її швидко загасили. За даними МВС ПМР, машина була на іноземних номерах, але якої саме країни, не повідомляється.

На території Придністров'я у зв'язку з цими інцидентами розпочали операцію з пошуку авто. При цьому в підконтрольному росії регіоні до 25 травня діє червоний рівень терористичної небезпеки.

10:30. Ворог ударив по передмісті Харкова, знищено гуманітарний центр

У ніч на 13 травня російські загарбники завдали ракетного удару по Дергачівському будинку культури, де зберігалася та видавалася гуманітарна допомога цивільному населенню.

Дергачівська міська рада: «Шановні мешканці! На жаль, сьогодні вночі окупанти довели свою справу до кінця і знищили ракетним ударом Дергачівський будинок культури, а заразом і наш гуманітарний штаб.

У зв'язку з цим сьогодні видачі гуманітарної допомоги не буде. Ми вирішуємо логістичні питання та обов'язково проінформуємо вас про подальші дії».

​10:00. Маріуполь: рф вранці розпочала наземну операцію, намагаючись захопити Азовсталь

Російські окупанти не залишають спроби захопити Азовсталь, вранці 13 травня загарбники намагаються прорватися на територію заводу.

У ранковому зведенні Генштаб констатує, що росія 12 травня продовжила завдавати артилерійських та авіаційних ударів по Маріуполі, при цьому основні зусилля, як і раніше, ворог концентрує на блокуванні підрозділів українських військ в районі заводу Азовсталь: «З огляду на заходи з евакуації місцевих жителів слід очікувати нарощування (росіянами) вогневого впливу найближчим часом».

Водночас радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що на Азовсталі окупанти під прикриттям обстрілів намагаються по землі прорватися всередину заводу. Він опублікував відповідне фото, на ньому видно як російські солдати висуваються на територію заводу.

09:40. Британська розвідка: російські війська намагаються прорватися до Слов'янська та Краматорська

Росія докладає значних зусиль у районі Ізюму та Сєверодонецька, намагаючись добитися прориву до Слов'янська та Краматорська.

У щоденному звіті британської розвідки сказано: «Першочерговим завданням на цьому напрямі є оточення українських сил у районі проведення Операції об'єднаних сил, відключення їх від підтримки чи підкріплення з боку частин на заході країни».

Також повідомляється, що українські сили успішно запобігли спробам російських військ перетнути річку на Донбасі. Фотографії свідчать, що при спробі перетнути Сіверський Донець на захід від Сєвєродонецька Росія втратила значну частину бронетехніки як мінімум однієї батальйонно-тактичної групи, а також розміщені там понтонні переправи.

«Форсування річки в умовах бойових дій – дуже ризиковий маневр, який свідчить про тиск на російських командирів, щоб вони досягли прогресу на Сході України», – говориться в повідомленні.

Зазначається, що російські війська не змогли досягти якихось значних успіхів, незважаючи на концентрацію сил у цьому районі після відведення та розміщення підрозділів із Київської та Чернігівської областей.

08:40. У рф не вистачає ресурсів для наступу в районі Ізюму

російські окупанти можуть відмовитися від спроб оточити українські війська вздовж лінії Ізюм – Слов'янськ – Дебальцеве через невдалий наступ. Сили, що залишилися, будуть перекинуті, щоб досягти хоч якогось успіху в напрямку Сєвєродонецька та Лисичанська.

Інститут вивчення війни (ISW): Станом на 12 травня російські війська, швидше за все, контролюють майже все Рубіжне та місто Воєводівка на північ від Сєверодонецька. Швидше за все, найближчими днями загарбники спробують розпочати наземний наступ на Сєвєродонецьк або його околиці.

Відносний успіх російських військ поблизу Сєвєродонецька у поєднанні з їхніми невдалими спробами просунутися вперед із боку Ізюма та помітним зниженням сили атак свідчать про те, що росія, можливо, відмовляється від Ізюмської осі.

У ISW додають, що дані про просування російських військ у Попасній на північ, у бік Сєверодонецьк – Лисичанськ, а не на схід до траси Слов'янськ – Дебальцеве, підтверджують цю гіпотезу:

«Неясно, чи зможуть російські сили оточити, не кажучи вже про те, щоб захопити, Сєвєродонецьк та Лисичанськ, навіть якщо росіяни зосередять свої зусилля на цій значно меншій меті. Протягом цієї війни російські наступи завмирали щоразу, коли вони стикалися із забудованими територіями. І навряд чи ці райони стануть винятком.

Нові повідомлення про деморалізацію та відмову вести бойові дії серед російських підрозділів свідчать про те, що ефективна бойова міць російських військ на сході залишається низькою і може знизитись ще більше. Більше того, якщо росіяни припинять просування з Ізюму, українські війська зможуть зосередити свої зусилля на обороні Сєвєродонецька – Лисичанська або, у гіршому для росії випадку, на прориві російського оточення до взяття під контроль цих населених пунктів.

Український контрнаступ навколо Харкова також змушує російське командування робити важкий вибір. Міністерство оборони Великобританії повідомляє, що російські війська, відведені від Харкова, були перекинуті на Рубіжне та Сєверодонецьк».

08:00. Австрія несподівано висунула росії газовий ультиматум!

Австрійська влада висунула рф газовий ультиматум. Відень пригрозив забрати у Газпрому сховища у Зальцбурзі.

Канцлер Австрії Карл Нехаммер повідомив: «Якщо російський Газпром не заповнить наші найбільші сховища газу (Haidach у Зальцбурзі), то ми у нього їх заберемо для інших постачальників. Австрія має підготуватися до прямого втручання там, де це потрібно, хоч я й не прихильник націоналізації».

Підземне газове сховище Haidach знаходиться у Зальцбурзі на місці виснаженого родовища. Воно може вмістити 2,4 млрд кубічних метрів газу і зараз належить російському Газпрому, проте пустує.

Раніше канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що Австрія поки що не може відмовитися від російського газу, це відбудеться, ймовірно, через кілька років. А президент Австрії Александер Ван дер Беллен закликав до швидкого зменшення залежності від російського газу.

Нагадаємо, 27 квітня Відень відмовився платити росії рублями за газ, як того вимагали у кремлі через санкції та заборону постачати євро та долари в росії.

07:20. У рф змінюють законодавство щодо призову: прихована могилізація розпочалася

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що в рф розглядаються зміни законодавства щодо призову.

«Зараз розглядаються зміни законодавства щодо призову в росії. По-перше, розглядаються зміни щодо можливості призову не лише 2 рази на рік, а будь-якої миті, коли це буде потрібно, а, по-друге, щодо підвищення відповідальності за ухилення від проходження військової служби. Люди масово намагаються не потрапити на війну в Україні.

Зараз росія проводить приховану мобілізацію, і вона йде двома шляхами. Перше – це фактична мобілізація, а друге – використання резервістів. В них це називається БАРС, тобто бойовий армійський резерв країни, тобто це по суті резервісти, яких короткострокові контракти залучають до виконання бойових дій. Ці факти абсолютно підтверджені, ми маємо полонених, які були залучені за цією системою.

Зараз у росії значний брак бойової техніки, і вони розконсервують техніку з баз резервування. Ця техніка там стоїть із 60-х, 70-х, 80-х років. Вона лише умовно може називатися бойовою технікою».

За даними ГУР Міноборони, у росії продовжуються спроби проводити так звану приховану мобілізацію – проводиться активна агітаційна кампанія, а також направлення до зони бойових дій випускників та курсантів військових училищ. росіяни призовного віку негативно ставляться до перспективи мобілізації.

06:45. Ворог стягує артилерію до Брянської області для обстрілів Чернігівщини

Генштаб ЗСУ: росія перекидає до прикордонних районів Брянської області додаткові підрозділи артилерії для нарощування провокаційних обстрілів прикордонних населених пунктів Чернігівської області.

05:00. У Харківській області росіяни розстрілювали цивільних із танка

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін повідомив, що у Харківській області російські військові розстрілювали цивільних із танка:

«В одному із сіл Харківщини поліцейські встановили факт того, що російські військовослужбовці, вдумайтеся, відкрили вогонь по цивільних жителях із танка.

Тому говорити про будь-які моральні рамках російських військових не доводиться. Це вже друга справа, яку передали до суду».

04:20. Південь: ЗСУ завдали за добу понад 100 ударів по ворожих позиціях

На захисті південних рубежів України військові за добу завдали понад 100 ударів по ворожих позиціях, знищили 57 російських загарбників та 60 одиниць російської техніки.

ОК Південь: На Херсонщині окупанти усвідомили, що потрапили до законодавчої пастки із псевдо-референдумом та включенням області до складу росії.

І поки колаборанти від фейкової влади вишукують способи узаконити незаконне, на вулицях тимчасово окупованого Херсона з'являються українські прапори як свідчення того, що населення не сприймає нав'язані ворогом символи, владу, спосіб життя.

На Миколаївщині ворог продовжував варити артилерійським та ракетно-залповим вогнем. Вражаючи об'єкти промисловості, міської та приміської інфраструктури, ворог у тому числі чинить психологічний тиск на мирних жителів населених пунктів, намагаючись їх змусити російський світ замість страху перед обстрілами».

Ракетно-артилерійськими підрозділами та авіацією ЗСУ протягом доби завдано понад 100 ударів по позиціях ворога. Загальні втрати склали: 57 загарбників, 60 одиниць броньованої та 3 – автомобільної техніки.

03:30. Верещук: евакуацію з Азовсталі почнуть із тяжкопоранених

Віце-прем'єр-міністр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що ведуться переговори за посередництва Туреччини щодо евакуації військових з Азовсталі:

«Ми розпочали новий раунд переговорів навколо дорожньої карти спецоперації. Починаємо з важко поранених. Є Червоний Хрест, вони сьогодні (12 травня) зустрічаються із росіянами. Провели з ними (МКЧХ), а також з ООН, переговори та дали їм мандат.

Ми хочемо, щоб було підписано документ: як саме відбуватиметься евакуація з Азовсталі, готуємось до підписання. Посередником у поточному раунді переговорів погодилася виступити Туреччина. Спецоперація матиме кілька етапів. Перший з них – евакуація тяжко поранених.

На Азовсталі перебувають бійці батальйону Азов, солдати та офіцери ЗСУ, Національної поліції, прикордонники. Всі вони потребують порятунку. 12 травня представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста зустрічалися в рф для узгодження цього етапу спецоперації з евакуації з Азовсталі.

Українські бійці, які тримають оборону на Азовсталі, повідомляли, що на території заводу перебувають майже 600 поранених військових, проте з кожним днем ​​обстрілу збільшується кількість загиблих та поранених.

03:00. У рф заявили, що готові відкрити коридори на територію іноземних держав

У рф заявили, що готові відкрити коридори для евакуації цивільних осіб на територію підконтрольну українській владі та в іноземні держави.

Міжвідомчий координаційний штаб рф: «російська федерація готова в найкоротші терміни розгорнути додаткові коридори на будь-яких інших напрямах та забезпечити безпечну евакуацію цивільних осіб як у росію, так і в райони, підконтрольні київській владі, а також на території інших іноземних держав».

При цьому окупанти заявляють, що вже депортували в рф понад 1,2 млн українців. Російські загарбники повідомляють, що відкривають щодня так звані гумкоридори на харківському, луганському, донецькому та кримському напрямах у бік росії.

Також росіяни запевняють, що дотримуються режимів тиші на погоджених маршрутах з евакуації. В той же час, у повідомленні координаційного штабу рф немає згадок про фільтраційні табори для українців».

02:30. росіян знову розбили у Білогорівці: знищено близько 70 одиниць техніки

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що 12 травня ЗСУ в черговий раз знищили понтонні переправи росіян через Сіверський Донець, ліквідували особовий склад та техніку ворога.

«Наша нова Чорнобаївка – це Білогорівка, де окупанти намагаються перекинути понтонні переправи, перекинути техніку та особовий склад. Там унікальна ситуація, вони як барани лізуть в ті самі місця.

Наші ЗСУ розбивають понтонні переправи, техніку та особовий склад. Там уже просто десятки одиниць і БТРів і танків, і вантажівок валяються. Це вже неозброєним оком можна побачити».

Білогорівка – це пекло для росіян. Там вдалося знищити близько 70 одиниць техніки та ліквідувати десятки окупантів.

12 травня окупанти весь день намагаються прорватися у Камишевасі та Рубіжному, але безуспішно. Тривають бої за Воєводівку. Крім того, на Луганщині нацгвардійці збили російський вертоліт Ка-52».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 79-го дня війни, 13 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 22
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова
Футбол | 22 квітня 2024, 09:27 3
ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова

Колишній тренер «Шахтаря» відзначився благородним вчинком

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.