Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 травня 2022, 01:17
11803
0

Хворий путін на рак. День 80. У рф оточення фюрера готує держпереворот

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 14 травня

| Оновлено 16 травня 2022, 01:17
11803
0
Хворий путін на рак. День 80. У рф оточення фюрера готує держпереворот
Йолкін

80-й день війни. 14 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 14 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

21:30. Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект щодо заборони проросійських політичних партій.

Законопроект №7172-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій було зареєстровано у парламенті 28 березня. Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні 3 травня, за це проголосували 330 депутатів.

6 травня документ було направлено на підпис президенту. Зеленський повернув закон зі своїм підписом 14 травня. Ініціатива набуде чинності з дня, що настає після його опублікування.

Таким чином заборонені партії, діяльність яких спрямована на виправдання, підтримку або заперечення збройної агресії Росії проти України, уславлення, виправдання дій та бездіяльності осіб, які вчиняли або вчиняють збройну агресію проти України, а також називати представників окупаційної адміністрації рф повстанцями, ополченцями та вежами. т.п.

20:10. В Одесі на узбережжі винесло ворожу міну, планується підрив

На узбережжі Одеси винесло ворожу морську міну, на неділю заплановано її підрив на місці.

Голова Одеської ОВА Максим Марченко: «Сьогодні в результаті шторму на узбережжі Одеси винесло ворожу морську міну.

Не маючи можливості знешкодити її іншим способом, нашим сапером ухвалено рішення підірвати міну на місці. Підрив заплановано на завтра».

Марченко попросив громадян не пересуватися пляжами.

19:20. Генштаб: Окупанти продовжують наступ на сході, проводять штурмові дії

Росіяни продовжують ведення наступальних дій у Східній операційній зоні, найбільша активність окупантів зберігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Генеральний штаб ЗСУ: Противник продовжує ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Агресор надає вогневий вплив вздовж усієї лінії зіткнення та в глибині оборони наших військ. Найбільша активність окупантів зберігається на Слобожанському та Донецькому напрямках».

18:30. Евакуаційну колону з Маріуполя пропустили у бік Запоріжжя

Велику колону від 500 до 1000 автомобілів з Маріуполя, що перебувала на окупаційному пункті пропуску понад 3 дні, нарешті пропустили у бік Запоріжжя.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: Велику колону автомобілів з маріупольцями (від 500 до 1000 автомобілів), які чекали на перепустку більше трьох днів, нарешті пропустили в Запоріжжі.

Люди, які залишили окупований Маріуполь, розповідали, що, перш ніж дістатися території вільної України, їм довелося пройти десятки російських пунктів пропуску.

Крім того, українці проходять фільтрацію, де окупанти їх залякують, перевіряють телефони та пропонують поїхати до росії. Очевидці розповідають, що окупанти вихваляються вбивствами цивільних під час цієї перевірки.

Після евакуації з Азовсталі росіяни розлучили малолітню дівчинку із мамою. Вона нібито не пройшла фільтрації. Також часто окупанти викрадають українців, а потім обмінюють цивільних на російських солдатів.

18:00. Нова президент Угорщини засудила агресію путіна та підтримала вступ України до ЄС

Нова президент Угорщини Каталіна Новак під час церемонії інавгурації у суботу озвучила позицію щодо війни росії проти України (УП)

Новак назвала 10 пунктів, у яких викладено позицію щодо російського вторгнення та ставлення до України:

  • Ми засуджуємо путінську агресію, збройний напад на суверенну державу.
  • Ми назавжди скажемо немає всіх зусиль відновити Радянський Союз.
  • Ми, угорці, хочемо миру тут та у сусідніх країнах, ми хочемо миру, а не війни.
  • Ми вимагаємо розслідування та покарання військових злочинів.
  • Ми не нейтральні, ми на боці безневинних жертв та правди. Ми виконуємо свої зобов'язання в рамках ЄС та НАТО, але якщо цього захочуть угорські інтереси, ми скажемо ні.
  • За жодних обставин ми не хочемо відмовлятися від свого суверенітету, за який неодноразово боролися і постійно розвиваємо наші оборонні сили.
  • Ми підтримуємо вступ України до ЄС.
  • Ми готові жертвувати заради миру і не перешкоджатимемо допомоги наших союзників, але ми не погодимося на рішення, які вимагають від угорців більше жертв, ніж збитки, які вони завдають російському агресору.
  • Ми раді бути посередником між війною.
  • Ми наполягаємо на забезпеченні прав угорців, які проживають в Україні як раніше, так і зараз.

44-річна Новак стала першою жінкою-президентом Угорщини, а також наймолодшим президентом з усіх країн Євросоюзу. Вона замінила на посади Яноша Адера, який пішов з посади після завершення другого терміну.

16:55 Азов: Ворог продовжує штурм Азовсталі, захисники стримують росіян

Російські окупанти продовжують скидати на захисників Маріуполя авіабомби, застосовують важку артилерію, танки та велику кількість піхоти для штурму Азовсталі.

Полк Азов повідомив: «Ворог продовжує штурм території заводу Азовсталь.

Протягом усього 80-го дня повномасштабного вторгнення країни-агресора окупант скидає на захисників Маріуполя авіабомби, задіяє важку артилерію та танки. Застосовує велику кількість піхоти для спроб штурму українських позицій.

Незважаючи на вкрай критичну ситуацію, захисники, докладаючи надлюдських зусиль, відображають спроби прорвати позиції захисників та стримують війська супротивника».

15:40. Арку Дружби народів у Києві перейменували

Київрада 14 травня ухвалила рішення про декомунізацію назви арки Дружби народів, тепер це Арка Свободи українського народу. Окрім арки перейменували ще десятки пам'ятників.

Мер Києва Віталій Кличко: «Також депутати затвердили перелік понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які потрібно прибрати з вулиць та споруд столиці, та передати до музею тоталітаризму.

Щодо перейменувань, це – резонансна тема. Ми почули і думки, і побажання киян, критику. Тому, щоб не ухвалювати поспішних рішень, залучаємо спеціалістів інститутів академії наук України, інституту національної пам'яті та інших установ для завершення процесу найменувань.

Сьогодні є запит українського суспільства прибрати з карти Києва назви, пов'язані з росією. Але нові назви мають жити десятки, а то й сотні років. Тому процес найменувань має бути швидким, але обґрунтованим».

Кличко повідомив, що рейтингове голосування щодо перейменування столичних об'єктів Київрада продовжило до 19 червня. Проходитиме голосування в мобільному додатку Київ цифровий.

Арка дружби народів – відкрита у рамках святкування 1500-річчя Києва та 60-річчя створення СРСР у 1982 році. Офіційна назва монумента за радянських часів: Монумент на відзначення возз'єднання України з росією.

15:00. G7 обіцяє ізолювати росію та дати Україні скільки потрібно зброї

Міністри закордонних справ країн Групи семи пообіцяли посилити економічну та політичну ізоляцію росії, продовжити постачання зброї Україні та працювати над зменшенням глобальної нестачі продовольства, спричиненої війною (УП, Reuters).

Після зустрічі на курорті Вайссенхаус на Балтійському морі топ-дипломати з Великобританії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії, США та Європейського Союзу також пообіцяли продовжувати військову та оборонну допомогу Україні, скільки буде потрібно.

Вони також пообіцяли боротися з російською дезінформацією, спрямованою на те, щоб звинуватити Захід у проблемах постачання продовольства по всьому світу через економічні санкції проти Москви, і закликали Китай не допомагати Москві та не виправдовувати війну росії.

Міністри вважають, що ключем до посилення тиску на росію є заборона або поетапна відмова від закупівлі російської нафти країнами-членами ЄС, які, як очікується, наступного тижня досягнуть угоди з цього питання, навіть якщо Угорщина й надалі виступатиме проти цього.

14:20. Синегубов: На Ізюмському напрямку ЗСУ перейшли у контрнаступ

На Ізюмському напрямку у Харківській області українські захисники перейшли у контрнаступ.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов: «Найгарячішою точкою у нас залишається Ізюмський напрямок. Там наші Збройні сили перейшли у контрнаступ.

Ворог за деякими напрямками відступає – це результат характеру наших Збройних Сил. Ворог сконцентрував багато техніки та велику кількість живої сили на Ізюмському напрямку»

13:30. У росії загрожують Фінляндії та Швеції ядерним ударом

Глава Роскосмосу Дмітрій Рогозін пожартував про удар стратегічним ракетним комплексом по Фінляндії та Швеції у разі їхнього вступу до НАТО:

«Росія не має ворожих намірів щодо Фінляндії та Швеції, заявив заступник глави МЗС РФ Александр Грушко.

У Сармата стосовно країн НАТО теж немає упередженого ставлення та ворожих намірів. Просто така робота».

РС-28 Сармат – російський стратегічний ракетний комплекс шахтного базування п'ятого покоління з важкою багатоступінчастою міжконтинентальною рідинною балістичною ракетою.

12:50. Україна домовляється про евакуацію 60 людей з Азовсталі

Україна веде переговори про евакуацію 60 людей із Азовсталі у Маріуполі.

Віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції ВОТ Ірина Верещук: «Сьогодні ведуться переговори щодо звільнення 60 людей з Азовсталі.

Там кілька сотень поранених, їх треба рятувати насамперед, бо стосовно всіх одразу росіяни не погоджуються. Отже, спочатку важко поранені та медики, їх насправді 60 людей».

12:00. Генштаб: Окупанти втратили вже понад 550 артилерійських систем

Російські війська під час війни в України вже втратили 1218 танків та 551 артсистему.

Генштаб. Втрати росіян орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 27200 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1218 (+13) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2934 (+34) од.,
  • артилерійських систем – 551 (+9) од.,
  • РСЗВ - 195 (+2) од.,
  • засобів ППО – 88 (+0) од.,
  • літаків/aircraft – 200 (+0) од.,
  • вертольотів – 163 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 411 (+6),
  • крилатих ракет - 95 (+0),
  • кораблів/катерів - 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн-2059 (+17) од.,
  • спеціальної техніки – 42 (+1).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Слов'янському та Бахмутському напрямку.

11:00. росіяни обстріляли ракетами прикордонні райони Сумщини

російські війська обстріляли прикордонні райони Сумщини некерованими авіаційними ракетами.

Ввечері 14 травня військовослужбовці Держприкордонслужби зафіксували на околиці одного із прикордонних сіл Шосткинського району 5 розривів.

Обстеживши місце влучання, з'ясувалося, що вогонь вівся некерованими авіаційними ракетами. Їхні фрагменти були виявлені на землі. Постраждалих немає.

10:20. Луганська область: росіяни знищують по 50 будинків щодня

Російські загарбники щодня знищують близько 50 будинків на Луганщині.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «Понад 50 будинків зруйнували росіяни в населених пунктах Горської та Попаснянської громад, у Лисичанську потрапили до будівлі заводу. Приблизно таку кількість житла у цих громадах ми втрачаємо щодня.

Слідом за містом Попасна росіяни знищують і прилеглі населені пункти, адже їм потрібна виключно територія, а не люди та їхні будинки. Половину з 30 обстрілів 13 травня було зафіксовано саме в цьому районі.

Зокрема, вранці 13 травня було щонайменше 5 зруйнованих будинків у Троїцькому, 5 – у Вікторівці, 11 – у Камишевасі. Вдень 5 – у Новозванівці, 5 – у Врубівці, 10 – у Золотому. А ближче до вечора – по 5 у Тошковці та Катеринівці.

Протягом дня отримали пошкодження 7 багатоповерхівок у Сєвєродонецьку та 1 у Рубіжному, де також зруйновано два приватні будинки. У Лисичанську внаслідок артилерійського обстрілу росіян постраждала адмінбудівля заводу гумових технічних виробів».

10:00. Над Бєлгородською областю знову чули хлопки

Над Бєлгородською областю рф знову чули хлопки - звуки, схожі на вибухи (BBC).

Зокрема, такі звуки було чути у місті Строітель за 20 км від Бєлгорода. На відео, опублікованих у соцмережах, видно спалахи в нічному небі. Повідомлень російської влади з цього приводу поки що немає.

09:40. Україна відстояла Харків, росіяни вирішили повністю залишити позиції

Російські військові, можливо, вирішили повністю залишити свої позиції довкола Харкова.

Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW) пишуть: таким чином Україна, схоже, виграла битву за Харків, українські сили не дозволили російським військам оточити місто, не кажучи вже про захоплення.

09:10. Буданов: путін серйозно хворий на рак, в рф вже готують держпереворот

Глава військової розвідки України Кирило Буданов розповів, що путін серйозно хворий на рак і в рф вже відбувається переворот з метою повалення путіна.

Глава української розвідки Кирило Буданов: «Війна з росією до середини серпня досягне переломного моменту та завершиться до кінця року. У росії вже відбувається переворот з метою повалення путіна, російський лідер серйозно хворий на рак. У путіна ще кілька важких захворювань. Путін знаходиться в поганому психоемоційному та фізіологічному стані.

Перелом буде у другій половині серпня. До кінця цього року буде завершено більшу частину активних бойових дій. В результаті ми відновимо українську владу на всіх наших теренах, які ми втратили, включаючи Донбас та Крим.

Європа бачить у росії велику загрозу. Вони бояться її агресії. Ми воюємо з росією 8 років і можемо сказати, що ця широко розрекламована російська міць – це міф. Вона не така сильна. Це орда людей зі зброєю. Тактика росії не змінилася, незважаючи на її просування на сході, і рф зазнає великих втрат. Не здивований невдачами росії у війні. Ми знаємо все про нашого ворога. Ми знаємо про їхні плани майже тоді, коли вони будуються».

Зазначається, що Буданов правильно передбачив, коли відбудеться російське вторгнення, коли інші в уряді України були публічно налаштовані скептично, і тепер він каже, що впевнений у передбаченні завершення війни.

08:00. Ранкове зведення Генштабу ЗСУ

Підрозділи протиповітряної оборони за добу збили три безпілотники типу Орлан-10.

07:10. В Азові розповіли про втрати окупантів у Маріуполі: мінус 6 тисяч росіян

Бійці полку Азов у ​​Маріуполі знищили близько 6 тисяч російських військових, зокрема одного генерала, повідомив заступник командира полку Азов, капітан Святослав Паламар під час Київського безпекового форуму.

Також знищено 78 танків, понад 100 одиниць бронетехніки. Зазначається, що ворог переважав за кількістю людей та зброєю. Угруповання налічувало близько 14 тисяч людей, у тому числі бойовиків ПВК Вагнера.

Паламар: «Нашому гарнізону вдалося знищити близько 6 тисяч одиниць ворожої сили, зокрема, одного генерала. Це близько 78 танків. Це понад 100 одиниць бронетехніки. Це за підтвердженими даними. Є ще, звичайно, багато непідтверджених даних, на які ми не спиратимемося».

06:40. Волонтери та ЗСУ випустили гральні карти з російськими військовими злочинцями

Волонтери розвідувального співтовариства InformNapalm та військове керівництво України випустили дві колоди карт із військовими злочинцями рф та російськими політиками та пропагандистами, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Як зазначається, у 2002 році Центральне командування армії США випустило список розшукуваних військових злочинців у вигляді колоди карт, граючи в які військові США запам'ятовували свої цілі. 2022 року InformNapalm продовжили цю традицію.

05:55. У Пентагоні назвали дату, до якої критично важливо ухвалити закон про нову допомогу Україні

Щоб не допустити паузи у наданні Україні військової допомоги, Сенат має схвалити закон про виділення Україні 40 млрд до 19 травня (CNN, УП).

Таку заяву зробив спікер Пентагону Джон Кірбі: «19 травня – це день, коли ми справді, без додаткових повноважень, починаємо втрачати можливості здійснювати постачання. Це почне впливати на нашу здатність безперебійно надавати допомогу.

Ми хотіли б отримати схвалення додаткових повноважень до третього тижня цього місяця, щоб продовжувати безперебійний потік поставок на Україну, тому, очевидно, ми продовжуємо закликати Сенат діяти якнайшвидше, щоб ми не дочекалися кінця травня, так і не отримавши жодних додаткових повноважень, на які можна спертися».

Нагадаємо, Джо Байден закликав Конгрес діяти швидко, щоб він міг підписати законопроект до того, як поточна оборонна допомога для України закінчиться пізніше у травні. Закон про надання Україні допомоги на $40 млрд було схвалено Палатою представників 11 травня.

13 травня лідери демократів та республіканців намагалися домовитися про прискорене ухвалення цього законопроекту в Сенаті. Ці зусилля були блоковані сенатором-республіканцем Рендом Полом, який вимагає включити до законопроекту норму про призначення спеціального федерального наглядового органу, який би стежив за використанням цих коштів.

04:20. Зеленський: ще шість населених пунктів звільнили українські бійці

На 79-й день війни українські захисники звільнили ще 6 населених пунктів – усього їх вже 1015, заявив президент України Володимир Зеленський:

«Продовжуємо відновлювати деокуповані території України. Станом на сьогоднішній день деокуповано вже 1015 населених пунктів. Плюс шість за минулу добу. Повертаємо туди електроенергію, водопостачання, зв'язок, транспорт, соціальні послуги. Це важливо».

Президент запевнив, що влада пам'ятає про кожне місто та кожну громаду, які ще перебувають в окупації: Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь та всі міста та містечки Донбасу: «Звільнення Харківської області доводить, що ми нікого не залишимо ворогові», – заявив Зеленський.

Президент також повідомив, що відзначив державними нагородами ще 212 військовослужбовців Збройних Сил України.

03:30. Гайдай: росіяни майже захопили Рубіжне, але Білогорівка увійде до історії

Голова Луганської області Сергій Гайдай заявив, що російські війська майже взяли під контроль місто Рубіжне, в той же час у Білогорівці зазнають все більших втрат, через що цілий батальйон росіян вже відмовився йти в наступ.

«Рубіжне, на жаль, вони контролюють майже все – але ті околиці, які захищають наші нацгвардійці, вони ніяк третій місяць пройти не можуть. Ситуація у самому Рубіжному складна: води немає, газу немає. Єдине, чим пишаються орки, що вони «відкрили» нашу лікарню, яка стояла закритою.

Йдуть потужні бої на кордоні з Донецькою областю, росіяни намагаються перекрити трасу з боку Попасної та Білогорівки. Білогорівка – це вже буде історія, притча у язицех. Чорнобаївка іноді за деякими напрямками, напевно, відпочиває.

Тому що така впертість, тупість, я не знаю, що це, щоб так у лобову лізти, ставити понтони в тому самому місці, де вже розбили майже 90 одиниць важкої техніки, де купу спалили орків, де потопили якусь туру. Якась гондола у них була – ми її Підмосков'ям називаємо, тому що на Москву вона не тягне, вертоліт збили. Там просто жах – а вони все одно намагаються це зробити.

Після перехоплень ми розуміємо, що просто цілий батальйон відмовився йти в наступ, бо вони бачать, що відбувається. Зараз наші хлопці починають артилерією відпрацьовувати той бік (Сіверського Дінця), на якому вони намагалися закріпитися.

І на підступах до Сєвєродонецька вони кажуть, що взяли Воєводівку, вони так її взяли, що зайти в неї не можуть, бо чомусь гинуть. І намагаються зробити прорив у напрямі Гірського із боку Нижнього. російські військові – як таргани, лізуть із усіх щілин. Через Луганську область за добу пройшло близько 2,5 тисячі одиниць техніки.

Я не знаю, кого вони туди садитимуть кермувати. Багато людей у ​​них відмовляються йти у наступ, але вони привозять якихось із Чувашії, Юрги. Це реально якісь місцеві добровольці – напевно, вони взагалі не мають що їсти, тому вони погоджуються їхати просто на смерть».

02:30. Захисники 9 разів зривали переправу окупантів через Сіверський Донець

Десантники 80-ї окремої десантно-штурмової бригади 9 разів зривали спроби російських окупантів переправитися через річку Сіверський Донець – захисники знищували понтони та ворожу техніку.

80-та окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ: «При спробі ворожих сил налагодити понтонну переправу і форсувати річку на східному напрямку артилерія 80 окремої десантно-штурмової бригади в черговий раз нанесла потужні удари по ворогові, внаслідок яких було знищено понтони та зірвано 9 спроб переправи».

Артилеристи-десантники знищили щонайменше 73 одиниць техніки. Зокрема, танки Т-72, ​​БМП, БМД, бронетранспортери, вантажні автомобілі та іншу спецтехніку.

Незважаючи на серйозні втрати, ворог зумів прорватися та переправити на інший берег частину своїх сил, закріпившись на північній околиці одного з населених пунктів. Але у хід вступили штурмові підрозділи 80-ї бригади.

Запеклі тяжкі бої тривали близько 2 діб. Внаслідок боїв ЗСУ знищили цілу батальйонно-тактичну групу російських загарбників.

23:59. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Збили 200-й літак. Стільки авіації рф не втрачала ніколи»

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення до українського народу за підсумками 79-го дня війни.

«Сьогодні можемо відзвітувати вже про 200-й збитий російський військовий літак. Стільки авіації росія не втрачала в жодній війні за десятки та десятки років».

00:00. Початок 80-го дня війни, 14 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 0
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 18:58 0
«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна

Джуд Беллінгем відзначив феноменальну гру українського воротаря

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.