Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 травня 2022, 12:42
13115
1

Їх душить жаба. День 81. Орки вдарили ракетами по Україні після Євробачення

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 15 травня

| Оновлено 16 травня 2022, 12:42
13115
1
Їх душить жаба. День 81. Орки вдарили ракетами по Україні після Євробачення
Getty Images/Global Images Ukraine

81-й день війни. 15 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 15 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

21:30. У Донецькій області рф за день убила 3 ​​і поранила 13 цивільних

В результаті військових дій рф в Донецькій області в неділю, 15 травня, загинули 3 мирні жителі, ще 13 отримали поранення.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: «За 15 травня росіяни вбили 3 мирних жителів Донецької області: 2 у Дробишевому та 1 у Торецьку. Ще 13 людей отримали поранення.

Уточнено інформацію про 3 цивільних, загиблих раніше: 2 у Сіверську та 1 у Вільному Полі. Крім того, в Бахмуті медичну допомогу було надано 3 цивільним, які були поранені в Луганській області.

При цьому неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. Сьогодні дуже спекотний день і велика кількість поранених. Ворог обстрілює як міста на лінії фронту, так і віддалені від неї».

20:00. Генштаб: РФ готовить для відправки в Україну до 2500 резервістів

Росія планує направити на війну в Україну до 2500 резервістів, які проходять підготовку на полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях.

Зведення Генштабу ЗСУ: «Командування збройних сил рф намагається комплектувати і поповнювати втрати своїх військ за рахунок резервістів. На полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях здійснюється підготовка до 2,5 тисяч резервістів. Їх планується направити на територію України для участі у війні».

19:40. Правляча партія Швеції підтримала вступ країни до НАТО

Соціал-демократична партія Швеції підтримала вступ своєї країни до Альянсу.

У заяві, розміщеній на сайті партії, сказано: «На своєму засіданні сьогодні, 15 травня 2022 року, правління партії соціал-демократів вирішило, що партія працюватиме над тим, щоб Швеція подала заявку на членство в НАТО».

Одночасно уточнюється: Швеція у разі схвалення заявки НАТО має висловити односторонні застереження щодо розміщення ядерної зброї та постійних баз на своїй території.

Напередодні повідомлялося, що Швеція має намір офіційно подати заявку на вступ до НАТО 17 травня.

19:00. Столтенберг: Україна здатна виграти війну з рф

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна здатна перемогти у війні проти агресії росії. Таку заяву Столтенберг зробив під час неформальної зустрічі глав МЗС країн-членів НАТО у Берліні (CNN, УП).

При цьому сам Столтенберг брав участь у цій зустрічі лише дистанційно, оскільки напередодні захворів на COVID-19.

Генсек НАТО переконаний: «Україна може виграти цю війну, адже рф не змогла взяти Київ, відступає від Харкова, й їх великий наступ у Донбасі зупинилося. Україна може виграти цю війну. Українці мужньо захищають свою батьківщину».

18:20. НАТО змінить статус росії на безпосередню загрозу

НАТО у новому стратегічному документі позначить росію як безпосередню загрозу (Bloomberg, УП).

Як зазначається, нова стратегічна концепція має бути затверджена на саміті НАТО у Мадриді 28–30 червня. Нею Альянс керуватиметься протягом наступного десятиліття. При цьому чинна стратегія НАТО, прийнята ще в 2010 році, містить норми про необхідність стратегічного партнерства з росією.

При цьому НАТО передбачає можливість у майбутньому відновити нормальні відносини з росією, якщо Москва змінить свою поведінку, зазначив співрозмовник Bloomberg. Також, за його даними, нова стратегія також містить згадки про можливість допомоги сусіднім країнам, які можуть зазнати агресії.

17:30. Евакуаційний автомобіль із дітьми потрапив під обстріл росіян

15 травня із Сєверодонецька Луганської області змогли вивезти 10 людей, а дорогою автомобіль потрапив під обстріл російських військ.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Вивезли 10 людей, з них чотири дитини та двоє маломобільних. У Сєвєродонецьку росіяни лякають населення та руйнують будинки. Охочих поїхати більше».

Патрульні поліцейські змогли забрати 10 людей, автомобіль потрапив під обстріл. На щастя, без постраждалих, швидко проскочили. Гайдай наголосив, що люди у безпеці.

16:50. Внаслідок обстрілів лікарні у Сєвєродонецьку 9 людей поранено

Російські окупанти обстріляли лікарню в Сєвєродонецьку 14 травня, внаслідок чого 9 людей поранено.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що загалом росіяни здійснили 11 атак по місту протягом 14 травня.

На відео, яке розповсюдив Гайдай, видно зруйнований вхід, фасад та розбите скло лікарні.

16:00. Швеція також подасть заявку до НАТО у вівторок, 17 травня

Уряд Швеції змінив внутрішні плани і має намір офіційно подати заявку на вступ до НАТО 17 травня (Svenska Dagbladet, УП).

За даними видання, є план процесу, за яким офіційний лист із заявкою Швеції про приєднання до Північно-Атлантичного Альянсу буде передано у вівторок, 17 травня, в Брюсселі генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу (або його представникам, якщо Столтенберг, який залишається в самоізоляції з підтвердженим коронавірусом, ще не повернеться до роботи).

Це рішення не оприлюднюється офіційно через те, що правляча соціал-демократична партія, де також є противники членства, ще не завершила внутрішню дискусію. Втім, оскільки скептики НАТО залишилися в меншості, очікується, що в неділю, 15 травня ввечері, чиновники оголосять про схвалення курсу на Альянс.

Раніше Фінляндія офіційно оголосила, що подасть заявку до НАТО, вона також планує зробити це у вівторок, 17 травня. Очікується, що юридичний процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО також буде пришвидшений.

15:20. ППО збила ракету, що летіла у бік Кропивницького

Сили протиповітряної оборони в ніч проти 15 травня збили російську ракету в Кіровоградській області.

Голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович у Facebook: «Ніч із сиренами. У громадах ситуація спокійна та контрольована.

Над ранок в Олександрійському районі силами ППО збито ракету, яка летіла у напрямку Кропивницького!»

Протиповітряна оборона також знищила дві ракети ворога на підльоті до Львівщини.

14:30. Офіційно: Фінляндія оголосила, що подасть заявку на вступ до НАТО

Президент та прем'єр-міністр Фінляндії оголосили, що Фінляндію подає заявку про приєднання до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Президент Саулі Ніїністе зробив офіційне оголошення про це фінською, шведською та англійською мовами: «Це історичний день», – заявив президент [УП, Yle]

Також на прес-конференції виступили міністр оборони та міністр закордонних справ Фінляндії, яка щойно повернулася із зустрічі з главами МЗС усіх держав Альянсу. Після цієї зустрічі в Альянсі заявили, що турецьке вето на вступ Фінляндії та Швеції буде подолано.

Парламент збереться для розгляду цього питання у понеділок, 16 травня, є більшість голосів на підтримку рішення. Після цього президент та уряд мають запустити процес подання заявки, яка буде передана до Альянсу, ймовірно, вже у вівторок, 17 травня.

13:40. Останні переговори крейсера Москва: Дві пробоїни, ляже на бік

Оперативне командування Південь опублікувало переговори з крейсера Москва під час краху флагмана Чорноморського флоту рф протягом місяця тому.

ОК Південь: «Запис переговорів крейсера Москва: кричить про два попадання, крени на бік, необхідність порятунку екіпажу».

Зв'язковий повідомляє буксиру про позаштатну ситуацію на кораблі: «Москва-1 – дві пробоїни, гвинт став, закопався, ляже на бік».

Чоловік кричить, що є пробоїна нижче за ватерлінію, корабель має крен 30 градусів. Він повідомляє, що немає ходу для зближення з буксирами. «Проводимо посильний порятунок екіпажу», – говорили на крейсері Москва.

12:50. ППО знищила дві російські ракети на підльоті до Львівщини

росія ймовірно завдала ракетного удару по Львівщині з підводних човнів, українська протиповітряна оборона знищила 2 ракети ворога.

Прес-центр повітряного командування Захід: Вранці 15 травня з акваторії Чорного моря рашисти завдали кількох ракетних ударів у Львівській області з метою знищення об'єктів критичної інфраструктури. Запуск крилатих ракет здійснювався приблизно з підводних човнів».

Підрозділи зенітних ракетних військ повітряного командування Захід знищили 2 крилаті ракети окупантів. російські війська завдали ракетного удару по об'єкту військової інфраструктури на Львівщині. 4 ракети ворога влучили (і повністю зруйнували) в об'єкт військової інфраструктури в Яворівському районі, неподалік кордону з Польщею.

12:00 Армія РФ втратила в Україні 1220 танків та 555 артилерійських систем

З початку повномасштабної війни російська армія втратила в Україні 27400 солдатів та 1220 танків.

Дані Генштабу ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 15.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 27400 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1220 (+2) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2958 (+24) од.,
  • артилерійських систем – 555 (+4) од.,
  • РСЗВ – 195 (+0) од.
  • засоби ППО – 89 (+1) од.,
  • літаків – 200 (+0) од.,
  • вертольотів – 164 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 416 (+5),
  • крилаті ракети – 95 (+0),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2087 (+28) од.,
  • спеціальна техніка – 42 (+0).

Найбільші втрати супротивника минулої доби спостерігалися на Авдіївському та Курахівському напрямах.

11:00. До Харкова вже повертаються щодня по 2 тисячі осіб

Люди, які виїхали з Харкова після початку війни, починають повертатися в місто, розповів голова ОВА Олег Синегубов:

«До міста Харкова люди повертаються. Ми вчора спілкувалися з керівництвом Укрзалізниці, вони додають необхідні вагони до поїздів, які прямують до Харкова зі Львівського напрямку.

У нас приблизно кожен день зараз повертається близько 2 тисяч людей, і це число щодня зростає. Ми маємо вирішувати проблеми з житлом. У метрополітені зараз проживають 4,5 тисячі людей. Ми маємо забезпечити хоча б тимчасове житло, аби налагоджувати інфраструктуру».

10:10. Росіяни скинули на Азовсталь запальні або фосфорні бомби

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомляє, що російські військові застосували проти захисників на Азовсталі чи запальні снаряди, чи фосфорні бомби:

«Маріуполь. Азовсталь. Знову – з неба, моря, землі. Вчора окупанти вперше застосували проти Захисників Маріуполя запальні чи фосфорні бомби (висновок залишимо фахівцям).

Самі окупанти стверджують, що було застосовано запальні снаряди 9М22С з термітними шарами. Температура горіння близько 2–2,5 тисячі градусів за Цельсієм. Горіння зупинити майже неможливо».

09:00. Вночі російські ракети вдарили по військовому об'єкту в Львівській області

російські війська завдали ракетного удару по об'єкту військової інфраструктури у Львівській області.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький: «15 травня близько 04:30 був ракетний удар по одному з об'єктів військової інфраструктури. Станом на цей момент інформації про загиблих та травмованих немає. Наявність та характер руйнувань уточнюється».

Згодом Козицький уточнив, що 4 ракети ворога потрапили (і повністю зруйнували) в об'єкт військової інфраструктури в Яворівському районі, неподалік кордону з Польщею.

У ніч проти 15 травня повітряні тривоги вперше з 9 травня оголошувалися на заході України.

08:10. Орки вдарили по Дніпропетровській області з Ураганів

У ніч проти 15 травня російські війська обстріляли Широківську громаду у Криворізькому районі Дніпропетровської області, з РСЗВ Ураган.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «Ніч знову з тривогою.  Опівночі ворог двічі обстріляв Широківську громаду у Криворізькому районі. Били з Ураганів. Влучили між селами. Ніхто не постраждав».

Вранці на Дніпропетровщині знову оголосили повітряну тривогу. На світанку 14 травня армія рф також обстрілювала з Ураганів Широківську громаду. Люди не постраждали, у кількох будинках вибило шибки.

07:30. Розвідка Британії: рф не зможе наступати протягом 30 днів, втрачено третину зібраної армії

Наступ росії на Донбасі втратив темп і не зможе відновитися як мінімум протягом місяця, а системні проблеми продовжують наростати, говориться в публічному зведенні британської військової розвідки від 15 травня (УП).

Міноборони Британії констатує, що за останній місяць, незважаючи на незначні початкові досягнення, росія не змогла захопити значну територію України, і при цьому армія рф зберігає стабільно високий рівень виснаження.

«На сьогодні росія, ймовірно, втратила третину сухопутних бойових сил, які вона зібрала у лютому (для нападу на Україну)», – констатує Міноборони Британії. Таких високих оцінок російських бойових втрат досі не звучали. Також військове відомство очікує, що затримки майже напевно посилюватимуться через втрату військом рф мостового обладнання та безпілотників.

«Протягом усього конфлікту їм не вистачало російського мостового обладнання, що сповільнювало та обмежувало наступальний маневр. російські БПЛА, які мають життєво важливе значення для тактичної поінформованості та управління артилерією, виявилися вразливими для українського ППО», – констатують британці.

Крім того, дії російських збройних сил дедалі більше обмежені постійно низьким бойовим духом і зниженням боєздатності підрозділів, яке неможливо швидко замінити: «У нинішніх умовах рф навряд чи буде здатна різко збільшити темпи просування по Україні протягом наступних 30 днів», – констатує військова розвідка Великобританії.

06:45. Зведення Генштабу: ворог перегруповується і веде наступ на 4 напрямках

Загарбники продовжують вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому, Авдіївському та Курахівському напрямках, вживають заходів щодо перегрупування своїх підрозділів.

Генштаб ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні.

05:30. Колишній британський розвідник: путін серйозно хворий

Колишній британський шпигун Крістофер Стіл, який написав досьє на Дональда Трампа і ймовірне втручання росії у виборчу кампанію в США в 2016 році, заявив, що путін серйозно хворий:

«З того, що ми чуємо від джерел у росії та інших країнах, путін насправді досить серйозно хворий».

Крістофер Стіл, який керував відділом з питань росії в MI6 в Лондоні з 2006 по 2009 роки і працював там у 1990-х роках, сказав, що хвороба путіна – елемент того, що відбувається в Україні.

Його коментар з'явився після того, як глава військової розвідки України Кирило Буданов також заявив, що російський лідер серйозно хворий на рак і що в росії готується переворот для його усунення.

Розмови про здоров'я путіна продовжуються кілька років й посилилися після того, як він наказав про вторгнення в Україну.

04:40. Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Проведемо Євробачення-2023 у Маріуполі»

Президент України Володимир Зеленський відреагував на перемогу українського гурту Kalush Orchestra у Євробаченні-2022.

«Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу! Наступного року Україна прийматиме Євробачення. Втретє у своїй історії. І вірю – не востаннє.

Ми зробимо все, щоб одного разу учасників та гостей Євробачення приймав український Маріуполь. Вільний, мирний, відбудований!

Дякую за перемогу Kalush Orchestra та всім, хто віддав за нас свої голоси! Впевнений, що не за горами наш переможний акорд у битві з ворогом».

Гурт Kalush Orchestra посів перше місце та приніс третю в історії перемогу України в Євробаченні.

03:30. Українська ППО розпочала третю сотню збитих російських літаків

Протиповітряна оборона України ліквідувала 201 літак російських загарбників і знищила ще 7 повітряних цілей противника.

Представник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «14 травня зенітні ракетні війська Повітряних сил розпакували третю сотню збитих літаків російських окупантів. Близько 18-ї вечора, у Харківській області, у глибині ворожої території збитий 201-й винищувач окупантів. Тип встановлюється.

Також протиповітряною обороною Сухопутних військ та Повітряних сил збито 7 ворожих безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня.

Авіація Повітряних сил продовжує виконувати завдання у повітряному просторі України, завдає ракетно-бомбових ударів по позиціях окупаційних військ, зокрема, знищено взводний опорний пункт, КНП роти, 10 броньованих машин та десятки рашистів».

Таким чином, за добу вражено 8 повітряних цілей: 1 літак (Су-30/Су-34), 7 БпЛА (ОТР). Плюс – взводний опорний пункт, командно-наглядовий пункт роти, 10 броньованих машин, близько 30 окупантів».

02:40. Гайдай: росіяни знову готуються переправлятися через Сіверський Донець

Голова Луганської області Сергій Гайдай заявив, що, незважаючи на помилки та розгром від ЗСУ, російські війська знову готуються переправлятися через Сіверський Донець:

«Рашисти готуються знову переправлятися через річку Сіверський Донець у Білогорівці. Деякі ідіоти зрозуміли, чому їх туди надсилають і цілий батальйон відмовився йти в атаку, але незабаром підтягнеться свіжачок. 2,5 тисяч одиниць важкої техніки вже йдуть у наш бік з раніше окупованих територій. Чекаємо на чергову підводну серію в Білогорівці.

В області готуються до двох великих наслідків росіян на Сєверодонецьк та прориву на трасу Лисичанськ – Бахмут з ​​боку Попасної та Білогорівки. З Попасної масово вивозять українців на раніше окуповані території, щоб мобілізувати та змусити воювати проти України».

02:00. Український гурт Kalush Orchestra виграв Євробачення 2022!

Український гурт Kalush Orchestra виграв музичний конкурс Євробачення 2022.

Фронтмен українського гурту Kalush Orchestra Олег Псюк після виконання композиції у фіналі пісенного конкурсу Євробачення закликав врятувати захисників Маріуполя, які знаходяться на заводі Азовсталь.

«Я прошу всіх вас: будь ласка, допоможіть українському Маріуполю, допоможіть Азовсталі прямо зараз», – сказав Олег Псюк.

За правилами, наступний концерт приймає країна-переможець попереднього. Якщо за рік виграємо війну, Євробачення 2023 відбудеться в Україні!

В України вже 3 перемоги на Євробаченні: Руслана (2004), Джамала (2016), Калуш (2022).

Getty Images/Global Images Ukraine

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський: «Ситуація на Донеччині залишається дуже важкою. російські війська й досі намагаються показати хоч якусь перемогу. На 80-й день повномасштабного вторгнення це виглядає особливо шалено. Але вони не припиняють усі ці спроби.

Дякую кожному, хто тримає оборону і наближає її для Донбасу, Приазов'я та Херсона. Те, що зараз відбувається на Харківщині – крок за кроком змушуємо окупантів піти з нашої землі. Примусимо піти з українського моря».

00:00. Початок 81-го дня війни, 15 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як поводитися з росіянами? Правила для українських атлетів на Олімпіаду
Олімпійські ігри | 17 квітня 2024, 16:40 2
Як поводитися з росіянами? Правила для українських атлетів на Олімпіаду

Правила для олімпійців озвучив Гутцайт

Омбудсмен просить Шевченка вжити заходів щодо члена своєї команди
Футбол | 19 квітня 2024, 14:23 11
Омбудсмен просить Шевченка вжити заходів щодо члена своєї команди

Скандал за участі Олександра Шевченка та Євгенії Сагайдак отримав продовження

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
romeoboss
Треба було і нашим зробити так мовити ответку вдарити по "Червоной площі" або по "Курантам" щоб знали що як
вони бахнуть то і в біг іх держави теж щось прилетить обовязкого. Триматись "Ми 🇺🇦"!