Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 17 травня 2022, 09:07
6335
2

Південна небезпека. День 82. На берег Одещини винесло російські міни

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 16 травня

| Оновлено 17 травня 2022, 09:07
6335
2
Південна небезпека. День 82. На берег Одещини винесло російські міни
Одеська ОВА

82-й день війни. 16 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 16 травня

23:59. Володимир Зеленський: українські герої порібні живими

23:30. Заява ЗСУ. Півсотні поранених бійців Азовсталі доставлено до Новоазовська

У Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон у Маріуполі виконав поставлене бойове завдання, командирам підрозділів віддано наказ зберегти життя особового складу.

«Гарнізон Маріуполь виконав поставлене бойове завдання. Вищим військовим командуванням було наказано командирам підрозділів, що перебувають на Азовсталі, зберегти життя особового складу. Йде операція із порятунку заблокованих на території заводу захисників України».

У понеділок почалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Вони доставлені до медичного закладу в Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. Заходи з порятунку захисників, що залишаються на території Азовсталі, продовжуються.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що спільно ГУР Міноборони, ЗСУ, Національна гвардія, Прикордонна служба розпочали операцію з порятунку заблокованих на території комбінату Азовсталь захисників Маріуполя.

23:00. З Азовсталі виїхали автобуси з українськими бійцями

З території заводу Азовсталь у Маріуполі виїхали автобуси з українськими військовими (Reuters). У повідомленні йдеться, що свідок на місці подій повідомив: з Азовсталі виїхали близько 10 автобусів з українськими захисниками.

У понеділок агентство Reuters побачило близько десятка автобусів, які, очевидно, перевозили українських бійців. Скільки людей було в автобусах, не вдалося встановити. За оцінками, на території великого заводу радянських часів перебувають близько 600 бійців, у тому числі десятки поранених.

16 травня російське Міноборони повідомило про досягнення домовленості про вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату Азовсталь у Маріуполі на окуповану територію. Пізніше командир полку Азов Денис Прокопенко заявив, що вони виконали завдання та хочуть зберегти життя підлеглим.

22:00. Борель пояснив, що для ЄС буде перемогою України у війні

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що перемогою України у війні з росією стане відкидання російських загарбників за межі України (УП).

Борель відповідав на запитання щодо спроб Росії встановлювати власні окупації адміністрації на зайнятих українських територіях. Він запевнив, що ЄС не вважатиме ці території російськими:

«Ми не визнаємо жодного квадратного кілометра, взятого росіянами, так само, як ми не визнаємо (анексію) Криму. Ми не визнаємо жодної частини України, яка буде оголошена частиною росії.

Ми захищаємо територіальну цілісність України. І коли ми це говоримо – ми сподіваємось, що Україна виграє цю війну. Це означає, що вона відкине загарбників межі своїх кордонів».

21:30. Частина людей, депортованих в рф з Ізюму, вирвалися в Україну

Частина жителів Ізюму, яких російські військові депортували на територію рф, змогли повернутися в Україну через країни Європейського Союзу. Начальник відділу Ізюмської міськради Максим Стрельник (Suspilne):

«Ми знаємо про випадки, коли людей насильно депортували, вивозили на територію рф. Наші жителі, громадяни України, перейшли кордон на КПП Чугунівка, і після цього їх доставили до Бєлгорода, пізніше вони проходили так звані фільтраційні табори. З ними спілкувалися (російські) спецслужби, вирішувалася подальша доля у рф.

Деякі з цих людей поїхали до родичів, які мають у росії. Частина людей перейшла кордон із ЄС у країнах Балтії та через Естонію, Латвію, Литву, Польщу вони змогли повернутися до України.

На 16 травня в Ізюмі залишаються понад 15 тисяч людей, на прохання евакуювати людей окупанти відмовляють. російські окупанти активізували свою радіоелектронну боротьбу, дедалі рідше місцеві можуть додзвонитися рідним, волонтерам, місцевій владі. У місті – гуманітарна катастрофа. Понад тиждень окупанти забороняють залишати Ізюм навіть на власному транспорті. До цього така нагода була певними маршрутами. Наразі місто повністю заблоковане».

20:45. Командир Азова: виконали завдання, хочемо зберегти життя бійцям

Командир полку Азов Денис Прокопенко каже, що вони виконали завдання і хоче зберегти життя підлеглим.

«Захисники Маріуполя виконали наказ, незважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали можливість українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів.

Жодне озброєння не працюватиме без професійно підготовлених військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії. З метою збереження життя весь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу».

20:00. Генштаб: українські захисники знищили великий склад боєприпасів росіян в Ізюмі

Українські захисники знищили великий запас боєприпасів росіян, який розміщувався у місті Ізюм.

19:20. Шуфрич залишив Україну, але обіцяє повернутися

Народний депутат від партії ОЛЗЖ Нестор Шуфрич перетнув державний кордон України з Румунією (УП).

Шуфрич перетнув кордон днями через КПП Порубне. Сам Шуфрич підтвердив інформацію про виїзд:

«Я виїхав у п'ятницю, це правда. Виїхав у сімейних справах, абсолютно законно. Я є батьком трьох неповнолітніх дітей, а також повідомило про свій від'їзд керівництво Верховної Ради. До 23 травня повернусь назад».

Рішенням уряду на час дії воєнного стану заборонено виїзд із України чоловікам віком 18–60 років. Хоча у цьому правилі є низка винятків.

18:30. ОФІЦІЙНО. Швеція подасть заявку на вступ до НАТО

Уряд Швеції офіційно ухвалив рішення про те, що країна після десятиліть нейтралітету подасть заявку на членство в НАТО.

Про це оголосила прем'єр-міністр країни Магдалена Андерссон (УП, SVT) на прес-конференції:

«Ми залишаємо одну епоху і переходимо в іншу. Ми повідомимо НАТО, що хочемо стати членом Альянсу. У Швеції багато чого варто захищати, а Швецію найкраще захищати в НАТО».

Правлячі соціал-демократи Швеції раніше підтримали заявку на вступ до військового союзу. Майже всі партії у парламенті висловили підтримку заявки на членство.

Швеція та Фінляндія подадуть заявку на вступ разом. Обидві країни вирішили змінити свій нейтральний статус після російського вторгнення в Україну та зростання загрози з боку рф в їх безпеці.

18:00. Окупанти обстріляли ще два прикордонні села у Чернігівській області

російські військові вдруге за останні 3 дні обстріляли прикордонні населені пункти у Чернігівській області – цього разу села Миколаївка та Грем'яч.

Оперативне командування Північ: «Близько 12 години з території рф спостерігачами зафіксовано ще один обстріл у бік населеного пункту Миколаївка. Усього з 09:20 до 12:10 зафіксували близько трьох десятків вибухів.

Крім того, близько 12:20 з боку рф зафіксували 7 вибухів у районі населеного пункту Грем'яч. За попередніми даними, це працювало мінометом. Втрат серед особового складу нема».

17:10. путін про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО: у нас з ними немає проблем

путін заявив, що у рф немає проблем з Фінляндією і Швецією, які хочуть вступити в НАТО, але пригрозив реакцією у відповідь.

путін на саміті ОДКБ у кремлі: «Росія не має проблем із цими державами (з Фінляндією та Швецією). У цьому сенсі безпосередньої загрози розширення з допомогою цих країн росії не створюється.

Але розширення військової інфраструктури на ці території безумовно викличе нашу реакцію у відповідь. І якою вона буде – ми дивитимемося виходячи з тих загроз, які створюватимуться. Проблеми створюються на голому місці. Відповідним чином на це реагуватимемо».

16:00. Спроба прориву росіян у Сумській області: у бою загинув прикордонник

16 травня у бою з диверсійно-розвідувальною групою росіян загинув прикордонник Олександр Поповченко.

Глухівська міська рада: Поповченко був інспектором прикордонної служби другої категорії. Він мав 10-річний досвід служби в ПСУ, торік звільнився після закінчення чергового контракту.

Після повномасштабного вторгнення росії вирішив продовжити службу, був призваний до відділу прикордонної служби Глухів.

Глухівець у бою з диверсійно-розвідувальною групою ворога рано-вранці отримав смертельне поранення. У 44-річного прикордонника залишилися дружина та двоє дітей.

Вранці 16 травня російська армія відкрила вогонь по території Сумської області біля кордону з рф, на територію України намагалися зайти диверсанти.

15:40. У кремлі вважають, що Україна в НАТО – це погано, а Фінляндія та Швеція – ні

Прес-секретар кремля дмітрій песков заявив, що членство України в НАТО відрізняється від Фінляндії та Швеції тому, що у Києва з москвою нібито є територіальна суперечка:

«У нас немає територіальних суперечок ні з Фінляндією, ні зі Швецією. У той час як Україна потенційно могла стати членом НАТО, і тоді в росії виникла б територіальна суперечка з державою в альянсі, що несе величезні ризики для всього континенту.

Це питання серйозне, яке викликає наше занепокоєння. Ми будемо уважно стежити, які будуть наслідки вступу Фінляндії та Швеції до НАТО у прикладному плані з погляду нашої безпеки, яка має бути забезпечена абсолютно безумовно».

15:20. McDonald's продає свій бізнес в рф і починає повний вихід

McDonald's прийняв рішення про повний вихід із росії та продасть свій бізнес у державі-агресорі після того, як у березні тимчасово призупинив роботу ресторанів.

Прес-служба компанії: «Гуманітарна криза, викликана війною в Україні, і непередбачуване робоче середовище, що прискорюється, привели McDonald's до висновку, що продовження володіння бізнесом в Росії більше не є життєздатним і не відповідає цінностям McDonald's».

Зазначається, що компанія продасть усі свої ресторани у Росії місцевому покупцю. Але ці ресторани вже не мають бренду McDonald's – ні назви, ні логотипу, ні меню. У той же час компанія зберігатиме свої торгові марки в росії.

До закриття угоди McDonald's продовжить платити зарплату працівникам та забезпечить їхнє працевлаштування новим власником мережі. Компанія працювала на російському ринку понад 30 років та працевлаштовує 62 тисячі росіян.

15:00. ОК Південь: росіяни не проводять наступів на Херсонщині та Миколаївщині

У Херсонській та Миколаївській областях російські війська не ведуть активних наступальних дій, повідомляє Оперативне командування Південь. Натомість окупанти продовжують зміцнюватися на зайнятих рубежах.

Також ворог продовжує підйомно-рятувальні роботи на місці знищення десантного катера типу Серна біля Зміїного і намагається облаштувати позиції та організувати постачання техніки на острів.

За добу 15 травня у Миколаївській області було поранено 15 людей.

14:40. Загинув командир роти білоруського батальйону Кастуся Калиновського

Командир роти білоруського батальйону Кастуся Калиновського Павло «Волат» загинув на війні в Україні:

«Сьогодні наш батальйон зазнав величезних втрат. У ході операції зі звільнення українського села від російської окупації було смертельно поранено командира роти, військовослужбовця нашого батальйону Павла Волата. Його намагалися доставити до лікарні у критичному стані, але не встигли».

Побратими Волата заявили, що він був справжнім воїном-легендою: він багато разів був поранений, але щоразу обманював смерть – і повертався до ладу. Це вже шостий білорус, який загинув в Україні з лютого 2022 року, воюючи проти російських окупантів.

14:20. Україна може обійти ПДЧ на шляху до НАТО, як Фінляндія та Швеція

Тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін вважає, що Україна має шанс стати членом НАТО без етапу Плану дій щодо членства – як у Фінляндії та Швеції, тому що це необов'язкова частина процедури вступу (УП):

«Щодо можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Проте я не називала б це скороченою процедурою.

ПДЧ – це механізм, що дозволяє державі-члену досягти вимог для сумісності, і якщо якась держава вже відповідає всім вимогам – План дій щодо членства стає непотрібним. 

Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не повинна отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом відповідатимете більшій частині вимог».

14:00. Росія вже втратила 27,7 тисяч солдатів і 165 вертольотів на українській землі

За 82 дні війни Росія в Україні вже втратила близько 27700 своїх військових, 1228 танків та 165 вертольотів.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 27700 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1228 (+8) од.,
  • бойових броньованих машин – 2974 (+16) од.,
  • артилерійських систем – 577 (+22) од.,
  • РСЗВ – 195 (+0) од.,
  • засобів ППО – 89 (+0) од.,
  • літаків – 200 (+0) од.,
  • вертольотів – 165 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 427 (+11),
  • крилатих ракет - 97 (+2),
  • кораблів/катерів - 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2101 (+14) од.,
  • спеціальної техніки – 42 (+0).

Найбільші втрати супротивника минулої доби були на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

13:10. Удар орків по Донецькій області бомбами, ракетами та РСЗВ: 6 загиблих, 12 поранених

Орки з рф вдарили по Донецькій області авіаабомбами, ракетами повітря-земля та реактивними системами Град і Смерч: шість загиблих, 12 поранених.

Поліція Донецької області: За добу окупанти обстріляли 10 населених пунктів: Маріуполь, Авдіївка, Торецьк, Лиман, Соледар, Залізне, Бахмут, Нью-Йорк, Діброва, Бахмутське.

Надійшла інформація про 6 загиблих мирних жителів, ще 12 поранено. Руйнування отримали 36 цивільних об'єктів – житлові будинки, мечеть, завод, кафе, об'єкти критичної інфраструктури.

Військові злочини росії задокументовані. Поліцейські розпочали досудове розслідування за ст.438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

12:30. На берег Одеської області винесло російські міни

На узбережжя Одещини вимило дві російські якірні міни, їх знешкодили.

Одеська міськрада: «В Одеській області 2 морські ворожі якірні міни, які штормовою погодою були винесені впритул до узбережжя, спеціалістами підривної команди Військово-Морських Сил вилучено та знешкоджено».

 

11:50. Орки знову обстріляли Сумщину, прикриваючи вхід ДРГ

Вранці 16 травня російська армія відкрила вогонь територією Сумської області біля кордону з росією, на територію України намагалися зайти диверсанти.

Державна прикордонна служба України: «У понеділок вранці ворог відкрив вогонь по прикордонній території Сумщини. росіяни вели стрілянину з мінометів, гранатометів, кулеметів та автоматів.

Під прикриттям вогню на територію України намагалася зайти російська диверсійно-розвідувальна група. Українські прикордонники дали бій диверсантам та змусили їх відступити за лінію державного кордону».

Територія Сумської області була повністю звільнена від російських військових 8 квітня, проте армія росії продовжує обстрілювати її зі своєї території – ймовірно, щоб захисники України залишалися там і не могли прийти на допомогу в інших гарячих точках.

10:30. На Чернігівщині починають відновлювати критичну інфраструктуру

З 16 травня обласна адміністрація розпочинає відновлення об'єктів критичної інфраструктури, повідомив голова ОВА В'ячеслав Чаус:

«Завершилися всі процедури перерахування коштів, затвердження кошторисів у міністерстві та на цьому тижні, сподіваюся навіть сьогодні, обласна адміністрація спільно з балансоутримувачами, підрядниками починає відновлення об'єктів критичної інфраструктури: електромережі, водоканал, лікарні та дитячі садки.

Без цих об'єктів важко жити в Чернігові. Друга черга – житловий фонд. Ми до неї дійдемо, але після критичної інфраструктури».

Чаус повідомив, що вже 150 млн грн виділено та перебувають на казначейських рахунках області. З них частина перерахована управлінню капітального будівництва, і 16 травня розпочнуться роботи.

09:40. росіяни вдарили по Одещині: атакували міст, пошкодили базу відпочинку, поранили дитину

російські війська вранці 16 травня завдали ракетних ударів по Одеській області: атакували міст через Дністровський лиман – пошкоджено базу відпочинку, постраждали двоє дорослих та дитина.

Одеське видання повідомило, що внаслідок удару постраждала база відпочинку на Одещині. Перед тим повідомлялося, що у Білгород-Дністровському районі Одеської області видно дим.

Влада Одеси з посиланням на ОК Південь проінформувала, що внаслідок ракетного удару по Одещині літаками стратегічної авіації вражено об'єкт туристичної інфраструктури, зруйновано будівлі, спалахнула пожежа. На місці працюють рятувальники та слідчо-оперативна група.

Міськрада: «Ворог продовжує атакувати пошкоджений та непрацюючий міст через Дністровський лиман. Але влучає у мирних жителів. Попередньо: постраждали 2 дорослих і важко поранена маленька дитина. Решта інформації уточнюється».

08:20. Держсекретар США: Ми знаємо, що суверенна та незалежна Україна вистоїть

Держсекретар США Ентоні Блінкен переконаний, що Україна вистоїть у війні, яка розпочалася з повномасштабним вторгненням росії, та зазначив, що цей виклик безпрецедентно об'єднав НАТО. Він написав у Twitter:

«Ми знаємо, що суверенна незалежна Україна вистоїть. І також ми знаємо, що, підтримуючи Україну, ми захищаємо принципи суверенітету та незалежності, які є фундаментом миру та безпеки у всьому світі. путін розпочав війну, вважаючи, що зможе знищити Україну як незалежну державу та внести розкол у НАТО. Натомість він лише посилив суверенітет та незалежність України.

А НАТО – сильніше і об'єднане, ніж будь-коли. Ми залишаємося об'єднаними і налаштовані забезпечити, щоб українська влада і народ змогли захистити суверенітет та територіальну цілісність своєї держави».

06:50. Генштаб: ЗСУ вдарили по росіянах у Чорнобаївці

ВСУ знову вдарили по росіянах у районі Чорнобаївки (Херсонщина), втрати ворога уточнюються.

Генштаб ЗСУ: Противник не припиняє наступ у Східній операційній зоні. Основні зусилля росіяни зосередили у Донецькому напрямку.

04:20. Американські аналітики: росіяни зосередяться на битві за Сєверодонецьк

Росіяни, ймовірно, зосередяться на захопленні Сєвєродонецька, а не досягненні адміністративних кордонів Донецької області.

Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW): «росіяни продовжать спроби оточити Сєвєродонецьк та Лисичанськ, принаймні з півдня, можливо, зосередившись на тому, щоб перерізати останню автомагістраль, що сполучає Сєверодонецьк та Лисичанськ із рештою території України.

російські війська, ймовірно, відмовилися від мети завершити широкомасштабне оточення українських підрозділів від Донецька до Ізюму на користь захоплення Луганської області. росіяни, швидше за все, спробують утримати лінію на захід від Вовчанська, щоб захистити свої наземні лінії зв'язку (GLOC) від Білгорода до Ізюму. Неясно, чи досягнуть вони успіху.

російські війська не просунулися на слов'янському напрямі через невдалий наступ у районі Ізюму. Невдалі спроби росіян форсувати Сіверський Донець у районі Кремінної можуть усунути російські операції далі на схід.

росіяни остаточно покинуть позиції біля Харкова Найближчим часом, швидше за все, розпочнеться український контрнаступ у районі Ізюму. російські сили зміцнюють окуповані населені пункти на півдні, що свідчить про те, що російські війська прагнуть встановити постійний контроль у регіоні».

03:30. Українська ППО знищила 11 повітряних цілей окупантів, а авіація — переправу ворога

За добу 15 травня протиповітряна оборона України знищила 11 цілей ворога, ударна авіація завдала нищівного удару по переправі окупантів через річку Інгулець.

Прес-центр командування Повітряних сил ЗСУ: «15 травня ударна авіація Повітряних сил Збройних сил України завдає чергового удару по водній переправі окупантів. Цього разу йдеться про переправу через річку Інгулець.

Винищувачі продовжують патрулювання повітряного простору України, а штурмовики та бомбардувальники завдають ракетно-бомбових ударів по позиціях окупантів, накопиченню військ та колонам ворожої техніки».

Зенітні ракетні війська Повітряних сил 15 травня збили 2 крилаті ракети, 3 БПЛА Орлан-10 і вертоліт Ка-52. Протиповітряною обороною Сухопутних військ вражений вертоліт Мі-28 та 4 БПЛА Орлан-10.

Усього за добу уражено 11 повітряних цілей: 2 вертольоти (Ка-52, Мі-28); 7 БпЛА (ОТР); 2 крилаті ракети.

02:40. Міноборони: На Харківщині батальйон тероборони відтіснив росіян до держкордону

У Харківській області один із батальйонів територіальної оборони відтіснив російських військових та вийшов до ділянки державного кордону з рф.

Міноборони: «227 батальйон 127 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Харкова витіснив росіян і вийшов на дільницю державного кордону».

На відео військові повідомляють про свої успіхи президенту Володимиру Зеленському. Один із військових: «Доповідаю: 227-й батальйон 127-ї бригади територіальної оборони України вийшов на кордон та кордон, на лінію розмежування з країною-окупантом. Ми дійшли, пане президент. Ми тут. Ми на кордоні».

В той же час, військовий на відео, можливо помилково, називає датою зйомки 15 квітня, а не 15 травня.

01:30. Зеленський призначив нового командувача сил тероборони

Президент Володимир Зеленський призначив командувачем Сил територіальної оборони Збройних Сил України генерал-майора Ігоря Танцюру.

Указ президента: «Призначити генерал-майора Танцюру Ігоря Івановича командувачем Сил територіальної оборони Збройних Сил України».

Іншим указом президент звільнив із цієї посади Юрія Галушкіна. Танцура був начальником штабу Сухопутних військ ЗСУ.

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 82-го дня війни, 16 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 6
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ingvar Savi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил