Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 19:39
27821
0

Напередодні параду. День 74. Червона площа буде перейменована на Зелену

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 8 травня

| Оновлено 24 червня 2022, 19:39
27821
0
Напередодні параду. День 74. Червона площа буде перейменована на Зелену
Карикатура

74-й день війни. 8 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 8 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:40. 173 особи, яких евакуювали з Азовсталі, прибули до Запоріжжя

173 цивільні, евакуйовані з території заводу Азовсталь, прибули до Запоріжжя (AFP, УП).

Маріупольська міська рада: «173 особи врятовано з Азовсталі та Маріуполя. 10 автобусів із маріупольцями – на території вільної України.

Дякуємо за це всім героїчним захисникам Азовсталі. Ціною трьох життів наших воїнів та шести поранених бійців вдалося дістати та вивезти мирних із території заводу».

У Маріупольській міській раді також висловили подяку ООН, Міжнародному комітету Червоного Хреста та віце-прем'єр-міністрові Ірині Верещук за організацію безпечної евакуації цивільних.

Поки невідомо, чи залишилася якась частина людей у ​​фільтраційних таборах на території підконтрольної росії, адже, за даними командування полку Азов, російські окупанти пропускають усіх не відразу.

23:20. Глава ОВА: евакуація з Луганської області стала неможливою

Евакуація з Луганської області поки що неможлива, окупанти обстрілюють дорогу життя – трасу Лисичанськ – Бахмут.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Ситуація погіршуватиметься, адже щоб погнати орків, наші воїни теж мають працювати на повну міць. Тому обстріли з обох боків можуть лише посилитись, тому закликали до евакуації.

Просили розв'язати руки нашим захисникам, щоб прискорити Перемогу. Тепер люди у заручниках у війни. Евакуація неможлива.

Евакуаційний автобус, який їхав до Білогорівки, щоб забрати з усіх бомбосховищ мешканців села, потрапив під ворожий вогонь, людей із села забрати не змогли. Завтра евакуації та завезення гумдопомоги не буде».

23:00. Зеленський познайомив Трюдо з українським сапером Патроном

Президент Володимир Зеленський подякував прем'єр-міністру Канади Джастіну Трюдо і під час зустрічі з ним нагородив українських саперів:

«Канада серед лідерів підтримки України у боротьбі за свою свободу. Те, що прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо сьогодні поруч з українським народом, для нас багато важить. Вірю, спільними зусиллями вдасться подолати всі виклики».

Зеленський у присутності Трюдо нагородив українських саперів, які оволоділи канадськими технологіями розмінування. Серед них – знаменитий пес Патрон.

22:40. росія обстріляла прикордонні райони двох областей України

Війська окупантів надвечір 8 травня обстріляли з території росії українські прикордонні райони на Сумщині та Чернігівщині.

Державна прикордонна служба України: У Шосткінському районі Сумської області на відстані близько 3 км від держчерти прикордонники зафіксували 10 розривів ракет, випущених системою залпового вогню з території росії.

Також з ворожої території відкривався мінометний вогонь Чернігівщини. Повідомляється, що кілька хв розірвалося на відстані близько 1,5 км від кордону на околицях одного із сіл Городнянського району. За даними ДПСУ, попередньо обійшлося без жертв, інформація уточнюється.

22:20. У Берліні поліція затримала чоловіка за українські прапорці

Під час святкування у Берліні 77-річчя завершення Другої світової війни сталося кілька конфліктів, пов'язаних із використанням української символіки (УП, Bild).

Більшість конфліктів сталася на меморіалі у Тіргартені, де зібралися як українські, так і російські мітинги. Напередодні поліція заборонила використання прапорів на мітингах 8 травня через дуже чутливу ризикову ситуацію.

Без конфлікту не обійшлося. Bild повідомляє, що поліція затримала чоловіка, який роздавав українські паперові прапорці. Крім того, кілька людей розгорнули 25-метровий прапор України. Поліція вжила заходів і згорнула прапор.

«Ще один шалений сором: коли український посол Андрій Мельник поклав вінок до меморіалу Радянської війни в берлінському Тіргартені на згадку про мільйони українських воїнів, загиблих у Другій світовій війні, десятки демонстрантів кричали: Мельник геть!», – додає Bild.

Нагадаємо, влада федеральної землі Берлін заборонила прапори України та іншу українську символіку на акціях під час пам'ятних заходів 8 та 9 травня, прирівнявши їх до символіки сепаратистів та росії. Посол України в Німеччині Андрій Мельник обурився цій забороні та закликав владу Берліна переглянути своє рішення.

21:45. Лідери країн G7 пообіцяли нафтове ембарго проти росії

Лідери країн Групи семи після онлайн-зустрічі з президентом Володимиром Зеленським пообіцяли запровадити нафтове ембарго проти росії та нарощувати постачання сучасного та важкого озброєння в Україну.

Заява лідерів G7 на сайті Білого дому: «Сьогодні 8 травня ми, лідери Групи семи (G7) спільно з Україною та рештою міжнародної спільноти відзначаємо завершення Другої світової війни в Європі та звільнення від фашизму та терору націонал-соціалізму, які принесли незмірні руйнування, жахи та людські страждання. Ми вшановуємо пам'ять мільйонів загиблих жертв і висловлюємо наше визнання, особливо тим, хто зробив вирішальний внесок у поразку нацистського режиму, як серед західних Союзників, так і Радянського Союзу.

Через 77 років президент путін і його режим вирішили розпочати вторгнення в Україну і розв'язали агресивну, неспровоковану війну проти незалежної країни. Його вчинки несуть ганьбу для росії та тих історичних жертв, які вчинив її народ. Цим вторгненням та своїми діями проти України з 2014 року росія порушила міжнародний порядок, заснований на правилах, насамперед Хартію ООН, створеного після Другої світової війни, щоб урятувати майбутні покоління від жаху війни.

Ми зберігаємо єдність у нашому переконанні, що президент путін не повинен перемогти у цій війні проти України. Це наш обов'язок перед пам'яттю всіх, хто виборював свободу в ході Другої світової війни – продовжувати боротьбу сьогодні за народ України, людей у ​​Європі та всього світу».

21:15. У США анонсували нові санкції проти росії

Сполучені Штати анонсували новий пакет санкцій проти росії, про це заявив високопосадовець адміністрації Джо Байдена (CNN, УП). За його словами, на зустрічі лідерів великої сімки США переконуватимуть союзників поступово припинити імпорт російської нафти.

Крім того, нові санкції будуть оприлюднені і Сполученими Штатами. Вони спрямовані на відрізку контрольованих ЗМІ (Першого каналу, Росія-1 і НТВ) від американських рекламодавців і виробничих технологій, заборони Росії використовувати такі послуги, як менеджмент або корпоративні консультації та бухгалтерський облік, а також введуть новий експортний контроль проти промислового сектору Росії.

«Ми не збираємось допомагати їм у трансляції брехні та обману, які ви чуєте від Путіна щодня», – прокоментував американський чиновник санкції проти російських телеканалів.

Також нові санкції включатимуть близько 2600 візових обмежень для російських та білоруських чиновників, а також перші санкції проти керівників Газпромбанку, установи, через яку більшість Європи купує російський газ. У Білому домі уточнюють – санкції проти Газпромбанку стосуються лише керівників цієї фінустанови:

«Це не повний блок. Ми не заморожуємо активи Газпромбанку і не забороняємо будь-які операції із Газпромбанком. Проте, ми сигналізуємо про те, що Газпромбанк не є надійним притулком. І тому ми накладаємо санкції на деяких його топ-менеджерів, щоб створити ефект відлякування», – сказав чиновник.

Також США планують накласти санкції на ТОВ Промтехнологія, що виробляє зброю, наприклад, гвинтівки, які використовуються російськими військами в Україні. Також буде заборонено експорт до росії урану, плутонію та інших ядерних продуктів.

20:50. Ракетний обстріл Одеси: зруйновано зони відпочинку, поранено дівчину

Росіяни здійснили ракетний обстріл Одеси, зруйновано зони відпочинку. Внаслідок ракетних ударів росіян по Одеській області в неділю поранено дівчину, пошкоджено цивільні об'єкти та об'єкти інфраструктури, 6 населених пунктів залишилися без електропостачання.

Одеська міськрада з посиланням на ОК Південь: «О 16:20 три ракети, випущені з літаків з боку Чорного моря, були направлені на Одесу. Одна збита ППО, дві інші влучили у житловий район, зруйнувавши зони відпочинку.

Пожежа, що виникла на місці влучення, площею 15 кв. м. ліквідовано силами 4 спеціальних машин та 15 рятувальників. Продовжується розбір завалів на площі 300 кв. м, працює слідчо-оперативна група Нацполіції щодо фіксації злочину проти України».

Голова Одеської ОВА Максим Марченко у відеозверненні сказав: «Сьогодні з самого початку доби супротивник здійснив низку ракетних ударів по області. Нашим підрозділам ППО вдалося збити 4 ракети. Але, на жаль, було влучання у житловий будинок, внаслідок чого було поранено молоду дівчину.

У Болградському районі зруйновано підстанцію, через що у шести населених пунктах немає світла. Пошкоджено цивільні об'єкти та об'єкти інфраструктури області».

20:00. Харківська область: внаслідок обстрілів 5 людей загинуло, 5 поранено

Через обстріл російських окупантів 8 травня в Харківській області загинуло 5 людей, ще 5 отримали поранення, повідомила Харківська ОВА.

Внаслідок обстрілів Богодухова та околиць загинули 2 особи, а троє поранені. У Харківському районі через атаки ворога двоє людей поранено, 1 особа загинула. У Калинові від попадання снаряда до будинку загинули двоє людей. Обстріл села відбувався з боку Козачої Лопані приблизно о 16:00.

Глава Золочівської громади Віктор Коваленко: «Двоє чоловіків 71-го та 51-го років народження зайшли в будинок пообідати. І тут просто у будинок прилетів снаряд. Обидва загинули.

Окупанти били з артилерії також з території рф по селах Уди та Олександрівка. В Удах снаряди пошкодили два будинки та сільгосппідприємство. В Олександрівці зруйновано два автомобілі, два гаражі та прибудинкове приміщення. О 17:30 ворог ще раз обстріляв Олександрівку з вертольотів».

19:30. Генштаб: росіяни зосередилися на знищенні аеродромної інфраструктури

8 травня основні зусилля росіяни зосередили на знищенні аеродромної інфраструктури з метою запобігання діям української авіації на сході України та в Чорноморській операційній зоні.

Генеральний штаб ЗСУ: «Основні зусилля ворог зосередив на знищенні аеродромної інфраструктури з метою запобігання діям нашої авіації, у тому числі БПЛА Байрактар, підтримці дій підрозділів з повітря у смузі відповідальності угруповання Об'єднаних сил та в Чорноморській операційній зоні. Наростив інтенсивність застосування оперативно-тактичної авіації над акваторією північно-західної частини Чорного моря».

18:50. США повертають посольство до Києва

Посольство США заявило про повернення до Києва тимчасової повіреної Крістіни Квін та інших американських дипломатів (УП). Про це йдеться у прес-релізі посольства США, розісланого українським медіа.

Журналістів було запрошено на відеозйомку прибуття американських дипломатів до посольства США у Києві та спілкування з дипломатами. У прес-релізі особливо наголошено, що повернення посольства приурочене до дня перемоги над нацизмом.

18:10. Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо приїхав до Ірпіня

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо побував в Ірпіні на Київщині.

Мер Ірпеня Олександр Маркушин: «Щойно мав честь говорити з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Він приїхав до Ірпіня, щоб на власні очі побачити весь той жах, який вчинили з нашим містом російські окупанти. І, звичайно, був у шоці.

Адже він побачив спалені та повністю зруйновані не військові об'єкти, а будинки ірпенчан, які ще недавно раділи життю та мали свої плани на майбутнє».

17:40. Перша леді США в Ужгороді зустрілася з Оленою Зеленською

Джілл Байден під час свого турне Східною Європою відвідала Ужгород, повідомила Закарпатська ОДА.

Джілл Байден у День матері 8 травня перебувала з візитом в Ужгороді, де зустрілася з українською першою леді Оленою Зеленською.

Джилл Байден та Олена Зеленська відвідали школу в Ужгороді, де розміщені переселенці з областей України, де продовжуються бойові дії. Візит Першої леді Байден є демонстрацією підтримки України високопоставленими представниками США.

Візит до Ужгорода не анонсувався та тримався у максимальній таємниці та був закритий для ЗМІ. На зустрічі була лише прес-служба Білого дому. Джілл Байден уже залишила територію України.

16:55. В Одесі мешканці чули вибухи

В Одесі в неділю пролунали вибухи – ймовірно, є влучання, а також збиті ракети.

Місцеві жителі чули три вибухи. Офіційної інформації наразі не оприлюднено.

15:50. Азов заявив про знищення з початку війни 2,5 тисячі оккупантів і 60 їх танків

За даними командування полку Азов, який бере участь в обороні заводу Азовсталь у Маріуполі, українські захисники у Маріуполі знищили 2,5 тисячі російських військових та 60 танків.

Офіцер управління розвідки Ілля Самойленко на прес-конференції захисників Маріуполя з території заводу Азовсталь:

«За моїми власними підрахунками та підрахунками підрозділів тут ми знищили майже 2,5 тисячі особового складу ворога, поранили понад 5 тисяч. Це 15% загальних втрат ворога в Україні. Ми також знищили до 60 танків та пошкодили близько 30. Це більше, ніж 10% від загальних втрат танків росією. Практично така ж ситуація з БМП, артилерійськими установками там більше 10%.

І ці втрати ворогові завдав лише один підрозділ – тут у Маріуполі. І ще зазначу, що понад половину всіх авіаційних ударів та вильотів ворожої авіації (від загальних по Україні) довелося саме на Маріуполь. Десь до 150 вильотів. І ми отримали нуль підтримки – жодної підтримки авіацією, жодної підтримки артилерією чи сухопутними військами. Ми, по суті, залишилися віч-на-віч».

15:00. Після суботнього ракетного удару в Одесі пошкоджено 252 квартири

За даними міського Департаменту житлово-комунального господарства 252 квартири постраждали від ракетного обстрілу Одеси 7 травня.

Комунальні служби займаються очищенням території від вибитого скла та рам. На затягування віконних прорізів пішло 1800 кв.м плівки.

Станом на ранок 8 травня залишилося в роботі ще близько 25 відсотків квартир (з врахуванням тих, з яких тимчасово виїхали мешканці), зауважує місцева влада.

14:20. Спікер Бундестагу прибула до Києва

Спікер німецького Бундестагу Бербель Бас розпочала свій візит до Києва, повідомив керівник протокольної служби Бундестагу у своєму Twitter:

«Президент Бундестагу Бербель Бас розпочинає візит до Києва. Сьогодні, 8 травня, вона згадуватиме загиблих у Другій світовій війні та від тиранії націонал-соціалістів, а також візьме участь у політичних переговорах».

Наскільки відомо, планується її зустріч зі речником Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

13:40. ЗСУ показали, як знищили російський вертоліт із десантом біля Зміїного

Українські військові знищили ворожий вертоліт із російським десантом біля острова Зміїний.

На відео командування Повітряних сил ЗСУ зафіксовано момент влучання в російський вертоліт. Коли було знищено ворожу техніку, не уточнюється.

13:00. рогозін загрожує Маску відповіддю по-дорослому за Starlink в Україні

Тупуватий ідіот із роскосмосу дмітрій рогозін загрожує засновнику компанії SpaceX Ілону Маску, що той причетний до постачання військового зв'язку України:

«За нашою інформацією, доставка та передача Збройним Силам України абонентських блоків прийому-передачі інтернету від Starlink здійснювалися Пентагоном. Ілон Маск, таким чином, причетний до постачання фашистських сил в Україні засобами воєнного зв'язку. А за це доведеться відповідати по-дорослому, Ілоне, як би ти дурня не вмикав».

12:30. ЗСУ відійшли від Попасної на міцніші позиції

Українські воїни відійшли від Попасної Луганської області на міцніші позиції, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай:

«Всі вільні населені пункти Луганщини є гарячими цятками. Прямо зараз йдуть стрілецькі бої у тій же Білогорівці, Воєводівці та у напрямку Попасної.

Наші війська відійшли від Попасної. ЗСУ зараз перебувають на міцніших позиціях, які підготували раніше часу. Плани росіян захопити повністю Луганську область до 9 травня нездійсненні».

Раніше у військовій адміністрації Попасної заявляли, що місто ще не повністю окуповане ворогом, але жителям слід негайно евакуюватися.

12:05. Українці можуть дійти контрнаступом до російського кордону на Харківщині

Аналітики Інституту досліджень війни вважають, що український контрнаступ у Харківській області незабаром може дійти до кордону з росією, натомість у Херсонській області росіяни можуть оголосити псевдореспубліку (УП, ISW):

«Український контрнаступ на північний схід від Харкова досягає значного прогресу і, ймовірно, просунеться до російського кордону найближчими днями чи тижнями. російські війська можуть здійснювати обмежений відхід перед загрозою успішних українських атак і, як повідомляється, зруйнували три мости, щоб уповільнити поступ українців.

Армії зазвичай руйнують мости тільки в тому випадку, якщо вони вирішили, що не намагатимуться перетнути річку в іншому напрямку найближчим часом; Тому навряд чи російські війська найближчим часом розпочнуть операції з повернення північно-східних околиць Харкова, звільнених українськими військами. російські війська раніше зруйнували кілька мостів під час відступу з Чернігівської області, як і українські війська, які відступали перед загрозою російського наступу у перші дні війни».

Український наступ має на меті витіснити російські війська з артилерійського діапазону Харкова до кордону російської Бєлгородської області. Контрнаступ ЗСУ змушує російські підрозділи, призначені для дислокації в інших місцях, передислокуватися на Харківський фронт, аби зупинити українські атаки. З огляду на нинішні темпи просування українських військ, російські війська можуть бути не в змозі завадити українським силам досягти російського кордону навіть із додатковим підкріпленням».

11:30. ЗСУ знищили вже 25500 окупантів: за добу додалися чотири сотні

З початку повномасштабної війни російська армія втратила в Україні 25500 живої сили.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 25500 (+400) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1130 (+8) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2741 (+28) од.
  • артилерійських систем – 509 (+0) од.
  • РСЗВ ‒ 179 (+7) од.
  • засоби ППО ‒ 86 (+2) од.
  • літаків – 199 (+0) од.
  • вертольотів – 156 (+1) од.
  • автомобільної техніки та автоцистерн ‒ 1961 (+27) од.
  • кораблі/катери – 12 (+1) од.
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 360 (+19).
  • спеціальна техніка – 39 (+1).
  • крилаті ракети – 92 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Новопавловському напрямі.

10:40. Станом на 8 травня росія вбила 225 українських дітей

Станом на ранок 8 травня понад 638 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії рф. За офіційними даними ювенальних прокурорів, 225 дітей загинуло та понад 413 поранено.

Зазначається, що ці цифри не є остаточними, оскільки йде робота щодо їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 98, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Миколаївській – 44, Луганській – 42, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у Києві – 16, Житомирській - 15.

10:10. Зеленський у Бородянці нагадав світу про ніколи знову

Президент Володимир Зеленський у Бородянці на Київщині записав відеозвернення до дня пам'яті загиблих у Другій світовій війні та нагадав головному агресору путіну, що його бункер не врятує:

«Цього року ми говоримо «Ніколи знову» інакше. Ми чуємо «Ніколи знову» інакше. Це звучить болісно, ​​жорстоко. Без вигуку, а зі знаком питання. Ви кажете: ніколи знову? Розкажіть про це Україні».

Президент розповів, як намагається реконструювати Другу світову війну, а також перевершити вчителя, стати найбільшим злом в історії людства. Зеленський нагадав, що жодне зло не зможе сховатись у бункері.

Український лідер також провів паралелі між Україною та Другою світовою, між різними країнами та українськими містами. Президент запевнив, що зима, яка розпочалася 24 лютого та триває 8 травня, завершиться, її розтопить українське сонце.

09:30. Як незабаром виглядатиме Червона площа, яку перейменують на Зелену

09:10. Байден і Трюдо скоординували кроки щодо реагування на війну проти України

Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо провели телефонну розмову, в якій центральною темою була війна проти України (УП)

Джастін Трюдо: «Ми сфокусувалися на протиправному вторгненні рф в Україну і нашої скоординованої реакції. Ми налаштовані підтримувати українців та притягувати російський режим до відповідальності. Завтра ми говоритимемо про це з іншими лідерами Групи семи».

Прес-служба Білого дому: «Лідери підкреслили рішучість продовжити притягнення рф до відповідальності за її варварські дії в Україні та обговорили зусилля, що продовжуються, за допомогою України та економічної та гуманітарної допомоги мільйонам українців, які постраждали від бойових дій».

8 травня відбудеться відеоконференція лідерів G7, до неї з відеозв'язку також приєднається президент України Володимир Зеленський. У Білому домі зазначили, що дату зустрічі навмисно призначили перед символічним для рф 9 травня.

08:30. Луганська ОВА: від авіаудару по школі у Білогорівці 60 загиблих

Від російського авіаудару зі школи у Білогорівці (Луганська область) попередньо загинули 60 людей.

Голова ОВА Луганщини Сергій Гайдай: «7 травня у Білогорівці внаслідок російського авіаудару виникли пожежі у будівлі школи на площі близько 300 кв. м. та у будинку культури. Пожежу було ліквідовано майже за 4 години, потім проведено розбирання завалів і, на жаль, знайдено тіла двох загиблих.

Евакуйовано з-під завалів 30 людей, 7 з яких поранено. Швидше за все, 60 людей, що залишилися під уламками будівель, загинули».

російські окупанти скинули потужну авіабомбу на приміщення школи в селі Білогорівка на Луганщині, де від обстрілу ховалося 90 людей. Близько 30 людей урятували з-під завалів. Білогорівка є гарячою точкою бойових дій протягом останнього тижня.

07:40. Генштаб: війська у Придністров'ї у повній бойовій готовності

Військові у Придністров'ї перебувають у повній бойовій готовності.

Генштаб ЗСУ: «На Бессарабському напрямку ситуація залишається напруженою. Збройні формування у Придністровському регіоні Республіки Молдова та підрозділи оперативної групи російських військ перебувають у бойовій готовності – Повна».

06:45. Генштаб: росіяни захопили околицю Шандриголово в Донецькій області

На Лиманському напрямі внаслідок штурму росіяни захопили північну околицю Шандриголово (Донецька область).

Зведення Генштабу: росіяни продовжують наступ на Лиманському, Попаснянському, Сєвєродонецькому та Авдіївському напрямках.

05:55. Зеленський: Візит Байдена до України став би важливим сигналом

Візит президента США Джо Байдена в Україну був би важливим сигналом, заявив Президент України Володимир Зеленський у відповідь на запитання журналіста Fox News про можливість Байдена побачити те, що сталося у Бучі та Бородянці:

«Це важливо. Думаю, дуже важливо. Тому що, на нашу думку, у суспільстві Байден є президентом найбільшої демократичної цивілізації».

Зеленський додав, що цей візит був би корисним і самому Байдену. Раніше в Україну відвідав британський прем'єр Борис Джонсон.

04:50. Острів Зміїний: Байрактари знищили 3 російські катери – Серна та два Раптори

Байрактари біля Зміїного знищили російський десантний катер типу Серна та два десантно-штурмові катери типу Раптор.

Оперативне командування Південь: У острова Зміїний точними атаками Байрактарів знищено десантний катер типу Серна із ЗРК Тор, 2 десантно-штурмові катери типу Раптор. Ще один Раптор суттєво пошкоджений.

Як повідомляється, 46 росіян живої сили ворога зі складу екіпажу та десанту знищено.

03:40. Британія надасть Україні додаткову військову допомогу на $1,6 млрд

Британія надасть додаткову військову допомогу Україні на $1,6 млрд доларів (Reuters та The Guardian), заявив прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон.

Це майже вдвічі перевищує попередні зобов'язання Британії щодо витрат по Україні. Додаткові кошти надходитимуть із резерву на випадок надзвичайних ситуацій після погодження з Мінфіном. Зокрема, пакет включає контрбатарейні радіолокаційні системи, обладнання для глушення GPS і прилади нічного бачення. Зазначається, що це найвищий рівень військових видатків Британії з часів війн в Іраку та Афганістані.

Джонсон заявив, що жорстокий напад путіна не тільки призводить до незліченних руйнувань в Україні – він також загрожує миру та безпеці у всій Європі. Наприкінці цього місяця Джонсон проведе зустріч із представниками провідних оборонних компаній, щоб обговорити збільшення виробництва у відповідь на зростання попиту, спричиненого війною в Україні.

02:30. Протиповітряна оборона знищила 14 цілей рф

Збройні сили України за добу 7 травня знищили 14 повітряних цілей ворога, серед них один вертоліт.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: За добу 7 травня вражено 14 повітряних цілей: 1 вертоліт; 11 БпЛА ОТР; 2 крилаті ракети.

«73 добу протистояння. Рашисти завдають ракетного удару територією України крилатими ракетами зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс, або Ту-160, які вже традиційно відпрацьовують удари з Каспійського регіону.

Противник випустив за цілями біля України близько 10 крилатих ракет (імовірно типу Х-101). Дві ракети знищено нашою протиповітряною обороною.

Зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил уражений один вертоліт Мі-28Н, сім БПЛА Орлан-10, два БПЛА Форпост і дві крилаті ракети. Крім того, щонайменше два Орлани знищені підрозділами ЗРВ Сухопутних військ».

01:00. Зеленський: планується евакуація медиків та поранених з Азовсталі

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що влада готує спільно з міжнародними організаціями евакуацію поранених військових та медиків з території заводу Азовсталь у Маріуполі:

«Дякую команді Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Об'єднаних Націй, які допомогли нам провести перший етап евакуаційної місії з Азовсталі. Вдалося врятувати понад 300 людей – жінок, дітей. Фактично ми вивели цивільних із Азовсталі.

І готуємо зараз другий етап евакуаційної місії – поранених та медиків. Звісно, ​​якщо всі виконають домовленості. Звісно, ​​якщо не буде обману. Безперечно, працюємо і над тим, щоб вивезти наших військових. Всіх героїв, що захищають Маріуполь. Це дуже складно. Але важливо. Упевнений, що всі розуміють головну причину цієї складності, а також, де ця причина знаходиться. Але ми не втрачаємо надії. Ми не зупиняємось».

Наразі обговорюється дипломатичний шлях виведення українських військових із підземних бомбосховищ Азовсталь, який штурмують російські окупанти. Планується відкриття евакуаційних коридорів з Маріуполя та навколишніх населених пунктів.

00:00. Початок 74-го дня війни, 8 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.