Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 26 травня 2022, 07:41
26693
4

Фюрера відправлять до санаторію. День 91. Найбільший щур кремля втік з рф

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 25 травня

| Оновлено 26 травня 2022, 07:41
26693
4
Фюрера відправлять до санаторію. День 91. Найбільший щур кремля втік з рф
Getty Images/Global Images Ukraine

91-й день війни. 25 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 25 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:00. Кабмін дозволив українським спортсменам та тренерам виїжджати за кордон

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову із змінами до правил перетину державного кордону для спортсменів.

Відповідно до постанови 615, спортсмени, тренери можуть залишити Україну терміном до 30 діб для участі у міжнародних змаганнях та для підготовки до них.

21:00. Гайдай: окуповано 95% Луганщини, ситуація на Донеччині дуже погана

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що наразі окуповано 95% території області. За його словами, ситуація на Донбасі зараз є надзвичайно поганою:

«Окуповано 95% території Луганської області. Ситуація на Донбасі – дуже погана. Луганщина продовжує стримувати орду, яка нищить наші населені пункти. Обстріл не припиняється взагалі.

Траса Лисичанськ – Бахмут обстрілюється. 24 травня ворожа ДРГ вийшла на дорогу, була перестрілка, окупантам навіть вдалося поставити свої блок-пости, але 25 травня дорога не перекрита та вдалося завезти гуманітарні вантажі.

Сєвєродонецьк не оточений, а у місті та селах громади залишаються до 15 тисяч мешканців. Загалом на підконтрольній українським захисникам Луганщині – понад 40 тисяч людей, з них 99% їхати не хочуть».

20:30. Зеленський підтримав петицію про візовий режим з рф і дав доручення Кабміну

Президент Володимир Зеленський підтримав петицію щодо запровадження в Україні візового режиму для громадян росії:

«Дякую всім, хто приєднався до цієї петиції, за активну громадянську позицію. На фоні повномасштабної російської агресії порушене питання важливе і насужене, тому необхідність посилення режиму контролю за в'їздом громадян рф на територію України підтримую. З урахуванням викладеного прем'єр-міністру Денису Шмигалю, надіслано відповідного листа з проханням опрацювати зазначене питання».

Петицію «Створити візовий режим для громадян рф» на сайті президента оприлюднили 11 лютого 2022 року. Ініціатором вказаний Микита Мазур. Петиція набрала близько 27 тисяч голосів.

19:00. Генштаб: Окупанти намагаються наступати у напрямку Бахмута та Лимана

Зведення Генштабу: російські підрозділи на Донбасі намагаються розвинути наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках, але безуспішно.

17:40. Подоляк вказав червону лінію, за яку Україна не вийде у війні

В Офісі президента України зазначають, що здавання ворогові українських територій, громадян чи суверенітету – неможливе. Зокрема точно не буде жодного Мінська-3.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк відзначив, що зараз для України важливо продовжувати воювати за всіма напрямками: «росія витрачає величезні ресурси, щоб довести світові головне, ніби росіяни мають право вбивати українців. І не отримувати за це повноцінного покарання.

Саме тому проросійські лобісти в Європі починають потроху піднімати голову. Ще вчора на інформаційному порядку було виключно нафтове ембарго та російські військові злочини. Сьогодні певними політичними вустами нам пропонується нова адженда: припинення вогню, заморожений конфлікт та віддавання частини територій заради миру. Чого тільки не запропонуєш, щоб убезпечити свою комфортну стрічку в соцмережах від поганих новин та відновити бізнес із росією. «Ми ж хочемо повернути старий, довоєнний спосіб життя. Погоджуйтесь на якісь компроміси», – у деяких західних очах можна прочитати буквально таке.

Так от, щоб не було двозначності. Україна не братиме участі у цьому обговоренні. Ми не торгуємо своїми громадянами, територіями чи суверенітетом. Це чітка червона лінія. Українське суспільство заплатило страшну ціну і не дозволить нікому зробити навіть крок у цьому напрямку – жодній владі, жодній країні. Будь-який натяк на це з боку будь-якого партнера отримуватиме принципову реакцію. Не може бути й мови про заморожування конфлікту.

Будь-яке заморожування – це війна, відкладена в часі. Більш масштабна, кривавіша і більш підготовлена ​​з боку агресора, який виконає роботу над помилками, звільнить і заарештує генералів, а на їхнє місце поставить бойовиків з досвідом сьогоднішньої війни. Ми, до речі, свою роботу над помилками також провели: Україна зробила висновки з Мінських домовленостей, і тому не піде на Мінськ-3.

Війна завершиться за столом переговорів, але переговори можливі лише тоді, коли сторони будуть готові домовлятися. Для цього росії потрібно почати тверезо оцінювати ситуацію і навряд чи заяви про поступки, збереження особи або заморожування конфлікту сприятимуть цьому. Не може бути більшого удару в спину, ніж пропозиції віддати частину територій, від тих, чиї цінності та межі захищають українці, віддаючи життя. Чи, може, свобода і демократія вже не варті того, щоб заради них воювати? Україні давали від трьох днів до кількох тижнів. Українці ж захистили Київ, звільнили три області та завершують звільнення четвертої. Сьогодні ті ж люди пропонують нам подарувати росії схід та південь. Дякуємо за пораду, але мабуть візьмемо допомогу зброєю».

16:30. ГУР МОУ: росія використала 60% високоточної зброї

За даними української військової розвідки, російські окупанти вже використали понад 60% запасів високоточного озброєння.

Заступник голови Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скибицький: «За нашими даними, якщо говорити про високоточну зброю, то використано вже близько 60 відсотків запасів. За деякими видами, навіть більше – 70%. Є відповідні нормативні вимоги за тим пороговим рівнем, який необхідно тримати у військах, і за тими ж Іскандерами цей пороговий рівень майже настав.

Вони змінили тактику застосування такого озброєння. Якщо раніше по об'єкту застосовувалося 2 або 4 ракети, то зараз чітко вибирається об'єкт, ціль, це від 8 до 12 ракет різного формату. Або балістичні, або крилаті ракети наземного, або морського, повітряного базування, у тому, щоб бути готовим вразити цю ціль.

Ми бачимо зміни, і ми розуміємо, що ресурс високоточного озброєння, високоточні боєприпаси в рф на граничному рівні. У перші два місяці широкомасштабного вторгнення росія завдавала хаотичних ударів високоточними ракетами».

16:00. ОК Південь: росіяни мріють захопити та окупувати Одесу

Керівник прес-центру сил охорони та оборони оперативного командування Південь Наталія Гуменюк повідомила, що місто Одеса залишається у пріоритетах ворога для захоплення та окупації.

«Одеса залишається у пріоритетах ворога для захоплення, у пріоритетах для окупації, але вона також у пріоритетах для мирного життя самих одеситів. Корабельні угруповання ворога переформовуються, посилюються, перевозять вантажі, намагаються облаштувати певні позиції, зокрема і острові Зміїний.

У Криму розгортають додаткові дивізіони протиповітряної оборони, оскільки ворог уже розуміє, що враження його кораблів – це не химера, це цілком можливо. Тому вони намагаються також захищатися».

Кораблі рф з ракетами продовжують перебувати в акваторії північно-західної частини Чорного моря і продовжують нести загрозу не лише південному регіону, а й усій Україні своїми ракетними ударами. ОК Південь зафіксувало кілька пусків ракет саме з моря в різні регіони України. При цьому сили оборони півдня стримують агресію ворога на миколаївсько-херсонських рубежах».

15:30. Гайдай: Траса Лисичанськ – Бахмут не перекрита, доступ до Луганщини є

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай запевнив, що російські військові не перекрили трасу Лисичанськ – Бахмут та не відрізали Луганську область від решти України.

«Луганщина не відрізана! Траса Лисичанськ – Бахмут не перекрита. Доступ до Лисичанська та Сєверодонецька є. Після обіду ЗМІ почали розповсюджувати новину про те, що окупанти нібито відрізали шлях життя. Не відповідає дійсності. Дорога прострілюється, але сьогодні ми змогли завезти гуманітарні вантажі. Станом на 13 годин пересування дорогою можливе».

Гайдай обурився заголовками у деяких ЗМІ. За його словами, писати – «Росіяни перерізали повідомлення по трасі Лисичанськ – Бахмут. Луганщина у казані?» – безвідповідально та маніпулятивно. Глава ОВА закликав не поширювати припущення, а вірити лише офіційним джерелам інформації.

«Чи думали Ви про те, що буде з рідними захисників, які обороняють Луганщину, та родичами тих, хто залишився в області, коли вони це прочитають? Який котел?

15:00. путін даватиме громадянство рф жителям окупованої території України

путін підписав указ про спрощений прийом у громадянство росії мешканців окупованих територій Херсонської та Запорізької областей України.

Новий указ путіна вносить доповнення до тексту документа, яким у квітні 2019 року російська влада спростила набуття громадянства рф для жителів окупованих регіонів Донецької та Луганської областей.

Зокрема, передбачається, що заяви про прийом у громадянство від мешканців цих територій мають розглядатися не більше трьох місяців. Зміни вже набули чинності.

14:30. Кулеба відповів на пропозиції України піти на поступки путіну

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що стратегія умиротворення та поступок путіну зазнала провалу після 2014 року і не має шансів на успіх:

«Для всіх, хто вірить, що Україна може піти на поступки, щоб утихомирити путіна, моя відповідь дуже проста. Ця стратегія застосовувалася провідними силами у світі з 2014 року до 24 лютого 2022 року. Поступіться тут, підіть на поступки ось тут, це допоможе запобігти війні. Вона зазнала провалу. Вісім років цієї стратегії вилилися в ракети, які б'ють по Києву, і в кровопролиття на Донбасі.

Якщо політики справді хочуть зупинити війну, вони мають підтримати Україну та допомогти перемогти. Розумію, що політикам важко визнати помилковість своєї політики та її провалу. Але моє повідомлення таке: вона провалилася одного разу, вона провалиться знову і не зупинить війну.

В історії є випадки, коли такого типу стратегії немає місця. Я не можу уявити трьох союзників – СРСР, США та Британію – які зустрічаються у 1942–1943 роках і кажуть: подивіться, ситуація така важка на фронті, нам треба зв'язатися з Гітлером і запропонувати йому угоду. Можливо, нам треба піти на кілька поступок, щоби зупинити його. Ми повинні чинити розумно».

13:40. СБУ викликає на допит Яценюка, Турчинова, Авакова у справі Медведчука та Порошенка

Служба безпеки України викликає Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова, Арсена Авакова та Максима Тимченка на допит у так званій вугільній справі.

СБУ: «Вони проходять як свідки і викликаються з метою всебічного, повного та неупередженого вивчення обставин кримінального провадження. Зважаючи на те, що зазначені громадяни України не з'явилися на допит 19 травня, їх викличуть повторно. Цього разу – 30 травня».

Екс-секретар РНБО Олександр Турчинов відреагував на новини постом у Facebook та звинуватив Службу безпеки України у неадекватному піарі. Він пояснив, що зараз перебуває на фронті.

«Отримав сьогодні зі ЗМІ інформацію про неадекватний політичний піар Служби безпеки. А саме, на сайті СБУ розміщено повістку про виклик мене майже тиждень тому на допит як свідок. Хочу поінформувати «героїчних» слідчих, що перебуваю на південно-східному фронті й готовий дати відповіді на будь-які питання в одному з окопів».

13:10. Литва надасть Україні БТР М113, військові вантажівки та позашляховики

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив про підготовку нового військового постачання Україні:

«Ми готуємо нову партію підтримки України. 20 бронетранспортерів М113, 10 військових вантажівок та 10 позашляховиків (для розмінування) скоро будуть доставлені в Україну!»

12:40. Зеленський розповів про єдиний позитив у переговорах: вивезли людей із Азовсталі

Президент Володимир Зеленський назвав єдиним позитивним моментом переговорів із росією те, що вдалося вивезти людей з Маріуполя, а також цивільних та військових із Азовсталі.

«Єдиний позитивний момент – якщо можна сказати, що це позитив – це те, що сторони почали говорити про розблокування Азовсталі та вивезення людей з Маріуполя. Громадянських людей насамперед вивозили, а потім уже й із заводу Азовсталь вивозили людей – поранених, тяжких.

Тому я вважаю, що був хоч якийсь позитив, що люди дали можливість ці переговори вивезти. У цей процес було залучено і ООН, і Міжнародний комітет Червоного Хреста – всі допомагали, як могли, і тому був той чи інший результат.

Що стосується подальшої долі переговорів з росією, то не видно зацікавленості з боку країни-агресора та будь-яких предметних речей. Спочатку було відчуття, що можна почати говорити, що є результатом. Але поки що я жодних кроків – не лише потужних, а будь-яких – і результатів не бачу. Я вважаю це затягуванням процесу.

Але ми проти будь-яких штучних договорів – без реальних підтверджень із нормальним колом країн-партнерів, які готові бути гарантами безпеки України. Без серйозних потужних партнерів нема про що говорити».

12:00. Зеленський: путін живе у своєму інформаційному світі

Президент України Володимир Зеленський вважає, що путін живе у вигаданій реальності і не усвідомлює, що українці будуть битися за свою землю і свободу до кінця:

«На сьогоднішній день мені здається, що чинний президент росії не розуміє, що відбувається до кінця. Мені здається, що він живе у своєму інформаційному світі, не розуміючи, що Україна нікуди не збирається та не піде на поступки.

Ми боремося на своїй землі не проти когось, це війна України за себе, за свою землю, на своїй землі і за свою свободу. І точно своє майбутнє. Нам нема куди йти з цієї землі.

Оточення путіна має допомогти йому вийти з віртуальної реальності. Тоді, напевно, можна буде спробувати йти дипломатичним шляхом. Ця можливість буде більш примарною з кожним днем, оскільки з деокупацією відкриваються нові і нові звірства російських солдатів.

Ця війна у будь-якому разі закінчиться, і ми розуміємо з вами, що є військова частина війни. І після військової частини, у будь-якому разі, я впевнений, буде мирний процес і буде стіл переговорів, і буде, напевно, мир.

Питання, з ким саме Україна домовлятиметься. Питання, з яким президентом росії домовлятиметься Україна. І це теж залежить від уже чинного президента росії».

11:30. Зеленський про позицію Угорщини щодо нафти: якось не так вони бачать світ

Президент Володимир Зеленський розкритикував позицію Угорщини, яка відмовляється підтримувати нафтове ембарго проти росії, незважаючи на те, що кошти за енергоносії фінансують військову машину Кремля:

«Ми дійшли до шостого пакету (санкцій). У ньому ембарго на нафту. Усі кажуть: за цей час росія заробить 200 млрд доларів. За такі суми вони можуть купувати будь-яку зброю. Чи введено шостий пакет? Ні. Чому? Угорщина щось не підходить. Щось із нафтою не те. Якось не так вони бачать світ».

Будапешт аргументує свою позицію тим, що для відмови російської нафти йому потрібні значні кошти.

«Їм кажуть: там в Україні люди вмирають, діти гинуть, їх убивають. Як у Техасі 18-річний убивця. Так і у нас 18-річні солдатики приїжджали з росії та просто катували малюків. Їм про це розповідали, а вони кажуть: Все зрозуміло. - То що з нафтою? – Де нам брати гроші?»

11:00. Україна демілітаризувала росію на 206 літаків, 1305 танків і 112 ракет

Генштаб ЗСУ: росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні проти України – за 91 день протистояння захисники знищили 29450 окупантів та тисячі одиниць військової техніки загарбників. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 25.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 29450 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1305 (+3) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3213 (+19) од.,
  • артилерійських систем – 606 (+0) од.,
  • РСЗВ – 201 (+0) од.
  • засобів ППО – 93 (+0) од.,
  • літаків – 206 (+1) од.,
  • вертольотів – 170 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 491 (+11) од.,
  • крилатих ракет – 112 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2217 (+5) од.,
  • спеціальної техніки – 44 (+1).

Найбільші втрати противника минулої доби були на Лиманському напрямі.

10:30. У Краматорську росіяни вдарили з літаків по спальних районах

У ніч на 25 травня російські війська завдали авіаудару по Краматорську Донецької області, влучили у житловий сектор.

Міський голова Краматорська Олександр Гончаренко: «Тривожна ніч у Краматорську. Авіаракетний удар по спальним районам та приватному сектору. Без жертв».

Мер закликав жителів Краматорська, які виїхали з міста, поки не повертатися, бо там зараз небезпечно.

10:00. Командиру Азова вдалося поговорити із дружиною

Командир полку Нацгвардії України Азов Денис Прокопенко зателефонував своїй дружині Катерині, яка також отримала інформацію, що росіяни утримують українських бійців у задовільних умовах.

Після виходу із заводу Азовсталь у Маріуполі Денис Прокопенко (Редіс) зміг коротко зателефонувати своїй дружині Катерині. Чи міг він вільно говорити, невідомо. Дружина Дениса розповіла:

«Він сказав, що в нього все гаразд, і запитав, як я. Я чула з інших джерел, що умови більш-менш задовільні. Їх годують, дають воду. Умови відповідають вимогам і за цей короткий період вони не зазнали насильства. Що буде далі, ми, звісно, ​​не знаємо, але зараз є треті сторони – ООН та Червоний Хрест – які контролюють ситуацію».

За наявною інформацією, більшість поранених бійців Азова росіяни тримають у в'язниці в селі Оленівка, а менша група тяжко поранених бійців перебуває у лікарні міста Новоазовськ на окупованій частині Донецької області. Прокопенко повідомила, що, як їй відомо, нікого з бійців до росії не вивозили.

09:30. Морська блокада рф продовжить тиснути на глобальні ціни на продукти

Морська блокада українських портів, яку рф здійснює з початку війни, вже призвела до глобального зростання цін і продовжить чинити тиск на них, йдеться в щоденному огляді британської розвідки про війну:

«З початку війни значна активність торговельного судноплавства з Одеси та до Одеси була відсутня, а подальша морська блокада росії чорноморських портів України завадила комерційному судноплавству здійснювати операції в цьому районі.

Механізми сухопутного експорту України з високою ймовірністю навряд чи замінять дефіцит судноплавних потужностей, спричинений російською блокадою. Внаслідок цього значні поставки українського зерна залишаються в дефіциті без можливості експортуватися.

Бойові дії вже створили опосередкований тиск на глобальні ціни на зерно. У той час як загроза морської блокади росії продовжуватиме перешкоджати доступу комерційного судноплавства до українських портів, дефіцит пропозиції, що виникає в результаті, призведе до подальшого зростання цін на багато основних продуктів», – заявили в британській розвідці.

09:00. Ворог завдав трьох ракетних ударів по Кривому Розі: пошкоджено підприємство

Вранці 25 травня російські окупанти завдали трьох ракетних ударів по місту Кривий Ріг на Дніпропетровщині, пошкоджено промислове підприємство.

Голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко: «Ніч знову була суцільною повітряною тривогою. На ранок ворог завдав трьох ракетних ударів по Кривому Розі. Потрапили до промислового підприємства. Серйозні руйнування. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Крім того, у Криворізькому районі окупанти знову обстріляли з Ураганів Широківську та Апостолівську громади. Люди не постраждали. Місто Апостолове частково без світла».

08:20. Найбільший щур кремля втік з рф: дипломат в ООН пішов у відставку через війну

23 травня російський дипломат Борис Бондарєв, який працював у постійному представництві росії при ООН у Женеві, подав у відставку через війну рф проти України.

Бондарєв засудив путіна, заявивши, що йому «ніколи не було так соромно за свою країну, як 24 лютого цього року». Бондарєв сказав, що путін міг би витратити останні два десятиліття на «розвиток країни», але натомість перетворив її «на якийсь повний жах, загрозу миру».

Дипломат середньої ланки у місії росії при ООН у Женеві, Бондарєв став найвідомішим російським чиновником, який пішов у відставку та публічно критикував війну в Україні після вторгнення 24 лютого.

«За 20 років своєї дипломатичної кар'єри я бачив різні повороти нашої зовнішньої політики, але ніколи мені не було так соромно за свою країну, як 24 лютого», – написав Бондарєв в електронному листі колегам.

У відповідь прес-секретар російського диктатора дмітрій песков заявив, що раз Бондарєв «засуджує дії російського керівництва», то цей дипломат виступає проти всієї росії.

07:45. Екс-глава британської розвідки: путін ляже в санаторій, 2023-го його не буде живим

Колишній глава Мі-6 (секретної розвідувальної служби Великобританії) Річард Дірлав вважає, що незабаром путін зляже в санаторій, і зробить це не зовсім з власної волі. Після цього диктатор втратить владу, а в 2023 році його вже не буде живим (Frankfurter Rundschau, УНІАН).

За словами колишнього глави, путін може піти з посади президента рф вже до наступного року. Однак це пов'язано не з війною в Україні, а зі станом здоров'я 69-річного кривавого диктатора.

Вже незабаром путіна можуть відправити до санаторію. Звідти він уже не вийде як президент рф і втратить владу, вважає Дірлав, який очолював британську розвідку з 1999 по 2004 рік: «Я не думаю, що він буде живий у 2023 році», – сказав екс-глава Мі-6.

Дірлав також припустив, хто замінить диктатора, коли той помре. Новим президентом рф може стати ніколай патрушев, секретар ради безпеки країни-агресора: «Якщо моя теза підтвердиться, і путін сховається в санаторії, він (патрушев) стане можливою заміною. І, звичайно, у цьому сценарії заміна, швидше за все, буде постійною», – вважає колишній глава британської розвідки.

07:00. Зведення Генштабу: росіяни ведуть наступ у напрямку Сєверодонецька

Бойові дії продовжуються у напрямку Сєвєродонецька, росіяни ведуть наступ.

Генштаб ЗСУ: На Сєверодонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, російські окупанти ведуть наступ у напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, бойові дії продовжуються.

06:00. росіяни запустили 4 крилаті ракети по Запоріжжю, одну вдалося збити

російські війська запустили чотири крилаті ракети по Запоріжжю, одну збило ППО.

Запорізька ОВА: «Сьогодні, 25 травня, о 05:13 російські війська запустили 4 крилаті ракети по Запоріжжю. Одну з них збило наше ППО. Наразі обстежується уражена територія, на місці події працюють відповідні служби».

04:20. Туреччина анонсувала нову операцію на сирійському кордоні, США стурбовані

Туреччина планує нову операцію вздовж кордону країни із Сирією (Reuters).

Президент країни Реджеп Тайіп Ердоган заявив: «Ми незабаром розпочнемо нові військові операції вздовж своїх південних кордонів, щоб створити безпечні 30-кілометрові зони для боротьби з тим, що він охарактеризував як терористичні загрози з цих регіонів».

У США висловили стурбованість планами Анкари: «США визнають законні побоювання Туреччини щодо безпеки на південному кордоні Туреччини, але будь-який новий наступ ще більше підірве регіональну стабільність і поставить під загрозу сили США та кампанію коаліції проти ІДІЛ».

Операція буде націлена на північ Сирії, де Туреччина з 2016 року провела кілька військових операцій проти курдських загонів народної самооборони (YPG).

03:30. Північна Корея запустила три балістичні ракети біля свого східного узбережжя

Запуск відбувся через кілька годин після того, як президент США Джо Байден залишив Японію після своєї першої поїздки до Азії як президент.

Берегова охорона Японії повідомила про як мінімум два пуски. NHK заявила, що ракети впали за межами виняткової економічної зони Японії.

Раніше офіційні особи США та Південної Кореї попередили, що Північна Корея, схоже, готова до випробування зброї під час візиту Байдена.

03:00. У роті жодного живого. На півдні України розбита передова 58-та армія рф

За даними з перехоплення розмови російського військового, на півдні України було повністю розбито 58-ту армію ворога, яку самі окупанти називали однією з передових.

Окупант у розмові з дружиною сказав: «Від 58-ї армії взагалі нічого не залишилося. Вона вважалася найважчою армією у Південному військовому окрузі. За підсумками, від неї не залишилося нічого.

Валера Бакін у 58-й армії служив. У нього в роті жодної людини живої немає. Ні одного! Всіх, коротше, повбивали. Усю роту. У нас там теж є роти, де залишилося 3 особи, 4 особи».

Як зазначає СБУ, у 2018 році 58-ту армію Південного військового округу рф переоснастили найновішими озброєнням та технікою.

02:20. ВІДЕО. Хтось знову покурив. У москві горить храм Петра і Павла

У Москві горить храм Петра і Павла. У росії продовжують палати різні споруди, схоже, кара божа.

24 травня в Москві загорівся храм Петра і Павла, побудований в XVII столітті. Мабуть, хтось знову покурив.

Загальна площа пожежі сягає 150 квадратних метрів. Пишуть, що спалахнула хрестильня на території храму.

З пожежею виборюють рятувальники, спостерігається відкрите горіння. Про причини пожежі та постраждалих поки що немає інформації.

01:30. Залужний: гаубиці Caesar вже на передовій, опанували за 23 години

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний опублікував фото наданих партнерами самохідних артилерійських установок Caesar, які вже використовуються на передовій.

«Гаубиці Caesar вже на передовій. Наші артилеристи швидко опанували нові САУ, фактично за 2–3 години. Щиро вдячний партнерам за допомогу! Вона є наближенням нашої Перемоги».

Caesar – це самохідне артилерійське встановлення нового покоління. Вона дає можливість вражати супротивника з відривом 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю. На даній відстані знаходиться артилерія, резерви, пункти управління супротивника. Їхнє знищення знижує наступальний потенціал ворога.

Ці САУ на колісному шасі, що робить їх мобільними та маневреними. Установка оснащена автоматизованою системою самоприв'язки та самонаведення на ціль. Має досить високу скорострільність – 5 пострілів за хвилину та високу купність стрілянини. Може використовуватися кілька типів боєприпасів калібру 155 мм, які застосовуються у країнах НАТО.

Caesar забезпечує живучість екіпажу та комфортні умови роботи. Дозволяє діяти за принципом: вогонь – маневр – вогонь.

23:59. Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Окупантам доведеться піти з Криму»

Президент України Володимир Зеленський записав вечірнє відеозвернення до українців:

«Вторгнення рф розпочалося з Криму – це був далеко не перший пункт у переліку помилок російської держави стосовно України, але перший доленосний для самої росії. Всі разом вони приведуть до її історичного ослаблення.

І, звичайно, окупантам доведеться піти і з Криму теж. Як і з Херсона, Мелітополя, Енергодара, Маріуполя та всіх інших міст і громад, де вони поки зображують господарів. Господарями вони там точно не будуть».

00:00. Початок 91-го дня війни, 25 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
yan2018
В английском языке слово санаторий означает место для больных на голову.
⬆️
Твари переключились на обстрел ракетами Кривого Рога и Запорожья. И они у них никак не закончатся. А нам так нужны средства ПВО. Страшно представить попадания в действующие металлургические заводы...((