Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 травня 2022, 12:00
12196
0

Кремль у шоці. День 84. Швеція та Фінляндія подали заявки до НАТО

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 18 травня

| Оновлено 20 травня 2022, 12:00
12196
0
Кремль у шоці. День 84. Швеція та Фінляндія подали заявки до НАТО
Getty Images/Global Images Ukraine

84-й день війни. 18 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 18 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

21:15. Донецька область: у Бахмуті 5 загиблих від авіаудару, у тому числі 2-річна дитина

Внаслідок авіаудару рф по Бахмуту Донецької області 17 травня загинуло 5 цивільних осіб, у тому числі дворічна дитина, 4 мешканці отримали поранення.

Донецька обласна прокуратура: «Нині збільшилася кількість жертв обстрілу окупантами багатоквартирного будинку в Бахмуті. В результаті розбору завалів рятувальники виявили тіла 35-річної жінки та 2-річну дитину. В цей час загальна кількість загиблих становить 5 осіб, поранених – 4»

17 травня в результаті авіаудару збройних сил рф по Бахмуту один із снарядів потрапив у житловий будинок, внаслідок чого зруйновано будівельні конструкції на 5 поверхах.

Окрім згаданих жінки та дитини, тіла яких було вилучено з-під завалів, загинули двоє чоловіків 43 та 44 років та 75-річна жінка. Ще четверо людей, у тому числі троє дітей віком 9, 12 та 17 років отримали поранення різного ступеня тяжкості.

20:30. росіяни знову обстріляли Сумщину та Чернігівщину

російські війська не перестають обстрілювати прикордонні території Сумщини та Чернігівщини.

Державна прикордонна служба України: 18 травня з території рф сталося 7 таких обстрілів: 5 по Сумщині, 2 по Чернігівщині. Ворог застосовував великокаліберні кулемети, автоматичні гранатомети, ствольну та реактивну артилерію.

Найтриваліший обстріл тривав близько години. Його росіяни вели з мінометів з боку села Зернове територією поблизу одного з прикордонних населених пунктів Шосткинського району Сумщини. Вказано, що через ці обстріли, на щастя, втрат серед особового складу немає.

19:40. Віце-прем'єр Росії запропонував Україні купувати електроенергію із захопленої Запорізької АЕС

Віце-прем'єр рф марат хуснуллін, який побував на окупованій території, запропонував Україні купувати електроенергію Запорізької АЕС, яка тимчасово перебуває під контролем рф:

«Якщо Україна буде готова приймати та оплачувати, значить працюватиме для них. Не прийматиме, працюватиме на росію. Атомна електроенергія – одна з найдешевших видів, абсолютно конкурентоспроможна. Запитань, куди продати електроенергію, не буде».

Про це Хуснуллін сказав після відвідин окупованого Мелітополя. Він також заявив, що Запорізька АЕС працюватиме, всі робочі місця збережено.

19:00. Військовий стан та мобілізацію в Україні хочуть продовжити до кінця літа

Президент Володимир Зеленський пропонує продовжити термін дії воєнного стану та нові часові рамки проведення загальної мобілізації майже до кінця літа.

У проекті закону № 7389 про затвердження указу президента «Про продовження терміну дії воєнного стану в Україні» Зеленський пропонує продовжити дію воєнного стану на 90 днів з 25 травня, тобто майже до кінця серпня 2022 року. У проекті закону №7390 президент пропонує продовжити термін загальної мобілізації з 25 травня на ще 90 днів.

Текст проектів законів про продовження дії воєнного стану та термін загальної мобілізації отримали у ВР та направили на розгляд комітету.

18:30. Азовське море може вимерти через бомбардування Азовсталі

Існує загроза повного вимирання Азовського моря через бомбардування меткомбінату Азовсталь.

Руйнування Азовсталі могло пошкодити технічну споруду, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню. Витік цієї рідини може повністю вбити флору та фауну Азовського моря, повідомляє Маріупольська міська рада. 

Після цього небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів. 

Як зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко, необхідний негайний допуск на об‘єкт міжнародних експертів та ООН для вивчення ситуації та попередження екологічної катастрофи світового рівня, наголошує міськрада Маріуполя.

18:05. У захопленому Мелітополі партизани підірвали бронепоїзд окупантів

У захопленому Мелітополі український рух опору зміг підірвати під час руху російський бронепоїзд із військовими та технікою (УП).

Очевидці в Мелітополі повідомляли про звук вибухів та перестрілки в районі м'ясокомбінату. Згодом місцеві журналісти підтвердили, що українські партизани здійснили дистанційний підрив бронепоїзда поблизу м'ясокомбінату в Мелітополі.

Склад поїзда становив 10 вагонів. Вибух було здійснено під вагоном з особовим складом окупаційних підрозділів рф, який здійснював ротацію.

Внаслідок вибуху пошкоджено дві залізничні колії. Бронепоїзд зараз зупинили, також заблоковані вагони з паливно-мастильними матеріалами, який слідував за бронепоїздом.

17:00. Туреччина заблокувала початок переговорів щодо вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Туреччина заблокувала початкове рішення НАТО опрацювати заявки Фінляндії та Швеції про приєднання до Альянсу, поставивши під сумнів надії на швидке вступ двох скандинавських країн (Financial Times, УП).

Посли країн НАТО зустрілися в середу з метою розпочати переговори про вступ того ж дня, коли Фінляндія та Швеція подали свої заявки, але опозиція Анкари зупинила будь-яке голосування.

Відстрочка викликає сумніви, що НАТО зможе схвалити перший етап заявок Фінляндії та Швеції протягом одного-двох тижнів, як прогнозував генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Офіційний представник Туреччини підтвердив, що Анкара загальмувала процес, але наполягав на тому, що Туреччина не відкидає перспективи приєднання Швеції та Фінляндії: «Ми не говоримо, що вони не можуть бути членами НАТО. Просто ми маємо бути на одній хвилі, на одній сторінці щодо загрози, з якою стикаємося».

16:10. Ердоган обіцяє блокувати членство Швеції та Фінляндії в НАТО, поки ті не видадуть «терористів»

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Анкара не схвалить членство Швеції та Фінляндії в НАТО, поки обидві країни нібито продовжують підтримувати терористичні угруповання, що становлять пряму загрозу національній безпеці країни (УП, Daily Sabah).

Виступаючи на засіданні парламентської групи правлячої Партії справедливості та розвитку в Анкарі, Ердоган сказав, що Туреччина завжди виконувала свої обов'язки відповідно до очікувань НАТО, незважаючи на вороже ставлення деяких союзників: «Для країн є спірне питання – підтримувати тероризм і чекати на схвалення».

Його коментарі пролунали через кілька годин після того, як Швеція та Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО. Ердоган зазначив, що розширення блоку має значення для Туреччини, якщо воно шанує чутливі моменти для Анкари. За його словами, Швеція відмовляється видавати терористів, незважаючи на прохання Туреччини, але наважується просити про членство в НАТО.

«НАТО є альянсом безпеки, і Туреччина не погодиться поставити під загрозу цю безпеку», – сказав він, додавши, що делегації двох північних країн не повинні турбуватися приїздом до Туреччини, сподіваючись переконати Анкару змінити позицію. «Наше єдине очікування від союзників по НАТО – це спочатку зрозуміти наші чутливі питання, поважати їх і, нарешті, підтримати, якщо це можливо, – сказав президент Туреччини.

Анкара каже, що Швеція та Фінляндія приховують людей, які, за її словами, пов'язані з угрупованнями, які вважаються терористами, а саме з бойовиками Робочої партії Курдистану та послідовниками Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроб державного перевороту 2016 року. Турецька державна телекомпанія TRT Haber заявив, що Швеція та Фінляндія не дали схвалення на репатріацію 33 людей, про яку запитувала Туреччина.

15:40. Окупанти хочуть знести Азовсталь у Маріуполі

Ватажок так званої днр денис пушилін заявив, що на місці заводу Азовсталь, який окупанти намагаються стерти з лиця землі, хочуть зробити технопарк або просто паркову зону.

Ватажок бойовиків також заявив, що Маріуполь буде відновлений з акцентом на курортний бізнес. пушилін висловив надію, що окупаційній владі у цьому допоможе росія. Раніше ватажок днр заявляв, що планує зробити зі знищеного росіянами Маріуполя курорту.

Маріупольська міська рада у свою чергу повідомила, що в днр планують знести Азовсталь. Такі дії окупантів міська влада пояснює тим, що у ЗСУ скоро з'являться сили для деокупації Маріуполя, тому росіяни превентивно знищують важливий для України промисловий комплекс, а також хочуть стерти будь-яку згадку про героїчний подвиг українських військових. Маріупольська міська рада зазначає, що окупанти не зацікавлені у відновленні та розвитку Маріуполя, бо для них це лише територія для кримського коридору.

У той же час міська влада нагадала, що Азовсталь – це унікальний металургійний комплекс повного циклу, який забезпечував роботу для 10 тисяч осіб, мільярди доларів валютних надходжень та податків, 7 тисяч тонн високоякісної сталі, 6 млн тонн чавуну та 4,5 млн тонн металопрокату. За словами заступника мера Маріуполя Сергія Орлова, окупанти розбомбили місто на 80–90%.

15:10. Єврокомісія запропонувала Україні макрофінансову допомогу в 9 млрд євро

Європейська комісія запропонувала надати Україні нову макрофінансову допомогу на суму до 9 млрд євро, оголосила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Ми пропонуємо поповнити значну короткострокову допомогу, надану зараз, новою винятковою макрофінансовою допомогою для України у розмірі до 9 млрд євро в 2022 році», – йдеться у заяві на сайті Єврокомісії.

14:30. Число загиблих внаслідок авіаудару по Десні зросло до 11

Число загиблих та травмованих людей внаслідок авіаудару, який вранці 17 травня завдала російська авіація по селу Десна на Чернігівщині, зросла.

ДСНС, Суспільне: Загинуло 11 осіб, травмовано 14 осіб.

Попередньо йшлося про 8 загиблих і 12 поранених внаслідок авіаудару росіян.

14:05. ППО збила ще один російський літак

57 окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнко повідомляє про збиття ворожого літака:

«За даними штабу 57 окремої мотопіхотної бригади, 18 травня 2022 року, підрозділом протиповітряної оборони було збито російський військовий літак. Слава Україні!»

Напрямок, де було вражено літак, та його модель не розкриваються.

13:30. Зеленський запропонував Раді продовжити воєнний стан

Президент Володимир Зеленський пропонує продовжити термін воєнного стану в Україні.

Проект закону №7389 про затвердження указу президента «Про продовження терміну дії воєнного стану в Україні» зареєстрований у парламенті 18 травня.

13:00. У міноборони рф стверджують, що з Азовсталі вийшли 959 осіб

У міністерстві оборони рф стверджують, що із заблокованого заводу Азовсталь у Маріуполі вийшли майже тисяча українських бійців. російські загарбники називають це здаванням у полон, тоді як українська сторона вважає це операцією щодо порятунку маріупольського гарнізону, сподіваючись на обмін військовослужбовців.

За словами ігоря конашенкова, з 16 травня здалися в полон 959 людей, у тому числі 80 поранених, з яких 51 особа поміщена в лікарню Новоазовська на окупованій частині Донецької області. Минулої доби з підземель Азовсталі вийшли 694 бійців полку Азов та інших підрозділів, у тому числі 29 поранених, заявив представник російського міноборони.

Українська сторона поки що не розголошує інформацію про вихід захисників Маріуполя, щоб не завдати їм шкоди.

12:20. Орки обстріляли забороненими боєприпасами школу, яка згоріла вщент

Росіяни знищили в Донецькій області ще один навчальний заклад – Авдіївську школу №1, яка згоріла вщент.

Глава Донецької ОДА Павло Кириленко: «Вночі російська армія обстріляла школу забороненими фосфорними боєприпасами. Школа згоріла вщент. На щастя, обійшлося без постраждалих: у будівлі були тільки чергові, їм вдалося врятуватися.

До широкомасштабного російського вторгнення в Авдіївській школі №1 навчалося понад 200 дітей. У школі був жодного військового, жодної військової техніки. Просто росіяни, як завжди, цілеспрямовано знищують громадянську інфраструктуру».

11:45. Окупанти обстріляли Одеську область із Чорного моря

Російські війська завдали ракетного удару по Одеській області з акваторії Чорного моря.

Оперативне командування Південь: «По Одещині завдано чергового ракетного удару з акваторії Чорного моря. Ворог продовжує спроби руйнування інфраструктури та психологічний тиск на мирних жителів, атакуючи на світанку населені пункти регіону».

За попередньою інформацією, суттєвих руйнувань та постраждалих немає. На місці події працює слідчо-оперативна група, яка документує наслідки ракетного удару. Подія кваліфікована за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) УКУ.

11:00. Генштаб: росіяни денацифікували понад 28 тисяч своїх вояків

Російські війська з 24.02 до 18.05 вже втратили 28300 військових на війні в Україні, а також понад 1250 танків.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 28300 (+400) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1251 (+16) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3043 (+34) од.,
  • артилерійських систем – 586 (+8) од.,
  • РСЗВ ‒ 199 (+1) од.
  • засобів ППО ‒ 91 (+1) од.,
  • літаків – 202 (+1) од.,
  • вертольотів – 167 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 441 (+5),
  • крилатих ракет ‒ 102 (+5),
  • кораблів /катерів - 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2137 (+28) од.,
  • спеціальної техніки – 43 (+0).

Найбільші втрати противника за минулу добу, спостерігалися на Слов'янському, Криворізькому та Запорізькому напрямках.

10:00. Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО

Фінляндія та Швеція у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі офіційно подали заявки на вступ до НАТО.

Посол Фінляндії при НАТО Клаус Корхонен та посол Швеції Аксель Вернгоф передали заявки генсеку НАТО Йєнсу Столтенбергу, офіційно запускаючи процедуру, яка завершить десятиліття нейтралітету Фінляндії та близько 200 років нейтралітету Швеції.

Йєнс Столтенберг: «Це прекрасний день у критичний момент для нашої безпеки. Кожна країна має право вибирати свій шлях. Ви зробили свій вибір після ретельно демократичного процесу, і я вітаю ваше рішення приєднатися до НАТО. Ви – наші найближчі партери, і ваше членство збільшить нашу безпеку. Це історичний момент».

Тепер заявки країн має погодити кожен із 30 союзників у Північноатлантичному альянсі.

09:20. росіяни обстріляли Миколаїв, є постраждалий

Вранці 18 травня російські війська завдали ракетного удару по Миколаєву, внаслідок чого сталася руйнація і виникла пожежа у приватному секторі.

ДСНС: Вранці 18 травня після ворожого ракетного удару сталася руйнація та виникла пожежа у приватному житловому секторі в Інгульському районі Миколаєва.

Зараз відомо про 1 потерпілому, який отримав осколкові поранення. Рятувальники пожежі на площі 50 кв. м. загасили.

08:30. Дніпро: росіяни випустили дві ракети, одну збила ППО, але є жертва

У Дніпрі спрацювала протиповітряна оборона – вона збила одну з двох ракет, випущених росіянами, внаслідок атаки жінка отримала поранення.

Повітряне командування Схід: «Дніпро. Успішно спрацювала ППО. Подробиці невдовзі».

Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко повідомив, що ППО збила одну ракету:

«Одну ракету наша ППО збила. Уламки впали на приватне подвір'я. Поранена жінка. Пошкоджено 2 будинки. Інша ракета потрапила в об'єкт транспортної інфраструктури. Він зруйнований».

07:40. Швеція та Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО

Швеція та Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав відповідну заявку. Глава МЗС поставив підпис під листом до штаб-квартири НАТО під час спеціальної церемонії. У ньому Фінляндія визначила інтерес до старту переговорів про членство в альянсі.

«Ось брюссельський лист готовий, сподіваюся, пошта дійде», – з гумором зазначив міністр після підписання заявки.

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде також підписала заявку на вступ до НАТО. Вона буде подана разом із заявкою Фінляндії. Лінде підписала документ, перебуваючи в офісі Міністерства закордонних справ у Стокгольмі.

«Це здається великим, серйозним кроком і ніби ми визначилися з тим, що, на нашу думку, найкраще підходить для Швеції», – зазначила міністр і додала, що документ подаватиметься разом із заявкою Фінляндії.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що процес вступу Швеції та Фінляндії до НАТО відбудеться швидко. А загрози росії говорять, що вона не поважає права кожної нації самій обирати майбутнє.

07:00. Генштаб: ворог зосередився на утриманні позицій, на Донеччині намагається наступати

У Донецькому операційному районі та Слов'янському напрямку російські війська надають вогненний вплив уздовж усієї лінії зіткнення.

Генштаб ЗСУ: У зведенні вказується, що на інших напрямках противник основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій, поповненні запасів, а також намагається покращити своє тактичне становище.

06:10. рф могла дати згоду на евакуацію з Азовсталі, щоб проголосити Маріуполь своїм

росія могла погодитися на евакуацію військових з Азовсталі, щоб швидше проголосити взятим Маріуполь.

Американський Інститут вивчення війни (ISW): «За даними української розвідки, з 18 по 21 травня росіяни готують прес-тур для журналістів зруйнованими районами Маріуполя. Щоб звинуватити Україну в руйнуванні міста та масових вбивствах мирних жителів, російські пропагандисти вже ввезли до Маріуполя уламки українських боєприпасів, зібраних зі всіх окупованих районів Донецької області, і готують завезених з Донецька та Горлівки місцевих очевидців, які розповідатимуть журналістам про злочини захисників».

Також американські аналітики припускають, що Кремль міг погодитися на договір, щоб відвести від себе критику в соцмережах з приводу провалу на Сіверському Донці та загалом повільного наступу.

Крім того, Кремль може відмовити в обміні захисників Маріуполя. Як повідомляється, держдума рф розгляне проект постанови про заборону обміну так званих нацистських злочинців, а верховний суд рф 26 травня розгляне визнання українського полку Азов терористичною організацією. ISW зазначає, що кремль може проігнорувати побоювання держдуми або використати їх для саботажу переговорів із Україною.

05:20. Партизани в окупованому Мелітополі ліквідували військових рф високого рангу

У Мелітополі партизани ліквідували російських військових.

Запорізька ОВА: «У Мелітополі партизани ліквідували російських військових високого рангу. Окупанти цю ситуацію намагаються приховати.

Але у місті військові рф посилено перевіряли приватний транспорт, ймовірно, у пошуках партизан».

04:30. Стало відомо, що хоче Туреччина за зняття вето на розширення НАТО

В обмін на згоду на вступ до НАТО Фінляндії та Швеції Туреччина хоче засудження ними всіх курдських організацій та зняття обмежень на продаж озброєнь (Bloomberg).

Анкара наполягає на тому, щоб нові кандидати в членство в НАТО визнали її стурбованість курдськими збройними формуваннями, як усередині Туреччини, так і в Сирії та Іраку. Туреччина вимагає від Швеції та Фінляндії публічно засудити не лише Робочу партію Курдистану, а й інші курдські організації.

Також Туреччина хоче, щоб Швеція та Фінляндія скасували обмеження на продаж озброєнь, які вони наклали у 2019 році у відповідь на вторгнення до Сирії. Хоча обсяги торгівлі зброєю між Туреччиною та Фінляндією та Швецією незначні, для Анкари це важливо, щоб вимагати зняття таких обмежень із боку США.

03:40. Єврорада розгляне заявку України на членство в ЄС у червні

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив президенту Володимиру Зеленському, що заявка України на членство в ЄС буде розглянута на засіданні Євроради у червні.

Макрон розпитав Зеленського про ситуацію в Маріуполі, де триває евакуація людей з заводу Азовсталь, та про потреби України.

Президент Франції підтвердив свою повну рішучість реагувати на всі прохання про підтримку, висловлені Україною, зокрема щодо оборонної техніки, палива, гуманітарної допомоги, економічної та фінансової підтримки, а також боротися з безкарністю.

Макрон підкреслив, що Франція продовжуватиме постачати зброю і це постачання збільшуватиметься найближчими тижнями, так само, як і постачання гуманітарної допомоги.

Президенти також обговорили гарантії безпеки, які Париж може надати Києву, щоб забезпечити дотримання суверенітету та територіальної цілісності України, та можливі шляхи вирішення проблеми експорту українського зерна.

03:00. Захисників з Азовсталі вивезли в окуповану Оленівку в ОРДО

Понад 250 українських захисників вивезли до колонії в Оленівці під окупацією російських бойовиків формування так званого ДНР (Reuters).

Російський конвой супроводжував 7 автобусів із українськими військовослужбовцями. Їх привезли на територію колишньої колонії в окупованій Оленівці на Донеччині. Росіяни кажуть, що принаймні 256 українських військових здалися в полон, включаючи 51 поранених. Українська влада повідомляла про 264 військових, з них 53 поранених.

Поки невідомо, що чекає на українських військових, оскільки росіяни говорили про підготовку допитів бійців полку Азова. Також невідомо, чи залишились у підземеллях меткомбінату Азовсталь у Маріуполі ще українські військові.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр 17 травня сказала, що українське військово-політичне керівництво не називатиме точну кількість захисників Маріуполя, доки всі вони не опиняться у безпеці.

02:10. Рєзніков: рф, за всіма ознаками, готується до довгострокової війни

Міністр оборони Олексій Рєзніков заявив, що росія за всіма ознаками готується до тривалої війни проти України, накопичуючи ресурси та споруджуючи оборонні фортифікації на захоплених територіях:

«За багатьма ознаками, росія здійснює підготовку до ведення довготривалої воєнної операції. Війна перетворюється на затяжну фазу. Ми бачимо, як у Херсонській області, у Запорізькій області російські окупанти активно здійснюють інженерні та фортифікаційні роботи, щоб за необхідності перейти до оборони.

Щодня війни приносить жертви серед наших військових та величезні страждання цивільного населення. Особливо – на тимчасово захоплених росією територіях. Весь світ бачив, що сталося у Бучі. Такі ж бучі нині відбуваються скрізь, де стоять російські війська. Наших людей викрадають, катують, убивають.

Війна руйнує українську економіку. З кожним днем ​​зростає потреба в ресурсах для відновлення. Затягування війни спричиняє ризик глобальної продовольчої кризи, а також чергової міграційної кризи. Зважаючи на це, ми хочемо перемогти ворога та звільнити наші території у найкоротші терміни. Не дати росії затягнути конфлікт.

Тому ми дуже зацікавлені у отриманні міжнародної допомоги, купувати зброю максимально швидко та у потрібних кількостях. Нам потрібні танки, бронемашини, засоби ураження на дальніх дистанціях (реактивні системи залпового вогню, важка артилерія, авіація, ракети). Ми прагнемо зберегти життя наших людей.

За даними української розвідки, росія зараз застосовує проти України загальне угруповання військ чисельністю 167 тисяч військових (з урахуванням резервів). Станом на 17 травня безпосередньо на полі бою розгорнуто 91 батальйонно-тактичну групу. Ще близько 55 БТГ росіяни можуть розвернути з резервів, а також перекинути після відновлення 1–2 місяців ті угруповання, які зазнали втрат під час першого етапу війни».

01:00. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Нам треба, щоб на всіх рівнях тиснули на росію»

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні до українського народу сказав:

«Продовжую збирати найбільшу міжнародну аудиторію для України. Щоб наша держава підтримувалась на всіх рівнях. І щоб на всіх рівнях тиснули на росію.

Інформаційний тиск, дипломатичний, а також культурний. Ось що нам потрібно. Щоб, як і під час Другої світової війни, боротьба за свободу могла спиратися навіть на силу мистецтва».

00:00. Початок 84-го дня війни, 18 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»
Футбол | 18 квітня 2024, 02:05 4
АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»

Карло коротко прокоментував серію пенальті у матчі «Манчестер Сіті» – «Реал»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.