Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 21 травня 2022, 08:11
8064
0

Екологічна катастрофа. День 86. Азовське море може вимерти

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 20 травня

| Оновлено 21 травня 2022, 08:11
8064
0
Екологічна катастрофа. День 86. Азовське море може вимерти
Міськрада Маріуполя

86-й день війни. 20 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 20 травня

23:59. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Фінанси та нерухомість рф повинні бути заморожені»

Президент України Володимир Зеленський записав вечірнє відеозвернення до українців:

Ми пропонуємо державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм, завдяки якому кожен і кожна, хто постраждав від дій російської армії, зможе отримати компенсацію своїх втрат.

На основі такого договору російські кошти та майно, які перебувають у юрисдикціях держав-партнерів, мають бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані й спрямовані у спеціально створений фонд, з якого усі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію.

Це буде точно справедливо. І росія відчує справжню вагу кожної ракети, кожної бомби й кожного снаряду, які вона випустила по Україні».

23:00. В рф заявляють, що з Азовсталі вивели всіх українських бійців

Міністерство оборони рф заявляє, що станом на 20 травня з Азовсталі евакуювали всіх українських бійців: вийшли 2439 захисників України. Нібито шойгу доповів про це путіну.

У міноборони рф заявили, що з 16 травня під час операції «склали зброю і здалися в полон» 2439 бійців Азова та інших українських захисників, заблокованих на території Азовсталі. При цьому російські окупанти називають українських захисників нацистами. Повідомляється, що 20 травня з Азовсталі вийшов 531 захисник.

шойгу доповів путіну про завершення операції та нібито повне звільнення Азовсталі та міста Маріуполь від українських захисників. Окупанти повідомляють, що підземелля комбінату перейшло під повний контроль російських збройних сил.

Крім того, в росії заявили, що командира Азова через нібито «ненависть маріупольців і бажання розправи над ним» із території заводу вивезли в спеціальному бронеавтомобілі.

22:40. ППО для України: у новому пакеті допомоги від США є ЗРК Patriot

У схваленому напередодні пакеті допомоги від США на суму $40 млрд передбачено передачу Україні сучасних американських систем протиповітряної оборони Patriot (The Washington Post, УП)

У США пишуть, що законопроект, схвалений у четвер 86 ​​голосами проти 11, передбачає загальну військову допомогу у розмірі 20 млрд доларів, яка, як очікується, профінансує передачу передових систем озброєння, таких як ЗРК Patriot та далекобійна артилерія.

До законопроекту також включено понад 8 млрд доларів у вигляді загальної економічної підтримки України, майже 5 млрд доларів у вигляді глобальної продовольчої допомоги для вирішення потенційної нестачі продовольства та понад 1 млрд доларів у вигляді сукупної підтримки біженців.

Україна неодноразово, ще з часів до вторгнення, просила США про надання систем Patriot, а після 24 лютого 2022 року цей запит став одним із основних (поряд із літаками та танками), проте досі він не був задоволений.

Більшість членів Сенату США в четвер, 19 травня, остаточно підтримали надання допомоги Україні на суму близько 40 млрд доларів. Законопроект ще належить підписати президенту Джо Байдену. ЗРК Patriot складається з ракети повітряного перехоплення та високопродуктивної радарної системи.

22:20. Зеленський: евакуація захисників Маріуполя проходить за участю західних партнерів

Президент Володимир Зеленський сказав, що операцію з безпечного виходу захисників Маріуполя проводять за участю західних партнерів, але поки що деталі не розголошуються:

«На сьогоднішній день вивезено всіх громадянських людей – тих, які були заблоковані на заводі (Азовсталь). Евакуацію всіх інших цивільних людей, які були біля заводу або в інших частинах Маріуполя, розпочато давно вже. Цивільні – вивезені. Медики – вивезені. Вивезені важко поранені, вивезені поранені. На цей момент, як ми з вами говоримо, я знаю, що відбувається теж (у Маріуполі). Найближчим часом, навіть не днями, завершиться вивіз усіх.

Структура складна. Домовлялися про те, що розблокуванням займатимуться посередники – західні партнери. Я домовлявся з Туреччиною, Швейцарією, Ізраїлем, спочатку Францією через відносини лідерів (ціх країн) з рф. Коли ми бачили, що воєнним шляхом розблокувати неможливо. Наші військові отримали сигнал, що вони мають повне право вийти та зберегти своє життя.

Я наполегливо просив у розмові з кожним лідером країн-партнерів щодо надання озброєння для розблокування Маріуполя військовим шляхом. Частина військовослужбовців ЗСУ була готова, у разі надання важкого озброєння від країн-партнерів, йти на військову деблокаду Маріуполя, незважаючи на ризики».

22:00. Харків: містяни повідомляють про ракетний удар та пожежу

Увечері 20 травня російські загарбники завдали ракетного удару по Харкову (Суспільне).

За попередніми даними, ворог вдарив ракетою по Київському району Харкова.

У ДСНС зазначили, що внаслідок обстрілу спалахнула пожежа.

21:30. Зеленський: при обороні Маріуполя загинуло багато льотчиків, 90% не поверталися

При обороні Маріуполя загинуло багато українських льотчиків, 90% з них не поверталися. Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю до 3-ї річниці своєї інавгурації сказав:

«Вони захищали Маріуполь. Дуже багато людей загинуло, наших льотчиків, на жаль. Цілком героїчні люди, які знали, що складно, що майже неможливо долетіти до Азовсталі й привезти їм ліки, їжу, воду, вивезти тіла, поранених. Усе це відбувалося.

Дуже багато відбувалося, що ніхто офіційно не міг коментувати. Тому що повітряних коридорів до Азовсталі не було через потужне російське розгорнуте ППО. Велику кількість тижнів льотчики на вертольотах, знаючи, що на 90% вони не повертаються, летіли туди. Ми втратили багато льотчиків».

На Азовсталі були не лише українські нацгвардійці (до яких належить полк Азов), а й близько 400 прикордонників, десантники, поліцейські, представники СБУ, військові медики та цивільні».

21:00. російська ракета впала під Одесою

Вдень 20 травня ворог завдав ракетного удару по цивільному об'єкту на території Одеського району. Відомо про два вибухи.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім: «Ракета потрапила в об'єкт в Одеській області. Є запах аміаку, але рятувальники повідомляють, що все гаразд. Концентрація мінімальна».

У прес-центрі сил оборони півдня України підтвердили, що російська ракета потрапила в один із об'єктів інфраструктури Одещини. На місці виникла пожежа, там працюють рятувальники. Загрози життю та здоров'ю цивільного населення у найближчих населених пунктах немає.

Глава Одеської ОВА Максим Марченко уточнив, що ракетних ударів по регіону було два, перший – трьома ракетами вдень по одному з районів області, і другий вечором – по об'єкту інфраструктури: «Є пошкодження, але на щастя, потерпілих немає».

20:30. Генштаб: росіяни звезли 130 одиниць техніки на Чорнобаївку

російські окупанти розмістили на околицях Чорнобаївки під Херсоном 130 одиниць військової техніки.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: «У рамках комплектування підрозділів, які зазнали втрат, у районі населеного пункту Чорнобаївка противник здійснив переміщення близько 130 одиниць військової техніки».

20:00. Буданов: путін у глухому куті, не може ні закінчити війну, ні виграти

Начальник головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що путін перебуває в безвиході, оскільки не може ні припинити війну проти України, ні виграти її (The Wall Street Journal, ГУР, УП):

«путін в абсолютному безвиході. Він не може зупинити війну та не може її виграти. Він не може перемогти через об'єктивні причини. І щоб зупинити це, він повинен визнати, що росія зовсім не така сильна і велика держава, яку він хотів зобразити.

Водночас мене дивує російська дурість. З усіх варіантів, які були у путіна перед початком війни, він обрав найжорстокіший і найгірший варіант. російські фахівці неодноразово попереджали його, що цей варіант останній і його треба дуже ретельно оцінювати. Тепер бачимо результат.

Україна воюватиме, доки з її території не будуть вигнані всі російські війська. Я не знаю жодних кордонів, окрім кордонів 1991 року (включаючи Крим та Донбас). Хто може змусити Україну заморозити конфлікт? Це війна всіх українців, і, якщо хтось у світі думає, що може диктувати Україні умови, за яких вона може чи не може захищатись, він серйозно помиляється.

Для прискорення контрнаступу Україні терміново необхідні ракетні комплекси середньої та великої дальності, великокаліберна артилерія та ударна авіація. Ми ведемо війну на своїй території. Якщо хтось вважає, що ми маємо обмеження щодо використання деяких видів озброєння, я хотів би нагадати, що росія тут використовує абсолютно всі види озброєння, які є у неї, від крилатих ракет, які запускають з підводних човнів, до стратегічних бомбардувальників. Тут застосовано весь спектр російської зброї, крім ядерної».

19:15. Зеленський: Такі мішені вибирає абсолютне зло і дурні

Президент Володимир Зеленський вважає дурнями тих окупантів, котрі обирають собі мішенню будинки культури або українські музеї. Таким чином президент відреагував на ракетний удар по будинку культури Харківщини:

«Харківщина. Місто Лозова. Російський ракетний удар по щойно реконструйованій будівлі культури. Семеро постраждалих, серед яких 11-річна дитина.

Окупанти визначили своїми ворогами культуру, освіту та людяність. І не шкодують їм ні ракет, ні бомб. Що в голові у людей, які обирають такі мішені? Абсолютне зло, абсолютна дурість».

Рятувальники повідомили, що внаслідок обстрілу сталася часткова руйнація будівлі та спалахнув утеплювач покрівлі.

18:40. Німеччина поставить Києву перші зенітні установки Gepard у липні

У липні Україна отримає перші 15 зенітних самохідних установок Gepard зі складів німецької промисловості. Про це йшлося під час розмови міністра оборони Німеччини Крістін Ламбрехт та її українського колеги Олексія Резнікова (Spiegel, УП).

Пакет також включає навчальну підтримку з боку Бундесверу, надання 59 тисяч боєприпасів та доставку ще 15 машин влітку.

Крістін Ламбрехт: «Сьогодні я розмовляла зі своїм українським колегою Резніковим, і він ще раз чітко підтвердив, що Україна хоче якнайшвидшої доставки з Німеччини зенітних танків Gepard, включаючи 59 тисяч боєприпасів.

Gepard є ефективною зброєю, яка також має значний стримуючий ефект – наприклад, для захисту критичної інфраструктури. Зараз ми працюємо разом, щоб гарантувати, що перші 15 Gepard будуть готові до дій із середини липня з повністю навченими екіпажами».

18:20. Харківщина: орки розбомбили будинок культури в Лозовій: 7 поранених

Російська ракета потрапила до місцевого Будинку культури у Лозовій Харківській області, внаслідок чого 7 людей отримали поранення, у тому числі 11-річна дитина (Суспільне Харків).

В управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій Харківської області повідомили, що рятувальники на місці гасять пожежу та розбирають завали. російські окупанти завдали удару по будівлі близько 15:00.

На відеозаписі з камер спостереження, яким поділилися очевидці, видно, як ракета влучає в будівлю, після чого піднялися в повітря густі клуби диму і пилу.

18:00. путін на онлайн радбезі з герасимовим заявив про кібервійну проти Росії

На онлайн-засіданні ради безпеки рф путін заявив, що проти росії в інформаційному просторі ведеться повномасштабна війна і доручив розробити держсистему захисту інформації.

«Кількість кібератак на російську інформаційну інфраструктуру останніми роками постійно зростає. Саме всі останні роки, але з початком спеціальної військової операції на Донбасі, в Україні виклики у цій сфері стали ще гострішими та серйознішими, масштабнішими. По суті проти росії розв'язана справжня агресія, війна в інформаційному просторі.

Вважаю за доцільне розглянути питання про створення державної системи захисту інформації. Чекаю від вас також конкретних пропозицій щодо того, які додаткові кроки мають бути здійснені для забезпечення сталої роботи інформаційної інфраструктури в органах влади та держуправління.

Число кібератак, у тому числі комплексних, зросло в рази. Як зазначають фахівці, експерти, хакерам-одинакам це, звичайно ж, не під силу. Атаки наносяться з різних держав, і вони чітко скоординовані. По суті, це дії державних структур. До складу армій деяких країн вже офіційно входять кібервійська.

Робляться цілеспрямовані спроби вивести з ладу інтернет-ресурси об'єктів критичної інфраструктури росії. Насамперед під ударом опинилися ЗМІ, фінансові установи, масові соціально значущі портали та мережі. Серйозні атаки були завдані по офіційним сайтами органів влади.

Найчастіше метою хакерів виявляються корпоративні мережі великих російських компаній. У більшості випадків використовується така тактика атак: доступ до російських інтернет-ресурсів блокується, інформація стає недоступною або підмінюється фейками – фальшивками. При цьому в хід йдуть найсучасніші алгоритми та комбіновані технології».

17:30. У Київській області завершили розмінування доріг

За даними офісу президента, сапери завершили розмінування основних автомобільних доріг на деокупованих територіях Київської області.

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко: «Повністю завершено розмінування Київської області. Відновлено на 100% електропостачання Київщини. Роботи тривали 45 днів замість запланованих 60 днів.

До відновлювальних робіт залучили понад 1 тисячу працівників із різних регіонів України. Харчування відновили понад 265 тисяч абонентів».

17:00. Орки ракетою знищили пляжний туалет на Одещині

Військові рф вдарили ракетою по Одещині та зруйнували пляжний туалет.

Одеська міськрада: 20 травня російські війська завдали по Одеській області ракетного удару із застосуванням авіації. Зруйнований пляжний туалет на півдні області. Постраждалих нема.

Вартість ракети Калібр – $6,5 млн. Ракети класу Х-101 більш сучасні та досконалі, і, за оцінками експертів, у рази дорожчі.

16:40. Росіяни готові запустити 16 ракет Калібр з Чорного моря

Міністерство оборони України попереджає, що із акваторії Чорного моря росіяни підготували до запуску 16 крилатих ракет Калібр.

Спікер Міністерства оборони Олександр Мотузяник: «В готовності до застосування в акваторії Чорного моря знаходиться два кораблі із сумарним залпом до 16 КРМБ типу Калібр.

Також угруповання Чорноморського флоту рф продовжує ізолювати цивільне судноплавство та порти України. Ворожі судна здійснюють розвідку та вогневу підтримку для окупаційних підрозділів на суші».

16:10. Посольство США: зброя в Україну надходить рекордно швидко, іноді за години

Все озброєння, яке виділяє США, надходить в Україну в дуже короткий термін, іноді менш ніж за добу.

Представник посольства США в Україні Ден Лангенкемп: «Вся зброя йде зі складів США, які вже готові. Тобто ми швидко знаходимо способи, яким чином перевезти його.

Воно доїжджає в Україну за години навіть іноді менш ніж за день. Тобто уявіть, наскільки це швидко. Наприклад, як із гаубицями: ми оголосили про них, вони приїхали, і майже всі вже використовуються в Україні. США ще ніколи в історії не перекидали обладнання так швидко і в таких масштабах будь-якій іншій країні».

Він зазначив, що за потреби для українських військових проводять необхідні навчання з використання наданої зброї. Адміністрація Байдена в четвер, 19 травня, оголосила про черговий пакет безпеки України в розмірі 100 млн доларів.

15:40. Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер пішов із роснєфті

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер залишив посаду голови ради директорів російської державної компанії роснєфть, говориться в заяві на сайті компанії. Шредер заявив про неможливість продовження своїх повноважень у раді директорів компанії. Він керував радою директорів роснафти з 2007 року.

Також рада директорів з тієї ж причини покинул Маттіас Варніг, керуючий директор компанії Nord Stream AG, оператор газопроводу Північний потік 2. Шредера в лютому також висунули до ради директорів російської енергетичної компанії газпром.

Як відомо, 19 травня Європарламент закликав ЄС запровадити санкції проти Шредера та колишнього міністра закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, який з минулого року входить до наглядової ради роснєфті.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив вимогу санкцій Шредера, але німецький парламент цього тижня позбавив Шредера його офісу в Берліні, який платять платники податків.

15:00. Житомирщина: ракетний удар по Малину зачепив 100 будинків

Внаслідок ракетного удару по місту Малин на Житомирщині пошкоджено об'єкт інфраструктури та майже 100 будинків, троє людей отримали поранення.

Міський голова Малина Олександр Сітайло: «По території нашої громади вкотре рф було завдано ракетного удару. Пошкоджено об'єкт інфраструктури та близько 100 будинків. Дякувати Богу, жертв серед цивільного населення немає, але є троє поранених.

На місці працюють рятувальники та слідчо-оперативна група. Протягом дня планують відновити електропостачання у потерпілому мікрорайоні».

На Житомирщині з ранку 20 травня зафіксували два вибухи.

14:30. Росіяни вдарили по об'єкту інфраструктури на Полтавщині

Російські війська завдали удару по об'єкту інфраструктури Лубненської громади на Полтавщині.

Голова Полтавської військової обласної адміністрації Дмитро Лунін: «Приліт у Лубненській громаді по об'єкту інфраструктури. Інформацію про постраждалих та руйнування встановлюємо».

Пізніше глава ОВА додав, що внаслідок удару, на щастя, потерпілих не було.

14:00. Командир Азова сподівається, що тіла загиблих бійців із Азовсталі передадуть рідним

Командир полку Національної гвардії України Азов Денис Прокопенко заявив, що важко поранені бійці із заводу Азовсталь отримали допомогу та будуть доставлені на підконтрольну Україні територію, а щодо загиблих захисників Маріуполя процес триває:

«86 днів оборони Маріуполя. Вище військове керівництво наказало про збереження життя та здоров'я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони міста. Незважаючи на важкі бої, кругову оборону та відсутність постачання, ми постійно підкреслювали три важливі для нас умови, а саме: цивільні, поранені та загиблі.

Громадянським вдалося евакуювати. Важкі поранені отримали необхідну допомогу, й їх вдалося евакуювати з подальшим обміном та доставкою на територію, підконтрольну Україні. Щодо загиблих Героїв процес триває. Сподіваюся, найближчим часом рідні та вся Україна зможуть із почестями поховати своїх воїнів. Слава Україні!»

13:30. шойгу вигадав відповідь на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

Міністр оборони росії сергей шойгу запевнив, що найближчим часом рф окупує всю Луганщину, а також сформує нові військові частини на заході країни у відповідь на намір Швеції та Фінляндії вступити до НАТО:

«Звільнення ЛНР завершиться найближчим часом. Продовжуємо розширювати контроль над територіями Донбасу. Біля російських кордонів наростають військові загрози із західного напрямку.

Тому росія активно удосконалить бойовий склад військ, а до кінця року у Західному військовому окрузі сформують 12 військових частин та підрозділів».

Голова Луганської області Сергій Гайдай повідомив, що 10% території Луганської області підконтрольні Україні.

12:50. Бійці ССО України знищили позицію росіян

Бійці Сил спеціальних операцій України знищили групу російських протитанкістів разом із боєкомплектом.

Прес-центр командування ССО: «На одній із дільниць фронту наші воїни побачили, як росіяни підвезли боєкомплект для своїх протитанкових ракетних комплексів.

Швидко оцінивши обстановку, оператори ССО без зволікань атакували першими. Ракетами українського ПТРК з першого пострілу вони вразили позицію ворожих протитанкістів, знищивши їх разом із щойно привезеним боєкомплектом».

12:00. Гайдай показав фото знищеного росіянами Рубіжного

російські загарбники фактично знищили місто Рубіжне на Луганщині. Вцілілих будинків немає, багато з них відновити неможливо.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «Рубіжне розділило долю Маріуполя. Промислове місто зруйноване вщент, уцілілих будівель немає, багато будинків відновити неможливо. У дворах – цвинтарі.

До війни тут проживало понад 60 тисяч жителів, які працювали на заводах, у бюджетній сфері, у розвиненому малому підприємництві. А сьогодні Рубіжне – це «розграбовані випалені цегляні коробки». 

11:30. Є загроза повного вимирання Азовського моря

Міська рада Маріуполя заявила про загрозу повного вимирання Азовського моря через можливе пошкодження внаслідок бомбардувань технічної споруди на заводі Азовсталь.

«Є загроза повного вимирання Азовського моря. Бомбардування Азовсталі могло пошкодити технічну споруду, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню.

Витік цієї рідини повністю вб'є флору та фауну Азовського моря. Далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного моря».

Як зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко, необхідний негайний допуск на об'єкт міжнародних експертів та ООН для вивчення ситуації та запобігання екологічній катастрофі світового рівня.

11:05. На Житомирщині прогриміли два вибухи

У Житомирській області вранці 20 травня зафіксовано два вибухи, повідомив голова Коростенської районної військової адміністрації Юрій Тарасюк.

Уточнюється, що вибухи чули у районі міста Малин. На Житомирщині повітряну тривогу оголосили о 08:20.

Поки немає жодних подробиць, влада не надає інформацію.

10:30. Дуда: Найкраще завершення війни – перемога України з поверненням територій

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вважає найкращим завершенням війни перемогу України з повним відновленням її територіальної цілісності (Polski Times, УП):

«Я хотів би, щоб війна закінчилася тим, що Україна поверне усі свої території у межах міжнародно визнаних кордонів. Це дуже важливо для мене, безпеки Польщі та для майбутнього, бо в політичному значенні це означало б перемогу України у війні.

Польща дуже сподівається на цей позитивний сценарій, тому що він був би найсправедливішим і надаватиме Україні всю можливу підтримку. Ми вважаємо малоймовірним напад росії на будь-яку країну НАТО».

09:50. ЄС вивчає шляхи використання заморожених активів Росії для відновлення України

Європейський Союз шукає шляхи використання заморожених активів російських олігархів для фінансування відновлення України після війни. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила (Reuters, УП):

«Наші юристи активно працюють над пошуком можливих шляхів використання заморожених активів олігархів для відновлення України. Я думаю, що Росія також має зробити свій внесок.

Ми виступаємо за поєднання довгострокової реконструкції України з реформами, необхідними для приєднання до Європейського Союзу. Процес вступу багато в чому залежить від того, як поведеться кандидат і що він робить. Україна хоче приєднатися до ЄС за будь-яку ціну, а це означає, що мотивація є великою для проведення необхідних реформ.

Ми маємо співфінансувати відновлення України. Має сенс одночасно займатися реформами, наприклад, протидії корупції чи розвитку верховенства права».

09:00. Втрати рф: 28700 солдатів, 204 літаки та 168 вертольотів

росія у загарбницькій війні в Україні вже втратила 28700 військових, 1263 танки, 596 артилерійських систем, 204 літаки та 168 вертольотів.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 20.05 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 28 700 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1263 (+9) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3090 (+27) од.,
  • артилерійських систем – 596 (+1) од.,
  • РСЗВ – 200 (+1) од.,
  • засобів ППО – 93 (+0) од.,
  • літаків – 204 (+1) од.,
  • вертольотів – 168 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 460 (+5) од.,
  • крилатих ракет - 103 (+0) од.,
  • кораблів/катерів - 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2162 (+5) од.,
  • спеціальної техніки – 43 (+0) од.

Найбільші втрати супротивника минулої доби були на Бахмутському напрямку.

07:00. Зведення Генштабу: Росіяни йдуть у наступ біля Лисичанська та Сєверодонецька

Росіяни наступають у районах Лисичанська та Сєверодонецька.

03:30. ЗМІ: США думають на півроку скасувати санкції проти Білорусі заради експорту українського зерна

США розглядають можливість шестимісячного скасування санкцій щодо білоруського виробництва калійних добрив в обмін на транзит українського зерна. (WSJ, УП).

Наголошується, що скасування санкцій розглядається як стимул для лукашенка, самопроголошеного президента Білорусі. Офіційні особи США та генсек ООН Антоніо Гуттереш вивчають можливий маршрут експорту українського зерна: на північ залізницею через Білорусь до литовського порту Клайпеда.

Минулого року Вашингтон ввів санкції, пов'язані з калійними добривами, у відповідь на те, що влада Білорусі спровокувала міграційну кризу і придушила опозицію. Два дні тому повідомлялося, що США та європейські союзники розробляють маршрути для експорту української пшениці та кукурудзи.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 86-го дня війни, 20 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Селезньов і Мілевський відвідали українських захисників на Донбасі
Футбол | 17 квітня 2024, 23:23 0
ВІДЕО. Селезньов і Мілевський відвідали українських захисників на Донбасі

Ексгравці збірної України відвідали позиції 79 ОДШБр

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.