Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 травня 2022, 07:41
10484
8

Захист неба. День 87. США передадуть Україні ракетні комплекси Patriot

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 21 травня

| Оновлено 22 травня 2022, 07:41
10484
8
Захист неба. День 87. США передадуть Україні ракетні комплекси Patriot
Getty Images/Global Images Ukraine

87-й день війни. 21 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 21 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:20. У держдумі натякнули на можливість обміну полонених азовців на медведчука

Член російської переговорної групи та депутат держдуми рф леонід слуцький заявив, що російська влада вивчить питання обміну затриманого народного депутата віктора медведчука на полонених захисників Маріуполя, але згодом увечері передумав.

Заява слуцького: «Ми вивчимо питання щодо можливості обміну медведчука на азовців. Не ми – ЛДПР, а ті люди у Москві, які мають такі повноваження».

Через час слуцький сказав не прискіпуватися до його формулювань. Він заявив, що підтримує військовий трибунал над українськими військовополоненими з Азовсталі і обмінювати їх не можна. Крім того, він підтримав подальше ведення війни.

Водночас, він ще раз повторив твердження, що долю медведчука нібито мають вирішити у Москві, хоча він перебуває у слідчому ізоляторі в Україні.

21:00. Джерело: в Україні загинув племінник заступника шойгу

У рф повідомляють, що на війні проти України загинув племінник заступника міністра оборони рф Адам Хамхоєв.

Йдеться про загиблого командира десантно-штурмової роти. Про це повідомило місцеве видання, посилаючись на офіцерський корпус Інгушетії.

Інше місцеве видання пише з посиланням на джерело, що загиблий – племінник заступника міністра оборони рф, колишнього голови Інгушетії Юнус-Бека Євкурова.

Зазначається, що Хамхоєв загинув у ніч проти 21 травня. За словами джерела, окупант був сином сестри Євкурова, і той допомагав йому, будував кар'єру.

20:20. Левієв: через 1,5–2 місяці Україна розпочне масштабний контрнаступ

Глава Conflict Intelligence Team Руслан Левієв вважає, що через півтора-два місяці українська сторона розпочне масштабний контрнаступ і тоді відбудеться перелом ситуації на користь України.

«Продовжуватимуться бої на Донбасі. Якщо мобілізації не буде, все зводитиметься до позиційних боїв. Будуть спроби провести штурмові операції, щоб поступово оточити те чи інше місто. Швидше за все, зараз проводитимуть показові судові процеси над полоненими азовцями та українськими морпіхами, які були на Азовсталі.

А приблизно через півтора-два місяці українська сторона розпочне масштабний контрнаступ. Запит на це в суспільстві дуже сильний. Українські генерали та сам Зеленський у цьому плані до суспільства прислухаються. Ресурси для цього є. Військовий стан в Україні запроваджено. Нова техніка вже з'являється.

Через півтора-два місяці ми побачимо перелом ситуації не на користь росії. Швидше за все, вони почнуть із Донбасу і намагатимуться відрізати шляхи постачання російської армії. В Україні перебуває близько 80 тисяч російських військових».

19:10. Генштаб ЗСУ: окупанти готуються відновити наступ на Слов'янськ

Російські окупаційні війська готуються відновити наступальні дії у напрямку Ізюму на Слов'янськ.

Зведення Генерального штабу Збройних сил України: «Продовжується підготовка підрозділів окупаційних військ для відновлення наступу на Слов'янському напрямі. Протягом дня ворог робив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Велика Камишеваха та Довге Харківської області».

18:30. Влада рф заборонила в'їзд Байдену, Харріс, Блінкену і майже тисячі американців

Влада рф склала список з 963 громадян США, яким заборонено в'їзд до росії. У відомстві лаврова пояснили, що пішли на такий крок у відповідь на санкції з боку США і «у зв'язку з запитами, що надходять, про персональний склад нашого національного стоп-листа».

У москві впевнені, що завдають цим збитків для Штатів: «Ворожні дії, що вживаються Вашингтоном, які б'ють бумерангом по самих же США, будуть і надалі отримувати належну відсіч».

МЗС представило список із 963 громадян, який включає, зокрема, президента США Джо Байдена, держсекретаря Ентоні Блінкена, директора ФБР Крістофера Рея та інших американських посадових осіб.

Також до списку входять віце-президент Камала Харріс, син президента США Хантер Байден, директор ЦРУ Вільям Бернс, кілька американських міністрів та їхніх заступників, офіційні речники Міноборони США, Держдепартаменту та Білого дому Джен Псакі, а також журналісти американських ЗМІ.

17:40. Зеленський: У понеділок чекаємо рішення про постачання систем залпового вогню

Міністри оборони понад 40 держав світу на переговорах у понеділок, 23 травня, на думку України, мають ухвалити рішення про передачу Україні американських реактивних систем залпового вогню MLRS. Про це очікування заявив президент України Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Португалії Антоніу Кошту в Києві (Укрінформ).

Зеленський вважає позитивним сам факт проведення онлайн-зустрічі, але вважає, що справжнім позитивом стане саме прийняття постачань американського комплексу: «Ми очікуємо на позитив на постачання MLRS. Ми звертаємося до всіх країн щодо постачання MLRS-систем, завдяки яким Україна зможе забрати ініціативу та звільняти свою територію».

Швидше за все, йдеться про американські MLRS-270, які, залежно від типу ракет, можуть вести прицільний обстріл на дальності до 300 км.

Зеленський звернувся до представників країн, які бояться надавати Україні відповідне озброєння начебто через можливе використання його для наступу на рф, і нагадав, що ЗСУ ведуть війну на своїй території: «Якщо хтось із країн Європи звик, що Донбас – це окупована територія росії, я хочу сказати, що це не дуже хороша звичка. Це наша територія.

Зеленський також розповів, що рф шантажує інші держави, намагаючись зірвати передачу Україні MLRS-систем.

16:50. Орки вдарили ракетою по Рівненщині, 6 поранених

На території Рівненської області російські військові потрапили ракетою об'єктом військової інфраструктури, повідомив голова ОДА Віталій Коваль:

«По території області завдано ракетного удару – об'єкта військової інфраструктури. Число жертв та масштаби руйнувань уточнюються. На місці працюють відповідні служби»

Коваль, який пізніше виїхав на місце події, розповів, що загиблих немає, 6 поранених. Їхній стан стабільний. Він просить жителів області утриматися від масових заходів через загрозу повторного обстрілу.

16:00: Зеленський змінив голову Київської ОДА

Президент Володимир Зеленський звільнив Олександра Павлюка з посади голови Київської обласної державної адміністрації та призначив Олексія Кулебу. Укази оприлюднені на сайті глави держави.

У повідомленні Офісу Президента зазначено, що з використанням військового досвіду роботи Павлюка у складних умовах протистояння ворогові навколо Києва було створено нові потужні оборонні лінії. Під час головування Павлюка Київська область було повністю звільнено від російських окупантів. Відразу після цього розпочалася робота щодо відновлення інфраструктури регіону. Мотиви ж звільнення та повернення на цю посаду Кулеби, який очолював область з лютого по середину березня 2022 року, не вказані.

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що тепер Павлюк повернеться до військових справ: «Його досвід та знання мають працювати саме там, де це найбільше необхідно на військових напрямках. А Київщиною займатиметься Олексій Кулеба, який до цього очолював гуманітарний штаб. Тепер він голова Київської обласної державної адміністрації – начальник Київської обласної військової адміністрації».

15:40. Байден підписав пакет допомоги Україні на $40 млрд

Президент США Джо Байден у суботу, 21 травня, підписав закон про виділення пакету підтримки Україні у розмірі 40 млрд доларів. Байден перебуває з візитом у Південній Кореї, тож законопроект привезли йому для підпису із США.

Схвалений законопроект передбачає загальну військову допомогу у розмірі 20 млрд доларів, понад 8 млрд доларів у вигляді загальної економічної підтримки України, майже 5 млрд доларів у вигляді глобальної продовольчої допомоги для вирішення потенційної нестачі продовольства і понад 1 млрд доларів у вигляді сукупної підтримки біженців.

За даними видання The Washington Post, у ньому також передбачено передачу Україні сучасних американських систем протиповітряної оборони Patriot.

15:20. Ворог обстріляв із мінометів Чернігівську область

Російські окупанти 21 травня обстріляли прикордонні території Чернігівської області з мінометів.

Оперативне командування Північ: «Близько 12:10–12:20 зафіксували 9 прильотів із, ймовірно, міномета 120 мм калібру у напрямку Гремяча. Приблизно водночас зафіксовано 6 прильотів із міномета калібру 120 мм або ствольної артилерії у напрямку Миколаївки.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила».

15:00. Десантники показали, як знищують російські танки та БМП

Львівські десантники знищили 8 одиниць російської бронетехніки та показали на відео процес ліквідації окупаційної техніки.

Командування ДШВ ЗСУ: За минулу добу протитанковими підрозділами 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ знищено три танки, три бойові машини піхоти та дві бойові машини десанту. Продовжуємо вести бойові дії та знищувати загарбників нашої рідної землі.

14:30. Експертиза СБУ підтвердила: вокзал у Краматорську обстріляли окупанти з Точки-У

Служба безпеки України отримала беззаперечні докази причетності російських окупантів до обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську 8 квітня, внаслідок якого загинула 61 особа, а 121 поранено.

Спікер СБУ Артем Дехтяренко: «Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар був зроблений з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією рф.

Експерти підтвердили, що для обстрілу було застосовано керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. Для широкого загалу вона більше відома як Точка-У. За інформацією СБУ, кілька комплексів із Точкою-У розташовані на окупованих територіях Донбасу і використовуються загарбниками вже 8 років.

Слідчі СБУ продовжують свою роботу та поповнюють доказову базу у рамках кримінального провадження за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Незважаючи на те, що російська пропаганда намагається перекласти відповідальність за скоєні рф злочини, реальні факти мають цілком документальні докази».

14:00. російську ракету збили неподалік Вінниці

Протиповітряна оборона збила над Вінницькою областю ракету окупантів.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов: «Ракетний обстріл над Вінниччиною. Біля Немирова збили ракету. Спрацювало ППО».

Поки що немає інформації, де впали уламки. На день раніше протиповітряна оборона збила російську ракету в Львівській області.

13:30. Зеленський: Ми зламали хребет однієї з найсильніших армій світу

Президент Володимир Зеленський вважає найціннішим – життя українських людей, зокрема військових. Він повторив свою думку, що повернення територій до лінії розмежування 23 лютого 2022 року буде перемогою:

«Я думаю, який би апетит не був у різних верств нашого населення, найцінніше – зберегти більше людей, військових. Це сміливі люди, котрі готові віддати життя. Вважаю, що це наша велика цінність та скарб. Як показав результат цього вторгнення.

Тому не треба бути дуже жадібними на цей момент, хоча це і не до кінця справедливо. Тому що справедливість, коли ми повернемо все. Сьогодні ж щоб зберегти, а це вже буде питання десятків тисяч людей. Ніхто просто так нічого не віддає, але є земля, де вони зайшли та окупували, а є десь глибоко в деяких територіях.

Без зайвих втрат – вийти на лінію, яка була до 24 лютого, я думаю, це буде для нашої держави перемогою. Все одно все повернеться. Ми зламали хребет однієї з найсильніших армій світу. Ми це вже зробили. І психологічно. Вони не встануть на ноги протягом найближчих кількох років. Але не забувайте, що всі наші військові також хочуть жити».

13:10. Зеленський: росії не буде серед гарантів безпеки України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що росія не увійде до гарантів безпеки України:

«Сьогодні ми розглядаємо коло гарантів безпеки із держав-партнерів, яким довіряємо. Ми з ними розробляємо цей проект. Ми його розробили. За цим договором росія не стане гарантом української безпеки. Ми хочемо окремого договору. Сьогодні все дійшло до того, що ця угода передбачає коло держав-партнерів навколо України без росії. Гарантери безпеки без росії. Буча деякі речі змінила.

Двостороння розмова з росією та президентом рф має відбуватися окремо від договору про гарантії безпеки. Переговори з Росією можливі, оскільки було виконано умову збереження життя захисників Маріуполя. Сьогодні ми бачимо, що вони дали можливість, знайшли форму, щоб ці люди були живі, і вони їх вивезли. Далі буде обмін. Від результатів цих процесів теж багато що залежить.

Важливо, щоб договір про гарантії безпеки був не папірцем, а реальністю і щоб він став основою безпеки держави».

12:50. Зеленський: Україну сьогодні захищає 700 тисяч воїнів

Президент Володимир Зеленський заявив, що сьогодні Україну на війні захищають 700 тисяч військових:

«На сьогодні це 700 тисяч – ось ви бачите результат роботи 700 тисяч людей, що воюють. 700 тисяч. Це на момент війни. Вся ця кількість людей та техніки розкидані по всій території країни.

Для такої країни, як Україна, потрібна армія не 250 тисяч або 260 тисяч (а бойових там було 120 тисяч – уточнив Зеленський), а значно більше. Тому на початку 2022 року підписав указ про збільшення збройних сил на 100 тисяч наступного року. Водночас навіть ці плюс 100 тисяч не змогли б зупинити повномасштабний напад росії.

З погляду тих сил, які застосувала рф, використовуючи абсолютно все, використовуючи навіть резерви, використовуючи таку тиху мобілізацію (тиху, тому що мобілізація – це коли війна, а війну вони не могли нам оголосити, вони це назвали спецоперацією). Вони перекидали війська, збільшення було й у Криму, й у Білорусі – у різних напрямах. Це справді великий обсяг. Я думаю, що на сьогоднішній день з таким обсягом жодна країна Європи не впоралася б.

У країнах НАТО є відповідна зброя, є Петріот, є серйозні ППО, здатні захистити небо від перших ударів, через які Україна і втратила в перші дні. Україна непогано підготувалася до війни – росія не знала багато про що, і ця підготовка призвела до того, що Україну не захопили у перші дні, як це прогнозували розвідки та військові аналітики».

12:20. Зеленський підтвердив, що бійців із Азовсталі мають повернути Україні

Президент Володимир Зеленський заявив, що захисникі Маріуполя, виведені із заблокованого російськими військами заводу Азовсталь, мають бути звільнені за процедурою обміну:

«Хлопці від військових отримали сигнал, що вони мають повне право вийти і зберегти свої життя. Військове командування передало все це всім заблокованим на Азовсталі. Далі все залежить від того, що на себе брала ООН, Червоний хрест, рф, що вони (бійці) будуть у безпеці і чекатимуть того чи іншого формату обміну.

На сьогодні я думаю так: закінчиться процес, яким керує сьогодні розвідка – вивезення, виведення (захисників) та підготовки до діалогу, обміну тощо. Забиратимемо їх додому. Це те, що ми маємо зробити з партнерами, які брали на себе відповідальність.

Я десятки-сотні разів просив лідерів інших держав надати зброю для розблокування Маріуполя та його захисників. Але, зрештою, довелося покладатися на дипломатію, бо військовим шляхом розблокувати було неможливо. Про розблокування домовлялися західні партнери. Я особисто просив лідерів Туреччини, Швейцарії, Ізраїлю, Франції вплинути на путіна».

11:50. Зеленський: кінець війни буде в дипломатії, але гібридній

Президент Володимир Зеленський вважає, що війну між росією та Україною буде завершено дипломатичним шляхом, але формат у мирних переговорах буде гібридним:

«Раніше я вважав, що закінчити війну з рф можна чисто діалогом і що у цього діалогу є відповідний термін, в ньому можна буде знайти відповіді на багато питань і багато рішень.

А зараз це (переговори між Україною та росією) як автомобіль, не бензиновий і не електрокар, гібрид, тому і війна така, складна, і перемога буде дуже складною, вона буде і кривава, вона точно буде у бою, але кінцівка точно буде у дипломатії. Я впевнений в цьому.

Деякі питання між Україною та росією не можна буде вирішити ніде, окрім столу переговорів. Тому що ми хочемо повернути все, а росії хоче все не віддати, тобто нічого не віддати».

11:00. ЗСУ ліквідували вже 28850 російських окупантів

З початку повномасштабного вторгнення в Україну рф втратила 28850 солдатів.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 21.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 28850 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1278 (+15) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3116 (+26) од.,
  • артилерійських систем – 596 (+0) од.,
  • РСЗВ – 201 (+1) од.,
  • засоби ППО – 93 (+0) од.,
  • літаків – 204 (+0) од.,
  • вертольотів – 169 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 462 (+2),
  • крилаті ракети - 104 (+1),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2178 (+16) од.,
  • спеціальна техніка – 43 (+0).

Найбільші втрати супротивника минулої доби спостерігалися на Бахмутському напрямку.

09:40. З території рф з артилерії обстріляли прикордонні райони Сумщини

Вранці 21 травня російські окупанти знову обстріляли прикордонне Сумської області, повідомляє Оперативне командування Північ.

Спостерігачі зафіксували 6 прильотів у бік міста Кучерівка з території рф. Вказується, що втрат серед особового складу та техніки немає.

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: «Майже о 8-й ранку російські військові відкрили вогонь з артилерії зі своєї території. Прильоти – по Есманській громаді Шосткинського району. Втрат немає».

08:40. росія зупинила постачання газу до Фінляндії

російський Газпром у суботу зупинив експорт газу до Фінляндії, повідомив фінський оператор газової системи (УП, Reuters). «Імпорт газу через пункт входу Іматра припинено», - йдеться в повідомленні Gasgrid Finland. Іматра є точкою входу російського газу до Фінляндії.

Фінський державний оптовий постачальник газу Gasum у п'ятницю заявив, що Газпром попередив про зупинення постачання в ніч на суботу. Gasum також підтвердив у суботу, що постачання припинилося.

Фінляндія погодила оренду плавучого ЗПГ-терміналу, щоб зменшити залежність від газу з рф. Постачання природного газу до Фінляндії за контрактом на постачання Gasum припинено.

08:00. США передадуть Україні ракетні комплекси Patriot!

США передадуть Україні зенітні ракетні комплекси Patriot. Вони увійдуть у новий пакет допомоги у розмірі 40 млрд доларів, нещодавно схвалений Сенатом (The Washington Post).

Новий пакет допомоги, схвалений у четвер, 19 травня, передбачає військову допомогу Україні у розмірі 20 млрд доларів. За даними видання, США планують профінансувати передачу української армії систем озброєння, таких як Patriot та далекобійна артилерія.

Крім того, до пакету допомоги включили понад 8 млрд доларів загальної економічної підтримки України, майже 5 млрд доларів глобальної продовольчої допомоги та понад 1 млрд доларів на підтримку біженців.

Patriot – це зенітно-ракетний комплекс, призначений для знищення балістичних ракет малої дальності, літаків та крилатих ракет.

Getty Images/Global Images Ukraine

07:00. Генштаб: Ворог планує наступ у напрямку Ямпіль – Сіверськ

Російські загарбники планують відновити наступальні дії у напрямку Ямпіль – Сіверськ із форсуванням річки Сіверський Донець.

Генштаб ЗСУ: «Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом».

05:40. ЗСУ на півдні знищили 36 окупантів та 3 танки

На півдні Збройні сили України знищили 36 російських загарбників. Крім того, українські захисники вдало демілітаризували 3 танки.

Оперативне командування Південь повідомляє: «На Миколаївському та Херсонському напрямку противник продовжує ведення бойових дій та інженерне облаштування своїх позицій із підготовкою запасних відступних рубежів. 

Нашими ж підрозділами ракетно-артилерійського озброєння та авіацією за добу завдано таких втрат рашистам: 36 орків, 3 танки Т-72, реактивна система залпового вогню Град та автомобільна техніка».

04:30. Канада надасть Україні додатковий кредит майже на $200 млн

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд оголосила про додаткову позику для України через адміністрований рахунок у МВФ. Канада виділить Україні додаткову позику розміром у 250 млн канадських доларів (понад 195 млн доларів США).

Загалом Канада в цьому році Канада виділила Україні близько 1,87 млрд канадських доларів. «Разом зі своїми союзниками у G7 Канада продовжуватиме підтримувати Україну в захисті суверенітету і демократії», – зазначають у Мінфіні країни.

Раніше Канада ввела санкції проти 14 росіян, у тому числі російських олігархів та членів їх родин, і забороняє експорт предметів розкоші до росії через її вторгнення в Україну.

03:20. Протиповітряна оборона знищила 5 російських цілей

Українські військові 20 травня знищили 5 повітряних цілей російських окупантів: 3 БПЛА (ОТР);  1 крилата ракета; 1 невстановлена ціль (ймовірно вертоліт).

Пре-центр командування Повітряних сил України: «Окупанти продовжили завдавати ракетних ударів, намагаючись вразити транспортні розв’язки та об’єкти критичної інфраструктури України.

Українські винищувачі патрулюють повітряний простій на підконтрольній ЗСУ території, а ударна авіація Повітряних сил в черговий раз завдала ударів по скупченню техніки, живій силі та інших об’єктах ворога. В результаті авіаударів знищено щонайменше 20 бойових броньованих машин.

Протиповітряна оборона Сухопутних військ вразила два безпілотних літальних апарати: Орлан-10 та Зала. Ще один БпЛА оперативно-тактичного рівня Орлан-10 та одну крилату ракету знищили підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил Збройних сил України. Також уражено одну ціль невстановленого типу (імовірно ворожий вертоліт), інформація уточнюється».

02:30. Група країн формату Рамштайн проведе нову зустріч з оборони України

Група з більш ніж 40 країн знову збереться у понеділок, 23 травня, щоб обговорити подальшу оборонну підтримку України, повідомив спікер Пентагону Джон Кірбі.

Він розповів, що глава Пентагону Ллойд Остін повідомив міністру оборони України Олексію Резнікова про нову зустріч держав під час телефонної розмови: «Друга зустріч контактної групи з оборони України відбудеться у понеділок. Вона пройде онлайн. Секретар приєднається із Пентагону».

У зустрічі групи візьмуть участь понад 40 країн, повний список учасників буде готовий з часом, додав Кірбі: «Вони зберуться разом, як це було в Рамштайні минулого місяця, щоб надати Україні допомогу у сфері безпеки та обговорити, як вона виглядатиме в майбутньому», – відзначив спікер Міноборони США.

Нагадаємо, США створили центр управління в німецькому Штутгарті, який керує мережею з більш ніж 40 країн-партнерів і союзників, які зустрілися в Німеччині на авіабазі Рамштайн і надають допомогу Україні.

01:40. Гайдай: шойгу не розуміє реального стану речей

Глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай вважає заяви міністра оборони рф шойгу про плани захопити Луганщину нісенітницею. Той, за словами Гайдая, не розуміє реального стану речей у російській армії.

«За заявою шойгу: скоро, найближчим часом рашисти візьмуть під контроль Луганську область – який міністр оборони, якщо не розуміє термінів своїх військових операцій. Воюємо з профі.

Озвучені сьогодні нісенітниці – тільки для відводу очей росіянам, щоб ті не розуміли реального стану справ про те, що їх рашистське військо програє. Друга армія світу – це радянська техніка в резерві, яку нічим заправляти. Дякуємо шойгу за його яхту замість змісту росармії. Орки перемог не мають і з жахом чекають на наш контнаступ, який супроводжуватиметься процесом деокупації наших територій. Усіх наших територій.

Завдання Луганщини: утримувати ворога максимально довго. Контрнаступ української армії може розпочатися в червні. Луганщина – найгарячіша точка України, область стримує ворога від подальшого просування в інші регіони. Зокрема, у Білогорівці окупанти все ще планують знову йти у наступ. На 21 травня намічено евакуацію цивільних».

01:00. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Фінанси та нерухомість рф повинні бути заморожені»

Президент України Володимир Зеленський записав вечірнє відеозвернення до українців:

Ми пропонуємо державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм, завдяки якому кожен і кожна, хто постраждав від дій російської армії, зможе отримати компенсацію своїх втрат.

На основі такого договору російські кошти та майно, які перебувають у юрисдикціях держав-партнерів, мають бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані й спрямовані у спеціально створений фонд, з якого усі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію.

Це буде точно справедливо. І росія відчує справжню вагу кожної ракети, кожної бомби й кожного снаряду, які вона випустила по Україні».

00:00. Початок 87-го дня війни, 21 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу
Футбол | 28 березня 2024, 17:44 6
Гравця Динамо засуджено до 18 місяців в'язниці умовно. Названо суму штрафу

Жерсон Родрігеш звинувачується в нападі та нанесенні побоїв колишній дівчині

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzzz
чтото рано они нам их дают. надо было подождать еще пока все тут у нас не расхерячат
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил