Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 25 травня 2022, 08:25
8225
5

Африці загрожує голод. День 90. Як розблокувати порти України?

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 24 травня

| Оновлено 25 травня 2022, 08:25
8225
5
Африці загрожує голод. День 90. Як розблокувати порти України?
Facebook

90-й день війни. 24 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 24 травня

23:59. Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Окупантам доведеться піти з Криму»

Президент України Володимир Зеленський записав вечірнє відеозвернення до українців:

«Вторгнення рф розпочалося з Криму – це був далеко не перший пункт у переліку помилок російської держави стосовно України, але перший доленосний для самої росії. Всі разом вони приведуть до її історичного ослаблення.

І, звичайно, окупантам доведеться піти і з Криму теж. Як і з Херсона, Мелітополя, Енергодара, Маріуполя та всіх інших міст і громад, де вони поки зображують господарів. Господарями вони там точно не будуть».

22:00. Зеленський пояснив, коли можна повертатися за стіл переговорів із росією

Президент Володимир Зеленський підкреслив, що поки росія не буде витіснена із захоплених після 24 лютого територій, переговорів з Москвою бути не може.

Зеленський пояснив, що зараз вторгнення в Україну триває, і є території, які росіяни захопили після 24 лютого. Поки ці землі не повернуть під контроль Києва, говорити з російською стороною не стануть:

«Ми повернемо території, які були захоплені (окупантами) після 24 лютого, а потім повернемося за стіл переговорів із росією». Президент спрогнозував, що переговори з рф про припинення вогню будуть складними.

21:15. Міноборони України: росія готується до довготривалої війни

У Міністерстві оборони України заявили, що росія готується до тривалої військової операції в Україні.

Прес-секретар Міноборони Олександр Мотузяник: «Загалом дії російської армії говорять про те, що росія здійснює підготовку до тривалої військової операції. Зараз ми спостерігаємо найактивнішу фазу повномасштабної агресії, яку рРосія розв'язала проти нашої держави. Мітуація на фронті зараз є надзвичайно складною, бо зараз вирішується, мабуть, доля цієї країни.

Найгарячіше – це Донецький операційний район та Слов'янський напрямок. Окупанти практично у цілодобовому режимі б'ють артилерією, авіацією, обстрілюють житлові квартали. Також росія зараз шукає певні нові рубежі, звідки і куди вона може завдавати ракетних та бомбових ударів, у тому числі з території Білорусі та з території Криму. Ці важкі бої, які зараз продовжуються на сході, і стануть підсумком цієї війни».

20:50. Орбан оголосив в Угорщині надзвичайний стан через війну в Україні

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про надзвичайне становище через війну в Україні, починаючи з півночі в ніч проти середи. Угорський уряд, який сьогодні склав присягу, розпочав роботу негайно.

Віктор Орбан: «Ми не втрачаємо жодної хвилини, бо поряд йде війна. Війна, кінця якої ніхто не бачить.

Ця війна становить постійну загрозу Угорщині, ставить під загрозу нашу фізичну безпеку, а також ставить під загрозу енергопостачання та фінансову безпеку економіки та сімей. Ми бачимо, що війна та санкції Брюссела призвели до величезного економічного потрясіння та різкого зростання цін.

Угорщина повинна залишатися осторонь цієї війни та захищати фінансову безпеку угорських сімей. Це вимагає простору для маневру та негайних дій.

Уряд реалізує своє право згідно з Основним законом оголосити надзвичайний стан у зв'язку з війною сьогодні з півночі. Як і надзвичайний стан, введений в епідемії, це дозволить уряду негайно відреагувати та захистити Угорщину та угорські сім'ї всіма можливими засобами. Про наші перші рішення я інформуватиму вас завтра».

Як повідомлялося, Віктор Орбан виключив можливість обговорення запропонованого ЄС нафтового ембарго проти росії на саміті лідерів наступного тижня, що є новим ударом щодо зусиль Євросоюзу отримати підтримку шостого пакету санкцій.

20:20. У боях за Маріуполь загинув чемпіон світу з тайського боксу

У боях за Маріуполь загинув чемпіон України з кікбоксингу та чемпіон світу з тайського боксу (муай-тай), військовослужбовець окремого загону спеціального призначення Азов Нацгвардії Олексій Янін.

Як повідомило Міністерство молоді та спорту, Яніна було вбито в ніч на 7 квітня в Маріуполі під час бойових дій, проте міністерство повідомило про це 24 травня. Зазначається, що він 9 років займався боксом, а у 21-річному віці прийшов у тайський бокс.

У 2014 році, коли Росія окупувала Крим та розв'язала війну на Донбасі, Олексій добровільно вступив до лав Збройних Сил України та після повернення з термінової служби продовжив захищати Батьківщину в лавах загону Азов.

Повномасштабне вторгнення російських окупантів Янін зустрів на сході України і був одним із героїв, хто тримав оборону Маріуполя. У Олексія залишилася дружина Тамара та син Назарій.

19:30. Зведення Генштабу: росіяни наступають поблизу Сєверодонецька та Бахмута

Російські загарбники зосереджені на сході України, вони наступають на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямах, Донецькому – окупанти намагаються прорвати оборону українських захисників.

19:00. Венедиктова припускає можливість обміну Шишимаріна

Генпрокурор Ірина Венедиктова припускає, що засудженого за порушення звичаїв війни військового рф Вадима Шишимаріна згодом можуть обміняти, але підкреслює, що Україна чітко дотримуватиметься законодавства:

«У нас сценарії розвитку подій можуть бути абсолютно різними. Можна обміняти людину після вироків судів. Так, технічно це можливо. Але я не хочу входити до процесів обміну, бо це вже політика та дипломатія, хочу залишитися у своїй компетенції прокурора та говорити про об'єктивні речі кримінальної юстиції».

Генпрокурор зазначила, що Україна рухатиметься суто у правовому полі під стандартами міжнародного гуманітарного права.

23 травня Солом'янський райсуд Києва засудив російського військового Вадима Шишимаріна, якого звинувачують у вбивстві громадянського жителя Сумщини, до довічного ув'язнення.

17:40. Донецька область: окупанти захопили Світлодарськ

Вранці 24 травня окупанти увійшли до міста Світлодарськ Донецької області та вивісили російський триколор над будівлею міської адміністрації.

Голова міської військової адміністрації Сергій Гошко: По вулицях уже ходять озброєні загарбники, які перевіряють документи у місцевих жителів.

Жителі повідомили, що великої присутності окупантів не бачать – ходять невеликі групи по 5 людей. 23 травня росіяни захопили сусіднє селище Миронівський.

За словами голови обласного ОВА Павла Кириленка, в окупованому Світлодарську залишається близько 10 тисяч цивільних.

17:00. У небі над Україною знищено російського генерал-майора у відставці

У небі над Україною було збито і загинув генерал-майор військово-повітряних сил Росії у відставці Канамат Боташов (BBC). Підлеглі підтримували зв'язок із Боташевим після закінчення служби та погодилися на коментар на умовах анонімності з міркувань особистої безпеки.

Боташев – найвищий за чином льотчик, про загибель якого стало відомо. До виходу у відставку він був командиром авіаційного полку. Припускають, що його участь у повітряних боях може говорити як про те, наскільки складні завдання Москва ставить перед військовими пілотами, так і брак висококласних фахівців.

22 травня генштаб України повідомив, що у небі над Луганською областю було збито російський штурмовик Су-25. Пілот не встиг катапультуватись. Один із колишніх товаришів по службі Боташова підтвердив, що в Україні відставний генерал виконував завдання саме на Су-25.

В одному з російських телеграм-каналів учасник повідомив про загибель Боташова: Загинув Канамат. Район Попасної, 08:25. Перший захід – НАРи (некеровані авіаційні ракети), другий – бомби. Стінгер на виході з атаки, вибух у повітрі та все».

16:10. ЄС скасував на рік усі мита та квоти на експорт з України

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення, що дозволяє тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торгові поступки щодо певних українських товарів, йдеться у заяві на сайті Ради.

Це означає, що протягом одного року ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу не оплачуватиметься. Завдяки цим заходам ЄС зможе суттєво підтримати економіку України.

У Брюсселі зазначили, що загарбницька війна росії проти України справила руйнівний вплив на виробничі потужності країни, транспортну інфраструктуру та вихід до Чорного моря, а також на ширші можливості торгівлі з рештою світу. Рішення діятиме протягом одного року.

15:00. Шойгу заявив, що росія гальмує з наступом в Україні спеціально

Глава міноборони рф сергей шойгу заявив, що росія нібито спеціально сповільнює темпи наступу в Україні, щоб уникнути жертв серед мирного населення і дати можливість людям евакуюватися:

«Для виходу мешканців з оточених населених пунктів оголошуються режими тиші та створюються гуманітарні коридори».

Він також знову збрехав членам ОДКБ, що російські війська нібито не завдають ударів по цивільній інфраструктурі, де можуть бути мирні жителі. І знову повторив пропагандистську мантру про високоточну зброю, якою вражаються нібито лише вогневі позиції та військові об'єкти.

шойгу також заявив, що росія продовжить так звану спецоперацію в Україні до повного виконання всіх завдань, незважаючи на масштабну допомогу Заходу київському режиму та санкційний тиск на росію.

Міністр оборони рф повторив заучені фрази про те, що НАТО перетворювало Україну на ворожу росію державу, зробивши її інструментом тиску на москву, розповів байки про нібито мережу з більш ніж 30 біолабораторій США в Україні та про нібито виникнення реальної загрози створення Україною ядерної зброї.

14:30. ЄС затвердив четвертий транш військової допомоги Україні у розмірі 500 млн. євро

Рада ЄС схвалила виділення Україні четвертого траншу допомоги з Європейського фонду миру (EPF) у розмірі 500 млн євро, які дозволять ЄС підтримати українську армію озброєнням.

Після прийняття трьох траншів військової підтримки на загальну суму 1,5 млрд цього року четвертий транш додасть до них 500 млн євро, в результаті чого загальна сума складе 2 млрд євро. Обсяг обладнання, яке буде надано у рамках нового пакету підтримки, відповідає поточним пріоритетам, заявленим урядом України, повідомила прес-служба ЄС.

З нового траншу 490 млн євро передбачено на військову техніку, призначену для завдання летальних ударів в оборонних цілях, а також 10 млн євро призначені для покриття витрат на надання обладнання та предметів поставки, таких як засоби індивідуального захисту, аптечки першої допомоги та паливо.

Попередні транші допомоги ЄС узгодили 28 лютого, 23 березня та 13 квітня 2022 року.

13:00. Подоляк – про мир з кремлем: Україна не торгує суверенітетом

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розкритикував деяких учасників Всесвітнього економічного форуму в Давосі, які в кулуарах кажуть, що варто вже перестати стріляти, щоб повернутися до бізнесу з росією:

«Кажуть, у кулуарах ВЕФ вистачає розмов, чи не час припинити вогонь, домовитися із кремлем та повернутися до бізнесу з росією. Це новий вірус сліпоти?»

Подоляк наголосив, що Україна не торгує суверенітетом, щоб хтось міг наповнити свій гаманець. Представник ОП нагадав, що найкоротший шлях до закінчення війни – це зброя, гроші, ембарго.

11:40. У Молдові після обшуків затримали проросійського екс-президента Додона

У Молдові затримано колишнього президента, проросійського політика Ігоря Додона, проти якого днями порушили кримінальну справу за підозрою в корупції.

Інформацію підтвердила речниця генеральної прокуратури Маріанна Керпек (Інтерфакс).

Наголошується, що Додона, почесного президента Партії соціалістів, затримали на 72 години. Також повідомляють про затримання кума Додона Петру Меріняну.

Правоохоронці провели обшуки за декількома адресами, зокрема в домі Додона, штаб-квартирі асоціації Молдовсько-російський діловий союз, президентом якої він є.

10:50. Начальник ГУР: У путіна ряд хвороб, але ще кілька років у нього є

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що путін може прожити ще кілька років, незважаючи на тяжкі захворювання, серед яких онкологічне (УП):

«Так, ми повністю підтверджуємо цю інформацію (що у путіна рак). У нього кілька тяжких хвороб, одна з яких – рак. Але сподіватися, що Путін помре завтра, не варто. У нього щонайменше кілька років ще є. Подобається це нам чи ні, але це правда».

Буданов погодився, що путін розгублений, але його психоемоційний стан описав ухильно:

«Тут ми можемо дуже багато сперечатися, у якому стані може бути диктатор, який думав, що за три дні захопить усю країну та підніме російський прапор на будівлі адміністрації у Києві. І який третій місяць, проголошуючи, що має другу (а іноді й першу) армію світу, не може впоратися, за його словами, з відсталою недодержавою Україною. Це його риторика. Ось у якому він має бути стані?»

10:00. Захисники України знищили 205 російських літаків, 1303 танки та 29350 окупантів

росія у загарбницькій війні в Україні втратила вже 29350 своїх військових, 205 літаків, 112 ракет, 1302 танки та 3194 бойових броньованих машин.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 29350 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1302 (+9) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3194 (+28) од.,
  • артилерійських систем – 606 (+2) од.,
  • РСЗВ – 201 (+0) од.
  • коштів ППО – 93 (+0) од.,
  • літаків – 205 (+1) од.,
  • вертольотів – 170 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 480 (+4) од.,
  • крилатих ракет – 112 (+2) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 213 (+7) од.,
  • спеціальної техніки – 43 (+0).

Найбільші втрати противника минулої доби були на Сєвєродонецькому напрямку.

09:20. Україна зберігає ефективність на Донбасі, росія має локальні успіхи

На Донбасі Україна зберігає ефективне командування силами, але росія досягла деяких локальних успіхів на Луганщині, хоча її просування на захід може створити труднощі із забезпеченням армії.

За даними розвідки Міністерства оборони Великобританії, росія посилила інтенсивність своїх операцій на Донбасі, намагаючись оточити Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне. Північну та південну осі цієї операції поділяють приблизно 25 км території, яку контролює Україна.

Українці чинили сильний опір: сили зайняли добре вкопані оборонні позиції. Операція об'єднаних сил України, ймовірно, зберігає ефективне командування та контроль над цим фронтом. Проте росія досягла деяких локальних успіхів, частково завдяки зосередженню артилерійських підрозділів.

Захоплення росією Сєверодонецької кишені призведе до окупації всієї Луганської області. Хоча зараз це – головні зусилля росії, ця операція є лише частиною російської кампанії із захоплення Донбасу.

08:30. МЗС Франції: ініціатива Макрона не є замінником вступу України до ЄС

У МЗС Франції роз'яснили, що ініціатива президента Еммануеля Макрона щодо створення європейської політичної спільноти не є замінником членства у Євросоюзі:

«Ми вітаємо заявку України на членство у ЄС. Зараз вона розглядається Європейською комісією та обговорюватиметься на рівні глав держав та урядів у Європейській раді у червні. Як заявив 9 травня президент та вчора представник міністра з Європи, Україна є частиною європейської сім'ї».

Представник МЗС зазначив, що проект європейської політичної спільноти, сформульований президентом Макроном, не є ні альтернативою членству, ні альтернативою процесу членства.

«Навпаки, він прагне прискорити відносини з усіма сусідніми європейськими країнами, а з тим, хто є кандидатами, посилити нашу підтримку у всіх сферах з метою їхнього приєднання».

08:00. Голод у Африці? Європа шукає рішення для вивезення зерна з України

Єврокомісія шукає рішення щодо відновлення експорту продовольства з України в повному обсязі. Україна вважається найбільшим виробником зерна в Європі та одним з основних його постачальників на Близький Схід та Африку, де може розпочатися голод через війну в Україні.

Українські порти у Чорному морі заблоковані російськими військовими. Вивезення товарів звідти морським шляхом поки що здійснювати неможливо. Європа закликає компанії в терміновому порядку надати додатково вантажний автотранспорт і поїзди, щоб скоротити час очікування на кордоні.

Відомо, що за 3 місяці Україні потрібно буде вивезти 20 млн тонн зерна. Щоб прийняти цей вантаж за цей же період часу, знадобиться 10 тисяч вагонів та барж. Це логістичне завдання реально складне. У Європі закликали збільшити пропускну спроможність, кількість та ефективність операцій, використовувати набагато більше вагонів та барж для перевезення зернових.

Влада США спільно з європейськими партнерами опрацьовує шляхи вивезення пшениці та кукурудзи з України для їх подальших поставок на світові ринки. Посадові особи у Вашингтоні та столицях країн Європи розглядають для цих цілей широкий спектр варіантів, включаючи перевезення залізницею, морем і повітрям. Проте, за даними джерел, до досягнення якоїсь угоди поки що далеко.

23 травня стало відомо, що Данія передасть Україні протикорабельні ракети Гарпун. На думку експертів, якщо Україна отримає таку зброю, то зможе самостійно розблокувати чорноморські порти для вивезення зерна.

Приблизна територія, закрита для судноплавства

Комплекс Гарпун може закрити наступну зону

07:45. Ставленик кремля проситиме рф розмістити на Херсонщині російську військову базу

Колаборанти Херсона проситимуть росію розмістити там російську військову базу. Ставник кремля, так званий заступник глави військово-цивільної адміністрації області кирило стремоусов:

«У Херсонській області має бути військова база рф. Ми про це проситимемо. Це має стати гарантом безпеки і життєво необхідним, у цьому зацікавлене все населення».

Раніше стремоусов заявляв, що повернення Херсонської області до нацистської, як він стверджує, України – виключено.

07:30. Зведення Генштабу: росіяни готуються відновити наступ на Запоріжжя

Генштаб ЗСУ: росіяни покращили тактичне становище у районі Василівки на Запоріжжя (Бахмутський напрямок), окупанти готуються відновити наступ у напрямку Василівка – Кам'янське.

07:20. ОК Південь: росіяни направили цивільні авто по мінах, а тих, що вижили, розстріляли

На півдні України росіяни направили цивільні авто по замінованій місцевості та розстріляли тих, хто вижив після підриву.

ОК Південь: У ході просування наших підрозділів по Миколаївщині у бік Херсонщини було виявлено кілька цивільних автомобілів із понівеченими та розстріляними тілами людей.

Пошкодження техніки попередньо свідчать про підрив автомобілів на замінованій ділянці місцевості, а також про обстріл колони. При спробі місцевих жителів евакуюватися окупанти спочатку вказали їм як дозволений шлях замінованою місцевістю, а потім розстрілювали людей, що вижили після підриву.

Зазначається, що серед загиблих двоє дітей молодшого шкільного віку.

07:00. ISW: у росіян незначний успіх у Сєверодонецька, але вони навряд чи зможуть взяти Бахмут

російські війська продовжили наземний штурм Сєвєродонецька і досягли незначних успіхів в оточенні міста.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) пише, що російські війська активізували наступ у районі Лимана та Авдіївки і досягли успіху 23 травня. Зазначається, що в Лимані проходять бої, оскільки російські війська намагаються перерізати українські лінії поставки, російські війська додатково посилили артилерійські удари по Авдіївці.

У найближчому майбутньому російські війська, швидше за все, досягнуть подальших незначних успіхів на захід від Попасної, але навряд чи зможуть швидко захопити Бахмут (якщо взагалі зможуть захопити).

російські війська, ймовірно, посилять своє угруповання на північ від Харкова, щоб запобігти подальшому просуванню українського контрнаступу до російського кордону. російські війська найближчим часом можуть направити частини 1-ї танкової армії на північ Харкова.

06:30. лавров звинуватив Захід у невченості та нерозумінні росії

У мзс рф звинуватили західних політиків у тому, що вони «погано вчилися в школі і не знають, що таке росія», коли говорять про поразку рф.

Глава мзс рф сергей лавров: «Кажуть, що росія повинна зазнавати поразки, вони повинні перемогти росію, досягти того, щоб росія програла на полі бою. Напевно, вони (політики) погано навчалися у школі. Роблять неправильні висновки зі свого розуміння минулого та того, що таке росія».

06:00. Володимир Зеленський: Найближчі тижні будуть складними

Президент Володимир Зеленський прогнозує, що найближчі тижні війни будуть складними:

«російські окупанти дуже намагаються показати, що вони нібито не віддадуть захоплені райони Харківської області, не віддадуть Херсонщину, окуповану територію Запорізької області та Донбас. Десь настають, кудись підтягують резерви, десь намагаються зміцнити позиції.

Найближчими тижнями війни будуть складними, і ми маємо це усвідомлювати. Але у нас немає жодної альтернативи, окрім як боротися та перемогти, звільнити нашу землю та наших людей. Тому що окупанти хочуть забрати у нас не просто щось, а все, що маємо, включаючи право на життя для українців.

Найважча бойова ситуація зараз на Донбасі, де росіяни влаштували бійню. Бахмут, Попасна, Сєвєродонецьк – у цьому напрямі окупанти зосередили найбільшу активність у цей час. Вони влаштували там бійню та намагаються знищити все живе, буквально. Ніхто не руйнував Донбас так, як це роблять зараз російські військові.

Президент повідомив, що з 24 лютого російська армія завдала по Україні 1474 ракетних ударів, застосувавши 2275 різних ракет. Абсолютна більшість – щодо цивільних об'єктів. За неповні 3 місяці було вже понад 3 тисячі авіаударів російських літаків і вертольотів.

05:20. Дніпропетровщина: 4 ракетні удари, пошкоджена залізнична інфраструктура

Росіяни вдарили чотирма ракетами по Дніпропетровській області, пошкоджено залізничну інфраструктуру у Павлоградському та Синельниківському районах.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «У нас одразу чотири вечірні прильоти. Ракети вдарили по залізничній інфраструктурі у Павлоградському та Синельниківському районах. Є серйозні руйнування залізничної колії та контактної мережі».

Резніченко зазначив, що поки що не ясно, коли можна буде відновити рух залізницею. Внаслідок ударів у 12 будинках поруч пошкоджені дахи та вибиті вікна. Люди не постраждали.

05:00. На сході ЗСУ відбили 16 атак, знищили 38 одиниць ворожої техніки

На Донецькому та Луганському напрямках у понеділок бійці угруповання Об'єднаних сил відбили 16 атак та знищили 38 одиниць техніки окупантів.

Угруповання Об'єднаних сил, оперативно-тактичне угруповання Схід: українські захисники відбили 16 атак ворога, ще на одній локації точаться бої. Минулої доби військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили: 8 танків; 22 одиниці бойової броньованої техніки; 1 ворожий автомобіль.

Підрозділи протиповітряної оборони у небі українського Донбасу збили один безпілотний літальний апарат типу Гранат та шість БПЛА типу Орлан-10. У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання Схід у понеділок, 23 травня, російські війська здійснили 1 атаку. Втрати ворога становлять: особового складу – 30, танків – 1, БМП – 2, БПЛА – 2.

Окупанти за день обстріляли 38 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували та пошкодили 62 цивільні об'єкти, з них: 53 житлові будинки, сільгосппідприємство, дитячий садок, відділення банку, аптеку та адмінбудівлю національної поліції. Внаслідок цих обстрілів загинули щонайменше 7 цивільних осіб, ще 6 отримали поранення та травми різного ступеня тяжкості.

04:30. Зеленський розповів про план Б на випадок його вбивства

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна – парламентсько-президентська республіка та українська влада передбачили різні варіанти на випадок можливого вбивства когось із керівництва країни:

«Згідно з нашим законодавством, є кому керувати державою. Ми були підготовлені та поділені, я, прем'єр-міністр та голова парламенту. У нас є парламентсько-президентська республіка. Ми розуміли, якщо буде та чи інша втрата, ми будемо готові до цього процесу. Ми розділили Кабмін на дві частини, це було два дублі, щоб країна могла бути захищеною навіть від таких результатів».

Зеленському двічі ставили питання, чи планувалося щось на випадок, якби одна зі спроб росіян (а за даними розвідки, їх було чимало) вчинити замах на президента вдалося. Більшість часу Зеленський жартував. Згадав, зокрема, фільм День бабака:

«Стільки зусиль, люди витрачали сили та гроші. Я вже готовий їм і допомогти. Але вранці я прокидаюся і прокидаюся. Тому до цього належу філософськи. Подібна загроза продовжує існувати щоденно. Але поки що я живий, і це не голограма, я реально з вами розмовляю», – пожартував Зеленський.

03:55. Міністр оборони США: стратегія путіна щодо України невідома

Міністр оборони США Ллойд Остін на брифінгу заявив, що загальна стратегія путіна щодо України невідома (УП).

Відповідаючи на питання, чи переключає путін свою увагу на використання як зброю таких речей, як їжа, енергія та імміграція, Остін сказав, що світ бачив, як російський лідер «спочатку використав низку різних важелів».

Остін зазначив, що на початку війни путін планував використати вищу силу, швидкість, щоб дуже швидко взяти Київ і замінити уряд, але це не вдалося, і російські сили були відкинуті.

«І тому ми бачили, як вони дійсно рухалися дуже повільно і невдало на полі бою, і можна було б очікувати, що він прагнутиме використовувати інші важелі влади або інші інструменти влади, і він робить це, але з погляду його загальної стратегії вона невідома».

03:20. Зеленський сказав, якою ціною можна зараз відновити контроль над Кримом

Президент Володимир Зеленський вважає, що деокупація Криму військовим шляхом коштуватиме значні втрати української армії.

На запитання журналістів, чи Україна може відвоювати Крим, президент зазначив, що такий крок призведе до загибелі великої кількості бійців: «На сьогодні це, я впевнений, сотні тисяч убитих військових із нашого боку».

02:40. Зеленський назвав умову, без якої відмовиться зустрічатися з путіним

Президент Володимир Зеленський готовий до переговорів з путіним лише у тому випадку, якщо на них обговорюватиметься припинення війни, яку росія розпочала проти України. Зеленський під час розмови в Українському домі в Давосі сказав:

«У них така структура ухвалення рішень у державі, що без нього (путіна) жодних рішень не приймаються. Усі установи об'єднані одним рішенням – рішенням президента рф.

І якщо ми говоримо про конкретне рішення щодо припинення війни, то без нього цього рішення не буде, не обійдеться без зустрічі з президентом рф. А після того, що вони наробили, великих бажань щодо цих зустрічей точно немає. І величезних бажань зустрічатися з посередниками нема і не буде.

Тому я не сприймаю будь-яку зустріч з будь-ким з рф, крім як з президентом рф. І лише в тому випадку, якщо питання на столі буде одне – припинення війни. Усе. Про інше нема про що говорити».

02:00. Зеленський: У росіян на Донбасі у 20 разів більше техніки, ніж у нас

Президент Володимир Зеленський заявляє, що на Донбасі у російських військ зараз у 20 разів більше техніки, ніж у українських. Зеленський під час розмови в Українському домі в Давосі сказав:

«Нам не вистачає техніки, тому що ми боремося проти такої великої за розміром держави та великої за розміром армії держави. У них (росіян) у 20 разів більше техніки, зараз на Донбасі 1:20. Уявіть собі, як міцні наші воїни, який у нас народ».

Зеленський наголосив, що не хоче, щоб в Україні гинули сотні тисяч людей, тому нам потрібна техніка, що діє на великій відстані.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 90-го дня війни, 24 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил