Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 21 сiчня 2023, 02:37
17574
1

Як вбити путіна? День 89. На базі Рамштайн вирішують, яку застосувати зброю

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 23 травня

| Оновлено 21 сiчня 2023, 02:37
17574
1
Як вбити путіна? День 89. На базі Рамштайн вирішують, яку застосувати зброю
Getty Images/Global Images Ukraine. Ллойд Остін та Олексій Резніков

89-й день війни. 23 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 23 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:30. Глава Пентагону: 20 країн оголосили про нову військову допомогу Україні

20 країн оголосили про нові пакети безпеки для України, включаючи передачу критично необхідних артилерійських систем та боєприпасів, заявив на брифінгу глава Пентагону Ллойд Остін після другої зустрічі Контактної групи з оборони України, яка відбулася в режимі відеоконференції:

«Інші країни виступили з новими зобов'язаннями щодо підготовки українських збройних сил та підтримки її військових систем».

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі повідомив, що у другій зустрічі контактної групи взяли участь 47 країн. Остін сказав, що особисто проведе третє засідання Контактної групи у Брюсселі 15 червня.

«Я скликаю контактну групу на нашу третю зустріч у наступному місяці і зберемося особисто цього разу, 15 червня, на полях зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі. Звичайно, це не буде захід НАТО, але ми хочемо підтримувати темп цих зустрічей, і я хотів би використати свою подорож до Європи, щоб переконатись, що ми розвиваємо наш імпульс».

21:40. Чехія передала Україні вертольоти, танки та ракетні системи, Італія та Греція – артилерію

Глава Пентагону Ллойд Остін оголосив, що Чехія передала Україні бойові гелікоптери, танки та ракетні системи для боротьби з російським вторгненням (УП).

Про це він заявив на брифінгу після другої зустрічі Контактної групи з оборони України, яка пройшла в режимі відеоконференції: «Я також хочу подякувати Чехії за її внесок, включаючи ударні вертольоти, танки та ракетні системи».

За його словами, кілька країн оголосили про передачу критично необхідних артилерійських систем та боєприпасів, включаючи Італію, Грецію, Норвегію та Польщу:

«Також хочу відзначити провідну роль Великої Британії, яка допомагає координувати військову допомогу, та величезну кількість британської військової допомоги, яка продовжує вступати до України», – додав глава Пентагону.

21:10. Данія передасть Україні протикорабельні ракети Harpoon

Данія передасть Україні протикорабельні ракети Гарпун та пускові установки для них (УП).

Про це заявив на брифінгу глава Пентагону Ллойд Остін після другої зустрічі Контактної групи з оборони України, яка відбулася в режимі відеоконференції:

«Я особливо вдячний Данії, яка оголосила сьогодні про передачу пускових установок Гарпун та ракет для допомоги Україні у захисті свого узбережжя», – сказав Остін.

Глава Пентагону зазначив, що 20 країн оголосили про нові пакети допомоги, багато країн нададуть критично необхідне артилерійське озброєння, танки та іншу бронетехніку. Інші запропонували навчання українських військових та модернізацію їхніх військових систем.

За його словами, у засіданні взяли участь понад 40 міністрів оборони, зокрема український міністр Олексій Рєзніков. Остін зазначив, що до групи вперше приєдналися міністри з Австрії, Боснії, Колумбії та Косово.

21:00. Ворог розгортає додаткові дивізіони С-400 в окупованому Криму

Російські загарбники розгортають у північно-західній частині окупованого Криму два додаткові зенітні ракетні дивізіони С-400.

Зведення Генерального штабу ЗСУ: За наявною інформацією, з метою нарощування системи протиповітряної оборони на території північно-західної частини тимчасово-окупованої Автономної Республіки Крим противник розгортає два додаткові зенітні ракетні дивізіони С-400.

20:20. У кремлі назвали Польщу божевільною після розриву газового контракту

Спікер президента рф дмітрій песков заявив, що позиція Польщі по відношенню до рф межує з божевіллям.

«Ми зараз бачимо, яку шалену, на межі божевілля, позицію займає польська влада. Тому тут навряд чи щось варто і можна прогнозувати», – сказав пісків із приводу ситуації з транзитом російського газу трубопроводом Ямал – Європа.

За його словами, Польща давно відмовилася платити за газ, а отримує його дорожче за «відомою схемою байпасів» (купуй чи плати).

20:00. Польща розірвала контракт з росією про постачання газу

Польща розірвала 30-річну угоду з росією про постачання газу трубопроводом Ямал, заявила міністр з питань клімату та навколишнього середовища Анна Москва:

«Польща денонсує міжурядову газову угоду 1993 року щодо Ямалу. російська агресія проти України підтвердила своєчасність рішення польського уряду стати повністю незалежним від газу. Ми завжди знали, що Газпром – ненадійний партнер».

19:30. Генштаб: Окупанти створили у Херсонській та Запорізькій областях 19 комендатур

На окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей росіяни створили 19 комендатур.

Зведення Генштабу ЗСУ: Продовжуються заходи адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово захоплених територіях України. Так, за наявною інформацією, на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької областей окупанти створили 19 так званих комендатур.

18:50. Енергоатом: росіяни увірвалися до будинку та розстріляли співробітника Запорізької АЕС

У понеділок російські загарбники увірвалися до будинку співробітника енерго-ремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Швеця та розстріляли його.

Енергоатом: «23 травня 2022 року російські окупанти увірвалися до будинку співробітника енерго-ремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Швеця та розстріляли його з автоматичної зброї.

З численними кульовими пораненнями Сергія госпіталізовано до міської лікарні Енергодару. Лікарі борються за його життя».

18:30. Залужний: У Харківській області ЗСУ звільнили вже 24 населені пункти

У Харківській області Збройні сили України звільнили вже 24 населені пункти.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: «На Харківщині звільнено 24 населені пункти».

Залужний розповів, що у селі Кутузівка, яке було деокуповано на початку травня, близько 170 місцевих мешканців понад два місяці жили у підвалі дитячого садка. Серед них – 40 дітей віком від 3 місяців до 12 років.

18:00. Російський корабель, йди нах*й: прикордонники пояснили, чому тримали ім'я героя в секреті

Державна прикордонна служба не розкривала особистість автора фрази «Російський військовий корабель, іди нах*й», щоб не пошкодити йому в полоні і з метою безпеки поки що не може назвати його ім'я.

Спікер ДПСУ Андрій Демченко: Ім'я прикордонника, який вимовив ці слова, не називали свідомо, бо розкриття його особи могло зашкодити йому в полоні. Зараз, на щастя, він у безпеці. Через певні обставини ми ще на якийсь час залишимо його в секреті».

Демченко наголосив: коли іменем героя почали цікавитися ЗМІ, ні ДПСУ, ні Збройні сили України ніколи публічно цю тему не підтримували і всіма силами намагалися не дати їй значного поштовху, щоби це не загрожувало нікому під час перебування в полоні.

Спікер ДПСУ каже, що медійна публічність морського піхотинця Романа Грибова (військовий, якому ЗМІ помилково приписали авторство), певною мірою була операцією з інформаційного прикриття, яке гарантувало безпеку його побратимів – захисників острова, які потрапили в полон. А це і прикордонники, і воїни військово-морських, сухопутних та повітряних сил ЗСУ.

Демченко підтвердив, що канал спілкування з морськими судами був лише у прикордонників на заставі, а не у морських піхотинців. Росіяни теж, очевидно, усвідомлювали це, тому серед полонених більше відпрацьовували прикордонників. Про обставини самої події Демченко розповідав:

«У черговий момент погроз від російського корабля, між атаками російських сил на острів, прикордонник, розуміючи, що ситуація складна, напружена, і слухати неодноразові погрози агресора йому набридло, перебуваючи біля радіостанції, відкрито висловився ворогові всім відомою фразою. Це було майже перед захопленням острова росіянами.

Хлопець навіть не усвідомлював, що він зробив для України. Майже одразу ж ця фраза, демонструючи відвагу захисників острова, потрапила до публічної площини. А за кілька годин вона вірусно почала поширюватися. Тепер вона уособлює незламність України та її захисників».

Демченко уточнив, що запис розмови зробили прикордонники, що знаходилися за 50 кілометрів від захисників острова, на материковій частині Одеської області в іншому прикордонному підрозділі, де також є радіостанція. Вони слухали та записували розмови, що звучали у радіоефірі, щоб фіксувати агресію російських кораблів у морі.

17:00. Прикордонника зі Зміїного, справжнього автора фрази про російський корабель, визволили з полону

Автора знаменитої фрази «Російський військовий корабль, йди нах*й», прикордонника, чиє ім'я поки що не розкривається, вдалося визволити з російського полону. Начальник прикордонної застави Острів Зміїний Богдан Гоцький розповів про це і підтвердив, що доступ до радіостанції мали лише прикордонники.

За словами Гоцького росіяни, які висунули вимогу захисникам Зміїного здатися, пропонували також роботу, більшу зарплату, стабільність. Але, зберігаючи вірність присязі, прикордонники захищали українську територію.

В одного з військовослужбовців урвався терпець і він вказав напрямок російському кораблю. Ім'я героя прикордонники поки що не розкривають. «Це мій підлеглий. Він був півтора місяці в полоні, зараз на волі».

Авторство фрази «Російський військовий корабель, йди нах*й». Деякі ЗМІ помилково приписували морському піхотинцю Роману Грибову. Державна прикордонна служба від початку зазначала, що окупантам відповів їх підлеглий.

16:30. лукашенко заявив путіну, що Польща та натовці збираються захопити захід України

Самопроголошений президент Білорусі александр лукашенко заявив путіну, що стурбований планами НАТО та Польщі захопити західну Україну.

«Є якісь цікаві речі несподівано в Україні. Ви це чудово знаєте. Нас, та й вас це має турбувати, що вони (політики) вже роблять кроки, щоб розчленувати Україну.

Нас непокоїть те, що вони готові – поляки, натовці – вийти, допомогти таким чином забрати, як до 1939 року, західну Україну. Нас це насторожує не лише з погляду сьогоднішньої безпеки. Це їхня стратегія і щодо Західної Білорусі. Тож ми вухо гостро тримаємо.

І, як я казав, ще українцям доведеться нас просити, щоби ми не допустили відриву цієї західної частини та інших частин від України. Їхні проблеми, які нам доведеться вирішувати. Вчорашня незрозуміла поведінка у Києві президента Дуди (президент Польщі Анджей Дуда). До речі, він практично нічого не вирішує в Польщі. Займається цими фейками».

16:00. Кирило Буданов: на путіна були замахи

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов стверджує, що на путіна був замах після початку війни проти України (УП):

«На путіні були замахи. На нього був навіть замах по лінії, як-то кажуть, представників Кавказу не так давно. Це не є публічна інформація.

Абсолютно невдалий замах, проте він реально мав місце. Це приблизно 2 місяці тому було. Ще раз кажу, воно було невдалим. Розголосу ніякої ця подія не мала, але вона мала місце».

15:30. У МЗС відповіли на заяви Франції про членство в ЄС через 15–20 років

У МЗС наполягають, що Україна розраховує набути статусу кандидата на членство в ЄС вже цього року і заручитися підтримкою Франції на шляху вступу до Євросоюзу (УП).

Речник МЗС Олег Ніколенко, реагуючи на заяви французького міністра у європейських справах Клемана Бона, сказав.

«Війна росії проти України показала потребу переосмислення майбутнього Європи. Підходи, якими керувалися досі європейські політики, не змогли убезпечити Європейський континент від нової агресії. Розмови про альтернативи, які можуть замінити повноцінну інтеграцію України до ЄС – це зміна форми, але не змісту. Цей шлях не зробить європейську спільноту сильнішою та процвітаючою.

Саме тому ми наполягаємо на наданні Україні статусу кандидата у члени ЄС вже в червні. Нині Україна є єдиним місцем у Європі, де люди захищають європейські цінності ціною власних життів. Кандидатство стане важливим сигналом для українців, що Європа цінує та поважає їхні зусилля.

Надання статусу кандидата у члени ЄС не означає негайного членства. Це процес, який потрібно пройти. І ми впевнені, що ми пройдемо цей шлях швидше, якщо Франція та інші впливові європейські країни продемонструють лідерство».

Раніше французький міністр у європейських справах Клеман Бон заявив, що процес вступу України до Євросоюзу може зайняти 15 або 20 років. Українська сторона, у свою чергу, сподівається набути статусу кандидата в члени ЄС вже за декілька тижнів.

15:10. Зеленський: при ударі по Десні під уламками знайшли 87 загиблих

Після авіаудару по селищу Десна у Чернігівській області, завданому російською армією тиждень тому, 17 травня, під уламками виявили тіла 87 загиблих.

Президент Володимир Зеленський під час Всесвітнього економічного форуму: «Сьогодні ми закінчили роботи на Десні. На жаль, статистика така: сьогодні на Десні під уламками 87 жертв. 87 трупів, жертв, убитих – без цих людей вже буде майбутнє України».

Президент України Володимир Зеленський виступив онлайн перед Всесвітнім економічним форумом, який відбувається у Давосі. Йому поставили кілька запитань. Інформацію про Десна президент озвучив, відповідаючи на запитання, яким він бачить майбутнє України.

Зеленський зазначив, що як президент країни, яка воює, він думає про сьогоднішній день України і про те, скільки людей гине щодня.

14:40. Полонений росіянин отримав довічне за вбивство цивільного

Російський військовий Вадим Шишімарін, звинувачений у вбивстві громадянського жителя Сумщини, був засуджений до довічного ув'язнення на засіданні Солом'янського райсуду Києва.

Суд визнав докази проти Шишімаріна і дійшов висновку, що вбивство було навмисне.

Суд відкинув аргументи захисту, що окупант нібито виконав наказ, оскільки його віддав військовий, який не був командиром Шишімаріна, а сам наказ був злочинним.

Покаяння обвинуваченого суд не вважає щирим. Шишімарина визнали винним у порушенні закону та звичаїв війни. Цей злочин є міжнародним, а отже, особливо важким.

14:20. кремль не хоче міняти Медведчука на захисників Маріуполя

У кремлі заявили, що не збирається обмінювати українських бійців з Азовсталі на кума путіна Віктора Медведчука, бо це різна категорія осіб.

дмітрій песков: «Медведчук є громадянином України. Він не має відношення до рф, і він не є військовим. У випадку осіб, які здалися в полон на Азовсталі, йдеться про військових і членів націоналістичних формувань. Це зовсім різні категорії осіб, і тут навряд чи можна говорити про якісь обміни».

13:40. Адвокат Порошенко відреагував на заяву Медведчука: піар СБУ

Адвокат п'ятого президента Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що слова кума путіна Віктора Медведчука про причетність Порошенка до незаконної схеми торгівлі вугіллям та відчуження трубопроводу не відповідають дійсності (Суспільне)

«На нашу думку, взагалі те, що робить СБУ – це виключно піар. По-перше, це не їхня справа, цим має займатися ДБР. І те, що про це говорить СБУ – це підтверджує, що тут нічого спільного з правдою та законом немає».

На думку Голованя, рішення оприлюднити свідчення Медведчука пов'язане із судовим засіданням у справі п'ятого президента. На 23 травня призначено судове засідання щодо арешту на майно Порошенка. Адвокат розцінює повідомлення СБУ як тиск на суд.

13:00. МЗС росії допускає обмін бійців з Азовсталі

Заступник глави МЗС Росії андрій руденко допустив обговорення з Україною обміну захисників Маріуполя. Жодної додаткової інформації він не надав.

Проте раніше член російської переговорної групи та депутат держдуми Росії леонід слуцький заявив, що російська влада вивчить питання обміну затриманого народного депутата Віктора Медведчука на захисників Маріуполя, але згодом увечері передумав.

12:30. Число вбитих росіянами українців досягло 4600, без урахування окупованих територій

Число підтверджених жертв серед мирного населення від російської збройної агресії досягло 4600, з них 232 дитини.

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова: «Ці цифри не включають дані з тимчасово окупованих територій. Проте, що ми можемо спостерігати за супутниковими знімками та іншими джерелами, що ситуація там катастрофічна: багато міст та селищ зруйновані вщент».

Генпрокурор під час відкриття 23 травня виставки Russia War Crimes House у будівлі, яка багато років була російським будинком у Давосі, наголосила, що військові злочини рф підтверджуються вітчизняними та міжнародними розслідуваннями, журналістськими розслідуваннями, доповідями правозахисних організацій:

«Типові для звірств злочини з боку Збройних Сил рф, задокументовані слідчими та прокуратурою, говорять про навмисну ​​жорстокість і насильство щодо мирних жителів».

За деякими даними, лише в одному тимчасово окупованому Маріуполі втрати серед мирного населення можуть сягати 20 тисяч людей. Встановити істину поки що неможливо, оскільки територія окупована, а загарбники намагаються замість сліди: ховають загиблих місцевих жителів у траншеях.

12:00. російська армія стрімко наближається до втрати 30 тисяч військових

Генштаб ВС України: Станом на 23 травня бойові загальні бойові втрати рф у війні проти України склали вже 29200 осіб.

  • особового складу – 29200 осіб (+150).
  • танки ‒ 1293 (+8) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3166 (+25) од.,
  • артилерійських систем – 604 (+5) од.,
  • РСЗВ – 201 (+0) од.
  • засоби ППО – 93 (+0) од.,
  • літаків – 204 (+0) од.,
  • вертольотів – 170 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 476 (+6),
  • крилаті ракети - 110 (+3),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2206 (+12) од.,
  • спеціальна техніка – 43 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Бахмутському напрямку.

11:30. росіяни б'ють ракетами по залізниці на Житомирщині, у Коростені

Після ударів по Малину росіяни вдарили ракетами по Коростеню на Житомирщині. Уночі на 23 травня одна ракета була збита, а інша пошкодила залізничну інфраструктуру.

Голова Житомирської обласної адміністрації Віталій Бунечко: «У нас уся минула доба була неспокійною. Вчора близько 13:40 біля станції Малин у нас стався приліт, де ми маємо принаймні одного загиблого та кількох поранених. Ми маємо значні пошкодження близько 150 житлових будинків, магазинів, знову постраждала школа, незначні пошкодження.

Це повторилося з п'ятниці 20 травня – практично в те саме місце приліт. Тільки ми почали допомагати людям, відновлювати вікна, дахи, пошкодження такого характеру.

Близько 02:00 і 04:00 години ночі сталися вибухи в місті Коростень. О 04:00 – приліт у залізничну інфраструктуру. О 02:00 спрацювала ППО – і просто впала болванка в один із житлових масивів, немає значних ушкоджень. Головне, що від нічних обстрілів ніхто не постраждав.»

Це вже третій ракетний обстріл на Житомирщині за останні три дні. Бунечко наголосив, що Житомирщина знову потрапила у фокус уваги ворогів, сталися обстріли північних районів області. Він закликав не нехтувати сигналами тривоги.

10:50. СБУ: Медведчук дав свідчення проти Порошенка

Кум путіна нардеп Віктор Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу Самара – Західний напрямок, для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

СБУ опублікувало відео зізнань політика. Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль п'ятого президента України Петра Порошенка. А саме, що той, мовляв, не лише звернувся до Медведчука з проханням зв'язатися з керівництвом росії, а й забезпечив ухвалення необхідних рішень у всіх українських інстанціях.

Таким чином, затриманий запевняє, що питаннями трубопроводу займався на прохання екс-президента, повідомляє СБУ. І, нарешті, за рік роботи трубопровід заробив для його власників удвічі більше коштів, ніж було вкладено у його викуп – до 42 млн доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизеля через магістраль припинилося.

10:00. Байден: росія має заплатити довготривалу ціну за варварство в Україні

Президент США Джо Байден вважає, що санкції проти Росії мають зберігатись і після ймовірного зближення з Україною, – на його думку, це може стримати Китай від спроби захопити Тайвань:

«Одна з причин, чому путін має заплатити високу ціну за варварство в Україні, є причиною того, що це стосується не лише України», – заявив Джо Байден.

Він сказав, що якщо після будь-якого зближення (rapprochement) між росією та Україною в майбутньому санкції багато в чому не збережуться, то який сигнал це пошле Китаю про ціну спроби захопити Тайвань силою?

09:40. Байден готовий застосувати військову силу у разі нападу Китаю на Тайвань

Президент Джо Байден заявив, що США готові до прямого військового втручання у разі агресії Китаю проти Тайваню.

Журналістка поставила Байдену таке запитання: «Ви не хотіли втручатися військовим шляхом у великий конфлікт в Україні через очевидні причини. Чи готові ви до військового втручання, щоб захистити Тайвань, якщо до цього дійде?

На це президент Байден відповів ствердно, пояснивши це тим, що «це зобов'язання, яке ми дали».

«Ми погодилися з політикою одного Китаю, ми підписалися під нею. Але думка, що його можна взяти силою, просто неприйнятна». Байден зазначив, що «це тягар, який стає ще сильнішим» після вторгнення росії в Україну.

Він також зазначив, що не очікує на спроби Китаю захопити Тайвань, але уникнення вторгнення залежить від того, чи прояснить світ Китаю всі наслідки.

08:40. Розвідка Британії: росія зазнала втрат в Україні, як СРСР в Афганістані за 9 років

За перші три місяці війни в Україні кількість загиблих у рф, ймовірно, така сама, як у Радянського Союзу за час його дев'ятирічної війни в Афганістані, йдеться у щоденному огляді британської розвідки про війну.

До такого високого рівня втрат, який продовжує зростати під час наступу на Донбасі, призвело поєднання поганої тактики на малих висотах з обмеженим прикриттям з повітря, відсутністю гнучкості та командного підходу, готового посилювати невдачі та повторювати помилки, наголошується у зведенні.

Розвідка зазначає: російська громадськість у минулому виявляла чутливість до втрат, понесених під час воєн на вибір. Тому зі зростанням кількості жертв в Україні втрати будуть все очевиднішими, а суспільне невдоволення війною і бажання його озвучити можуть зрости.

08:00. Як знищити путіна? На базі Рамштайн вирішують, яку дати зброю Україні

Представники понад 40 країн проводять Рамштайн-2, нову зустріч щодо військової підтримки України у понеділок, 23 травня.

Міністр оборони США Ллойд Остін та голова Міноборони України Олексій Рєзніков обговорюють військові потреби України.

Зустріч контактної групи з оборони України відбувається у режимі онлайн. У ній беруть участь понад 40 країн. Очікуються надзвичайно важливі рішення.

Нагадаємо, вперше 26 квітня глави оборонних відомств України та США, а також представники 40 союзників з НАТО та поза блоком зібралися на американській військовій базі Рамштайн у Німеччині, де обговорили військову допомогу Україні.

07:00. Білорусь веде розвідку та розгортає на кордоні з Україною додаткові підрозділи

Генштаб ЗСУ: Білоруські збройні сили посилено ведуть розвідку та розгортають додаткові підрозділи у прикордонних районах.

05:20. Харків: з початку війни з-під 98 завалів рятувальники витягли 150 тіл

З початку повномасштабної війни рятувальники Харківського гарнізону ДСНС повністю розібрали завали на 98 об'єктах, з-під яких вилучено 150 тіл загиблих (Інтерфакс-Україна).

Заступник начальника. ГУ ДСНС у Харківській області Анатолій Торяник: «У Харкові нашими підрозділами розібрано повністю 98 локацій, на яких є завали. На жаль, з-під завалів вилучено понад 150 тіл загиблих. У ході оперативно-рятувальних робіт нашими підрозділами було врятовано понад 250 людей.

За його словами, найбільш масованим обстрілам у Харкові зазнавали Північна Салтівка, П'ятихатки, селище Жуковського, Рогань та Горизонт – райони, розташовані ближче до лінії зіткнення, до яких ворог міг дістати артилерією.

04:30. Південь: На посилення ворога у Чорному морі йде найновіший корабель Адмірал Макаров

До ворожого угруповання у Чорному морі із Севастополя висунувся новий російський корабель Адмірал Макаров.

ОК Південь: «За традицією безпілотник-розвідник типу Орлан-10, піднятий над Херсонщиною, точною роботою наших підрозділів заземлений у розрахунок безповоротних втрат ворожих сил.

На Одещині ситуація стабільна та контрольована. Але враховуючи, що до угруповання в Чорному морі з 7 великих десантних кораблів та 2 ракетних із Севастополя висунувся один із найновіших кораблів чорноморського флоту Адмірал Макаров, слід враховувати, що ймовірність ракетних ударів ще підвищується».

Усього за результатами дій ракетно-артилерійських підрозділів ОК Південь, спільно з авіацією, ворог втратив понад 55 осіб та кілька одиниць броньованої техніки. Остаточна кількість уточнюється.

02:50. ISW: окупанти готуються до відновлення наступу на південному напрямку

Американські експерти припускають, що російські війська готують наступ на південному напрямку, при цьому 22 травня здобули лише мінімальні досягнення на сході України.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що російські війська нададуть додаткове посилення для утримання своїх позицій на західному березі Сіверського Дінця.

Українські джерела додатково підтвердили, що супротивник, ймовірно, прагне відкрити нову лінію просування на північ від Попасної, щоб завершити оточення Сєвєродонецька, одночасно рухаючись на захід до Бахмута, хоча російські сили навряд чи зможуть активно просуватися в обох напрямках.

Ключові висновки експертів ISW:

  • Українські джерела підтвердили, що російські війська здійснили локальний поступ на північ і захід від Попасної. Загарбники, ймовірно, прагнуть просунутися далі на захід у напрямку Бахмута і північ для Сєверодонецька, але навряд чи досягнуть швидкого просування.
  • росіяни, ймовірно, намагатимуться утримати позиції на захід від річки Сіверський Донець проти українських атак (а не відступати через річку), щоб запобігти подальшій загрозі просування українців до Ізюму.
  • російські окупаційні війська продовжили процедури фільтрації та депортації в Маріуполі та його околицях.
  • Окупанти, швидше за все, готуються до відновлення наступу на південному напрямку.
  • Крім того, ISW зазначає, що загарбники продовжуватимуть намагатися оточити Сєвєродонецьк та Лисичанськ (принаймні з півдня), щоб відрізати з'єднання магістралі Сєверодонецьк – Лисичанськ з рештою України.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 89-го дня війни, 23 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті
Футбол | 16 квітня 2024, 10:16 5
Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті

Філіп Йоргенсен може перейти в «королівський клуб»

Стали відомі ще два клуби, які вийшли до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 16 квітня 2024, 08:01 4
Стали відомі ще два клуби, які вийшли до Ліги чемпіонів 2024/25

Реал та ПСВ гарантували собі участь у головному клубному єврокубку наступного сезону

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил