Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:30
20541
4

Системи HIMARS. День 99. США дають Україні артилерію, але з однією умовою

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 2 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:30
20541
4
Системи HIMARS. День 99. США дають Україні артилерію, але з однією умовою
Shephard Media. Система HIMARS

99-й день війни. 2 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 2 червня

23:59. Вечірнє звернення Володимира Зеленського: США надсилають нам HIMARS!

23:30. Зеленський прийняв вірчі грамоти від Бриджит Брінк, посла США

Володимир Зеленський 2 червня ухвалив вірчі грамоти послів у Софійському соборі. Серед них і Бріджіт Брінк – посол США в Україні.

Український лідер повідомив, що саме у Софійському соборі новопризначені посли іноземних держав вручатимуть вірчі грамоти. Зеленський додав, що цим кроком Україна наголошує на своєму ставленні особисто до кожного посла. А також – до стосунків із кожною державою.

Вірчі грамоти Зеленському вручили: Валеріу Ківер – посол Молодови в Україні, Харш Кумар Джейн – посол Індії в Україні, Бріджіт Брінк – пані посол США в Україні.

23:00. У Туреччині заявили про можливість вивезти українське зерно

Українське зерно буде доставлене на світові ринки завдяки механізму командного центру, який планується створити у Стамбулі (Anadolu Agency, УП).

Під егідою ООН було підготовлено дорожню карту для вирішення глобальної продовольчої кризи. А її деталі обговорюватимуться найближчими днями на зустрічі за участю представників України, рф, Туреччини та ООН.

На чотиристоронній зустрічі будуть розглянуті такі питання, як маршрут, страхування та безпека судів та особливо розмінування у регіоні. Джерела в дипломатичних колах повідомили, що Зеленський, а також путін позитивно оцінили співпрацю щодо створення зернового коридору.

22:20. США наклали санкції на кілька яхт путіна

Мінфін США наклав санкції на ряд яхт, пов'язаних з російською елітою і особисто путіним, а також компанії, що їх обслуговують. Загалом під санкції потрапили сім яхт, 16 компаній та три літаки/вертольоти (УП).

Управління контролю за іноземними активами США (OFAC) визначило як пов'язані з путіним яхту Graceful під прапором рф та Olympia під прапором Кайманових островів. На них він здійснив низку подорожей, у тому числі 2021 року в Чорному морі, коли до нього приєднався александр лукашенко.

Під санкції також потрапляють компанії та одна особа, яка залучена до управління цими яхтами або є формальними власниками. Це SCF Management Services Cyprus Ltd; компанії Ironstone Marine Investments, JSC Argument та її акціонерний власник андрей гасілов та O’Neill Assets Corporation.

Як пов'язані з путіним визначили також яхти Shellest і Nega, що належать російській компанії Revival of Maritime Traditions та Limited Liability Company Gelios. Shellest періодично з'являється біля місця, де розташований чорноморський палац путіна, а яхту Nega він використав для подорожей на півночі рф.

Під санкції потрапила брокерська компанія Imperial Yachts SARL, що займається обслуговуванням елітних яхт, та її російський гендиректор. Компанія має окремий офіс у рф та обслуговує яхти багатьох представників російської еліти, включаючи найближче оточення рутина. Обмеження застосовують і до компаній, пов'язаних із її гендиректором – Nord Marine, Яхт-Трейд, Bilding Management, Норд Марін Інжиніринг.

До того ж, до списку санкцій потрапили зареєстрована в Сан-Марино Skyline Aviation за діяльність в окупованому Криму та пов'язаний з нею літак T7-OKY; яхта Sea Rhapsody, Madame Gu та розміщений на ній вертоліт 3A-MGU, приватний літак P4-MGU. Останні три вважають пов'язаними з депутатом держдуми рф, мільярдером андрєєм скочем.

21:40. ЄС відключить від SWIFT Ощадбанк та ще два російські банки

До шостого пакету антиросійських санкцій, прийнятих Євросоюзом, увійдуть заборонні заходи проти Россельхозбанку та Московського кредитного банку.

Їх, як і Ощадбанк, відключать від SWIFT. Санкції набудуть чинності після опублікування в офіційному журналі Євросоюзу (Bloomberg).

Посли Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти рф, до якого увійшло часткове нафтове ембарго.

21:10. Зеленський розповів лідерам ЄС про реальні втрати ЗСУ на Донбасі

Президент Володимир Зеленський розповів, що щодня на Донбасі гине близько 100 військових Збройних сил та ще близько 450–500 зазнають поранень. Зеленський на Міжнародному безпековому форумі в Братиславі перед керівниками Європейського Союзу сказав:

«На сході нашої держави дуже складна ситуація. До 100 людей на сході держави, де росія зібрала всі свої війська сьогодні, все, що вони мають – на сході держави до 100 людей гине щодня. І кілька сотень людей – 450, 500 осіб навіть іноді буває – поранених щодня. Там триває битва за цінності.

Я хочу, щоб усі усвідомлювали, що після деокупації (територій навколо) Києва та деяких областей нашої держави війна триває, і сотні людей не дочекаються, сотні сімей не дочекаються своїх близьких. Кожен день. І тому це для нас великий виклик.

У Харківському напрямку Збройні сили сягають великих успіхів останнім часом. Закликаю лідерів ЄС не гаяти часу з наданням необхідної допомоги Україні зброєю та фінансами, щоб зменшити страждання та втрати з боку українських захисників».

20:30. Зеленський: у Європі будуть протести, якщо не розблокувати українські порти

Блокада росією українських портів може призвести до дестабілізації та масових протестів в Африці та Європі.

Володимир Зеленський на форумі безпеки в Братиславі сказав: «Неможливо оминути питання блокади росією наших портів. Через цей акт агресії мир на порозі продовольчої кризи. Це не просто проблеми із продовольством. Це дефіцит на ринку, це катастрофічне зростання цін на базові продукти, загроза голоду для десятків мільйонів людей.

Якщо цього не запобігти, отримаємо проблему політичного хаосу в деяких країнах Африки, Азії – а значить і міграційну кризу в Європі, коли люди з країн, які страждають від голоду, шукатимуть порятунку. Також продовольча криза неминуче призведе до масштабних протестів у європейських країнах.

Багатьом урядам доведеться пояснювати протестувальникам, чому наш континент опинився в заручниках однієї держави росія та однієї людини в москві, яка наказала про морську блокаду України».

20:00. Українські військові самі вирішуватимуть, на яку відстань стрілятимуть із HIMARS

Посол США в Україні Бріджіт Брінк сказала, що командування Збройних сил України самостійно прийматиме рішення про дальність ударів з установок HIMARS, які американська влада планує передати найближчим часом:

«Уряд США вчора підписав акт про надання пакету збройної допомоги України на 700 млн доларів. У цей пакет також включені артилерійські установки HIMARS.

Насамперед їх надання має допомогти Україні досягти більшої точності в ураженні ворожих цілей, але також отримати артилерійське озброєння з більшою дальністю, ніж є (на озброєнні ЗСУ) зараз. Питання відстані ударів вирішуватиметься Збройними силами України самостійно.

Адміністрація президента США Джо Байдена надалі формуватиме і надсилатиме наступні пакети збройної допомоги Україні за рахунок коштів, передбачених законом про допомогу Україні на 40 млрд доларів.

Кількість та типи озброєння у цих пакетах уточнюватимуться під час консультацій між американською владою та українським військово-політичним керівництвом з урахуванням ходу бойових дій. США зацікавлені в тому, щоби надати ЗСУ саме ті види озброєння, які вкрай потрібні на лінії фронту».

19:30. Генштаб: Білорусь мінує дороги та мости у прикордонних з Україною районах

Генштаб ЗСУ повідомляє, що Білорусь починає мінувати свої лісові, об'їзні дороги та мости у прикордонних з Україною районах.

19:00. Посли ЄС затвердили шостий пакет санкцій проти рф: з нафтою, але без Кирила

Посли Євросоюзу затвердили 6-й пакет санкцій проти росії, до якого увійшло часткове нафтове ембарго (Радіо Свобода).

6-й пакет санкцій проти рф затверджено послами ЄС, але без персональних санкцій проти патріарха Кирила. Деталі мають бути опубліковані в Офіційному журналі ЄС у п'ятницю, 3 червня.

Лідери ЄС на саміті, що проходив 30–31 травня, ухвалили політичне рішення щодо запровадження нафтового ембарго проти росії.

Президент Франції Еммануель Макрон повідомив, що пакет передбачає обмеження для 80 російських олігархів. У пакет хотіли включити персональні санкції проти патріарха Кирила, але це не вдалося зробити через позицію Угорщини.

18:00. Справу Медведчука передали до суду: йому загрожує 15 років тюрми

Слідчі завершили розслідування та передають до суду кримінальну справу проти народного депутата Віктора Медведчука щодо розкрадання корисних копалин в окупованому Криму.

СБУ: Слідчі СБУ та ГБР завершили розслідування першого епізоду справи Медведчука, матеріали передані до суду. Це провадження охоплює період з 2015 по 2020 рік, а підозрюваними у ньому проходять народні депутати Віктор Медведчук та Тарас Козак.

Воно стосується: незаконної передачі спецслужбам рф інформації про секретний підрозділ ЗСУ; розроблення антиукраїнського проекту Луч; заподіяння шкоди економічній безпеці України за рахунок сприяння рф у незаконному видобутку нафти та газу в Прикерченському регіоні.

Медведчуку загрожує ув'язнення терміном до 15 років із конфіскацією майна або без нього. Сторони захисту передали копії обвинувального акта, після чого всі матеріали перейдуть до суду. Загалом матеріали виробництва налічують понад 80 томів.

До проекту Луч Медведчук залучав громадян України для підривних дій проти держави та суспільно-політичного устрою. За даними прокурорів, ресурси родовища корисних копалин у шельфі поблизу Керчі оцінюють близько 38 млрд гривень.

17:30. Швеція передасть Україні протикорабельні ракети та протитанкову зброю

Швеція анонсувала четвертий пакет допомоги для України, що включає зброю та фінансову підтримку для потреб українських військових.

Міністр закордонних справ Анн Лінде заявила:

«Швеція надасть Україні протикорабельні ракети, протитанкову зброю та 12,7 мм гвинтівки, зокрема боєприпаси. Цей четвертий пакет підтримки також включає фінансовий внесок на потреби ЗСУ. Загальна вартість пакету – понад 95 млн євро. Війна росії проти України має зупинитись.

16:10. Туреччина подарує Байрактар ​​для ЗСУ, на який у Литві зібрали 6 млн євро

Туреччина вирішила подарувати Литві безпілотник Байрактар ​​для передачі українським військовим, на який литовці по всій країні зібрали 6 млн. євро.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас: «Це неймовірно, але Туреччина щойно погодилася безоплатно передати Байрактар, на який литовці збирали гроші. Це просто неймовірно! На зібрані кошти ми отримаємо необхідні боєприпаси, а решта суми також піде на підтримку України.

Координатор кампанії Андрюс Тапінас: «Турків настільки вразило прагнення литовського народу допомогти Україні, що Туреччина вирішила подарувати бойовий дрон Bayraktar TB2 з усією оптикою та необхідним обладнанням. Тепер у нас є Байрактар, є обладнання для нього та все ще є 4,4 млн євро.

Дякуємо за лідерство міністру оборони Арвідасу Анушаускасу та його заступнику Віліусу Семешку за успішні переговори, і звичайно дякуємо Туреччині за такий чудовий подарунок у відповідь на невелику ініціативу телеканалу у невеликій країні. Турецька сторона пообіцяла максимально швидко підготувати дрон до передачі, орієнтовно протягом трьох тижнів, та прикрасити його кольорами прапорів Литви та України.

1,5 млн євро із зібраної суми перерахують Міноборони Литви для того, щоб профінансувати боєприпаси для дрону, а ще 4,4 млн направлять на іншу допомогу Україні. Оскільки все це – ваші гроші, ми напевно проведемо опитування і вирішимо разом».

15:40. У Бердянську в районі порту пролунав сильний вибух

В окупованому російською армією Бердянську Запорізької області в районі порту пролунав сильний вибух.

Бердянська міськрада: «У Бердянську в районі морпорту прогримів сильний вибух».

Уточнюються деталі, поки конкретної інформації немає.

15:10. песков: референдум про входження ОРДЛО до складу рф зараз провести неможливо

У кремлі кажуть, що поки що немає можливості провести референдуми на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Прес-секретар кремля дмітрій песков: «Коли безпека повністю не забезпечена, а ми бачимо, що продовжуються удари українських військових та націоналістів по цивільних цілях на цих територіях. Звісно, ​​у умовах навряд можна говорити. Для цього потрібне не лише бажання самих людей, а й необхідно створити умови».

Раніше в рф заявляли, що референдуми про приєднання до росії Донбасу, Херсонської та Запорізької областей можуть пройти протягом року.

14:40. Зеленський: Україна де-факто є частиною Євросоюзу

Президент Володимир Зеленський у своєму виступі перед парламентом Люксембургу висловив надію на підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС:

«Україна де-факто вже стала частиною Європейського Союзу. Ми вже співпрацюємо як на двосторонньому рівні, так і на рівні ЄС у масштабі, який відповідає повноправному членству. Що може довести це краще, ніж те, що ми захищаємо одне одного?»

Він висловив переконання, що Люксембург підтримає надання Україні у червні офіційного статусу кандидата на вступ до ЄС, а згодом і членство України в Європейському Союзі. Зеленський запросив прем'єр-міністра Люксембургу приїхати до України, щоб обговорити подальшу співпрацю.

Лідери ЄС погодилися на червневій зустрічі розглянути заявки України, Грузії та Молдови на членство у блоці. Проте серед країн ЄС немає одностайності щодо надання Україні кандидатського статусу.

14:10. Слов'янськ залишився без світла після обстрілу росіян

Через перебиту високовольтну лінію після російських обстрілів у Слов'янську Донецької області немає світла.

Мер міста Вадим Лях: «Черговий недобрий ранок у Слов'янську. На щастя, цього разу внаслідок прильоту по приватному сектору обійшлося без жертв і постраждалих.

Через перебиту високовольтну лінію в місті немає світла. Припинено подачу води, яку вчора почало налагоджувати підприємство «Вода Донбасу».

Мерія Слов'янська просить людей евакуюватись із міста.

13:50. Польща з 1 липня припинить виплату допомоги біженцям із України

З 1 липня уряд Польщі більше не платитиме 40 злотих (близько 276 грн) на день на харчування та проживання біженців з України. Про це заявив заступник голови МВС Польщі та уповноважений уряду у справах біженців Павел Шефернакер (Rzeczpospolita, УП).

«Ми переконані, що багато людей у ​​Польщі здатні стати незалежними та адаптуватися», – сказав він і додав, що також будуть винятки. Для деяких осіб буде розширено пільги: йдеться про осіб з інвалідністю, вагітних та багатодітних.

Уряд у спеціальному законі про допомогу біженцям з України спочатку гарантував пільги на перші 60 днів. Місяць тому продовжено термін ще на 60 днів. Далі дію цього закону продовжувати не будуть:

«Ми виплачуємо величезні соціальні кошти – від 300 злотих на кожну до 500+ злотих на кожну дитину та інші соціальні вигоди. Крім того, ми бачимо, що багато українців шукають роботу, знаходять її та справляються самі. Ми хочемо стимулювати інших бути активними. Чотири місяці повного захисту – це, на нашу думку, достатньо часу».

13:10. ЗСУ посунули росіян на кількох вулицях Сєвєродонецька

Голова Луганської обласної держадміністрації Сергій Гайдай повідомив, що від кількох вулиць Сєвєродонецька вдалося відсунути окупаційні війська:

«російська армія намагається прорвати оборону ЗСУ за декількома напрямками – з боку Золотого, Попасного, Камишевахи, Білогорівки. Зараз найкраща для них мета – Сєвєродонецьк, але за ніч успіхів по Сєвєродонецьку не було. Вони контролюють більшу частину міста.

Вчора наші хлопці робили контратаки, вдалося на кількох вулицях міста ворога посунути. З українцями, які перебувають у бомбосховищах, є зв'язок і вони забезпечені всім необхідним».

12:40. МЗС відповіло лаврову: відведіть сили в море і гарантуйте ненапад

Україна разом із партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту і, як перший крок, вимагає від росії відвести свої сили у морській акваторії навколо України та надати гарантії про ненапад. Раніше лавров заявив, що росіяни готові пропустити судна з українським зерном, якщо Україна розмінує порти.

Представник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відкинув слова Лаврова: «Напавши на Україну, росія взяла в облогу українські морські порти, а російська армія замінувала частину морської акваторії і постійно робить спроби прорвати з боку Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст.

Україна опрацьовує разом із партнерами можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції. Україна вітає попередню готовність низки країн долучитися до процесу відновлення безпеки у Чорному морі.

Україна вимагає, що росія як перший крок має відвести свої сили у морській акваторії навколо України та надати гарантії безпеки про ненапад на порти та комерційні конвої. росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст, відвести свій військово-морський флот на відстань, яка запобігатиме нападу на торгові судна, і не створювати перешкод для міжнародної навігації.

Закликаємо країни, продовольча безпека яких може більше постраждати від агресії проти України, використовувати їх контакти з москвою, щоб змусити її зняти блокаду з українських морських портів і припинити війну».

12:00. ЗСУ вже знищили 210 російських літаків та 30850 окупантів

росія за 99 днів загарбницької війни в Україні втратила 30850 військових, 210 літаків та 1363 танки.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 30850 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1363 (+2) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3354 (+11) од.,
  • артилерійських систем - 661 (+2) од.,
  • РСЗВ – 207 (+0) од.,
  • коштів ППО – 95 (+1) од.,
  • літаків – 210 (+2) од.,
  • вертольотів – 175 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 521 (+2) од.,
  • крилатих ракет - 120 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2325 (+35) од.,
  • спеціальної техніки – 51 (+2).

Найбільших втрат за минулу добу противник зазнав на Бахмутському напрямку.

11:30. Пошкоджено 6 багатоповерхівок, 12 приватних будинків на Миколаївщині за добу

За добу 1 червня ворожі війська зруйнували 23 об'єкти цивільної інфраструктури – удари отримали Миколаїв та 5 населених пунктів – Очаків, Шевченкове, Лупарево, Лепетиха та Галицинове, повідомила поліція Миколаївщини.

За даними правоохоронців, є загиблі та постраждалі. Пошкоджено 6 багатоповерхівок, 12 приватних будинків, 4 приватні підприємства та інші об'єкти інфраструктури.

1 червня через обстріл російських окупантів у Миколаєві загинули 2 особи, ще 2  отримали поранення.

11:00. Україна підписала зі Словаччиною контракт на постачання гаубиць Zuzana 2

Україна та Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2, повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь: «Радий підтвердити, що контракт на гаубиці Zuzana 2 для України підписано – 8 штук буде доставлено в Україну».

Президент Словаччини Зузана Чапутова побувала з візитом в Україні, 31 травня вона відвідала зруйновані російськими військами Ірпінь та Бородянку, а також зустрілася у Києві із президентом Володимиром Зеленським.

Заступник глави Офісу президента Андрій Сибіга: «Зузана підтвердила Зузани – саме під таким гаслом відбувся візит президентки Словаччини Зузани Чапутової у Києві. А Зузани – це також словацькі 155-мм САУ. А ще особисте лобіювання статусу кандидата України в ЄС, оборонна підтримка, взаємодія в енергетичній сфері, можливий загальний прикордонно-митний контроль».

10:30 вже вбила 261 дитину в Україні, 17 загиблих дітей виявили в Маріуполі

Прокурори зафіксували смерть ще 17 дітей у місті Маріуполі Донецької області – таким чином кількість українських дітей, які загинули від рук російських військових, зросла до 261.

Офіс генпрокурора: «Станом на ранок 2 червня понад 721 дитину постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії росії. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 261 дитина загинула та понад 460 поранено. Ці цифри не є остаточними, оскільки йде робота щодо їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (184), Київській (116), Харківській (112), Чернігівській (68), Луганській (52), Херсонській (52), Миколаївській (47), Запорізькій (29), Сумській (17), Житомирській (15) областях та у Києві (16).

31 травня внаслідок обстрілів окупантами с. Іванівка Ізюмського району Харківської області загинув 12-річний хлопчик. Крім того, під час фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 17 та поранення 14 дітей внаслідок обстрілу ворогом Маріуполя Донецької області.

Через постійні бомбардування та обстріли збройними силами росії українських міст та сіл пошкоджено 1938 навчальних закладів, з них 182 зруйновано повністю.

09:50. Розвідка Британії: росіяни переключаться на Донецьку область, але їм потрібна пауза

росія взяла під контроль більшу частину Сєвєродонецька, і перш ніж переходити до подальших наступальних дій, російським військам буде потрібна пауза, що може призвести до втрати частини набраного за останній тиждень імпульсу, йдеться у свіжому розвідувальному огляді Міністерства оборони Великобританії.

Незважаючи на захоплення росіянами більшої частини Сєверодонецька, основна дорога, яка веде до сєверодонецького котла, ймовірно, залишається під контролем України, зазначили у розвідці. Але росія продовжує збільшувати локальні успіхи завдяки сильній концентрації артилерії. Захоплення міста вартує російським військам втрат, констатує розвідка.

Далі росіяни перейдуть до форсування річки Сіверський Донець, яка є природною перешкодою на напрямках її наступу. Форсування є надзвичайно важливим для російських сил, у той час як вони готуються переключити свою увагу з Луганською на Донецьку область.

Потенційні точки переправи російських військ включають місця між Сєверодонецьком та сусіднім містом Лисичанськ і неподалік недавно захопленого Лимана. В обох місцях лінія річки, ймовірно, як і раніше, контролюється українськими силами, що зруйнували існуючі мости, йдеться в огляді:

«Ймовірно, росії знадобиться хоча б коротка тактична пауза, щоб передислокуватися до форсування річки та наступних атак у глиб Донецької області, де українські збройні сили підготували оборонні позиції. Це може призвести до втрати частини імпульсу, набраного за останній тиждень».

09:00. Глава МЗС Німеччини: Україна має перемогти у війні

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок ясно заявила, що хотіла б перемоги України у війні, яку проти неї веде росія (ZDF, УП). Бербок запитали про обережніше формулювання канцлера Олафа Шольца про те, що росія не повинна виграти війну.

«Я говорю, що те, що говорить канцлер, правда. Звичайно, росія має не виграти цю війну, а стратегічно її програти. росія порушує міжнародне право. Вони бажають зруйнувати світ в Україні. Тому Україна за жодних умов не повинна програти – це означає: Україна має перемогти».

Опозиційний Християнсько-демократичний союз був незадоволений через вибір слів Шольца у Бундестазі. Лідер фракції ХДС Фрідріх Мерц розкритикував, що Шольц не сказав просто: «Україна має виграти цю війну».

07:30. США дадуть Україні далекобійні системи HIMARS, але з однією умовою

Президент США Джо Байден оголосив про надання Україні нового пакету допомоги безпеки, що включає високомобільні ракетні артилерійські системи (HIMARS).

США передасть Україні HIMARS, що перевершують за точності та дальністю поразки ті, що застосовує в Україні російська армія. Проте з умовою, що Україна не буде застосовувати нові системи по цілям на російській території.

Байден обіцяв не давати Україні ракети, які дають змогу обстрілювати росію. Йдеться про мобільну РЗСО HIMARS з боєприпасами дальністю ураження до 70 км. За даними джерел, українська сторона дала США запевнення, що не обстрілюватиме цілі в росії.

Системи HIMARS, вважають в уряді США, повинні допомогти ЗСУ в ураженні російської артилерії, а в міських умовах, наприклад, у Сєвєродонецьку, ракети можна застосовувати для точних ударів по живій силі.

Джо Байден: «Новий пакет озброє Україну новими можливостями та передовою зброєю, включаючи HIMARS з боєприпасами, щоб убезпечити свою територію від настання росії. Ми очолюватимемо мир у наданні історичної допомоги для підтримки боротьби України за свободу».

Стандартний боєкомплект системи залпового вогню HIMARS становить 6 реактивних снарядів або одну оперативно-тактичну ракету.

06:50. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

Зведення Генштабу: У росіян дефіцит дронів. росіяни втрачають безпілотники по всіх напрямках і вже залучають безпілотники навіть мнс рф.

04:30. Британія підтвердила, що надасть Україні далекобійні ракетні системи M270

Британія надішле Україні реактивні системи залпового вогню M270. Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес (CNN) повідомив, що цей крок був ясно скоординований з рішенням Штатів надати Україні систему HIMARS.

Британський уряд також заявив, що українських військових навчать того, як використовувати пускові установки у Великій Британії, щоб ефективність можна було максимально збільшити. Уоллес сказав, що Британія підтримує Україну і взяла на себе провідну роль у постачанні життєво важливої ​​зброї, яка потрібна для захисту країни:

«У міру того, як змінюється тактика росії, має змінюватись і наша підтримка України. Ці високоефективні реактивні системи залпового вогню дозволять нашим українським друзям краще убезпечити себе від жорстокого застосування росією далекобійної артилерії, яку путінські сили без розбору застосовували для знищення міст».

02:50. Удар по Львівській області: Зросла кількість постраждалих

Число постраждалих від ракетного удару у Стрийському районі Львівщини зросло до п'яти.

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький: «Є уточнена інформація про постраждалих у Стрийському районі. Наразі відомо, що поранено 5 людей. Їхній стан медики оцінюють як легкий або середній тяжкості. Загрози життям нема».

1 червня на території Стрийського району Львівщини пролунали вибухи. росіяни завдали ракетного удару по транспортній інфраструктурі. Повідомлялося про двох поранених.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 99-го дня війни, 2 червня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Українець відзначився безглуздим автоголом у Лізі чемпіонів КОНКАКАФ
Футбол | 02 травня 2024, 05:45 1
ВІДЕО. Українець відзначився безглуздим автоголом у Лізі чемпіонів КОНКАКАФ

Євген Чеберко вийшов у стартовому складі Коламбус Крю на матч-відповідь з Монтерреєм

«Чого ти іржеш?». Мілевський невдало розпочав прес-конференцію
Футбол | 01 травня 2024, 18:35 6
«Чого ти іржеш?». Мілевський невдало розпочав прес-конференцію

Артем переплутав назву своєї команди

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Дубровский
Так нельзя ! Рашисты обстреливают Украину ракетами всю территорию ,с Каспия даже , а нам нельзя ни чего в ответ ? Вот  лаптестан и наглеет ! Или Запад опять упал на хвост от страха когда ему путлер погрозил ядерной дубинкой или подсчитал убытки , что надо буде восстанавливать две территории вместо одной ?
Ig_Vad
Тобто мiст - тiлькi до середини? Правильно зрозумiв?
romeoboss
Скажить мені щому ми повинни бути забеспокоени цілосністью міст росіі і не обстрілювати іх.
Коли росеяні бьють і не замислюються що там мабудь е люди,діти. Чому ми маемо щадити ціх нелюдей.
Як би вони глотнули стільки горя матерей які теряють діток,все що було нажито, теперь зникло.
Ні тільки помста мае щось цім оркам щось доказати . Так що це не справедливо забороняти нам 
помститись за тис. ні у чему не вінних загиблих. Слава 🇺🇦! Загиблим Слава! Смерть окупантам!
Ми переможемо обовязкого!!!
Xron7777
Якжеш задовбали ті условія.весь світ то ссикуни.може дійсно треба з рашою дружити?