Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 01 червня 2022, 02:13
8308
4

План Маршалла. День 96. Порошенко з третьої спроби виїхав із України

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 30 травня

| Оновлено 01 червня 2022, 02:13
8308
4
План Маршалла. День 96. Порошенко з третьої спроби виїхав із України
УП

96-й день війни. 30 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 30 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:10. Гайдай: росіяни просунулися вглиб Сєверодонецька, продовжуються бої

30 травня російські окупанти трохи просунулися всередину Сєвєродонецька, продовжуються вуличні бої.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «Ситуація у Сєвєродонецьку максимально складна. Вдалося окупантам продавити територію з околиць – там, де готель Мир і трохи просунутися вглиб міста. Там зараз йдуть і будуть ще йти вуличні бої».

Глава ОВА закликав жителів Сєвєродонецька не виходити на вулицю, а залишатися в укриттях. Він також повідомив, що сподівається, що троє зниклих напередодні лікарів живі, бо в підбитій швидкій тіл не було. Щодо волонтерів, які раніше потрапили під обстріл, то, за словами Гайдая, вони живі, їх вдалося вивезти.

22:20. Зенітні війська знищили дві ракети орків

Ударна авіація України у понеділок, 30 травня, здійснила десяток авіанальотів та відпрацювала за наземними цілями ворога, зенітні ракетні війська знищили дві ракети окупантів.

Прес-центр командування Повітряних сил ЗСУ: 30 травня ударна авіація Повітряних сил Збройних сил України завдала вогневих ударів по окупаційним військам у Харківській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях.

Ударні групи штурмовиків та бомбардувальників під прикриттям винищувачів здійснили до 10 авіанальотів на ворожі позиції. Завдано вогневої поразки за складами боєприпасів, накопичення броньованої техніки, живу силу рашистів.

Підрозділи зенітних ракетних військ у Донецькій області знищили авіаційну ракету класу повітря-земля Х-59МК, а на Одещині – крилату ракету Х-22, бойова частина якої – близько тонни.

21:00. Посол США в Україні Бріджіт Брінк прибула до Києва

Новий посол США в Україні Бріджіт Брінк прибула до Києва, хоча офіційно її приїзд поки що не оголошували.

Держдепартамент США поки що офіційно не оголосив про прибуття Брінк до Києва, але на сторінці посольства США в Україні з'явилася її біографія, де зазначено, що вона прибула 29 травня.

Брінк вручить вірчі грамоти президенту України Володимиру Зеленському пізніше цього тижня.

20:30. Харків знову обстріляли: поранений підліток та ще 2 особи

Внаслідок обстрілу Харкова в понеділок поранено 3 мирних мешканців, у тому числі 16-річного хлопця.

Харківська обласна прокуратура: «За даними слідства, 30 травня 2022 року російські військові обстріляли Київський район Харкова. Під вогнем опинилися 9 вулиць. Внаслідок обстрілу отримали поранення троє мирних мешканців: 16-річний хлопець та двоє чоловіків. Наразі всі постраждалі перебувають у лікарні».

У прокуратурі повідомили, що внаслідок обстрілу пошкоджено низку будинків та господарських споруд. Крім того, сталася пожежа гаражних боксів площею близько 400 кв.

19:40. Ворог обстрілює артснарядами прикордонні райони Сумщини

У понеділок, 30 травня, російські війська знову обстрілювали з артилерії прикордонні райони Сумської області.

Державна прикордонна служба України: «Близько години ворог поливав артснарядами прикордонні райони Шосткинського району Сумщини.

Прикордонники зафіксували понад 20 розривів боєприпасів, випущених ворожою артилерією з боку російського села Зернове по інфраструктурі одного з населених пунктів поблизу кордону.

Вказано, що потерпілих від обстрілу немає. Дані уточнюються.

19:00. Генштаб: у Херсонській області ЗСУ змусили ворога відступити з Миколаївки

Українські війська змусили ворога піти із населеного пункту Миколаївка Херсонської області.

Зведення Генштабу ЗСУ: «В ході вдалого наступу підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат і відійшов з населеного пункту Миколаївка Херсонської області, що призвело до панічним настроям серед військовослужбовців інших підрозділів збройних сил рф».

18:05. У Миколаєві артобстріл, лунають вибухи

Миколаїв російські війська обстрілюють із артилерії, у місті лунають вибухи.

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич: «Миколаїв! Артилерійський обстріл! 17:40. У місті лунають вибухи!»

Мер закликав мешканців міста триматися подалі від вікон.

17:00. Нацгвардієць збив Іглою вже третій російський штурмовик Су-25

Український нацгвардієць записав на свій рахунок третій збитий із ПЗРК Ігла ворожий штурмовик Су-25.

У ніч на 30 травня нацгвардієць точним пострілом збив російський літак.

Подія сталася на Запорізькому напрямку (дані УП).

16:40. росіяни обстріляли евакуаційне авто та вбили французького журналіста

Через обстріл евакуаційного транспорту загинув французький журналіст телеканалу BFM TV Фредерік Леклер Імхофф (Frederic Leclerc Imhoff).

Керівник Луганської області Сергій Гайдай повідомив про зупинку евакуації з області, оскільки окупанти обстріляли авто, яке їхало забирати 10 людей.

«Евакуацію офіційно зупинено. Рашисти обстріляли автомобіль, який їхав забирати людей. Загинув французький журналіст. Сьогодні наш броньований евакуаційний транспорт їхав забирати 10 людей з області та потрапив під ворожий обстріл.

Уламки снарядів пробили броню машини, смертельне поранення у шию отримав акредитований французький журналіст, який робив матеріал про евакуацію, патрульного поліцейського врятувала каска».

16:20. Посли ЄС у черговий раз не погодили шостий пакет санкцій

Постійні представники держав-членів ЄС на зустрічі у понеділок, 30 травня, знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакету санкцій проти Росії.

Редактор Радіо Свобода Рікард Йозвяк: «Зустріч послів ЄС завершена. У висновках Європейської комісії можуть бути певні зміни щодо санкцій, які обговорюватимуться лідерами ЄС, але до погодження шостого пакету санкцій ще дуже далеко. Занадто багато винятків та відступів».

Дискусії щодо шостого пакету санкцій ЄС тривають понад місяць. Головною перешкодою є неможливість узгодити ембарго на імпорт нафти з росії, проти чого виступає Угорщина.

Днем раніше стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт із ключового нафтопроводу.

15:40. Є небезпека повторного наступу на Київ, але підготовки поки не видно

Очільник Київської військової адміністрації генерал Микола Жирнов повідомив, що ознак формування російських військ для наступу на українську столицю зараз немає, проте небезпека залишається.

«Поки що, якщо дивитися на Брянську та Курську області, то фактичних ознак формування військ ми не спостерігаємо. Однак ми знаємо, що рф може використовувати і території білорусі.

Київ як столиця є пріоритетною метою захоплення російськими військами. Враховуючи значну кількість людського та матеріально-технічного ресурсу в росії, загроза повторного наступу залишається.

Ми розуміємо, що для повторного наступу потрібно створити велике угруповання військ, а для цього потрібен час на підготовку. У сьогоднішніх умовах раптово або за короткий термін це неможливо.

Ми щодня уважно стежимо за діями супротивника. Загроза існує і буде, доки ми не переможемо, проте Київ готується дати належну відсіч ворогові!»

15:00. росіяни зруйнували унікальну велобазу у Лимані

Захоплюючи місто Лиман у Краматорському районі Донецької області, російські війська зруйнували там сучасну велобазу, відкриту лише восени.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: «Велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX (Bicycle Moto eXtreme) був єдиним у своєму роді на всю Україну. Ми його будували понад рік у рамках президентської програми Великого будівництва та відкрили у вересні минулого року.

Тепер цей комплекс став ще однією військовою метою російської армії. Зруйновано адміністративну будівлю, значні пошкодження зазнали унікальні стартова рампа та траса BMX з трамплінами та віражами.

У п'ятиповерховому гуртожитку, в якому є тренажерний зал з силовим та інтерактивним обладнанням, медичний та масажний кабінети, конференц-зал, їдальня та кімнати для проживання, вибиті вікна та частково пошкоджений дах.

У 2022 році планували провести на велобазі в Лимані щонайменше два всеукраїнські турніри та один міжнародний. Ці плани знищила рф. Ми обов'язково все відновимо та ще проведемо у цьому комплексі не один турнір. А росія все заплатить. І поплатиться!»

Він показав фотографії та супутникові знімки велокомплексу.

 

14:30. Львівські десантники знищили взвод окупантів із Псковської області

Львівські десантники знищили взвод 104 десантно-штурмового полку із Псковської області.

Прес-центр командування Десантно-штурмових військ ЗСУ: «Завдяки злагодженій роботі артилерійських підрозділів 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, на одному з напрямків знищено взвод 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ».

За словами командира артилерійського підрозділу 80-ї бригади ДШВ, було успішно знищено близько 20 російських окупантів разом з бронетехнікою, що просувалася вперед.

13:50. путін стягує війська та техніку до українського кордону в Курську область

росія відправила в Курську область, що на кордоні з Україною, війська, артилерію та ракетні установки.

Губернатор регіону Роман Старовойт: «В область вже прибула і перебуває велика кількість особового складу Міноборони, додаткове озброєння у вигляді артилерійських та ракетних установок.

Все спрямоване на те, щоб убезпечити мирну та творчу працю жителів Курської області, забезпечити безпеку життя та здоров'я».

13:00. Порошенко все-таки перетнув кордон із Польщею

П'ятий президент України Петро Порошенко з третьої спроби перетнув кордон України з Польщею (УП)

Порошенко та його супроводу 30 травня дозволили виїхати з країни.

Вранці 30 травня Порошенко звернувся до глави держави Володимира Зеленського, щоб запевнити, що опозиція разом із владою працює на зміцнення України. За словами політика, він прямує на конгрес та саміт Європейської народної партії до Роттердама.

Своїми цілями Порошенко назвав: надати Україні статус кандидата на членство в ЄС вже у червні, підтримати Україну у війні проти Росії, надання фінансової допомоги Україні та схвалення Плану Маршалла 2.0 для повоєнного відновлення.

11:40. У Мелітополі прогримів вибух біля будинку зрадника Балицького

У центрі окупованого Мелітополя на Запоріжжі прогримів вибух – там знаходиться так звана військово-громадянська адміністрація колаборантів, а також будинок фейкового губернатора та зрадника Євгена Балицького.

Повідомляється, що 30 травня о 07:50 пролунав потужний вибух у самому центрі міста, в районі ТЦ Квартал, де розташована багатоповерхівка Балицького, а також у ДК Шевченка знаходиться так звана військово-цивільна адміністрація окупантів.

Після вибуху у Мелітополі огородили центральну площу. Повідомляється про паніку в лавах російських загарбників. У місті почала їздити військова техніка, виють сирени.

У ЗМІ з'явилися кадри, на яких видно, як на ношах медики несуть поранену. За попередньою інформацією – поранена Євгенія Зайцева, племінниця гауляйтера Балицького.

11:00. Гайдай: у Сєверодонецьку бої вже на вулицях, трасу Лисичанськ – Бахмут обстрілюють

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомляє, що у Сєвєродонецьку бої точаться вже на вулицях:

«Бої точаться вже на вулицях Сєверодонецька. Ворог просувається вглиб Сєверодонецька. У Сєвєродонецьку зникли троє лікарів, зв'язку з ними немає. Знайдено лише швидку: передню частину автомобіля розірвано. Крім того, було розстріляно машину з двома волонтерами, вони поранені, але в безпеці.

У Сєвєродонецьку критична інфраструктура зруйнована майже на 100%, пошкоджено 90% житлового фонду, їх 60% критично. Місто завалено російськими трупами, на вулиці спекотно – надалі це може спровокувати розвиток інфекцій.

Лисичанськ – під контролем України. Траса Лисичанськ – Бахмут, але дуже обстрілюється, пересування по ній небезпечне. Гуманітарні вантажі завозяться, незабаром 10 фур з гуманітаркою їдуть до Лисичанська».

10:00. Порошенко звернувся до Зеленського щодо виїзду з України

П'ятий президент Петро Порошенко втретє намагатиметься перетнути кордон, щоб потрапити на саміт Європейської народної партії. Він звернувся до глави держави Володимира Зеленського, щоб запевнити, що опозиція разом із владою працює на зміцнення України:

«Шановний пане президенте! Звертаюся до Вас, прямуючи з Києва на Конгрес та саміт Європейської народної партії – найвпливовішої політичної сім'ї в Європі, членами якої є керівництво структур ЄС та багатьох держав-членів.

Після того, як незаконно було зірвано мою поїздку до складу офіційної парламентської делегації на Парламентську асамблею НАТО, де я мав намір відстоювати надання Україні ПДЧ на саміті Альянсу цього року, сподіваюся, що висновки зроблено і ніхто вже не перешкоджатиме моєму виїзду до Роттердама.

За такої ясності з метою, у чиїх інтересах зупиняти мене на кордоні? Український народ у ці складні часи заслуговує на мудрість політиків. Запорукою наших успіхів завжди були міцні війська, внутрішня єдність, потужна міжнародна підтримка та солідарність. І сьогодні всі разом – і влада, і опозиція, і громадянське суспільство – працюємо для розвитку сильної незалежної демократичної процвітаючої європейської України».

Своєю метою Порошенко назвав:

  • Надати Україні статус кандидата на членство в ЄС вже у червні
  • Підтримати Україну у війні проти росії
  • Надання фінансової допомоги Україні та схвалення Плану Маршалла 2.0 для повоєнного відновлення.

У Порошенка заплановано виступи на Конгресі та саміті ЄНП, низка зустрічей з керівниками ЄС, держав та урядів країн, лідерами європейських партій.

09:30. Генштаб: за добу знищено 200 російських загарбників

За час повномасштабної війни росії проти України країна-агресор втратила близько 30350 військовослужбовців, 1349 танків, 3282 ББМ та 643 артилерійські системи.

Генеральний штаб Збройних сил України: Найбільші втрати росіян минулої доби спостерігалися на Запорізькому напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24 лютого до 30 травня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 30 350 (+200) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1349 (+11) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3282 (+12) од.,
  • артилерійських систем – 643 (+12) од.,
  • РСЗВ ‒ 205 (+2) од.
  • засоби ППО ‒ 93 (+0) од.,
  • літаків – 207 (+0) од.,
  • вертольотів – 174 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 507 (+3),
  • крилаті ракети - 118 (+2),
  • кораблі /катери ‒ 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн ‒ 2258 (+18) од.,
  • спеціальна техніка – 48 (+0).

08:20. Гайдай: росіяни увійшли на околиці Сєвєродонецька, важкі бої за Лисичанськ

На Луганщині тривають важкі бої за Сєверодонецьк та Лисичанськ, російські військові увійшли на околиці Сєверодонецька, заявив керівник області.

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай: «росіяни увійшли на околиці Сєвєродонецька, вбито двох городян, п'ятеро поранено. Це стосується північно-східних та південно-східних околиць міста.

Важкі бої за Сєверодонецьк та Лисичанськ. Ворог задіяв усе можливе озброєння, застосовує авіацію. Втім, наші військові міцно тримають оборону, щоб не допустити ворога до глибини країни.

Російськими снарядами вбито двох людей, ще п'ятеро поранено. Більшість із них – мешканці одного кварталу у старому районі міста. Вони готували їжу на подвір'ї, коли розпочався обстріл. Також важкі травми зазнали двоє мешканців Сиротиного. Всі поранені отримали домедичну допомогу та вже перебувають у лікарнях Донецької області.

За 29 травня у Сєвєродонецьку було зруйновано щонайменше 12 будинків, у Лисичанську – 18, у Врубівці – 10 та будівлю культури, у Золотому – три, у Нирковому, Миколаївці, Вікторівці – по два. росіяни перекидають на сєвєродонецький напрямок боєприпаси та техніку у великій кількості».

07:30. Ворог перегрупується і готує наступи на Слов'янськ із Ізюму та Лиману

Генштаб ЗСУ: Російські військові перекидають техніку у тимчасово окуповані міста та села, перегруповують підрозділи та готують наступи на Слов'янськ із Ізюму та Лиману.

07:00. Зеленський може погодитися на тристоронні переговори з путіним та Ердоганом

Володимир Зеленський не заперечує можливості тристоронніх телефонних переговорів із президентами Туреччини та росії.

Прес-секретар президента України Сергій Никифоров: «Президент України Володимир Зеленський розгляне пропозицію провести телефонні переговори з главами росії (путіним) та Туреччини (Ердоганом), якщо президент рф буде готовий у них брати участь».

06:00. На півдні ЗСУ знищили ворожий командний пункт, 67 загарбників та техніку

На захисті південних рубежів українські військові знищили 67 окупантів, 27 одиниць ворожої техніки, а також пункт управління безпілотними розвідниками та командний пункт одного із ворожих підрозділів.

ОК Південь: «Ситуація на південному напрямку динамічна і напружена. Ворог продовжує підтягувати резерви та облаштовувати оборонні рубежі на Херсонщині. Неподалік Херсона йде вивантаження техніки: близько 120 одиниць Т-62 і БМП-2 протягом кількох днів накопичено для посилення ворожих позицій.

У районі Нової Каховки та Степанівки обладнані танкові позиції. У той же час, наші підрозділи продовжують наступальні дії та заходи сковування та недопущення переміщення резервів.

Повітряна розвідка ворога за допомогою Орлан-10 обернулася втратою БПЛА. Після цього ворог застосував гелікоптери Мі-8, за допомогою яких розвідував позиції ЗСУ та намагався їх атакувати».

05:20. Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині зламав плани росії

Американські військові аналітики припускають, що контрнаступ українських захисників у Херсонській області порушить плани росії контролювати окуповані території на південному напрямку.

Американський Інститут вивчення війни (ISW): «росіяни 29 травня продовжили штурм Сєвєродонецька, однак, не мали підтвердженого поступу. А їх прогрес буде повільним. російська армія на сході України, яка мала на меті захопити всю Луганську та Донецьку області, тепер майже повністю зосереджена на Сєвєродонецьку.

російські війська навряд чи зможуть провести кілька одночасних операцій і, ймовірно, ще більше знижуватимуть пріоритети просування на південний схід від Ізюму та на захід від Лиману на користь зосередження існуючих сил на Сєверодонецьку».

04:00. Вілкул: на півдні від Кривого Рогу ЗСУ провели успішну контратаку

Українські військові на півдні від Кривого Рогу провели успішну контратаку, знищивши 63 окупанти та 19 одиниць ворожої техніки.

Начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул: «Ситуація на нашому криворізькому напрямку фронту залишається хоч і напруженою, але стабільною та контрольованою.

Було проведено успішну контратаку на півдні від Кривого Рогу. Знищено 63 окупанти та 19 одиниць ворожої техніки, у тому числі сучасні танки Т-72, ​​реактивна система залпового вогню Град, артилерія, вертольоти та один літак СУ-35».

Вілкул повідомив, що у неділю ворог вів обстріли в районі населених пунктів Трудолюбівка, Мала Шестерня, Добрянка, Княжівка, Токареве. Було тричі обстріляно Зеленодольську громаду. За словами Вілкула, постраждалих внаслідок цих обстрілів немає.

02:30. Олаф Шольц: путін у війні не переможе

На думку канцлера Німеччини Олафа Шольца, путін не переможе у війні проти України:

«Ми разом з вами (українцями) – думками та серцями. путін не переможе. Ми разом із вами, ми об'єднані. Ми будуємо плани повоєнного відновлення України».

Шольц зазначив, що Німеччина разом із друзями та партнерами надає допомогу, щоб українська економіка не зазнала колапсу, надсилає зброю, щоб українці захищали себе.

Канцлер додав, що Німеччина гостинно прийняла близько 800 тисяч біженців із України.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 96-го дня війни, 30 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SergRV
Я так понимаю, после сведений Медведчука, Петр понял, что надо рвать когти.
Хоть куда и под любым предлогом. 
валерий андриенко
СТРАННЫЕ ВЕЩИ У НАС ПРОИСХОДЯТ, ЧЕЛОВЕК ПОД СТАТЬЕЙ: ИЗМЕНА РОДИНЕ, А ОН ЗА ГРАНИЦУ КАТИТ, ЭТО ПОХОЖЕ НА СТРАНУ ГОНДУРАС.  У НАС В СТРАНЕ ВОЙНА, ИЛИ КАК. ПОРОХ ЕЩЕ НЕ ОТВЕТИЛ ЗА ЛИПЕЦКУЮ ФАБРИКУ КОТОРАЯ РАБОТАЛА ДО СРЕДИНЫ 2017 ГОДА, ИЛИ У НАС НА ТО ВРЕМЯ БЫЛО ТИХЕ ЖИТТЯ