Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 30 травня 2022, 16:42
31656
0

У кремлі мертвий. День 95. Генерали зрадили путіна та злили ядерні секрети

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 29 травня

| Оновлено 30 травня 2022, 16:42
31656
0
У кремлі мертвий. День 95. Генерали зрадили путіна та злили ядерні секрети
Getty Images/Global Images Ukraine

95-й день війни. 29 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 29 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

22:15. ЗСУ провели успішну контратаку на півдні від Кривого Рогу

Проведено успішну контратаку на півдні від Кривого Рогу, повідомив голова ОВА Олександр Вілкул:

«Знищені 63 росіянина та 19 одиниць ворожої техніки, у тому числі сучасні танки Т-72, реактивна система залпового вогню Град, артилерія, вертольоти та один літак СУ-35».

22:00. ЄС знову не домовився про нові санкції проти рф

Черговий раунд консультацій щодо шостого пакету санкцій проти рф виявився невдалим. Нові консультації відбудуться вранці 30 травня, повідомив кореспондент Радіо Свобода Рікард Джозвяк.

Він додав, що йдеться не тільки про ембарго на російську нафту: «Є також країни, які не згодні з пропозицією щодо заборони громадянам Росії купувати нерухомість в ЄС».

Щодо нафтових санкцій, то й тут немає консенсусу. Джозвяк також зазначає, що Угорщина вимагає додаткових винятків.

21:10. Зеленський звільнив голову СБУ Харківщини, ним займуться правоохоронці

Президент Володимир Зеленський звільнив голову управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна за недбале виконання службових обов'язків та пообіцяв йому розслідування правоохоронців:

«Провів нараду із керівництвом області, міста. Подякував їм за те, що вони були і залишаються разом із харків'янами, разом із Україною і – що дуже важливо зараз – разом один з одним. Вони мають співпрацю на сто відсотків: армія, поліція, мер Харкова, обласна державна адміністрація – всі працюють на Перемогу і роблять це дуже ефективно.

На жаль, цього не скажеш про місцеве керівництво по лінії Служби безпеки України. Я приїхав, розібрався, звільнив голову Служби безпеки в області за те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто. Які мотиви – правоохоронці з’ясують».

20:20. Харків знову потрапив під обстріл рашистів

Російські війська в неділю обстріляли одну із частин Харкова.

Мер Харкова Ігор Терехов в ефірі телемарафону: «Харків не припиняють обстрілювати. Сьогодні ми також, на жаль, маємо обстріл однієї з частин міста Харкова».

Говорячи про ситуацію з транспортом у місті, він зазначив, що працює метро, автобуси, тролейбуси та трамваї: «Метрополітен у нічний час може служити притулком. Вдень теж можна ховатися в метрополітені».

19:00. Окупанти не мали успіху на Слов'янському напрямку та вивели підрозділи з Лиману

Росіяни не припиняють наступальних дій на сході України, намагаючись встановити повний контроль над Донецькою та Луганською областями.

Генштаб ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю території Донецької, Луганської областей та блокування морських комунікацій України в північно-західній частині Чорного моря.

17:55. Німеччина надасть Україні 1 млрд євро грантової підтримки

Німеччина анонсувала фінансову підтримку Україні, повідомила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

«Обговорила з міністром фінансів Сергієм Марченком актуальний стан у фінансовій сфері та надання грантової (1 мільярд євро) допомоги Україні з боку Німеччини. Рада тісній співпраці між міністерствами фінансів наших країн»

Уряд Німеччини звів військову підтримку України до мінімуму. Зокрема, Німеччина не постачала навіть жодної легкої зброї з кінця березня.

З 30 березня по 26 травня в Україну надійшло лише два поставки зброї від федерального уряду. Обидва містили лише невеликі пристрої. У середині травня Німеччина надіслала 3000 протитанкових мін та ще 1600 спеціальних протитанкових мін спрямованої дії.

16:00. Зеленський з'їздив на передову до Харківської області

Президент Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку до Харківської області, відвідав передові позиції українських військових, оглянув знищену інфраструктуру області та провів нараду.

Офіс президента повідомляє, що глава держави ознайомився з оперативною обстановкою у зоні відповідальності підрозділів. Зеленський вручив військовослужбовцям державні нагороди та подарунки. Також інформується, що глава держави провів робочу нараду щодо ситуації у Харківській області та Харкові.

Глава ОВА Олег Синегубов показав Зеленському наслідки російських обстрілів. За даними влади в Харкові та області – 2229 будинків зруйновано внаслідок бойових дій.

Як свідчить відео, оприлюднене ОП, президент наголосив на важливості відновлення інфраструктури. За його словами, будуть задіяні і державні програми, але Зеленський закликав місцеву владу шукати європейські програми з будівництва житла, кредитні проекти тощо.

14:30. У росіян істерика після надання Україні систем MLRS

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк звернув увагу, що росіяни розпочали істерику після рішення влади США надати Україні пускові установки MLRS, а тому закликав Захід не сумніватися та продовжувати тиск на росію.

«Рідкісної гидоти всі ці суб'єкти з росії. Заходять на територію іншої країни та масштабно знищують інфраструктуру, масово вбивають мирних громадян та навмисне зносять усі наші міста повністю. Називають це огидним та брехливим терміном спеціальна військова операція. Застосовують в Україні всі види важкої артилерії, важкі вогнемети, реактивні системи залпового вогню, важкі авіаційні бомби та крилаті ракети різних модифікацій із дальністю понад 1000 км.

Але як тільки стало відомо, що Україна таки отримає MLRS із нормальною дальністю дії (100+ км), росіяни одразу впали в істеричну істерику. Дикий вереск стоїть зараз над усім російським болотом: «Тільки це! Тільки не давайте їм реактивні далекобійні системи! Тільки не зброя для відплати!

Висновок? Простіше нікуди. Два дикі російські крики: скасуйте санкції! і на колінах благаємо: не давайте українцям MLRS! –  прямий доказ крайньої ефективності цих двох кроків.

росіяни відразу виявляють страх, як тільки у їхнього супротивника відновлюється рівновага в озброєнні. Це свідчить, що російська армія не боїться воювати лише проти беззбройного цивільного населення. Через вроджену боягузливість російські пропагандисти невтомно заявляють, що готові застосовувати в Україні і хімічне озброєння, і тактичну ядерну зброю».

13:00. Дві ракети, жертв немає: подробиці ракетного удару по Кривому Розі

У Державній службі з надзвичайних ситуацій повідомили, що у Кривому Розі ввечері 28 травня дві російські ракети влучили у промислове підприємство.

Дві ракети влучили у промислове підприємство, є значні руйнування. Внаслідок удару загиблих та поранених немає.

На території спалахнула пожежа, її ліквідували. У її гасінні брали участь 22 спеціалісти та 6 спецмашин ДСНС.

12:30. ЗСУ відкинули росіян від траси Лисичанськ – Бахмут

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що в передову надійшло підкріплення ЗСУ і відкинули ворога з траси Лисичанськ – Бахмут, якою тепер можуть возити гуманітарні вантажі:

«Окупанти там несуть у готелі великі втрати, бо наші там постійно обстрілюють і вибивають із готелю. Поки що вони там ховаються, але пройти не можуть.

Тіктокери кадировські вже зняли видосик на фоні якогось прапора, що Сєверодонецьк під контролем, все нормально, ми все захопили. Я запрошую будь-якого тіктокера: будь ласка, зніміть відео, сподіваюся, це буде останнє відео десь із центру міста, а не в якійсь будці на фоні прапора.

Надійшло підкріплення для українських військових. У напрямку Попасної у Камишевахи ворога відкинули на два кілометри, траса Лисичанськ – Бахмут тепер менше прострілюється. Тому гумгрузи йдуть».

12:00. путін, можливо, вже помер, а замість нього використовують двійника

путін міг вже померти, а замість нього кремль поставив двійника, повідомляє Mirror. Британська розвідка передбачає, що факт смерті російського диктатора довго приховуватимуть.

Як пише Mirror, посилаючись на джерела у розвідувальній службі, факт смерті російського диктатора можуть приховувати. Не виключається, що останнім часом на публіці з'являвся двійник російського тирана. Наприклад, 9 травня під час військового параду на червоній площі у москві.

Чутки про смерть з'явилися на фоні інформації про те, що путін серйозно хворий, і йому залишилося жити недовго. Джерела з британської розвідки зазначають: «Є ймовірність, що він уже мертвий. Це неможливо знати. Путін використовував двійників у минулому, коли був хворий, і кремль міг це робити зараз»

За даними розвідки, путін очолює невелику групу високопосадовців, які повністю до нього лояльні. Оточення може приховувати смерть путіна, щоб залишатися при владі. Передбачається, що для того, щоб реалізувати свої плани, москва може не говорити про факт смерті. Розвідка уточнює:

«путін дуже хворий, і коли він помре, його смерть зберігатиметься у таємниці тижнями, якщо не місяцями. кремль спеціально замовчуватиме смерть путіна, оскільки в рф на фоні таких новин може статися переворот, а командування ухвалить рішення про виведення військ з території України».

11:20. Генерали зрадили путіна і злили ядерні секрети

Владімір Осєчкін, засновник проекту Gulagu.net, розповів про втечу з рф генералів з ядерними секретами:

«Більше 30 офіцерів, включаючи генералів, вже поїхали з росії та запросили притулок у Європі. Величезна кількість людей у ​​силових структурах рф, насправді, проти війни та проти мафії, яка сидить у Кремлі й робить своїх друзів мільярдерами.

Один із генералів приїжджав, дав первинні покази, інформацію, документацію, розкрив певні корупційні схеми, які там відбуваються. Ми розуміємо, в яких горах та скелях вони ховають ядерну зброю з боєголовками для підводних човнів. Якщо вийде відео від цього генерала – це справить серйозний ефект».

10:10. Окупанти знову обстріляли Сумщину з території рф

російські військові обстріляли 29 травня прикордонні райони Сумської області.

Оперативне командування Північ зазначає, що окупанти вранці 29 травня вкотре обстріляли прикордонників Сумської області.

Близько 07:35 спостерігачі зафіксували близько 20 вибухів із території рф у напрямку Бояро-Лежачів. Втрат серед особового складу та техніки немає.

Раніше, 28 травня, внаслідок обстрілу некерованими ракетами прикордонних населених пунктів Сумщини було поранено жінку.

09:30. ЄС прибере ембарго на трубопровідну нафту з 6-го пакету санкцій проти Росії

Євросоюз запропонував заборонити імпорт морської нафти з рф, але відстрочив ембарго на трубопровідну нафту, щоб подолати блокування пакету санкцій рядом країн (Bloomberg, УП).

Єврокомісія направила урядам країн блоку переглянуту пропозицію шостого пакету санкцій, з якої прибрали заборону постачання нафти через нафтопровід Дружба, що є основним джерелом імпорту сирої нафти в Угорщину. У країн-членів буде 6 місяців, щоб припинити імпорт морської нафти, і 8 місяців, щоб прибрати з постачання нафтопродукти.

Така пропозиція дасть більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго на нафту, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергетиці. Це також вирішить проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

Відповідно до проекту пропозиції, Болгарія отримає перехідний період до червня чи грудня 2024 року, а Хорватія може отримати звільнення від імпорту вакуумного газойлю. Комісія також запропонувала обмежити реекспорт російської нафти, що поставляється нафтопроводом в інші країни-члени або треті країни.

08:40. росія втратила в Україні понад 30 тисяч військових та 1,3 тисячі танків

Загальні бойові втрати противника за часи вторгнення росії в Україну орієнтовно склали 30150 військових.

Генеральний штаб ЗСУ: В цілому втрати ворога виглядають так:

  • особового складу – близько 30150 (+150),
  • танків ‒ 1338 (+8) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3270 (+12) од.,
  • артилерійських систем – 631 (+3) од.,
  • РСЗВ – 203 (+0) од.
  • засоби ППО – 93 (+0) од.,
  • літаків – 207 (+0) од.,
  • вертольотів – 174 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 504 (+1),
  • крилаті ракети – 116 (+0),
  • кораблі/катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2240 (+14) од.,
  • спеціальна техніка – 48 (+0).

Найбільші втрати супротивника минулої доби спостерігалися на бахмутському напрямку.

06:50. Зведення Генштабу: у Криму перестали класти до лікарень цивільних, щоб звільнити місця для поранених

Генштаб ЗСУ: На тимчасово окупованій території Криму окупаційна адміністрація розпорядилася припинити прийом до лікарень цивільного населення, щоб звільнити ліжко-місця для поранених.

04:20. ISW: Взятие Сєверодонецька не принесе рф жодної істотної вигоди

Захоплення Сєвєродонецька дозволить Москві заявити, що вона повністю захопила Луганщину, однак це не дасть росії жодної іншої істотної військової чи економічної вигоди (ISW, УП).

Американський Інститут вивчення війни (ISW): «Сєвєродонецьк важливий для росіян на цьому етапі війни насамперед тому, що це останній великий населений пункт у Луганській області, який не контролюється росіянами.

Вони платять за свій нинішній тактичний успіх на Донбасі ціну, яка не відповідає будь-якій реальній вигоді після взяття міста. москва залучила сили, техніку та матеріальну частину за всіма іншими напрямками для досягнення цієї єдиної мети. москва легковажно витрачає бойову міць на взяття міста.

Українські військові зазнають серйозних втрат у битві за Сєверодонецьк і зіткнулися з найсерйознішим викликом з часу блокади Азовсталі у Маріуполі, і цілком можуть зазнати серйозної тактичної поразки найближчими днями у разі падіння Сєверодонецька, хоча такий результат ніяк не гарантований.

Захоплення Сєвєродонецька може допомогти у завоюванні решти Донецької області тільки в тому випадку, якщо дасть росіянам імпульс для побудови послідовних операцій, але битва за Сєверодонецьк, швидше за все, запобігатиме продовженню великомасштабних російських наступальних операцій.

росіяни зосередили значно більшу частину своїх наступальних бойових сил для взяття Сєвєродонецька, ніж українці, формуючи градієнт виснаження в цілому на користь Києва. Українці також продовжують отримувати припаси та техніку від своїх союзників, хоч би як повільним і обмеженим був цей потік.

росіяни, навпаки, продовжують виявляти явні ознаки те, що вони спалюють наявні в них резерви живої сили та техніки, і немає причин очікувати полегшення найближчими місяцями. російські війська протягом кількох тижнів не могли просунутися ні якому іншому напрямі й здебільшого навіть не намагалися це робити.

Якщо російські війська, що застрягли на другорядних напрямках, втратять волю до бою, оскільки битва за Сєверодонецьк поглинає більшу частину доступних росії коштів, Україна може мати шанс розпочати серйозні контрнаступи з хорошими шансами на успіх. Ця перспектива невизначена, і Україна може не мати можливості скористатися нагодою, навіть якщо вона з'явиться».

02:30. Сєвєродонецьк: Українські сили у складній оборонній позиції

Українські сили перебувають у складній оборонній позиції в Сєвєродонецьку, бої продовжуються на околицях міста, найзапекліші битви – в районі автовокзалу та готелі Мир.

Керівник військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк: «Справжня битва – в районі головного автовокзалу. Наші військові перебувають у жорсткій оборонній позиції. Місто постійно обстрілюється. Гуманітарний штаб, який знаходиться в місті, сьогодні практично знерухомлений, тому що пересуватися містом небезпечно, робота штабу припинена.

Одні з найзапекліших боїв велися навколо готелю Мир на околиці міста. У місті не працює мобільний зв'язок і відключено електрику. У місті близько шести-семи колодязів, і вкрай небезпечно, що як тільки люди зберуться по воду, там почнеться обстріл.

Проте місто зможе протриматися з деякими обмеженими запасами. Поки що є можливості для доставки вантажів, але це дуже складно. Евакуація дуже небезпечна, пріоритет – для поранених. У місті доступний лише початковий рівень медичної допомоги».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Президент Володимир Зеленський очікує хороших новин від партнерів з надання всього необхідного для захисту від рф вже наступного тижня:

«Щодня працюємо над посиленням нашого захисту. Це насамперед постачання зброї. Щодня наближаємося до того, що наша армія переважатиме окупантів технологічно та ударною силою. Звичайно, дуже багато залежить від партнерів. Від їхньої готовності надати Україні все необхідне для захисту свободи. І я чекаю з цього приводу добрих новин вже наступного тижня.

Закликаю світ офіційно визнати росію державою-терористом і державою – спонсором тероризму. Це правда. Це чесно і відображає ту щоденну реальність, яку окупанти створили в Україні та дуже хочуть понести далі до Європи. І це має бути юридично закріплено».

00:00. Початок 95-го дня війни, 29 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:30 3
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію

Україна завершила сезон на 18-й позиції 5-річного рейтингу

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 0
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.