Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 01 червня 2022, 09:49
14274
1

Ціна $3 млрд. День 97. За ненапад на Таджикистан путін заплатив талібам

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за вівторок, 31 травня

| Оновлено 01 червня 2022, 09:49
14274
1
Ціна $3 млрд. День 97. За ненапад на Таджикистан путін заплатив талібам
Getty Images/Global Images Ukraine. Бойовики Талібану

97-й день війни. 31 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 31 травня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський відзначив успіхи Збройних сил України у Харківській та Херсонській областях:

«На Херсонському напрямку є певні успіхи, як і поступ у Харківській області. Збройні сили України стримують тиск окупантів у Запорізькій області. Ключовий напрямок – Гуляйполе та Оріхове. Українські військові залишаються господарями фронтової ситуації, незважаючи на те, що російська армія й досі має значної переваги в техніці та кількості.

Нарешті маємо конкретику щодо шостого санкційного пакету Європейського Союзу проти росії за цю війну. Пакет погоджено. Його затвердження й набрання ним чинності триватиме ще деякий час. Але вже зрозумілі ключові елементи пакету, а головне – його напрямок. Європейські країни погодилися на значне обмеження імпорту нафти з росії. І я вдячний усім, хто працював для досягнення цієї згоди. Практичний результат – це мінус десятки мільярдів євро, які росія тепер не зможе спрямувати на фінансування терору».

23:30. ЄС заборонить страхування кораблів, що транспортують російську нафту

Шостий пакет санкцій проти рф містить ще одне обмеження проти російської нафти, про яке раніше не повідомлялося (The Wall Street Journal, УП).

Під заборону і страхування заборона страхуватиме танкери, які перевозять російську нафту в будь-яку точку світу. Ці санкції можуть підірвати зусилля росії продавати свою нафту в Азії, адже європейські компанії страхують більшу частину світової торгівлі нафтою. Щоправда, там визнають, що такий крок може підживити інфляцію. При цьому не вказується, коли така заборона набуває чинності відразу або після перехідного періоду.

Лідери ЄС на саміті, що триває 30–31 травня, ухвалили політичне рішення щодо запровадження нафтового ембарго проти росії. Це ембарго входить до шостого пакету санкцій ЄС – на думку президента Європейської ради Шарля Мішеля, його затвердять 1 або 2 червня. Новий пакет санкцій включатиме заборону на імпорт нафти з росії з тимчасовим виключенням для трубопровідних поставок нафтопроводом Дружба.

22:20. Луганщина: окупанти контролюють більшу частину Сєверодонецька, у місті точаться бої

Більшість Сєвєродонецька в Луганській області контролюють російські війська, але ризику оточення бійців ЗСУ на сьогодні немає.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай (Радіо Свобода): Бої вже йдуть усередині міста. Російські війська контролюють більшу частину міста. Але побоювання того, що десь будуть оточені наші військові, такого не станеться. Є можливість маневрувати. Військові спокійно утримують оборону на тих позиціях, які зараз займають.

У місті пошкоджено близько 90% усіх будинків. З них 60% відновленню майже не підлягають. Також повністю зруйнована критична інфраструктура, центрального постачання води, газу чи електроенергії немає. Евакуація із міста практично неможлива, гуманітарна допомога теж не завозиться.

Наразі підвезти гуманітарні вантажі до міста немає можливості, бо бої йдуть усередині. Тому я й закликаю місцевих жителів, щоби вони ховалися в притулку. Зараз із Сєверодонецька немає жодної можливості виїхати. З певної частини, яку контролюють українські війська, можливо, але дуже ризиковано. Шанси вирватись дуже маленькі. Тому ризикувати життям людей просто безглуздо».

22:00. Харківщина: Золочів обстрілювали весь день, є загибла та поранена

російські війська понад 10 годин обстрілювали селище Золочів Харківської області, одна жінка похилого віку загинула, інша важко поранена.

Голова Золочівської громади Віктор Коваленко: «Близько 9-ї ранку від попадання гаубичного снаряда у приватний будинок загинула мешканка Золочева, їй було 74 роки.

Інша 73-річна жінка зазнала тяжких поранень, коли близько 14 години в момент обстрілу вийшла на вулицю. Уламки артснаряду потрапили жінці в голову, посікли тулуб та кінцівки. У важкому стані її відправили до харківської лікарні.

Так ще Золочів не обстрілювали. Цілий день без перерви. росіяни розстрілюють село з гаубиць. Вибухи почалися з 8-ї ранку і не припинялися до 18 години».

21:30. Драги: Усі великі країни ЄС, крім Італії, проти статусу кандидата на вступ для України

Усі великі країни Європейського союзу, крім Італії, проти надання Україні статусу кандидата на вступ. Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі на прес-конференції після саміту ЄС:

«Проти статусу кандидата заперечують майже всі великі держави ЄС, я сказав би, всі, крім Італії. Рішення про надання статусу кандидата нині непередбачуване через протидію цих країн. Проте не можна виключати швидкого руху України у бік ЄС. І мені здається, що Єврокомісія теж згодна з цією точкою зору».

21:00. США нададуть Україні РСЗВ, здатні вражати цілі на відстані понад 64 км

Адміністрація президента США планує надати Україні ракетні системи залпового вогню, здатні вражати цілі на відстані понад 64 кілометри (The Wall Street Journal, УП).

У РСЗВ, яку США планують відправити, дальність дії приблизно вдвічі більша, ніж у гаубиць M777, вже наданих Україні. Минулого тижня офіційні особи США заявили, що Білий дім близький до рішення про те, які ракети надати Києву, але не назвали конкретної зброї, яка буде відправлена.

31 травня ввечері офіційні особи заявили, що мета відправлення реактивної системи залпового вогню (GMLRS) полягає в тому, щоб посилити вогневу міць України проти російських військ, що вторглися на Донбас, не дозволяючи Києву розширити війну вглиб території росії.

Розглянуті РСЗВ мають набагато меншу дальність дії, ніж армійська тактична ракетна система, яка може долати відстань майже 300 км і яку адміністрація не включає свого наступного пакета озброєнь для України.

Невідомо, скільки ракет GMLRS поставлять США. Один чиновник сказав, що вони можуть прибути до України протягом кількох тижнів. Навчання їх використання почнеться швидко і займе щонайменше 10 днів. Ракети будуть встановлені на колісній пусковій установці, яка називається High Mobility Artillery Rocket System.

20:20. росіяни потрапили до цистерни з азотною кислотою у Сєвєродонецьку

російські окупанти в Сєвєродонецьку потрапили до цистерни з азотною кислотою на хімзаводі, влада закликає українців залишатися в укриттях.

Глава Луганської ОВ Сергій Гайдай: «Авіаудар по Сєвєродонецьку. Рашисти потрапили до цистерни з азотною кислотою на хімзаводі. Дія на людину: азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та попаданні на шкіру та слизові оболонки.

Пари кислоти викликають подразнюючу дію на дихальні шляхи. При слабких отруєннях з'являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при тяжких отруєннях - набряк легень. Для захисту від пари та туману азотної кислоти користуйтеся протигазами».

Гайдай закликав мешканців області не виходити з укриттів та підготувати захисні маски для обличчя, просочені содовим розчином.

20:00. Нова посол США відвідала місце боїв в аеропорту Гостомелю

Посол США в Україні Бріджіт Брінк відвідала аеропорт Гостомелю, де в перші дні війни точилися жорстокі бої з російськими десантниками, а потім розповіла в соцмережах:

«Під час моєї першої поїздки за межі Києва я відвідала аеродром Гостомелю, де боролися українські воїни та перемогли в одній із перших важливих битв у війні. Мої думки – разом з Донбасом, де зараз відбувається вирішальна битва».

19:30. Генштаб: росіяни готуються відновити наступ у напрямку Ізюму та Слов'янська

Генштаб ЗСУ: Російські окупанти готуються відновити наступ у напрямках Ізюму в Харківській області та Слов'янська, Сіверська та Райгородка у Донецькій області.

19:00. Зеленський: Якщо деокупація коштуватиме десятки тисяч життів, ми зачекаємо на зброю

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не поспішатиме з деокупацією територій, якщо це вимагатиме десятків тисяч жертв, а чекатиме на потрібне озброєння. Зеленський на брифінгу за підсумками зустрічі із президентом Словаччини Зузаною Чапутовою сказав:

«Ми не прив'язуємось до дати деокупації, ми прив'язуємось до людей. Якщо ті чи інші наші кроки, наші операції, пов'язані з деокупацією того чи іншого регіону, будуть пов'язані з десятками тисяч загиблих наших людей, то ми чекатимемо відповідної зброї, щоб зберегти максимально наших людей. Ці території без живих українців нам, чесно кажучи, не є пріоритетними.

На сході українським військовим складно через нестачу кількості відповідної зброї. Ситуація складна на сході через те, що там зосереджено найбільшу кількість техніки, військових формувань, батальйонів як росії, так і зрадників, які є колаборантами, сепаратистами, представниками умовних ДНР та ЛНР. Вони зосередили всі сили там, щоб виконати той чи інший план.

Україна деокупуватиме всю територію, яка належить їй історично та за всіма міжнародними законами».

18:30. Суд дозволив спецрозслідування проти азарова за Харківські угоди

Печерський райсуд Києва надав дозвіл на спеціальне досудове розслідування щодо екс-прем'єра часів віктора януковича, миколи азарова, за підписання Харківських угод.

Офіс генпрокурора: «За даними слідства, екс-голова уряду, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім президентом України, порушуючи Конституцію України та закон України «Про міжнародні договори України», підписав розпорядження про схвалення так званих Харківських угод на користь Росії, якими було продовжено на 25 років термін перебування чорноморського флоту рф на території України.

В результаті таких дій були створені передумови для збільшення чисельності військ рф на території України, їх переоснащення та модернізації та надалі – вторгнення збройних сил рф та окупації ними АР Крим та Севастополя».

Спеціальне досудове розслідування здійснюватиметься слідчими Державного бюро розслідувань у кримінальному провадженні за обставинами вчинення азарової державної зради.

ГБР повідомило, що отримало дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування щодо азарова: «Слідчі ГБР отримали оригінали документів, що свідчать про цілеспрямовані дії вищих посадових осіб України на шкоду суверенітету та територіальній цілісності нашої держави за вказівкою вищого керівництва рф.

Ці вчинки робилися за попередньою змовою групою осіб колишнім прем'єр-міністром України миколою азаровим із тодішнім президентом України віктором януковичем. Обидва в рамках цього кримінального провадження оголошені в розшук».

18:00. Президент Словаччини відвідала Ірпінь та Бородянку та зустрілася із Зеленським

Президент Словаччини Зузана Чапутова приїхала із візитом в Україну. Вона відвідала зруйновані російськими військами Ірпінь та Бородянку, після чого повідомила у соцмережах:

«У Бородянці та Ірпені я на власні очі бачила сліди розрухи, яку принесли в Україну російські солдати. У сотнях кілометрів на схід та південь тисячі інших мирних жителів України – жінок, чоловіків, дітей – все ще стикаються з такими ж спустошеннями.

Я вірю, що коли цей кошмар закінчиться, Україна знову розквітне. Як сьогодні серед зруйнованих будинків у Бородянці чи в Ірпені розцвіли квіти».

17:40. Унікальна операція. Розвідники показали, як доставляли зброю на Азовсталь

Головне управління розвідки опублікувало відео, як українські захисники вертольотами доставляли зброю та боєприпаси бійцям на Азовсталь:

«Щоб доставити захисникам Маріуполя вкрай необхідну зброю та боєприпаси, вертолітники ЗС України та спецназівці ГУР МО України провели унікальну за складністю операцію».

Раніше начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони генерал-майор Кирило Буданов розповів, що всього до захисників Маріуполя в Азовсталь літало 16 військових гелікоптерів Мі-8 за допомогою, а одного разу – з 72 бійцями полку Азов на борту.

17:00. Верховна Рада звільнила омбудсвумен Людмилу Денісову

Верховна Рада звільнила з посади уповноваженого парламенту з прав людини Людмилу Денісову. За проголосувало 234 депутати. Нового призначення на засіданні 31 травня не було.

Раніше спікер фракції Слуга народу Юлія Палійчук повідомила, що народні депутати зібрали підписи щодо висловлення недовіри до омбудсвумен Людмили Денісової.

30 травня стало відомо, що депутати Верховної Ради мають намір висловити недовіру до уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денісової. За словами Денісової, рішення про її звільнення було ухвалено нібито після наради у президента.

16:10. Ідіот патрушев переконує, що Польща переходить до захоплення України

Тупий секретар радбезу рф ніколай патрушев заявив, що Польща переходить до захоплення територій на заході України:

«Партнери київського режиму не проти скористатися нинішньою ситуацією в корисливих інтересах і мають особливі плани на українські землі. Зважаючи на все, Польща вже переходить до дій із захоплення західних українських територій.

Це підтвердив візит до Києва польського президента Анджея Дуди та його слова про те, що невдовзі польсько-український кордон перестане існувати. Вже ціла низка держав ведуть активну роботу з розчленування України».

Раніше у травні Дуда запропонував укласти нову угоду про дружбу між Польщею та Україною, а також заявив, що кордон між двома країнами має об'єднувати, а не розділяти. А в рф вигадали сценарій, що нібито Польща у змові зі США захоплює Західну Україну.

15:30. На каналі Еспресо відповіли: відключення має політичний характер

На Еспресо відповіли Михайлу Подоляку, що канал ніколи не належав Петру Порошенку, і назвали обмеження ефіру загрозою для євроінтеграції та демократії. Крім того, телеканал зазначає, що заяви Подоляка можуть стати предметом розгляду правоохоронних органів та РНБО:

«Заява Подоляка – це підтвердження того, що відключення Еспресо з Т2 має політичний характер і є переслідуванням свободи слова в Україні, а жодних законних підстав для цього немає.

Еспресо вже два місяці намагається дізнатися про причину незаконного відключення каналу з Т2. РНБО та інші державні органи кажуть, що не мають до цього жодного стосунку. Радник голови Офісу президента, котрий за посадою взагалі не уповноважений давати коментарі з цих питань, пояснює відключення каналу політичними причинами».

15:00. Подоляк заявив, що канали Порошенка прибрали з ефіру через його нарцисизм

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що 5 канал, Прямий та Еспресо, які стосуються пулу Петра Порошенка, відключили з цифрового ефіру нібито через нарцисизму п'ятого президента України та руйнівних інформаційних технологій.

На початку травня телеканали Прямий, П'ятий, Еспресо повідомили, що Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ) незаконно відключив їх від мовлення. На думку радника голови ОП, це сталося, бо на порядку денному – питання єдиної інформаційної політики країни під час війни:

«Частково (ці канали транслювали національний телемарафон), так. А частково – транслювали людину, яка дуже закохана в себе. У нас багато нарцисів, я розумію, у нас політика побудована на нарцисизмі як такому, ми часто продаємо нарцисів. Так от, ця людина, закохана в себе, опосередковано власник каналів, я не дуже розумію, навіщо під час війни цю самозакоханість, свої наративи продавати в такому вигляді в рамках єдиного інформаційного пакету.

Те ж саме можна сказати і про нарциси, які зараз паразитують в ефірі загальнонаціонального телемарафону? Збитки, які завдає суб'єкт (Порошенко), набагато більше. Тому що нарцисизм, коли ти просто продаєш себе, бо хочеш монетизуватися на певному рівні – це одна справа. Це непрофесійно, але це невелика шкода. А інша річ – коли ти все ще ніяк не можеш упокоритися з програшем. І для того, щоб підсвідомо компенсувати це, ти можеш піти на будь-які руйнівні інформаційні технології».

14:20. Данилов: Тільки бій покаже, чи зможемо відбити нову атаку з білорусі

Україна уважно стежить за білоруським напрямком та усвідомлює загрозу з того боку.

Секретар РНБО Олексій Данілов: «Ми розуміємо, що відбувається на території білорусі, ми стежимо за заявами, які робить лукашенко, ми усвідомлюємо загрозу, яка може існувати з цього боку. На жаль, там, крім цього рішення (створення нового оперативного командування – південного), вже розташовані російські Іскандери, і рівень загрози з того боку нам зрозумілий.

Чи зможе Україна тримати оборону на цьому напрямі, залежить від нашої армії, від багатьох факторів. Ще раз наголошую, коли 24 лютого ніхто не вірив, що ми триматимемо оборону, ми її тримали. Понад те, ми звільнили від загарбників Київську, Сумську, Чернігівську області.

Перед війною було багато нарад у президента з військовими, і на запитання Володимира Зеленського, чи зможемо ми втриматися, генерал Залужний відповів досить чітко, що лише бій це може показати. Також відповідаючи на ваше запитання, я можу сказати: лише бій може показати підготовку наших Збройних Сил.

Українська влада дійсно вважала, що з території білорусі не буде того нападу, який, на жаль, стався 24 лютого. За два дні до війни міністр оборони України спілкувався з білоруським колегою, і той запевняв, що в жодному разі цього не буде. Головний український прикордонник за день спілкувався з головним прикордонником Білорусі. І він теж запевняв, що агресивних дій із боку рб не буде. Але вони пішли не лише з цього боку, вони пішли по всьому кордону».

13:30. Джерело: за ненапад на Таджикистан путін заплатив талібам $3 млрд

Інсайдери в рф повідомляють: «Таліби мабуть відчули слабкість у позиціях російського керівництва і вирішили зіграти на нервах у кремля. Плани талібів анексувати території, що належать до Таджикистану, серйозно турбують кремль. Таджикистан входить до ОДКБ, і пряме вторгнення талібів змушує російське керівництво або відкрити другий фронт у Таджикистані проти талібів (а у зв'язку з війною в Україні Кремль не має в своєму розпорядженні достатньої кількості військ і озброєнь для допомоги Таджикистану), або, відмовивши у допомозі, Кремль ховає своїми руками ОДКБ.

російське керівництво домовилося з представниками Талібану про їх ненапад на Таджикистан. Загальна сума операції склала $3 млрд. Частина суми має бути закрита грошима протягом року, а частина (приблизно 40%) товарами та енергоносіями. Переговори з метою вмовити талібів відмовитись від планів анексії частини території Таджикистану російське керівництво активно вело з початку березня.

І домовленості, здавалося б, досягнуті. Навіть як приємний для талібів бонус російське керівництво погодилося запросити талібів на Петербурзький міжнародний економічний форум ПМЕФ. Але таліби виставили нові умови і тепер вимагають ще $2 млрд, причому грошима і якнайшвидше, інакше попередні домовленості вважатимуть недійсними.

Переговори проходитимуть максимум до 15 червня, саме до цієї дати таліби готові обговорювати умови. Доповідь про цю проблему отримав путін і доручив розібратися з цією проблемою секретареві радбезу рф ніколаю патрушеву за сприяння мід рф. Практично немає сумнівів, що російське керівництво пройде назустріч новим вимогам своїх нових друзів талібів, ось тільки апетит приходить під час їжі, і гарантій, що таліби не передумають в черговий раз, немає жодних».

12:40. Данилов: Війна ще триватиме, до перемоги ще багато роботи

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов попереджає, що війна з росією не завершиться швидко, для перемоги потрібна консолідація зусиль усієї держави.

«По-перше, висновки робити ще зарано. По-друге, я вважаю, ті люди, які казали, що війна дуже скоро закінчиться, що ми вже перемогли, що у квітні будемо святкувати, – говорили небезпечні речі.

На жаль, війна ще триватиме, і нам до перемоги багато чого потрібно зробити. Нам дуже важко на фронті, точаться бої на території Луганської, Донецької та інших областей нашої країни.

Доки вони не закінчаться, поки останній російський чобіт не піде з нашої території, нам не можна заспокоюватися. Завдання Росії щодо знищення нашої держави ніхто не скасовував. І з цим треба жити, і всі наші рішення мають ухвалюватися з розумінням цієї аксіоми».

11:00. З початку повномасштабної війни проти України рф втратила 208 літаків

З початку повномасштабної війни проти України російська армія втратила 30 з половиною тисяч вояків та тисячі одиниць техніки.

Дані Генштабу ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 31.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 30500 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1358 (+9) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 3302 (+20) од.,
  • артилерійських систем – 649 (+6) од.,
  • РСЗВ – 207 (+2) од.
  • засоби ППО – 93 (+0) од.,
  • літаків – 208 (+1) од.,
  • вертольотів – 174 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 515 (+8),
  • крилаті ракети – 120 (+2),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2275 (+11) од.,
  • спеціальна техніка – 48 (+0).

Найбільші втрати супротивника минулої доби спостерігалися на Криворізькому та Запорізькому напрямках.

09:50. У Пентагоні допускають ескалацію в Україні та говорять про визначальні бої

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Марк Міллі припускає можливість ескалації у війні в Україні та вважає, що наступні кілька тижнів можуть визначати подальший хід війни (Fox News):

«Я вважаю, що завжди є можливість ескалації, нам необхідно керувати цим та оцінювати шанси для ескалації, і ми цим займаємось.

Міністр оборони США Ллойд Остін постійно спілкується із міністром оборони України. І я перебуваю у постійному контакті з українським колегою. Це дозволяє керувати ескалацією і не допустити, щоб це збільшилося до чогось страшнішого, ніж зараз.

Наразі йдуть визначальні оперативні бої між українськими силами та російськими загарбниками на сході України. Наступні кілька тижнів визначатимуть подальший розвиток війни».

08:10. росіяни завдали ракетного удару по Слов'янську, є загиблі та поранені

Загарбники вночі завдали ракетного удару по Слов'янську, внаслідок якого щонайменше троє людей загинули, шестеро поранені.

Голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко: «Деталі: Постраждала школа і не менше семи багатоповерхівок.

Наразі проводяться рятувальні роботи. Про точну кількість жертв та постраждалих можна буде говорити після їх завершення.

07:00. Зведення Генштабу: ворог штурмує населені пункти у двох напрямках

Генштаб ЗСУ: росіяни проводять штурмові дії на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках, готують наступ на Лиманському.

06:15 Анексія Маріуполя окупантами перейшла до активної стадії

У Маріуполі окупанти розпочали процедуру прийому документів для отримання російських паспортів.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко: «Для цього маріупольці мають спочатку отримати довідку про реєстрацію в Донецьку, а потім подати документи на паспорт до Новоазовська до так званої міграційної служби так званої днр.

З огляду на стан сполучення з Донецьком це трохи проблематично. Поки що. Але ми можемо констатувати, що анексія Маріуполя росією перейшла до наступної стадії реалізації. Активної».

04:20. Через відсутність професіоналізму та модернізації армія Росії зазнає нищівних втрат

Через значні втрати молодшого складу і відсутність професіоналізму і модернізації російська армія втрачає здатність керувати особовим складом і відчуває моральний занепад, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Військові аналітики ISW зазначають, що зростання втрат серед молодшого особового складу, ймовірно, ще більше посилить можливості російської армії та призведе до подальшого морального занепаду. Міністерство оборони Великобританії заявило, що російські війська зазнали нищівних втрат серед офіцерів середнього та молодшого складу. Також відомство повідомило, що російські офіцери батальйонів та бригад не віддають наказів з тилу, оскільки змушені контролювати дії підлеглих солдатів.

Крім того, Міністерство оборони Великобританії відзначило, що молодші офіцери відповідають за тактичні операції низького рівня через відсутність професіоналізму і модернізації в російській армії, і втрати цих молодших офіцерів, що зростають, ускладнять командування особовим складом.

03:00. Євросоюз домовився про часткове ембарго на російську нафту

Глава Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що лідери країн Євросоюзу домовилися про часткову заборону імпорту російської нафти та інших обмежень у рамках 6-го пакету санкцій проти рф. За домовленостями Євросоюз може заборонити ввезення близько 2/3 російської нафти, яку він купував.

Шарль Мішель: «Це скоротить величезне джерело фінансування для її військової машини. Це максимальний тиск на росію з метою припинення війни».

Крім того, у шостому пакеті санкцій будуть й інші заходи, у тому числі відключення від SWIFT найбільшого російського банку Сбербанк, персональні санкції проти відповідальних за військові злочини в Україні осіб, заборона трансляції в ЄС ще 3 російських державних мовників.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн: «Вітаю прийняте рішення про нафтове ембарго, завдяки якому імпорт нафти в ЄС із росії до кінця року скоротиться приблизно на 90%. У ЄС домовилися про те, щоб якнайшвидше покінчити із залежністю від російського газу, нафти та вугілля.

План по досягненню цієї мети включатиме наступні пункти: збереження енергії; відхід від російського викопного палива; великі інвестиції у відновлювані джерела енергії; фінансування у розмірі 300 млрд євро, більша частина з яких надійде до Фонду відновлення та порятунку економіки».

02:30. Перехоплення розмови полковників рф: шойгу  профан, втрати страшні

Проект Радіо Свобода Схеми опублікував аудіозаписи, де російські полковники з нецензурними висловлюваннями обговорюють керівників так званої спецоперації росії в Україні.

Схеми отримали записи одного з розвідувальних органів України. Журналісти заявляють, що отримали дані, за допомогою яких вдалося ідентифікувати співрозмовників та підтвердити справжність записів. Розмова датована 14 квітня.

Один із співрозмовників – військовослужбовець Збройних сил рф Максим Власов із позивним Югра. Співрозмовник – військовий медик Наро-Фомінського військового шпиталю у росії Віталій Ковтун. 

На записах Власов говорить про російського міністра оборони шойгу: «шойгу – це абсолютно некомпетентний профан, б***ь. Профан у своїй справі. Та це не його справа взагалі, б***. Просто шоумен, б***.

Ковтун зазначає: «шойгу – гон***іще, б***ь, контрактників немає – звичайно, звідки вони будуть, с*ка? Їм платили по 30 тисяч зарплату, б*** – звідки їх набрати?

Власов: «Втрати страшні, хлопців наших, б***ь. І, ти знаєш, я цю військову трішки історію знаю, порівнюю, ось ця радянсько-фінська війна, 39-40-й рік, б***ь, один в один, взагалі як за шаблоном, на**, пішли» .

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 97-го дня війни, 31 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

СРНА: «В росії є нормальні люди. Якщо щось скажуть... Тут у них важко»
Футбол | 26 квітня 2024, 22:38 64
СРНА: «В росії є нормальні люди. Якщо щось скажуть... Тут у них важко»

Директор «Шахтаря» з футболу розповів про ставлення до сербів та росіян

ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)
Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7
ЧС з хокею. Календар збірної України (оновлюється)

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Все-одно таліби підуть на Таджикістан. Він срашні невдовзі залишиться тільки пшик і нічого більше талібів стримувати не буде, а на таджиків у них зуб давно заточений.