Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 червня 2022, 14:30
18610
2

Вони повернуть януковича. День 98. путін проведе Біловезьку пущу навпаки

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 1 червня

| Оновлено 24 червня 2022, 14:30
18610
2
Вони повернуть януковича. День 98. путін проведе Біловезьку пущу навпаки
Карикатура

98-й день війни. 1 червня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 1 червня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:20. На Львівщині пролунали вибухи

На території Стрийського району на Львівщині прогриміли вибухи. Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький:

«Ракетного удару завдали по транспортній інфраструктурі. Військова адміністрація має дані про щонайменше двох поранених. Поки що інформації про загиблих немає».

Близько 21:00 у всіх областях України, за винятком окупованих Криму та Херсонської області, оголошено повітряну тривогу через загрозу ракетних ударів російських окупантів.

22:40. Британія попросила дозволу США відправити в Україну далекобійні РСЗВ

Великобританія просить США підписати план відправки в Україну передових ракетних систем середньої дальності протягом кількох тижнів (Politico, УП).

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон говорив із президентом США Джоном Байденом про передачу реактивних систем залпового вогню M270 в середу вранці, після чого відбулася дискусія між главою МЗС Британії Ліз Трасс і держсекретарем Ентоні Блінкеном.

США мають офіційно схвалити цей крок через експортні правила, хоча адміністрація Байдена майже напевно дасть зелене світло. Система M270 може вражати цілі з відривом приблизно 80 км.

Дальність ракет була каменем спотикання у дискусіях протягом останніх кількох тижнів. Західні офіційні особи стурбовані тим, що надання Києву ракет, які можуть завдати удару по території рф, може спровокувати путіна на ескалацію конфлікту, включаючи застосування хімічної або навіть ядерної зброї.

22:00. У Пентагоні показали список нових озброєнь, що передаються Україні

У Пентагоні розкрили деталі оголошеного президентом Джо Байденом нового пакету допомоги для України вартістю 700 млн доларів, в якому передбачені американські реактивні системи залпового вогню HIMARS.

Першим пунктом у пакеті названо HIMARS з боєприпасами, кількість яких не розкривають, як і далекобійну здатність пакетів. Reuters з посиланням на слова чиновника Пентагону повідомляє, що спочатку будуть надані 4 системи HIMARS, для навчання українським військовим знадобиться орієнтовно три тижні.

Також у пакет увійдуть:

  • 5 радіолокаційних систем для контрбатарейної боротьби;
  • 2 РЛС повітряного моніторингу;
  • 1000 Джавелінів та 50 пускових установок (Command Launch Units);
  • 6000 одиниць протитанкової зброї;
  • 15 тисяч снарядів для 155-мм гаубиць;
  • 4 вертольоти Mi-17;
  • 15 тактичних транспортних засобів;
  • запчастини та інше обладнання.

США також продовжують роботу з союзниками та партнерами, щоб надавати Україні необхідне озброєння відповідно до зміни потреб на полі бою.

21:30. Окуповано 80% Сєвєродонецька, але ЗСУ контратакували та захопили полонених

Російські загарбники окупували 80% території міста Сєверодонецьк у Луганській області, але українські захисники здійснили низку контратак та захопили в полон 6 російських бойовиків.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай: «Навіть сьогодні наші хлопці робили такі пробні контратаки, навіть на деяких вулицях відсунули трохи росіян на їхній бік. Захопили полонених – зараз побачимо, що вони розкажуть. Шестеро. Не ставте хрест на Сєверодонецьку! За Сєверодонецьк битимуться до кінця!

Ворожі війська мають намір після цього захопити Лисичанськ. Наразі у всіх населених пунктах Луганщини небезпечно, бо всюди продовжуються обстріли з різних видів озброєння. Також на околицях Попасної продовжуються важкі бої між Збройними силами України та російськими окупантами.

Незважаючи на нищівні обстріли загарбників, військовій адміністрації вдається привозити гуманітарну допомогу до Горської громади та Лисичанська, насамперед питної води та встановлення фільтрації води. Крім того, протягом 1 червня українська влада зуміла евакуювати кількох людей з території Гірської громади. Проте евакуація дуже небезпечна, і минулими днями люди гинули навіть у броньованих машинах евакуації».

20:45. Байден оголосив про надання Україні артилерійських систем HIMARS

Президент США Джо Байден оголосив про надання Україні нового пакету допомоги безпеки, який включає високомобільні ракетні артилерійські системи (HIMARS):

«Сьогодні я оголошую новий значний пакет у сфері безпеки для надання своєчасної та критичної допомоги українським військовим. Завдяки додатковому фінансуванню України, прийнятому за підтримки двох партій у Конгресі США, Сполучені Штати зможуть продовжувати надавати Україні більше зброї, яку вони так ефективно використовують для відсічі російським атакам.

Цей новий пакет озброє їх новими можливостями та передовою зброєю, включаючи HIMARS з боєприпасами, щоб убезпечити свою територію від наступу росії. Ми очолюватимемо мир у наданні історичної допомоги для підтримки боротьби України за свободу».

Раніше ЗМІ повідомляли, що системи HIMARS надаються Україні з політичною умовою, що вони не будуть використовуватися для ударів по цілям на території рф. HIMARS несе 6 ракет для залпового вогню або одну ракету MGM-140 ATACMS на п'ятитонній вантажівці.

20:00. На півночі Херсонської області ЗСУ звільнили від росіян понад 20 населених пунктів

На півночі Херсонської області підрозділи Збройних Сил України звільнили від російських окупантів понад 20 населених пунктів.

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута: «З боку Дніпропетровської області звільнено понад 20 населених пунктів».

Лагута сказав, що захоплену територію області покинули близько половини населення. За словами голови ОВА, ЗСУ рухаються далі на південь.

19:20. Генштаб: росіяни встановили контроль над східною частиною Сєверодонецька

Генштаб: російські окупанти штурмують Сєвєродонецьк і мають там частковий успіх, вороги встановили контроль над східною частиною міста.

18:30. США офіційно підтвердили новий пакет допомоги для України

Сполучені Штати Америки офіційно підтвердили новий пакет безпеки для України обсягом 700 млн доларів.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на спільній прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом:

«Сьогодні вранці президент Байден анонсував суттєвий новий пакет допомоги з безпеки, щоб озброїти Україну додатковими здібностями та передовою зброєю – саме тим, чого українці зараз потребують, щоб захищатися від російської агресії, що триває. Це включає більш передові ракетні системи, які дозволять вражати ключові цілі на полі бою з більш далеких відстаней».

З інформації, яка раніше потрапила в ЗМІ через джерела в адміністрації, відомо, що йдеться про пакет обсягом 700 млн доларів, що включає в тому числі високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS), з політичною умовою, що їх не будуть використовувати для ударів по цілям на території росії.

Також у пакеті – радіолокаційні системи, більше ракет Javelin, протитанкове озброєння, вертольоти, тактичні транспортні засоби та різні види боєприпасів.

17:00. Ворог завдав чергового ракетного удару по Сумщині

Близько 13:30 ворог завдав ракетного удару з літака на території Шалигінської громади Шосткинського району Сумської області.

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький: попередньо було випущено 6 ракет.

Дані щодо руйнувань та жертв уточнюються.

16:30. дворніков кудись зник: навряд чи він керує військами рф в Україні

Американські джерела сумніваються, що генерал александр дворніков, якого президент рф призначив керувати військами рф в Україні, все ще відповідає за військові дії, адже його не бачили вже кілька тижнів.

«Російські військові, розбиті та деморалізовані після трьох місяців війни, роблять ті ж помилки у своїй кампанії із захоплення частини східної України, які змусили їх відмовитися від прагнення захопити всю країну, кажуть високопосадовці.

У той час як російські війська захоплюють територію, представник Пентагону заявив, що їхній повільний і поступальний темп стомив їх, і що загальна бойова міць збройних сил зменшилася приблизно на 20%».

15:50. Туреччина не отримала пропозицій для розблокування вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина ще не отримала жодних конкретних пропозицій щодо вирішення своїх занепокоєнь щодо заявок Фінляндії та Швеції на членство в НАТО, проти яких виступає Анкара (УП, Reuters)

«Туреччина хоче бачити щирий підхід двох скандинавських країн щодо її стурбованості. Анкара не змінить свого погляду, а то й побачить конкретних і обов'язкових кроків. Заперечення Туреччини проти заявок Стокгольму та Гельсінкі на членство є не опортунізмом, а скоріше питанням національної безпеки».

Цього місяця Фінляндія та Швеція офіційно подали заявку на вступ до НАТО. Вони сподівалися, що це буде швидкий вступ. Але Туреччина, давній член Альянсу, виступила проти членства Швеції та Фінляндії на тій підставі, що вони підтримують курдські групи, яких Анкара вважає терористами.

14:20. Маріупольці досі не мають доступу до їжі та води, потрібні зелені коридори

У Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мешканців, вони з квітня не мають доступу до питної води та їжі, окупанти видають їм питну воду за роботу, заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко:

«Ситуація була і залишається дуже складною. У місті окупаційні війська та війська ОПЗЖ, які проголосили себе владою, тримають у заручниках понад 100 тисяч населення. До цього вони вбивали людей Градами, артилерією, убили понад 22 тисячі населення. Тепер ми бачимо, що вони готуються й надалі вбивати маріупольців уже своєю бездіяльністю. Вони щось намагалися зробити з погляду подачі питної води, але в них нічого не виходить.

Кількість поховань у захопленому місті зростає, є ще й стихійні поховання. Підвищення температури та зливи формують загрозу інфекційних захворювань: спалахи дизентерії та холери можуть вбити ще тисячі маріупольців.

Вони (російські окупанти) залучили «МНС ДНР», щоб ті розвозили воду. Але вчора маріупольці повідомили нам, що з них продовжують знущатися: привезену питну воду вони просто так не видають, а хочуть, щоб маріупольці пішли розбирати завали, збирати (тіла) і допомагали їм ховати вбитих, приховувати ці військові злочини. Маріупольці сьогодні працюють за воду. І те, що вони (окупанти) показують у своїх пропагандистських відео, як вони у квітні намагалися видавати їжу, сьогодні цього не відбувається. З квітня маріупольці не мають доступу до їжі і не мають, як ми бачимо, питної води.

Сьогодні ці підонки тримають у заручниках понад 100 тисяч населення – і маріупольці не можуть виїжджати до підконтрольної частини нашої держави. Тому нам потрібно об'єднуватись навколо цієї проблеми, гуртувати міжнародних партнерів, ООН, Червоний хрест – і створювати стійкі зелені коридори, щоб наші українці могли їхати на підконтрольні території нашої держави».

13:15. Шольц розповів про тисячі мін, гранат та мільйони патронів, поставлених Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув звинувачення опозиції у тому, що Німеччина надто нерішуче постачає важкі озброєння Україні. Виступаючи на дебатах у Бундестазі, він перерахував постачання, яке Німеччина вже здійснила (УП, Die Welt):

«Німеччина доставила протитанкові та переносні зенітні ракетні комплекси, понад 15 мільйонів патронів, сотні тисяч ручних гранат та 5000 протитанкових мін. Крім того, серед поставок велика кількість вибухових матеріалів, кулемети та десятки вантажівок із матеріалами для боротьби з безпілотниками.

Німеччина доставляє зброю у співпраці з іншими державами-членами. Зокрема, разом із Данією в Україну, зазначив канцлер, було поставлено 54 одиниці модернізованої бронетехніки. Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, з усіма можливостями, які ми запустили.

Німеччина здійснює постачання озброєння безперервно з початку війни. Це було сміливе нове рішення цього уряду – порушити нашу давню практику не доставляти зброю в кризові райони. Обмін танками з Чехією призвело до того, що Прага вирішила направити в Україну 20 танків Т-72».

12:00. Шольц пообіцяв Україні більше зброї, у тому числі систему ППО

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв поставити Україні сучасну систему протиповітряної оборони. Про це він оголосив у ході дебатів у німецькому парламенті (УП, Tagesspiegel).

Під час дебатів лідер головної опозиційної партії Фрідріх Мерц розкритикував політику канцлера щодо України. У відповідь Олаф Шольц оголосив про подальше постачання зброї Україні:

«Найближчими тижнями ми поставимо в Україну 12 найсучасніших самохідних гаубиць у світі у тісній співпраці з нідерландцями. Навчання українських військових на Panzerhaubitze 2000 завершиться за кілька днів.

Федеральний уряд також нещодавно вирішив, що із системою IRIS-T ми поставимо найсучаснішу систему протиповітряної оборони, яка є в Німеччині. Таким чином ми дамо Україні можливість захистити ціле місто від нальотів російської авіації.

Крім того, Німеччина поставить Україні сучасний радар, який виявляє ворожі гаубиці, міномети та реактивну артилерію. Німеччина також постачатиме реактивні системи залпового вогню у тісній співпраці зі США – але тільки з такою дальністю, що не дотягує до Росії».

11:25. Армія рф зачищає Україну, бачачи її як плацдарм для наступу на Європу

Ймовірно, російська армія нещадно знищує інфраструктуру України, бо путін хоче використати територію країни як плацдарм для подальшого наступу на Європу.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр: «Є припущення: вони знищують громадянську та соціальну інфраструктуру, бо вона їх не цікавить, адже у них плани використати територію України як плацдарм, щоб рухатися далі. Швидше за все, Україна – це не кінцева мета, і якщо зараз не зупинити путіна всім світом, він піде з території України (війною) на європейський світ.

Нині ситуація на фронті складна, бо тривають запеклі бої. Поки що російська армія не може швидко реалізувати всі свої цілі, тому що ЗСУ чинять потужний опір. Боротьба запекла, тому що ворог сильний, армія рф зараз переважає за кількістю особового складу, озброєння та військової техніки. Але Збройні сили України потужно знищують і фізично російських військових та їхню техніку.

У Донецькій та Луганській областях вони по-перше намагаються вийти на географічні кордони – це амбіція, яку переслідував путін попередні 8 років, друге – намагаються оточити українські війська, щоб шантажувати, і з певною позицією виходити на якісь переговори».

10:30. Британська розвідка: рф окупувала більше половини Сєверодонецька

Британська розвідка констатувала окупацію росією більшої частини Сєверодонецька, йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії. Британська розвідка зазначає, що наземні дії росії залишаються дуже зосередженими, а основна вогнева міць сконцентрована у невеликому секторі Луганської області.

«Протягом 30–31 травня на вулицях Сєвєродонецька посилилися бої, російські війська наближалися до центру міста. Понад половина міста, ймовірно, зараз окупована російськими військами, включаючи чеченських бойовиків».

У Міноборони Британії зазначають, що за межами Донбасу рф продовжує завдавати ракетних ударів великої дальності по інфраструктурі по всій Україні. Зокрема, в огляді згадано стратегічно важливий міст, який сполучає Україну з Румунією та українськими портами на Дунаї, які стали критичними для українського експорту після блокади українських чорноморських портів росією.

09:40. Вони повернуть януковича: путін проведе Біловезьку пущу навпаки

Інсайдери з рф повідомляють: «Днями сергей кірієнко обговорював з путіним концепцію політичного устрою захоплених територій України. Концепція вийшла, хоч і сира, але настільки безглузда, що порушила живий інтерес напівживого президента.

Суть пропозицій кирієнка наступна: захоплені території оголосити звільненими від «хунти», відновити на цих територіях владу «законно обраного» президента віктора януковича, вважати ці території Україною із законною владою, відмовившись від визнання реальної влади в Україні.

І далі провести зустріч трьох президентів – України, Росії та Білорусі з підписанням союзного договору про об'єднання в одну державу. Фактично – приєднання до росії, така собі Біловезька пуща навпаки. Тим самим було виправити історичну помилку розпаду СРСР, яку сам путін вважає найбільшою геополітичною катастрофою ХХ століття.

Після відновлення історичної справедливості, вірніше урізаного варіанта СРСР, пропонується вже на нових підставах продовжити анексію решти України, яку росія вже вважатиме своєю частиною. Більше того, за попереднім планом, «Україна», а точніше те, що приєднає до себе росія, отримає Крим у вигляді автономії та Донбас у свої адміністративні кордони. Ідея абсолютно абсурдна і нездійсненна, але зайшла путіну, і він дав розпорядження підготувати цей план детально і подати протягом двох тижнів» (Генерал СЗР).

09:00. Оновлені втрати рф у війні проти України

росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні в Україні – за 98 днів війни захисники знищили вже 30700 окупантів, 1361 ворожий танк, 3343 бойові броньовані машини та 175 вертольотів.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 01.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 30700 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1361 (+3) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3343 (+41) од.,
  • артилерійських систем – 659 (+10) од.,
  • РСЗВ – 207 (+0) од.,
  • коштів ППО – 94 (+1) од.,
  • літаків – 208 (+0) од.,
  • вертольотів – 175 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 519 (+4) од.,
  • крилатих ракет - 120 (+0) од.,
  • кораблів/катерів – 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2290 (+15) од.,
  • спеціальної техніки – 49 (+1).

Найбільших втрат за минулу добу окупанти зазнали на Криворізькому та Бахмутському напрямках.

08:20. Байден пояснив, на що Америка піде в Україні та анонсував нову зброю

Президент США Джозеф Байден заявив, що США продовжать допомагати Україні, нададуть ракетні системи та боєприпаси, але не будуть ні затягувати війну, ні чинитимуть тиск на Київ, щоб він пішов на поступки росії (The New York Times)

Оскільки війна триває четвертий місяць, а партнери надають Україні безпрецедентну військову, гуманітарну та фінансову підтримку, Байден пояснив: «Мета Америки проста: ми хочемо бачити демократичну, незалежну, суверенну та процвітаючу Україну із засобами для стримування та захисту від подальшої агресії.

Американський президент хоче, щоб Україна могла битися на полі бою та займати сильнішу позицію за столом переговорів:

«Тому я вирішив, що ми надамо українцям досконаліші ракетні системи та боєприпаси, які дозволять точно вражати ключові цілі на полі бою в Україні. Ми продовжимо співпрацю з нашими союзниками та партнерами щодо російських санкцій – найжорсткіших із коли-небудь введених проти великої економіки.

Ми продовжимо надавати Україні сучасне озброєння, у тому числі протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, потужні артилерійські та високоточні реактивні системи, радари, безпілотні літальні апарати, гелікоптери Мі-17 та боєприпаси. Ми також надішлемо ще мільярди фінансової допомоги, як це дозволив Конгрес».

07:50. Установки HIMARS, які США передадуть Україні, здатні вражати цілі на відстані 80 км.

Високопосадовці адміністрації США підтвердили, що США відправлять Україні високомобільні артилерійські ракетні системи американського виробництва, відомі як HIMARS, в рамках 11-го пакету допомоги Україні (CNN).

За словами чиновників, HIMARS буде оснащено боєприпасами, які дозволять Україні запускати ракети на відстані близько 80 км (49 миль). Це набагато менше, ніж максимальна дальність дії систем, що становить близько 300 км, але набагато більше, ніж усе, що було спрямоване Україні на сьогоднішній день.

Наприклад, гаубиці M777, які США відправили Україні минулого місяця, продемонстрували значне збільшення дальності та потужності порівняно з попередніми системами, вони досягли дальності близько 25 км.

07:00. Зведення Генштабу: Росіяни наступають у районі Лимана, закріплюються в центрі Сєверодонецька

Росіяни за підтримки вертольотів Ка-52 Алігатор ведуть наступ у напрямку Лиман – Старий Караван, бойові дії продовжуються.

Генштаб ЗСУ: На Лиманському напрямку ворог посилив підрозділи та перегрупував їх.

06:00. Зеленський: Щодня гине 60–100 українських військових

Щодня на фронті гинуть 60–100 українських військових, а ще 500 – зазнають поранень.

Президент України Володимир Зеленський: «Ситуація дуже складна, 60–100 солдатів на день гинуть у бою і близько 500 людей зазнають поранень у бою. Так ми тримаємо свої оборонні рубежі. Найскладніша ситуація – на сході України».

Раніше Зеленський заявив, що Україна не поспішатиме з деокупацією територій, якщо це вимагатиме десятків тисяч жертв, а чекатиме на потрібне озброєння.

05:20. Херсонщина: росіяни підірвали мости через Інгулець

Росіяни підірвали мости через річку Інгулець у районі Давидова Брода та Великої Олександрівки на Херсонщині.

ОК Південь: «Продовжуються бойові дії лінії зіткнення. Ворог вишукує засоби та заходи протидії контрнаступу наших сил. Спецпідрозділами рашистів підірвано мости через річку Інгулець у районі Давидова Брода та Великої Олександрівки».

Як повідомлялося, росіяни мінують береги Інгульця.

03:30. росія сконцентрувалася на Донбасі та зробила себе вразливою на Херсонщині

Концентрація рф на захопленні Донбасу створює вразливі місця для росії у важливій Херсонській області, де йде контрнаступ українських сил.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що Херсонська область є критично важливою територією, тому що це єдина область України, де російські сили тримають позиції на західному березі Дніпра. Якщо росія зможе зберегти сильний плацдарм у Херсонській області, коли бойові дії припиняться, вона матиме дуже сильну позицію, з якої можна буде розпочати вторгнення в майбутньому. Але коли Україна звільнить Херсонську область, вона буде набагато сильнішою, щоб убезпечити себе від майбутнього нападу росії.

Цей стратегічний розрахунок у принципі має призвести до того, що Росія виділить достатню бойову міць для утримання Херсонщини. Але путін вирішив зосередити всі сили та ресурси, які можна зібрати, намагаючись захопити Донбас, що принесе йому в основному символічні вигоди. Як пише ISW, успішні українські контрнаступи на Херсонщині свідчать про те, що українське командування усвідомлює ці реалії та використовує вразливі місця, створені рішеннями путіна.

Американський інститут зазначає, що керівництву України довелося зробити неймовірно важкий вибір у цій війні, і загалом воно зробило правильний вибір: рішення українського командування не виділяти більше ресурсів на порятунок Сєверодонецька, і рішення відходити було стратегічно обгрунтованим, хоч і болючим. Отже, Україна все ще має хороші шанси зупинити, а потім звести нанівець досягнення росії.

02:40. Вілкул: росіяни мінують узбережжя Інгульця та посилюють оборону

На Криворізькому напрямку росіяни змушені посилювати свою оборону і зривають плити з доріг, щоб збудувати собі укріплення, та мінують узбережжя річки Інгулець, повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Як зазначається, ситуація на Криворізькому напрямі залишається напруженою, але стабільною. Окупанти продовжують обстріл по всій лінії зіткнення з усіх видів РСЗВ, ствольної артилерії, танків та мінометів.

Зокрема, вдень росіяни обстріляли Широківську громаду, і, як повідомляється, завдали авіаційного удару в районі села Давидів Брід.

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Зеленський відзначив успіхи Збройних сил України у Харківській та Херсонській областях:

«На Херсонському напрямку є певні успіхи, як і поступ у Харківській області. Збройні сили України стримують тиск окупантів у Запорізькій області. Ключовий напрямок – Гуляйполе та Оріхове. Українські військові залишаються господарями фронтової ситуації, незважаючи на те, що російська армія й досі має значної переваги в техніці та кількості.

Нарешті маємо конкретику щодо шостого санкційного пакету Європейського Союзу проти росії за цю війну. Пакет погоджено. Його затвердження й набрання ним чинності триватиме ще деякий час. Але вже зрозумілі ключові елементи пакету, а головне – його напрямок. Європейські країни погодилися на значне обмеження імпорту нафти з росії. І я вдячний усім, хто працював для досягнення цієї згоди. Практичний результат – це мінус десятки мільярдів євро, які росія тепер не зможе спрямувати на фінансування терору».

00:00. Початок 98-го дня війни, 1 червня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ALKOSruLKA
Ідея абсурдна, бо Янукович - політичний труп (і в першу чергу, проти його кандидатури будуть усілякі псевдоватажки динири...) АЛЕ (!) в плані легітимізації анексії - чому б ні? Пуйло заявить, що капітуляцію/союзний договір і т.д. було підписано з легітимним презиком України.... Принаймні зауральське 6идло таку історію схаває залюбки... і наратив про "асвабадітєлєй" не буде повністю похерений.... 
Октавий Фландрийский
Интересный вариант с Беловежской пущей наоборот... И что самое интересное - он вполне реален. Шестерки карлика-педофила судорожно ищут варианты узаконивания захваченных территорий Украины. Так что Зеленский  и его арахамии-арестовичи-ермаки, должны наконец-то уяснить, что какие-либо переговоры и возвращение войск на границы 23 февраля - утопия. Все равно орки не оставят нас в покое, 100 %.