Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Шахматы
|
1205
0

Чи є захист від обдурювання?

Щоб запобігти підозр, шахісти тепер грають у скляних кабінах. ЗАКІНЧЕННЯ

Чи є захист від обдурювання?

Чому всі партії недавнього супертурніру серії «Grand Slam» гралися в закупореній скляній кабіні? Вже кілька останніх років поспіль не вщухають розмови, а то й скандали, пов'язані з тим, буцімто шахісти стали проявляти в турнірах і матчах «читерство» («читер»: від англійського «cheat» — обдурювати) — використання під час гри підказок комп'ютера. Традиція користуватися під час двобоїв за шахівницею не лише власним розумом, утім, дуже-дуже давня... Але нині ситуація дедалі загострюється, змушуючи ставити та вирішувати це питання досить круто. (Початок — http://sport.ua/news/46299, http://sport.ua/news/46817).

Питання руба...

Завершуємо переклад гострої полеміки після недавнього супертурніру серії «Grand Slam» у Софії між журналістом російського часопису «PROспорт» Михайлом Хомичем і організатором цього турніру Сільвіо Данаїловим — менеджером чемпіона світу ФІДЕ-2005 Веселіна Топалова. Мова якраз пішла про те, що коли під час «об'єднавчого» матчу за світову корону в Елісті 2006 року команда Топалова звинувачувала Крамника в «комп'ютерних підказках», то на захист останнього виступили 30 відомих гросмейстерів. Отже, наступні діалоги:
 
Чому знищили плівки?

—Припустімо, що всі ці гросмейстери неправі. Але якби зараз ви могли повернути час назад, ви б щось змінили у своїй поведінці в Елісті?

— Тяжко сказати. Я дотепер вважаю, що Володимир Крамник поводився вкрай неспортивно. Гравець мусить бути на очах, а не бігати по сорок разів у туалет. І Веселін, до речі, дотепер вважає, що Крамник отримував там допомогу комп'ютера.

— То ви кажете, що підказки нічого не означають, то обурюєтеся, що Крамник їх одержував. Але як Крамник міг користуватися допомогою, якщо він догравався до позицій, де отримував мат у три ходи?!
— Ну як сказати... Уявіть, що футболіст просто під час матчу йде з поля, це нормально?

— Нормально — це проблема футболіста! Він же не порушує закон?!
— Юридично — ні, але етично — це жахливо. Особливо попередньо поливши Веселіна брудом. Я Крамнику сказав: ти ж мужик, грай на сцені, борися! Єдине, про що я жалкую, що преса роздула довкола всього цього такий галас. Але ж я просто подав апеляцію! При цьому спочатку ж погодився встановити на сцені захисний екран, адже всі кричали, що болгари — шахраї. Екрана, до речі, не було в контракті, і я міг відмовитися. А коли я попросив зробити загальний туалет, то Крамник жах як реагував! Що, хіба велике прохання?! Елементарне! Так ні-і-і! Він поводився так, як поводяться винні люди. А головне — чому плівки з походами Крамника в туалет були знищені? Навіщо, якщо все так чисто, плівки знищувати? !

— Після матчу в Елісті якийсь охоронець ігрового комплексу — мабуть, дуже просунутий охоронець — розіслав по електронній пошті шаховим журналістам фотографії інтернет-кабелю в туалеті Крамника. Ви не маєте стосунку до цієї історії?
— Ні, я нічого про це не знаю.

— Але кабель був?
— Звичайно! І фотографії ці — в мене є! Можу показати. Я не знаю нічого конкретного, але це ненормально! У вашому будинку є інтернет у туалеті? У мене — немає! От і в нашому готелі, я певен, ні. Якщо хочете — ходімо, подивимося.

— Чому до турніру в Софії не запросили російських топ-гросмейстерів: Крамника, Свідлера, Морозевича, Грищука?
— Крамника й Свідлера я кликав раніше, до скандалу. Що стосується Морозевича... От скажіть, чому я повинен червоніти перед спонсорами, якщо «Моро» з'явиться на тур у кросівках і драному светрі, потім не прийде на прес-конференцію, а якщо прийде — нахамить журналістам? А Грищука не було в чільній десятці, коли я визначав склад турніру. Крім того, я хочу запрошувати гросмейстерів, а не тих, хто захоплюється покером більше, ніж шахами.

— Чому в софійському турнірі такий дивний контроль часу?
— Семигодинний контроль уже давно віджив. Стомлюються глядачі, аматори й гравці. Якщо мені хтось скаже, що трьох годин мало для 40 ходів, я не збагну! За цей час можна зіграти два футбольних матчі!

— Але ж постійні цейтноти, погіршується якість партій!
— А це несуттєво! Найголовніше — зробити шахи видовищними. Цейтнот — спортивний елемент. Ти покараний, бо до цього довго думав, це твої проблеми.

Софія — серце «Великого шлему»

—Ви — винахідник нової серії турнірів  «Великий Шлем». Софія — серце цієї серії. Розкажіть про неї докладніше й поясніть, чому, наприклад, до неї не входить Меморіал Таля.
— «Великий Шлем» — нова організація шахістів. ФІДЕ придумала «Гран-прі», бо злякалася, що ми здобудемо занадто велику силу, тож шахісти отримають незалежність від ФІДЕ. «Великий Шлем» об'єднає переможців найбільших турнірів, які зіграють у фінальному турнірі в Більбао з призовим фондом в 400 000 євро. Приз за останнє місце в Більбао — З0 000 євро. Непогано, так? Будь-який турнір з категорією не нижче 19-ї може стати частиною «Великого Шлема». Зі сторінок часопису «PROспорт» я запрошую Меморіал Таля ввійти у «Великий Шлем».

— Вас часто називають одним із найвпливовіших діячів у сучасних шахах. Які у вас стосунки з президентом ФІДЕ Кирсаном Ілюмжиновим? Чому ви називаєте його «забавним»?
— «Забавний» по-болгарськи означає «приємний», «веселий». У Болгарії це комплімент. Ми часто спілкуємося з Кирсаном Миколайовичем, він розповідає про буддизм, вірить, що має 66 життів, і це дуже весело й цікаво. Кирсан — блискучий президент ФІДЕ, котрий дуже багато робить для шахів. Він припускається помилок, я — теж. Єдиний порівнюваний з ним президент ФІДЕ — Макс Ейве, що зумів урятувати матч Спасський — Фішер.

Хто ж господар?

Як видно із цього полемічного діалогу, проблема «читерства» нині дуже гостра. А незабаром, згадаймо, буде двобій у німецькому Бонні між володарем світової корони-2006 Крамником і нинішнім її володарем Анандом, переможець якого відстоюватиме її наступного року проти того, хто у Львові виграє матч Топалов — Камський.

Проблему комп'ютерних підказок і там доведеться вирішувати. А поки що стосовно неї класичні питання «Хто винен?» і «Що робити?» залишаються відкритими.
 
До речі, щодо матчу у Львові Топалова з Камським російський журналіст у згаданій розмові з болгарським менеджером поставив ще кілька питань досить гостро:

— Камський — переможець Кубка світу, Ананд — чемпіон світу, Крамник — бере реванш у чемпіона. А хто такий Топалов? Чому Камський мусить грати з ним у півфіналі?
— Матч-реванш — нонсенс, який ФІДЕ зробила спеціально для Крамника. А Топалов — чемпіон світу 2005 року. Потім він погодився грати матч з Крамником з доброї волі, хоча міг і відмовитися. Веселін програв, однак відповідно до правил ФІДЕ викликав Крамника на матч-реванш, знайшовши два мільйони доларів. Я відразу знайшов ці гроші. Але ФІДЕ — політична організація. Крамник не хотів грати, а Кирсан Ілюмжинов не може сказати слова поперек Олександра Жукова, президента Російської шахової федерації. Жуков сказав: матч-реваншу не буде. Якби я звернувся до спортивного суду Лозанни, то відразу виграв би цю справу. Але мене стали просити: ні, давайте домовимося, не треба судів. Переступивши закон, вони мусили крутитися. Тому Веселін і гратиме з Камським.

— Отож, Олександр Жуков — головна людина в сучасних шахах, якщо його слухається сам Ілюмжинов?
— Так, думаю, що Жуков — найвпливовіша людина в шахах. Самі розумієте, людина з уряду Росії! При цьому підтримує Крамника, він практично його хресний батько, без нього Крамник порожня, дута фігура, просто ніхто! От у «Великого Шлема» всі спонсори — приватні компанії. Ми не залежимо від того, що якийсь політик раптом передумає й не заплатить. А в Росії: не буде Жукова, Дворковича й Ілюмжинова — все, шахи закриються. Вони чудові люди, але потрібно будувати іншу, професійну систему!

— Крім Данаїлова у світі є ще один дуже відомий шаховий менеджер — Карстен Хензель, що допомагає Володимиру Крамнику. І він, на відміну від вас, робить свою роботу тихо.
— Між нами дуже велика різниця. Шахи — моя пристрасть, хобі та робота. А Хензель шахів не розуміє й не любить. Я створюю своїх гравців — беру їх з нуля й роблю чемпіонами світу, а Хензель почав працювати з Крамником, коли Крамник виграв матч у Каспарова. Це може зробити кожен.

Сенсація!

А цими днями сталася сенсація. Четвертий відбірковий турнір нової серії «Великий Шлем» («Grand Slam»), який було заплановано провести в Мехіко з 21 червня по 6 липня цього року, внаслідок фінансових проблем скасовано!  Натомість в іспанському Більбао з 1 по 13 вересня ц.р. має відбутися відразу заключний матч-турнір.

У ньому візьмуть участь уже не четверо, як планувалося, а шість супергросмейстерів: Ананд, Топалов, Іванчук, Аронян, Карлсен і Раджабов.


Юхим ЛАЗАРЄВ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. 10-летний вундеркинд шокировал шахматный мир, обыграв Карлсена
Другие виды | 28 марта 2024, 16:40 0
ВИДЕО. 10-летний вундеркинд шокировал шахматный мир, обыграв Карлсена

Аргентинец Фаустино Оро получил от СМИ прозвище «Шахматный Месси»

Источник: Ливерпуль серьезно ведет Судакова, скауты смотрят
Футбол | 28 марта 2024, 19:32 5
Источник: Ливерпуль серьезно ведет Судакова, скауты смотрят

Клуб АПЛ смотрит за прогрессом лидера сборной Украины

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.