Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Шахматы
|
1507
0

Чи є захист від обдурювання?

Щоб запобігти підозр, шахісти тепер грають у скляних кабінах. ПРОДОВЖЕННЯ

Чи є захист від обдурювання?

Початок - http://sport.ua/news/46299

Вже кілька останніх років поспіль не вщухають розмови, а то й скандали, пов'язані з тим, буцімто шахісти стали проявляти в турнірах і матчах «читерство» («читер»: від англійського «сheat» — обдурювати) — використання під час гри підказок комп'ютера. Традиція користуватися під час двобоїв за шахівницею не лише власним розумом, утім, дуже-дуже давня... Але нині ситуація дедалі загострюється, змушуючи ставити та вирішувати це питання досить круто.
 
Обмін ударами

Як уже знають читачі «СГ», звинувачення на адресу шахових суперзірок у використанні комп'ютерних підказок розпочалися під час чемпіонату світу ФІДЕ-2005 в Сан-Луїсі, де Веселін Топалов грав у такому блискучому стилі, що вже в першому колі набрав у семи партіях 6,5 очка. Відтак деякі інші учасники стали підозрювати його в «читерстві», а здобуття ним золотої медалі з явною перевагою в 1,5 очка зміцнило ці підозри, їх незабаром спробував обгрунтувати російський міжнародний майстер Володимир Барський у сенсаційній статті в часописі «PROcпорт». Наступного року під час «об'єднавчого» матчу в Елісті між Топаловим і Крамником за «абсолютну» світову корону подібні ж звинувачення болгарська команда висунула проти росіянина. І пішло-поїхало...

Та ось у «супері» в Софії, третьому турнірі нової серії «Grand Slam», що проходив минулого місяця, учасників було ізольовано в скляній кабіні... А після його закриття кореспондент часопису «PROспорт» Михайло Хомич звернувся до Сільвіо Данаїлова — менеджера Топалова — з рядом гострих запитань на тему комп'ютерних підказок. І, наразився на не менш гострі відповіді... До уваги читачів «СГ» — переклад (з prosports.ru) їхнього принципового діалогу.

Хто ж винен?

— Свого часу в часописі «PROспорт» вийшла стаття Володимира Барського, де він досить явно вказав на можливе застосування Веселіном комп'ютерних підказок. Який вплив зробила стаття на вас і шахи в цілому?
— Ця стаття стала частиною спланованої стратегії Володимира Крамнина перед матчем в Елісті. Там виступали Барський, Долматов і Бареев — усі друзі Крамнина. Метою цієї статті було полити нас брудом і зробити так, аби перед матчем в Елісті настрій у Росії й світі був проти нас. Як можна коментувати заяву абсолютного дилетанта, в якій немає жодного доказу?!
От я завтра скажу: Барський — злодій, і хоч у мене немає доказів, але я переконаний, що він ходить по магазинах і краде. Це ж смішно!

— Однак Барський надав безліч аргументів проти Топалова, якими до того моменту просто кипів увесь інтернет: нерівна гра з чергуванням перемог і поразок, великий відсоток збігів ходів з комп'ютером.  А сам Крамник, запевняю вас, взагалі нічого не знав про цю ініціативу «PROспорт».
— Ви молода людина, ви можете помилятися. Я певен, що фактично все це було придумано штабом Володимира Крамнина. У Крамнина тоді був украй низький рейтинг, і якби він програв цей матч, то вже ніколи не став би чемпіоном світу. Але те, що зробив Барський,  — так зовсім не можна. Нажаль, зараз мова журналістів вельми хитра. Я зв'язався з дуже гарною юридичною компанією в Москві, щоб засудити Барського й Крамнина. Але мені сказали, що коли людина говорить «я вірю, я знаю», — то він висловлює свою думку, і за законами Росії, хоча він і поливає мене брудом, я нічого не можу зробити.

— Але ж справді: Веселіна Топалова до його різкого злету ніхто особливо й не знав! Настільки неприродно різкий зліт і дуже нерівна гра й стали причиною подібних розмов.
 — Не забувайте: рейтинг Веселіна завжди був третім--четвертим, а 2005 року він виграв усі турніри, де грав. Абсолютно всі.

— Правильно, виграв. А саме після тієї статті на багатьох змаганнях було запроваджено найжорстокіші антикомп'ютерні заходи, і у Веселіна почався різкий спад. Чим ви можете це пояснити?
— По-перше, після матчу з Крамником Веселін переміг у Вейк-ан-Зеє...

— Це той самий Вейк, де, за інформацією «Зюддойче Цайтунг», ви шалено жестикулювали Веселіну, підказуючи йому ходи комп'ютера?
— Не хочу вкотре повторювати, що вся ця історія — маячня, заздрість до перемог Веселіна. Звичайно, такий рік, як 2005-й, повторити складно. Багато чемпіонів стверджували, що після завоювання титулу вони тривалий час опритомнювалися. А тут ще цей скандал, що відняв у Веселіна дуже багато сил. Крім того, такій людині, як Веселін, потрібна мотивація. Виграти ще якийсь Лінарес або Вейк-ан-Зеє  —  це для нього надто дрібно. Єдине, що його зараз мотивує — майбутній матч із Камським.
 
Це була заздрість?

— Повернімося до комп'ютерних підказок. Чи ви взагалі вважаєте читерство проблемою сучасних шахів?
— Такої проблеми в топ-турнірах не існує, її роздмухують журналісти. Читерства навалом у турнірах меншого рівня, але на це всім просто плювати. Крім того, збіг ходів — ніякий не доказ, бо шахові програми навчилися копіювати манеру гри людини.

— Якщо збіг нічого не доводить,  чому ж ви самі в Елісті оприлюднили прес-реліз, де підкреслили високий відсоток збігу ходів Крамника з ходами «Фріца»?
— А я оприлюднив цей матеріал, щоб помститися Крамнину за його поведінку! Що він робив, що витворював! Він же бігав у туалет після кожного ходу! По 30-40 разів за партію! Ну, зрозуміло ж: діється щось дивне.  Тому я й оприлюднив роздруківку,  щоб Крамниr відчув на собі, як оце, коли тебе поливають брудом! Отже, коли  його  команда  в «PROспорт» поливала нас — усе було гарно, а от коли стали відповідати — що, не подобається?!

— Але, пробачте, крім, як ви кажете, «команди з PROспорт» звинувачували Топалова у використанні підказок й інші відомі люди. Наприклад, на пріснопам'ятному турнірі в Сан--Луїсі про це прямо казали його учасники — Морозевич і Касимджанов.
— Це звичайна заздрість. Морозевич взагалі незбагненна людина. У його діях на превелику силу простежується логіка. Він може підписати контракт, а наступного дня всіх послати на чотири боки. Невдаха, що вважає себе генієм! Насправді він просто нормальний гросмейстер, котрий не став і ніколи не стане чемпіоном світу.

— Але цей «просто нормальний гросмейстер» зараз має рейтинг вищий, ніж у Топалова! Крім того, в торішньому Лінаресі Олександр просто виграв друге коло! 
— «Моро» не грає у великих турнірах. Він боїться. Він грає в слабких турнірчиках типу Біля або Памплони, які виграє зі страшною силою. Це його доля. Коли він з'явився на сильному турнірі в Мексиці,
усі пам'ятають, як його розгромили. Коли наступного року гратиме у Вейк-ан-Зеє та Лінаресі, ви самі все побачите. А його високий рейтинг штучно роздуто. Він одного разу в житті примудрився набрати «+1» у серйозному турнірі: «-З» в першому колі й «+4» — у другому, а турнір легко виграв Ананд. Для людини, не задоволеної своєю долею й відсутністю успіхів, — це, звісно, величезне досягнення. А так «Моро» тільки й у змозі нападати на успішних людей, котрі вже чогось домоглися в житті.
 
— Другий ябеда, Рустам Касимджанов, на сторінках сайту ChessPro звинуватив вас у тому, що ви пропонували йому нічию двічі ще до партії з Топаловим у Сан-Луїсі. Це правда?

— Так-так! Це правда. Ну то й що? По-перше, це абсолютно законно, по-друге, я ніколи такого не робив, окрім того єдиного випадку. Просто в цьому випадку нічия давала титул. Ми були жахливо стомлені й хотіли скоріше закінчити цей турнір. Тільки я не пропонував нічию двічі. Спочатку запитав про це, і Рустам сказав, що подумає. А вдруге я зателефонував, аби уточнити його рішення.

— Під час титульного матчу Топалов — Крамник Елісту завалили листами з підтримкою росіянина; у сукупності листи підписали близько 30 відомих гросмейстерів, наприклад, Борис Гельфанд і Магнус Карлсен. Це якось вплинуло на ваші стосунки з тими, хто підписалися?
— Слухайте, ну які в мене стосунки можуть бути з Магнусом Карлсеном? Йому ж тоді було всього 15  років — дитина! Йому сказали — він підписав. Та й з Гельфандом усе ясно — він з дитячих років дружить із Крамником. І з іншими те ж саме... Втім, я роз'єдную бізнес і людські стосунки. Нічого особистого.

— Тому Карлсена не запросили до турніру в Софії?
— Ну не можна ж запрошувати Карлсена в усі турніри поспіль!

Юхим ЛАЗАРЄВ, «Спортивна газета»,

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.