Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2056
0

«Мільйон доларів призових – не самоціль»

Розмова з першою ракеткою України Оленою БОНДАРЕНКО

Намагатися застати вдома когось із представників найсильнішої тенісної родини України Бондаренків - справа невдячна.   

Турніри, перельоти, тренування розписані погодинно на багато місяців вперед.

Усе ж кореспондент, скориставшись фактом участі найсильнішої тенісистки держави Олени Бондаренко у тенісному «стотисячнику» в Харкові, впіймав 21-шу ракетку світу для розмови.

Турнір з таким великим призовим фондом - 100 тисяч доларів - вперше проводився в Україні. Ідея проведення TETRA Kharkiv Ladies Cup належить відомому бізнесмену та меценату Юрію Сапронову. Крім лідерів вітчизняного тенісу сестер Олени та Катерини Бондаренко, Ольги Савчук, Юліани Федак, Юлії Бейгельзімер, Тетяни Перебийніс, Вікторії Кутузової, у змаганнях взяли участь такі сильні тенісистки, як росіянки Олена Бовіна, Анна Лапущенкова, Анна Кремер із Люксембургу та ін.

У фіналі 23-річна харків’янка Олена Бондаренко менш ніж за годину розібралась з 18-річною росіянкою Весною Манасієвою - 6:1, 6:1. Це п’ятий одиночний титул ITF і WTA у кар’єрі першої ракетки України. А в фіналі парних змагань сестри Олена та Катерина Бондаренко поступилися білорусці Дарії Куставі та киянці Марії Коритцевій.

Крім призових (14480 доларів), рекордсменка нашого тенісу (Олена - середня з сестер Бондаренко, вперше в історії незалежності вже кілька тижнів перебуває на межі другої десятки світового рейтингу. – Авт.), чемпіонка отримала від спонсорів ще й додатковий приз - автомобіль «Ситроен».

- Після перемоги у Харкові затрималась на декілька днів в Україні, – говорить Олена Бондаренко. – Річ у тім, що я вирішила пропустити турнір WTA у Словенії. Просто до Любляни слід було відлітати наступного дня після фінального матчу у Харкові. Звісно, на моїх виступах там позначилася б втома. Тому вирішила відпочити і як слід підготуватися до турніру WTA у Люксембурзі з призовим фондом 600 тисяч доларів. Раніше в Люксембурзі мені таланило з суперницями, грою і результатами. Хоча логічного пояснення цьому не маю. Можливо, аура цього турніру мені найбільше пасує...

Торік саме в Люксембурзі я здобула свій перший титул в одиночному розряді. Тепер мене «посіяли» тут під другим номером. Крім мене, на корти тут також вийдуть ялтинка Юлія Вакуленко, донеччанки Ольга Савчук та Юлія Бейгельзімер, харків’янки Тетяна Перебийніс та Юліана Федак.

Разом з Катею трохи потренувалася в Києві під керівництвом моєї мами – нашого першого тренера. Що ж до турніру в Харкові, то рівень суперниць був достойний. Але я намагалась не зіпсувати тут свого звання першої ракетки України. Найскладнішими виявилися перші матчі, а потім я призвичаїлася до штучного покриття. Найголовніше, що у нас вже почали проводити такі представницькі турніри, та й глядачі отримали нагоду нарешті на власні очі побачити всіх найсильніших українських тенісисток. Бо я, власне кажучи, вже й не пам’ятаю, коли востаннє змагалася на українському турнірі – хіба в ранній юності. Крім того, ми провели майстер-клас для юних тенісистів.

Завдяки бізнесмену Юрію Сапронову Харків потроху стає «тенісною Меккою» держави. Сюди на постійне проживання переїхала більшість наших лідерів. А в лютому наступного року у Харкові відбудеться тенісний матч Кубка Федерації Україна – Бельгія. Хтозна, можливо, сюди завітає й найсильніша тенісистка світу Жустін Енін...

- Знаю, що у Харкові у вас уже з’явився персональний фан-клуб?
- Так. Раніше тенісні турніри в Україні не збирали глядацької аудиторії. А в Харкові на вирішальних матчах трибуни були заповнені вщерть. Після гри довелося чимало часу потратити на роздачу автографів. Це приємно. Значить, теніс у нашій державі матиме хороші перспективи.

- Ви кілька тижнів утримували 21-ше місце в світовому рейтингу – найвище для українок за часів незалежності. Чи реально піднятися ще вище – хоча б до першої десятки?
- Гадаю, що так. Для цього треба грати й перемагати.

- Однак на турнірах Великого Шолома вам все-таки не вдається пробитися бодай до чвертьфіналів?
- На «Ролан Гарросі», Вімблдоні чи US Open грають найсильніші. Тому тут пробитися наверх найскладніше. Спочатку заважала відсутність досвіду, зараз, вважаю, трохи не щастить. Але рано чи пізно кількість все-таки має перерости в якість, чи не так? Можливо, вже на Відкритому чемпіонаті Австралії. Восени ще планую зіграти на турнірах у Штутгарті, Москві та Цюріху. А далі буду готуватися до австралійської спеки (сміється)...

- Юлія Вакуленко якось зізналась, що має мету в спорті – заробити мільйон доларів. Ви про таке також думаєте?
- Моя мета в тенісі – досягти найвищих результатів. Якщо при цьому вдасться ще й трохи заробити, то що тут поганого (сміється). Але про фінансовий бік я не думаю.

- У парному розряді ви постійно виступаєте разом із молодшою сестрою...
- Тенісистки на різних змаганнях іноді змінюють партнерок. Але, звісно, коли ми виступаємо разом із Катею, то завжди граємо в парі. Погодьтеся, складно знайти ще одну таку партнерку, манеру гри якої я так добре вивчила.

- А для вас має значення, де перемогти - в особистому, парному розрядах чи в міксті?
- Без сумніву, на першому місці - особисті успіхи. Але ми постійно тренуємося з Катериною, тож потрохи підвищуємо свій парний рейтинг.

- Катерина зараз посідає 45-те місце у світовому рейтингу, хоча дехто з її ровесниць – хоча б та ж сербка Анна Іванович, яку Катя кілька років тому перемогла у фіналі юніорського Вімблдону-2004, вже добирається до півфіналів турнірів Великого Шолома...
- У Каті величезний потенціал. Але в певний момент на її виступах позначилися травми, тому вона дещо відстала у своєму тенісному поступі. Але ми тренуємося і, будьте певні, рано чи пізно доберемося туди, де Іванович (сміється). Цього року почали тренуватися під керівництвом відомого наставника, колишнього львів’янина Нумруда Мухатасова, який з 17 років живе й працює у США. В Нью-Йорку він є власником тенісної школи «Всі зірки».

- Олено, наостанок трохи про особисте. Часом восени заміж не збираєтеся?
- Наразі ні (сміється). У мене був друг, але життя така штука, що нічого не можна передбачити. Можливо, причина в тому, що ми нечасто буваємо вдома. Тож зараз моє серце вільне...

Досьє
Олена Бондаренко народилась 13 серпня 1984 року в Кривому Розі, куди її батьки переїхали зі Львова. Резиденція: Харків. Зріст - 169 см, вага - 59 кг. Посідає 22-ге місце у світовому рейтингу. Перший тренер: Бондаренко Наталія Володимирівна (мама). Тренер: Нумруд Мухатасов (США). Виграла шість титулів на турнірах WTA і ITF. Сестри, Валерія (1982 р.н.) і Катерина (1986 р.н.), - також професійні тенісистки. За свою кар’єру Олена Бондаренко перемагала таких сильних тенісисток, як Світлана Кузнецова, Анна Чакветадзе, Марія Кириленко, Віра Душевіна (всі - Росія), Мері Пірс, Наталі Деші, Тетяна Головін (усі - Франція), Хісела Дулко (Аргентина), Єлена Докіч (Хорватія), Катерина Среботник (Словенія), Алісія Молік (Австралія), Франческа Ск’явоне (Італія) та інші.
За 2007 рік Олена заробила тенісом понад 387 тисяч доларів, за спортивну кар’єру - 951 455 доларів.

Михайло РОМАНЯК

Високий замок

теннис
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Турнирная таблица УПЛ. Какая ситуация перед Класико между Шахтером и Динамо
Футбол | 06 мая 2024, 06:30 1
Турнирная таблица УПЛ. Какая ситуация перед Класико между Шахтером и Динамо

Горняки гарантировали себе место в квалификации Лиги чемпионов

Днепр-1 – Кривбасс. Прогноз и анонс на матч чемпионата Украины
Футбол | 06 мая 2024, 11:30 8
Днепр-1 – Кривбасс. Прогноз и анонс на матч чемпионата Украины

У подопечных Юрия Максимова в случае победы еще сохранятся шансы на бронзовые награды

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.