Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1514
2

Доля чемпіонів

Переможці Єврофоруму-2009 поки що не можуть реалізувати свого потенціалу

Доля чемпіонів
Денис Гармаш

Найгучніший успіх українського футболу - це, безумовно, «золото» збірної U-19 минулого літа на європейському форумі, що проходив у Донецьку та Маріуполі. На післяматчевій фінальній прес-конференції головний тренер збірної Юрій Калитвинцев сказав: «Я бачу велику перспективу в цієї команди, як і в кожного гравця окремо». Наразі минув майже рік відтоді, як Кубок Європи опинився в руках наших хлопців. Разом із цим кубком вони отримали шанс зробити якісний стрибок у своїй кар'єрі. Чи скористалися вони ним? Спробуємо розібратися.

У заявку Юрій Миколайович Калитвинцев вніс 18 футболістів, але вже після першого матчу двоє з цього списку (Люлька та Віценець) вилетіли через травми, тож їх замінили інші (Шахов та Логінов).

Основний кіпер тієї команди Ігор Левченко продовжує захищати кольори донецького «Олімпіка» в другій лізі. Щоправда, взимку Ігор спробував сили в луганській «Зорі», але, враховуючи величезну конкуренцію (Шуст, Шуховцев), повернувся назад. Наразі тренується разом із «Олімпіком». Минулого сезону ця команда зайняла п'яте місце в групі Б. Багато спеціалістів говорять, що Ігор значно додав у майстерності. Наочно він це продемонстрував у відбірковому турнірі до чемпіонату Європи, що проходив недавно у Бородянці. Та й у другій лізі в шістнадцяти матчах пропустив лише сімнадцять м'ячів.

З перемінним успіхом грав за дублерів донецького «Шахтаря» В'ячеслав Базилевич. Перспектив у «Шахтарі» — нуль. Причини: П'ятов, Худжамов, Шуст, Вірт. Потрібно переходити в іншу команду хоча б на правах оренди. Подейкують, що пробитися нагору В'ячеславу заважає його природна скромність.

Захисник Максим Білий — єдиний із першопочаткового списку, хто не зіграв на тому чемпіонаті жодного матчу — до основи не потрапляв, а більшість зустрічей складалася так, що підсилювати треба було напад. Минулий чемпіонат провів у «Шахтарі-3», а нинішній розпочав у складі алчевської «Сталі».

За позицію правого захисника конкурували двоє футболістів — киянин Сергій Люлька та донеччанин Богдан Бутко. У стартовому матчі зіграв Люлька, але відразу ж травмувався і замість нього вийшов Бутко. Та після фінального свистка другого матчу проти Англії Богдан не зміг піднятися з газону — травма. Останній матч у групі та в двох наступних поєдинках грав донеччанин Ігор Чайковський.

Сергій Люлька продовжує свої виступи за «Динамо-2» у першій лізі так само. Богдан Бутко минулого сезону грав за дубль «Шахтаря» у відповідному турнірі, а нині проходить університети Віталія Кварцяного у луцькій «Волині». Віталій Володимирович, попри свій звичний критичний настрій, дуже хвалить хлопця. Ігор Чайковський, розпочавши минулий чемпіонат у турнірі дублерів, з другого кола перейшов на правах оренди до луганської «Зорі», де відразу ж став не просто основним гравцем, а практично незамінною бойовою одиницею. Регулярно викликається до збірної.

На протилежному фланзі захисту майже без замін відіграв киянин Дмитро Кушніров. Лише одного разу Калитвинцев випустив замість нього Карнозу, коли за рахунку 0:0 у матчі проти Швейцарії нам (кров з носа) потрібен був гол. Продовжує свої виступи у «Динамо-2».

Кар'єра двох основних центральних захисників Сергія Кривцова та Темура Парцванії склалася по-різному. Кривцов, одігравши у запорізькому «Металурзі» сезон в основі, отримав запрошення до донецького «Шахтаря», а Парцванія продовжує залишатися у «Динамо-2». Правда, взимку він був на перегляді у київському «Арсеналі», але не підійшов тодішньому тренеру команди В'ячеславу Грозному.

Сергій Логінов, якого Калитвинцев дозаявив замість травмованого Люльки, у чемпіонаті не грав. Минулий сезон відіграв за динамівський дубль. А нинішній розпочав у складі івано-франківського «Прикарпаття».

У першій грі проти Словенії Калитвинцев грав за незвичною для українців схемою 4-3-3. Опорним був Кирило Петров, якого потім і визнали найкращим гравцем турніру. Впродовж минулого сезону Газзаєв начебто підтягував Кирила до основи, брав з першою командою на збори, але, зрештою, після закінчення чемпіонату Петров поїхав до Кривого Рогу в оренду.

Орієнтованішими на атаку в цій трійці хавів були Віталій Віценець та Артур Карноза. Донеччанина спіткала участь Люльки — в першому ж матчі він зазнав травми. Для команди це була справжня втрата, адже Віталій на той момент розглядався як кандидат на поїздку з першою командою «Шахтаря» на тренувальні збори. До того ж, рівень футболу, продемонстрований ним у грі проти словенців, був справді високим. Першу половину сезону Віценець провів у донецькому дублі, а потім його віддали у луганську «Зорю». Здавалося, в цій команді Віталій покаже свій потенціал, але не всім талановитим гравцям перехід у дорослий футбол дається легко. За все друге коло Віценець так і не зміг закріпитися в основному складі.

Після першого матчу перестав виходити на поле дніпропетровець Артур Карноза, але причина тут не в травмі — його гра не влаштувала головного тренера. В подальшому він виходив лише на заміну наприкінці матчів. Сезон 2009/2010 доволі потужно провів за дубль «Дніпра» — п'ять влучень. Тричі сидів на лаві запасних у матчах основної команди.

На матч другого туру проти англійців Юрій Калитвинцев кардинально змінив тактичну схему, перейшовши до класики 4-4-2. Опорного, як і в попередньому матчі, зіграв Кирило Петров. Праворуч діяв киянин Дмитро Єременко. У принципі Діма і в першому матчі грав праворуч, але був набагато орієнтованішим на атаку. Цього разу він працював на всьому фронті, часто сідаючи глибше. Дмитро відіграв чотири матчі з п'яти, пропустивши фінал через перебір жовтих карток. Після чемпіонату Єременка забрав до Луцька Віталій Кварцяний, але там проявити себе Дмитру не вдалося, і друге коло він знову розпочав у «Динамо-2». Ось як прокоментував Віталій Кварцяний його дебютний матч у «Волині»: «Я дуже розчарований Єременком, він на тренуванні робив одне, а тут біжить до своїх воріт. Жодного футболіста не обіграв за цілу гру. Якщо він ще раз так зіграє, ми його назад у «Динамо» віддамо. Нам не потрібні такі футболісти, які грають тільки в пас, на місці, а на швидкості — ні».

Вийшовши на заміну в першому матчі проти словенців, дуже добре зарекомендував себе Денис Гармаш, і на матч з англійцями він вийшов уже в основі. Після цього Денис уже не віддавав своє місце у старті, ставши після Петрова, мабуть, гравцем № 2 турніру. Минулий сезон Гармаш провів у «Динамо» під основою, переважно сидячи на лаві запасних. У своїх інтерв'ю Газзаєв запевняє, що Денис — один із головних кандидатів серед молодих футболістів на місце у старті.

Роль плеймейкера у другому турі виконував Сергій Рибалка, хоча назвати його чистим розігрувальним не можна — Сергій також часто бере участь і у командному пресингу. Саме гол Рибалки за п'ять хвилин до закінчення матчу зі швейцарцями вивів Україну з групи. Минулий сезон вихованець харківського футболу провів у першій лізі, граючи за «Динамо-2», але попри те, що Сергія дуже хвалять фахівці, наближеним до першої команди його назвати тяжко.

Перший свій матч в основі Євген Шахов, якого Калитвинцев уже другим заходом (через травму Віценця) дозаявив у збірну, зіграв аж у півфіналі. Сталося це здебільшого через дискваліфікацію Єременка, внаслідок чого Калитвинцеву довелося знову змінювати тактичну схему. До речі, Юрій Миколайович майже в кожному матчі змінював тактику. У півфіналі наші грали за популярною нині «іспанкою» — 4-2-3-1. Другим опорним, з більшим акцентом на атаку, і був дніпропетровець Євген Шахов. Саме він класним ударом (більшість вважає цей гол найкращим на турнірі) відкрив рахунок у півфіналі. Минулий сезон прогресивним для гравця не став. Перше коло він переважно грав за дублерів «Дніпра», кілька разів вийшовши у прем'єр-лізі за першу команду, а в другому колі переїхав до київського «Арсеналу». Тамтешні тренери теж не бачили його у складі.

Немає різниці, за якою схемою діяла збірна України, — щонайменше двоє нападників перебувало на полі. Та цікаво, що лише один із них мав постійне місце в основі, двоє ж інших грали почергово. Всі матчі відіграв Дмитро Коркишко. Запам'ятався він передусім тим, що мав багато моментів, але забив лише одного разу — в фінальному матчі. Перше коло відіграв за динамівський дубль, а взимку перейшов до київського «Арсеналу». На жаль, там він теж не заграв, хоча й устиг відзначитися красивим голом зі штрафного в матчі проти «Кривбасу». Це, до речі, була та зустріч, коли кияни, після ганебного матчу з «Таврією», поїхали до Кривого Рогу фактично дублем і перемогли. Коркішко забив тоді зі штрафного.

Пару Коркишку у нападі складали почергово Віталій Каверін та Сергій Шевчук. Перший гравець надзвичайно технічний, але «малогабаритний», другий володіє великою швидкістю. Каверін наступний сезон провів за дублерів «Дніпра» і забив чотири м'ячі. Як для нападника — катастрофічно мало. Така ж історія і з Сергієм Шевчуком — за весь сезон він відзначився влучним ударом лише одного разу.


Олександр ОЗІРНИЙ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы
Футбол | 19 апреля 2024, 06:30 0
Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы

В полуфиналах Лиги Европы сыграют: Марсель – Аталанта, Рома – Байер

Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 00:45 32
Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте

Марта в трех партиях обыграла Чжэн Циньвень в 1/8 финала турнире WTA 500

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
dikin2006
согласен
Xian
Похоже, статья написана была ещё весной... Иначе как можно было не отметить прогресс Гармаша, которого уже можно назвать игроком основы Динамо?