Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 08 травня 2022, 10:20
33059
2

Морський бій. День 73. Що сталося із ракетним фрегатом Адмірал Макаров?

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за суботу, 7 травня

| Оновлено 08 травня 2022, 10:20
33059
2
Морський бій. День 73. Що сталося із ракетним фрегатом Адмірал Макаров?
Telegram. Адмірал Макаров

73-й день війни. 7 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 7 травня

23:59. Зеленський: планується евакуація медиків та поранених з Азовсталі

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що влада готує спільно з міжнародними організаціями евакуацію поранених військових та медиків з території заводу Азовсталь у Маріуполі:

«Дякую команді Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Об'єднаних Націй, які допомогли нам провести перший етап евакуаційної місії з Азовсталі. Вдалося врятувати понад 300 людей – жінок, дітей. Фактично ми вивели цивільних із Азовсталі.

І готуємо зараз другий етап евакуаційної місії – поранених та медиків. Звісно, ​​якщо всі виконають домовленості. Звісно, ​​якщо не буде обману. Безперечно, працюємо і над тим, щоб вивезти наших військових. Всіх героїв, що захищають Маріуполь. Це дуже складно. Але важливо. Упевнений, що всі розуміють головну причину цієї складності, а також, де ця причина знаходиться. Але ми не втрачаємо надії. Ми не зупиняємось».

Наразі обговорюється дипломатичний шлях виведення українських військових із підземних бомбосховищ Азовсталь, який штурмують російські окупанти. Планується відкриття евакуаційних коридорів з Маріуполя та навколишніх населених пунктів.

23:00. У рф анонсують 8 травня ракетні удари по західних областях, які нібито готує Україна

російські окупанти анонсували 8 травня обстріли Точкою-У скупчення людей у ​​Львівській та Волинській областях.

Міжвідомчий координаційний штаб рф: «8 травня в ході Дня пам'яті та примирення в західних районах країни, що відзначається в Україні, київський режим планує здійснити чергові витончені провокації з загибеллю мирних громадян для подальшого звинувачення ЗС росії в невиборчих ракетних ударах.

З цією метою підрозділи ЗСУ завдадуть ударів ОТР Точка-У по місцях скупчення людей у ​​населених пунктах Львівської та Волинської областей, як це вже було на залізничному вокзалі у Краматорську».

Окупанти не забули додати, що ці провокації українська влада готує зі схвалення західних кураторів.

22:30. Луганщина: росіяни скинули авіабомбу на школу, де ховалося майже 100 людей

Російські окупанти скинули потужну авіабомбу на приміщення школи в селі Білогорівка на Луганщині, де від обстрілу ховалося 90 людей.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай:

«Рашисти скинули авіабомбу на школу, де ховалося майже все село. Усі, хто не встиг евакуюватися. Після влучання у клуб підвал школи був єдиним місцем порятунку, але росіяни забрали у людей цей шанс. У школі було близько 90 осіб. Близько 30 людей уже врятували з-під завалів».

Білогорівка поблизу Лисичанська є гарячою точкою бойових дій останнього тижня. Українські рятувальники продовжують розчищати завали.

22:00. Подоляк: росія може вдарити ножем у спину 9 травня

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що 9 травня українцям слід бути дуже обережними через загрозу обстрілів та провокацій з боку російських окупантів:

«Все-таки треба розуміти, що росія панічно хоче нам якогось зла зробити саме 8 чи 9 травня, і тому якісь провокації, мабуть, будуть. На жаль, ми повинні розуміти, що росія поводиться сьогодні неадекватно. Тобто вони не з військової точки зору, не з погляду руйнування нашої інфраструктури хочуть зробити, а з суто психологічної точки зору.

Я не чекаю чогось такого нетрадиційного, яке може створити певні панічні настрої. Я чекаю від росіян на поведінку класичного росіянина. Це вдарити ножем у спину. В даному випадку кинути ще одну зайву ракету на якесь мирне наше місто».

Подоляк пояснив, що через відсутність військових успіхів, росіяни прагнуть компенсувати свій комплекс ненависті до українців ракетними ударами.

21:20. Захисники Маріуполя просять евакуації: Час спливає, а це наші життя!

Сергій Волина, який разом з іншими українськими бійцями продовжує тримати оборону у бункерах Азовсталі у Маріуполі, заявив, що захисники опинилися в пекельному реаліті-шоу, за яким спостерігає весь світ. І вони все ще сподіваються, що рішення про їхнє порятунок буде прийнято.

Командир 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ Сергій Волина: «Здається, ніби я опинився в якомусь пекельному реаліті-шоу, де ми військові, боремося за життя, використовуємо кожен шанс для порятунку, а весь світ просто спостерігає цікавий сюжет! Такі сценарії використовують у фільмах та серіалах. Різниця тільки в тому, що це не фільм, а ми не вигадані персонажі! Це реальне життя! Біль, страждання, голод, муки, сльози, страх, смерть – все справжнє!

Що мене вражає? Цинізм! Людський цинізм не має меж! Є загальноприйняті правила, вони однакові для всіх, засвідчені купою законів, підписів та печаток, але вони не діють! Тоді навіщо вони потрібні?

На що я сподіваюсь? На диво! На те, що найвищі сили (у широкому значенні цього слова) знайдуть рішення для нашого порятунку! І це пекельне реаліті-шоу закінчиться. Найвищі сили, ми чекаємо на результат ваших дій. Час спливає, а час – це наші життя! Бійці залишаються вірними Україні, просимо всіх докласти максимум зусиль для евакуації військових.

Білі прапори для евакуації цивільних використовуються вже вчетверте, під час кожної евакуації людей. Ціна останньої евакуації – троє вбитих та шестеро поранених військових. Маріупольський гарнізон зробив усе можливе для врятування мирного населення».

20:30. Верещук: усіх жінок, дітей та літніх людей із Азовсталі вивезли

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук заявила, що всіх жінок, дітей та літніх людей із території Азовсталі в Маріуполі евакуювали.

«Наказ Президента виконано: усі жінки, діти та літні люди з Азовсталі евакуйовані. Цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено».

На території заводу Азовсталь залишаються українські військові, які захищають територію заводу від російських військ, що перевершують їх за кількістю. Військові, за фактом, оточені переважаючими силами супротивника у підземеллях заводу.

19:20. Азов: під час евакуації цивільних росіяни вбили трьох захисників Азовсталі

Під час евакуації цивільних з Азовсталі 6 травня від російських обстрілів загинули троє українських захисників, ще шестеро отримали поранення.

Командування полку Азов (УП): «Вчора, 6 травня, під час евакуації цивільних з території заводу поклали життя троє військовослужбовців і шестеро отримали важкі поранення.

Один загинув від ПТУР, потрапляння в евакуаційну машину. Двоє загинули від бомб, які скидали БПЛА».

19:00. Блінкен: путін переписує історію, щоб виправдати війну проти України

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що путін намагається перекрутити історію, щоб виправдати свою неспровоковану та жорстоку війну проти України (УП):

«Оскільки в Європі знову вирує війна, ми маємо посилити нашу рішучість протистояти тим, хто зараз прагне маніпулювати історичною пам'яттю, щоб просувати власні амбіції. Перемогу союзників над нацистами слід шанувати як досягнення колективного героїзму та жертовності. Президент путін намагається перекрутити історію, щоб спробувати виправдати свою неспровоковану та жорстоку війну проти України.

Під час вшанування закінчення Другої світової війни ми маємо священний обов'язок перед загиблими: говорити правду про минуле і підтримувати всіх тих, хто в наш час стоїть на захисті свободи.

Ті, хто вивчає минуле, знають, що президент Зеленський і сміливі люди України втілюють дух переможців під час Другої світової війни. Вони доблесно захищають свою країну, свою демократію та законне майбутнє України в єдиній, вільній та мирній Європі».

18:30. МОУ підтвердило удар біля Зміїного: вражений катер та ракетні комплекси Тор

Міністерство оборони України підтвердило, що в районі острова Зміїний за допомогою безпілотника Байрактар ​​був уражений десантний катер РФ і два зенітні ракетні комплекси Тор.

Міноборони: «Зміїний. Точка неповернення рашиста від ВМС ЗС України. У районі українського острова Зміїний ударним безпілотним комплексом національного флоту Bayraktar TB2 був вражений десантний катер росіян проекту 11770 Серна і два зенітні ракетні комплекси Тор».

7 травня Оперативне командування Південь оприлюднило відео знищення об'єкта на воді біля берегів, як було зазначено, острова Зміїний. Представник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук у себе в Telegram зазначив, що йдеться про катер типу Серна (див. новину за 14:00).

18:00. Спікер держдуми вважає, що армія США воює в Україні

США беруть участь у війні в Україні, впевнений глава російського парламенту вячеслав володін:

«Йдеться не лише про постачання озброєнь та техніки – київському нацистському режиму кинуто на допомогу сили американської розвідки. Сьогодні Вашингтон по суті координує та розробляє військові операції, безпосередньо беручи участь у бойових діях проти нашої країни. За злочини має понести відповідальність та керівництво США, поповнивши список військових злочинців».

Раніше володін образився на всі країни, які допомагають Україні зброєю і назвав їх військовими злочинцями, бо ті нібито підштовхують світ до катастрофи.

17:30. ППО над Полтавщиною збила російську ракету

Протиповітряна оборона України збила російську ракету над Полтавщиною, повідомив голова ОВА Дмитро Лунін.

Він підтвердив, що ракету збили після обіду 7 травня: «Наша ППО збила ворожу ракету над Полтавщиною. ЗСУ береже наш спокій, але повітряні тривоги не ігноруємо!»

16:40. Кличко: Після 9 травня можна поступово повертатися до Києва

Мер Києва Віталій Кличко зазначив, що загроза обстрілів і провокацій у Києві залишається високою, але після 9 травня жителі можуть поступово повертатися:

«Я рекомендую киянам поки не поспішати повертатися до Києва з огляду на небезпеку. Метою агресора була та залишається столиця. Велика кількість замінувань у передмісті, у лісопаркових зонах. Військові кажуть, що поки що більшість цих територій залишається небезпечною. Гарантувати безпеку ми поки що не можемо, але після 8–9 травня можна потроху повертатися до столиці».

Продовжену комендантську годину спільно з військовим керівництвом вирішили не вводити 8–9 травня. Сподіваємось, що ці дні пройдуть без обстрілів окупантів та паніки серед населення, але виключати провокації з боку ворога не можна. 8 та 9 травня на території Києва заборонено проведення будь-яких масових заходів. Крім того, військові та правоохоронці забезпечать посилене патрулювання.

Кількість людей, які повернулися до Києва, розраховують за тим, скільки мобільних телефонів проявляється в зоні дії антен зв'язку в Києві. До початку широкомасштабної війни в столиці ночувало близько 3,5 млн людей. Наразі реєструється перебування вночі близько 2,2 млн киян. Найменша кількість, яку реєстрували в ході запеклих бойових дій на околицях столиці, становила близько 1 млн людей».

16:10. російські літаки обстріляли Сумщину та територію рф

Ворожа авіація двічі завдала ракетно-бомбових ударів по території Сумщини.

Спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко (УП): «Після обіду 7 травня ворожі літаки, які заходили з боку рф, двічі завдали ракетно-бомбових ударів по українській території.

Удари були завдані на відстані близько 20 км один від одного парами літаків, найімовірніше Су-35. Обидва обстріли сталися на дільниці відділу прикордонної служби Юнаківка Сумського загону. Українські прикордонники, які служили на цьому напрямку, встигли зайти в укриття.

Слід зазначити, що під час одного із заходів ворожі літаки обстрілювали не лише українську, а й відкривали вогонь по російській території».

15:30. Одесу обстріляли ракетами, над містом сильний дим

В Одесі пролунали вибухи, місто обстріляли російськими ракетами. Прогриміли кілька вибухів. ЗМІ пишуть, що мешканці міста бачать ракети.

Прес-секретар Одеської ВА Сергій Братчук підтвердив обстріли по Одесі: «У місто прилетіло кілька ракет. Ворог вкотре підтвердив свою підступність».

15:00. Росіяни вдарили 4 ракетами на Одещині

На Одещині росіяни завдали ракетного удару 4 крилатими ракетами зі стратегічної авіації.

Одеська міськрада з посиланням на ОК Південь: «Ворог продовжує не лише фізичну руйнацію інфраструктури регіону, а й психологічний тиск на громадянське населення».

Зазначається, що постраждалих немає, пошкоджено інфраструктуру.

14:30. НАТО не бачить ознак готовності росії до застосування ядерної зброї

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що з початку війни в Україні Альянс не помітив зміни у російській ядерній стратегії (УП, Welt).

«Ми чуємо загрозливу ядерну риторику російського керівництва. Це безвідповідально та необдумано. Ядерну війну неможливо виграти і ніколи не слід вести, у тому числі в росії. З початку війни в Україні 24 лютого НАТО не зазнало жодних змін у ядерній стратегії росії».

«Ні, у нас немає жодних ознак цього», – заявив він, відповідаючи на запитання, чи змінився рівень готовності російських ядерних сил. Він наголосив, що НАТО має право допомагати Україні, яка, у свою чергу, має право себе захищати.

«Наше завдання – мінімізувати цей ризик (застосування ядерної зброї). НАТО – найсильніший альянс у світі. І наш меседж зрозумілий: якби була використана ядерна зброя, то з усіх боків були б тільки ті, хто програв», – заявив Столтенберг.

14:00. Захисники показали знищення ворожого катера біля Зміїного

В акваторії Чорного моря біля острова Зміїний українські захисники знищили російський катер типу Серна.

Оперативне командування Південь: «Зміїний – не просто новий захоплюючий серіал, що йде на рекорд за кількістю та масштабами! Він був одним із знакових об'єктів на початку цього вторгнення, він став символом міцної скелі нашої непохитності та знищення наполегливих зусиль ворога».

ОК Південь опублікувало знищення об'єкта на воді, на якому ходять люди, біля берегів острова. Прес-секретар Одеської військової адміністрації Сергій Братчук повідомив, що йдеться про катер типу Серна.

13:10. Окупанти масово обстрілюють Донецьку область, ЗСУ відбили 2 атаки

Російські війська масово обстрілюють усю Донецьку область, мирних жителів наполегливо закликають евакуюватися.

Голова Донецької військової обладміністрації Павло Кириленко: «Масові обстріли по всій лінії фронту та удари по містах у тилу – так минула сьогоднішня ніч.

Найбільше від російської зброї сьогодні постраждав Бахмут – там росіяни здійснили авіаобстріл. Точно відомо про одного загиблого і є підстави вважати, що підсумкова кількість жертв буде вищою. У місті повністю зруйновано 2 приватні будинки, пошкоджено – 11 будинків та приміщення кількох підприємств.

У Малотаранівці під Краматорськом поранення отримали 2 особи, пошкоджено 7 житлових будинків, магазин та клуб. По Дружківці росіяни завдали авіаудару – пошкоджено 4 багатоповерхівки, школу, автостоянку та приміщення підприємства. На щастя, інформації щодо постраждалих немає.

Щонайменше одна людина отримала поранення в Дробишеві під Лиманом. Під вогнем теж Костянтинівка – там наслідки обстрілу уточнюємо. Усю ніч тривали обстріли на Світлодарському та Очеретинському напрямках. В Очеретиному частково перебито електропостачання».

12:40. Харківщина: ворог завдав ракетного удару по Краснограду

Російські війська завдали ракетного удару по Краснограду в Харківській області.

За попередніми даними, загиблих та поранених немає, повідомляє Суспільне з посиланням на Харківську обласну військову адміністрацію.

Крім цього, повідомляється, що російські війська обстрілюють з артилерії селище Золочів. Місцеві чиновники закликають мешканців громади терміново знайти укриття та без необхідності не залишати притулок протягом усього дня.

12:00. Втрати рф у війні проти України перевищили 25 тисяч убитих солдатів

З початку повномасштабної війни російська армія втратила в Україні 25100 солдатів.

Генштаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 07.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 25100 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1122 (+12) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2713 (+27) од.,
  • артилерійських систем – 509 (+7) од.,
  • РСЗВ – 172 (+1) од.,
  • засоби ППО – 84 (+1) од.,
  • літаків – 199 (+0) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1934 (+8) од.,
  • кораблі/катери – 11 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 341 (+17).
  • спеціальна техніка – 38 (+0),
  • крилаті ракети – 90 (+0).

Вказано, що найбільші втрати супротивника минулої доби спостерігалися на Слобожанському операційному напрямку.

11:45. Міст відновили: перша електричка прибула в Ірпінь

7 травня відновили залізничне сполучення Ірпеня з Києвом, перша електричка зі столиці вже прибула на вокзал.

Мер Ірпеня Олександр Маркушин: «Маємо залізничне сполучення! Сьогодні вперше за кілька тижнів на Ірпінський залізничний вокзал прибула електричка».

Мер подякував керівництву та колективу Укрзалізниці, міністра інфраструктури та Офіс президента за допомогу у швидкому відновленні залізничного мосту.

11:00. Росія вдарила ракетами по Полтавщині

Росія завдала ракетного удару по інфраструктурному об'єкту в районі Карлівки Полтавської області.

Повідомлення голови Полтавської ОВА Дмитра Луніна: Російський ворог вдарив ракетами по Карлівці – приліт в об'єкт інфраструктури. Інформацію про руйнування та постраждалих уточнюємо.

10:30. Пентагон поки що не підтвердив підбиття фрегата рф Адмірал Макаров

Підбиття Збройними силами України російського фрегата Адмірал Макаров у Міністерстві оборони Сполучених Штатів поки що підтвердити не змогли (CNN).

Американські журналісти попросили Пентагон підтвердити або спростувати ймовірне попадання ЗСУ ракетами Нептун у фрегат Адмірал Макаров. Офіційний представник відомства контр-адмірал Джон Кірбі прокоментував ситуацію:

«Ми моніторимо дані протягом цілого дня, і ми не маємо інформації, яка б підтвердила ці повідомлення. Якщо це правда, то атака на Адмірал Макаров стала б черговою великою втратою росії у війні проти України на морі після потоплення крейсера Москва минулого місяця».

10:00. Посол України обурений забороною української символіки 8–9 травня у Берліні

Посол України в Німеччині Андрій Мельник обурився забороні української символіки на заходах 8–9 травня у Берліні (УП, RND):

«Ми шоковані тим, що берлінська поліція заборонила носити прапори, пов'язані з Україною, 8 і 9 травня. Це ляпас Україні та ляпас українському народу.

У столиці заборонено публічне носіння українського прапора, як і російського, під яким день і ніч скоюються найгірші військові злочини проти мирного українського населення та десятків тисяч українців, жінок та дітей, холоднокровно вбитих, це величезний скандал. Це не лише свідчить про відсутність такту, а й про катастрофічне політичне рішення.

На такому фоні всі запевнення у солідарності з атакованою Україною – марні фрази. Можна зрозуміти зусилля поліції щодо безпеки, але той факт, що жертву та злочинців прирівнюють, просто обурює. Закликаю мера Берліна Франциска Гіффі та сенатора внутрішніх справ Іріс Шпрангер негайно скасувати це сумнівне рішення».

Влада федеральної землі Берлін заборонила прапори України та іншу українську символіку на акціях під час пам'ятних заходів 8 та 9 травня, прирівнявши їх до символіки сепаратистів та росії.

09:30. Захід сумнівається у готовності росії застосувати ядерну зброю в Україні

Чиновники країн Заходу вже висловлюють сумніви щодо готовності росіян застосувати тактичну ядерну зброю в Україні (Financial Times).

Високопосадовці та аналітики в західних урядах вважають, що росія дійшла висновку, що застосування будь-якого виду ядерної зброї стане занадто великою ціною для них через реакцію Заходу на такий перебіг подій. росія поки що прагне й надалі підвищувати напругу, щоб відвадити США та країни Заходу від спроб збільшити допомогу Україні.

Одна з чиновниць ЄС сказала на умовах анонімності, що зараз усі російські сили зосереджені на Донбасі і вони не готові до ще більшої ескалації, а тим більше конфлікту з НАТО у разі застосування ядерної зброї.

Леонор Томеро, яка очолювала департамент ядерної політики у Пентагоні у 2021 році, припускає, що США можуть здійснити військове втручання у разі, якщо росія вирішить застосувати тактичний ядерний боєзаряд проти цивільного населення в Україні. Принаймні, за її словами, застосування ядерної зброї росією змусить увесь світ належним чином відреагувати:

«Ми не хочемо, щоб вони знову переоцінили свої сили чи спиралися на хибні очікування. Нам слід зазначити, що для них (росіян) наслідки (від використання ядерної зброї) будуть нищівними».

Ознакою того, що західні урядовці почали сумніватися в готовності росії до ядерного конфлікту стали постачання важкого озброєння в Україну. Водночас, західні чиновники побоюються, що росія може піти на ескалацію іншим шляхом – зокрема через застосування хімічної або біологічної зброї.

08:50. Зведення: У Миколаївській області ЗСУ знищили ворожий склад з боєприпасами

У селі Миколаївської області українські військові знищили ворожий склад із боєприпасами та до 20 одиниць військової техніки противника.

Генштаб ЗСУ: Противник не припиняє наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

08:00. Пентагон: США нададуть Україні військову допомогу на $150 млн

Міністерство оборони Сполучених Штатів повідомило про надання Україні допомоги з безпеки на суму до 150 млн доларів.

У Міністерстві оборони США повідомляють, що ця допомога має задовольнити критичні потреби України, оскільки російські війська продовжують наступ на Східну Україну.

У пакет допомоги входять: 25 тисяч 155-мм артилерійських снарядів; 3 протиартилерійські системи AN/TPQ-36; електронне обладнання для придушення перешкод; запчастини до техніки.

За даними Пентагону, Сполучені Штати за президентства Байдена виділили Україні близько 4,5 млрд доларів, у тому числі приблизно 3,8 млрд доларів з початку вторгнення росії в Україну 24 лютого.

07:10. Харківщина: росіяни ракетним ударом знищили музей Сковороди

На Харківщині російські загарбники знищили Національний музей Григорія Сковороди (Суспільне).

Главу Золочівської громади Віктор Коваленко: Установу окупанти знищили прямим попаданням російської ракети в ніч проти 7 травня. Снаряд влетів під дах будівлі, спалахнула пожежа. Вогонь охопив усі приміщення музею.

Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який залишився на ніч охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні.

Музей розташований у с. Сковородинівка. Це був маєток XVIII століття, в якому останніми роками свого життя працював і біля якого був похований Григорій Сковорода. Нинішньої зими в Україні на державному рівні відзначатимуть 300-річчя від дня народження українського філософа.

06:20. Полювання продовжується. За добу ППО збито 14 ворожих безпілотників

У 72-й день героїчного протистояння українських сил опору російським окупантам Протиповітряна оборона знищила 14 безпілотних апаратів ворога.

Прес-центр командування Повітряних військ ЗСУ: «Крім ювелірної роботи авіації Повітряних сил на південно-східному напрямку, маємо чергові знищені БПЛА агресора.

6 травня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ Збройних сил України відмінусовано щонайменше 14 безпілотників Орлан-10. Полювання продовжується!»

05:30. В Італії заарештували 140-метрову яхту путіна Шехерезада

Італійська влада заарештувала у порту Марина-ді-Каррара 140-метрову супер’яхту Шехерезада, власником якої вважають путіна.

У прес-релізі міністерства економіки та фінансів Італії сказано, що розслідування, проведене італійською фінансовою поліцією, показало, що судно має значні економічні та ділові зв’язки з високопоставленими особами в російському уряді та особами, які знаходяться під санкціями Європейського Союзу.

За пропозицією Комітету фінансової безпеки міністр економіки і фінансів Даніеле Франко прийняв розпорядження про арешт яхти Шехерезада, яка вже довго знаходиться під пильною увагою влади, до прийняття обмежувальних заходів, запропонованих ЄС.

За даними італійського міністерства, дії власників яхти підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

04:30. ЗСУ знищили ворожу техніку на півдні України

На південних рубежах захисту України ЗСУ знищили 21 загарбника та ворожу техніку, серед якої – Град, ТОР та гаубиці.

ОК Південь повідомляє: «Протягом доби у Херсонській та Миколаївській областях ворог продовжував ведення бойових дій на зайнятих позиціях, особливої ​​активності не проявляв. У той же час вчинено 5 ракетних ударів та обстріл системами залпового вогню Смерч. У Миколаївській області одна ракета знищена загороджувальним зенітним вогнем, а решта вдарила по раніше зруйнованому залізничному мосту.

На Одещині вранці у Білгород-Дністровському районі силами ППО ворожу ракету знешкоджено. Ввечері по Одеському району вдарило дві ракети. Постраждалих немає. Ворожі спроби здійснювати повітряну розвідку за допомогою БПЛА на Миколаївщині завершилися знищенням Орлана-10.

Загальні ж втрати ворога за добу склали 21 рашист і 7 одиниць техніки, серед яких, окрім Орлана – 4 самохідних гаубиці, реактивна система залпового вогню Град та зенітно-ракетний комплекс ТОР, підготовлений до застосування на Зміїному.

Корабельне угруповання рашистського флоту продовжує контролювати північно-західну частину Чорного моря, блокуючи порти України, міжнародне судноплавство та погрожуючи ракетними ударами по всій території України з моря. На окупованих територіях продовжується психологічний та агітаційний тиск на громадянське населення з приводу відміни до умов життя у фейкових республіках. Виїзди із окупованих населених пунктів заблоковані.

У прикордонних з Придністров'єм районах ворожі сили намагаються здійснювати провокації та практикують інформаційні вкидання щодо ймовірних агресивних дій з боку сил оборони України. Проте кордон надійно захищений, нашими підрозділами не фіксувалося нестандартних ситуацій, що впливають на стан охорони кордону».

03:40. Пуйло на параді 9 травня покаже літак судного дня

Президент рф владімір путін відправить Заходу попередження про судний день на параді перемоги у Другій світовій війні, інформує Reuters

Зазначається, що путін виступить 9 травня на червоній площі перед парадом військ, танків, ракет та міжконтинентальних балістичних ракет.

За повідомленням міноборони рф, в параді візьмуть участь надзвукові винищувачі, стратегічні бомбардувальники Ту-160 і, вперше з 2010 року, командний літак судного дня Іл-80, який перевозитиме найвище керівництво рф у разі ядерної війни.

У цьому сценарії Іл-80 має стати пересувним командним центром президента рф. Він нібито напханий технологіями, але конкретні деталі є державною таємницею.

Напередодні 9 травня ходять чутки, що путін готує якусь спеціальну заяву щодо України, можливо, пряме оголошення війни або національну мобілізацію.

03:10. Орки завдали удару двома ракетами по околицях Одеси

Російські окупанти ввечері 6 травня провели ракетні обстріли Одеського району.

Голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко: «На вечір супротивник завдав ракетного удару по Одеському району двома ракетами. На щастя, постраждалих нема».

Голова військової адміністрації області закликав не розповсюджувати неперевірену інформацію та слідкувати за офіційними сторінками державних органів влади.

Раніше, 2 травня, російські окупанти атакували Одесу ракетами з моря, внаслідок чого загинув 15-річний підліток, який втік попередити про сигнал повітряної тривоги сусідів.

02:30. Так чи ні? Арестович відповів, чи підбили фрегат орків Адмірал Макаров

Одеські ЗМІ повідомляють, що біля острова Зміїний у Чорному морі горить російський фрегат Адмірал Макаров. Причиною пожежі на кораблі нібито могли бути українські ракети Нептун.

Радник голови Офісу президента України Олексій Арестович не підтвердив та не спростував цю інформацію:

«Можу приготувати заздалегідь до гіркого розчарування: цілком може виявитися, що нікого не втопили, не підбили. А може і втопили, і підбили, подивимося за результатами. Втопили – навряд, підбили – може бути. Я поки що не готовий говорити: так або ні», – заявив Арестович.

Нагадаємо, одеські журналісти повідомляють, що вибух із подальшим загорянням сталися ввечері 5 травня на на російському фрегаті проекту 11356Р типу Буревісник, який розташований поблизу острова Зміїний.

Потім з'явилася інформація, що причиною пожежі на фрегаті рф стали українські ракети Нептун. Місцеві журналісти повідомляють, що наразі над місцем, де горить фрегат, кружляє російська авіація, а з Криму вийшли рятувальні судна.

01:45. У центрі Вінниці діти знайшли пістолет у виставленій розбитій техніці

У Вінниці виставили розбиту російську техніку з намальованою літерою Z, а діти знайшли у ній бойовий пістолет.

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов: «Вчора дізнався з соцмереж, що привезли підбиту рашистську техніку. Відверто заявляю, що ідея не моя, і Вінницька ОВА ніяким чином з цією ситуацією не була обізнана, не брала участі в доставці техніки.

Але основна обурююча історія полягає в тому, що на підбитому ворожому БМП, який вщент обгорів, була свіжонамальована велика літера Z. Я ранком, їдучи на роботу, купив балон з чорною фарбою, приїхав у центр міста і прямо там замалював літеру Z.

Після обіду ми дізнаємося, що вранці гралися діти, залізли всередину цієї рашистської техніки і знайшли бойовий пістолет. Була викликана слідчо-оперативна група. Ця зброя була вилучена і направлена на експертизу. Через годину-півтори цю техніку почали забирати. Експерти встановлять, чи був пістолет зарядженим.

Хочу звернутися до тих, хто приймав рішення про привезення цієї техніки, хто мав перевіряти. Тому що, якщо там був пістолет, там могли бути інші боєприпаси, вона також могла бути замінована. Це свідчить про те, що ніякої перевірки ніхто не проводив. Це центр міста, гуляють діти. Хтось має понести відповідальність, також мають бути кадрові висновки».

Вінницька обласна прокуратура повідомила, що за фактом виявлення ймовірного пістолету в об’єкті інсталяції знищеної воєнної техніки розпочато досудове розслідування.

 

01:00. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Працюємо над варіантами порятунку військових на Азовсталі»

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні за підсумками 72-го дня війни сказав:

«Російські війська продовжили обстріли нашої території, зокрема ракетні та авіаційні удари. Прошу всіх наших громадян, особливо у ці дні, не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. Будь ласка, це є ваше життя, життя ваших дітей.

Продовжуємо евакуаційну місію з Маріуполя за посередництва ООН та Червоного Хреста. Працюємо також над дипломатичними варіантами для порятунку наших військових, які ще залишаються на Азовсталі. Залучені впливові посередники, впливові держави».

00:00. Початок 73-го дня війни, 7 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція українського телемарафону

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Андрій ЯРМОЛЕНКО: «Втратимо очки з Дніпром-1 – про титул УПЛ можна забути»
Футбол | 26 квітня 2024, 13:25 13
Андрій ЯРМОЛЕНКО: «Втратимо очки з Дніпром-1 – про титул УПЛ можна забути»

Лідер команди оцінив другу частину сезону киян

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Октавий Фландрийский
Не понимаю, для чего вбрасывать такие фейки, по поводу этого фрегата? Ведь все равно правда всплывет, что он целый и невредимый... Ну порадовались сутки, а дальше?
Hg
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил