Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 09 октября 2014, 14:12
1694
0

Николай ЛИТВИН: «Женский футбол научил меня работать»

Главный тренер «Арсенала-Киевщина» - об успехах своей команды

| Обновлено 09 октября 2014, 14:12
1694
0
Николай ЛИТВИН: «Женский футбол научил меня работать»
Наставник «Арсеналу-Київщини» розповів про своє призначення, останні успіхи команди та чим жіночий футбол відмінний од чоловічого.
 
— Миколо Вікторовичу, з вашим призначенням на посаду головного тренера справи «Арсеналу-Київщини» різко пішли вгору. Що в команді змінили такого, чого не вдавалося зробити вашим попередникам?
— Особливо нічого такого й не змінював. Лише підтягнув ігрову та командну дисципліну. Гравці «Арсеналу-Київщини» жили в такому собі режимі «особистого комфорту», коли їх усе влаштовувало, тож щось змінювати вони не бажали. Довелося провести профілактичну бесіду, змусити футболістів сповна працювати. Як бачимо, результат не забарився, й наша команда змогла перемогти в трьох матчах поспіль. Тепер у колективі панують зовсім інші настрої, відповідно й до роботи футболісти ставляться зовсім по-іншому.
 
— У сучасному футболі чимало прикладів, коли одна людина може відразу бути й тренером, і функціонером, і президентом, і навіть гравцем. У прем’єр-лізі таким «міксом» займаються Віталій Кварцяний та Владислав Гельзін. У другому ж дивізіоні своєю нестандартністю виокремлюється президент «Реал Фарми» Микола Лиховидов, котрий є уособленням усіх можливих футбольних професій. Судячи з усього, ви також вирішили підтримати тенденцію, адже тепер у білоцерківському клубі стали спортивним директором і головним тренером?
— Так склалися обставини, що мені довірили очолити клуб. А у суміщенні посад не бачу нічого поганого, однак особисто таких ініціатив не підтримую. Кожен повинен займатися своєю роботою — спортивний директор розвивати клуб, а тренер — тренувати. Однак на сьогодні мені доводиться займатися й тим, а ще — іншим. Як воно вийде? Спробуймо досягти з «Арсеналом-Київщиною» якомога більших висот.
 
— Наскільки такі поєднання заважають зосередитися на грі?
— Якщо правильно планувати робочий процес, функціонерська діяльність аж ніяк не заважає тренерській роботі. Наразі в мене є план підготовки команди на місяць, і вже найближчим часом планую розписати програму до кінця сезону. На жаль, через брак часу цього швидко зробити не вдалося. Якщо ж розглядати ситуацію в загальному, ніяких проблем для продуктивної роботи з командою в мене немає.
 
— Свого часу ви працювали головним тренером національної жіночої збірної України. Чим найбільше запам’ятався той період вашої кар’єри? Які відмінності існують між жіночим і чоловічим футболом?
— Можу сказати, що жіночий футбол навчив мене працювати, й це найпам’ятніша річ. А щодо різниці, то, насправді, вона — величезна. Жіночий і чоловічий футбол відрізняються фізіологією, а звідси й інші швидкості, загальнокомандний темп. Із відмінностей також би виокремив психологію. Жінки дещо по-іншому сприймають футбол, отож із ними потрібно працювати обережніше та лаконічніше.
 
— Для вашого колективу на сьогодні місце в двійці реально посісти?
— Теоретично — так, а практично — малоймовірно. У нас іще багато проблем, котрі потребують вирішення. Необхідно перебудовувати психологію, бо відсутній загальнокомандний дух. Можемо провести хороший матч, але відіграватися не вміємо. Коли навчимося відіграватися, тоді й можна буде вести якусь розмову про призові місця. Повторюся: наразі перс­пективи потрапляння до завіт­ної двійки дуже низькі.
 
— А яким чином у Білій Церкві збираються розвивати команду? Адже без серйозних зав­дань у футболі відсутній і прогрес…
— Повністю з вами згоден. Для того, щоби розвиватися, потрібно ставити вищу мету. Цьогоріч перед «Арсеналом-Київщиною» стоїть завдання посісти місце в першій п’ятірці. Я ж налаштовую хлопців не заглядати до турнірної таблиці, а виходити на кожен матч, як на останній, викладатися максимально. Якщо йтимемо крок за кроком, то це знайде своє відображення й у турнірній таблиці. Зрештою, цифри багато про що говорять.
 
— Хто, на вашу думку, з нинішнього складу «канонірів» реально може підсилити клуби, скажімо, першої ліги?
— Не хотілось би рекламувати своїх футболістів, нехай вони краще роблять це своєю грою. Можу сказати, що в нас є такі досвідчені гравці, як Ординський і Маринчук, котрі вже давно переросли рівень другої ліги, отож спокійно можуть виступати принаймні в першому дивізіоні. Молодим же футболістам потрібно ще багато працювати. Відтак не називатиму ніяких прізвищ. Хоча, гадаю, за нашою молоддю спеціалісти вже слідкують, взяли їх на олівець. Безперечно, перспектива в них є, однак для досягнення серйозного показника потрібно ще багато працювати.
 
— Миколо Вікторовичу, ви уродженець Київської області, хоча чималий відрізок футбольної кар’єри провели у Чернігові. Що для вас означає це місто?
— Чернігів — моє рідне місто. 1986 року я переїхав до Чернігова, і з цього часу постійно тут мешкаю. За 24 роки дуже полюбив це місто, мені тут усе подобається, й переїжджати кудись не збираюся. Тут мій дім — і це, мабуть, найкрасномовніше характеризує моє ставлення до Чернігова. Окрім білоцерківського футболу, тут я також намагаюся розвивати гру мільйонів. Як відомо, із Чернігова чимало гравців виступають у стані «гармашів»: Тутаров, Федосов, Пилипенко, Литвиненко. А раніше ще й Макс Костюченко грав.
 
— Відомо, що наразі проходите тренерські курси. Можете розказати про це більше?
— Так, справді проходжу тренерські курси, вже навіть устиг здати дві сесії. Нас там навчають тренерському ремеслу, читають лекції, проводять практичні заняття, тож отримуємо дуже багато хорошої та корисної інформації.
 
— Якщо не секрет, якої категорії отримаєте ліцензію після проходження навчання?
— Категорії «В». У мене була тренерська ліцензія, але я її не продов­жував, отож строк її дії закінчився. Тепер же потрібно відновлювати. А ця категорія дає право тренувати професійні клуби, й не тільки в Україні.
 
— Удома ви мінімально поступилися «Оболоні-Бровару» — 0:1, і вирішальний гол у цій зустрічі забив вихованець чернігівської «Десни» Рустамов. Особисто знайомі з Тимуром?
— Звісно, знайомий. Скажу навіть більше: крім Рустамова, в тому матчі результативною передачею відзначився ще й Бровченко, який, як і Тимур, є уродженцем Славутича. Тобто, «наші» хлопці зробили для київської команди результат. Я за них дуже радий, що вони не загубилися в дорослому футболі. Зрештою, це вже дорослі й досвідчені футболісти, котрі мають певні досягнення на професійному рівні. Маю сказати, у Славутичі хороша футбольна школа, з якою наш клуб тісно співпрацює. Наприклад, Тутарова ми знайшли саме там.
 
— Загалом, «каноніри» під вашим керівництвом із п’яти матчів виграли три, ще в двох зазнавали поразки. Чому команда виступає настільки нерівно?
— Ми виграли три матчі, відтак якоюсь мірою переоцінили свої можливості. Так, у матчі з «Шахтарем-3» увімкнули позамежні швидкості, й не витримали. А те, що сталося в матчі з «Оболонню-Броварем», уважаю випадковістю. Ми, як мінімум, по грі не програли. По рахунку — так, але за змістом гри результат абсолютно нічийний. «Пивовари» свої моменти змогли реалізувати, нам це зробити не вдалося. Хоча мали справді кілька гарних нагод, могли забивати… Гравці «біло-зелених» виявилися трохи майстернішими, вправнішими, й за рахунок цього змогли забезпечити перемогу своїй команді.
 
— Отож оте фіаско вважаєте незаслуженим?
— Так, хоча «Оболонь-Бровар» — це майстерна, добре організована команда, недаремно вони перебувають серед лідерів. Ми мали достойний вигляд на тлі хорошого суперника.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.