Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1132
0

Чернігівський «Ювентіні»

Після туринської прімавери та бельгійського п'єдесталу Сергій Коваленко опинився у «Торпедо» Жодіно

Чернігівський «Ювентіні»
Сергей Коваленко

На жаль, Україна вміє втрачати таланти. Де нині більшість з тих, хто 2000 року завоював «срібло» європейської юніорської першості? І хтозна, що ще буде з минулорічними євротріумфаторами... А що вже казати про хлопців, які прокладали собі шлях у безгосподарних 90-х?

Одним із таких самородків став Сергій Коваленко. Залишивши Україну ще наприкінці 1999 року, він наробив галасу в Європі, увійшовши в історію українського футболу як вітчизняний легіонер — призер чемпіонату Бельгії.

«Академік»

У 14-15 років Сергій вважався справжньою надією чернігівського футболу. Виступаючи за місцеву «Юність» в дитячо-юнацькій лізі, упродовж сезону-1998/1999 він забив 18 м'ячів у 19 матчах (ех, зберегти б цю швидкострільність до бельгійських та італійських часів...). Така результативність, звісно, не лишилася непоміченою. Але не нами, а сусідами-росіянами: Коваленка запросили в московське «Динамо», а згодом — і в той самий московський клуб «Академіка», з якого пізніше вийдуть Павленко, Данішевський та Будянський.

Того самого 1999-го, зігравши восени останній матч за чернігівських юнаків, Сергій перебрався до Москви, де досить швидко набрав обертів і став одним із найкращих у команді, де кожен із 21 гравця був найкращим у своєму регіоні. Збираючи найталановитіших дітей СНД, «Академіка» обіцяла їм світле футбольне майбутнє. І, треба сказати, ця футбольна школа виконала свою обіцянку. Майже відразу академклас почав грати у міжнародних турнірах, перемагаючи своїх однолітків із «Баварії», «Андерлехта», марсельського та ліонського «Олімпіків», «Осера», «Тулузи», «Лілля».

Уже тоді за талановитих хлопців почалася неабияка-конкуренція. Наш Коваленко, здібний та результативний форвард, мав пропозиції від «Сент-Етьєна» та «Бордо», але французи не змогли домовитися з «Академікою» про трансферну ціну. Як з'ясувалося, — на щастя: хлопця помітив «Ювентус» і відразу ж сплатив необхідні кошти (кажуть, 450 тис. доларів).

«У тіні високих дерев»

У Турин прибув цілий «академічний» десант — Будянський, Зейтуллаєв, Коваленко. Усі — неабияк перспективні, куплені за немалі гроші з прицілом на першу команду. Для СНД свої люди в «Юве» — небуденне явище. 17-річний Ільяс Зейтуллаєв навіть одразу ж отримав запрошення в національну збірну Узбекистану! Але проходив рік, другий, а шансу помітно проявити себе хлопцям ніяк не випадало. Зейтуллаєв кілька разів потрапляв у заявку, Будянський навіть дебютував у Серії «А», однак все одно пробитися через широкі спини п'ємонтських зубрів «радянському» тріо не щастило.

Коли хлопцям було по 20, туринський клуб почав відправляти їх по орендах. Коваленко опинився в клубі «Лодіджані» із Серії «С2». За півсезону він провів усього 4 матчі й остаточно втратив надію на успіх в Італії. А «Лодіджані», до речі, відразу після відходу українця об'єднався зі ще одним римським клубом, «Чиско», й опустився аж у «Лігу Про Секонда Дивізіоне». Тепер йому лишається хіба що пишатися такими вихованцями клубної школи, як Луїджі Аполлоні, Валеріо Фйорі, Еміліано Моретті; Лука Тоні, Франческо Тотті та Паоло ді Канїо.

Хтозна, якби «моджигейт» припав на час, коли хлопці ще були в ювентійському резерві, може, вони й отримали б шанс проявити себе в Серії «В». Але на той час нікого з них у складі «Юве» вже не було. Переходу Коваленка посприяв ніхто інший, як той самий Лучано Моджи. Тодішній гендиректор туринського суперклубу, знаючи, що у форварда закінчується контракт, домовився зі своїм давнім знайомим, колишнім агентом Зідана Люсьєном Д'Онофріо: той безплатно бере Коваленка в свій клуб — льєзький «Стандард», а, коли бельгійці захочуть продавати Сергія, «Юве» отримає половину трансферної суми. Разом із Коваленком в бельгійський клуб тоді вирушили уругвайський голкіпер Фабіан Каріні та нігерійський форвард Бенджамін Онвуачі.

Пізніше, за рік після «моджигейту», цей перехід опинився у центрі нового скандалу. Італійські правоохоронці підозрювали клуби в неправильному складанні фінансових документів під час купівлі-продажу футболістів, допитували фігурантів справи. Але справу спустили на гальмах, та й приводу шкодувати щодо такого переходу ні в кого з трійки не було.

Титулований «бельгієць»

А й справді, чому було шкодувати? Коваленко єдиний із «академічного тріо» потрапив у вищий дивізіон, та ще й у команду, яка вирішувала там найвищі завдання. Дебютувавши у «Стандарді» 7 жовтня 2004 року в матчі проти «Амея», 20-річний форвард потихеньку почав виходити зі старту й навіть забивати. Спортивний директор льєзького клубу (який згодом очолив його і в якості тренера) був вельми задоволений українцем. По завершенні сезону Коваленко урочисто підписав новий контракт до 2008 року, а керівництво назвало його надією команди, «новим Емілем Мпезою». Говорили навіть, що він отримає місцеве громадянство, адже прижився у клубі й матиме змогу звільнити одне легіонерське місце.

Тодішній «Стандард» за іменами, можливо, навіть був найкрутішим у Бельгії. Голкіпери Руньє та Каріні, оборонці Дефландр, Оньєву та Драгутинович, форварди Рапаїч, Нікулає, Вамберто, Руссель та Дембеле. Капітан — видатний португалець Сержіу Консейсау. Команда-мрія, і не тільки для Бельгії! Однак Коваленку вдавалося витримувати величезну конкуренцію в атаці, де, окрім названих ветеранів, були ще й африканці та латиноамериканці. Головною проблемою українця, як з'ясувалося, стала результативність. Награвши в першому сезоні всього 384 хвилини (за 14 матчів), Сергій провів чотири м'ячі. Але за наступні два роки разом йому не вдалося забити навіть стільки ж. Тренери випускали його дедалі частіше, а голів усе не було. У підсумку, сам Мішель Прюдомм, уславлений бельгійський голкіпер, який із посади спортивного директора став головним тренером «Стандарда», перестав робити Коваленку компліменти.

Беручи українця з «Ювентуса», «Стандард» сподівався отримати результативного форварда. На ділі ж вийшов атакувальний хавбек. Команда Сергія виявилася вельми амбітною — у першому ж сезоні він з нею завоював бронзові медалі, й у матчі плей-офф за вихід у Кубок УЄФА Льєж спершу здолав «Генк» з рахунком 3:1 (останній гол забив Коваленко), на виїзді все ж поступившись путівкою в Європу (0:3). Наступного сезону «Стандард» дістався півфіналу Кубка Бельгії та завоював «срібло» чемпіонату. Коваленко грав уже чимало, а голів від нього майже не було. Свій останній сезон в Льєжі Сергій почав із прикрого автогола й у підсумку вирушив у оренду в «Локерен». Може, він і проявив би себе в складі аутсайдера «Жупілер-ліги», але на заваді став конфлікт із тренером, знаним по роботі з «Метадоном» та московським «Локо» Славолюбом Муслином (за іронією долі, вони з Коваленком перетнуться в Білорусі, де серб очолюватиме без особливого успіху мінське «Динамо»).

Заграй Сергій у «Локерені», й, можливо, перед ним розкрилися б двері «Стандарда»: в команді почалася зміна поколінь, зіркових ветеранів замінила граюча молодь. Але — не судилося. Екс-гірник Мілан Йованович та екс-бразилець Ігор де Камарго привели свою команду до чемпіонства, а Коваленко опинився у заштатному «Руселарі», навіть там не показавши результативної гри...

«Волинь», та не та, «Торпедо», але не московське...


Свого часу ходили розмови про інтерес до Сергія з боку донецьких вищолігових клубів, але до конкретики тоді не дійшло. Так і грав собі Коваленко десяток років за кордоном, вважаючи, що додому завжди можна повернутися. А тим часом молодіжка без нього взяла «срібло» на чемпіонаті Європи (Сергій, на відміну від інших наших юних талантів, лишився українцем і завжди відгукувався на запрошення до збірної), а у вітчизняному чемпіонаті ліміт на легіонерів встановив моду на молодих футболістів з українським паспортом. Та й у «Ювентусі», де до відомих подій із молодіжного складу пробивався хіба що Дель П'єро, тепер грають вихованці команди Джовінко та Маркізіо, які свого часу не проходили у резервний склад, де грав Коваленко.

Тож улітку 2008 року віце-чемпіон Бельгії опинився не в суперклубі, а в луцькій «Волині». Якби цей перехід відбувся кількома роками раніше, коли команда Кварцяного грала у вищій лізі, то я впевнений: невгамовному тренеру вдалося б «реанімувати» й Коваленка. А так... Дебютувавши в команді 17 серпня в матчі проти майбутнього гранда першої ліги ПФК «Севастополь», він провів за «Волинь» всього чотири неповних матчі й на початку вересня перестав виходити навіть на заміни.

На початку 2009 року Коваленко приєднався до білоруського вищолігового клубу «Торпедо». На горе, у Жодіному якраз були фінансові проблеми, і команда, яка боролася за бронзові медалі, грала, за словами нашого героя, на голому ентузіазмі. Де ж тут до завдань? Аж до осені борючись за медалі, команда в підсумку фінішувала восьмою. Зігравши в першій половині на фланзі, під кінець чемпіонату Коваленко повернувся в лінію атаки. Сергій відіграв за команду сезон і, за повідомленнями білоруської преси, залишив Жодіно. Трансферна вартість українського напівоборонця, який свого часу переходив із Москви в «Юве» за майже півмільйона, нині, за версією популярного сайту transfermarkt.de, становить 75.000 євро...


 Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Анчелотти прокомментировал гол Сане, который Лунин пропустил в ближний угол
Футбол | 01 мая 2024, 01:05 1
Анчелотти прокомментировал гол Сане, который Лунин пропустил в ближний угол

Карло не обвинил кого-то конкретно, но заявил, что игроки действовали плохо

Анчелотти оценил безумный матч с Баварией, в котором Лунин пропустил дважды
Футбол | 01 мая 2024, 07:26 0
Анчелотти оценил безумный матч с Баварией, в котором Лунин пропустил дважды

«Реал» сыграл вничью с мюнхенской командой на «Альянц-Арене» со счетом 2:2

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.